![]() |
Pioneer 106d
Witam.
Moj pierwszy post ale w koncu musial być.2 pytanka: 1) jakiego firmware uzywac do tej nagrywarki 1.06 czy 1.07? 2)ONCE FLASHED TO A TRUE PIONEER IT MAY NOT BE POSSIBLE TO REVERT BACK TO THE OEM VERSION - To jest wycinek readme z pliku OEM_Pioneer_DVR-106_UNIVERSAL_Flash_1.0.zip /hackowany bios/ o co z tym chodzi? Jak wcisne mu najnowsza wersje i okza sie klopoty z nagrywaniem plyt to bede musial czekac tylko na najnowsza wersje bo do starej nie bede mogl wrocic? |
Optyka była czyszczona, to nic nie pomogło. Wiem, że laser nie pracuje właściwie.
Co do Pioneer'a muszę się chyba zgodzić, nie jest to cudne dzieło, stosunkowo głośny, bardzo delikatny i czuły na płyty, brak możliwości czytania płyt wielosesyjnych, słabo sobie radził z płytami RW oraz 800MB CD, tak więc te minusy wystarczą by tego nie kupować, lecz ja się do niego przyzwyczaiłem, i szukam jeszcze możliwości uratowania napędu. Jego stan prawdę mówiąc jest naprawdę bardzo dobry, aż szkoda go wyrzucać. Pech chciał, że któraś z ostatnich płyt rozregulowała laser, a ustawianie lasera to jest zabawa dla Syzyfa. Nie wiem, może są jakieś sztuczki? ... |
Oznacza to ze jesli wersje OEM zafleshujesz zhackowanym biosem z pudelkowej wersi pioneera nie bedzie mozna spowrotem zmienic firmwaru na ten z oem. Mysle ze to ma chyba zastosowanie tylko do gwarancji na urzadzenie.. a tak pozatym to hymm.. nie wiem. A na 1.07 naped dziala dobrze.
|
Pioneer A-07
czy ktos wie kiedy ten sprzet wejdzie u nas do sprzedazy (moze przed swietami ?)
|
Nie sadze. Ma on dopiero ponoc wyjsc po nowym roku (pewnie styczen), a kiedy do polski dotrze.. hymm.. nie wiem, ale zapewne z poslizgiem.
|
Problem Z Pioneer A03
Witam
Ma ktos rade na taki problemik. Podczas próby nagrania krazka 2x wyskakuje POWER CLIBRATION ERROR i płytka sie wysówa..... nie działa Spodkał sie ktos z takim problemem.... Z gory dzieki za info |
Pioneer DVD-106D - Wolny odczyt DVD
Mam problem z Pioneer DVD-106D. Przy zrzucaniu Decrypterem odczyt plyt jest bardzo wolny max. 2 X. Czym to jest spowodowane. Na toshibie mialem odczyt przynajmiej 4 do 6 X.
|
Pioneer ripuje z szybkością 2x. Tak ustawił producent. Sa zmodyfikowane biosy do tej nagrywarki, które redukują to ograniczenie.
Na jakiej Toshibie zrzucałeś przynajmniej 4-6x? |
Na Toshiba SD-R5002 mialem 4 do 6 x. Na jakiej stronie moge znalezc zmodyfikowany bios do Pioneera. Na Firmware Page z tego co sie orientuje sa tylko biosy z region free.
|
Tu są
http://kickme.to/dvd105s |
Cytat:
|
Ja nie mam problemow z odczytem
Płyte DvD samemu dostosowuje prędkośc zaczyna od 2 lub 3 a dochodzi do 4 lub 6 A przy CD samemu sobie ustwiam :) Przy biosie 1.06 , 1.07 , 1.71 nie ma problemu |
Szczerzemowiac nie wiem czy warto wgrywac przerobiony firmware z odczytem dvd na 12x do nagrywarki, troszke szkoda nia obciazac, a duze predkosci to takie wlasnie obciazenia, a przeciez precyzja przy zapisie jest bardzo wazna.
Najlepiej miec nagrywarke i do tego czytnik dvd - najlepiej jakas toshibe ktora czyta dvd 4-16x :) |
Moj LiteOnik tez szybciej zapisuje niz odczytuje :((.
