![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#106 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.01.2004
![]() |
ty but thats mostly for the 401 to 411 hack.no info on 411 to 811
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#107 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.10.2003
![]() |
![]() Cytat:
Ja miałem obiekcje ale się zdecydowałem nie wiem 411 s nie chaciało wejść już myślełem że uwaliłem dprzęt wróciłem do orginału i wgralem paczkę do 811 jest okej i jestem caly w skowronkach |
|
![]() |
![]() |
#108 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=6582
![]() |
#109 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.01.2004
![]() |
cool ty
|
![]() |
![]() |
#110 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Moim zdaniem przeróbka 411 na 811 ma raczej charakter prestiżowy. Ze specyfikacji obu napędów wynika, że różnica polega tylko na możliwości nagrania płyt +R z prędkością x8. Reszta pozostaje bez zmian. Biorąc pod uwagę dostępność na rynku płyt +R x8 a także ich cenę oraz niedopracowany uprgade (kłopoty z "-R") należy się wstrzymać, moim zdaniem z przeróbką 411@811. Mieć możliwość wypalić x8 to jedno a korzystać z tego to dwa. Czytałem w poprzednich postach, że filmy użytkownicy wypalają góra x2, żeby mieć pewność pracy na stacjonarnych odtwarzaczach, a tu pęd x8 na niesprawdzonych nośnikach. Więc gdzie tu logika. Osobiście mam przerobioną 401 na 411 i nie mam z tym napędem żadnych problemów (pomijam wpadkę ze świątecznym firmware). Głównie wypalam na RW i to binaria więc upgrade do 811 na razie nie spełni moich oczekiwań.
Pozdrawiam maniek |
![]() |
![]() |
#111 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Podzielam pogląd Mańka. Tak naprawdę korzyści z przeróbki na 811S są znikome. Ale wiecie, jak to jest... lepsze jest wrogiem dobrego
![]() Jeszcze raz ostrzegam i apeluję!! Nie wgrywajcie zmodyfikowanych firmware'ów udostępnionych w tym wątku! Naprawdę są potem problemy z zapisem 4X na płytach -R. Na forum CDFreaks jest wątek poświęcony wynikom zapisu płyt na "811S". Zapis 8X jest OK, ale potwierdza się to, czego sam doświadczyłem - zapis 4X na -R jest zwalony. POPRAWNA przeróbka na 811S wymaga modyfikacji zarówno firmware'u, jak i indywidualnego EEPROMU każdej nagrywarki. I nie chodzi tu o prostą zmianę nazwy na 811S w EEPROM. Metoda ta jest obecnie testowana przez Zebrę z forum Atomic. Zebra twierdzi, że obecna metoda może być niebezpieczna dla przerobionych nagrywarek. Uprzedzam, że w tej chwili nie znajdziecie nigdzie informacji, co należy zmienić w EEPROM. Zamysłem Zebry jest opracowanie programu, który będzie BEZPIECZNIE modyfikował EEPROM. Sprawę komplikuje fakt, że programista, który miał to zrobić, rozmyślił się i odmówił współpracy... Może znajdzie się inny. Zabawa z EEPROM jest niebezpieczna. W żadnym wypadku nie należy wgrywać EEPROM pochodzących z innych nagrywarek, nawet tego samego modelu! Fakt, że czasem to działa świadczy jedynie o szczęściu osobników, którzy to zrobili! Przypominam, że przy konwersji 401S@411S EEPROM z 411S był wgrywany tylko tymczasowo! Autorzy wszystkich poradników, w których pomijano konieczność powtórnego wgrania oryginalnego EEPROM z 401S (zmodyfikowanego tylko o nazwę nagrywarki), byli krańcowo nieodpowiedzialni. Wiele osób pyta mnie prywatnie o namiary na fora dyskusyjne, z których czerpię informacje. Oto one (wszystkie w jęz. angielskim): http://www.atomicmpc.com.au/forums.asp?s=2&c=9&t=3591 (bardzo długi wątek, przeróbka na 811S dyskutowana jest na kilku ostatnich stronach), http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=21259 (bezpośredni link do wątku na forum The Firmware Page), http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83201 (bezpośredni link do dyskusji o wynikach konwersji @811S obecną metodą) Miłej i pouczającej lektury życzy Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 04.01.2004 o godz. 12:54 |
![]() |
![]() |
#112 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.01.2004
![]() |
Hi Guys
![]() Maybe someone can write short guide in english howto 411@811 and btw will it work like new 811 and not kill the drive like people say ? thanks ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Benq 1655 i już ...
Data rejestracji: 17.03.2003
![]() |
Cytat:
try this link.http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=82617 or this one http://forum.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=81500 I hope it'll help you. greets m3ritum Ostatnio zmieniany przez meritum : 05.01.2004 o godz. 13:26 |
|
![]() |
![]() |
#114 | |
Bywalec
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
short guide in EN to flask to 811S (polish method)
Cytat:
Flashing 401S/411S to 811S using Polish flashing method Using ltnflash 1.2.2 or newer save U eeprom to file than using some hex editor eg Winhex change string Lite on 401S or 411S to 811S U can also change date of eeprom to some newer but it is not nessesery. Then flash it back to U drive. Then flash the drive with hacked firmware downloaded from this thread HSOE at 1 page. Now restart computer and should have 811S now. Remember U will not be able to record DVD-R media. rgds Lukasz |
|
![]() |
![]() |
#115 |
Nowy na forum
![]() |
wow not able record dvd-r media u serious?
btw lets say i do it and put hacked firmware i can update to new *not hacked* firmware so it will be like every orginal 811? |
![]() |
![]() |
#116 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?threadid=83201 for more info about tests on recording media with 401S/411S@811S rgds Lukasz |
|
![]() |
![]() |
#117 |
Nowy na forum
![]() |
hehe thx man
well i know this link but the guys there write on dvd-r without prob did u have problems with it? |
![]() |
![]() |
#118 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
rgds Lukasz |
|
![]() |
![]() |
#119 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() |
If you are prepared to take a small risk, and are prepared to try a few different 811 eeproms, you can (with a little luck) get a perfect result.
The hacked firmware will work perfectly with an original 811 eeprom - including the ability to burn DVD-R However you may need to try a few different 811 eeproms until you find one with calibration settings compatible with your drive. I have tried 5 different 811 eeproms on my system, and found that there is really only minor variation in the burn qualities. The variability in the DVD media itself could explain the slight variation in the results. What is the likelihood of ruining your drive? I would think a very low likelihood. It works very well for me, but there is no guaranty it will work for you too. |
![]() |
![]() |
#120 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
Cytat:
Jackass, could you please send me those 5 original 811S EEPROMs? my email: lakukaraca@centrum.cz Thanx a lot. |
|
![]() |
![]() |
|
|