Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   JAKĄ NAGRYWARKE KUPIC (Temat dla nowych użytkowników i nie tylko ) (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-nagrywarke-kupic-temat-dla-nowych-uzytkownikow-nie-tylko-56850/)

Raus 19.07.2006 15:14

Cytat:

Napisany przez TyMiN
a jeszcze pytanko jak sobie kupie powiecmy tego pionka i jak wgram jakiś tam odpowiedni bios to odblokuje mu sie funkcja Label Flash lub LightScribe??

:taktak: Odblokujesz LabelFlasha i będziesz mógł "malować" DVD po stronie etykiety i danych

TyMiN 19.07.2006 15:08

a jeszcze pytanko jak sobie kupie powiecmy tego pionka i jak wgram jakiś tam odpowiedni bios to odblokuje mu sie funkcja Label Flash lub LightScribe??

icemac 19.07.2006 15:04

ja mam neca nd-4551a jakość nagrywania bardzo dobra, z odczytem jest gorzej :( mam problem z porysowanymi nośnikami (ale mam jeszcze pionka dvd-rom i ten czyta wszystko - patrząć ze strony informacji jakie formaty wspiera to czyta mi nawet DVD+R)

ostatnio kupiłem litka 165p6s i też jestem zadowolony - tzn. ja byłem a teraz jest kumpel, bo napęd ma zamontowany u siebie w nowym kompie

TyMiN 19.07.2006 14:58

ale kuuurdeee żeby on jeszcze miał Lightscribe to bym go odrazu brał a tak to hmm... rozkminiam....

icemac 19.07.2006 14:53

Pionek

TyMiN 19.07.2006 14:46

Dobra to teraz będe rozmyślał nad
BQ 1655 vS. Pionek 111D

Która lepiej nadawała by sie do odczytu i zapisu... ??

Hebel 19.07.2006 14:42

Ooooo taaak :)) Ma***322;o czytnik***243;w DVD obs***322;uguje dvd-ram !! :P

TyMiN 19.07.2006 14:37

heh to wiem ale bardziej mi chodziło o sam naped dvd, ale jush chyba wiem że to opcja dla wybranych...

- Deckard - 19.07.2006 14:35

Cytat:

Napisany przez TyMiN
a jak jest z obsługa tych płyt (dvd-ram) .. ??
czy każde dvd obsługuje takie płyty czy to opcja dla wybranych ;)

w specyfikacji każdej nagrywarki jest napisane czy zapisuje DVD-RAM więc ,czy aż tak ciężko przejrzeć oferty sklepów internetowych i samemu sobie sprawdzić :>

TyMiN 19.07.2006 14:23

a jak jest z obsługa tych płyt (dvd-ram) .. ??
czy każde dvd obsługuje takie płyty czy to opcja dla wybranych ;)

Hebel 19.07.2006 14:20

Ostatni udany model firmy BenQ to DW1655, nowsze s***261; do kitu... :D

Z zapisem DVD-RAM poleca***322;bym Pioneera DVR-111...

:taktak:

TyMiN 19.07.2006 14:16

Więc chyba nastawie sie na BQ 1655 ;) ale cały czas nie jestem pewien hmmm...
te pionki chyba nie mają LS ?? szkoda bo by sie przydało.. :/

VIZZARD 19.07.2006 13:46

Cytat:

Napisany przez Hebel
Dokładnie, Pionki z rodziny 111 to te same urządzienia, różni je tylko Bios... :D

Więc... Można je przerabiać jak się chce, we wszystkie strony... :rotfl:

Kupuj 111D jak już...

W bardzo prosty sposób można odblokować funkcję zapisu DVD-RAM i technologię Label Flash... :czytaj:

A można to zrobić poprzez zmianę Biosu :D :taktak:

||

Mówiłem to już, ale powiem jeszcze raz

Jest to zabawa nie dla bojaźliwych :nie:

Wiąże się z utratą gwarancji :taktak:

||

TyMiN 19.07.2006 13:13

kuurdee a zabawa z tą podmianą biosu to prosta sprawa czy jest troche bawienia ??
i jeszcze ten pionek ma lepszą jakóść zapisu od BQ ??
bo odczyt ma gorszy tak ??

Hebel 19.07.2006 13:11

Cytat:

Napisany przez TyMiN
To co brać pionka ?? ?? ?? kuurdee cały czas kusi mnie na BENQ nie wiem czymu może dlatego że pionek kojarzy mi sie wyłącznie z radiami itp :P
jeśli jush to którego z tych ??

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26944
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28705

bo wydaje mi sie że obydwa to to samo tylko jedna jest z zapisem dvd-ram
a ogólnie to warto teraz kupować z tym zapisem czy to tylko chwyt marketingow ??

Dokładnie, Pionki z rodziny 111 to te same urządzienia, różni je tylko Bios... :D

Więc... Można je przerabiać jak się chce, we wszystkie strony... :rotfl:

Kupuj 111D jak już...

W bardzo prosty sposób można odblokować funkcję zapisu DVD-RAM i technologię Label Flash... :czytaj:

A można to zrobić poprzez zmianę Biosu :D :taktak:

||

VIZZARD 19.07.2006 13:10

Cytat:

Napisany przez TyMiN
czy to tylko chwyt marketingow ??

To nie chwyt

To fakty :taktak:

:D

TyMiN 19.07.2006 12:58

To co brać pionka ?? ?? ?? kuurdee cały czas kusi mnie na BENQ nie wiem czymu może dlatego że pionek kojarzy mi sie wyłącznie z radiami itp :P
jeśli jush to którego z tych ??

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26944
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28705

bo wydaje mi sie że obydwa to to samo tylko jedna jest z zapisem dvd-ram
a ogólnie to warto teraz kupować z tym zapisem czy to tylko chwyt marketingow ??

Hebel 19.07.2006 12:13

Cytat:

Napisany przez TyMiN
Heh no i ja szykuje sie na zakup nagrywarki dvd ale od tego czytania opinii na temat firm która obecnie jest dobra, która nie.. mozna dostać mętlika ;)

Otóż na nagrywarke mam 180 zł zależy mi na:
- jak najlepszym zapisie i odczycie (w tej cenie) bo bedzie słuzyć do obydwu spraw
- jak najmniejszej awaryjności ( w tej cenie )
- na najdłuższej trwalości ( w tej cenie )
- na jak najcichszej pracy ( w tej cenie)

Bardzo kusi mnie zakup BQ 1655 lub jakiegoś LG ale może da się kupić w tej cenie coś jeszcze lepszego....

