Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych

Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych Tematy poświęcone modyfikacjom biosów i nagrywarek

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.04.2005, 19:57   #91
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej.

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.04.2005, 22:34   #92
paulo007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.08.2002
paulo007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
proponuje jeszcze ustawić:
ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1
paulo007 jest offline  
Stary 15.04.2005, 00:01   #93
LECHWOS
lechu

Data rejestracji: 25.01.2003
LECHWOS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Date : 2005-04-14 23:55:07
Model : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A CS0M
Disc : DVD+R , MCC002 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : 4x
Scanned range : 0 - 2289722
Sampling count : 123705
Errors : 0
PI Max : 81
PI Average : 10,08
PI Total : 168897
PIF Max : 24
PIF Average : 6,55
PIF Total : 109780
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Kolejny biosik do 1653 - BSOK-probe.jpg  
LECHWOS jest offline  
Stary 15.04.2005, 09:12   #94
fonon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.11.2003
fonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Lechwos
Ale chyba trzeba być zarejestrowanym żeby je móc przejrzeć - czy się mylę
Nie mylisz się, ale każdy może się zarejestrować i dostęp jest praktycznie natychmiastowy.
fonon jest offline  
Stary 15.04.2005, 13:37   #95
wojwar
Bywalec

Data rejestracji: 26.10.2004
wojwar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez LECHWOS
Date : 2005-04-14 23:55:07
Model : 1-0-0-0 SONY DVD RW DRU-710A CS0M
Disc : DVD+R , MCC002 [Mitsubishi Chemical Corporation]
Speed : 4x
Scanned range : 0 - 2289722
Sampling count : 123705
Errors : 0
PI Max : 81
PI Average : 10,08
PI Total : 168897
PIF Max : 24
PIF Average : 6,55
PIF Total : 109780
1. na tym obrazku co zapodałeś jest taka malutka ikonka dyskietki - kliknij ją i nie będziesz musiał kombinować z print screenem, po prostu obrazek sam ci się zapisze (najlepiej jako png)

2. Ten wykres MCC002 jest straszny! Czy to naprawdę Verbatim ? Jeśli tak to zmień omnipatcherem strategię zapisu na MCC003 (ta dla MCC002 i MCC003 w biosie CS0K jest najlepsza).

3. Dla przykładu zapodam wykresiki Verbatima MCC003 palonego na biosie CS0K - strategia bez zmian (widzę wielką poprawę w stos do CS07 który miałem wcześniej ... trzeba było dla Verbatima zmieniać strategię na ProdiscR03 lub TY02, a teraz na tamtych strategiach pali się gorzej niż na oryginalnej! Jedyna uwaga to by dla MCC002 zmienić na MCC003).

4. Nie wiem czemu Paltinumy palą mi się nie najlepiej - na oryginalnej strategii jest do bani

, na TY02 trochę lepiej, na MCC003 jeszcze ciut lepiej ale ...

... w sumie płytka z zapasem mieści się w normie (PI < 280, PIF < 4), ale porównanie do Verbatima wypda tragicznie

No i cena ... platinum 1,30 a Verbatim jedyne 1,70 (przy większej ilości 1,68, ceny za www.delfin-cdr.pl).

Czy wy też macie tak z platinumami ?

I jeszcze przetestowałem CopyMe DVD+R - płytka w cenie 0,80 gr, a śmiem twierdzić, że wypaliła się lepiej niż platinum... (szkoda że kupiłem tylko jedną sztukę bo bym przetestował na oryginalnej strategii zapisu MCC003) w takim wypadku mam gdzieś te platyny. Do ważnych danych lepiej Verbatim, a do mniej ważnych szkoda kasy na Platynę jeśli za 60% ceny mogę mieć CopyMe DVD+R x4 która wypali się lepiej.

