Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

zene_k 07.05.2005 15:03

Cytat:

Napisany przez slawekj
Mam takie wyjątkowe płytki do testów.
Litek, Nec i BenQ je czyta.
Plextor "stukał".... i nic a LG męczy...... i też nic.

Różne płytki i wykonanie. :taktak:

:)

Ale jak się domyślam, to nie masz już tego plexa. Może ten egzemplarz był po prostu walnięty i tyle

slawekj 07.05.2005 14:52

Cytat:

Napisany przez zene_k
@slawekj
Poniżej odczyt płytki Platinum+R x8 na podkładzie od Ricoha. Plextor czyta Platinum+R x8 i jak dotąd, to się nie spotkałem na żadnym z moich napędów, żeby jakiś nośników nie czytały, bo są one tego, czy innego producenta. Mogą je tylko gorzej lub lepiej nagrać :piwo:

Mam takie wyjątkowe płytki do testów.
Litek, Nec i BenQ je czyta.
Plextor "stukał".... i nic a LG męczy...... i też nic.

Różne płytki i wykonanie. :taktak:

zene_k 07.05.2005 14:41

Ilość załączników: 1
@slawekj
Poniżej odczyt płytki Platinum+R x8 na podkładzie od Ricoha. Plextor czyta Platinum+R x8 i jak dotąd, to się nie spotkałem na żadnym z moich napędów, żeby jakiś nośników nie czytały, bo są one tego, czy innego producenta. Mogą je tylko gorzej lub lepiej nagrać :piwo:

Grz3cHu 07.05.2005 13:21

Cytat:

Napisany przez kpt.nemo
Zmniejsz rozmiar tego pliku, np. do 638x480 z 638x484 :)

juz to zrobilem :) wyniki wyzej :P

kpt.nemo 07.05.2005 12:59

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu
"- LITE-ON_DVDRW_SOHW-832S_VS0A_07-May-2005_10_58.png:
Wielkość załączonego obrazu jest za duża. Maksymalny rozmiar dla tego typu pliku wynosi 640 x 480. Twój plik ma rozmiar 638 x 484."

Zmniejsz rozmiar tego pliku, np. do 638x480 z 638x484 :)

slawekj 07.05.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez marey
Mam Platinum +R x8 -LG czyta i nagrywa super!!

Widocznie Platinum robi różne płytki. :spoko:
A czy super nagrana jest płytka to ja wiem po testowaniu.
A Kolega jak testuje ?

Grz3cHu 07.05.2005 12:53

Ilość załączników: 5
Przetestowalem tego LG na innym kompie, ale to samo, nie da sie odczytac albo jest problem z predkoscia tych plyt co wczesniej wymienilem, testowalem takze DVD-ROM, ale tez odczyt jest 10x!
Jeszcze sprawdzilem juz na swoim kompie ta plyte co mi wogole jej nie wykrywalo czyli Platinum i w Nero pokazuje ze ma 2 sesje, byc moze dlatego nie chche mi jej wykryc, bo dane chyba byly dogrywane!! ale nie usprawiedliwia to ze LG jest dobry w odczycie,gdyz NEC nie mial z ta plyta i innymi problemow tak samo Liteon!
Zrobilem jeszcze test na litku 832S bledy PI, PIF tych plyt.
Przyznam ze wyniki nie sa najlepsze wrecz okropne!!!

1 plyta to verbatim palona na litku - na LG nie da sie odczytac jednego obrazu, reszta czyta sie ale z predkoscia 1-2x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20550&stc=1

na LG zrobilem jeszcze test powierzchni tej plyty!!

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20554&stc=1

2 plyta to Platinum palona na litku - LG wogole jej nie wykrywa, ale sa na niej 2 sesje(pewnie dlatego jej nie widzi)

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20551&stc=1

3 plyta to Hawk ale palona juz u qmpla na NEC'u, nie chcialo mi sie czekac az skonczy sie test i dlatego przerwalem- LG czyta ja bardzo dobrze, chociaz Liteon wykryl mnostwo jak widac bledow PI

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20552&stc=1

4 plyta to Platinum ale palona na litku i takze nie chcialo mi sie juz czekac do konca testu :)- LG czyta z predkoscia 1-2x

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20553&stc=1

I co o tym sadzicie ? :)

marey 07.05.2005 12:36

Cytat:

Napisany przez slawekj
Potwierdzam. :taktak:
LG 4163B nie czyta Platinum +Rx8.
Na pocieszenie Plextor 716A też nie czyta.
A BenQ bez problemu. :spoko:

I tutaj mało poruszany parametr a w szczególności dla popularnych płytek DVD.