Prosiłbym o jakieś propozycje i rady bo osobiście słabo sie znam na nagrywarkach :P, a nie chciałbym dokonać złego wyboru ;)

Hmmm...

Powiem tak: BenQ DW1655 jest bardzo dobrą nagrywarką... Sam ją mam i jestem zadowolony...

Ale w tym momęcie na twoim miejscu wybrałbym Pioneera DVR-111D i zrobił z niego 111L :D Ten Pioneer posiada bardzo dobrą jakość zapisu i odczytu :D Chociaż w odczycie jest lepszy BenQ :D

:rotfl:

LG też są w miarę, ale ja osobiście nie mam zaufania do tej firmy :D

Wybór należy do Ciebie :czytaj: :taktak:

||

Hebel 19.07.2006 12:08

Cytat:

Napisany przez Lukepl
chcę zakupić nagrywarkę. która lepsza :LG H20L czy BENQ DW1655. Zalezy mi na jakości odczytu/wypalania i grawerki

Ja na twoim miejscu wybrałbym BenQ DW1655 sam ją mam i jestem bardzo zadowolony, fajnie wypala, czyta również bezproblemowo.... :D

A co do testów to tak:

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/recen...h20l/index.php - LG H20L

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/Recen...1655/index.php - BenQ Dw 1655

Wybór należy do Ciebie...

||

andy 19.07.2006 11:28

Mo***380;esz jeszcze kupi***263; Pionka 111 :)

TyMiN 19.07.2006 11:25

Heh no i ja szykuje sie na zakup nagrywarki dvd ale od tego czytania opinii na temat firm która obecnie jest dobra, która nie.. mozna dostać mętlika ;)

Otóż na nagrywarke mam 180 zł zależy mi na:
- jak najlepszym zapisie i odczycie (w tej cenie) bo bedzie słuzyć do obydwu spraw
- jak najmniejszej awaryjności ( w tej cenie )
- na najdłuższej trwalości ( w tej cenie )
- na jak najcichszej pracy ( w tej cenie)

Bardzo kusi mnie zakup BQ 1655 lub jakiegoś LG ale może da się kupić w tej cenie coś jeszcze lepszego....

Prosiłbym o jakieś propozycje i rady bo osobiście słabo sie znam na nagrywarkach :P, a nie chciałbym dokonać złego wyboru ;)

Lukepl 19.07.2006 10:55

chcę zakupić nagrywarkę. która lepsza :LG H20L czy BENQ DW1655. Zalezy mi na jakości odczytu/wypalania i grawerki

Hebel 16.07.2006 10:22

Dobra przepraszam... :(

Już nie będę tak robił...

To był pierwszy i ostatni raz :D

Szkoda, że już nie mogę edytować tamtych postów... :czytaj:

Ale powracając do tematu...

pionierprog gratuluję wyboru :spoko:

pawelblu 16.07.2006 09:49

http://bash.org.pl/65196

http://forum.cdrinfo.pl/og-oszenia-i...drinfo-pl.html
***167; -17-

pionierprog 16.07.2006 01:42

lol:]

VIZZARD 16.07.2006 00:03

Cytat:

Napisany przez Hebel
Uczę się od mistrza... :D

:respect: dla VIZZARD`a :taktak: :czytaj:

Czarodziej RoooooX :spoko:

I'm the Master Of Puppets! :paker: :pompki: :worek_tre

Cóż mogę powiedzieć? :zawstydz:

Cytat:

Napisany przez Hebel
Możesz to zrobić klikając taki kwadracik z "krzyżykiem" i "ptaszkiem" pod moim postem...

Zaraz tu wpadnie Komisja Etyki i zrobi bana :banned:

Za publiczne namawianie do zabaw z "ptaszkiem"... :>

:czar:

Hebel 15.07.2006 23:23

Cytat:

Napisany przez @ndy
Tak jak wcześniej ktoś pisał posty Hebela & Vizzarda są bardzo podobne || :P

Uczę się od mistrza... :D

:respect: dla VIZZARD`a :taktak: :czytaj:

Czarodziej RoooooX :spoko:

Cytat:

Napisany przez pionierprog
mysle ze pomogles mi znacznie :] cena jak powiedzialem nie ma znaczenia ale wydac 360zl na nagrywarke a 160 tez lekka roznica:) to sobie dysk jeszcze mozna kupic :) dzieki za odpowiedz mysle ze skozystam z twojej podpowiedzi..
po przeczytaniu tych recenzji calkowicie musze zrezygnowac z plextora... :) no pochwalili go tam tylko za oprogramowanie :) a mi jednak bardziej jak na oprogramowaniu zalezy na jakosci zapisanych plytek wiec skusze sie jednak na pioneera 111:] thx za pomoc bardzo sie przydala :] powiedz jak sie moge odwdzieczyc?:D

Możesz mi się odwdzięczyć dając reputację...

Możesz to zrobić klikając taki kwadracik z "krzyżykiem" i "ptaszkiem" pod moim postem... Ale to nie jest konieczne, ważne że pomogłem :czytaj:

||

andy 15.07.2006 21:58

Tak jak wcze***347;niej kto***347; pisa***322; posty Hebela & Vizzarda s***261; bardzo podobne || :P

VIZZARD 15.07.2006 20:00

Cytat:

Napisany przez Hebel

Jeżeli pomogłem to proszę bardzo o wynagrodzenie mi tego... :rotfl:

Cóż za bezinteresowność i chęć niesienia pomocy... :wow:

Jestem pod wrażeniem :szczena:

pionierprog 15.07.2006 17:04

wybralem naped pioneera... z tego co opisane bylo jakosc nagrywania ma najlepsza z opisanych... a mi nagrywarka nie potrzebna do innych rzeczy nie mam zamiaru kopiowac filmow ani muzyki, czy gier... ona mi potrzebna tylko do nagrywania filmow... a do tego chyba najlepiej bedzie pasowac ten pioneer 111

andy 15.07.2006 14:52

Cytat:

po przeczytaniu tych recenzji calkowicie musze zrezygnowac z plextora... no pochwalili go tam tylko za oprogramowanie a mi jednak bardziej jak na oprogramowaniu zalezy na jakosci zapisanych plytek wiec skusze sie jednak na pioneera 111
Co jak co ale Plex ma bardzo dobr***261; jako***347;***263; zapisu :)
Sam posiadam Benq LS DW1655 na kt***243;rym p***322;ytki pal***261; si***281; bardzo ***322;adnie. Wi***281;c je***380;eli wybra***322;by***347; ten nap***281;d uwierz mi ***380;e nie b***281;dziesz ***380;a***322;owa***322;.

pionierprog 15.07.2006 13:09

mysle ze pomogles mi znacznie :] cena jak powiedzialem nie ma znaczenia ale wydac 360zl na nagrywarke a 160 tez lekka roznica:) to sobie dysk jeszcze mozna kupic :) dzieki za odpowiedz mysle ze skozystam z twojej podpowiedzi..
po przeczytaniu tych recenzji calkowicie musze zrezygnowac z plextora... :) no pochwalili go tam tylko za oprogramowanie :) a mi jednak bardziej jak na oprogramowaniu zalezy na jakosci zapisanych plytek wiec skusze sie jednak na pioneera 111:] thx za pomoc bardzo sie przydala :] powiedz jak sie moge odwdzieczyc?:D

Hebel 15.07.2006 12:04

No to tak...

Zaczniemy od początku...

Pioneera DVR-110 raczej nie kupuj, bo wyszedł już nowy model DVR-111 :D

A jeżeli Cię interesują testy Pionerów tych to tak...

http://www.cdrinfo.pl/artykuly/recen...-110/index.php - Pioneer DVR-110

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2...VR-111DBK.html - Pioneer DVR-111 (można w prosty sposób przerabiać na inne modele, wgrywając odpowiedni Bios)

to nic innego jak Pioneer 111 sprzedawany przez Asusa, także można go przerobić na Pioneera 111 i jego pokrewne wersje (różniące się jedynie biosem :D http://www.cdrlab.pl/article_strona_...+wst%EApu.html - tutaj opisana modyfikacja)

NEC ND-4571A

Ten NEC jest bardzo dobry pod względem zapisu...

Lecz dużo słabiej radzi sobie z korekcją błędów...

Zresztą masz test: http://www.cdrlab.pl/article_wstep_3144.html

Jeżeli Plextora to jak najbardziej PX-760A jest on najnowszy z rodziny i niestety najdroższy...

Ale jeżeli cena dla Ciebie nie gra roli to jest wsam raz...

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2859.html - Plextor PX-760A

Ja radziłbym się jeszcze zastanowić nad BenQ DW1655 =) Całkiem spoko pali (wiem bo mam) i ma dobrą korekcję błędów :D Tylko, że czasami wybrzydza w płytkach... :rotfl:

A co do płyt to do filmów radzę stosować firmowe nosniki np. Verbatim, Sony, TDK może Philips...

Tak do twoich zastosowań to radziłbym ASUS 1608P3S/Pioneer DVR-111 albo Nec`a ND-4571A albo Plextora PX-760A wszystkie wymienione tu napędy bardzo dobrze nagrywają... :czytaj:

Wybór należy do Ciebie :taktak:

A co do płyt dwuwarstwowych, to wszystkie nagrywarki wymienione wyżej powinny nie mieć problemów z ich zapisem... :)

Polecałbym Pioneera DVR-111 lub jego OEM`a sprzedawanego pod marką Asus czyli ASUS 1608P3S, ponieważ oferują one bardzo dobrą a wręcz perfekcyjną jakość zapisu zarówno płyt DVD-R, DVD+R jak i płyt dwuwarstwowych...

Na Twoim miejscu wybrałbym własnie Pioneera DVR-111/Asusa 1608P3S :taktak:

Ale cóż, wybór należy do Ciebie... :czytaj:

Jeżeli pomogłem to proszę bardzo o wynagrodzenie mi tego... :rotfl:

||

pionierprog 14.07.2006 00:14

Witam...
jestem nowym uzytkownikiem nigdy w zyciu nie posiadalem zadnej nagrywarki... los jednak tak chcial ze jestem zmuszony kupic jedna potrzebna mi ona do nagrywania filmow z kamery... tak zebym mogl sobie je potem ogladac na zwyklym playerku dvd podlaczonym do tv... i wszystko bylo by cacy gdyby nie fakt ze nie mam pojecia jaki naped kupic... cena ogolnie nie ma wiekszego znaczenia... do wyboru mam takie modele
-DVDRW PIONEER 110BK
-DVDRW ASUS 1608P3S
-DVDRW NEC ND-4571A/GND LABEL FLASH
-PLEXTOR PX-750A/T3K
-PLEXTOR PX-760A/T3K
-PLEXTOR PX-755SA/T3K SATA
i do tego jakie plytki najlepiej kupowac? i czy jest roznica w jakosci nagranej plyty (chodzi o ilosc bledow) przy zapisie na plycie dwuwarstwowej a jedno?
dziekuje bardzo za podpowiedz i jak by mozna bylo to z uzasadnieniem...
probowalem poczytac kilka tematow zalozonych na temat tych modeli jednak nie za bardzo wiem jak interpretowac zamieszczone tam wyniki :>

Hebel 13.07.2006 09:09

Cytat:

Napisany przez tot
uff :) , a co z tym 80-wire... ? zadziala mi komp z taka tasma?
i male p.s. poczytalem troche o nec-u i jesli sypnie ktos pochwalami/ostrzezeniami ulatwi mi to wybor-jak dotad raczej pioneer przed benq, ale nec niespodziewanie wkradl sie do wyscigu :D

A o jakim NEC`u mówisz??? :D

Ja sobie wziąłem BenQ DW1655 i jestem zadowolony :taktak:

||

nimal 11.07.2006 09:42

radma jak tasma - jest normalna
po prostu do 40 zyl normalnych dolozyli co druga uziemnienia zeby interferancji nie bylo
pozawala to wyciagac szybsze transfery
wiec komp musi to pociagnac - w koncu to standard ;)

VIZZARD 11.07.2006 09:32

Cytat:

Napisany przez tot

A co ma nie działać?