Kolejny biosik do 1653 - BSOK-copyme-mcc003-ty02-palona-x4-liteon-cs0k.jpg   Kolejny biosik do 1653 - BSOK-platinum-ricohjpn-0203-mcc003-palona-x4-cs0k.jpg   Kolejny biosik do 1653 - BSOK-platinum-ricohjpn-0203-ricochjpn-0203-palona-x8-cs0k.jpg   Kolejny biosik do 1653 - BSOK-verbatim-mcc003-mcc003-palona-x8-liteon-cs0k.jpg  

Ostatnio zmieniany przez wojwar : 15.04.2005 o godz. 15:14
wojwar jest offline  
Stary 15.04.2005, 17:14   #96
LECHWOS
lechu

Data rejestracji: 25.01.2003
LECHWOS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
plytka palona programem CloneDVD 2.8.0.0 kopia z orginalu z wypozyczalni
Kolejny biosik do 1653 - BSOK-probe.jpg  
LECHWOS jest offline  
Stary 15.04.2005, 20:51   #97
karel48

Wojwar - w pełni się z tobą zgadzam - strategia dla Verbów w CS0K jest bardzo dobra natomiast wyraźnie gorsza od mojego wcześniejszego biosu CS0C jest strategia dla Platinum - powiedziałbym że całkiem do d...

karel48 jest offline  
Stary 16.04.2005, 18:05   #98
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Ilośc obsługiwanych nośnikow (strategii ) taka sama jak w CS0K, a biosik to znowu polska produkcja ( jak CSTJ)...więc lepiej chyba poczekać na pierwsze wrażenia czyli teściki tych co nie wytrzymali i już zapodali
biosik to NIE znowu polska produkcja tylko jakbys sie zainteresowal lepiej tematem to wiedzialbys ze zarowno CSTJ i CS0M byly zrobione przez liteona - nikt w polsce nie "robi" biosow

CSTJ byl zrobiony aby rozwiazac problem z tanimi go....nymi plytkami dostepnymi w naszym kraju Esperanza, Hawk, MediaStore i inne shity
CS0M umozliwia powrot do oficjalnej lini biosow dostepnych na stronach liteona bo ci co wgrali CSTJ nie mieli mozliwosci wgrania nowych oficjalnych wersji (zreszta nie bylo nawet powodow ich wgrywania)

ale latwiej jest klepac glupoty albo powtarzac bzdury
zerknij sobie na zagraniczne fora albo poczytaj nawet tutaj dokladniej

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 17.04.2005, 07:51   #99
karel48

Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez.
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił
sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę).
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest.
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym -
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy)
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 17.04.2005 o godz. 10:43
karel48 jest offline  
Stary 17.04.2005, 08:23   #100
Atronic
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.10.2004
Atronic zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami . A mianowicie nagrywając na płytkach Apollo produkowanych przez VDSPMSAB001 Interaxia AG niektóre płyki pod koniec ( jakieś 15 %) zaczynają mocne górki , a nagrywane pod biosem z sony 710 BYX3 , mają wprawdzie większą ilość PI , ale za to równą w całym zakresie nagrania płyty . Mam pytanie czy ktoś może wie dlaczego te same płyty , z tej samej partii tak dziwnie się zachowują .

Proszę o nie pisanie bzdur w stylu :" ja używam tylko verb i tdp , albo innego rodzaju płyt i tylko takie lubi liteon ." Ja również preferuję verby i TDK , ale jeśłi jeden bios potrafi w miarę przyzwoicie nagrac daną płytę , a drugi nie to napewno nie jest to wina sprzętu , a trzeba dopracowaś firmware .

a przy okazji to jest już nowy omni na stronie codeguys i radzi on sobie z kilkowa nowymi biosami których nie chciał ruszyć poprzedni.

pozdrawiam

http://atron.act4trees.com
Atronic jest offline  
Stary 17.04.2005, 10:36   #101
karel48