2-3 MB/s jest maksymalny odczyt... Musze chyba sobie osobny czytnik kupic ;) Mimo ze producent cos tam pisal o 12x :D |
12x to jest dla plyt DVD-ROM, zas dla plyt DVD+/-R/RW to naogol od 2x do 6x.
|
Wgralem firmware RPC1 do Pioneera i teraz ripuje plytki z szybkoscia 4 do 6 X.
|
Pioneer A06 a 106
Witam.Zamierzam kupic nagrywarke dvd.Czytając forum mój wybór padł na Pioneera.Tylko mam pytanie.Wiem ze A06 to box a 106 to jego OEM.Ale czytając forum wyczytałem że różnią sie biosami.No i dlatego straszny klin w mojej głowie jak po upojnej nocy z żoną.Cholerka 200 PLN różnicy i dlatego pytanko czy dopłacać do A06 czy nie?CZym to sie cholera różni oprócz pierdół w pudełku?
|
Tak - różnią się dokładnie niczym, no poza pudełkiem i zawartością, której wersja OEM nie ma, he, he, he...
Jeżeli nie wierzysz to zerknij: http://www.pioneer-eur.com/eur/suppo...are#ddvdwriter dla obu wersji jest pisany ten sam firmware... A za zawartość pudełka nie ma co dawać dodatkowej kasy... |
Możesz wziąć pod uwagę jeszcze TEAC-a DV-W50D, bo to to samo co PIONEER A06, w biosie różni się tylko nazwą, a jest tańszy.
pozdro |
Pioneer 106 - nforce 2 UDMA problem
Zostałem szczęśliwym posiadaczem nagrywarki Pioneera 106 i moje szczęscie trwało do momentu kiedy zacząłem nagrywać płytki.
Obojętnie czy robiłem to w Alcoholu czy w CloneDVD objaw zawsze był ten sam palenie zaczynało się prawidłowo ale po osiągnięciu kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu procent następował zwis (pomagał tylko hard reset) bez róznicy czy to była płytka CD-R czy DVD+-R. Z odczytem zaś nie było żadnych problemów. Pierwsze podejrzenia padły na stery, ale wcześniej na CDRW Teca wszystko było OK. Nagrywarka była w 100% sprawna, na innym kompie (MSI na kt333, athlon xp, win xp pro)paliła aż miło Następnie wziąłem pod lupę mostek południowy na płycie, odpowiedzialny m.in. za obsługę IDE, i rzeczywiście nagrzewał się bardzo. Przykleiłem na niego radiator Zalmana i pełen optymizmu zacząłem palić. I co? Dalej to samo. Potem zrobiłem jeszcze m.in. upgrade biosu, aktualizację wszystkich sterów. Pomogło dopiero przestawienie spawarki w tryb PIO, ale uważam to za tymczasowe rozwiązanie, przy prędkości x2 zajmuje 70-85% czasu procka, przy x2,4 przekracza 90%. Przy x4 nie sprawdzałem. W trybie UDMA nie przekraczało to 6-7% Moja konfiguracja to: Win xp pro - wgrane wszystkie łaty AMD 2600+ Barton Gigabyte GA-7N400 Pro na nforce 2, stery w wersji 3.13 1GB Kingston Pioneer 106 Firmware 1.07 jako master na IDE2 Toshiba 1612 jako slave Macie może jakieś sugestie na powrót do spawania w trybie UDMA ?? |
podczas instalowania pakietu sterownikow dla nForce2 kiedy instalator pyta sie czy zainstalowac sterownik IDE SW (czy jakos tak) daj NIE - powinno pomoc.
|
a moze brakuje ci miejsca na dysku ?
Ja mialem taki przypadek przy braku miejsca calkowity zwis. |
probowałem zmienić, zgodnie z sugestiami wyszukanymi w necie, na tryb MuliWord DMA i dalej kicha, zostaje mi tylko PIO Mode.
Podobne problemy okazuje się że mają posiadacze płyt na nforce2 innych producentów Jutro wracam do sterów M$, zobaczymy czy to pomoże Miejsca na dysku mam wystarczajaco. |
stery M$ napewno pomoga....
tez mam plyte na N2 i dokladnie ten sam palnik (106) - brak problemow. |
Pioneer A06 dual lajer ??
witam
zerknijcie na to >>> http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=14476 nie stoje z angielskim najlepiej a wychodzi mi na to ze pionek A06 bedzie palil plytki dvd dual lajer dajcie znac jak sie doczytacie |
To mozliwe. Czytalem jush dosc dawno w jednym z renomowanych serwisow, ze wiekszosc renomowanych nagrywarek DVD-/+R (a dkoladniej tych, ktore dysponowac beda odpowiednio mocnym laserem) bedzie w stanie nagrywac nosniki DuaLLayeR (po owczesnej wymianie BIOS-u). Podejrzewam ze wszelkie dolnopolkowe napedy wyposazone w slabszy laser nie beda tej funkcji posiadac...
|
jasne, że to możliwe ale jak znam producentów sprzętu to nie przepuszczą okazji, żeby nas zmusić do zakupu/wymiany nowego sprzętu...
