![]() |
OK, my***347;l***281;, ***380;e ka***380;dy ma inny cel testowania. Testy, kt***243;re robi VIZZARD mo***380;e i nie s***261; profesjonalne dla niek***243;trych ale nie o to tu chodzi. VIZZARD daje wyniki test***243;w p***322;yt, kt***243;re nagrywa i bardzo dobrze (mi szkoda kasy na wpier...nie na p***322;yt***281; danych do wyrzucenia). Rezultaty jak 'ka***380;dy sobie'... nagrywa na czym chce i co chce - oczywi***347;cie wyniki b***281;d***261; w***243;wczas charakteryzowa***322;y rozproszeniem, ale... to s***261; 'domowe warunki'.
Natomiast je***347;li chodzi o profesjonalne testy - to racja, powinno si***281; robi***263; na takim samym sprz***281;cie, z tak***261; sam***261; konfiguracj***261;, te same p***322;yty z t***261; sam***261; zawarto***347;ci***261; i zmienia***263; tylko nagrywarki. Czyli zmieniamy same nagrywarki ceteris paribus. Ale - do takich test***243;w trzeba mie***263; czas i kas***281;. A my***347;l***281;, ***380;e na to sta***263; tylko serwisy oraz czasopisma komputerowe. Rezultaty w***243;wczas by***322;yby bardziej wiarygodne (mniejsze odchylenia od ***347;redniej) ale mi np. na tym nie zale***380;y i dzi***281;kuj***281; VIZZARDowi za to, co robi. :piwo: |
Nie chodzi czy robić testy czy nie.
Sam takie testy robię. :spoko: Zwracam jedynie uwagę na sens lub jego braku przy porównywaniu różnych napędów. Przykład w temacie BenQ --> Pioneer. I jakie wnioski. Pozorne tak jak porównania. Osobne testy nagranych płytek :taktak: Wszelkie porównania tylko przy zachowaniu jednakowych parametrów i pełnych testów. Przykładów na Forum i innych mnóstwo. Wysokie oceny Nero, błędy PIE/PIF i Jitter w normie a jak dodatkowo ta sama płytka sprawdzona na błędy Beta i TA wychodzi często źle. Pisać dalej czy przestać. Dalej sobie.... czy inaczej ? To pytanie, na które każdy powinien znać odpowiedź. Decyzja jak zawsze zależy od nas. :spoko: :) |
Ja nadal nie rozumiem dlaczego forum ma byc cale podporzadkowane Twojej ewolucji w tej dziedzinie. 'Czy tak powinno wyglądać tematyczne Forum ?'
No moim zdaniem nie. Jak Ty testowales 'zle' to testowanie zle bylo OK, bo Ty tak uwazales. Teraz moze znowu sie mylisz, ale Ty zachowujesz sie jak zwykle - zelazna pewnosc i podporzadkowywanie wszystkiego jedynie slusznym tezom (na dana chwile). Zauwaz roznice w sposobie odnoszenia sie do wynikow opponentow. Wez pod uwage ze kiedy Ty sie myliles (probujac forsowac jedynie sluszne teorie) nikt tu Ci nie pisal ze w zasadzie te wszystkie testy ktore robisz sa bez sensu i lepiej jakbys ich wogole nie robil. Teraz natomiast sytuacja sie zmienila, ale forma nadal pozostala ta sama - fosrsowania jedynie slusznych teorii do tego zelazne przeswiadczenie ze reszta nie ma racji i uznawanie publikowania wynikow innych jako blad. Przyjelismy do wiadomosci Twoje zdanie. KROPKA. |
To o czym Kolega napisał to ja doskonale wiem, napisalem a w przeszłości nie jeden :bicz: dostałem.
