![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#106 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2005
![]() |
@TN
to w jaki sposób zmusiłeś napęd do zmiany barwy świecenia ![]() przecież aktywna jest tylko jedna zielona dioda...i jak wlutujesz 10 innych to i tak na komendę świecic nie będą.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?A tak ja sobie wyobrażam wzorowy panel główny na napędach optycznych:
- - - - - - Ostatnio zmieniany przez steve13 : 22.05.2005 o godz. 11:17 |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#107 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.09.2004
![]() |
Cytat:
(dwie różne diody czerwona i zielona w jednej obudowie) tak więc odpiąłem końcówke odpowiadającą za czerwony kolor i w jej miejsce wlutowałem niebieską. W 1673s i 1693s sprawa jest prostsza bo tam jest dioda jednokolorowa i można ją podmienić na jakąkolwiek inną. I jestem na 99% przekonany że bez problemu ruszyła by też dioda dwukolorowa bo w moim 832S obok diody była zworka która informowała napęd o rodzaju zastosowanej diody. PS: jestem bardzo ciekawy do czego służy każda z diodek w twojej nagrywarce. Prosze o szczegółowy opis. he he
Ostatnio zmieniany przez TN : 22.05.2005 o godz. 12:02 |
|
|
|
|
|
#108 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2005
![]() |
Czytam tak wasze posty i śmiać mi się chce, po co komu czerwona czy zielona dioda...... ja bym wybrał diode UV, zawsze jakiś pożytek np. pieniądze sobie sprawdzisz czy nie są fałszywe przy wypalaniu płtyki
Hehe miło sie pośmiać czasem
|
|
|
|
|
#109 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
@ TN
obawiam się że po twojej ostatniej wypowiedzi zacznę rozkręcać napęd... Ps. masz już doświadczenie w rozkręcaniu tego sprzętu wiec powiedz czy takie rozkręcenie bedzie od razu widoczne? (czy są jakieś plomby w "zamaskowanych"miejscach" itp) Czy po ponownym złożeniu można bez głębszych analiz stwierdzić że sprzet był rozkrecany ![]() Bo np. w LG 32x ze zdjecia powyżej nic nie było... rozkreciłem, skreciłem spowrotem, nie było żadnej plomby, nie ma szans stwierdzić że coś sie w nim grzebało... @zell Kolejny niewrażliwy na barwy użytkownik nagrywarek.... Ja chyba zaraz sie poddam. Kiedy ktoś wreszcie mnie poprze ?? Z takim podejsciem to faktycznie producenci zrezygnują z jakiejkolwiek diody na panelu...
- - - - - - Ostatnio zmieniany przez steve13 : 22.05.2005 o godz. 16:00 |
|
|
|
|
#110 |
|
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
steve13 ja Cię popieram z tym że ja się z tym pogodziłem.
Przyzwyczaiłem się do poprzedniej nagrywarki jak ładnie świeciła na czerwono to i przyzwyczaje się do mrugającej zielonej a jak się skończy gwarancja zmienie sobie na niebieską . A tych ynnych nie słuchaj ( czytaj ) bo albo mają dwa kolory albo zazdroszczą że nie mają i się cieszą że teraz mamy tak samo. |
|
|
|
|
#111 | ||
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W tym przypadku to bardzo zdrowy objaw ![]() A każde inne podejście jest po prostu sygnałem Do zażycia pigułki ... ![]() ![]() Cytat:
Po rozkręceniu napęd się po prostu rozhermetyzowywuje I to widać po delikatnie wysuniętej diodzie na panelu ![]()
|
|
|
|
#112 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
@vizzard
Ale mnie rozbawiłeś tą "delikatnie wysuniętą diodą na panelu...." No to teraz temat chyba zmieni sie w problem pozycji diody a nie jej koloru...
|
|
#113 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
gdyby pominąć plombe to niema śladu że napęd był rozkręcany chyba że omielisz śrubki albo zaczniesz lutować np: diodke albo znajdzie się tam kawałek bułki którą jadłeś rozkręcając napęd ![]() trzeba uważać są tam elementy które łatwo ubrudzić i ciężko wyczyścić. |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.05.2005
![]() |
Ja także popieram steve13. Problem jest na tyle nurtujący, że też chyba rozkręcę swoj napęd...
Coś mi sie zdaje że producent specjalnie zrezygnował z trojbarwnej diody żeby mieć mniej napraw w serwisie, skoro co drugi użytkownik ma nieodpartą pokusę modyfikacji sprzętu i przez to utraty gwarancji. @tn Mówisz, że jest tam jakaś zworka mówiąca jaką diodę zastosowano? Czy sama zworka wystarczy żeby uaktywnić czerwoną diode po jej wlutowaniu? Bo w modelu 1653s jest już trójbarwna a i tak sie nie świeci... Ostatnio zmieniany przez BrawoJasiu : 24.05.2005 o godz. 12:23 |
|
|
|
|
#115 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.05.2005
![]() |
Witam, ja posiadam nagrywarkę LITE-ON SOHW-812S i niestety nie mam tyle szczęścia co wy - u mnie niestety dioda świeci na czerwono co działa na mnie jak płachta na byka, czy ktoś wie jak to zmienić żeby świeciła cały czas na zielono może jest jakiś grren_led_fix ? Jeśli nie da sie zmienić tego software'owo to może wiecie gdzie kupić tak.ą diode który by tam pasowała bo troche się znam na lutowaniu i chętnie bym ją ptrzelutował, a może wystarczy wylutować noge diody odpowiedzialną za świecenie na czerwono i podłączyć tam noge od zielonego świecenia? Właśnie rozkręciłem nagrywarke (i tak miał juz tylko rok gwarancji, a plomb nie ma chyba żadnych) i jest tam dioda ktora ma 3 nogi czy zwierając jedna diode do 2 punktów lutowniczych nie uszkodze nagrywarki ? Moge przesłać zdjęcie płytki jeśli wam to coś pomoże.
Ostatnio zmieniany przez DEL : 24.05.2005 o godz. 19:35 |
|
|
|
|
#116 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
nie świeci sie bo napęd myśli że jest tylko zielona. najprawdopodobniej przez zworke. U mnie w 832S zworka była rozwarta i nie próbowałem jej zwierać. Nie wiadomo też czy w każdym 1653s jest dwukolorowa diodka która świeci się na czerwono podczas flaszowania przez niedopatrzenie. być może dwukolorowa diodka jest tylko w pierwszych 1653S bo były jeszcze w magazynach a od teraz będą tylko zielone. Po prostu musisz zaryzykować. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Bywalec
![]() |
no i odważyłem się . zwarłem zworke o której pisałem wcześniej.
efekt był bardzo dziwny diodka wogule przestała świecić w czasie zapisu. w czasie odczytu świeciła normalnie a podczas zapisu nic.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
"Do DEL" aby zmienic diode w litku 812 z czerwonej na zieloną w graj firmware od soniaka i
po problemie są modify biosów gdzie nie ma czerwonej diody!!! www.codeguys.rpc1.org
|
|
|
#119 | |
|
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
Jak tak to przy zwarciu mogła zwalić się dioda właśnie ta czerwona. ( nie błysnęła przypadkiem raz a mocno ? ). zobacz czy podobny element "zwora" nie dochodzi do diody zielonej to odczytasz wartość rezystora który prawdopodobnie powinien być w miejscu "zwory". |
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
po rozwarciu działa jak wcześniej świeci przy nagrywaniu. nic sie nie zepsuło. |
|
|
|
![]() |
|
|