|
Cytat:
Być może jest to też chwyt aby pobudzić niezdecydowany rynek potencjalnych kupców nagrywarek DVD do zakupu modeli Pioneer 106/A06. Ci niezdecydowani szybciej wświetle tej nowinki podejmą decyzję o zakupie tego modelu nagrywarki. Osobiście, choć używam tego Pionka sceptycznie podchodzę do tej informacji. Pożyjemy, zobaczymy... |
Podejrzewam ze tego typu smaczka nie oszczedzi nam LiteOn ktory jest znany z przerobek swoich sprzetow. Typuje ze zmaianke, choc mniej oficjalnie, zaoferuje nam LG, Pioneer i NEC (a skoro NEC to i Teac, ale ten drugi sie nie przyzna). Z reszta, jak mowi JaHo : pozyjemy, zobaczymy...
|
Pioneer DVR-106 i firmware RPC1
Witam.
Czy ktoś upgrejdował ten napęd softem umieszczonym tutaj? http://pioneerdvd.rpc1.org/#PIONEER_DVR_IDE Z tego co widze zyskam szybszy ripping płyt DVD i ? 2xDVD-R ? nie kapuję tego... Czy mogę zawsze wrócić do starszego/oryginalnego firmware? Bo nie wiem czy jest sens przerabiać jeśli nie planuję rippować codziennie po kilka płyt, ale od czasu do czasu. Nagrywarka to nowy zakup (a biłem się ze sobą z tydzień czy kupić Litka 451S) i dopiero jedzie do mnie ;-) Może ktoś się wypowiedzieć? |
tez mam 106... do starego firmware'u sie nie da wrocic, i proponuje instalowac tylko te, ktore sa na stronie producenta... inaczej ( jezeli ktos przy tym grzebał i przerabiał) nargrywarka moze sie nadawac po tamim zabiegu tylko do rzutu przez okno.... osobiscie zmieniałem freeware tylko w pioneer a04 i musze stwierdzic ze zaczał czytac płyty, ktorych wczesniej nie chciał... wybór i tak nalezy do Ciebie ;) pozdro
|
No i nie wiadomo czy potem da sie wgrac oficialny firmware od Pioneera dodajacy mozliwosc zapisu na plytach DVD 8,5 GB.. pewnie nie. Lepiej nie ryzykowac. A do odczytu to lepiej sobie dvd-rom kupic i jego przerobic, taniej, szybciej, sprawniej i wygodniej.
|
Cytat:
Mozesz spokojnie wgrac ten firmware. Poprawia znaczaca prace tej nagrywarki. Plyty rippują sie okolo 6 do 8x ( na oryginalnym biosie tylko x2 ). Wgrywalem ten firmware juz w kilku nagrywarkach pioneera i nigdy nie bylo problemow. |
Cytat:
Mam i testowalem. |
ja robilem upgrade
2xDVD-R chodzi o to ze na plycie 1x mozesz nagrywac predkoscia 2x mam ja od 2-3 miesiecy na razie wypalilem ok 400-500 plytek smiga jak sie masz, czyta wszystko |
Problem z Pionkiem
Witam. Od 3 dni "walcze" z wypalarką Pioneer DVR-A06. Problem jest trudny i nie bardzo wiem jak go ugryźć, do rzeczy otóż przy wypalaniu DVD czasami (powiedzmy 3/10) nagle komputer się zamraża (Windows zamiera, dioda na DVD gaśnie, pomaga jedynie guzik Reset). Zasadniczo dzieje się tak przy nagrywaniu w formacie DVD-Video przy danych ani razu nic sie nie skopało. Próbowałem kilku programów: DVD Decrypter, CloneDVD, Alkohol <- tymi nagrywałem z obrazu ISO oraz TMPEG DVD Author <- rodzinny filmik próbowałem zrobić. Oczywiście jest jeszcze dołączony Pinnacle Instant i przy nim ani razu nie było zwisu (choć z drugiej strony mało w nim próbowałem).
Zasadniczo wykluczam że powodem zwisów jest nośnik (do kosza powędrowały +R Esperanza oraz -R Emtec, ale padło też kilka razy na TDK -RW). Problemem jest raczej współpraca komputer-nagrywarka bądź soft do wypalania którego jak to na początku bywa jest dużo i może za dużo i coś sie gryzie? Co jeszcze moge dodać? płyta na Nforce2 (najnowsze stery 3,13), nagrywarka podłączona do drugiego kanału IDE jako master (raz samotnie raz z innym HDD), system WinXP, DMA włączone. Miał ktoś tego typu problemy? Ktoś ma jakieś pomysły? |
tuytaj masz odpowiedz - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hlight=nforce2
|
No tak, to będzie na pewno to. Dziś miałem właśnie rozpocząć próby od wywalenia sterowników i/lub zmiany trybu na PIO. (już kiedyś coś takiego miałem z którąś Yamahą i sterami Intela).