Zadziała :taktak:

:mruga:

tot 11.07.2006 00:27

i male p.s. poczytalem troche o nec-u i jesli sypnie ktos pochwalami/ostrzezeniami ulatwi mi to wybor-jak dotad raczej pioneer przed benq, ale nec niespodziewanie wkradl sie do wyscigu :D

- Deckard - 11.07.2006 00:17

Cytat:

Napisany przez tot
pare postow wczesniej bylo cos o tasmach... dalej namyslam sie pioneer 111/d (inny model?) czy benq 1650/55 i widzialem w specyfikacji takie cos: "It is required to use a cable corresponding to U-ATA66 (80-wire conductor cable)."? mam stare p3-800 wymienialem jak dotad tylko cdrw i ram, czy zadziala mi nowa nagrywarka? czy stary sprzet bardzo wplywa na jakosc nagrywanych plyt?

jeśli chodzi Ci o to czy twój sprzęt pociągnie nagrywarkę dvd to przy niezamulonym syfem kompie będzie wypalać bez problemu z prędkościami w granicach rozsądku ;)

tot 11.07.2006 00:02

pare postow wczesniej bylo cos o tasmach... dalej namyslam sie pioneer 111/d (inny model?) czy benq 1650/55 i widzialem w specyfikacji takie cos: "It is required to use a cable corresponding to U-ATA66 (80-wire conductor cable)."? mam stare p3-800 wymienialem jak dotad tylko cdrw i ram, czy zadziala mi nowa nagrywarka? czy stary sprzet bardzo wplywa na jakosc nagrywanych plyt?

pawelblu 10.07.2006 23:29

Bylem dzisiaj u fryzjera.,totez sobie zaczynam troche i tu przycinac. Takze jak zwykle - od tego posta koniec rozmowy, bo sie szykowala jakas dluga egzystencjalna dyskusja. Ciecia 0-tolerancyjne.

VIZZARD 08.07.2006 20:49

Cytat:

Napisany przez Hebel

Ale i tak stronka cdrlab`u mi sie bardziej podoba... :czytaj:

No cóż!

To kwestia gustu, bądź jego braku... :fiu:

Hebel 08.07.2006 20:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Szkoda... :smutny:

Co do stronki - to bez przesady - zmień sobie styl na Old Style - zobaczysz jak ci się uprzejrzyści :czytaj:

A co do forum - no to oczywiste :D

Cały czas mam ustawiony Old Style ;) :taktak:

Ale i tak stronka cdrlab`u mi sie bardziej podoba... :czytaj:

||

VIZZARD 08.07.2006 20:40

Cytat:

Napisany przez Hebel

PW - to skrót od Prywatna Wiadomość :taktak:

Szkoda... :smutny:

Cytat:

Napisany przez Hebel
Po prostu cdrlab.pl ma bardziej przejżystą stronkę, ogólnie bardziej mi się tam stronka podoba, ale tutaj jest o niebo lepsze forum =)

Co do stronki - to bez przesady - zmień sobie styl na Old Style - zobaczysz jak ci się uprzejrzyści :czytaj:

A co do forum - no to oczywiste :D

Hebel 08.07.2006 20:19

@VIZZARD

Poprostu cdrlab.pl ma bardziej przejżystą stronkę, ogólnie bardziej mi się tam stronka podoba, ale tutaj jest o niebo lepsze forum =)

PW - to skrót od Prywatna Wiadomość :taktak:

||

VIZZARD 08.07.2006 20:10

Cytat:

Napisany przez Hebel

Jak macie coś do mojej osóbki to PW :czytaj:

PW - to skrót od Proszę Wpier*ol? :hmm:

||

VIZZARD 08.07.2006 19:24

Coś ostatnio bardzo dużo linków do konkurencji ktoś daje :czytaj:

Czyżby jakaś dywersja? :>

:idea:

Hebel 08.07.2006 16:18

A tak do tematu to Samsung znowu się nie popisał, i postawił prędkość ponad jakość (jak zwykle, tak wogóle to nie pamiętam żadnego udanego napędy "Szajsunga" xD), choć ta i tak uległa poprawie ale tylko na nie których płytach... :wow:

Mowa oczywiście o...... :fiu:

Samsung SH-S182D :wow:

Którego recenzję znajdzidecie na dole.... :czytaj:

http://cdrlab.pl/article_wstep_3379.html

Szczerze nie polecam tego napędu, zainteresowanym nim... :taktak: :ysz:

|| :rotfl:

Hebel 08.07.2006 09:49

@legion

***346;wi***281;ta racja :D

legion 08.07.2006 00:45

Cytat:

Napisany przez Hebel
@legion

Ja wcale nie czekam na wybory ani nie skłaniam ludzi do głosowania na mnie, ponieważ nie startuje w żadnych wyborach, mam wkońcu tylko 14 lat :D
||

no własnie wiec zachowaj dla siebie pewien rodzaj interpretacji rzeczywistosci 14 latka dla siebie bo mlodosc nie poplaca glupocie :D

- Deckard - 07.07.2006 22:16

taki ma***322;y off top z mojej strony ale czy nie orientujecie sie czy i wog***243;le b***281;dzie dost***281;pna w Polsce nagrywarka NEC 4651

Hebel 07.07.2006 17:12

:respect: 4 @ll co mi pomogli =)

W poniedziałek nagrywara BenQ DW1655 :rotfl:

Będe dobrym użytkownikiem i w odpowiednim temacie wrzuce testy, jak to ten nowy napędzik pali :idea:

Fajne to forum, dużo się tu dowiedziałem... :mruga:

Jak macie coś do mojej osóbki to PW :czytaj:

||

VIZZARD 07.07.2006 16:48

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Sure (czyt. siur) ||

Doceniamy wasze zaslugi, doceniamy.

