![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Witam. Rozumiem ,że jak zainstakuję wcześniejszą wersje NERO problumu nie będzie? Mam bios 832S.VS04.patched-812S@832S litku i na nim jeszcze nie nagrywałem zwykłych DVD-rom ale domyslam się że także problemów nie będzie po zainstalowaniu starszej wersji NERO, czy tak? |
Cytat:
Jeszcze jedno: powyższe występuje przy DVD- , przy DVD+ nie stwierdziłem takich objawów. -- Pzdr. Sławek |
Alcohol 1.9.2 - nie nagrywa na 812@832 VSO3 ze stycznia
Dziwna sprawa z tym alcoholem, po prostu nie nagrywa mi nic, palnik zaczyna nagrywac bo czerwona dioda sie zapala ale po chwili wywala error ze sie niepowiodlo sprawdz w logu (( .Troche inaczej jest przy +RW, czyszcze na full w nero ale alcohol twierdzi, ze plytka nie jest czysta, chodz w info pokazuje ze disk writable, zeby wypalic plytke musze podpiac obraz i kopiowac w locie w nero. Acha ta sama plytke ktora juz niby zaczol nagrywac alcohol, nero nagrywa bez bolu. Instalowalem alcohola ze 3 razy moze to jakies ASPI albo co ? Moze juz ktos sie z tym spotkał ?
|
Cytat:
|
mam to samo, a co ciekawe płytka, mimo tych komunikatów, nagrana jest prawidłowo. Ale ten nośnik, TDK dvd-rw w kprobe ma sporo błędów, no chyba że mam taki egzemplarz...
|
zakończenie seji w trybie DAO nie powiodło się
17:46:29 #33 Text 0 File DVDR.cpp, Line 4388
Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-832S Book Type request: none Changing the book type was finish with error code: 0 17:46:29 #34 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1703 Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK 17:46:29 #35 CDR -1066 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 1707 Błędne pole polecenia! 17:46:29 #36 TRANSFER -24 File ThreadedTransferInterface.cpp, Line 1707 Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO! 17:46:29 #37 Text 0 File DVDR.cpp, Line 2215 EndDAO: Last written address was -1 17:46:29 #38 Text 0 File DVDR.cpp, Line 4388 Drive: LITE-ON DVDRW SOHW-832S Book Type request: none Changing the book type was finish with error code: 0 17:46:29 #39 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1703 Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK 17:46:29 #40 Text 0 File dlgbrnst.cpp, Line 1703 Set remaining time: 0:00,000 (0ms) -> OK 17:46:29 #41 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1845 Zapis z prędkością 2x (2*770 KB/s) nie powiódł się! Existing drivers: File 'Drivers\ASPI32.SYS': Ver=4.71 (0002), size=16877 bytes, created 2002-07-17 08:53:02 File 'Drivers\PXHELP20.SYS': Ver=2.02.62a, size=20016 bytes, created 2003-10-28 12:02:00 (Prassi/Veritas driver for win 2K) File 'Drivers\atapi.sys': Ver=5.00.2195.6699, size=86672 bytes, created 2003-06-19 10:05:04 (Adapter driver for rec) Registry Keys: HKCU\Software\MPET\VCool (Power saving: VCool) HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon\AllocateCDROMs : 0 (Security Option) Za pomocą nero 6.3.1.15 nagrywałem płyte dvd-rw TDK, na końcu sesji zakomunikował że zapis nie powiódł się , nie można zamknąc seji w trybie DAO. Koniec pliku log zamieściłem powyżej. Czy to normalne przy RW? |
Witam Jestem pierwszy raz na forum
Mam pytanie. Posiadam liteon 812s ale nie mogę ustawić pod Win 98 opcji DMA. Mimo restartu dalej nie jest zaznaczona. Bios rozpoznaje UDMA . Jak to włączyć? Dzięki za wszystkie propozycje |
Witam!
Śledzę Waszą dyskusje i mam pytanie,posiadam 812s ale do kompa jest właczona przez IEE 1394A.Czy ktoś może fleszował w takiej konfiguracji ?czy bezpieczniej włączyc do fleszowania przez IDE? Pozdrawiam :piwo: |
zaraz zobacze i dam znac.
|
Turboni sprawdz formatowanie w Alcohol120% z opcja "ignoruj bledy TOC" powinno dzialac
|
testowalem esperanzy, emtec i verbatimy DVD-R/RW i nie chce nawet jej sformatowac lub nawet skasowac.
