![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#106 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2005
![]() |
@TN
to w jaki sposób zmusiłeś napęd do zmiany barwy świecenia ![]() przecież aktywna jest tylko jedna zielona dioda...i jak wlutujesz 10 innych to i tak na komendę świecic nie będą.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak ja sobie wyobrażam wzorowy panel główny na napędach optycznych:
- - - - - - Ostatnio zmieniany przez steve13 : 22.05.2005 o godz. 11:17 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#107 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.09.2004
![]() |
Cytat:
(dwie różne diody czerwona i zielona w jednej obudowie) tak więc odpiąłem końcówke odpowiadającą za czerwony kolor i w jej miejsce wlutowałem niebieską. W 1673s i 1693s sprawa jest prostsza bo tam jest dioda jednokolorowa i można ją podmienić na jakąkolwiek inną. I jestem na 99% przekonany że bez problemu ruszyła by też dioda dwukolorowa bo w moim 832S obok diody była zworka która informowała napęd o rodzaju zastosowanej diody. PS: jestem bardzo ciekawy do czego służy każda z diodek w twojej nagrywarce. Prosze o szczegółowy opis. ![]() Ostatnio zmieniany przez TN : 22.05.2005 o godz. 12:02 |
|
![]() |
![]() |
#108 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.05.2005
![]() |
Czytam tak wasze posty i śmiać mi się chce, po co komu czerwona czy zielona dioda...... ja bym wybrał diode UV, zawsze jakiś pożytek np. pieniądze sobie sprawdzisz czy nie są fałszywe przy wypalaniu płtyki
![]() Hehe miło sie pośmiać czasem ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Stały bywalec ;)
![]() |
@ TN
obawiam się że po twojej ostatniej wypowiedzi zacznę rozkręcać napęd... Ps. masz już doświadczenie w rozkręcaniu tego sprzętu wiec powiedz czy takie rozkręcenie bedzie od razu widoczne? (czy są jakieś plomby w "zamaskowanych"miejscach" itp) Czy po ponownym złożeniu można bez głębszych analiz stwierdzić że sprzet był rozkrecany ![]() Bo np. w LG 32x ze zdjecia powyżej nic nie było... rozkreciłem, skreciłem spowrotem, nie było żadnej plomby, nie ma szans stwierdzić że coś sie w nim grzebało... @zell Kolejny niewrażliwy na barwy użytkownik nagrywarek.... Ja chyba zaraz sie poddam. Kiedy ktoś wreszcie mnie poprze ![]()
- - - - - - Ostatnio zmieniany przez steve13 : 22.05.2005 o godz. 16:00 |
![]() |
![]() |
#110 |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
steve13 ja Cię popieram z tym że ja się z tym pogodziłem.
Przyzwyczaiłem się do poprzedniej nagrywarki jak ładnie świeciła na czerwono to i przyzwyczaje się do mrugającej zielonej a jak się skończy gwarancja zmienie sobie na niebieską . A tych ynnych nie słuchaj ( czytaj ) bo albo mają dwa kolory albo zazdroszczą że nie mają i się cieszą że teraz mamy tak samo. |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W tym przypadku to bardzo zdrowy objaw ![]() A każde inne podejście jest po prostu sygnałem Do zażycia pigułki ... ![]() ![]() Cytat:
Po rozkręceniu napęd się po prostu rozhermetyzowywuje I to widać po delikatnie wysuniętej diodzie na panelu ![]() ![]()
![]() |
#112 |
Stały bywalec ;)
![]() |
@vizzard
Ale mnie rozbawiłeś tą "delikatnie wysuniętą diodą na panelu...." No to teraz temat chyba zmieni sie w problem pozycji diody a nie jej koloru...
#113 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
gdyby pominąć plombe to niema śladu że napęd był rozkręcany chyba że omielisz śrubki albo zaczniesz lutować np: diodke albo znajdzie się tam kawałek bułki którą jadłeś rozkręcając napęd ![]() trzeba uważać są tam elementy które łatwo ubrudzić i ciężko wyczyścić. |
|
![]() |
![]() |
#114 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.05.2005
![]() |
Ja także popieram steve13. Problem jest na tyle nurtujący, że też chyba rozkręcę swoj napęd...
Coś mi sie zdaje że producent specjalnie zrezygnował z trojbarwnej diody żeby mieć mniej napraw w serwisie, skoro co drugi użytkownik ma nieodpartą pokusę modyfikacji sprzętu i przez to utraty gwarancji. @tn Mówisz, że jest tam jakaś zworka mówiąca jaką diodę zastosowano? Czy sama zworka wystarczy żeby uaktywnić czerwoną diode po jej wlutowaniu? Bo w modelu 1653s jest już trójbarwna a i tak sie nie świeci... Ostatnio zmieniany przez BrawoJasiu : 24.05.2005 o godz. 12:23 |
![]() |
![]() |
#115 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.05.2005
![]() |
Witam, ja posiadam nagrywarkę LITE-ON SOHW-812S i niestety nie mam tyle szczęścia co wy - u mnie niestety dioda świeci na czerwono co działa na mnie jak płachta na byka, czy ktoś wie jak to zmienić żeby świeciła cały czas na zielono może jest jakiś grren_led_fix ? Jeśli nie da sie zmienić tego software'owo to może wiecie gdzie kupić tak.ą diode który by tam pasowała bo troche się znam na lutowaniu i chętnie bym ją ptrzelutował, a może wystarczy wylutować noge diody odpowiedzialną za świecenie na czerwono i podłączyć tam noge od zielonego świecenia? Właśnie rozkręciłem nagrywarke (i tak miał juz tylko rok gwarancji, a plomb nie ma chyba żadnych) i jest tam dioda ktora ma 3 nogi czy zwierając jedna diode do 2 punktów lutowniczych nie uszkodze nagrywarki ? Moge przesłać zdjęcie płytki jeśli wam to coś pomoże.
Ostatnio zmieniany przez DEL : 24.05.2005 o godz. 19:35 |
![]() |
![]() |
#116 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
nie świeci sie bo napęd myśli że jest tylko zielona. najprawdopodobniej przez zworke. U mnie w 832S zworka była rozwarta i nie próbowałem jej zwierać. Nie wiadomo też czy w każdym 1653s jest dwukolorowa diodka która świeci się na czerwono podczas flaszowania przez niedopatrzenie. być może dwukolorowa diodka jest tylko w pierwszych 1653S bo były jeszcze w magazynach a od teraz będą tylko zielone. Po prostu musisz zaryzykować. |
|
![]() |
![]() |
#117 |
Bywalec
![]() |
no i odważyłem się . zwarłem zworke o której pisałem wcześniej.
efekt był bardzo dziwny diodka wogule przestała świecić w czasie zapisu. w czasie odczytu świeciła normalnie a podczas zapisu nic. ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
"Do DEL" aby zmienic diode w litku 812 z czerwonej na zieloną w graj firmware od soniaka i
po problemie są modify biosów gdzie nie ma czerwonej diody!!! www.codeguys.rpc1.org
#119 | |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
Jak tak to przy zwarciu mogła zwalić się dioda właśnie ta czerwona. ( nie błysnęła przypadkiem raz a mocno ? ). zobacz czy podobny element "zwora" nie dochodzi do diody zielonej to odczytasz wartość rezystora który prawdopodobnie powinien być w miejscu "zwory". |
|
![]() |
![]() |
#120 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
po rozwarciu działa jak wcześniej świeci przy nagrywaniu. nic sie nie zepsuło. |
|
![]() |
![]() |
|
|