Cytat:
Napisany przez Atronic
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ....
Chyba aż tak to się nie spieramy...
Cytat:
Napisany przez Atronic
... bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Aż tak źle to chyba nie jest...
Cytat:
Napisany przez Atronic
Proszę o nie pisanie bzdur w stylu :" ja używam tylko verb i tdp , albo innego rodzaju płyt i tylko takie lubi liteon ."
Hmm... ja rzeczywiście używam Verbatimów , Platinum i jeszcze TDK,Samsungi próbowałem i nie dlatego że inne ( czyt.tańsze ) nośniki wypalają się gorzej na danym biosie, ale ze względu na ich marną jakość, która według mnie zaowocuje krótszą ich żywotnościa.
Dlatego po ostatnim spadku cen Verbatimów ( nawiasem mówiąc najlepiej wypalanych nie tylko przez Litka) do 1.70 pln doszedłem do wniosku że nie warto kupować już innych nośników.
Duże znaczenie odgrywa też dla mnie prędkość a w tym względzie Verbatimy palone x8 przewyższają jakoscią pozostałe.
Cytat:
Napisany przez Atronic
a przy okazji to jest już nowy omni na stronie codeguys i radzi on sobie z kilkowa nowymi biosami których nie chciał ruszyć poprzedni.
Już nim przejechałem CS0K i teraz mam odczyt x16 - właśnie testuje
Również pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 17.04.2005 o godz. 21:39
karel48 jest offline  
Stary 17.04.2005, 22:10   #102
richie ploomba
Bywalec

Avatar użytkownika richie ploomba

Data rejestracji: 14.05.2003
richie ploomba zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to ja troche z innej beczki ( z inej dlatego ze wypalam na CS09)
jak do tego wszystkiego ma sie ilosc bledow? otoz patrzac na wykres ktory zamiscil Wojwar:

[QUOTE=wojwar]

3. Dla przykładu zapodam wykresiki Verbatima MCC003 palonego na biosie CS0K - strategia bez zmian (widzę wielką poprawę w stos do CS07 który miałem wcześniej ... trzeba było dla Verbatima zmieniać strategię na ProdiscR03 lub TY02, a teraz na tamtych strategiach pali się gorzej niż na oryginalnej! Jedyna uwaga to by dla MCC002 zmienić na MCC003).

widze ze jest on idealny niby,pieknie, verbatim, cudo.. ale jest: Errors:10 :/
no i nie wiem jak to sie ma teraz do jakosci takiej plytki wojwara :/
a dlatego poruszylem ta kwestie poniewaz wypalilem sobie ostatnio jedna plytke Platinum Plus 8x z filmem, na moim Litku idzie bez zajakniecia wlozylem na stacjonarny DVD - "no disc" ..zdebialem :/ przeskanowalem KProbe i otrzymalem taki wynik:

z butow mnie wyrwalo :/ Errors:686 :/
dodam ze to tylko jedna taka plytka, cala reszta z tej parti wypalila sie bez zadnego bledu.
richie ploomba jest offline  
Stary 17.04.2005, 22:50   #103
karel48

Słuszna uwaga - rzeczywiście wykres super ale skąd aż 10 błędów

karel48 jest offline  
Stary 18.04.2005, 00:08   #104
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Dzięki za poprawkę- choć w dość ostrym tonie utrzymaną - jakby to powiedzieć ... spoko Majonez.
ostra bo jak zobaczyłem kolejny taki tekst to mnie coś trafiło ale jak to mówią spoko majoneze

Cytat:
Napisany przez karel48
Z tego co mi wiadomo to już oficjalny CS0C (datowany wcześniej) załatwił sprawę zapisu przynajmniej na Esperanzach.
Ale jeżeli to produkt Liteona (i tylko Liteona) zawierający choćby znikome poprawki - to jednak dziwne że te obydwa biosy nie znalażły się na orginalnej stronie - przecież tych shitowych nośników nie używa tylko Polska (chyba, że się mylę).
Niby tak ale dopiero CSTJ był całkowicie "poświęcony" tanim płytkom. Od tej pory odpowiednie kody są dołączane do kolejnych wersji. Jeżeli zaś chodzi o to dlaczego nie znalazło się to na oficjalnej stronie LiteOna to po części sam sobie odpowiedziałeś. Z AB wysłano nośniki do inżynierów LiteOna żeby coś na to poradzili . Można stąd wnosić, że to na nasz rynek zrzucono te najgorsze śmieci i dlatego nie było tego firmware na oficjalnej. A CS0M jak wskazuje informacja to po prostu powrót do oficjalnej lini biosów.

