![]() |
Pik to wada konstrukcyjna, a z wykresy nigdy nie dadza jednoznacznej odpowiedzi, tylko pomagaja mniej wiecej ocenic plyte, ale to tez trzeba czuc.
Bledy zwykle nie sa odwrotnie proporcjonalne do zywotnosci - to jest bardzo trudno okresic. Jezeli chodzi o ten wykres to jezeli jest to swieza plyta to jest raczej kiepski, a jezeli lezakuje 5 lat to wynik uwzam za dobry/bardzo dobry. |
??? Jeszcze jedno pytanko:
Czy jezeli w testach płytka okaze sie rewelacyjna, niski pozom bledow C1/C2, to mozemy sie spodziewac dobrej zywotnosci? |
Testy
Ilość załączników: 1
Czesc
Ostatnio zainteresowalem sie tematem jakosci plytek i tak trafilem na to forum. Szczesliwie jestem posiadaczem "Litka" LTR-40125S wiec szybko przeprowadzilem testy moich plytek (najstarsze maja okolo 6 lat, wiekszosc to Verbatimy oraz pojedyncze sztuki innych firm), poniewaz dopiero wgryzam sie w temat mam kilka pytac do Tych co sa bardziej zorientowani w temacie: 1. Za pomoca KProbe mozna ocenic czy jedna plytka jest lepsza od drugiej to jest oczywiste, ale czy mozna okreslec czy plytka ktora byla nagrana pare lat wczesniej dzis jest tak zniszczona ze trzeba ja nagrac ponownie, bo za chwile nie bedzie mozna jej odczytac nawet w najlepszej nagrywarce? 2. Czy jest jakas przyblizona ilosc bledow C1/C2 przy ktorej trzeba juz sie martwic o zarchiwizowane dane? Ewentualnie czy jest inny sposob oceny zywotnosci plytki? 3. Na wielu moich plytkach pojawia sie pojedynczy "pik" w bledach C2 czy to jest noramlne? (patrz rys 2RN) P.S. Jezeli ktos jest zaintersowany testami plytek (Verbatimki wszelakiego rodzaju, Platinum, Esperanzy silver-silver i silver-blue, i pojedyncze sztuki TDK-colour disc, Basf-extra, Ricoch, Samsung, Mmore, multiTEC, B&S, XiDEX) |
1. Marka: VAKOSS
2. Typ: CDR-80 min 3. Producent: Nan Ya Plastics Corporation 4. Nazwa nośnika: Vakoss Silver 5. Obrazek pudelka: koperta 6. Obrazek plyty: 7. Nominalna długosc plyty: 79:59:74 8. Nominalna pojemnosc plyty: 702.83 MB 9. Maksymalna dlugosc plyty: 83:06:59 10. Maksymalna pojemnosc plyty: 730 MB 11. Kolor spodu plyty: jasnozielony 12. Rodzaj podloza: phtalocyjanina 13. Deklarowana maksymalna predkosc: 52x 14. wypalona x16, kupiona GEANT, nie taki Vakoss Ave jak go rysują |
Pastelowe verbatimy wg mnie sa jednymi z lepszych plyt.
|
dodam jeszcze ze wynik w granicach bledu jest powtarzalny!!
Tzn zadna z plyt ktore nagralem specjalnie nie odbiega od zaprezentowanej poziomem C1 :) |
Cytat:
Coprawda zostali jeszcze 10 min do konca, ale i tak wynik jest swietny |
a wiec pozostaje nero cd speed, trudno.
Zrobie test najstarszych plytek - ocenicie. Nie pamietam juz dokladnie predkosci nagrywania, ale wiem jedno ze bylo to albo x8 albo x16, nigdy szybciej nigdy wolniej. 2 lata temu to bylo wszystko co sie dawalo wyciskac z cdr. Verbatimy metal azo byly do x16, trax data do x12. Moja nagrywara nie ma predkosci x4 x8 x16 x20 x24 x32 x40, zatem zasadniczo plytki nie byly przepalone. Na poczatku kupowalem te "najtansze", potem swiadomosc wzrastala z czasem. Teraz to juz tylko tdk [speed-x, d-view, metalic] oraz Verbatimy [ pastel disc, bo w cakebox po 100 szt. nie trafily mi sie nigdy wynalzki typu cmc ]. Szkoda, ze nie bedzie info o poziomie bledow c1. c2 niewiele nam tu cos powie - ale .... w sobote wrzuce cos - ocenicie - to najlepsza weryfikacja. ps. oprocz teaca w540e, mam jakies stare dvd tohsiby, ale na pewno tez nie zwraca bledow c1 :( pozdrawiam pietrek |
wypalane z moja ulubiona predkoscia czyli 12x
Zakupione w auchan na Gorczewskiej w Warszawie 50szt za 57.99zl . Sony cdr 700mb x48 - na plycie napis supremas - - szpindel z zielonym papierkiem;) |
:o :wow: :spoko:
jakim speedem to "paliles" ? no i cena, po ile takie cudenko stoi ? ;) |
Ilość załączników: 1
a tak dla smaku dodam jeszcze screena plytki Sony - ocencie sami 8)
|
hmmm no to jest problem bo programy do testowania C1 sa dostepne
dla liteona i plextora. Inne programy nie daja miarodajnych wynikow.... Ale zawsze mozesz sobie zafundowac litka za 180 zl i po problemi;) Pozdro |
Ja także dołączam się do testów w następnym tygodniu zakupię 8) nową nagrywarkę i mam trochę płyt nagranych jakiś czas temu i także dołączę sie do testów :spoko: :spoko: a będzie tego trochę :)
|
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Mam duza kolekcje cdr roznych typow - nagrywanych od 2 lat. Chetnie wykonam stosowne testy, tylko czym ? Posiadam teac w540E. Program diagnostyczny ktory tu stosujecie jest dla liteona. Czasami sprawdzam swoje plytki Nero ale wiadomo, ze nie jest to miarodajny pomiar o czym juz wspominano w tym watku. Moge wykonac testy najstarszych plyt [ ok. 1.5 do 2 lat] palonych przewaznie x16. Nosniki to mmore, datex, esperanza blue, silver, samsung oem, lead data, verbatim pastel, tdk metalic [ ostatnie 2 juz nowsze :) ]. Moze ktos zna jakies dobre narzedzie do przeprowadzenia takich testow na NIE-Liteona ? Testy moge przeprowadzac w weekendy, wtedy mam najwiecej wolnego czasu. Licze na odzew i nie ukrywam na linki do narzedzi diagnostycznych. |
Azirek. Datexy nie są rewelacyjnymi płytami. Osobiście omijam je szerokim łukiem. Co chciałbym jeszcze dodać? Nie pal x8 nowe nośniki wykazują obniżenie jakości nagrywania, także przy zaniżonej prędkości. Pisał o tym także pan moderator parę stron wcześniej.
Przy okazji. Czy testował ktoś nośniki Sigma silver blue? Dostałem parę sztuk i nie wiem, co z nimi robić. Bo jak mizeria, to szkoda na tym palić. Osobiście posiadam LG i kprobe chyba na tym nie działa. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20. |