You're Cool People (czyt. jurek ul pipol) :czytaj:

Jesteśmy za to szalenie wdzięczni, tak trzymać :spoko:

:ph34r:

pawelblu 07.07.2006 16:12

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Chodzi ci o to, że tak inteligentnie, tematycznie, przejrzyście i zrozumiale? :pytanie:

Ach! Dzięki! ||

Widzicie ludziska! Sam MOD to dostrzegł :czytaj:

Sure (czyt. siur) ||

Doceniamy wasze zaslugi, doceniamy.

andy 07.07.2006 14:29

Cytat:

Nooo NoWo***346;***263;
Cytat:

Dlaczego w***322;asnie mi sie to trafi***322;o !!! DlAcZeGo
Prosimy nie pisa***263; w stylu "pokemonowym"...

Hebel 07.07.2006 14:06

Nooo NoWoŚć :wow:

Ale kupa bo nagrywara będzie dopiero w poniedziałek a najpóźniej we wtorek :(

:( :help:

Dlaczego własnie mi sie to trafiło !!! DlAcZeGo :(

Pozdro dla MODernatora :D :czytaj:

VIZZARD 07.07.2006 13:57

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak patrze jak pisze posty VIZZARD

Chodzi ci o to, że tak inteligentnie, tematycznie, przejrzyście i zrozumiale? :pytanie:

Ach! Dzięki! ||

Widzicie ludziska! Sam MOD to dostrzegł :czytaj:

pawelblu 07.07.2006 10:39

Jak patrze jak pisze posty VIZZARD i jak Hebel, to stwierdzam, ze sie zawsze dogadacie ||

Hebel 07.07.2006 10:24

Dzienki WAM!! (VIZZARD and @ndy) :respect: dla Was

No to teraz spokojnie mog***281; si***281; bra***263; za instalacj***281; nap***281;du.... :))

VIZZARD 07.07.2006 10:16

Cytat:

Napisany przez Hebel
Nie trza nic w Biosie robić?? Ani żadnych sterowników w Windzie??

Najgorsze jest to że musze wypiąć jeden napęd :(

:respect: 4 VIZZARD

||

W biosie nic i Windzie też nie :nie:

Winda sama sobie wykryje nowe urządzenie :taktak:

Hebel 07.07.2006 10:14

Nie trza nic w Biosie robi***263;?? Ani ***380;adnych sterownik***243;w w Windzie??

Najgorsze jest to ***380;e musze wypi***261;***263; jeden nap***281;d :(

:respect: 4 VIZZARD

||

andy 07.07.2006 10:12

Cytat:

Najlepiej u dysku te***380; da***263; tak***261;
Je***380;eli dysk ma interfejs >=ATA100 to trzeba u***380;y***263; 80-pinowej. Dla dysku =< ATA66 mo***380;e by***263; tasiemka 40-pinowa:)

Cytat:

Napisany przez Hebel
no to bede musia***322; zmieni***263; ta***347;m***281; mam pod 40 ***380;y***322;ow***261; podpi***281;te nap***281;dy )
A pod jak***261; ta***347;m***281; jest podpi***281;ty dysk?
Ile taka tasiemka kosztuje?
Czarodzieju, czy powiesz mi jeszcze jak zainstalowa***263; tego palnika, tak krok po kroku PROSZ***280;

Na pocz***261;tek polecam zapozna***263; si***281; z tymi tematami:

Jak poprawnie zainstalowa***263; i skonfigurowa***263; nap***281;d optyczny
Podstawy ASPI i DMA

I najwa***380;niejsze:
Jak korzysta***263; z opcji SZUKAJ ?

VIZZARD 07.07.2006 10:05

Cytat:

Napisany przez Hebel
no to bede musiał zmienić taśmę :D mam pod 40 żyłową podpięte napędy :))

A pod jaką taśmę jest podpięty dysk????

Ile taka tasiemka kosztuje? :>

:respect:

Czarodzieju, czy powiesz mi jeszcze jak zainstalować tego palnika, tak krok po kroku PROSZĘ :czytaj:

???

Najtańsze tasiemki to niecałe 10zł, na przykład TU :czytaj:

Najlepiej u dysku też dać taką

Instalacja wymaga tylko podpięcia i zamontowania

I już... :taktak:

Hebel 07.07.2006 09:54

no to bede musiał zmienić taśmę :D mam pod 40 żyłową podpięte napędy :))

A pod jaką taśmę jest podpięty dysk????

Ile taka tasiemka kosztuje? :>

:respect:

Czarodzieju, czy powiesz mi jeszcze jak zainstalować tego palnika, tak krok po kroku PROSZĘ :czytaj:

???

VIZZARD 07.07.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez Hebel
Soory ale mam pytanko, jaką taśmą przypiąć BenQ DW1655?? 80 żyłową czy 40 żyłową?? Jak zainstalować ten napęd, bo jestem całkiem zielony w te klocki, przeszukiwałem już forum ale nic nie znalazłem proszę o pomoc!!

Pleaseeee help

Dam reputa :D

Pomocy

:buu:

Taśma 80 żył czyli ATA-100/133

W konfiguracji IDE Secondary Channel Master :czytaj:

Hebel 07.07.2006 09:41

Soory ale mam pytanko, jak***261; ta***347;m***261; przypi***261;***263; BenQ DW1655?? 80 ***380;y***322;ow***261; czy 40 ***380;y***322;ow***261;?? Jak zainstalowa***263; ten nap***281;d, bo jestem ca***322;kiem zielony w te klocki, przeszukiwa***322;em ju***380; forum ale nic nie znalaz***322;em prosz***281; o pomoc!!

Pleaseeee help

Dam reputa :D

Pomocy

:buu:

zene_k 07.07.2006 01:41

Tak

deXter #17 07.07.2006 01:38

Ja mam Nec DVD 4571 z Label flash. Napęd w cenie 160 zł, i jest jej warta!! Ładny design (srebrny panel, czarne wnętrze), szybko się szufladka wysuwa, jest cicha i szybko wypala płytki :). Teraz rozgryzam na czym polega wypalanie label flasha... Aha, jak kujesz nagrywarkę (Nec z LF) to poproś o płytę (Uwaga!) z oryginalnym Nero pod Neca z Label Flash w cenie... 6-10 zł :) Ale to okrojona wersja - nero start samrt, express, cover designer i info tool. A żeby upgradować do wave editora itd to trza zainstalować wersję jak ta co na cd była.