LG o tym pisze. Płytki o niskim współczynniku odbicia nie będą czytane.
Płytki o wysokim współczynniku > 45% są odczytywane na każdym napędzie.

Mam Platinum +R x8 -LG czyta i nagrywa super!!

Briho 06.05.2005 23:48

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu
Oczywiscie moglbym sprawdzic tylko ze qmpel nie mieszka blisko mnie i nie chce mi sie latac do niego z palnikiem, ale watpie ze to od konfiguracji kompa, podlaczone jest wszystko OK, no chyba ze jakies problemy z chipsetem nforce2 ma ta nagrywara, ale raczej odczytywac powinno dobrze, predzej klopoty z paleniem powinny wtedy wystapic!

Ok, skoro nie chcesz poznać prawdziwej przyczyny, to nie ma sprawy ;). A tak poważnie, to przecież wartoby było wykluczyć, że to jednak nie wina komputera czy danej konfiguracji. Może się czepiam, ale ja zawsze w takich sytuacjach jestem bardzo drobiazgowy :)

Grz3cHu 06.05.2005 23:00

Cytat:

Napisany przez Briho
Myślę, że 'kpt.nemo' ma rację. Grz3cHu - problem leży raczej gdzieś po Twojej stronie. Zamiast sprawdzać u kumpla płyty, to Ty lepiej sprawdź w jego komputerze swoją nagrywarkę! Nie wpadłeś na taki pomysł?

Oczywiscie moglbym sprawdzic tylko ze qmpel nie mieszka blisko mnie i nie chce mi sie latac do niego z palnikiem, ale watpie ze to od konfiguracji kompa, podlaczone jest wszystko OK, no chyba ze jakies problemy z chipsetem nforce2 ma ta nagrywara, ale raczej odczytywac powinno dobrze, predzej klopoty z paleniem powinny wtedy wystapic!

kpt.nemo 06.05.2005 22:55

Cytat:

Napisany przez Briho
Myślę, że 'kpt.nemo' ma rację. Grz3cHu - problem leży raczej gdzieś po Twojej stronie. Zamiast sprawdzać u kumpla płyty, to Ty sprawdź w jego komputerze swoją nagrywarkę! Nie wpadłeś na taki pomysł?

Nie popadajmy w skrajności :) Nawet moje wcześniejsze nagrywarki cd-rw potrafiły tak nagrywać płyty, że niektóre inne napędy miały problemy z ich odczytaniem ;) Chodziło mi o to, że nie możność odczytanie akurat przez tego LG dwóch płyt (szczególnie, ze nic nie wiem o ich jakości) nie dyskredystuje tego napędu (bo w innych tematach już się takie opinie pojawiły ;) )

Zresztą Sławekj nam trochę sprawę rozjaśnił ;)

Cytat:

Potwierdzam.
A BenQ bez problemu.

Briho 06.05.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez kpt.nemo
Mam tego LG wyprodukowanego już w Chinach i problemów poza tym, że raz nie chciał mi przeczytać płytki wypalonej przez liteona nie zauważyłem (ale nec, ani dvd asusa i samsunga również nie ruszyły tej płyty). Więc to że Ty masz problem (przejrzałem całe forum i jak na ilość sprzedanych egzemplarzy, z LG ma bardzooo mało ludzi problemy, a i to 90% problemów wynika z nieumiejętności prawidlowego skonfigurowania komputera) nie znaczy, że możesz pisać, że cała seria z Chin się do niczego nie nadaje :) 8 )

Ps. A co do cd-romów LG, to chyba się wszyscy zgodzą, że delikatnie mówiąc za dobre to one nie były :) Ale od tego czasu na szczęście dużo się zmieniło :)

Myślę, że 'kpt.nemo' ma rację. Grz3cHu - problem leży raczej gdzieś po Twojej stronie. Zamiast sprawdzać u kumpla płyty, to Ty lepiej sprawdź w jego komputerze swoją nagrywarkę! Nie wpadłeś na taki pomysł?

slawekj 06.05.2005 20:28

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu
No i sprawa sie juz troche wyjasnila, otoz bylem u qmpla i przetestowalem te plytki. Najpierw Platinum no i czyta ale 1-2x speed tak jak u mnie, nastepnie wkladam drugiego platinuma tego co mi LG wogole nie jej nie wykryl!! no i czyta, ba i to z max speedem!!! Pozdrawiam

Potwierdzam. :taktak:
A BenQ bez problemu. :spoko:

kpt.nemo 06.05.2005 20:27

Cytat:

Napisany przez Grz3cHu
Testowalem Hawk 2x, jakies badziewie BluePop oraz Esperanze, no i wszystko sie odczytalo dobrze i z prawidlowa predkoscia!! Szkoda ze nie mial platinumow, bo z nimi jest najwiecej problemow palonych przez litka!!
No wiec, stwierdzam iz LG sie nie popisalo, a moze trafila mi sie sztuka :/ ale przypominam ze juz nie ja mialem takie problemy z tym napedem, moze to jednak wadliwa seria produkowana w Chinach (wczesniej w Korei), na poczatku zawsze jest dobrze dopiero pozniej zaczynaja sie problemy(coraz wiecej uzytkownikow ma te nagrywary) ale przypomne ze mialem kiedys 2 CD-ROMy LG i to byla katastrofa, oczywiscie wyladowaly w serwisie, takze moi koledzi mieli antypatie do tej marki!!

Mam tego LG wyprodukowanego już w Chinach i problemów poza tym, że raz nie chciał mi przeczytać płytki wypalonej przez liteona nie zauważyłem (ale nec, ani dvd asusa i samsunga również nie ruszyły tej płyty). Więc to że Ty masz problem (przejrzałem całe forum i jak na ilość sprzedanych egzemplarzy, z LG ma bardzooo mało ludzi problemy, a i to 90% problemów wynika z nieumiejętności prawidlowego skonfigurowania komputera) nie znaczy, że możesz pisać, że cała seria z Chin się do niczego nie nadaje :) 8 )

Ps. A co do cd-romów LG, to chyba się wszyscy zgodzą, że delikatnie mówiąc za dobre to one nie były :) Ale od tego czasu na szczęście dużo się zmieniło :)

Grz3cHu 06.05.2005 20:03

No i sprawa sie juz troche wyjasnila, otoz bylem u qmpla i przetestowalem te plytki. Najpierw Platinum no i czyta ale 1-2x speed tak jak u mnie, nastepnie wkladam drugiego platinuma tego co mi LG wogole nie jej nie wykryl!! no i czyta, ba i to z max speedem!!! dobra to sprawdzimy jeszcze verbatima, bo z niego nie moglem skopiowac jednego obrazu, a takze predkosc byla 1-2x, no i .... dziala wszystko ladnie sie zgrywa, a takze czyta z dobra predkoscia!!!
Jego palnik to NEC 3520A!!
Poprosilem go, aby mi pozyczyl pare swoich plytek wypalonych przez ten palnik!
Testowalem Hawk 2x, jakies badziewie BluePop oraz Esperanze, no i wszystko sie odczytalo dobrze i z prawidlowa predkoscia!! Szkoda ze nie mial platinumow, bo z nimi jest najwiecej problemow palonych przez litka!!
No wiec, stwierdzam iz LG sie nie popisalo, a moze trafila mi sie sztuka :/ ale przypominam ze juz nie ja mialem takie problemy z tym napedem, moze to jednak wadliwa seria produkowana w Chinach (wczesniej w Korei), na poczatku zawsze jest dobrze dopiero pozniej zaczynaja sie problemy(coraz wiecej uzytkownikow ma te nagrywary) ale przypomne ze mialem kiedys 2 CD-ROMy LG i to byla katastrofa, oczywiscie wyladowaly w serwisie, takze moi koledzi mieli antypatie do tej marki!!
Zdecydowalem sie kupic i zaryzykowac ten palnik, tylko ze wzgl. na dobre opinie w niektorych sklepach oraz tutaj na tym forum(wtedy kiedy jeszcze wszyscy chwalili te napedy i nie bylo tyle problemow z nimi co teraz!!)
Mysle ze moj topic da troche do zastanowienia sie przed wyborem dobrej nagrywary, ktora zarowno bedzie dobrze palic jak i czytac wiekszosc plyt!!
A i jeszcze co do reklamacji to chyba nie ma potrzeby zawracac im d..., iz palic pali, czytac to co wypali czyta, tylko ma problem z odczytem niektorych plyt nagranych na innej nagrywarce! Serwisanci napewno by nie uznali takiej wymowki! Jedynym uswiadomieniem ze naped nie dziala prawidlowo jest predkosc odczytu plyt DVD-ROM, gdyz moj naped czyta z predkoscia 10x max, a w specyfikacji wyraznie jest napisane ze plyty DVD-+R czyta 10x, natomiast DVD-ROM 16x !!!!!!!!!
Najchetniej pozbylbym sie tego LG i nabyl NEC'a, zaluje ze przed wyborem palnika tego nie zrobilem :(
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:41.