Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

bart87 17.01.2005 15:53

Zgadzam się z przedmówcą.. Nie ma rzeczy idealnych.. a tym bardziej za 300 PLN. Ale wypowiedzi użytkowników tego forum są co bynajmniej dziwne.. I nie chodzi mi tu o gramatykę tych wypowiedzi.. :P Mimo wszystko, jeżeli wydaje na sprzęt 300 zł, to mam prawo żądać, aby robił to, co powinien robić - czyli chociaż nagrywać CD i DVD, mniejsza już z odczytem (w końcu po co się kupuje nagrywarki DVD, nie? :) ). Swoją drogą, pamiętam jak na swoją pierwszą nagrywarkę wydałem 900 zł.. To były hardcorowe czasy.. Na szczęście już minęły. :P

adbok 17.01.2005 16:03

;)

mallow 17.01.2005 17:11

moj nec3520 jest wspomagany przez starsza koloeznake lg gce8520b wiec nie mam co sie martwic o jakies tam odczyty :)
pozdro ;)

Kean[PL] 17.01.2005 17:15

kupilem dzisiaj dvd+rw verbatima i moge cos powiedziec wiecej.
nagrywanie i odczyt tej plytyki jest kompletnie cichy, za to cdki strasnzie wyja, dvd-r jaki odtwarzalem byl tak srednio glosny, wiec glosnosc zalezy od nosnika? dziwna sprawa
mam nadzieje ze na ten chalas zrobia biosik poprawiajacy ta wade,

bart87 17.01.2005 17:55

Hmm, ale o czym my tu mówimy.. Mi to przede wszystkim zależy na jakości nagrywanych płytek, a nie na poziomie decybeli wydawanych przez ten napęd..

@Kean[PL]:
Ogromna prośba: napisz nam, jaki poziom prezentuje ten napęd pod względem jakości nagrywanych płytek (i chodzi mi tu przede o wszystkim o DVD, choć krótka wzmianka o CD też by nie zaszkodziła), bo jak czytam tutaj wypowiedzi użytkowników, którzy mają problemy z tym napędem, to zaczynam mieć wątpliwości, co do kupna tego napędu.

Pozdrawiam!

Cichom 17.01.2005 18:17

Nec'a 3520A mam od tygodnia. Nagrywałem na płytkach Platinum x8 +R i Esperanza x8 +R, wszystkie kilkanaście płyt nagranych bez najmniejszego problemu, wsztko na zielono, dvd+rw platinum i esperanza x4 nagrane prawidłowo, cdrw również. Bios 1.04 v5th z 21.12.2004. Zastanawiam sie czy nie wrzucić tego modowanego Liggys'a 1.24 ale chyba poczekam do bety3, która ma sie pokazać lada dzień. Riplocka przydałoby sie pozbyć :)

bart87 17.01.2005 18:51

Cichom, :piwo: dla Ciebie! :D
Wiecej takich wypowiedzi!
mallow, moze jeszcze Ty bys sie wypowiedzial? :>

Yacko 17.01.2005 18:56

Cytat:

Napisany przez Cichom
Nec'a 3520A mam od tygodnia. Nagrywałem na płytkach Platinum x8 +R i Esperanza x8 +R, wszystkie kilkanaście płyt nagranych bez najmniejszego problemu, wsztko na zielono, dvd+rw platinum i esperanza x4 nagrane prawidłowo, cdrw również. Bios 1.04 v5th z 21.12.2004. Zastanawiam sie czy nie wrzucić tego modowanego Liggys'a 1.24 ale chyba poczekam do bety3, która ma sie pokazać lada dzień. Riplocka przydałoby sie pozbyć :)

Masz możliwość sprawdzenia tych płyt na KProbe ?

Interesant 17.01.2005 20:40

Witam, mam takie pytanie (przepraszam jeżeli ono juz było lub gdzieś przegapiłem odpowiedż) Czy coś Wam wiadomo aby ten napęd obsługiwał "DVD-R DL"? byłem w niedziele na CGK na batorego i słyszałem że ona podobno obsługuje taki standard i newiem z jaką prędkością.

madmax2 17.01.2005 20:46

Cytat:

Napisany przez swinekxyz
mam od paru dni neca 3520a i mam mieszane uczucia.... przy nagraniu plyty dvd+rw platinum x4 pi srednio 810, max 1170, pif srednio 3,42 max 14. podobne slabe wyniki sa przy wypalaniu plyt dvd-r platinum X8 i przy tdk dvd+r x8 (mozna je wypalic jako 16).srednie pi we wszystkich wypalonych plytkach okolo 1000 a max okolo 1200 . plyty testowalem na liteonie XJ-HD166S i u kumpla na jakiejs toshibie i wyniki byly podobnie slabe. co moze byc przyczyna takich slabych wynikow? co do poprzednich postow ze naped jest glosny- u mnie chodzi bardzo cicho.

Sprawdź nagrane płyty na stacjonarce, jak chodzi bez ścinek to wszystko jest oki.
Polecam do testów, jakiś starszy - produkcja z 2002 roku model LG, lub Grundiga.
Poza tym nie martw się dużą ilością błędów PI podczas odczytu w DVD-ROM.
Dla przykładu ja i szwagier nagraliśmy płytę Verbatima DL na LiteOn SOHW 832s z biosem VSOB. Podczas testu płyty w tej nagrwarce wyszło w KProbe około 70 błędów PI.
W combo LiteOna SOHC 5332 wyszło tych błędów ponad 1600, a płyta chodziła bez problemu w stacjonarnym, LG DT 585NY, które z odczytem nagrwanych płyt DVD miało ogromne problemy.
Podobnie miałem ostatnio z płytami TDK i Platinum nagranymi na Toshibie SD-R5372b. Wyszło też w granicach 1300-1600 błędów PI podczas testów w KProbe na combie LiteOna, a stacjonarce płyty chodzą bez zająknięcia.
Szwagier ma NEC 3500 od kilku miesięcy i jest ogólnie bardzo zadowolony.
Jedyne zasrzeżenia można mieć do dosyć słabej korekcji błędów - napęd nie chciał odczytać nagranej parę miesięcy temu na Litku SOHW 832s płyty DVD Hawka.
Pozdr.
P.S.
Tak z ciekawości Toshiba u kumpla obsługuje testy płyt odnośnie błędów PI i PO? Co to za model i program.
U mnie od razu krzyczy, że napęd nie wspiera tej funkcji.

Yacko 17.01.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez madmax2
Tak z ciekawości Toshiba u kumpla obsługuje testy płyt odnośnie błędów PI i PO? Co to za model i program.
U mnie od razu krzyczy, że napęd nie wspiera tej funkcji.

Koniecznie dowiedz się co to za program, bo z tego co wiem, to na Toshibie nie można sprawdzać tych błędów a to jest jedyna rzecz, która mnie powstrzymuje przed kupnem Toshiby SDR5372.

Erni4 17.01.2005 21:25

Pytanie do uzytkownikow NEC'a 3500

Zadalem to pytanie kilka postow wczesniej, ale odpowiedali mi "teoretycy" (bez obrazy!) a nie faktyczni uzytkownicy tej nagrywarki.
Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem tej nagrywarki. Wszystko chodzi pieknie, mam tylko jedno ale: podczas nagrywania w nero naped co ok. 2 min na ulamek sekundy przestaje nagrywac (dioda gasnie a bufor spada do ok. 7%). Dzieje sie tak zarowno na markowych plytkach TDK, Verbatim oraz na zwyklych bulkpaq'ach. Wypalam z predkoscia x8 (plyty tez sa tak indeksowane). Bios 2.18. Tak mysle ze to moze przez system kalibracji mocy lasera? Dajcie znac czy to normalne objawy, ew. jak temu zapobiec. Aha - wszystkie wypalone plytki chodza bezblednie w odtwarzaczu! Podaczas wypalania chodzi tylko nero 6603, wiec wykluczam zbytnie obciazenie systemu (athlon 2600, 512 RAM, dysk wd 80 GB, nagrywarka podlaczona na Secondary Master).

Turboni 17.01.2005 21:27

nie mam neca ale podstawowe plytanie
aspi
dma
i syf na dysku

slawekj 17.01.2005 21:31

Cytat:

Napisany przez Erni4
Wszystko chodzi pieknie, mam tylko jedno ale: podczas nagrywania w nero naped co ok. 2 min na ulamek sekundy przestaje nagrywac (dioda gasnie a bufor spada do ok. 7%).

Tak mysle ze to moze przez system kalibracji mocy lasera?

Dobrze myślisz. :taktak:
Strefowy zapis. 6-7 obszarów w których następuje rekalibracja lasera w przypadku innych wartości niż w OPC.

:)

Erni4 17.01.2005 21:37

Mam wlaczone DMA. Gdzie sprawdzic aspi? Watpie zeby to byl problem z wydajnoscia sytemu bo bufor odczytu jest non stop na full'a...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:05.