Kropka to kropka.... ??? :) |
Cytat:
I to jest przykład na to, że jednak nie każdy sobie :nie: Dwa egzemplarze danego modelu nagrywarki nigdy nie będą takie same Dwie sztuki płytek z tego samego cake'a nigdy nie bedą takie same Dwie różne dostawy cake'ów takich samych płytek nigdy nie bedą takie same Ect..., ect... Ale... Jeżeli na dwóch różnych egzemplarzach takiego samego modelu nagrywarki Pochodzących z dwu różnych dostaw o róznej dacie produkcji i w innej części Polski Na dwu różnych płytkach z różnych cake'ów i dostaw wyniki są podobne/powtarzalne/zbliżone To moje zdanie jest takie: Warto to robić! :tak!: I to w ten sposób! :czytaj: O to właśnie chodzi, o testy domowe, bojowe, z pierwszej linii ognia :ognicho: Nie o testy sterylne, w próżni, bez chuchania na płytki i bez zakurzonych napędów na maszynach za gruby szmalec :nieee: Takim testom mówimy: :nie!: Bo służą one tylko wysublimowanym, wyindywidualizowanym, snobistycznym onanistom! :glupek: Co nas interesuje? Coś, ktoś cośtam, czymśtam, gdzieśtam? Czy to, jak płytka kupiona w sklepie nagra się na mojej nagrywarce? A co jeżeli powtarzalność wyników przy parametrach tak różnych opisywanych wyżej Będzie nie u dwóch a u 20 osób? U 200 osób? U 2000 osób? :hmm: Które wykresy będą wartościowsze? 2000 testów z laboratorium? Czy 2000 testów z domów użytkowników? :pytanie: Ja znam odpowiedź na to pytanie, a wy? :mruga: |
Czy możecie sprawdzić jak wasze Pionki radza sobie z odczytem VCD przy kopiowaniu? :pytanie:
Może być na przykład Nero lub CloneCD Na kilku egzemplarzach płyt coś bardzo wolno idzie odczyt :hmm: Na poziomie x4 - x5 :ysz: |
hehe fajnie si***281; czyta te wszystkie wywody....
@VIZZ zgrywa***322;em ju***380; pare vcd'k***243;w (bajki z gazety) i ***347;miga***322;y porpawnie.tzn. szybko, ale dla pewno***347;ci dzisiaj jeszcze sprawdz***281;..... |
Cytat:
2800/150=18.7x Na biosie A11XL ograniczona jest szybkość do 24x dla CD. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154084078 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154084332 :) |
Ilość załączników: 1
A u mnie tak przez calą płytę
Czy to oryginał czy to oryginalna kopia... :ysz: |
Ilość załączników: 2
Test niestety nie wyszedł za bardzo :nie:
Dwie markowe płytki o znanej marce TESCO :> Pionek nagrał x8, ale Benek niestety zwolnił do x4 Nie moja wina niestety Pytanie: zamieszczać, czy nie? Zresztą... Każdy wyciągnie coś dla siebie Tesco DVD+R x8 burn x4 1640 BSRB http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154085474 Tesco DVD+R x8 burn x8 111L 8.26 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154085735 |
Ilość załączników: 2
Płytka BenQ x8 palona x8 na Pioneer 111L
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154087180 Palona x8 na BenQ 1655 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1154087180 Jak widać BenQ poradził sobie lepiej z końcówką;) Dodam że mimo iż obie płyty zajmują tyle samo MB to są na nich nagrane inne pliki:> :rotfl: |
Benek minimalnie lepszy :D
M***243;g***322;by kto***347; zrobi***263; testy na Verbach CDR od Taiyo Yuden lub Benkch od Daxona ? :> Ciekaw jestem jak sobie pionek radzi z tymi no***347;nikami. |
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się z Tobą, mam nadzieję że inni forumowicze również, że testy jakości wykonane na Plextorze są miarodajniejsze, pełniejsze, co nie znaczy że testy na np.BenQ są do "bani", raczej mniej dokładne, ale w warunkach domowych IMHO wystarczające do porównań. Nie każdy musi przykładać taką wagę do testów jak my, dla mnie to hobby mam na to środki i czas i nie żal mi płyt na wypał plikiem testowym nero, a nie każdy przecież musi przywiązywać taką wagę do testów. Żałuję tylko że użytkownicy BenQ wykonują tak mało testów FE/TE, choć mają taką możliwośc :(, ale nie mam zamiaru robić z tego powodu komukolwiek uwagi. |
@melag
co do test***243;w FE/TE to pewnie wszyscy przestali je robi***263; jak zobaczyli ***380;e np.: Verbatim DVD+R x16 jest onceniany jako nie nadaj***261;cy si***281; do zapisu x8 :D |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:24. |