W sprzecie nic nie zmienialem od 6 miesiecy wiec to nie wina kompa. |
Zmiana biosu ltn 812s
Wgrałem nowy bios do LTN 812s USON pod WIN i chciałbym teraz powrócić do oryginalnego, który pobrałem z sieci to jest USOAb, kopii oryginału nie zrobiłem. Oryginalny to USOA bo sprawdziłem prze aktualizacją.
Chce powrócić ponieważ, występuję więcej błędów na nagranych płytach, i czasami ma problemy przy nagrywaniu płyt w formacie DVD Video na tym nowym biosie. Jak mam to teraz zrobić? Prosiłbym o łopatologiczny opis, jakimi programami i poszczególne czynności w tych programach. Czytając forum doszedłem do wniosku, że działając na aktualny bios mojej nagrywarki tj. USON programem tj. 812S.US0N.stock.exe spowoduję, że będę mógł powrócić do starego biosu programem tj. USOA .exe pod WIN. Aktualnie nie chce mi przyjąć starego biosu. Podobno działając tym programem 832S.VS04.patched-812S@832S na 812 robimy z niej jakiś model SONY ***8211; czy warto? A działąjąc tym programem 812S.US0N.stock na wyżej wymieniony, który jest już wgrany powracamy do biosu 812s USON. |
cos sie sypie przy flaszowaniu
COs jest nie tak ...
odebralem wczoraj swoja 812 - niestety teraz jestem @work i nie wiem z jakiego jest miesiaca - no ale podejrzewam ze raczej nie ze stycznia czy z lutego ... odpalam sobie 832S.VS04.patched-812S@832S.exe i ... problem polega na tym ze przy 70% nagle skacze do 100% i krzyczy ze FAILED. ktos mial podobny problem ?? dodam tylko ze naped widzi plyte cd ( nie dvd bo nie proobowalem ) wiec w sumie istnieje mozliwosc ze dziala ... tylko nie wiem czemu pojawia sie ten error. |
dla swietego spokoju szukaj napedow z marca/kwietnia 2004 lub nowszych :mruga:
|
Witam
Ja mam male pytanko. Sledze wszystkie Wasze wypowiedzi na temat tej nagrywareczki i jej modyfikacji bo sam zamierzam kupic w tym tygodniu taką. Ale już się pogubiłem, więc mam małe pytanko - czy przy zakupie mam zwracac uwagę na datę produkcji czy nie?? Bede bardzo wdzieczny za rady i sugestie :spoko: |
Cytat:
Myślę Turboni, że to jednak bios się nie przyczynił do padu napędu. Jakie masz objawy? Na wszystkich płytach? Jaki masz zasilacz w kompie? Dokładałeś coś do konfigu???? -=Jollo=- :cool: |
Turboni to mnie troche zmartwiles z tym twoim palnikiem,moze jednak ten nieszczesny styczen 2004 cos ma wspolnego z padem napedu.U mnie narazie niema najmniejszych problemow ani z odczytem czegokolwiek,ani z nagrywaniem (pamietam ze miales problem z tloczonymi plytami)
|
Dla SpokojnoŚci .........troszke Historii Jako Jeden Z Pierwszych WgraŁem Pacza Do Mojej 812@v03 I Ku Mojej Uciesze MiaŁem Inny SprzĘt PÓŻniej PokazaŁ Sie Orginalny Bios Do 832 ZaŁadowaŁem I Co? Nagrywarka PadŁa [tylko PomaraŃczowe SwiateŁko I Brak Oznak Życia] PÓŻniej PokazaŁ Sie Bios 812@832v04 MyŚle Do OdwaŻnych Świad NaleŻyjedno KlikniĘcie I JuŻ Jest 832 V04 Od Tego Czasu Niemam Najmniejszego Problemu Z NagrywarkĄ [ukŁony Dla Ludzi KtÓŻy RobiĄ Pacze]nagrywam Tylko Na Firmowych KrĄŻkach I CaŁy Czas Testuje RÓŻne PŁytki +i- Najmniejszych ProblemÓw KŁaniam Sie Wszystkim.....micronik
|
Cytat:
poniewaz kupowalem ja w hurtowni tzn mialem 411 ale padla dostalem w zamian 812 za ta sama kwote wiec teraz jakby padla to moge wybrac sobie w hurtowni nagrywarke do kwoty za ktora kupilem 411 a byla to wysoka cena bo 411 byla nowoscia i dopiero wchodzila na rynek. || |