Dzięki za podpowiedź. Przy okazji chciałem złożyć oświadczenie, że przed napisaniem posta użyłem linku http://forum.cdrinfo.pl/search.php i kurcze nie znalazłem podanego przez ciebie topicu. |
Cytat:
|
Pioneer DVR 106d niszczy DVD-RW x2 !!
Jak wspomniałem wyżej ta nagrywara nagrywa wszystkie formaty wielu producentów płyt oprócz DVD-RW z szybością x2,owszem nagrywa je,ale przy próbie skasowania/używam Nero 6.0.3.0-kasowanie ustawione na max/ to jej fizyczny koniec.Przeniosłem ją do innego kompa i to samo,więc konfiguracja nie ma znaczenia,bios 1.07.Czyżby znaczyło to,że jest uszkodzony napęd?
|
|
Pioneer 106d a czyszczenie DVD-RW
Nie wiem,czy to wina lasera czy mam niefarta do płytek,na DVD-RW x1 nagrywam
testowo pliczek 0k 40 kB i kasuję i jest spoko,na +RW podobnie,ale -RW x2 mogę nagrać raz,potem płytka to fajans,oczywiście kasuje się.ale nie do końca i nie wiem,czy to płytki i czy sprzedawca na rachunek powinien mi je wymienić a może skopany jest napęd,wtedy jest większy problem,bo na karcie gwar.jest tylko stoisko na giełdzie,gdzie muszę się dopytać o serwis ale nie mam pewności czy to Pioneer jest winny.Do tej pory zwaliłem 4 TDK-RW kupione na giełdzie - Esperanza -RW ze sklepu |
Cytat:
Sorry, ale w tym zapytaniu jest taki chaos, że połapać się trudno, ale do rzeczy. Rzeczywiście również miałem podobny problem z nowymi płytami +/-RW oraz Pioneer DVD-RW 106. Co nie ulega wątpliwości - świeżo zakupioną płytkę DWD+/-RW należy sformatować (pełne kasowanie) przed wrzuceniem danych i to uczyniłem programem Nero 6.3. Ku mojemu zaskoczeniu po przepaleniu ok. 15-17% płytki Nero wypluł ją i zakończył formatowanie. Wg moich szacunków sformatował obszar płytki DVD-RW rowny ok 700MB, czyli płytki CDR!!! Po ponownym włożeniu tak "wstępnie" sformatowanej płytki i ponownym poleceniu PEŁNEGO formatowania (kasowania) - program wykonał całość bez zarzutu. Działo się to przy różnych rodzajach płyt RW: TDK, Esperanza i coś tam jeszcze. Jest to być może błąd nagrywarki 106d lub poczciwego Nero, który potraktował płytkę DVD jak płytkę CD-RW i skasował obszar równy takiej pojemności. Być może w ogóle nie sformatowałeś jej przed nagraniem, lub sformatowałeś "nie do końca" tak jak ja i wywala błędy Musisz sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy przeprowadziłeś formatowanie (pełne kasowanie) przed nagraniem tych pliczków, ponieważ nie piszesz o tym. Płyty TDK są bardzo dobrej jakości, aż trudno uwierzyć, że ktoś ma z nimi kłopoty. Swoją drogo ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia. |
Pioniery: invalid adress for write.Pomocy!
kupiłem dwie nagrywarki pioniera ao5 i a06:
po dwóch miesiącach zepsuła się pierwsza(a06) po tygodniu druga- po nagraniu paru płyt pojawia się komunikat w alcoholu "invalid adress for write" i nie da sie nic nagrać, czasami po dłuższej przerwie (8godzin) da się nagrać jedną płytę. Skąd te problemy?Używam tych samych nośników cały czas. ####################### Dumping/Recording Progress Log ####################### 19:27:49 Procesor: AMD Duron(tm) Processor (1199MHz) 19:27:49 Pamięć dostępna dla systemu: 392*688 KB 19:27:49 Za mało pamięci! Ustaw rozmiar bufora pamięci na 81 MB. Recording Options: Use Overburning technology 19:27:50 Ładowanie obrazu płyty: D:\legacy.mds 19:27:50 DVD Informacje o źródle: Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 4.05 GB / 471:37:29 19:27:50 Ładowanie obrazu płyty: D:\legacy.mdf 19:27:52 (G:) PIONEER DVD-RW DVR-105 (1:1): Tryb zapisu/Prędkość 19:27:52 Zapis - DVD DAO - 4.0X (5520 KB/s) 19:28:44 (G:) PIONEER DVD-RW DVR-105 (1:1) - [Write ERROR] LBA: 784, Length: 16 S:KEY - 05/21/02 - "Invalid Address For Write" 19:28:44 (G:) PIONEER DVD-RW DVR-105 (1:1): Zapis nie powiódł się! 19:28:44 Błąd: [05/21/02] - Invalid Address For Write 19:28:44 (G:) PIONEER DVD-RW DVR-105 (1:1): Zapis nie powiódł się! 19:28:44 Ładowanie obrazu płyty przerwane! 19:28:46 Błąd w procedurze zapisu! Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach do Pomocy Technicznej. ################################################## ############################ |
A czy przypadkiem przed awaria tych nagrywarek nie zmieniłeś płyty gównej ?
|
nie, konfiguracja sprzętu jest taka sama cały czas
|
ja miałem podobny problem tylko że u mnie wypalało płyty z prenkością razy 1 a jak chciałem nagrać szybciej to miałem to samo co ty !!I okazało się że to wina zasilacza do kompa !! był za słaby !! może ty masz to samo
|
Cytat:
Na co zmieniłeś? |
przez dwa miesiace wszystko działało a ja nic nie zmieniałem w komputerze więc zasilacz był dobry
|
Mi Wsumie TeŻ Dobrze DziaŁaŁo Wszystko !! Ale Do Czasu Pierwszy Objaw ByŁ Że Nagrywarka Nie NagrywaŁa Z WiĘkszom PrĘdkoŚciĄ A Potem To RuŻne Cuda SiĘ DziaŁy !!!zmieniŁem Zasilacz Na 350 Wat I Wszystko Jest Ok!! Ale Tak W Stu Procentach Niemoge Ci PowiedzieĆ Że U Ciebie Jest To Samo !! Jak MaŻ MoŻliwoŚĆ PoŻyczenia Mocniejszego Zasilacza To Sprubuj Albo Wypnij Wszystko Z Kompa Co Nie Potrzebne Cd Romy Inne Nagrywarki Stacje Diskiete Karte MuzycznĄ I Takie Tam I Wtedy Sprubuj MoŻe PomoŻĘ :)
|
Firmware Pioneer DVR106
witam,
czy ktos spotkał się z problemem upgrad-u firmware do Pioneera DVR106, po uruchomieniu programu UPGDVD.exe pojawia sie komunikat: "Available target is not found " i tyle. (opis na napędzie model DVR-106BA, w systemie widoczny jako 106D). |
A jak masz podlaczony naped? Moze odlacz pozostale inne urzadzenia. Warto tez ustawic nagrywarke jak MASTER na drugim kanale.
Dla pewnosci sprawdz ten firmware - ja instalowalem wlasnie z niego i nie bylo zadnego problemu: http://www.pioneer-eur.com/eur/downl...me=R6FW107.EXE |
Napęd podłączany na różne sposoby, master,slave
pierwszy kanał, drugi bez dodatkowych urządzeń (dyski CD-ROM), sytuacja taka sama we wszystkich konfiguracjach, firmware ze strony Pioneeranie- - nie idzie! może ten model 106BA ma jakieś znaczenie - chodzi mi o BA (przeważnie jest D) , może ma bios którego nie można uaktualniać? |
Udało się!
wgrałem nowy firmware 1.07, program którym to zrobiłem to: DVRFlash. |
No to super! A co do tego BA.. nie wiem, czy na moim jest czy nie, musialbym go z kompa wykrecic by zobaczyc.
|
Cytat:
Poniewaz dopiero kupiłem taki napęd, więc mam pytanie - co ten firmware daje, bo nie znalazłem tego na forum? Pozdrawiam |
Pioneer DVR-A06 (106)
Witam!
Skorki że taki upierdliwy jestem ale sprawa Pilna. Jestem między wyborem Pioneer DVR-106 a LG DVD-Multi GSA-4040BRE. Czy A06 i 106 to ten sam napęd ? Jak Pioneer radzi sobie z Safedisc starszym i nowszym (bo LG daje radę) ? To ten model po uaktualnieniu będzie mógł wypalać Dual Layer ? Nie mam nic do LG (a wrecz go lubię) ale chyba Pioneer jest lepszy? (chyba że są równie dobre to wtedy LG bo ma DVD-ROM i napewno obsługuje Safedisc) |
Nowe firmware daje..
1.07 ---------------------------------- DVD-RW Writability Improvement 2X DVD-R Writability Improvement DVD Playability Improvement 1.06 ---------------------------------- 4X DVD-R Writability Improvement 2X DVD-RW Writability Improvement Defect management(DRT-DM) Improvement +RW Readability Improvement |
106 i A06 to ten sam naped. Jedno to BOX (z dodatkowum oprogramowaniem) drugi to OEM (bez dodatkow-- czyli sam naped).
Pioneer a Safedisc: ze starszym to napewno, z nowszym, to dokopalem sie na necie ze 2.80, 2.90... 3.10 potrafi skopiowac programem Diskdump. Wg. tego co mowil Pioneer, ten naped bedzie mogl wypalac Dual LAyer. Wg. mnie Pioneer jest lepszy. Co rozumiesz przez to ze LG ma DVD-ROM ? |
Cytat:
No nie wiem czy Pioneer będzie mógł wypalać Dual Layer, szczerze mówiąc jakoś w to wątpię ale oczywiście mogę się mylić:mruga: Ale muszę przyznać że Pioneer DVR-106 to bardzo dobra nagrywarka. |
Akurat DVD-RAM to taki watpliwy plus, jak dla mnie moglo by tego zupelnie nie byc. Plyty drogie (5-7x drozsze od +/-RW), pala sie wolniej od DVD+/-RW. No i nie kazdy DVD-ROM czyta plyty DVD-RAM.. wiec w sumie to zadna przewaga na korzysc LG.
|
Cytat:
|
Pozwole sobie niezgodzić z tezą pt. "DVD-RAM niepotrzebny". Co prawda nie płaciłem za nośniki ani zyla (i chyba dlatego) często zapisuje DVD-RAM. Nigdy nie miałem problemów z tym rodzajem nośnika i bardzo go sobie chwale.
|
No dobra.. ale wszystko by bylo ok, gdyby te plyty kosztowaly tyle co DVD+/-RW, ale one sa okolo 5x drozsze. Niby mozna je zapisac 100 tys raz, zas bodajze 1 tys. RW, ale to i tak przy RW daje okolo 3 lat zapisywania codziennie 1 raz tej plyty przez ten czas - to wystarczajaco duzo! Do tego czasu predzej sie plyta porysuje i przestanie sie na niej prawidlowo nagrywac nizby sama warstwa na ktorej sie zapisuje padla. Do tego dochodza predkosci zapisu, plyty RW sa sporo szybsze i do tego bardziej kompatybilne! Zreszta popatrzmy innaczej, np. potrzebuje 10 plyt wielokrotnych.. wporzadku 10 Verbatimow DVD+RW 2,4x to jakies 120 zl, a teraz DVD-RAM 10 sztuk.. 500 zl. Przy 20 sztukasz to masz 240 VS 1000!!!! Za tyle to sobie kupisz te 20 RW i calkiem dobrba wypalarke DVD! Swietnie.. do tego dluuzej to sie bedzie zapisywac, bo DVD-RAM jest wolniejsze. Nie czarujmy sie.. DVD-RAM nie jest taki rewelacyjny, tym bardziej nie za takie pieniadze - bo sie poprostu chocby nie oplaca, a i placac duzo nie dostaje sie czegos lepszego. Wiec jaki to ma sens?
|
Myślę, że na dual layer w Pioneer'ze A06 i A07 nie ma co marzyć. Dual layer ma być wprowadzony dopiero w modelu A09 na Gwiazdkę 2004 i będzie umożliwiał zapis DVD-R z prędkością x1, a model A06 pokazany na CES był "nieco" zmodyfikowany.
Tak przynajmniej podaje serwis Doom9 z newsa z 5 lutego. |
Dla mnie najważniejsza różnica to:
czas zgrywania zabezpieczonych płyt DVD: przed upg. ok. 60min po upg. 12-17min. |
Moj pioneer 106D ma bios w wersji 1.05.
|
Sorry, cos nacisnąłem i się powyższy post wysłał. Ale pytanie: czy mogę od razu wgrać 1.07, czy też trzeba przejść przez 1.06?
Pozdrawiam |
Możesz odrazu 1.07
|
WITAM.NIKT Z AKTUALIZUJACYCH FIRMWARE DO 06-PIONEERA NIE ZWRACA UWAGI NA 1 (MOIM ZDANIEM ISTOTNA) SPRAWE. PRAWDOPODOBNIE PO WGRANIU NOWEGO FIRM... NIE BEDZIE MOZLIWOSCI AKTUALIZACJI WSTECZ LUB NA NOWSZA WERSJĘ.NIE WIEM JESZCZE JAKIE TO MA ZNACZENIE........ALE CHYBA COŚ W TYM JEST. MOZE KTOŚ WIE O CO CHODZI "PIONEER"owi ? ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Gdzie kupić Pioneera 106?
