![]() |
no coz takie zycie ze nie wszyscy wszystko wiedza :)
|
Mam 250 zł na nagrywarkę DVD.
Moge wybierać między takimi firmami jak: LG, NEC, LITEON, BENQ Mam Nagrywarkę CD-r/rw LiteON i jestem z niej bardzo zadowolony.Zadnej plyty nie zchrzanila.Lubie ta firme.Ale niewiem czy nagrywarki DVD robia tak samo dobre. Jaką nagrywarkę kupić ? Czekam na opinie ekspertów bo nie bardzo się na tym znam. |
powiem ci tak jezeli masz liteona(zmienales w bios w nagrywarce?) i jestes zadowolony to DVD tej samej firmy bedzie dobrym wyborem ale jezeli bojsz sie ze moze byc cos nie tak to benq bedzie dobry dla ciebie lub pionek :)
|
Ale uważaj! Mówią, że podobno
Pionek wali w członek! ^_^ :niepow: |
Cytat:
|
Właśnie DVD-RAM!
Już bym kupił tego Pionka 109 do palenia i napęd LITEONa do odczytu, ale wstrzymuje mnie jedna sprawa - mianowiće DVD-RAM, który jak wiadomo obsługuje LG GSA 4163B. I tu mam pytanie, jakie są perspektywy DVD-RAM - np. sprzedawca w sklepie powiedział mi (co chyba nie jest prawdą), że DVD-RAM nie ma przyszłości i wogóle jest do d... A co wy o tym sądzicie Panowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. :piwo: |
pioneer 110 bedzie zapisywal dvd-ram
|
Ilość załączników: 1
Będą testy. Dostawa wtorek. Pioneer 109 XLA.
:) |
Nie wiem, jakie są perspektywy DVD-RAM, ale wiem trochę na jego temat.
Jak na razie DVD-RAM ma zasadniczą wadę. Mianowicie jego cena jest wysoka. Ma również zalety. Podstawową zaletą jest fakt, iż korzystasz z niego jak z dyskietki bez żadnego dodatkowego softu typu In-CD. Poza tym DVD-RAM ma większą trwałość niż DVD+/-RW. Wytrzymuje ok. 100 tys. kasowań (+/-RW ok 1000). Zaopatrzony jest ponadto w system zarządzania uszkodzonymi sektorami podobny do tego stosowanego w dyskach twardych. Zwiększa to bezpieczeństwo danych. W zasadzie o perspektywach tego standardu można wnioskować na podstawie jego poprzednika, mianowicie CD-RAM. Zbytniej furory to on nie zrobił. Podsumowując: Jeżeli często dogrywasz na płytę małe pliki i zależy ci na łatwości zapisu tych plików oraz przechowywane na płytce dane są cenne, DVD-RAM prawdopodobnie jest dla ciebie. W przeciwnym wypadku nie zawracaj sobie nim głowy. Pozdrawiam. |
Widzę slawek, że i ty zainteresowałeś się pionkiem?
To dobrze, że ktoś wreszcie weźmie się za pożądne testy tego palnika. Ale z tego co czytałem, 108 jednak był bardziej udaną konstrukcją. Jednak 109 to i tak czołówka. |
Cytat:
Testy dopiero we wtorek :> |
Nagrywarka COMPAL TSD80Y1 DVD RW. Mam mały problem. Posiadam Notebooka ARISTO SMART 400 z tą właśnie nagrywarką i nigdzie nie mogę znaleźć do niej biosu. Typ tej nagrywarki wskazywałby na Samsunga ale nie jestem pewien. Poradźcie gdzie znaleźć do niej nowy bios, gdyż nie radzi ona sobie z niektórymi płytkami DVD-R, DVD+R zwłaszcza o dużych prędkościach nagrywania. Z góry dzięki!
|
Cytat:
A to co do niej można znaleźć jest TU :czytaj: I pewnie nigdzie więcej nie będzie :| A firmwara niet :nieee: |
Niech jakis ekspert wreszcie powie co za nagrywara jest najlepsza do 250 zl.
Naczytalem sie ze Litki czesto trafiaja sie lipne sztuki.Neci 3540 i 3520 to juz nie te co 3500 .Wiec co wybrac ? |
a kto teraz rzadzi w vatycan city ?
chyba nie plextor,nec, LG ,samsung,pioneer tylko.......... :niepow: Benq :slonik: :tak!: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:25. |