Cytat:
Dlaczego mialbys dostac odrazu model 832?? Chyba maja jeszcze na magazynach 812? |
Ilość załączników: 1
No to w ramach ekscytacji wykresami, także coś ode mnie
Gigamaster x4 DVD-R palony x4 A propos wykresów - już czekam na kProbe 3.0 :D |
sprzet mi powoli siada zaczyna przestawac ragrywac DVD-R/RW. Robie wlasnie test na kolejnym dvd-rw i nawet nie moze go sformatowac.Wrocilem do orginalu 812 i jedno rw nie poszlo teraz testuje inne. Czyzby SERWIS ?? ||
A to by znaczylo ze wymienilbym na pelna 832 || pozdr |
musisz sam potestowac i zobaczyc na ktorych nagrywa ci najlepiej. metoda prob i bledow az w koncu znajdziesz plytki tanie i odpowiednie do twojej nagrywarki
pozdrawiam |
jak wybierać w tej samej cenie płyty - to lepiej tą gdzie mniej czerwonego - znaczy błędów :) :lol:
|
I charakterystyki są bardzo ładne, kolorowe...
|
z nudów :D
|
Zaczynam się zastanawiać po co w ogóle my to wszystko testujemy? :O
Komu potrzebna jest informacja czy dana płyta jest dobrze wypalona czy źle, zwłaszcza że oceny dokonujemy na podstawie jakiegoś tam programu :D Najgorsza płytka jaką mam MMore x4 +R nawet nie przeszła testu do końca, a wszystkie łącznie z tą działają idealnie w odtwarzaczu DVD Aiwa i w napędach LG, LiteON. Wszystkie też bez przeszkód dają się skopiować na dysk. Jedyną znacząca różnicą, dla oczu i uszu, jest to, że przy słabych płytkach zapis zaczyna się od dziwnych odgłosów szalejącej optyki i sam początek trwa nieco dłużej. Przy dobrych płytkach (Platium, TDK, Verbatim) zapis następuje natychmiast. |
Przetestowałem kolejną płytkę DVD na 812@832 i biosie VS04. Jest to Emtec DVD-R w slimie. Ogólnie nie polecam, zwłaszcza, że producentem nośnika jest jakiś Longten Tech Co.,Ltd. Płytka palona w tempie 4x.
|
niezamaco, ale sugeruję jednak bios od 812 US0N bo póki co jest najnowszy.
|
bios wgrany wszystko OK
|
drugi raz jestem twoim dłużnikiem - dzięki
|
Cytat:
|
wgrywałem bios do litka 812s@832s ver vs03 pojawił się vs04 i jestem w kropce niepamiętam który wgrywałem : 832S.VS04.patched-812S@832S.exe czy 832S.VS04.stock.exe pomocy
|
sorry: 832 biosie
|
Ja dalej nie moge wywnioskowac z postów, co takiego lepszego jest w tym biosie 538?
|
Cytat:
u mnie okazalo sie, ze to nie ASPI bo bylo. Po instalacji 2 driverow z hp.com - inaccessible_boot_device i po 4h nic z tego - dobrze ze ERD Commander pomogl i zgralem wszystkie dane - wiec jednak reinstallka - chyba 2 reinstallka OS'a przez parenascie lat pracy :) Podesle wyniki Kprobe'a jak wreszcie zgram cos normalnie :) Pozdrawiam zgrywajacych w/o problems, |
:haha:
|
Witam!! Jesli ktos sledził moje perypetie - to juz wyjaśniam dlaczego miałem problem ze swoją 812S - 832S. Otóż powod był prozaiczny - tak naprawde to w kompie mam 851 S :-) modowaną na 812S :-) Ale jajko - nie pamietam kiedy ją zmodowałem :-)
Pozdrawiam - właściciel 851S-812S bios US05 extra info 2004/02/12 08:34 serial number - brak |
zmodowałem swoją 812 na 832, biosem VS04 i wszystko pięknie lata. Problem mam jednak inny, podczas zabawy z book type coś poszło nie tak i teraz nie mogę wyczyścić płyty DVD+RW.Po włożeniu płyty do napędu, napęd usiłuje ją odczytać, ale nic z tego,natomiast programy (nero, alc) wyrzucają komunikaty o braku płyty w napędzie i koniec. Czy ktoś wie o co tu chodzi?
