Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LITE-ON SOHW-1213S@SONY DRU-710A czyli SOHW-1633S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-sohw-1213s-sony-dru-710a-czyli-sohw-1633s-38905/)

B@rtek 02.10.2004 22:07

Cytat:

Napisany przez slawekj
Muszę Cię zmartwić. TDK +R 1-4x zmienił nośnik z RICOH'a na TDK. Nie jest już tak dobry. Ale pozostaje nam na RICOH'u Platinum i Sony i teraz takie kupuje.

A ten nośnik TDK +4 palony x4 wygląda na LiteOn SOHW-1633S@Memorex F16 tak:

Ale i tak bardzo dobrze :)

VIZZARD 02.10.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez powell
oTo ostatnia płytka 1233&1633 -proszę o opinie ( nie znam się na wykresie:) ) i ewentualnie co zrobić by poprawić jakoś nagrywania?

pozdrawiam

Popieram Bartka15

Nie jest źle :mruga:

B@rtek 03.10.2004 10:24

VIZZARD ja mówiłem o wykresie Sławka :taktak: TDK zmienił producenta płyt :smutny: Nie ma juz TDK na Ricohu :smutny:

slawekj 03.10.2004 10:27

Cytat:

Napisany przez Bartek15
VIZZARD ja mówiłem o wykresie Sławka :taktak: TDK zmienił producenta płyt :smutny: Nie ma juz TDK na Ricohu :smutny:

Teraz na Ricoh'u 02 jest TDK 1-8x ale pali gorzej niż na Ricoh'u 01. TDK 1-4x nie podaje gdzie produkowane. Tdk 1-8x na Taiwanie, tak ja Ricoh 1-4x . Ale jest Sony i Platinum więc zmartwienia nie ma. :)

B@rtek 03.10.2004 10:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Teraz na Ricoh'u 02 jest TDK 1-8x ale pali gorzej niż na Ricoh'u 01. :)

Tak widziałem :smutny: Ale i tak TDK są sprawdzone i trwałe przedewszystkim :jupi:

powell 03.10.2004 11:00

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Popieram Bartka15

Nie jest źle :mruga:

To ostatni wykres -mam pytanie w kprobe mam predkosc zmienioną na x4
a i tak pod koniec testy wywala mi sie program (99.9/ 99,8%) pokazuje jakies błędy -nawet do kilku tysiecy i leci do ponad 100% -co może być tego przyczyną -oto wykres przy takim raporcie -przerwany jak zaczynał świrować -może mam coś nie tak ustawione w kprobe? -proszę o rade i opis wykresu :)
p.s
czasami jest ok a czasami nie (częściej wariuje na DVD+RW) ,ale płytka w stacjonarnym działa bezbędnie

VIZZARD 03.10.2004 12:52

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Aaaaa ...

No to jeżeli o slawkaj chodzi

No to jak na jego możliwości

To jest tak sobie :mruga:

VIZZARD 03.10.2004 12:54

Cytat:

Napisany przez powell
a i tak pod koniec testy wywala mi sie program (99.9/ 99,8%) pokazuje jakies błędy -nawet do kilku tysiecy i leci do ponad 100% -co może być tego przyczyną -oto wykres przy takim raporcie -przerwany jak zaczynał świrować -może mam coś nie tak ustawione w kprobe? -proszę o rade i opis wykresu :)
p.s
czasami jest ok a czasami nie (częściej wariuje na DVD+RW) ,ale płytka w stacjonarnym działa bezbędnie

Nie wiem o co chodzić może :nie:

Zaproponowałbym ci Full Format tej płyty

I ponowne jej nagranie :taktak:

Czy tak samo jest w przypadku +R i -R

Czy tylko +RW i -RW ?

powell 03.10.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie wiem o co chodzić może :nie:

Zaproponowałbym ci Full Format tej płyty

I ponowne jej nagranie :taktak:

Czy tak samo jest w przypadku +R i -R

Czy tylko +RW i -RW ?

sformatowałem na full i sytuacja się powtarza (na dwóch różnych TDK-ach)
,jeśli chodzi o +R ,to rzadko aczkoliwek się zdarza.-a wykres (pomijając końcowy błąd) jest ok? czytałem na formu że norma PI -to 200 ..ale czy chodzi o Pi max czy średnie? ...i jeszcze jedno jak korzystać z omnipatchera? (chodzi mi o zmianę prędkości nagrywania płytki -na większą niż ma podane) -są może gdzieś jakiś ustawienia co pozminiać na ile? -chętnie bym potestował ..ale nie wiem jak:)

VIZZARD 03.10.2004 14:40

Cytat:

Napisany przez powell
sformatowałem na full i sytuacja się powtarza (na dwóch różnych TDK-ach)
,jeśli chodzi o +R ,to rzadko aczkoliwek się zdarza.-a wykres (pomijając końcowy błąd) jest ok? czytałem na formu że norma PI -to 200 ..ale czy chodzi o Pi max czy średnie? ...i jeszcze jedno jak korzystać z omnipatchera? (chodzi mi o zmianę prędkości nagrywania płytki -na większą niż ma podane) -są może gdzieś jakiś ustawienia co pozminiać na ile? -chętnie bym potestował ..ale nie wiem jak:)

TU masz jedną podpowiedź :czytaj:

A co do tych błądów - to być może coś jest nie tak :idea:

Być może bios - spróbuj zmienić na inny

Albo coś przy flashowaniu - spróbuj powtórzyć procedurę wgrywania raz jeszcze :taktak:

Mario2k 03.10.2004 14:47

Ludzie

Nie ufajcie bezgranicznie progsowi KProbe
Na kilku płytach wywalał mi błędy ,a płyty czyta bez problemu w 2 napędach DVD
do tego po przekopiowaniu setek mega archivum rar ,wszystkie archiva są OK
więc ........
co jest z tym progsem ?

powell 03.10.2004 14:59

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez VIZZARD
TU masz jedną podpowiedź :czytaj:

A co do tych błądów - to być może coś jest nie tak :idea:

Być może bios - spróbuj zmienić na inny

Albo coś przy flashowaniu - spróbuj powtórzyć procedurę wgrywania raz jeszcze :taktak:

Może faktycznie coś z Kprobe ??? -znajomy właśnie zmienił bios z 451S na 832S i ma identyczną sytuację -a dodam że płytka jest czytana właściwie i na stacjonarnym DVD i w kompie - może kprobe ma problemy z "zmodowanym bisoem" ??? ,a problem jest tylko przy odczycie DVDRW,w zwykłych DVDR (+-) występuje rzadko.
..to ostatnio nagrana płytka TDK-a z plikiem filmowym -z tego co zaczynam łapać w tych testach to jest chyba ok -i żadnego problemu z kprobe -może faktycznie nie ma się czym martwić? ....dodam że na obecnym biosie nagrywa mi najlepiej.
pozdrwiam i czekam na fachowe opinie:)
..jeszcze jedno w płytkach w których probe czytał 120 % ..i kilka tysięcy błędów ..chciałem sprawdzić czy przy zgrywaniu na dysk za pomocą DVD Decryptera pokaże mi jakiś błąd - zgrał idealnie i zero błędów ...

legion 03.10.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez Mario2k
Ludzie

Nie ufajcie bezgranicznie progsowi KProbe
Na kilku płytach wywalał mi błędy ,a płyty czyta bez problemu w 2 napędach DVD
do tego po przekopiowaniu setek mega archivum rar ,wszystkie archiva są OK
więc ........
co jest z tym progsem ?

Ludzie kprobe jest do sprawdzenia nosnikow nagranych na litku
Kp nie jest wyrocznia czy plytka bedzie chodzic czy nie :taktak: bo plyty nawet z duzymi bledami beda dobrze smigac

Maru22 04.10.2004 07:45

Cytat:

Napisany przez powell
p.s

Miałem kiedyś podobny problem z płytą Verbatim DVD+RW x4 (oznaczenie producenta MKMA02) i o ile jeszcze pamiętam nie była ona zawsze nagrywana do pełna, po całkowitym sformatowaniu w Nero problem ustąpił. Na innych płytach tego samego rodzaju ten problem nie występował.

Atronic 04.10.2004 13:03

Czy ktoś może mi pomóc z moimi wątpliwościami?
Mam litka 1213@dru710 . Nagrywam na płytkach verbatim DVD+R programem nero obraz płyty iso.
Po nagraniu sprawdzam w kprobe 2.4.2 i teraz jest mój dylemat.
Ta sama płyta sprawdzana w napędzie z biosem 1213 pokazuje PI max =450 , a srednie 350 , a odczytana po zmnianie boisu na DRU710 pokazuje PI max=20 , śrenie 11 . Więc jak to jest ? Rozumiem że może jest w nowym biosie poprawiona korekcja i parametry lepiej dopasowane do sprzętu , ale to nie zmienia jakości nagrania jeśli wrzucimy tą płytke do stacjonarnego odtwarzacza. Jaki może być prawdziwy wynik pomiarów tej samej płytki na tym samym napędzie lecz z różnymi biosami.
Czuje sie lekko zagubiony tymi róznicami w pomiarze. Dziękuje jeśli ktos zechce mi to wyjaśnić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:28.