Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LightScribe (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lightscribe-49406/)

Dzwon 04.12.2005 14:55

mam podobny problem co zbyszek. Moglby ktos pomoc. Ja mam nagrywarke LG 4166B dostalem do niego nero ktore sie samo aktualizuje, sciagnalem najnowsze jakie jest i tam nie ma lightscribe. Jest jakis inny proram do tego ??

Dżii 04.12.2005 14:41

Czy nagrywa ktoś na CDR BenQ? Jaka jest ich jakość? To chyba najtańsze płyty LS.

Tomaszek71 04.12.2005 11:14

Nero7 jak narazie nie obsługuje lightscribe.Chyba że komus sie udało "odpalić"

zbyszek.k4 04.12.2005 01:41

Nero7 a LigchtScribe

Witam
Mam taki problem. Nero 7 w aplikacji CoverDesinger nie widzi nagrywarki HP 640i ,przez co nie mogę wypalić etykiety LS. Poprzednia wersja nero działała poprawnie .
obecnie wyrzuca taki błąd:
Parametr jest niepoprawny.

mam zainstalowany plug-in LigchtScribe1.4.56.1 , może potrzebny jest jskiś inny/nowszy, ale na stronach nero nic innego nie ma.
Jeśli Ktoś wie co jest grane, dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Zbyszek

MetalSlug 02.12.2005 19:51

Smugi są domeną LG. LiteON i BenQ też paliły grafiki ze smugami ale były one mniej zauważalne. Prosty sposób aby tego uniknąć to wypalić raz w wysokiej jakości i raz w normalnej - wtedy smugi są na poziomie tych z konkurencyjnych nagrywarek. To czy było palone na płycie Verbatima czy Philipsa nie robi większej różnicy.

anoni.m 02.12.2005 10:55

zdecydowanie wolę w kolorze ...

Cytat:

Napisany przez zorg
tak wygladalo w kolorze

zdecydowanie wolę w kolorze ... i dlatego drukuję na Canon PPIXMA IP 3000 (cena w tej chwili ok. 370-390zł). Drukareczka bardzo oszczędna, jeśli chodzi o koszty eksploatacji, a płyty do nadruku minimalnie (do 10%) droższe od zwykłych. Technologia LS jest dla mnie o tyle ciekawa, że producenci musieli przewidzieć (zastosować) laser o większej trwałości. Przy MTFB np 50000 godzin i zakładanej ilości wypalanych etykiet LS np. 25% laser musi wtyrzymać co najmniej 20% więcej ... mechanika też, bo przecież przy wypalaniu etykiety płyta też się kręci. I dlatego ... bo już nadszedł czas zmiany palnika ..., kupię nagrywarkę z LS. Jak się zestarzeje (2-3 lata) kupię jakąś nową technologię ... środkową a nie najnowszą ... nowości mają to do siebie, że są drogie i ktoś je musi testować (czytaj pierwsi użytkownicy).

Raferti 02.12.2005 10:14

Wypaliłem DVD 2x całą czarną okładke - zauważyłem, że minimalne smugi są faktycznie - dotychczas tego nie zauważyłem, gdyż okładki wykonywałem raczej w jaśniejszych odcieniach szarości (z kolorowych okładek). Czyli ogólnie rzecz biorąc HP840i ma ten sam problem co LG. Ciekawe co w przypadku HP/LG jest powodem tego...?

daniel4g 30.11.2005 14:27

Cytat:

Napisany przez Raferti
Ciekawe dlaczego wobec tego nie ma tego problemu w HP840i? Muszę się dokładnie przyglądnąć tym płytą z nadrukami - może coś zauważe... chyba zrobie cały czarny nadruk na dvd całej... Może jest to kwestia oprogramowania i sterowników do LS? Ja używam do wypalania okładek oprogramowania dołączonego przez HP wraz znagrywarką, a nie Nero.

PS - bardzo zauważalne są te smugi? Może ktoś da zdjęcie?

Smugi są widoczne na tyle ze jest to dla mnie denerwujace. Wieczorem moze uda mi sie wrzucic zdjecie!
PS: Jesli to oprogramowanie HP nie waży zbyt duzo to jesli mozesz wyslij mi je na maila: jelinski.daniel@wp.pl. Potestowałbym i zobaczyl czy jest jakas roznica!

Raferti 30.11.2005 10:30

Ciekawe dlaczego wobec tego nie ma tego problemu w HP840i? Muszę się dokładnie przyglądnąć tym płytą z nadrukami - może coś zauważe... chyba zrobie cały czarny nadruk na dvd całej... Może jest to kwestia oprogramowania i sterowników do LS? Ja używam do wypalania okładek oprogramowania dołączonego przez HP wraz znagrywarką, a nie Nero.