Hebel 06.07.2006 22:11

Cytat:

Napisany przez tot
roznica w cenie dla mnie bez znaczenia-zaplacic ile sie nalezy i nie zalowac :) .
z niecierpliwoscia czekam na wrazenia po zakupach; nadal czuje sie jakos pol-na-pol co do wyboru... ladnie napisali pionkowi na cdfreaks: "Although some areas of the drive need some improvement, the Pioneer DVR-111 is an excellent writer for DVD***177;R media, and produced some of the best quality burns we have seen here in CDFreaks labs. With this in mind we decided to award the Pioneer DVR-111 our CDFreaks ***8220;safe buy***8221; award." i VIZZARD ladny tescik splodzil :) , a benq kontruje extreme excellence award na extrememhz :) ...

Jeżeli cena dla Ciebie nie gra roli to kup sobie Plextora PX-760A/755A i napewno nie będziesz rozczarowany =D No chyba że słabą korekcją błędów :D

Co do Plextora to opis masz tam na dole :P

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2859.html

Chopie masz ciężki wybór :D

No więc wybieraj :D Jutro najprawdopodobniej opiszę wrażenia z posiadania BenQ DW1655 więc możesz poczekać :D

||

tot 06.07.2006 22:03

@hebel: "A potem jak bedziesz miał kase se mozesz dokupić Pionka czy Plextora jeżeli BenQ Cię zawiedzie"
roznica w cenie dla mnie bez znaczenia-zaplacic ile sie nalezy i nie zalowac :) .
z niecierpliwoscia czekam na wrazenia po zakupach; nadal czuje sie jakos pol-na-pol co do wyboru... ladnie napisali pionkowi na cdfreaks: "Although some areas of the drive need some improvement, the Pioneer DVR-111 is an excellent writer for DVD&plusmn;R media, and produced some of the best quality burns we have seen here in CDFreaks labs. With this in mind we decided to award the Pioneer DVR-111 our CDFreaks ***8220;safe buy***8221; award." i VIZZARD ladny tescik splodzil :) , a benq kontruje extreme excellence award na extrememhz :) ... na koniec powtarzam, ze lightscribe bez znaczenia dla mnie dobrze wypalona plyta i klasyczny marker na zawsze! :)

Hebel 06.07.2006 21:41

@tot

Bierz BenQ DW1655 jest to ostatni udany model BenQ (tera kontrakt z Lite-On o.O bedzie marka BenQ a niezawodność Lite-on`a czyli jedna wielka kupa :D ) A potem jak bedziesz miał kase se mozesz dokupić Pionka czy Plextora jeżeli BenQ Cię zawiedzie

@legion

Ja wcale nie czekam na wybory ani nie skłaniam ludzi do głosowania na mnie, ponieważ nie startuje w żadnych wyborach, mam wkońcu tylko 14 lat :D

@topic

A co do doświadczeń, to napisze jutro jak już będę miał wyśnioną BenQ Dw1655 =))))) :rotfl:

P.S. @tot

Jeżeli kupisz sobie BenQ i nie będziesz zadowolony a wręcz zrozpaczony nowym nabytkiem nie zwalaj całej winy na mnie :D Jak coś to tylko trochę przecież mówiłem że wybór należy do Ciebie =D

||

legion 06.07.2006 21:28

@Hebel dobra dobra wybory sa dopiero na jesien tu ma byc konkretna propozycja ja tez tak potrafie napisac piszemy o wlasnych do***347;wiadczeniach a nie o filozofi wyboru :D

Hebel 06.07.2006 21:19

Powiem tak:

Nie ma idea***322;***243;w ||

Wko***324;cu co w tym servisie takiego z***322;ego, odsy***322;asz nagryware u***380;ywan***261; i dostajesz u***380;ywan***261; :D Co z tego, ***380;e u***380;ywan***261; dostajesz jak i tak u***380;ywan***261; oddajesz. Przecie***380; te nagrywary s***261; po odswie***380;aniu czyli cz***281;***347;ci kt***243;re tego wymagaj***261; s***261; wymieniane na nowe :D

Ja mia***322;em taki sam k***322;opot z wyborem pomi***281;dzy BenQ DW1655 a Pioneerem DVR-111/111D i wybra***322;em BenQ. Jutro b***281;d***281; mia***322; j***261; u siebie. Ale i tak wiem ***380;e by***322; to dobry wyb***243;r =)

Wyb***243;r nale***380;y do CiEbiE

Tylko i wy***322;***261;cznie do Ciebie :D

I ja Ci to m***243;wie, ***380;e wyb***243;r nale***380;y do Ciebie.

I nikt inny Ci tego nie m***243;wi tylko ja ||

I we***378; sobie to do serca!!

I nie my***347;l wi***281;cej bo Ci si***281; m***243;zg przegrzeje :D

||

tot 06.07.2006 17:55

@hebel
wow, to sie nazywa opinia poparta argumentami :) . przy okazji benq zaniepokoij mnie tylko post o serwisie :( http://forum.cdrinfo.pl/ogolnie-o-dv...arancji-i.html

Hebel 06.07.2006 09:47

@tot
Jeżeli będziesz chciał sprawdzać jakość nagrywanych płyt to wybież BenQ DW1655/1650 (to się przydaje). Pozatym BenQ posiada większe możliwości konfiguracji w związku z QSuite i technologię Light Scribe za pomocą której w przeciwieństwie do technologi Label Flash zaimplekowanej w Pioneerze DVR-111L (chociaż wersja 111L jest w Polsce niedostępna, można ją łatwo uzyskać poprzez zmienienie biosu :D) można wypalać obrazki itp. na CD :D Flashowanie tego modelu masz opisane tutaj:

http://cdrlab.pl/article_strona_3320_1.html

Moim zdaniem lepszym wyborem byłaby nagrywara BenQ DW 1650 (a jeżeli chcesz mieć Light Scribe to DW1655 :taktak: ) Ponieważ posiada ona możliwość skanowania wypalonych nośników i zwraca wszystkie błędy :D No i oczywiście posiada QSuite co jest wielką zaletą, znajdziesz tam wiele ciekawych i przydatnych w codziennym nagrywaniu/odczytywaniu narzędzi :D

