Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

blackdragon 18.01.2005 16:26

c.d. z obczajaniem tego mojego wadliwego Neca ;)
Otoz znajomy, ktoremy policiłem tego neca, wkoncu ja zakupil i zaczalem porownywac co sie da z tym moim. Otoż w Nero 6.6.0.0 (wixp sp1) bez problemy na dzien dobry wypalił 2 płytki x8 BULKPAQ i 2 płytki x8 PLATINIUM z prędkością x12, aż łezka mi płynęła oglądając tylko zielone kwadraciki w Nero Speedzie ;).
Oczywiscie bezblednie wypalał wszystko co z x4. Odczyt rewelacyjny.
Potem przetestowałem DVD-RW, PLATINIUM x4(RITEKW04) . Wypalił x4, znów 100% zielonych ale z prędkością odczytu gorzej - max transfer to od ~2MB do ~5MB ( I to jedyna(z grubsza narazie) zła cecha wspólna mojej nagrywarki i tej od kumpla). Moze ktoś jeszcze przetestowac DVD-RW tego NECA ?

Ponieważ u siebie miałem nero 6.3.1.6 (na WIN2003 standard), więc w nadziei, że tu może być problem przeistalowałem nero na tego 6.6.0.0 lecz...wypiłem w prawdzie na x12, ale wszytko w błedach. Wniosek jeden, trafiłem na trochę ;) wadliwego neca....ale jeszcze go nie oddaje, bo zmiana wersji Nero, jednak cos chyba dala, bo o ile (jak juz pisalem) wczesniej na starszej wersji mialem 2 na 3 ESPERANZYx4 do wyżucenia (wypalane z predkoscia x4) tak teraz naraziem mam 0/4 :), oraz 2 plytki x8 wypalone x8 rozniez bezbłędnie.
Widać, że od konfiguracji/biosu/systemu/od pogody :D dużo zależy. Poki co zostawiam go i czekam na biosiki ( chyba, że uda mi się podmienić znajomemu;) )
Jesli chodzi o mnie....wciąż polecam tego NECA jako NAJ za cene do 300zł ( a to ze jeden na iles tam ( no wlasnie...na ile ? ) jest do d... to coz...ma sie PH ;) )

adbok 18.01.2005 16:38

Kumpel mowil mi ze jak sie ma slabego kompa to bedzie mozna nagrywac np tylko do 8x ?? mowi ze transfer bedzie zbyt wolny aby nagrac np na 16x czy to prawda co opowiada?? (ogolnie nie na NEC`u)

blackdragon 18.01.2005 16:40

Cytat:

Napisany przez mallow
(...) wczoraj Verbatimke w plusie oznaczona jako 4x wyaplilem 8x to wszystkie kwadraciki zielone :))) az miloo patrzec ;) 0 bledow (...)

Mozesz mi podac "Manufacturer ID" z Nero InfoTool tej płytki ? Ciekawe czy dało by się wypalić z tej serii taką Verbatimke x8 z prędkościa x16 :D

blackdragon 18.01.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez adbok1
Kumpel mowil mi ze jak sie ma slabego kompa to bedzie mozna nagrywac np tylko do 8x ?? mowi ze transfer bedzie zbyt wolny aby nagrac np na 16x czy to prawda co opowiada?? (ogolnie nie na NEC`u)

musiałbyś mieć naprawde slabego kompa. na moim duronie 1100 zuzycie CPU, przy nagrywaniu x12, wahało sie miedzy 25% a 50%.
Przy wolnych maszynach, wazne zeby miec dane zdefragmentowane, przygotowane do wypalenia na naszybszej partycji, a jeśli RAMU mało to powyłączać wszystkie niepotrzebne usługi i jakoś będzie ;)

mallow 18.01.2005 17:07

No Wiec ciychy to on za bardzo nie jest... gloszniejszy od mojego lg, ale od czega sa regulatory obrotow jak to komus przeszkadza... apli wszystko na zielono, czyta wszystko pieknie... ripuje orginalne plytki z predkoscia 3-4x ale to riplcoka trzeb sciagnac i wszystko bedzie gites :)

Manufacturer mojej plyteczki jest taki: YUDEN 000 T01
nie znam sie na tym nie wiem czy dobry... ale to jest cos na wzro pastelkow cd-r od verbatimka

Moze ktos podac pelna liste zmian dla biosu 1.24 bo na cdfreaks ani na necu sie doszukac nie moge...

pozsdro ;)

adbok 18.01.2005 17:41

Cytat:

Napisany przez blackdragon
musiałbyś mieć naprawde slabego kompa. na moim duronie 1100 zuzycie CPU, przy nagrywaniu x12, wahało sie miedzy 25% a 50%.
Przy wolnych maszynach, wazne zeby miec dane zdefragmentowane, przygotowane do wypalenia na naszybszej partycji, a jeśli RAMU mało to powyłączać wszystkie niepotrzebne usługi i jakoś będzie ;)

Wielkie THX no ja mam Durona 800 i 512MB ram i mowil zeby sie bac :) wiecej niz 8x;)spox:)

PIOTR34 18.01.2005 17:42

Nec 3520A

Ilość załączników: 1
Witajcie :) możecie się wypowiedzieć na temat tego testu, nie mam zielonego pojęcia o testach.

Konfiguracja: Athlon 1.4 ghz, 512ram'u, Segate 80gb, wspomniany Nec 3520A.

Marxter 18.01.2005 18:53

Mam tego NECa od piątku, bez problemów wypaliłem jak dotąd kilka płyt DVD i ponad 20 CD. Z odczytem też nie ma problemów, więc jestem zadowolony z zakupu. :)

Sandwind 18.01.2005 19:12

Nec 3500a Nagrywarka Od Ktorej Zaczynam ŁysieĆ !!!

WITAM I POKORNIE PROSZE O POMOC:-)

Niedawno kupiłem nagrywarke nec 3500A, bardzo sie cieszyłem bo to moja pierwsza nagrywarka DVD.Kupiłem do niej 50 płytek DVD-R OMEGA 4x 4,7GB po 94 grosze i zadowolony zabrałem się za archiwizowanie danych na dysku. Nagrałem sobie z 5 płytek z filmami kompilacja zakończona powodzeniem i zadowolony z operacji poszedłem spać. Po tygodniu sprawdzam a tu na każdym dysku który nagrałem przynajmniej 1 film nie chce się przegrac :-o wyskakuje mi błąd CRC i nawet nie zaczyna się przegrywać na dysk. Odtworzyć z dvd też się nie da.

POKORNIE PROSZĘ O RADĘ I POMOC

Pozdrawiam Sandwind

pablo_hassan 18.01.2005 19:19

ja rowniez posaidam nowego Nec'a i na razie nie moge nic zlego powiedziec
pali pieknie i cd i dvd i na odczyt tez nie narzekam, z czystym sercem moge polecic kazdemu ten palnik :)

pozdrawiam

slawekj 18.01.2005 19:22

Jest pewna zasada:
Zaczynamy wypalać na zalecanych nośnikach przez producenta. :taktak:
Jak mamy doświadczenie to możemy eksperymentować.
A tak pełne zaskoczenie. I nic dziwnego. Na liście zalecanych nośników nie ma OMEGA.

:)

Sandwind 18.01.2005 19:26

Dzięki to już jakiś pomysł, zstosuje się do niego tylko nie wiem skąd wziąść tą listę o której mówisz.

slawekj 18.01.2005 19:31

Przy :piwo: wszystko jaśniej. :taktak:
oto lista:

http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...0711&PageId=11

I dobrego palenia. Nec to dobry palnik. :spoko:

:)

mallow 18.01.2005 21:21

No wiec 1.24 juz mam :) zobaczymy jeszcze jak bedzie palil plytki :D Zalatwia chyba tylko bitsettin :) czekam na RPC1 i RipLocka ;)
pozdro ;)

Erni4 18.01.2005 22:17

Osobiscie uzywam do tego NEC'a: Verbatimy DVD+R x8 i TDK DVD+R x8. Pala sie bez problemow. Nie wiem jak bedzie z trwaloscia nosnikow (nagrywarke mam ok. miesiac) ale patrzac na wypowiedzi innych user'ow nie powinno byc problemow:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14.