Witam
Orientuje się ktoś może gdzie można dostać jeszcze nagrywarkę Pioneera 106? Sprawdziłem już wiele sklepów internetowych i nigdzie nie ma, często podają że już nie będzie bo wchodzi nowy model 107, tylko że on znacznie droższy będzie. Dzięki za pomoc pozdrawiam |
|
Niestety "Chwilowy brak towaru". Pisałem do nich, odpisali mi ze nagrywarki maja wejsć na dniach. Napisali tez ze model 106 bedzie prawdopodobnie juz nie dostepny a model 107 ma go zastąpić.
|
Zastanawiam się tylko nad tym zhackowanym firmware.
plus to będę miał szybszy rip, ale... czy jak nie będzie pracował tak jak trzeba czy wrócę bezproblemowo do oryginału. Czyli mając teraz 1.07, czy uda się na 1.07 RPC1 a potem spowrotem na 1.07 ? Ktoś próbował i się podzieli wrażeniami? Pozdrawiam. |
Jest jeszcze Asus DRW-0402P/D. To to samo co pioneer 106 i trochę tańszy :)
|
Ja nie probowalem i nie bede probowal. A powodow jest pare: niby szyszy rip, ale to zawsze obciazenie wieksze dla nagrywarki, a ona musi pracowac precyzjnie przy zapisie, wykorzystanie jej jako czytnika, i do tego na wysokich obrotach zawsze negatywnie wplynie na mechanike napedu. Do tego lepiej miec czytnik dvd-rom i na nim sobie ripowac - ktory przeciez i tak szybciej to zrobi niz nagrywarka. Pozatym ewentyalne bledy w zhackowanym FW moga wplynac na jakosc zapisu, i powodowac inne problemy, wole nie ryzykowac.
A co do Twojego pytania, to na ile wiem to ponoc se nie da, przynajmniej tak pisalo w info do zhackowanego firmware. Ale mozliwe ze jakims programem da sie jednak wgrac spowrotem oryginalny firmware - co by bylo wielce prawdopodobne. |
Cytat:
jak ktos sie boi to moze uzyc http://flashman.rpc1.org/Firmware/PI..._DOWNGRADE.zip lub http://flashman.rpc1.org/Firmware/PI..._DOWNGRADE.zip http://flashman.rpc1.org/Firmware/PI...icial_1.07.ZIP pliki ze strony Flashmana sam zmienialem juz firmware z 10 razy tam i spowrotem i tak ten porawiony 1.07 jest najlepszy |
Możesz spóbować na Allegro. Ja kupiłem i jestem zadowolony.
|
z tym Asusem to prawda ze to pioneer 106 ? Bo jesli tak to juz bym go kupowal :)
|
Najprawdziwsza prawda :) . Dowód tutaj:
http://www.digit-life.com/articles2/asus0402-dual/ http://www.cdfreaks.com/news2.php?ID=8487 i firmware "przejściowy" tutaj: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=18286 |
Pioneer DVR-105
Mam Pioneera DVR-105 i przez kilka miesięcy nie miałem problemów. Od kilku dni zaczął się zachowywać dziwnie, a teraz padł zupełnie chyba. DVD na dysk rippuje jako tako, natomiast, gdy chcę coś nagrać wywala w Nero błąd Power Callibration Error lub Internal Target Failure. Ciekawsotką jest to, że nagrywa za to CDR-y. Wykluczam raczej problemy z systemami (XP Prof i ME) - robiłem format i jest bez zmian. Nie instalowałem także niczego dziwnego ostatnio itp. Pytanie brzmi czy ktoś miał do czynienia z czymś takim, wysyłać do serwisu sprzęt czy raczej jest coś innego?
Pozdrawiam wszystkich. Ps.Tak samo zachowuje się przy CloneDVD. |
Proponuję użyć naprawdę dobrych nosników (TDK, Verbatim).
|
Przeważnie używam TDK (nagrywając dla siebie tylko tych płyt) i na każdym nośniku jest to samo. Sprzęt działał praktycznie tylko na TDK i Esperanza, wypalił tego dość dużo i nie było problemów. Sprawdzałem go u znajomych i zachowuje się tak samo jak u mnie. Został serwis, na szczęście gwarancyjny.