Cytat:
Napisany przez karel48
Swoją drogą uważam że i tak lepiej poczekać - nie każdy orginalny bios jest lepszy od poprzedniego (nie licząc powiększonej liczby nośników).
To jest podstawowa zasada - jak coś działa to się nie zmienia ale teraz jest moda na wgrywanie firmware i pokazywanie wykresów z KProbe, których i tak połowa nie potrafi poprawnie zinterpretować.

Cytat:
Napisany przez karel48
A chłopaków z AB nie przeproszę ponieważ:
1.) Do tej produkcji chyba się trochę przyczynili - choćby zaispirowaniem Taiwańczyków wysyłając nośniki, wię coś ze strony polskiej jest.
(chyba im nie umniejszam nazywając ten bios Made in Poland)
2.) CSTJ poprawił być może zapis na tanich płytkach ale z pewnością nie był najlepszy dla markowych. Dodając do tego problem z powrotem do oficjalnego biosu przyznasz ze nie byl produktem do końca udanym.A taki produkt wywołuje pewne uzasadnione obawy... przed następnym -
Z tego co napisałeś to można wyciągnąć wniosek, że należy im podziękować za wysłanie tych nosników bo inaczej do tej pory te odpady by się nie nagrywały.

Cytat:
Napisany przez karel48
Ps. Widzę, że obydwoje z Bartezem zaangażowaliście się w obronę AB i myślę sobie ... to dobrze, że jest jeszcze ktoś kto broni polskich interesów.(inicjatywy)
Pozdrawiam
Nikogo konkretnego nie bronimy, jedynie ogólnie rozumianej prawdy bo potem powstają różne dziwne opowieści, które możemy usłyszeć nawet poza forum.
Więc trzeba ludzi z błędu wyprowadzać .

Cytat:
Napisany przez Atronic
Majonez i Karel84 :
Nie warto toczyć sporów o to kto jest inspiratorem , autorem i tym podobne biosu CSTJ , bo i tak nie zmieni to faktu że tem bios to kupa g...na .
Ja mam w swojej 1213 wgrany bios 1653S.CS0K.patched-cf-ledfix i jestem z niego w miarę zadowolony , poza małymi zgrzytami .
Sporów, jak wspomniał Karel, aż takich nie toczymy. Ale Twoje podejście jest kolejnym przykładem negowania z zasady. Poza tym jak widzę takich "paczerów" jak Ty, to (nie obraź się) trafia mnie coś.
"Spaczowałem sobie nagrywarkę, nagrywa szybciej, ba zmieniła nazwę i jest wyższym modelem, i najważniejsze dioda świeci na 3 kolorki, ale nagrywając płyty chodnikowe nie do końca wysmaża tosty i nie są chrupiące a poza tym wbudowany ekspres do kawy nie działa - ale g...o"

Jedyne co mi przychodzi wtedy do głowy to <żygi>

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  
Stary 18.04.2005, 00:51   #105
gyad
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.01.2004
gyad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
Teraz lepiej - brak błędów - dlatego odtwarzanie w Mancie ok! (też posiadam),ale te błędy PIF nieciekawe - zobacz moje wykresy Verbatimów wyżej - wygląda na to, że na CS0K o niebo lepiej.
Jeszcze lepiej na CSOM !
http://www.liteon.ab.pl/firmware/CS0M.zip
gyad jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: