![]() |
pieknie 8)
pozdr |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
:jupi: Ku chwale neca panowie :piwo: |
Ilość załączników: 2
Obie płyty Princo -R zostały nagrane z maksymalną prędkością jaką dopuściły nagrywarki - w obu przypadkach 4x.
To teraz jeszcze dwa wykresy, tym razem płyt Vakoss +R 4x, obu nagranych z prędkością 4x. A Lite-On'ów bym tak od razu nie skreślał! To, że mają nieco gorszą jakość zapisu nie oznacza, że są nic nie warte. Może akurat na innych nośnikach, albo z nowszym firmware'm radziłyby sobie lepiej. NEC bardzo dobrze nagrywa DVD, natomiast w pozostałych rolach - jako czytnik i nagrywarka CD-R(W) radzi sobie sporo gorzej. Jeśli ktoś potrzebuje jednego uniwersalnego napędu, Lite-On 812 będzie zapewne lepszym wyborem. |
poprosze jeszcze o Esperanzy i Dvsn(printable) :jupi:
pozdr |
Niestety, nie mam fabryki wykresów! ;)
Sprawdziłem tylko kilka płyt, ale może jeszcze coś się wygrzebie (+ i - RW) - ale nie w tej chwili. Więcej płyt + i - R nie testowałem. |
Cytat:
Cytat:
|
Na CDFREAKS znalazłem wskazówki jak zrobić test K-probe'm, jak ustawić parametry, itd. - oni potrafili to uzasadnić. Powiedzieli też, że (z jakiegoś powodu, w który nie wnikałem) bardziej wiarygodny jest test przeprowadzony nagrywarką, a nie czytnikiem.
Testy których wyniki podałem powyżej były robione w 812. Teraz jednak nie mam nagrywarki DVD Lite-On'a i musiałbym polegać na odczycie w napędzie JLMS 165H. Aby uprzedzić pytania - robiąc wówczas te testy odtwarzałem te płyty także w w/w czytniku i wyniki były nieco inne niż w nagrywarce - choć nadal wykazywały większą liczbę błędów na płytach nagranych przez Lite-On'a. Niestety, więcej takich wykresów porównawczych nie będzie! Robiłem jeszcze próby z Esperanzami -RW 2x i +RW 4x, ale nie mogę podać wyników. Płyta -RW, nominalnie 2x, została przez NEC'a nagrana z prędkością 1x, mimo tego, że najpierw "groził", że nagra ją 2,4x. Z kolei Lite-On zaczął ją nagrywać z prędkością 4x. Niestety, przerwałem zapis "na siłę", i płyta nie dała się już skasować i zapisać ponownie w nagrywarce 812. Nagrywarkę oddałem, a płytę później skasowałem - bez najmniejszego problemu! - w nagrywarce NEC. Dlatego mam dwie próbki Esper -RW z NEC'a i żadnej z Lite-On'a. Natomiast Espery +RW nagrywałem multisesyjnie, na zmianę w NEC'ach i 812, i w efekcie nie wiem nawet, która część której płyty została nagrana w którym urządzeniu (a nie zanotowałem sobie tego). Dlatego przepraszam zainteresowanych, ale więcej takich wykresów nie mogę zamieścić. |
A jeśli chodzi o gorszą jakość zapisu przez Lite-On'a 812, to mimo gorszych wykresów nie miałem problemów z odczytaniem tych płyt w nagrywarkach Lite'On i NEC, czytniku CD/DVD JLMS 165H, dwóch stacjonarnych odtwarzaczach - jednym Philipsie i jednym Sony (nie pamiętam modeli), i low-endowym odtwarzaczu Bentley. Jedynym odtwarzaczem, który miał kłopoty z odczytem płyt nagranych przez Lite-On'a była "duża" Manta - zdarzyło się to w dwóch egzemplarzach Manty, a dotyczyło tylko płyty Princo -R z Lite-On'a. Inna rzecz, że ta Manta miała kłopoty z odczytem płyt RW z obu nagrywarek.
Dlatego nie skreślałbym od razu Lite-On'a. Możliwe, że w ogromnej większości przypadków jego gorsza jakość zapisu może w ogóle nie przeszkadzać i mieścić się w granicach norm, zwłaszcza np. w przypadku użycia lepszych nośników i lepszych czytników. Ja ostatecznie zdecydowałem się na NEC'a ze względu na lepszą jakość zapisu, ale tylko dlatego, że mam już czytnik CD/DVD oraz nagrywarkę CD-R(W) - w tych rolach NEC nie sprawdza się. Gdybym musiał zadowolić się tylko jednym urządzeniem, kupiłbym Lite-On'a. |
Cytat:
Moznaby tu przytoczyc historie Sida, ktory po wykreceniu 451 z budy i sciszeniu muzyki uzyskal wynik 10x LEPSZY na tej samej plycie !! (spadek sredniej PI z 600 do 90 oraz sredniej PO z 10 do 0.6 PO) |
Cytat:
|
{Toshiba SD-R5272B} VS {NEC ND-2500A} CO MAM WYBRAĆ?
Proszę o opinie na temat wyżej wymienionych... :idea:
|
NEC
mjq |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:20. |