Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.02.2004, 21:36   #316
Rostan
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.02.2004
Rostan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
plyty

dodam jeszcze takie moje obiekcje ze plyty esperana sa do bani ma nagrywarke liteon 451s i to sa jedyne plyty ktore robia jakies problemy albo sa widziane jako x2(a nie x4)albo jak nagrywam clone dvd dochodzi do 100% i dupa po godzinie jak proboje zamknac sesje okazuje sie ze niby plyta jest czysta albo jak ktos tu juz pisal przy probie np ponownego kopiowania tej plytki na samym koncu odczytu wyskakuje blad.to jest badziew nie kupujcie tego!!!
Rostan jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.02.2004, 12:18   #317
PioKot
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2003
PioKot w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy praktykowaliście na firmowych płytach DVD-R VOBISu. Należą do tanich ale co z jakością, jednym słowem czy są to płyty podwyższonego ryzyka.

Pytanie dodatkowe od laika:
pisze się tu powszechnie że tanie płyty po pewnym czasie mają tendencję do utraty danych. Co tak właściwie fizycznie dzieje sie z płytą że "zapomina" dane.
PioKot jest offline  
Stary 26.02.2004, 16:58   #318
Miho
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.01.2004
Miho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Potwierdzam

Cytat:
Napisany przez daar
Jestem początkującym "spawaczem" i tesowałem jak do tej pory kilka rodzajów płytek głównie z kija.
Jestem na 100% pewien że Melody 2x to totalny SYF. Nagrywałem je na LG 4020B i Pioneerze 104. W obu przypadkach wynik taki sam. Co druga płyta daje się wypalić. A jak już się wypali to nawet napęd DVD-ROM ma kłopoty z czytaniem. Bywały wypadki, że wypalony obraz ISO (działał w Deamon Tool'u) na tej płycie nie był wogóle widziany!!!!.
OSTRZEGAM wszytkich przed płytami MELODY 2x. z 10 płytek nie udało mi się ŻADNEJ porządnie wypalić (nagrywałem x1 programem Nero - ISO zrobione Clonem DVD. Przed wypaleniem sprawdzałem DEamon Toolem, czy struktura płyty jes OK)

Podobnie ostrzegam przed produktem pt. VAKOS w pudełku. Kupiłem toto w Auchan w Gdańsku po 4,99zł/ szt. Złoty nadruk. Podobno miały być x4 ale Nero widzi je jeako x1. Mimo wypalania z tą prędkością udało mi się z 5 sztuk nagrać 2. Obie nie są odczytywane przez stacjonarny DVD (Sprawdzałem na LG, Pioneer, Yamaha).

Potwierdzam wybitną jakość Verbatim x2 BOX..... Tanie płytki kosztują drożej !!!!
Ja także kupiłem te gówniane Vakossy w Geant w Bydgoszczy po 5.49 -dwie sztuki na próbę.Obydwie wyladowały w kiblu.Esperanza 2 sztuki po 4.49 - w kiblu.Mam liteona 451S.
Miho jest offline  
Stary 26.02.2004, 19:32   #319
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Eeeee ludzie cos chyba jednak z Liteonem nie tak - znaczy sie ma klopoty ze sredniej jakosci plytami. Pale Vakossy, Akossy, MSonic, Gigastorage, Xdisc i AXE. Jeszcze zadna plyta mi nie padla. Inna rzecz ze nie pale na tych nosnikach wiecej niz X2 (w koncu do palenia szybciej to bierze sie imho lepsze plyty). Co do trwalosci danych to najstarsze maja ze dwa miesiace i jak narazie zero problemu. Albo Pionek jednak lepiej nagrywa albo warto ograniczac predkosc nagrywania...
Stary 26.02.2004, 20:44   #320
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Plemnik
Eeeee ludzie cos chyba jednak z Liteonem nie tak - znaczy sie ma klopoty ze sredniej jakosci plytami....
Cytat:
Inna rzecz ze nie pale na tych nosnikach wiecej niz X2
no widzisz a ja mam tegoż tak zniesławionego Liteona i niemam żadnego problemu z paleniem płytek gorszej jakości X4
Cytat:
...albo warto ograniczac predkosc nagrywania...
i tu się z tobą zgadzam dla wielu osób rozwiązało by to ich problemy z paleniem na gorszej jakości nośnikach
Stary 26.02.2004, 22:09   #321
Plemnik
Forumator

hmmm mi chodzilo bardziej o trwalosc takich danych. Bo to ze dysk da sie wykopcic X4 to nic zaskakujacego i o niczym nie swiadczy. Dlatego mowilem ze cos z litkami jednak jest chyba nie tak.
Stary 27.02.2004, 00:44   #322
EARL
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.02.2004
EARL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
markowymi płytkami Sony, Verbatim, TDK przynajmniej po roku od nagrania za to własnie z tanszymi nosnikami sa...

Z moich doswiadczen (zbadalem kilkanascie plytek programem kprobe) wynika, ze z Verbatima to tez szajs wiec tylko marka bym si enie sugerowal.

pzdr
E'
EARL jest offline  
Stary 27.02.2004, 08:15   #323
miles
volleyball

Data rejestracji: 14.11.2002
miles zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez EARL
ze z Verbatima to tez szajs wiec tylko marka bym si enie
OOOjojojojojo joj To Ja propunuje, 22 strony szczerej lektury.
Jak na razie to Verbatim hula najlepiej.............. i działa 8)
Stary 27.02.2004, 10:11   #324
EARL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez kowanski
Kupiłem dziś płyty DVD+R 1x-4x Memorex 10szt na szpindlu 64,90 zł

Kto by pomyslal a CDRy maja niezbyt udane.

Moim zdaniem SUUPPEERR się palą !!!
Palone x4 na Lite-On 401s@811s HS0P mod4
Odczyt x4 ECC=8
Faktycznie swietny wynik.

pzdr
E'
EARL jest offline  
Stary 27.02.2004, 10:14   #325
EARL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez miles
OOOjojojojojo joj To Ja propunuje, 22 strony szczerej lektury.
Jak na razie to Verbatim hula najlepiej.............. i działa 8)
No ojojoj - przczytalem przeczytatem. Prosze, sam zobacz:
http://www.netman.pl/dvdrtest/verbatim.htm
Poniewaz jedna jaskolka wiosny nie czyni to wyprubuje jeszcze z jedna sztuke, ale cos mi sie wydaje ze moja nagrywarka tego nosnika nie (po)lubi.

pzdr
E'
EARL jest offline  
Stary 27.02.2004, 19:09   #326
robert_d
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.01.2004
robert_d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez EARL
No ojojoj - przczytalem przeczytatem. Prosze, sam zobacz:
http://www.netman.pl/dvdrtest/verbatim.htm
Poniewaz jedna jaskolka wiosny nie czyni to wyprubuje jeszcze z jedna sztuke, ale cos mi sie wydaje ze moja nagrywarka tego nosnika nie (po)lubi.

pzdr
E'
Zobaczyłem i w porównaniu z resztą wypadły bardo dobrze (jeśli nie liczyć tdk to najlepiej) ojojoj coś nie dokładnie przeczytałeś, a tak przy okazji sprawdź producenta płyty, bo jeśli np. cmc to płyty faktycznie są do kitu, a czasami i u verbatima i u tdk trafia się jakiś dziwny producent i w tedy płytki są do wywalenia (tylko u tych firm taki producent zdarza się najrzadziej).

Ostatnio zmieniany przez robert_d : 27.02.2004 o godz. 19:20
robert_d jest offline  
Stary 27.02.2004, 20:54   #327
mariuszss
Bywalec

Data rejestracji: 02.01.2003
mariuszss w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Dzisiaj za namową pewnej osoby u której zaopatruje się w płyty nabyłem DVD+R o nazwie AMSTAR.
Nero CD-DVD Speed odczytuje następujące dane:

Manufacturer : POMSC001 002
Code : -
Disc Type : DVD+R
Usage : General
Recording Layer : -
Recording Speed : -
Capacity : 4.38 GB
4700375040 Bytes
Additional Capacity : -
Overburn Capacity : -

Według zapewnień ma to być płyta dobrej jakości.
Płytki palą się na Teak'u x4 bez żadnych problemów i odtwarzają się OK.
Niestety nie natrafiłem na jakieś konkretne informację na temat pochodzenia tych nośników. Może ktoś się z nimi już zetknął?
Stary 27.02.2004, 21:01   #328
EARL
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez robert_d
Zobaczyłem i w porównaniu z resztą wypadły bardo dobrze (jeśli nie liczyć tdk to najlepiej) ojojoj coś nie dokładnie przeczytałeś, a tak przy okazji sprawdź producenta płyty, bo jeśli np. cmc to płyty faktycznie są do kitu, a czasami i u verbatima i u tdk trafia się jakiś dziwny producent i w tedy płytki są do wywalenia (tylko u tych firm taki producent zdarza się najrzadziej).
Przeczytalem dokladnie. Roznimy sie w poziomie tolerancji tego co wg Ciebie i mnie jest dobre a co akceptowalne. Piszac ze Verbatim jest bez rewelacji mialem na mysli iz po tej marce (cenie?) mozna bylo sie spodziewac czegos lepszego. A porownujac wykresy do tych na cdrninfo i cdfreaks wydaje mi sie moj wynik jest sredni. Faktycznie TDK wypadl najlepiej ale jest w tym tescie drobne przeklamanie - krotszy obszar nagrania (mniejsza ilosc danych). Wypale taka sama do konca i zaktualizuje screeny. Dlaczego uwazam ten wynik za kiepski przekonasz sie gdy wrzuce screeny z RICOH'a. Pomijajac cala te dyskusje dot. jakosci nosnikow odtwarzanych na czytnikach komputerowych to moj stacjonarny DVD Aiwa "lyka" prawie wszystko (tez dodam info) wiec w zasadzie dla mnie problem nie istnieje. Testy wykonalem dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci.

pzdr
E'
EARL jest offline  
Stary 27.02.2004, 21:56   #329
robert_d
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.01.2004
robert_d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No to mówimy o innym podejściu, pisząc że Verbatim jest bez rewelacji po omówieniu "średniej" jakości płyt takich jak Pale Vakossy, Akossy, MSonic, Gigastorage, Xdisc i AXE zabrzmiało to przynajmniej trochę inaczej.

Ostatnio zmieniany przez robert_d : 27.02.2004 o godz. 22:00
robert_d jest offline  
Stary 27.02.2004, 22:25   #330
Plemnik
Forumator

heh ale w tym rzecz - wlasnie potestowalem te dyski u kolegi na litku (kprobe nic innnego zdaje sie nie lyka). Przynajmniej narazie (najstarsza plyta ma 2 miesiace) albo mam szczescie i doskonale mi sie nosniki trafily albo te badziewne firmy nie odbiegaja w wynikach od podanego przykladu tj Verba. Pewnie z czasem bedzie bardziej widoczna roznica na korzysc Verbow ale narazie nic nie zapowiada tragedii na miare opisywanej jakis czas temu na forum gdy jednemu z uzyszkodnikow dane z niemarkowych DVDkow zaczely znikac...

W sumie to zastanawiam sie czy powinienem byl to pisac bo o ile ja palac na tanich nosnikach mam swiadomosc ich ograniczen i godze sie z tym ze czesc z moich plyt moze nie byc odczytywalna za jakis czas - niektorzy moga myslec ze tanie i drogie plyty to jedno i to samo tylko taniej albo drozej. Jesli moje taniochy wytrzymaja kilka lat to dla mnie nie ma sensu kupowac drogich plyt (divx i tak pewnie zostana zastapione czym innym). Ale to moj swiadomy wybor i licze sie z konsekwencjami takiego postepowania. Kazdy musi sobie rozwazyc sprawe we wlasnym zakresie. Ja np audio pale na najlepszych (drogich) nosnikach jakie mam akurat w zasiegu bo chce zeby moje zbiory audio byly dlugowieczne )) DivX to co innego )

Ostatnio zmieniany przez Plemnik : 27.02.2004 o godz. 22:31
Plemnik jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: