![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#151 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
La esperanza es el pan de los pobres. Hiszpański
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.03.2009
![]() |
Nagrywarka Optiarc DVD-RW AD7170A --Dzwny Problem
Witam. Mam takie oto pytanie. Mianowicie posiadam w.w nagrywarke i ona wcale nie chce mi czytac plyt DVD oraz ich nagrywac( nie dotyczy plyt CD). Dowiedzialem sie ze moze to byc przyczyna laseu , zakurzenia nagrywarki albo starego firmweru. Nagrywarka zostala wyczyszona oraz zostal wgrany nowy firmware 1.02 ---> na 1.05 odpowiednim programem. Czym to moze byc spowodaowane?? Dodam teraz mala ciekawostke. Posiadam widnowsa na plytce DVD, normalnie w windowsie nie odczytuje mi plytki ( to samo po licznych formatach oraz zmianie systemu na viste ) i co ciekawe kiedy wkladam plytke do napedu to w biosie ( przy probie instalacji systemu odczytuje mi ta plytke bez najmniejszych problemow , pieknie ja botujac ) .Poszperalem juz troszke w sieci apropo mojego problemu i niestety nic nie znalazlem. Z gory dziekuje za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jeżeli był juz podobny temat to prosze o link.Z gory dziekuje za fatyge.
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
#156 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Podstawowa sprawa: postaraj się podpiąć nagrywarkę do innego komputera i sprawdź, czy wszystko jest ok (najlepiej za pomocą tego samego kabla). Daj znać.
|
|
|
#157 |
|
Nowy na forum
![]() |
Nagrywarka była podlaczana do innego kompa i dzieje sie to samo ( na tym samym kablu ) wciaz odczytuje tylko plytki DVD tak jak mowilem w w.w poscie. To jest dziwne naprawde..
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To normalny objaw padu lasera. I juz podaje swoja teorie: -dlugosc swiatla do odczytu DVD i CD, sa rozne (rozne lasery) Laser do DVD dziala sprawnie, CD nie - to sie zdarza. To, ze plyta CD bootuje, tez niczym nadzwyczajnym nie jest, zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony. Przy pracy systemu juz nie dziala. To dziwnie brzmi, ale ta moja teoria jakos mi sie sprawdzala w praktyce. Ps: w linkach bylo o padach lasera zarowno DVD jak i CD. I o to mi chodzilo.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Nowy na forum
![]() |
Twoja teoria daje troszke do myslenia ( wiem na jakiej zasadzie dziala nagrywarka) dlatego co do Twojej opini "zapewnie sygnal z lasera jest na tyle dobry, ze odczytuje plyte nie bedac sam niczym obciazony" bym sie zastanawial,aczkoliwk moze byc w tym troche racji.
W moim przypadku jest odwrotnie DVD ( botowanie tak - system nie ) , CD sprawie chodzi. nagrywarka byla w serwisie 3 razy , juz nie mam sily jej znowu wysylac, chetnie bym wzial mlotek i uderzrl raz a porzadnie ( moze wtedy zadziala ). Poczekam jeszcze na opinie innych uzytkownikow.Moze ktos cos wycudowal i smiga.
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
weź młotek
|
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Weź młotek
![]() P.S. To już masz dwie opinie
|
|
|
#162 |
|
Nowy na forum
![]() |
W sumie uwiezrzcie mi mam w glowie bardziej sadystyczne metody niz mlotek
, a przy okazji moze odwiedze tych ludzi ktorzy mi ja sprzedali buahahah (tu mialo zabrzmiec groza)..Hehe a moze zmienimy temat kto co by chetnie zrobil swojej najukochanszej nagrywareczce ![]() , pewnie kazdemu sie to przyda... . A tak na powaznie ludziska ktos ma jakas jescze teorie na to :x?? |
|
|
|
|
|
#163 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Teorii jest sporo, ale przy cenach obecnych nagrywarek nie ma sensu tracić czasu, a co za tym idzie pieniędzy. Na wszelki wypadek sprawdź ją na 3-cim kompie (z innym kablem). Jeżeli fachowo byłą czyszczona i objawy są takie same (czyli nie czyta innych płyt DVD a nie jednej), to pora udać się na zakupy.
|
|
|
#164 |
|
Nowy na forum
![]() |
Sprawdze tak jak mowiles. Tylko male wtacenie : mowie tutaj o botowaniu oczywicie.
Posiadam 3 plytki roznych firm z windowsem na DVD "Verbatim, TDK , Platinum " kazda mi botuje bez problemowo a w winie to nawet nie chce pisknac ;/. Ale mimo wszysko sprawdze a jak to nie pomoze to poprosze o pomoc dach wierzowca badz mlotek )
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.06.2009
![]() |
Witam...jeżeli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy w związku z głównym temetem (Nowy bios do Optiarc AD7173A bądz nawet AD7170A) to...mi pomogło...forum
oraz...zainstalowanie nowego firmware ale TYLKO w trybie awaryjnym (WinXP-"F8")...i wszystko wróciło do normy...mi nagrywarka, z dnia na dzień przestała czytać zapisane przez siebie, głównie płyty DVD-R. Na dzień dzisiejszy jest to oprogramowanie pochodzące ze strony producenta: http://www.sony-optiarc.us/en/suppor...ad-series.html...także znajdźcie tam swój model, wypakujcie, uruchomcie komp. przy F8, załadujcie sterownik...i jeszcze wasza nagrywara trochę polata ![]() ..i tak dziw, że mój Optiarc hulał do dzisiaj na oprogramowaniu 1.2!!!!, kiedy dostępne było 1.5!!!!!!!!!......także nie jest to taka zła nagrywara
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Optiarc Sony AD-5200\7200\7203 A\S | VIZZARD | Napędy optyczne DVD | 183 | 24.03.2017 22:41 |
| [Mini Test] Sony Optiarc AD-5240S firmware 1.03 | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 0 | 18.04.2015 15:34 |
| Sony Optiarc BD-5740H - warto, nie warto...? | tila11 | Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD | 8 | 14.12.2011 11:11 |
| SONY Optiarc AD-7543A slim POMOC | popek9 | Napędy optyczne DVD | 8 | 13.12.2007 03:04 |
| Nowa Spóła :D joint venture Sony NEC Optiarc | mensir67pl | Napędy optyczne DVD | 9 | 04.09.2006 20:02 |