|
a gdzie jest powiedziane ze bez ASPI palnik nie nagrywa ??,ja u siebe wywalilem i wszystko ladnie chodzi :]
|
Cytat:
heh, reinstallka to jest dobra dla poczatkujacych - napisalem tu gdyz nie znalazlem rozwiazania - a jak znalazlem to nie dziala - chodzi o wlaczenie trybu DMA dla urzadzen. ASPI dziala dobrze bo nagrywa wogole (CD'ki nagrywaja sie prawidlowo) - kwestia jest w predkosci - szyna wiecej nie puszcza bo nie ma DMA wlaczonego - w rejestrze pozmienialem co trzeba, reboot i chyba ciagle nic - bo DMAEnabled ciagle pokazuje na '0' dla obu urzadzen. Wlasnie support HP Polska sie tym zajal ;) P.S. Mam do zgrania dzis pare plytek - ale tylko je zgram kiedy bede wiedzial. ze to potrwa po 15minut kazda a nie tak jak teraz. Pozdrawiam, |
wielkie dzieki.sprobuje i dam znac :spoko:
|
Wykres przedstawia płytkę Esperanza DVD+R paloną z predkością 4x. Dodam że moja nagrywarka jest ze stycznie 2004.
|
Może rozwieje część wątpliwości. Sprzedaję klientowi to co on chce, jeśli się nie zna to LG żeby mieć spokój z serwisem, jeśli ma być tanio to nawet bubel.
Sam wybrałem LiteOn 812S żeby mieć w pełni funkcjonalny napęd x8 za małe pieniądze a nie tylko nagrywarkę czy odtwarzacz. Przez przypadek na forum zobaczyłem jak zrobić 812@832. Zanim wypaliłem pierwszą płytkę przerobiłem go. W omnipatcher zaznaczyłem z góry na dół wszystkie opcje dla wersji v03 i v04. Do testów poszły te same dane - mp3, ok. 4,3GB, płyty: Esperanza +R x4 i TDK +RW x4. Wyniki widać na obrazku http://80.53.32.2/kprobe.jpg Wszystkie płyty nagrywane x4 i są automatycznie robione na DVD-ROM. Pierwszy i drugi wykres to Espera, trzeci TDK. Wszystko palone w nero a model Litka z kwietnia. Do dnia zakupu miałem Lite-Wstręt teraz widzę, że zakup był trafny a do pełni szczęścia czy ważnych danych mogę stosować płytki TDK lub inne dobre. Po wymuszeniu nagrywania na Espreranzie x8 płyta poszła do kosza:) Espera nagrana na biosie v03 nie przechodzi testu kprobe do końca, po zmianie na v04 nagrywa czy odtwarza poprawnie (??). Nie lubiłem LiteOn ponieważ na 5 sprowadzonych CD-RW 3 zaraz wróciły do serwisu, ale to było 1,5 roku temu i chyba widać poprawę litka. |
reinstalka systemu (u mojego sasiada pomoglo) i/lub instalacja ASPI
|
Witam,
nie mam 812S - mam 832S z 04.2004 omnipatched do VS04, ale niestety problem z IDE w kompie chyba (HP Vectra cos tam, P4 2 GHz, i850, 256MB RDRAM, w2k SP4 PL), bo ani Sony-DRU510A ani 832S nie potrafia wiecej niz 1.4x zapisywac - ZENADA. Jutro sprawdze na IBM Thinkcentre (P4 2.6GHz itd itp) - jezeli Sony tam pojdzie to i Liteon - trzeba bedzie hddeka przerzucic i poswiecic troche czasu na przejscie (inna platforma badz co badz). Pozdrawiam mogacych sie cieszyc brakiem straty czasu, |
Właśnie przerobiłem 812S z kwietnia na 832S VS04. Wszystko poszło bez problemów. Dołączam test pierwszej płytki wypalonej już na 832S jest to Verbatim DataLifePlus (Pastel Disc) DVD R+ 4x certified, palony x8 w Nero. Płyta zawiera film "The Matrix Revolutions". Pozdrawiam
|
ja mam ze stycznia i u mnie po flashowaniu wszystko biega ok. czyta, nagrywa, kasuje. mam starsze nero 6, aspi tez jakies starsze i biega.