Wybór należy do Ciebie :D :czytaj:

Porównanie technologi Light Scribe i Label Flash masz tutaj:

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2...abelFlash.html

A na dole dokładny opis:

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_1...ghtScribe.html - Light Scribe v1.0

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_3...ribe+v1.2.html - Light Scribe v1.2

Tam masz wszystko opisane :D

A co do testów obu nagrywarek (Pioneer DVR-111D i BenQ DW1655/1650) to masz je poniżej:

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2...VR-111DBK.html - Pioneer DVR-111D

http://www.cdrlab.pl/article_wstep_2...nQ+DW1650.html - BenQ DW1650

Przypominam że BenQ DW1655 od DW1650 rożni się tylko technologią Light Scribe, reszta jest taka sama :D

:rotfl: MaM nadzieję, że pomogłem :>

||

tot 05.07.2006 23:41

@VIZZARD, @zene_k
wlasnie te dwie nagrywarki chodzily mi po glowie :) teraz chyba rzuce moneta :D

zene_k 05.07.2006 20:48

Cytat:

Napisany przez tot
to moze i mnie ktos poradzi: szukam "zwyklej" nowej nagrywarki dvd do starszego kompa (p3-800mhz, 256ram). nagrywam glownie dane "ku pamieci"-zalezy mi na dlugowiecznosci wypalonego materialu (bez znaczenia jakiestam bajery, lightscribe i inne-dvd ma sie dobrze i na dlugo nagrac), dbam o plyty-nie szczypie sie przy zakupach nosnikow (porady?), wybieram jakosc ponad predkosc, pale "co jakis czas"-bez przeciazania napedu.
p.s. moje napedy: pioneer dvd-rom dvd 115, lite-on cd-rw sohr-5239s.

Benq 1650 też może być:spoko:

VIZZARD 05.07.2006 20:34

Cytat:

Napisany przez tot
to moze i mnie ktos poradzi: szukam "zwyklej" nowej nagrywarki dvd do starszego kompa (p3-800mhz, 256ram). nagrywam glownie dane "ku pamieci"-zalezy mi na dlugowiecznosci wypalonego materialu (bez znaczenia jakiestam bajery, lightscribe i inne-dvd ma sie dobrze i na dlugo nagrac), dbam o plyty-nie szczypie sie przy zakupach nosnikow (porady?), wybieram jakosc ponad predkosc, pale "co jakis czas"-bez przeciazania napedu.

Pioneer 111/D :czytaj:

tot 05.07.2006 16:14

Hebel 01.07.2006 22:18

Hmmm zastanawiam się jeszcze którą wybrać BenQ DW1655 czy LG GSA-H10N lub H10A lub H20L ee jaka jest pomiedzy tymi LG rożnica i którą z tych nagrywarek wybrac (LG czy BenQ) wybraćć :D:D

A teraz pojawia się jeszcze jedna możliwość Pioneer DVR-111

Co myślicie którą wybrać... ???

andy 01.07.2006 21:51

BenQ DQ60 nie jest produktem firmy Benq. Jest to OEM, chyba Teaca. Nagrywarka jest bardzo przeci***281;tna...Nie polecam kupna.

Polecam Benq DW1655.

Hebel 01.07.2006 21:22

Co myślicie

A co byście powiedzieli o nagrywarce BenQ DQ60, zastanawiam się nad jej kupnem. Proszę o radę czy by była dobra i ewentualne propozycje innych machinek :))

icemac 26.06.2006 20:10

poczytaj opinie o tym necu 4570 i co za tym idzie 4571, na różnych forach ludzie psy na nim wieszają

P.S.
sorki za link na cdfreaks http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=86

ja ma 4551 ia pali dobrze, ale nie radzi sobie z porysowanymi nośnikami

wybór i tak pozostawiam Tobie

litka ostatnio kupiłem do nowego komputera i nie narzekam

menadzer_ 26.06.2006 19:53

Dziekuje za pomoc. Wezmę pod uwagę ten model przy wyborze, choć patrząc na jego parametry, wydaje mi się że jednak dla mnie lepszy w stosunku cena/jakość będzie NEC. Ale jeszcze poczytam o tym LITEONie.

- Deckard - 26.06.2006 19:50

@menadzer_ - nie wiem gdzie ty sie o tej dobrej korekcji błędów przez neca nasłuchałeś :> to że Nec ma słaba korekcję błędów to fakt ,tak przynajmniej twierdzi masa użytkowników z autopsji [w tym i Ja ]fakt ten podaje także parę godnych zaufania serwisów o tematyce nagrywania :] na pewno z czasem Nec będzie starał sie poprawić korekcje bo to największa wada tych napędów.

edit: jeśli chcesz brać Nec'a to najlepiej z dobrym dvdromem:taktak:

edit 2: tu masz TEST 4570

icemac 26.06.2006 19:50

przetestowa***322;em i mam troch***281; nap***281;d***243;w, mia***322;em i mam kilka wi***281;c wiem co m***243;wi***281; i pisz***281; :taktak:

menadzer_ 26.06.2006 19:40

A dlaczego akurat ten model ? Sugerujesz się 1-2 egzemplarzami, czy przetestowałes ich ze 100 ? Ja np. od wielu serwisantów którzy mają to na codzien słysze bardzo wiele przykrych rzeczy nt. LITEONów czy LG. Zaliczają one mase zwrotów. Za to na dziesiątki (jak nie setki) sprzedanych Philipsów czy NECów nie było ani jednego zwrotu.

Po której stronie więc leży racja ?

edit: a może poprostu podałeś mi do niej linka, bo jest na promocji ?

icemac 26.06.2006 19:34

lieon 165p6s 129pln www.arest.pl

mam neca nd-4551a i każdy napęd neca ma słabą korekcję błędów, lecz nagrywa dobrze

menadzer_ 26.06.2006 19:31

Prosiłbym o pomoc, jaki model nagrywarki DVD wybrać ? Przeglądając ulotki z różnych sklepów, jest cała masa różnych modeli, różnych firm w cenie 150zł +/-30zł, więc nie trudno się pogubić. Cena, najlepiej jakby nie przekroczyla 200zł. Dobrze też, aby była cicha, ale przeżyję głośniejsze szumy.
Głównie ma mi służyć raczej do odczytywania płyt, a nagrywanie sporadycznie.