Pozdrawiam. |
Cytat:
Wszyskie płyty paliło mi już tylko x1. Niestety, ja nie miałem gwarancji. Nagrywarka była z Reichu. |
Miałem podobne problemy.Napęd olewał totalnie płytki DVD-RW niby je widział ale przy próbie kasowania stwierdzał że to nie RW.DVD-R po nagraniu mój xbox raz widział raz nie a płytki CD-R nagrane jako VCD nie chciał odtworzyć żaden stacjonarny odtwarzacz. Oddałem do serwisu i po tygodniu dostałem nowy egzemplarz z 2 letnią gwarancją od dnia otrzymania :peace: (miałem tylko pół roku do końca gwarancji).
|
Dziękuję bardzo za zainteresowanie :) Oddałem sprzęt do serwisu i zobaczymy jak będzie. Facet ze sklepu stwierdził, że prawdopodobnie wymienią na nowy, było by fajnie :) A tak swoją drogą, to wady w Pionieerach, to chleb powszedni?
Pozdrawiam. |
Jak zgrac bios nagrywarki do pliku??
Witam
Kupilem dzis Pioneera 106D i chcialem dokonac odrazu upgradu biosu na 1.07, jednak wczesniej odpalilem nero zeby sprawdzic czy i jak widzi nagrywarke po czym zdziwilem sie widzac iz wersja biosu ktory jest w tym pioneerku to 1.08 no i nie bardzo wiem co jest grane bo o takiej wersji wczesniej nie slyszalem, i nie moge go sflashowac na 1.07. Ktos cos slyszal na temat 1.08 co to za nowosc? i o co tu chodzi? Jeszcze mam pytanie odnosnie tego czym moge sobie zgrac obecny firmaware aby pozniej moc do niego powrocic?? Czym najlepiej to zrobic i jak?? Pozdrawiam |
nowe egzemplaze maja nowszy firmware ostatnio coraz czesciej
niestety nie mozna go zgrac a na stronie pioneera go jeszcze go nie ma wiec po zamianie trzeba czekac az sie pojawi oficjalny firmware |
Pioneer DVR-107 nowe firmware !!! 12x rip
|
Cytat:
Sam mam tego pionka, ale do tego typu "usprawnien" podchodze z pewna rezerwa. |
Pioneer 107 + hack bios 1.10 = rewelacja
Witam
Z pewną nieśmiałościa odważyłem się wgrać do swojego Pionka 107 shackowany bios 1.10. Umożliwia on nagrywanie na prawie każdym nośniku DVD-R z prędkością x8. To naprawdę działa !!! "Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać" Sprawdzone na nośnikach: X-Disc x4 TDK x4 Esperanza x4 (z fabryki Giga Store, ta samo co rewelacyjny X-disc) Wszystkie te plytki palą się x8 (czas wypalania 8 min 30 sek) Testu nie przeszła płyta Data Track. Ale to nic dziwnego bo to płytka x1. A co najważniejsze: w nero mozna wybrac prędkość zapisu np. dla Esperanzy x1, x2, x4, x6 i x8. Płytki wypalone x8 sa widziane przez konsole Xbox, Playstation 2 i moje stacjonarne dvd Pioneer 656a. Próby z jakimś starym dvd przeprowadze jutro. Program dvdinfopro nie wykazuje żadnych błędów na zapisanych płytkach. Jednym słowem rewelacja. :cool: "Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać" |
zobacz
|
Wymienili na Pioneera A07 :) Super.
|
Cytat:
Wrażenia użytkownika? Raczej nie... Co innego znaleźć info na temat, a co innego to wypróbować. |
No niektórzy to mają szczęście mi wymienili na 105 - a lasery w pioneerach to tak jak w pleyach 2 jak trafisz to chodzi do bólu ale niestety często padają, ja osobiście znam 4 przypadki + mój ,że padły po 5-9 miesiącach
Pozdrawiam |
witam,a czy taka"rewelacja" dziala w ten sam sposob po wgraniu nowego firmware do sony dru 530a??? sorki,ze pisze tutaj o sony,ale stwiedzilem,ze zakladanie nowego tematu nie bylo konieczne.....
|
Pioneer dvr 107
Mam dużo pytań ;)
Jak się sprawuje taka maszyna i czy na moim miejscu zmienilibyście (jest niewielka dopłata) LG GSA 4081B na właśnie pioneera. Poza tym czym różni się A07 od 107 bo mi wychodzi, że niczym. I jeszcze jak wygląda dokładnie wsparcie producenta (biosy głównie i gwarancje), bo słyszałem, że nadzwyczaj dobrze. Ktoś kiedyś pisał, że załadował jakiś eksperymenalny bios i nagrywał 8x na płytkach 4x (znalazłbym posta, ale wyszukiwarka nie działa) - gdzie takie coś jest bo na stronie producenta nie ma. |
Jeśli chodzi o A07 to jest to wersja BOX, nagrywarki 107.
Jabba |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:57. |