pozdrawiam |
Witam.
Posiadam nagrywarkę Sohw 812S ze stycznia 2004 i zmiana biosu przebiegła bezproblemowo. Jednak wypalenie płytki stało sie nie możliwe ponieważ w momencie gdy bufor nagrywarki spadał to już definitywnie. Na tym kończyło sie wypalanie płytki. Wielokrotnie zmieniałem Bios i zaczynałem mieć już dosyć. wreszcie postanowiłem dokonać ostatniej próby: Zainstalowałem najnowszego Nero 6.3.1.15 (poprzednio miałem wersje 6.3.1.10) i najswierzsze sterowniki Aspi do Nero. I problem zniknął. Pali super. |
Ja teraz mam ze stycznia 2004 812@832 z VS04 i jest bez jakiegokolwiek problemu, flashowanie też bezbłędnie przeszło :spoko:
-=Jollo=- |
Cytat:
Nie wiem ile jest prawdy w "kwiecien 2004- bedzie dzialac na 100% " , bo sam posiadam z lutego i nie mialem problemu z przerobieniem na 832 jak i z przywruceniem jej do pierwotnego stanu . Dodam ze w pracy mialem kilka egzemplazy rowniez z lutego , marca i nie mialem zadnych problemow z przerobieniem ich na 832 . Nie wiem czy faktycznie bedzie mozna na nich wypalac DL , ale dvd -+r(w) wypala sie bardzo dobrze . |
chyba Turboni ma ze stycznia i dziala mu ladnie :mruga:,jak tu wpadnie to sie pewnie wypowie
|
wlasnie ja mam ze stycznia i niewiem co robic bo ponoc te sa oparte na starszym ukladzie.ma ktos przerobionego ze stycznia i mu dziala?
|
sytuacja ze starami opanowana (juz wczesniej o tym pisalem),sterki nVidia allin1 w najnowszer wrersji i wszystko smiga,winowajca byl sterownik ASPI.pomijam juz fakt ze sprzet jest ostro krecony :mruga: (szczegoly w podpisie :D)
|
Cytat:
|
no mysle ze sprawdzic niezawadzi :mruga: ,wkoncu to FlashROM type,a nie drajw tajp or somting :D
|
Cytat:
|
cos mi sie zdaje ze to tylko kwestia firmweru ,a nie identyfikacja napedu
|
A u mnie coś takiego :>
|
Sorry !!!!
Widocznie jakieś problemy u mnie (w głowie) z przetwarzaniem tekstu |
troche dziwne bo u mnie kprobe pisze cos takiego...
http://www.1000lecie.pl/~vip/k3.jpg chyba ze mowisz o czyms innym :mruga: |
Cytat:
|
???
Rozbierałeś je czy w jakiś inny sposób wyciągnąłeś te typy układów ???
|
Witajcie!
Może pewną podpowiedzią będą dane układów z mojego poprzedniego litka, który padł po flashowaniu i obecnego który się dobrze trzyma jako 812@832 Dane z Kprobe: 1. Litek padnięty MXIC(MX29LV008b) (+3,3v) 2. Litek obecny-- MXIC(MX29LV081) (+3,3V) |
narazie trudno powiedziec,moj jest z marca 2004 i od kilku dni pieknie chodzi jako 832s,pytanie tylko jak bedzie palil plytki DL.Trzeba poprostu poczekac na nosniki.Druga sprawa,ze niektore 812S niepozwalaja na wgranie modyfikowanych biosow z 832S i mozliwe ze to wlasnie tylko te beda oparte na starszym ukladzie Mediatek
|
ktos moze w 100% potwierdzic ze jest roznica 812 w przerobce zalezna od daty produkcji.?tzn.z kwietnia jest to samo co 832,a ze stycznia sie nie nadaja.
