Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

ulan 20.01.2005 00:27

Cytat:

Napisany przez Crasher1
Z jakimi safe disc'ami jest kompatybilna nagrywarka? O co chodzi z tym : RPC1 i RipLock'iem? Jestem bardzo zainteresowany ta nagrywarka, ale narazie nie wiem czy wybrac ja czy Litona'a..

Pozdrawiam

hmm z jakimi safe discami jest kompatybilny to powiem szczerze, że to mnie nie interesuje, bo i tak nigdy w życiu nie robiłem kopii bezpieczeństwa jakiejkolwiek płyty z grą (zresztą chyba wszystkie nowe gry z nowymi zavbezpieczneniami nie są jż tak łatwe do obejścia- vide Starforce, a że jest np. kompatybilne z jakimś starszym safe disc, starsze gry to mozna sobie w necie poszukac (nowsze zresztą też)...

RPC1 to chodzi o zdjecie blokady regionalnej dvd (a można to obejśc programowo), czyli żeby można było odczytywać płyty kupione np. w USA (bo Europa w tym Polska to 2 rejon, a USA 1)..
Riplock to chodzi o zmnieszenia przez producenta w firmware szybkości ripowania płyt dvd do np. 4x. Firmware z odblokowanym riplockiem mogą szybciej ripować płyty...

P!otrek 20.01.2005 00:28

Cytat:

Napisany przez swinekxyz
chyba ta nagrywarka wraca u mnie do lask, przeskanowalem u kolegi kilka plyt na liteonie 1633 i pi tak miedzy 10 a 30, pif tez w normie. w odtwarzaczu dvd dziala bez zacinania. widocznie cos liteon 166S cos zle je czyta.(pokazywal pi ponad 1000) a tak nagrywarka fajna, nie wiem czemu nagrywa cd max 32x ale to nie przeszkadza bo predzej i tak nie nagrywam.

A który masz firmware? Jeśli te ze strategią nagrywania cdr 1.00 to się nie dziwie.

Masa 20.01.2005 00:36

Pożyczylem ta nagrywarke NEC 3520A od brata nagralem dziesiec plyt emtek dvd-r sprawdzilem w nero zero bledow same zielone pola mój dvd-rom lg czyta bez problemu,super palnik wedlug mnie,zbieram teraz kase i zamierzam taki kupic :)

swinekxyz 20.01.2005 08:18

@ P!otrek
uzywam takiego biosu jaki byl od poczatku w nagrywarce (1.04)

@ Marxter
na verbatimach 48X tez nagrywa 32x ( nie mowiac juz o mediastorach, hawkach i innym badziewiu) ale i tak jest ok :)

ulan 20.01.2005 08:55

Cytat:

Napisany przez swinekxyz
@ P!otrek

@ Marxter
na verbatimach 48X tez nagrywa 32x ( nie mowiac juz o mediastorach, hawkach i innym badziewiu) ale i tak jest ok :)

hmm zauważyłem, ze pod tym względem nec 3520 jest baardzo wybredny. Jak już tu pisałem płyty np. sony: te wyprodukowane przez same sony nagrywa 32x, ale już wyprodukowane przez Daxona dla Sony nagrywa 48X...
nie wspominając o Esperanzach które też nagrywa tylko 32 (chodź onew same twierdzą, że są 56x ;-)

DanielP 20.01.2005 09:31

Cytat:

Napisany przez mallow
Tak, a co powiesz o innych firmach.. albo np o tym, ze zaraz jak wyszedl p4 1gh, to za miesiac juz byl p4 1.4gh... ale te 1gh to bylo badziewie co nie?... boze... :\ :\ :\
Jakby tak myslec, to by sie nigdy nic nie kupilo, bo przeciez wyjdzie nowy model... a to co jest obenie to nic nie warty bubel, ktory za jakis czas bedzie poprawiony...
tyle z mojej strony
pozdro ;)

Procesory to zupelnie inna bajka i nie ma sensu tego porownywac.
Po prostu tak jest, ze Intel czy AMD ciagne wypuszczaja szybsze modele, taka jest konkurencja, taki rynek, klienta trzeba czyms zwabic. Chodzi tez o cene, bo zawsze te najnowsze i najszybsze sa nieadekwatnie drogie do pozostalych. A i roznica pregkosci 1 Ghz a 1.4 Ghz jednak jest dosc znaczaca.

W przypadku procesorow klienci oczekuja ze beda one coraz szybsze, bo to zwieksza komfort pracy. A w nagrywarkach jaki komfort daje predkosc 16x, skoro i tak nikt jej nie uzywa, bo sie plytki potem nie czytaja ? :)

A w przypadku tego napedu czy bedzie on znaczaco szybszy od poprzednika ?
Czy wogole bedzie w czyms szybszy ? Najwyzej podniosa jakas "jedna predkosc" np. z 6x do 8x. Ale czy to powod aby wypuszczac po miesiacu nowy naped ? Przecietny klient na tym wcale nie zyska, bo tylko kompletnie straci rozeznanie. Firmy zamiast skupic sie na dopracowaniu swoich napedow, to wypuszczaja co miesiac nowe buble ktore sprzedaja jako super nowosci ! A te super nowosci praktycznie niczym sie nie roznia od nowosci sprzed miesiaca.

NEC lepiej by sie w koncu zabral za poprawienie fatalnej korekcji bledow - ktora wychodzi w kazdym tescie tych napedow, a nie za wypuszczanie kolejnych "numerkow" bez pokrycia.

Takie jest moje zdanie. Oczywiscie nie kazdy musi sie zgadzac :)

Iborkim 20.01.2005 11:09

Cytat:

Napisany przez DanielP

A ze NEC juz szykuje naped 3530A, to swiadczy tylko o tym, ze 3520A to po prostu bubel. Bo czym moze sie roznic "30A" od "20A" jak nie poprawieniem bledow ! Przeciez 3520A wszedl na rynek miesiac temu !

Cytat:

Napisany przez DanielP

Czy wogole bedzie w czyms szybszy ? Najwyzej podniosa jakas "jedna predkosc" np. z 6x do 8x. Ale czy to powod aby wypuszczac po miesiacu nowy naped ? Przecietny klient na tym wcale nie zyska, bo tylko kompletnie straci rozeznanie. Firmy zamiast skupic sie na dopracowaniu swoich napedow, to wypuszczaja co miesiac nowe buble ktore sprzedaja jako super nowosci ! A te super nowosci praktycznie niczym sie nie roznia od nowosci sprzed miesiaca.

Raz piszesz że 30A wychodzi po to by poprwić błędy 20A, a potem sobie zaprzeczasz.
Firmy robią wszystko żeby mieć jak największy zysk więc żaden problem po wgraniu nowego biosu nadać temu samemu modelowi inną nazwę.

ulan 20.01.2005 11:17

Cytat:

Napisany przez Iborkim
Raz piszesz że 30A wychodzi po to by poprwić błędy 20A, a potem sobie zaprzeczasz.
Firmy robią wszystko żeby mieć jak największy zysk więc żaden problem po wgraniu nowego biosu nadać temu samemu modelowi inną nazwę.

Poprostu może wzieli przykład z Liteona ;-))))))))))))))

loki7777 20.01.2005 11:33

Bron boze nie z lite-ona:).Ale i tak bede kupowal w marcu, wiec kupie ten nowszy model.Podoba mi sie bardzo ta sprawa z biosami patchowanymi i ich wgrywanie w windzie, a nie tak jak w lg w dosie, moze juz cos sie zmienilo, ale przez wieki tak bylo

Marxter 20.01.2005 12:09

Cytat:

Napisany przez swinekxyz
@ P!otrek

@ Marxter

Nagrywałem 48x na Memorexach i TDK.

mallow 20.01.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez DanielP
Procesory to zupelnie inna bajka i nie ma sensu tego porownywac.

taki sam podzespol jak i ngrywarka... wiec nie widze powodu zeby nie porownywac tego w takich kategoriach o ktorych mowimy... ??? ??? ???

Cytat:

Napisany przez DanielP
Po prostu tak jest, ze Intel czy AMD ciagne wypuszczaja szybsze modele, taka jest konkurencja, taki rynek, klienta trzeba czyms zwabic.

no faktycznie, bo lite-on i nec to ze soba nie rywalizuja, albo BenQ i pionieer i wszystko inne na wzajem ze soba.. rzeczywiscie... przepraszam :blee: :blee: :blee:

Cytat:

Napisany przez DanielP
Chodzi tez o cene, bo zawsze te najnowsze i najszybsze sa nieadekwatnie drogie do pozostalych. A i roznica pregkosci 1 Ghz a 1.4 Ghz jednak jest dosc znaczaca.

noooo... przeciez nec wstawil nowego chipa do 3520... z reszta to nie jest plaszczyzna do polemiki... :cool:

Cytat:

Napisany przez DanielP
W przypadku procesorow klienci oczekuja ze beda one coraz szybsze, bo to zwieksza komfort pracy. A w nagrywarkach jaki komfort daje predkosc 16x, skoro i tak nikt jej nie uzywa, bo sie plytki potem nie czytaja ?

Analogiczne: W przypadku nagrywarek klienci rowniez oczekuja ze beda one coraz szybciej nagrywac, bo to zwieksza komfort pracy. W nagrywarkach komfort daje zaoszczedzony czas, a to ze np Ty tej predkosci nie uzywasz, nie znaczy ze nikt jej nie uzywa... a plytki nagrane sie czytaja, nie wiem dlaczego napisales ze nie... no chyba ze na przestarzalym trochu sprzecie sprzed 5 lat, to wtedy sie z toba zgodze, ale tylko i wylacznie wtedy. Bo nowe modele zarowno odwtarzaczy jak i nagywarek nie maja z tym wiekszych problemow

Cytat:

Napisany przez DanielP

a co powiesz o popularnych swego czasu procesorach z zegarme 300 i 333, rzeczywiscie duza roznica... a i obecne procesory 3gh a 3,2 tez wielkiej roznicy miedzy nimi nie widac.... no ale powinnismy juz zejsc z tego mojego przykladu o procesorach, bo to jest temat o nagrywarce, a to ze wziales sobie mojprzyklad do serca to tylko Twoj problem...

[quote-DanielP]Czy wogole bedzie w czyms szybszy ? Najwyzej podniosa jakas "jedna predkosc" np. z 6x do 8x. Ale czy to powod aby wypuszczac po miesiacu nowy naped ?[/quote]
Widocznie tak skoro stalo sie jak sie stalo... ale mysle ze nie tylko w predkosciahc moze sie taki naped roznic...

Cytat:

Napisany przez DanielP
Przecietny klient na tym wcale nie zyska, bo tylko kompletnie straci rozeznanie. Firmy zamiast skupic sie na dopracowaniu swoich napedow, to wypuszczaja co miesiac nowe buble ktore sprzedaja jako super nowosci ! A te super nowosci praktycznie niczym sie nie roznia od nowosci sprzed miesiaca.

A a mysle ze kto bedzie chcial to skorzytsa... a ten kto sie nie zna to czy by kupil 2500 czy 3530 bedzie mu to obojetne... bo w koncu predkosci nie sa takie wazne... A poza tym juz takie sa prawa rynku, kazdy chce zarobic... a coz jest lepszego niz promocja lub super nowosc? Przecietny klient da sie na to nabrac. Ja np nie widze potrzeby kupna 3530, skoro raczej nie bedzie sie roznil hardwareowo od 3520... wiec wystarczy tylko poczekac na nowy bios.

napisze jak Sid... nie wysilaj sie wiecej bo juz nie podejme polemiki
pozdro ;)

madmax2 20.01.2005 17:19

Cytat:

Napisany przez Crasher1
Z jakimi safe disc'ami jest kompatybilna nagrywarka? O co chodzi z tym : RPC1 i RipLock'iem? Jestem bardzo zainteresowany ta nagrywarka, ale narazie nie wiem czy wybrac ja czy Litona'a..

Pozdrawiam

NEC potrafi zrobić SD 2.51.020. Wyżej już nie.
Pozdr.

sem 20.01.2005 21:30

Ma ktoś jakieś zrzuty z K-Probe?Osobiście mam kilka, moim zdaniem całkiem niezłych ale nie wiem jak dołączyć taki obrazek do wiadomości.Kombinowałem na różne sposoby ale nie udało mi się.Może ktoś pomoże?
Acha, nawiązując do wypowiedzi DanielP oczywiście się nie zgadzam z tym co napisał, jestem praktykiem a nie teoretykiem i lubie sam sprawdzić niż polegać na tym co ktoś napisał (nie ubliżając autorowi, rzecz jasna)ale w miare go rozumiem bo miałem kiedyś Litka 451s i była to totalna kicha więc jestem do tego palnika co najmniej zrażony.

+Dugi+ 20.01.2005 21:58

Ilość załączników: 4
huh, ja wlasnie jestem po zakupie NECa 3520. nie mialem jeszcze okazji testowac na roznych plytkach ale na moich ulubionych Verbatimkach Pastel pali prawie idealnie. tak dla porownania wrzuce tescik z kprobe Pastela DVD+R palonego x4 na NECu 3520 i na Liteon'ie 1653. oby tak dalej :)

2Sem: no wlasnie mialem ten sam problem - rozwiazalem polowicznie (efekt ponizej) :D

adbok 21.01.2005 00:32

Juz mam tego Nec`a ;)jak narazie spox;) co do glosnosci;/;/;/ ojjjjjejjjjjku;(az tak ;( ze sie czasmi wytrzymac nie moze;/;/ cos jak suszarka?? albo jakies takie ..:) co do nagrywana;)spox (jak narazie kilka cd bez dvd) odczyt;/ zastanawiam sie czy mu nie dokupic kolegi ;/ bo cos mial problemy zeby mp3 z cdrw skopiowac ;/ (plytka srednio zarysowana) :) bede mial wiecej czasu to podziele sie testami :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:01.