Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-S101\S201\S303\DVR-103\A03\104\A04\105\A05\106\A06\107 \A07\108\ A08\ (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-s101-s201-s303-dvr-103-a03-104-a04-105-a05-106-a06-107-a07-108-a08-22662/)

FuFu 02.12.2004 18:25

Pioneer Dvr-108 zmiana biosu!!!!!

Czesc mam powazny problem kilka dni temu zakupilem ten palnik i dzis zabralem sie do zmiany biosu, sciagnolem potrzebne pliki ze strony producenta instrukcje przeczytalem dwa razy i zabralem sie do zmiany, po wylaczeniu wszystkich niepotrzebnych programow siec, antyvir itp otworzylem program i po koleji zgodnie z instrukcja az do momentu potwierdzenia czy napewno chce zmienic bios w moim pionku klikam OK i otwiera sie dosowe okienko postepu procesu po czym wyskakuje komunikat ze zmiana biosu sie niepowiodla !!!!! Dodam ze chce zmienic bios 1.06 na 1.14 ? Czy moze mi ktos pomoc ,co robie nie tak !!! Naped oczywiscie dziala po nieudanej probie odtwarza i zapisuje , ale chcialbym zmienic bios ,czytalem o kilku istotnych poprawkach w nowej wersji!!! Klepie na forum w wyszukiwarce w poszukiwaniu wskazowek ale nic nie moge znalezc!!!

Ar2r.W 03.12.2004 12:54

Sprobuj kolego wgrac bios z poziomu DOS, moze to pozwoli ci sie cieszyc nowym biosem :cool:
Jak sie uda to daj znac, a jesli nie wiesz jak to zrobic pod DOSem to popros specjaliste :mruga:

Pozdrawiam :piwo:

Seksownis 03.12.2004 22:14

Pioneer 108 i dziwny problem;/ (DLUGIE i WAZNE)

Sprawa wyglada tak: jeszcze jakis tydzien temu nagrywarka dzialal normalnie caly czas na biosie 1.14, az do momentu (wlasnie niewiem jakeigo) problem polega na tym ze wkladam do niej powiedzmy plytke verbatima +R x8 a nero i decrypter nie pozwalaja na nagranie jej w predkosci wiekszej niz 4x i to niewiazne jaka plyte wloze sprwdzalem TDK +R x8 Verbatim -R x8 i +R x8 (co najciekawsze te same plytki palnik nagrywal kilka dni wczesniej pez broblemu z taka predkoscia jak powinien na tym samym biosie i na tych samych programach) i caly czas to samo udalo mi sie chwilowo sprwe rozwiazac po odinstalowaniu kontrolera IDE i nagrywarki pozniej restrt systemu ladnie sie wyszytko zaisnatlowalo na nowo i wtedy bylo wszystko oki ale do czasu ponowengo restrtu, po nim od nowa max 4 speedy.
Juz instalowalem 2 razy system (XP) i dalej nic. Najpierw stawialem wine na DVDfaba platinuim 2.52 ze to niby on zepsul ale po zaisnatlwoaniu systemu bez niego dalej to samo wiec teraz jedyna zecza jaka zemianilem w kompie ktora mogal cos zepsuc byl nowy bios do plyty (asus a7n8x-e deluxe nfroce2) no wie wrocilem do poprzedniego i nadal nic. wlaczylem programik system diagnostic z power dvd i okazalo sie ze zaden naped w komputerze niema wlaczonego DMA czy to moze byc problemem? jezeli tak to jak go wlaczyc. nagrywrka jest podpieta sama do pierwszego kanalu jako master i dziala w trybie udma66 windows i plyta tak pokazuja. moze ktos jeszcze ma jakies pomysly moze to wina tego DMA ale jak go wlaczyc;/ Pomozcie prosze wymyslcie cos...

namor 04.12.2004 09:15

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Seksownis
... wlaczylem programik system diagnostic z power dvd i okazalo sie ze zaden naped w komputerze niema wlaczonego DMA czy to moze byc problemem? jezeli tak to jak go wlaczyc...

tak brak włączonego DMA będzie problemem napewno a włączyć możesz w następujący sposób
otwórz Menadżera urządzeń w nim kontrolery IDE ATA/ATAPI wybierz kanał na którym podpięta jest nagrywarka i ustaw tak jak to jest poniżej pokazane

terpilowski 04.12.2004 09:19

a jakie masz [o ile masz] aspi ?
moze inny soft do wypalania cos miesza ?
ja mialem cyrki z dma i jego wylaczaniem przy konfrontacji alcohola 120% i jego napedu wirtualnego z najnowszym aspi 4.7.1.2
obecnie korzystam z stpi i problemy ustaly.
a moze poinstalowales za duzo softu do palenia i stad te klopoty.

FuFu 04.12.2004 16:17

kurcze czy nikt nie moze mi podsunac jakiegos pomyslu? , widze ze ciezko przychodzi komukolwiek napisanie kilku slow? niedawno mialem problemy z nagrywaniem dvd i tez zadnego konkretnego pomyslu nikt mi nie podeslal,szkoda ze tak to juz jest starzy wyjadacze pisza tylko poszukaj, google itd !!! a ja nic ani na innym forum ani tu znalezc niemoge!!! pozdrawiam i czekam nadal!!!

slawekj 04.12.2004 16:45

Cytat:

Napisany przez FuFu
kurcze czy nikt nie moze mi podsunac jakiegos pomyslu?

:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...t=bios+pioneer
... i wszystko jasne. :taktak:

:)

Seksownis 04.12.2004 18:19

[QUOTE=terpilowski]obecnie korzystam z stpi i problemy ustaly.
QUOTE]
co to te stpi i z kad scignac?

w sumie caly moj soft do palenia to Nero i Decrypter. a aspiki mam adapteca 4.7.1.2 (zreszta na nich caly czas jade i wczesniej nie mialem problemu)

Seksownis 04.12.2004 18:20

Cytat:

Napisany przez namor
tak brak włączonego DMA będzie problemem napewno a włączyć możesz w następujący sposób
otwórz Menadżera urządzeń w nim kontrolery IDE ATA/ATAPI wybierz kanał na którym podpięta jest nagrywarka i ustaw tak jak to jest poniżej pokazane

namor przeciez napisalem ze nagrywarka dziala w trybie udma4 wiec nie musze tego wlaczac bo juz jest;] ale niema wl;aczonego DMA a to chyba co innego:)

FuFu 05.12.2004 14:37

Dzieki za pomoc , juz smigam na nowym biosie 1.14 poszlo spod dosa superkolo wstapil do mnie i mi to zmascil !!! jeszcze raz wielkie dzieki :spoko:

Ar2r.W 06.12.2004 07:44

:ognie: :fala: :ognie:

:spoko:

wujass 11.12.2004 21:18

Pioneer 108 niszczy plytki - wina nowego biosu czy plytek

Witam
Mam problem, 2 dni temu kupilem sobie tego pioneerka nagralem juz 2 plytki z filmem programem clone dvd i luzz dzialaja (plytki DVD+R TDK 4x) potem zmienilem bios na najnowszy 1.18 i wypalilem za pomoca nero dvd-rw i tez sie nagralo no to wziolem sie za nagranie jakichs danych za pomocą nero na te plytki TDK i zaczeło się nagrywać doszło do 100% i blad:

Nie mozna zamknac plytki w trybie DAO - lub cos podobnego dokladnie niepamietam musialbym znowu nagrywac
Czy wie moze ktos o co w tym chodzi, czy to wina tego nowego biosu, czy wina nero bo ja w sumie nowy w temacie nieczaje tego???

sight 11.12.2004 21:58

a czy za dużo nie chciałeć nagrac na tą płyte

Turboni 11.12.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez sight
a czy za dużo nie chciałeć nagrac na tą płyte

jak masz za duzo danych to ci nie nagra :(

jak masz wlaczone nadpalanie to ci wyswietli stosowny komunikat

wujass 11.12.2004 22:09

Do nagrania bylo 3999mb (inaczej 6 plytek CD) wiec zostalo jeszcze troche wolnego miejsca

To samo nagralem na dvd-rw i sie nagralo a na tych plytkach TDK wyskakuje wlasnie taka żaba - niemozna zamknąć płytki w trybie DAO... bla bla bla

Jesli przez slowo nadpalanie mam rozumiec ten overburning to miałem tą opcje włączoną

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:46.