Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć :) (https://forum.cdrinfo.pl/f26/filmy-ktore-warto-obejrzec-46663/)

Jabba the Hutt 25.07.2009 20:42

Młodym człowiekiem pozostaję od czasu obejrzenia Star Wars w kinie za PRLu ;). Jestem Mugolem ale Moc we Mnie silna... A pojedynek HP z Czarnym Panem to ściągniety z SW poojedynek Luke'a z Vaderem i Imperatorem.

Jabba the Hutt 08.08.2009 06:39

G.I. Joe : Czas Kobry
Grają Sienna Miller, Channing Tatum, Dennis Quaid
Zabawki firmy Hasbro w ludzkich postaciach. Super oddział specjalny, dysponujący najnowszą technologią kontra szalony naukowiec i planujący zemstę handlarz bronią. Film to totalna "rozpierducha" - strzelanina non stop. Postacie raczej bez głębi psychologicznej, wszystko strasznie proste i schematyczne (może oprócz tajemniczego Ninja Snake Eye). Porównując jednak z Transformersami, Ci ostatni wydają się jednak bardziej prawdopodobni i realni (mimo tych Autobotów).
Podobno do roli Duke planowano Marka Wahlberga (Strzelec) ale chyba i on nie uratowałby tego filmu. A szkoda, bo moża było zrobić film mroczny, z konfliktami a przy okazji z walką. Ale wyszła zabawa dla dzieci (w wojnę).
W sumie można jednak obejrzeć, efektów specjalnych mnóstwo, jak choćby upadek pewnej znanej budowli ;).

Przy okazji - śmierć osób postronnych w takich filmach jest jakby naturalna, oczywista i prawie niewidoczna. Samochody wybuchają, wypadki a ludzi ginących nie widać, choć są, wiadomo,że giną. W Roninie Frankenheimera można było zauwaźyć ginące pod ostrzałem przypadkowe postacie, co dodawało grozy (jesli ktoś się zastanowił).
W Sumie chyba 5/10. Obejrzeć można, nic mądrego nie wyniesiemy.

- Deckard - 08.08.2009 08:52

no to warto obejrzeć czy nie?? ;) bo po twoim opisie na pewno nie obejrzę :)

woitas 08.08.2009 09:02

Kac Vegas - skutki picia wódki i zażywania pewnych środków hehehe.
ekipa budzi się rano po imprezce... a w łazience tygrys... zresztą obejrzyjcie sami. 8/10.

Jabba the Hutt 08.08.2009 09:02

Powiem tak - obejrzeć można - w końcu ludzie oglądają Batmana,Transformers. Jak lubisz walkę, rozwałkę i totalny chaos - to tak. Ale nie musisz.

Jabba the Hutt 10.08.2009 09:39

100 najlepszych filmów SF
http://totalscifionline.com/features/3809
1. Blade Runner
2. 2001 Space Odyssey
3.Star Wars
4.Aliens
5.Metropolis

Z tego Star Wars przesunąłbym na pozycję 1 a 2001 Space Odyssey zrzucił daleko na dół. To strasznie nudny film.

- Deckard - 10.08.2009 18:15

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1041086)
100 najlepszych filmów SF
http://totalscifionline.com/features/3809
1. Blade Runner
2. 2001 Space Odyssey
3.Star Wars
4.Aliens
5.Metropolis

Z tego Star Wars przesunąłbym na pozycję 1 a 2001 Space Odyssey zrzucił daleko na dół. To strasznie nudny film.

ty się od pierwszego miejsca odpitol :P

loki7777 10.08.2009 18:24

Mi tam Blade runner jakos specjalnie sie nie podobal, a specjalnie zobaczylem wersje final cut.
Ale wracajac do tematu to :
Gran torino - bardzo fajny
ice age 3 - tu sie po raz pierwszy nie zawiodlem na kontynuacji "hitu", taka mocna 6-7

Jabba the Hutt 10.08.2009 21:47

Ja też kocham Blade Runnera ale Star Wars jest legendą i dla dzieci i młodzieży i starszych (Starszej młodzieży). To jest po prostu alternatywny świat. który żyje w umysłach wielu osób. Utożsamiamy się z Jedi, Sithami, pilotami X-Wingów i Tie. Po prostu nimi jesteśmy. Blade Runner to poważne rozważania o cżłowieczeństwie, duszy, miłości, determinacji, zbrodni w imię chęci zostania człowiekiem. Star Wars to WIELKA PRZYGODA, do której tęsknimy całe życie....

Reetou 10.08.2009 22:14

E tam... ;)

Moja lista wygląda mniej więcej tak:

1. Stargate + serial SG-1, Atlantis
2. seria Obcych - cała, mimo że z czasem było trochę gorzej
3. The Thing, Starman, Blade Runner, Bliskie spotkania, 5 element, Głębia, Gattaca, A.I. + kilka innych ;)
4. seria Mad Maxów
5. seria Matrixów, j.w.
6. seria Terminatorów, j.w.
7. seria Star Wars, z tym że wyżej cenię 4, 5, 6 niż nowe
8. kilka innych typu Back to the Future, Mission to Mars
9. reszta dobrych
10. reszta nie do oglądania...

Sunna 10.08.2009 23:05

Jest jeszcze ogromniasty swiat star treka.

A ai to katastrofa nie film.

Reetou 10.08.2009 23:54

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1041256)
Jest jeszcze ogromniasty swiat star treka.

Owszem, oglądałem, ale jako typową zapchajdziurę, gdy nie było nic innego. Plasuje się u mnie w okolicach 8 pozycji, podobnie jak Andromeda, czy Farscape.

O A.I. - de gustibus non est disputandum

Jabba the Hutt 11.08.2009 08:30

Heh...Mimo,że oglądałem SGA i SG to umieszczanie ich na 1 miejscu jest dla mnie nieporozumieniem. Ze ST dość wysoko (ale nie za wysoko) umieściłbym serial ST-DS9. I gdzieś obok BSG. Przed nimi zaś B5. Ale w sumie ranking seriali powinien być osobny.
1.B5
2.ST-DS9
3.BSG
4.SGA
5.ST-Voyager

H-y-d-e 11.08.2009 22:45

A mi ostatnio do gustu przypadł bardzo Doctor Who i spin-off'y szczególnie Torchwood

Jabba the Hutt 23.08.2009 06:33

Metro Strachu z Travoltą i Washingtonem. W sumie niezły film sensacyjny, dość wyraziste postacie (jak zwykle mocny Travolta jako ten zły). Dałbym 7/10

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:53.