Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

Maru22 27.09.2004 20:44

Ilość załączników: 1
Oto wynik testu płyty DVision DVD-R x4 z prezentacja SlideShow, wynik jest bardzo słaby a mimo to (o dziwo) płyta jest czytana przez mój stacjonarny DVD SkyMaster z częstymi zatrzymaniami i przeskokami. Nikomu nie polecam tych płyt.

bennyone 27.09.2004 21:24

Cytat:

Napisany przez Maru22
Oto wynik testu płyty DVision DVD-R x4 z prezentacja SlideShow, wynik jest bardzo słaby a mimo to (o dziwo) płyta jest czytana przez mój stacjonarny DVD SkyMaster z częstymi zatrzymaniami i przeskokami. Nikomu nie polecam tych płyt.

no po tym obrazku nizej to nawet jakbys polecal to nikt by nie kupil ;)

niedlugo i ja zaczne testy z biosami
najpierw stestuje to co mam teraz pozniej CG3B pozniej VS0B czysty i takie tam
drobne omni *******ki
ale to sie rozciagnie w czasie bo.... nie mam duzo staffu do nagrywania a palic dla testu nie bede ;) no i bedem usial sie nauczyc jak KProbe klikac ;) ale o tym w osobnym watku(mimochodem powstanie kurs obslugi KProba - co nawet jest ciekawym pomyslem)

Turboni 27.09.2004 22:31

a teraz po emtecu dvd-rw przyszla kolej na platinium dvd+r x8 palona oczywiscie w winoncd.
test zapuszczony odrazu po wypaleniu nie bylo przerwy nawet 10s miedzy paleniem a sprawdzaniem:D

legion 27.09.2004 22:33

ladnie kolego :piwo: teraz ja cos wypale
i wypalilem:D verba4x palona 8x na oficjalnym VS0B za pomoca CloneCD 5PL

Maru22 28.09.2004 00:08

Dla porównania przedstawiam wyniki testu w KProbe płyty Sony DVD+RW x4 nagrywanej na Lite'On 832S. Płyta była oczywiście nagrywana i testowana dwukrotnie pod każdym z biosów osobno (zawierała identyczne dane). Pierwszy test wykonany został pod biosem Codegyus'a 832S/VS0A i drugi 832S/CG3B. Wyniki testów przynajmniej w tym jednym przypadku stawiaja wyżej bios VS0A, chociaż nie odbiegają dużo od siebie. Z informacji o CG3B wynika, iż powinien on dawać lepsze efekty przy nagrywaniu płyt x8.

Andrexxl 28.09.2004 08:00

Jest już nowy OmniPatcher 1.3.12 !!!

chris60 28.09.2004 08:18

Bios VS0B jest dostępny na stronie codeguys od ponad miesiąca. Pliki bin wyciągnięte
z tamtego biosu i z napędu po wgraniu orginalnego VS0B są identyczne. Niektórzy koledzy są nim teraz zachwyceni, pomimo tego że kiedyś byli jego wielkimi oponentami. A bios jest jaki był. Ciekawe, co uległo zmianie?

B@rtek 28.09.2004 08:41

Cytat:

Napisany przez chris60
Bios VS0B jest dostępny na stronie codeguys od ponad miesiąca. Pliki bin wyciągnięte
z tamtego biosu i z napędu po wgraniu orginalnego VS0B są identyczne. Niektórzy koledzy są nim teraz zachwyceni, pomimo tego że kiedyś byli jego wielkimi oponentami. A bios jest jaki był. Ciekawe, co uległo zmianie?

