![]() |
Cytat:
Jest on zazwyczaj na CDRach U mnie dzieje się tak około 37 min. - jeden wielki pik C2 Należy to olać - sprawdzałem na czterech spawarkach :O Podobno to błąd chipu Mediatek na którym jest Litek :taktak: :D |
U mnie szpilki wystepuja zawsze i wszedzie - cd/dvd, +/-, r/rw. W ogole mam wrazenie, ze ta nagrywarka jest do bani (egzemplarz i model). Testowanie kosztuje mnie juz sporo kasy, a zadnych pewnych wnioskow nie mam. Oddam do serwisu, oni sprawdza na dvd+rw, wszystko bedzie ok, i dostane ja spowrotem. Mozna sie zalamac. Ale to juz chyba mocno OT.
Marek |
Cytat:
Zarzuc ich tymi płytkami :O Dadzą ci drugi egzemplarz Zresztą i tak ci dadzą :mruga: |
Nie dadza. Nie dali. :) a moze :(
Wydalem kupe kasy na testy (plyty) i wychodzi na to, ze ... nie wiem jak jest. Niby nagrywa dobrze (pastele super), ale potrafi tez zabic plyte (3 pod rzad, tdk -r). Bede wiec nagrywal na pastelach, a jak sie skopci, to wymienie na nec'a :) Pozdrawiam, Marek |
ale na opakowaniu pisze DataLife już z tego nic nie rozumiem he he, może dlatego że jestem początkujiący , pozdro :):):)
|
Cytat:
|
Witam !
Jestem początkujący w dziedzinie nagrywania, przeglądnąłem trochę Forum w poszukiwanych sprawach, ale niestety nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi na moje pytania, postanowiłem więc zabrać głos. Po pierwsze ***8211; miałem kilka płytek Platinium, kupionych w opakowaniu slim i pochodziły z wytwórni Ritek ***8211; to podobnież dobra wytwórnia ? Dzisiaj kupiłem 3 szt. też Platinium ze spindla, jak się okazało pochodzą z wytwórni Fornet International ***8211; czy to jakaś podróbka, czy po prostu inny producent dla Platinium ?? Szczególnie, że od tych poprzednich różnią się jeszcze tym, że numer serii nie mają wybity czarnymi literami, ale jakby wytłoczony na tym przezroczystym tle. Co prawda jeszcze na nich nic nie nagrywałem, ale trochę mnie one niepokoją ***8211; szczególnie ta nieznana firma. Jeśli ktoś, posiada jakieś informacje w tym względzie, to będę za nie wdzięczny. I drugi problem ***8211; to odczyt właśnie producenta. Nie wiem czemu, ale moja nagrywarka (LG 8526B) i Nero, z niektórych płyt nie są w stanie odczytać tych danych ***8211; także z markowych ***8211; jak Verbatim Datalife (co prawda nie nagrywane u mnie, ale to chyba nie ma znaczenia ?). Czy to kwestia płyt, czy sprzętu i oprogramowania ***8211; liczę na jakieś rady w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie ro29 |
Cytat:
jeżeli nie odczytuje CI płyt, to może być coś z wypalarką, chociaż czasami jest to wina wirusa (czytaj Windowsa :D) pozdr |
Witam ponownie !
Dzięki za wypowiedź. Aby lepiej zobrazować kwestię mojego drugiego problemu, czyli faktu nieodczytywania producenta płyty, przez Nero CD Speed, poświęciłem kilka chwil i przetestowałem znaczną część z posiadanych płyt (głównie nagrywanych przez kolegów, ale także niektóre już przeze mnie), wybierając chyba wszystkie marki jakie mam i oto wnioski: Bez problemu odczytałem producentów z płyt: Platinium ***8211; Ritek lub Fornet International xDisc ***8211; Gigastore Mint ***8211; Gigastore TDK ***8211; TDK (?) eProformance ***8211; Prodisc Datex Silver***8211; Mitsui (płyty z jednej partii kupione ostatnio całe 10 szt. w kopertach) Także bez problemu odczyt z płyt CDRW: Dysan ***8211; Prodisc Verbatim ***8211; Verbatim (?) Platinium ***8211; CMC Magnetics TDK ***8211; TDK (?) Natomiast nie udało się odczytać producenta z dwóch rodzajów płyt: Verbatim Datalife x48 ***8211; 4 sztuki, z jednej serii, kupione i wypalone ponad 1,5 roku temu Datex Silver ***8211; kupowane z różnych serii w pudełkach slim Pojawiał się wtedy najczęściej napis: unknown Mam nadzieję że powyższe, pomoże w udzieleniu mi jakiś rad lub wyjaśnień, sprawa nie jest bowiem chyba taka oczywista (była by, gdyby np. z żadnej płyty, nic nie dało się odczytać). Pozdrawiam serdecznie ro29 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam - korekta!
Niestety, do mojego spisu odczytywanych i nieodczytywanych firm wkradła się pomyłka ***8211; otóż nie mogę odczytać firmy także z płyty CD ***8211; RW TDK (a napisałem, że odczytuję TDK). W przypadku pozostałych CD ***8211; RW, jest OK, jak to było przedstawione, z normalnych CD ***8211; R TDK - też odczytuję (TDK). Reszta spisu jest w porządku. Przepraszam za ten drobny błąd, każdemu może się zdarzyć ! Pozdrawiam ro29 (Szerzej wypowiem się później, teraz niestety śpieszę się !!!) |
Problem odczytu producentów z niektórych nośników to najczęściej wina nieaktualizowanego biosu do nagrywarki. Nie zawiera on po prostu kodu danego nośnika (szczególnie tych nowych) i dlatego nie jest w stanie wyświetlić
|
Witam !
Dzięki za wypowiedzi, które się pojawiły, przepraszam, ze rozbiłem moją dzisiejszą wypowiedź na dwie części, ale chciałem jak najszybciej podać korektę postu z wymienionymi płytami, a nie miałem wtedy czasu, aby napisać coś dłuższego. Użytkownikowi pawelblu, dziękuję za wypowiedź, wyjaśniła mi ona kwestię tej stosunkowo mało chyba znanej firmy Fornet (np. na Forum jeszcze jej nie spotkałem). A teraz moje doświadczenia w kwestii tych płyt Platinium z Fornet. Nagrałem dzisiaj taką jedną płytę z prędkością x32 (kopia płyty ***8211; metoda on the fly). Zaraz po nagraniu zrobiłem test Nero Speed i otrzymałem wyniki: C1: max 12 całość 77 średnio 0,02 C2: max 0 całość 0 średnio 0 Czyli ogólnie bardzo dobrze. Ale uwaga ***8211; bazując na moich doświadczeniach, przeprowadziłem zaraz po pierwszym teście drugi. I niestety, wyniki były już trochę gorsze C1 ***8211; max 29, całość 119 ***8211; ale co ważniejsze pojawiły się błędy C2 ***8211; co prawda tylko 2 na początku. Aby tę kwestię rozwinąć, trochę się pobawiłem i zauważyłem pewną prawidłowość ***8211; dużo gorsze wyniki i to z błędami C2 (nawet max 20, prawie zawsze na początku,), otrzymywałem, jeśli był to drugi, a najczęściej trzeci test pod rząd danej płyty z bardzo niewielkimi przerwami ***8211; płyta była wtedy już rozgrzana. Trochę mnie to dziwi ***8211; czy to kwestia nagrywarki, czy płyt, czy też faktu, że gdy wszystko się nagrzeje, to mogą się pojawić dodatkowe błędy i to C2 ? Ciekaw jestem, czy ktoś zauważył takie zjawisko u siebie ? W kwestii Bios'u to wątpię aby nagrywarka nie miała w Biosi***8217;e płyt, których nie mogę odczytać - to żadne nowości ***8211; Verbatim sprzed ponad 1,5 roku, Datex i TDK CD-RW. Ale może wyprodukowała je jakaś nieznana firma lub to podróbki ***8211; różnie to może być ? Pozdrawiam wszystkich (przepraszam, że nie zamieściłem zrzutu z tego testu, postaram się w przyszłości poprawić !!!) ro29 |
Cytat:
A wpisz w wyszukiwarkę słowo FORNET :czytaj: :> |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:09. |