|
Tragiczne wyniki 812@832 VSO3 na INTENSO +R
Ostatnio kupiłem płytki Intenso [Opto Disk] +R x4 i na mojej 812@832 VSO3 po spaleniu x4 płyty nadają sie do kosza PI > 1100 PO >800 dopiero po ustawieniu palenia na x2.4 jest normalnie PI max 30 PO max 5. Ktoś prubował tych płytek ? może trafiłem jakąś trefną partię ?
|
Cytat:
|
na allegro,a dokladnie tutaj : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26437922
|
gdzie zamawiasz platinium 8x ?
|
sprawa wyjasniona :d Problemem bylo u mnie wlasnie ASPI 4.60,przy zainstalowanej tej wersja niemoge odpalic booktype'a,ale cos mnie ruszylo i zmienilem w nero info tool na "nero aspi" no i koniec problemow,wszystko smiga
badziewny emtec 1x-2.4x palony x2.4 (naszczescie juz do mnie jedzie 10szt. platinum dvd+r x8 :mruga: ).Wypalany byl plik .iso z filmem http://www.1000lecie.pl/~vip/k.jpg |
sprawdze to przy nastepnej reinstalce,narazie kprobe mi niepotrzebny :mruga:
|
Cytat:
Pozdrówka, -=Jollo=- |
Cytat:
wystarczy ze odpalisz nero i wybierzesz wybor nagrywarki tam ci wyswietli wersje biosu lub programem dvd info pro tam tez ci wyswietli lub nero info tool tez ci wyswietli || |
ja mam lite on 812 i płytę nforce2 i wszystko działa - i kprobe i book type... nie ma żadnych problemów :)
|
kolejne pytanko.. :) Czym moge odczytac wersje biosu.... ?? nie moge uzyc tego programu Inspector bo mi mowi: Cannot connectto hardware access layer....mozna cos z tym zrobic Mam liteona 812s
|
mi 812@832 pieknie nagrywa nawet na badziewnych Emtec'ach +R czy Hawk'ach +R,moj stacjonarny odtwarzacz czyta pieknie takie plytki :].IMHO albo ta nagrywareczka naprawde pieknie nagrywa plytki,albo moja Aiwa XD-DV370 czyta poprostu wszystko :]
tak czy siak postanowilem ze bede nagrywal tylko na Platinum'ach +R x8 :mruga: BTW mam dziwny problem....gdy zainstaluje sobie kprobe'a to momentalnie booktype sie wysypuje i nie widzi juz nagrywarki,pomocny jest format c: :D.Cos mi sie zdaje ze broblemem jest tu moja plyta glowna na nForce2 i jej kontroler IDE.Narazie poprostu olewam kprobe'a i ciesze sie ladnie nagranymi plytkami :] p.s czy tylko mi sie wydaja ze te cale babranie sie z kprobe przypomina troche wyscigi na punkty w 3dsmarkach itd. :] bo przeciez najwazniejsze jest zeby nagrany film czy jakies tam dane byly bezproblemowo odczytywane,a nie czy plyta ma tyle i tyle bledow PI i PO |
812@832
wchodzisz tu: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html ściągasz to: http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS04.rar odpalasz to: 832S.VS04.patched-812S@832S.exe 832@812 wchodzisz tu: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html ściągasz to: http://codeguys.rpc1.org/firmwares/812S.US0N.stock.rar odpalasz to: 812S.US0N.stock.exe jak tak robiłem i wszystko działa btw, można by założyć topic stricte dla nośników wypalanych na tym litku (812, ew. 832), bo ten palnik jest straszliwie wybredny (o czym niejednokrotnie przekonala się już moja kieszeń :( ) |
a moze zanim ktos napisze wszystko na powaznie, to tak na szybko chcialem (zanim cokolwiek zaczne sie bawic z biosowaniem po przeczytaniu pozostalych postow) zarchiwizowac sobie moj poczatkowy bios i eprom ale nie wiem czym i jak.....KTOS POMOZE ??
|
Cytat:
|
a ja mam taka propozycje.... Moze by ktos znajacy sie napisal temat jak flaszowac np 812s ale tak krok po kroku z programikami i patczowaniem biosow bo to juz sie mozna pogubic i przykleic to na głównej......wraz z BACKUPEM swojego biosu czym to zrobic tak wszystko od poczatku do konca wrazie czego zeby moc wrocic....... :piwo:
DLA WSZYSTKICH POCZĄTKUJĄCYCH... |
Czy tak przerobiona 812S bedzie nagrywała plyty dwuwarstowe ??
|
Witam !