PS - bardzo zauważalne są te smugi? Może ktoś da zdjęcie?

daniel4g 28.11.2005 22:06

Witam!

Niestety podejrzewam ze kazda nagrywarka lg ma problem ze "smugami" po drugim wypaleniu etykiety. Wlasnie dzisiaj bawilem sie ta nagrywarka i po pierwszym wypaleniu obraz byl bez smug ale byl zbyt jasny, po drugim razie (oba na najwyzszej jakosci) pojawily sie te denerwujace smugi. Zauwazylem ze czym ciemniejszy kawalek etykiety tym smugi sa bardziej widoczne! Moze taka juz uroda lightscribe?? Dodam ze obraz byl wypalany na plycie PHILIPSa wiec mozna wykluczyc ze problem ten wystepuje tylko na plytach verbatim.

PS: po trzecim wydrukowaniu etykiety na tej samej plyce (tym razem na jakosci sredniej) smugi jakby staly sie mniej widoczne - chociaz nie mam pewnosci co do tego-moze po prostu sie juz do nuich przyzwyczailem!

Ciekawy jestem jaki kilkakrotne palenie etykiet na jednej plycie ma na nia wplyw? Wie ktos cos na ten temat?

MetalSlug 28.11.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez Raferti
@re MetalSlung
Szczerze powiedziawszy ja na swojej HP840i, która to jest tak naprawde LG nie zauważyłem podobnych objawów - może faktycznie jakiś trefny egzemplaż. Ogólnie rzecz biorąc jestem coraz bardziej zadowolony z tej nagrywarki HP. Faktem jednak jest, iż lepiej wygląda okładka 2krotnie wypalona na ustawieniach best na płytach DVD. Na cd jest lepiej, ponieważ płytka ma inny odcień. Zresztą to 2x wypalenie okładek na płytach DVD tyczy się wszystkich nagrywarek z LS. Po prostu - wtedy czerń jest czernią, a nie szarością.

Mam zamiar wykonać kilka testów, ale to dopiero na dniach bo teraz brak mi czasu. Nie wykluczam tego że tylko jedna sztuka LG ma taką wadę dotyczącą LS (i to widoczną wyłącznie po drugim paleniu obrazka). Poza testowaniem LightScribe'a (też na LiteONie i BenQ) używałem LG tylko do wykonania backupu dysku i instalacji SuSe'a więc powstrzymam się jeszcze przed ostateczną opinią na temat tej nagrywarki. Mam nadzieję że nie utopiłem kasy w tym wynalazku (moje dwie poprzednie nagrywarki to były LG i jestem z nich zadowolony).

PS: Podobno LS na płytach CD-R Philips wyglada lepiej niż na CDkach Verbatim'a.

Raferti 28.11.2005 11:02

Cytat:

Na płytce z LG pojawiły się "wyblaknięcia" i irytujące jasne paski w miejscu gdzie nie trafił laser.
@re MetalSlung
Szczerze powiedziawszy ja na swojej HP840i, która to jest tak naprawde LG nie zauważyłem podobnych objawów - może faktycznie jakiś trefny egzemplaż. Ogólnie rzecz biorąc jestem coraz bardziej zadowolony z tej nagrywarki HP. Faktem jednak jest, iż lepiej wygląda okładka 2krotnie wypalona na ustawieniach best na płytach DVD. Na cd jest lepiej, ponieważ płytka ma inny odcień. Zresztą to 2x wypalenie okładek na płytach DVD tyczy się wszystkich nagrywarek z LS. Po prostu - wtedy czerń jest czernią, a nie szarością.

mroweczek 27.11.2005 23:29

jesli masz Win XP to mozesz pozmieniac litery dyskow w narzedziach administratora

Kelemvor 27.11.2005 21:33

mam ten dysk na H / co mam zrobic zeby zmienic bez formata bo nie mam na to czasu

szymony 27.11.2005 20:14

Cytat:

Napisany przez Kelemvor
A ja prosze po raz 3 o pomoc przy tym bledzie w verbatimach LS |

A nie zmieniałeś przypadkiem litery napędu?
U mnie z benq 1625 było identycznie. po reinstalce winzgrozy, też nic. Później doszedłem do numeru z literką (ile to mnie zdrowia kosztowało). Po zainstalowanu gołego systemu zmieniałem litery napedów optycznych, na ostatnie litery alfabetu, by ewentualne wymiany HD mi nie mieszały. I to był błąd. Za grzyba na takiej konfiguracji LS nie chciało się odpalić. Gdy zainstalowałem system bez czarowania, ruszyło i jak narazie działa.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:32.