Na oku mam te modele:
Philips 1660
BenQ 1650
NEC 4570

Wiem, że Philips nie obsługuje DVD-RAM, NEC ma najwyzsze czasy dostępu i odczytu na rynku, a ostatnim modelom BenQ ludzie nie ufają przez "zasługach" starszych modeli.
Sugerując się testami na stronie, już wogóle można się zagubić, gdyż wynika z nich, że aby mieć zapewnioną przyzwoitą korekcje błędów, niezawodny zapis i odczyt płyt CD/DVD oraz cichy sprzęt, trzeba by kupić ok. 5 różnych modeli :/ - Niestety, takie przykre realia.
Ja jestem już prawie zdecydowany na NECa, ale prosiłbym o jakąś porade fachowców.

Noodles 24.06.2006 15:38

Nie zauważyłem. Do cytowania służy narzędzie o nazwie "odpowiedz z cytatem". Tego trudno nie zauważyć. A jeśli już ktos używał "małpy" dotychczas to raczej po to aby zaznaczyć której osobie odpowiada jeśli odpowiada kilku osobom w jednym poście. Polecam przestudiowanie instrukcji obsługi forum.

grzesiu? 24.06.2006 11:41

nie wiem czy zauwazyles ale to byl cytat wypowiedzi VIZZARDA uwazam ze on wie wiecej o nagrywarkach niz ja :p (i sie nie myle :P )

Noodles 23.06.2006 23:38

Cytat:

Napisany przez grzesiu?
W przedbiegach odpadł BenQ 1655 - jedynie dlatego że poza LS nie różni się zbytnio od 1640

BenQ 1650 rózni się od 1640 nie tylko LS'em. Na szczęście dla 1650 nie różni się bardzo bo 1640 to była/jest świetna nagrywarka. Tak więc jeśli dla ciebie podobieństwo do 1640 jest cechą dyskwalifikującą to ja dziekuję, postoję.

grzesiu? 23.06.2006 23:06

a jaka roznica miedzy pioneerem 111 a 111d ? :>

- Deckard - 23.06.2006 20:00

Cytat:

Napisany przez grzesiu?
no widzisz ja tam ciemniak jestem :p czyli 3 nam pozostaly tak ? ;] Benq, LG i Pioneer :]

pionnera masz dobrze przetestowanego przez czarodzieja :taktak: i ja bym go brał
Lg też jest w/g mnie dobry dodatkowo ma gwarancje door-to-door
a o Benq nic nie wiem
Ale wiedz że cokolwiek kupisz to może Ci służyć długo i niezawodnie , może tez paść po tygodniu :D
Ja kupiłbym napęd który posiada więcej pochlebnych opinii na forach.

bież Pioneer'a
EOT z mojej strony :)

grzesiu? 23.06.2006 19:46

no widzisz ja tam ciemniak jestem :p czyli 3 nam pozostaly tak ? ;] Benq, LG i Pioneer :]

@VIZZARD
W przedbiegach odpadł BenQ 1655 - jedynie dlatego że poza LS nie różni się zbytnio od 1640
@

CZyli Benq odpada :p wezme przyklad z bardziej doswiadczonej osoby :p

LG i Pioneer pozostajan placu boju :p a moze cos jeszcze dobrego jest w rozsadnej cenie ? :>

ed hunter 23.06.2006 19:38

o Asusie nic nie wiem a jeśli chodzi o Pioneer to wielce zacny kolega czarodziej testuje go tak, że aż dym idzie ;) i wygląda to nieźle http://forum.cdrinfo.pl/ogolnie-o-dv...hlight=pioneer

edit: no to jedną z tych trzech czyli dwóch :D

- Deckard - 23.06.2006 19:36

Cytat:

Napisany przez grzesiu?
1. LG GSA-H20L
2. Asus DRW-1608P3S
3. Pioneer DVR-111D
4. Benq DW1655
pozdrawiam :p dyskutujmy dalej :p

DRW-1608P3S z tego co wiem jest to OEM Pioneera 111D :D

grzesiu? 23.06.2006 19:34

hehe chyba zmieniles moj cytat :p bo ja pisalem o Asusie :p a tu ni stad ni z owad w mojej wypowiedzi pojawil sie Pioneer :p ale pioneer tez mozna brac pod uwage :p to mamy 4 po odrzuceniu Samsunga i LiteOna :p

1. LG GSA-H20L
2. Asus DRW-1608P3S
3. Pioneer DVR-111D
4. Benq DW1655

pozdrawiam :p dyskutujmy dalej :p

[edit]

poczytalem te 2 tematy tylko jakos zabardzo te wykresy mi duzo nie mowia :]

- Deckard - 23.06.2006 19:16

Cytat:

Napisany przez grzesiu?
Wlasnie o to mi chodzi ze ja sie nie znam na tym i nie wiem ktora jest najlepsza :) i oczekuje waszej pomocy :)

Hmm,
Ja mam Neca trochę starszego jest ok ,tzn świetnie pali ale czytnik z niego żaden :nie: ale tak maja chyba wszystkie Nec'i
więc do NEC 4570/1A obowiązkowo dobry Dvd-rom,

tu masz temat o Pioneer DVR-111 :czytaj: ,

tu masz temat o LG GSA-H20L :czytaj:,

co do Liteona to jest chyba najtańszy ale komuś z forum szybko padł , ale to nie reguła i poza tym jakby co to wymieniają na nowe :D,

z Benq DW1655 nie miałem doczynienia ale na forum napewno znajdziesz jakis temat o nim.

ed hunter 23.06.2006 19:08

Samsung odpada ze względu na jakość zapisu. http://cdrlab.pl/article_strona_3009_1.html

Liteon potrafi się zepsuć niespodziewanie.

no to już mamy mniej :D może ktoś coś napisze?

edit: przepraszam napisał :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:08.