Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Film i Muzyka (https://forum.cdrinfo.pl/f26/)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć :) (https://forum.cdrinfo.pl/f26/filmy-ktore-warto-obejrzec-46663/)

Patrix 15.06.2011 19:07

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1166600)
W tej chwili mam kolekcję ponad sześciuset filmów na DVD.

Fajnie k***a
Kolega ma kolekcję 100 kaset VHS i teraz z racji wieku oglądać się tego nie da.

W tym momencie byłbym za zmianą sposobu dystrybucji.
Mianowicie - mieć licencję/prawo na tytuł, a nie na kopię oraz zrezygnować z nośników. Dlaczemu ?
No bo mógłbyś sobie to teraz apgrejdować na HD...

Przy dzisiejszych prędkościach Internetu mając licencję na Iron Man'a
mógłbyś ściągnąć go w różnych rozdzielczościach/kodekach/kontenerach starych i tych przyszłych.

Nośniki/formaty DVD/BD itd. do lamusa,
teraz to już nie są odtwarzacze tylko media box'y z hdd,
a film z wieloma ścieżkami/napisami trzyma się w jednym pliku.

No ale zapomniałem, 'tak się nie da' - szklana ściana postawiona przez koncerny $$$.
Bo ten sam film musisz kupić wiele razy na przestrzeni czasu/nowych technologii. :sciana:

Tworzyć dziś kolekcje w obecnym modelu to hobby drogie i nieopłacalne, bo te DVD to będzie jak teraz VHS...

andrzejj9 15.06.2011 19:00

Na fizycznych nośnikach to co innego. Choć tam różnie układałem - np. płyty muzyczne też mam gatunkami i wolę to od kolejności altabetycznej. Z filmami różnie..

Reetou 15.06.2011 18:02

No, nie wiem. W tej chwili mam kolekcję ponad sześciuset filmów na DVD. Ułożone je mam w kolejności alfabetycznej. Jakoś nie mam problemu ze znalezieniem czegokolwiek ponieważ do kolekcji trafiały tylko filmy wg klasyfikacji "Podobał mi się". A wiem, co mi się podobało ;)

andrzejj9 15.06.2011 17:38

No tak. Ale jak chce się zostawić niektóre filmy i powiedzmy, że robi się ich więcej niż 100, to jakąś dodatkową klasyfikację stosować trzeba. Chyba, że wszystko do jednego wora, ale wtedy z porządkiem i łatwością znalezienia niewiele ma to wspólnego..

Reetou 15.06.2011 17:04

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1166567)
Ja mam inny rodzaj klasyfikacji:

Podoba mi się taka klasyfikacja i sam ją stosuję. A trzeci, którego nie widziałeś - powiem tak, jest to jeden z nielicznych filmów tego typu, który mi się podobał. Choć nie na tyle, żeby umieścić go w swojej kolekcji.

joujoujou 15.06.2011 12:54

Ja mam inny rodzaj klasyfikacji:

- podoba mi się,

- nie podoba mi się,

- nie widziałem.

Jak koledzy wyżej wspomnieli, szufladkowanie filmów (zresztą nie tylko filmów: muzyki, czy choćby nawet i malarstwa) nie zawsze jest łatwe, a często nawet niemożliwe. Robienie tego na siłę może wprowadzić jedynie zamęt.

Jabba the Hutt 15.06.2011 10:43

W zasadzie SF i fantastyka to pojęcia podobne, może nawet tożsame - zależy jak kto je rozumie. Fantastyka Naukowa czyli w sumie SF to już tylko termin bo często nauki w niej za grosz. Albo bardzo dużo ale wydumanej i naciąganej (jak w Star Trek czy cyklu Honor Harrington).

Popatrzcie na Mad Maxa II - ja bym go sklasyfikował jako "film drogi"/SF/akcja . Tu aż trzy określenia na jeden film.
RE(A) to także horror - zombie - pełno takich ostatnio. Temat zombie jest modny. Obcy I był filmem SF ale i horrorem a Obcy II filmem SF i filmem wojennym z elementami horroru. Predator I to znowu SF i film akcji (wojenny raczej nie).

mdfire 15.06.2011 10:05

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166483)
Mam dziwne pytanie..

Mamy trzy grupy gatunków filmowych:

- sensacja i science fiction
- fantasy i fantastyka
- przygodowe i akcja

Do której z nich zakwalifikowalibyście następujące tytuły:

- The Book of Eli
- Resident Evil Afterlife
- X-men Origins Wolverine.

Jeśli mam się odnieść do tej klasyfikacji, to dla mnie:
1 - sensacja i science fiction
2 i 3 - fantasy i fantastyka

Ale generalnie polecam katalogowanie filmów wg schematu: gatunek główny + gatunki dodatkowe. Osobiście korzystam z programu All My Movies i jestem z niego bardzo zadowolony.

andrzejj9 15.06.2011 08:27

To nie moja. Pytam, bo interesowały mnie inne opinie. Dodatkowe komentarze zbędne..

A jak widzę i tutaj co nowa osoba to inna klasyfikacja, więc faktycznie nie jest to oczywiste.

Jabba the Hutt 14.06.2011 23:44

Cytat:

Mam dziwne pytanie..

- fantasy i fantastyka

- przygodowe i akcja

- The Book of Eli

1. akcja/SF
2.horror/sf
3.akcja/komiks/sf

Kris 14.06.2011 23:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166519)
Z chęci zrobienia porządków ;)

Wbrew pozorom klasyfikacja filmów wcale nie jest taka oczywista. Niby wiadomo, że jest np. horror, sensacja, komedia, fantastyka itp. ale jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że właściwie każdy tytuł zaliczyć można przynajmniej do kilku.

No to jak oglądałeś, to wiesz, do czego przyporządkować. Jeśli to twoja kolekcja, to wrzuć, gdzie uważasz a nie pytasz, bo to ty będziesz tego w przyszłości szukał, nie my. No, chyba, że nas zapytasz, gdzie masz tych filmów szukać. :sciana:

superrrmario 14.06.2011 23:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1166519)

Wbrew pozorom klasyfikacja filmów wcale nie jest taka oczywista. Niby wiadomo, że jest np. horror, sensacja, komedia, fantastyka itp. ale jak przychodzi co do czego, to okazuje się, że właściwie każdy tytuł zaliczyć można przynajmniej do kilku.

"Piąty element" to typowa fantastyczna komedia sensacyjna :)

andrzejj9 14.06.2011 23:21

Kogoro 14.06.2011 22:25

Cytat:

Mam dziwne pytanie..

- fantasy i fantastyka

- przygodowe i akcja

- The Book of Eli

Ta klasyfikacja raczej się nie nadaje do tych filmów.

Najbliżej będzie Fantastyka i fantasy, ale to w bardzo dużym przybliżeniu.
Skąd się wzięły takie grupy gatunkowe?

andrzejj9 14.06.2011 22:12

A się mnie ktoś ostatnio zapytał (o te i kilka innych tytułów) i za cholerę nie mogę jednoznacznie ich przyporządkować. A nawet na tyle, żeby coś pasowało na tyle, żeby się nie zastanawiać..

Zostanie chyba fantasy, ale tak bez przekonania..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:56.