Wczoraj zdecydowalem sie na sflashowanie biosem od 832S mojego SOHW-812S ze stycznia 2004. Na oryginalny bios w wersji US01 wrzucilem od razu ostatni V04 od 832S. Flashowanie przebieglo bez najmniejszych problemow, naped po resecie zglosil sie prawidlowo - jako SOHW-832S rzecz jasna :]. Okazalo sie, ze: - bez problemu odczytuje plyty DVD (testowalem R-, RW+) i CD (R i RW) - bez problemu nagrywa plyty CD (R i RW) - wysypuje sie przy probie nagrania plyty DVD-R- (bez zawiasow, w Nero komunikat "invalid disc" przy 1% postepu nagrywania) - przy probie zblaknowania/wypalenia plyty DVD-RW+ zaczyna migotac pomaranczowa diodka w nieskonczonosc. Rzecz jasna nie czekalem tak dlugo ;] Zgodnie ze wskazowkami jednego z szanownych Kolegow z forum zassalem Omniflashera, przejechalem nim bios V04, ktorym owczesnie flashowalem naped, z opcja "Fix blinking orange light/Enable cross-flashing", zapodalem i problemy z nagrywaniem plyt DVD minely jak reka odjal :] Dla pewnosci raz jeszcze przetestowalem odczyt/nagrywanie plyt CD i zabralem sie za nagrywanie DVD-RW+ (plytka Platinium x4) i DVD-R- (plytki Intenso x4; 2,90,- sztuka :] ) - wszystko nagrwa sie i odczytuje bez problemow. Nawiasem mowiac kolega majacy rowniez taki naped ze stycznia wrzucil bios V03 i wszystko mu smiga od samego poczatku, bez potrzeby fixowania Omniflasherem. Tak wiec zdaje sie, ze przy odrobinie wytrwalosci (szczescia ;] ) niemal kazdy naped SOHW-812S bez wzgledu na date produkcji mozna podrasowac na SOHW-832S. Ewentualne niepowodzenia (pomijajac te z pochodzace z ewidentnej winy uzytkownika) prawdopodobnie mozna przypisac poszczegolnym egzemplarzom a nie dacie produkcji. Zachecam do zabawy i pozdrawiam ! |
dzięki :spoko:
|
Cytat:
Dzieki mialem chyba przydymione G00GLe :mruga: |
Ilość załączników: 2
Cytat:
|
Witam,
wygooglac nie łaska? Nie powiem, ze to 1 link (a szkoda - tak by nazwa wskazywala) ale po parunastu sekundach mozna znalezc: http://download.copybase.ch/vso/Inspector.exe Pozdrawiam, |
skad to mozna sciagnac ????
|
Obraz plyty (ten sam) na nosniku TDK+R i TDK-R (roznice widac) 812@US0N
|
Cytat:
Trzym sie || |
Czy ktos widzial 812s od (srodka) chodzi oto czy sa tam (chip?kosci)MT1818E i MT1816E '
___________________ POzdrawiam czekam na odpowiedz na forum (osobiscie swoja mam na gwarancj bo bym sobie sam spojrzal) |
Właśnie nagrałem płyte Verbatim DigitalMovie DVD+R na mojej 812@832 VS04. Oto wyniki:
http://mtvk.pl/darek_k/Verbatim_Digi..._812S@832S.JPG Wydaje mi się że wykresik jest całkiem ładny :spoko: :P. Płyta została poprawnie zmieniona na DVD-ROM przez NERO z włączoną opsją "DVD-ROM wg. Ksieg", bez właczonego oryginalnego BookType LiteONa :). Pozdrawiami |
cześć, ponawiam swoą prośbę (chyba mnie nikt nie zauwazył :smutny: ), jesli ktoś ma firmware VS03 i VS04 w pliku .bin a może komuś chciałoby sie zrobić backup tych biosów to prosze przesłać mi na meila (dorian100@poczta.onet.pl). Mam problemy z tymi biosami pod windowsa, za każdym razem przy wgrywaniu program wiesza się przy 100% i konieć, wgrywałem US0N mtkflashem i było wszytko ok, także nie mam innej możliwości jak zrobić to pod dosem, pozdrawiam :help:
|
Cytat:
|
mimo wszystko nadal nie rozumiem zajawki - dajcie mi płytę DL to zmienię bios... wczesniej tego nie robię... mam zaufanie do inżynierów z Lite On :P
|
Cytat:
Ja robiłem podobnie: 1. Nagranie na US0N - odczyt US0N - więcej błędów 2. Nagranie na US0N - odczyt US0F - mniej błędów Ale nie można dać się zwariować:blee: Uważm, że i tak US0N jest najlepszym biosem do 812S - bynajmniej nie dlatego, że jest najnowszy - ale dlatego, że ma dużą bazę nośników i względnie i tak robi najmniej błędów zapis/odczyt. Polecam każdemu :spoko: Powiem więcej - tylko muszę to dokładniej sprawdzić - 812 z US0N robi mniej błędów niż 812@832 z VS03 :taktak: |
Mam takie pytanie do forumowiczow :) , otoz zauwazylem, ze przy biosach starszych niz US0N (a najlepiej US0J) jakosc nagrywanych plytek jest najlepsza. Ciewaka tylko sprawa, ze plytka nagrana na biosie US0J ma znacznie wiecej bledow po odczytaniu jej kprobmem w biosie US0N. Ilosc bledow jest znacznie wieksza na US0N:
(testy dotycza oczywiscie tej samej plyty :) ) -skanowane kprobem z biosem US0J: PI~1,2mln, PO~1tys, -skanowane kprobem z biosem US0N PI~8mln, PO~1mln (nie pamietam dokladnie wynikow, podalem zblizone, zeby tylko zeby byla jakas orientacja) Ponadto na biosie od soniaka 700A (czyli tego DL :) ) takze wyniki sa lepsze niz na US0N i biosach od 832S 1*) reasumujac dobre wyniki przy nagrywaniu i skanowaniu na biosach: US0G US0J SonyDRU700A 2**) kiepskie na US0N VS01 VS03 VS04 Ciekawe tylko ze plyty nagrane na 1*) sprawdzane kprobem na 2**) wypadaja duzo gorzej niz sprawdzane na 1*). Odwrotna sytuacja NIE zachodzi. ps. niebawem (tydzien) zamieszcze obszerne testy wiec mozna bedzie zobaczyc to o czym pisze :) |
Cytat:
No wiec tak: przerabialem swoja 812S na 832S z biosami v01,v03 (oczywiscie uprzednio patchowalem biosy aby nie odbijal do eepromu) oraz biosy od 812S (przy kupnie mialem wersje US03) US0G,US0J,US0N na rozne sposoby, wyczermalem chyba wszystkie kombinacje co na ktory bios bylo wgrywane :mruga: . Dwa dni temu wgralem v04 (832S) do mojego 812S i dziwna sprawa, zaczela migac pomaranczowa dioda. Naped byl rozpoznawalny w systemie, (XP) ale nie reagowal na nic, nie odczytywal plyt itd. Uzywajac OmniPatcher'a (i zpachowanego uprzednio biosiku epromem patcherem) zpachtowalem ten sam biosik v04 z opcja (jednoznacznie sie kojarzaca przy problemie, ktory mnie spotkal) "Fix blinking orange light/Enable cross-flashing" i wgralem go na nowo przy uzyciu LtnFW. Wszystko ruszylo bez problemu i dziala jak dzialalo :) Takze taka konkluzja dla Ciebie meku, sproboj zrobic to co ja, mysle, ze nagrywarka wstanie (oczywiscie uzyj najlepiej biosu od 812S, skoro masz nagrywarke z 2003-12) |
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02. |