Nie wiem czy wiesz ale ilość obsługiwanych nośników jest taka sama ale różnia się jakością zapisu. Przykład na oryginalnym biosie VS0A ze strony litka miałem o ok. 10% mniej błedów niż na VS0A od codeguys :D

chris60 28.09.2004 08:49

Chyba mnie nie zrozumiałeś, porównywałem pliki binarne total comanderem, są identyczne. Orginalne biosy są najlepsze, wiadomo ostatnia opcja zaznaczona do tego
auto bitsetting, żadnych rec tweaks. U mnie najlepiej wypadł VS0A,
oczywiście orginał ze strony litka, używam verbatimów i platinum oczywiście
z plusem. Pozdrawiam

elk 28.09.2004 09:12

No więc moja walka z wgraniem biosu legiona skonczyla sie na tym, ze wgralem bios CG3B od codeguys :)
A teraz wynik nagranej plytki - Verbatim DVD+R - nagrana z prędkością 2,4x
Nie znam sie na tych wykresikach ale chyba nie jest źle

slawekj 28.09.2004 10:04

Cytat:

Napisany przez Bartek15
:D Windows XP Professional with SP2 :D

Mam nadzieje, że zaistalowałeś od nowa system i zrobiłeś update SP2. Instalowane są najnowsze ASPI i nie trzeba ich dodatkowo instalować.
Ja robiłem na dwa sposoby. Na początku wrzuciłem na to co miałem a póżniej od nowa na "goły system" ze strony update Windows. Efekty są lepsze przy instalowaniu od nowa systemu. :taktak:
Cytat:

Napisany przez elk
No więc moja walka z wgraniem biosu legiona skonczyla sie na tym, ze wgralem bios CG3B od codeguys :)
A teraz wynik nagranej plytki - Verbatim DVD+R - nagrana z prędkością 2,4x
Nie znam sie na tych wykresikach ale chyba nie jest źle

Nagraj z prędkością x4 a wynik będzie lepszy. W nowych nośnikach x4 nie ma już zalecanej prędkości x2,4. W biosach do 1633S nie istnieje prędkość x2,4 dla SL jedynie dla DL. :)

elk 28.09.2004 10:33

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nagraj z prędkością x4 a wynik będzie lepszy. W nowych nośnikach x4 nie ma już zalecanej prędkości x2,4. W biosach do 1633S nie istnieje prędkość x2,4 dla SL jedynie dla DL. :)

Ok - dzieki za rade. Człowiek uczy się całe życie :)

legion 28.09.2004 11:00

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez chris60

ale na codeguys to jest ich nie oficjalne VS0B a na stronach litka jest oficjalne VS0B ktore calkowicie inaczej zachowuje sie niz to ze stron codekow:)
------------------------------------------------------------------------------
Dodatkowo bios z force-shifting:

w int.ipg jak wrzucic bin do litka :)
jak bedzie juz tak jak na jpg to wciskacie go i czekacie do chwili kiedy sie pokaze done i to wszystko:)

elk 28.09.2004 11:23

ok - tym razem nagralem plytke Verbatim DVD+R 4x na biosie CG3B
Czy taki wynik mogę uznać za znośny?

maniek997 28.09.2004 11:52

Kprobe a rzeczywistość

Zapodałem bios od legiona. Ogólnie wyniki w Kprobe są lepsze natomiast w rzeczywistości płyty DVD +RW(każda) po wypaleniu haczą się w stacjonarce. A wyniki w Kprobe przepiękne:). Dwa dni nie dawało mi to spokoju. Powróciłem do VS0A i w stacjonarce się już nie haczą. Coś mi się wydaje,że sytuacja zaczyna przypominać 3Dmarka- podrasowane drivery w celu uzyskania jak najleszych wyników. Miałem Litka 401, wyniki w Kprobe fatalne- wrzuciłem te same płytki na 832 i są super. Uległem manii testów i wyników i teraz żałuję:(. Moja stara 401(być może udany egzemplarz ), jak z obecnych testów wynika:) paliła bezproblemowo wszystko i szkoda ,że się z nią rozstałem. Wynika z tego dla użytkowników 401, że mogą się martwić jak wyniki skaczą powyżej 1000 a dla pozostałych powyżej 200.Ale to tylko wyniki. Prawdziwy test to kilka stacjonarek:)
maniek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:36.