![]() |
Cytat:
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :piwo: , ale słodko to chyba nie wygląda, :smutny: wgrłem biosa orginalnego z lit. Q od chłopaców (spaczowanego) bo ten zbinem nie wchodzi, no i robie test, ale źle to wygląda , płyta TDK +RW
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
oto obraz stanu (( ...zwrócie uwagę na błędy :klnie: ..i tak zatrzymałem skanowanie bo chyba każdy sektor by miał błędy :peace:
|
Cytat:
Cytat:
bo widze ze nawet na biosie od 812 cienko :D pali cos :) |
Cytat:
|
najlepiej to master a co teraz juz nic ci nie dzial nawet niechce sie spaczowac???:D
|
Cytat:
ASPI Information ---------------- System ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 4.71 (0002) 45056 bytes July 17, 2002 ASPI32.SYS : 4.71 (0002) 16877 bytes July 17, 2002 WINASPI.DLL : n/a 4455 bytes July 17, 2002 WOWPOST.EXE : n/a 3535 bytes July 17, 2002 Nero ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 2.0.1.68 160016 bytes July 22, 2004 i co dobrze? :peace: |
a to obazek TDK+RW, nagrny alcoholem x2,4, co to ma być :podbite:
|
to samo ale kprobe, i jest na slave, brak błędów, a może to wina programu nagrywającego? wcześniej nagrywałem cloneDVD 3, teraz alcoholem 120%, co wy na to? :*
|
jedno zasadnicze pytanie: czy te wykresy z KProbe szkodzą jakoś na odczyt tych płyt w Twoim ciamciungu? moje eldżi łyka takie płytki bez problemu no jak PIF zrobi pika do kilkudziesięciu (płytki po 1.20 lub rysa) to potrafi się przyciąć na moment a potem piszczy (tylko minusy...) trzeba wył/wł i jedzie dalej.
|
Cytat:
Nero InfoTool 2.27 ASPI Information ---------------- System ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 4.71 (0002) 45056 bytes July 17, 2002 ASPI32.SYS : 4.71 (0002) 16877 bytes July 17, 2002 WINASPI.DLL : 4.60 (1021) 5600 bytes July 17, 2002 WOWPOST.EXE : 4.60 (1021) 4672 bytes July 17, 2002 Nero ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 2.0.1.68 160016 bytes July 22, 2004 pod xp nie było aspi, przeczytałem artykuł: "Instalacja w systemie MS Windows 2000/XP W przypadku systemów opartych o linię NT problem z ASPI jest o wiele bardziej złożony. Otóż w systemach tych nie mamy zainstalowanych żadnych sterowników ASPI. Jeżeli nie wierzycie można użyć aspichk.exe zaraz po instalacji systemu by przekonać się, że to co napisałem jest prawdą. W związku z tym, że nie ma ASPI od razu możemy przejść do instalacji pamiętając o tym systemy te potrzebuje następujących plików" odsyłam do: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php |
Cytat:
Jakoś od razu skojarzyło mi się to z reklamą Cini Minis Tam też jest Archeolog - Cromwell :taktak: ^_^ |
Cytat:
;) ---------------------------------------------------- a do kolegi pleban_1 wgraj sobie jesli masz lub podejrzewasz problem ASPI ---------------------------------------------------- This is an ASPI layer for Windows XP ONLY! |
Cytat:
bawiłem się w dekodowani syfry + to też była kupa problemów z tym syfem. aby co kolwiek zrobić... eeeeeeeeeee tam :piwo: |
Cytat:
Coś musisz może mieć jeszcze w systemie nawalone :taktak: slawekj cały czas chyba leci na ASPI od SP2 i jakoś mu dobrze palenie idzie 8 ) Spróbuj z głupia frant zrobić tak jak TU i TU :czytaj: Może to coś da? O tym przecież też nie wszyscy muszą wiedzieć :jezyk: :piwo: Acha! Z ASPI spróbuj jeszcze ForceASPI :taktak: Koniecznie! |
Cytat:
(obym sie mylil) WNASPI32.DLL ASPI32.SYS i po swiezutkiej instalacji xp(sp2) juz na HDD tez nie znajduje WNASPI32.DLL ASPI32.SYS |
Cytat:
No to trzeba slawka do tablicy wywołać :czytaj: Kto mówi prawdę? :idea: Chociaż z tego góralskiego dowcipu wynika, ze prowdy są tsy: ŚWINTA PROWDA! TYS PROWDA! I GÓWNO PROWDA! Trzeba je teraz tylko obsadzić w rolach :> ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Z aspi tez u mmnie były problemy.Wgrałem forceaspi 4,60 i po kłopotach.Jest traz tak na biosie vsoe z aplly i zmienione pare strategii :>
|
Cytat:
|
a tak na powaznie nowy firmware nic mi nie pomogl :(
plytka jest palona 4x w nero, ale 8x wyglada tak samo :( zrobilem reset eepromu i w weekend kilka plytek pojdzie do kubelka, albo na antyradary Kod:
Data/Czas : 2005-01-06 19:49:30 |
Cytat:
|
4.60 tez takie mam i mam zero problemow :)
|
Cytat:
Z EEpromem na razie nie próbowałem :nie: Bo najpierw sprawdzę ten CG4E :czytaj: Tylko na chwilę obecną nie mam czego nagrywać :D A z tymi antyradarami to :spoko: :D |
@VIZZARD
walcze na ile mi jezyk pozwala, no i codeking napisal mi ze wykres jest dobry :spoko: teraz za rada innego goscia i kalibruje laser nagrywajac multisesyjnie :mruga: w poniedzialek sie okaze co i jak :> |
Cytat:
|
a jak mi nie pojdzie zbyt dobrze (mam backup mojego eepromu - mam nadzieje ze da sie przywrocic) to zamiast grafiki (na ktora zbieram zamiast chodzic na piwo) kupie sobie benq1620 ||
|
VIZZARD
Też się może przymierze do CG4E. Bo tych Verbów dvd-r z taiwanu to mam trochę a na biosach US0Q i VS0E to marnie wypadają :| . |
Cytat:
Tej kichowatej partii co wykresy dawałem ostatnio w Nośnikach Skoro CG4E - patched - improved +R burn quality no to sprawdzimy :D Bądźmy jednak realistami i cudu nie ma co się spodziewać :> :mruga: |
Cytat:
Cytat:
|
Nowy biosik CG4E. Wyniki chyba nienajgorsze (biorąc pod uwagę nośnik).
|
Cytat:
|
Cytat:
Sam robiłem tak wcześniej niejednokrotnie :mruga: |
a ja dzięki wam narazie mam tak:
Dzięki wszystkim duże :piwo: |
Cytat:
A wgraj bios VS0B :taktak: I nagraj raz jeszcze na tej płycie To może zobaczysz coś miłego :mruga: |
Witajcie po tak dlugiej przerwie ;p Mam takie pytanko mam przerobiona SOHW 812 na 832 biosikiem VS0A.. Jaki jest teraz najlepszy bios dla tej nagrywarki ??
|
Koledzy podpowiedzcie co zrobić. Mam taki problem, a nie jestem za bardzo zorientowany w temacie. 8-)
Mam Liteona 812 z orginalnym biosem USOQ. Niestety nagrywarka nie obsługuje Boot Type, co zrobić żeby obsługiwała, a jednocześnie chciałbym pozostać przy firmowym biosie (na obecnym dobrze mi wypala nawet z overburningiem). :taktak: Przepraszam za laickie pytanie i prosiłbym o dokładną odpowiedź. :help: |
Lite-On SOHW-832S (HP OEM)
jak by komus sie nudzilo (moze cos lepiej)pali na tym choc teoretycznie to VS0E Version: VPDE Description Firmware update for the Lite-On SOHW-832S 8X DVD+/-R/RW drive. http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/g...tem=pv-25114-1 PS znalazlem tam ciekawy model Liteon SOHW-822S moze i on byl ale jakos mi umknol POZdrawiam |
podczas remontu w domku maly tescik na biosie od codekow CG4E tylko z bitem :D
plytka tdk8x nagran 4x (myslalem ze sa lepsze ale podklad inny niz sie spodziewalem:) ) |
Cytat:
|
@legion
ja tam do siebie oryginalnego nie wcisne ;) a ponizej wykresik MCC2 - juz standard http://icemac.w.interia.pl/MCC2_CG4E.png platynki+R dalej sie kijowo pala - ale stacjonarka czyta ;) TU WYKRESIK |
Cytat:
@legion coś się dawno nie widziałem w OT :nie: |
Czy nikt nie potrafi, czy też nie chce mi pomóc. :nie: ???
Kilka postów wcześniej prosiłam szanownych kolegów o pomoc. :czas: :help: |
Cytat:
EDIT: Wejdź tu link i wgraj najnowszy bios do swojej wypalary :taktak: |
Cytat:
Cytat:
Zaburzenia osobowości? ??? :O |
Dzięki Bartek15, ale problem w tym że obecny bios (USOQ) mam właśnie z tej stronki, a mimo to nie obsługuje tego boot type. Natomiast USOJ nie chce się wgrać na obecną wersję :nie:
Vizzard to nie zaburzenia tylko lekki brak wiedzy na ten temat ^_^ |
Cytat:
|
Cytat:
Ponadto: Nagrywarka Liteon 832 z pewnością nie obsługuje Boot Type, ale ma support dla BookType :D A zwłaszcza bios US0Q - co można sprawdzić TU i TU :czytaj: TU jest program :czytaj: A TU opis jak zmienić bitsetting :czytaj: No i na koniec takie nieśmiałe pytanie: Ten overburning to na CD czy na DVD? :> :mruga: |
Cytat:
:O:O:O To znaczy co? Nie wiesz, czy jesteś kobietą czy mężczyzną? :wow: Super! :spoko: BTW Czy ty nie masz na imię Miriam? :> :czar: |
Cytat:
VIZZARD :spoko: |
Vizzard można by pomyśleć, że jesteś bardziej skory do wyśmiewania niż do pomocy no ale cóż śmieszków też potrzeba na tym smutnym świecie.
1. Poza tym gdzie napisałem, że mam 832 poczytaj dobrze JEST TAN NAPISANE 812. 2. Wiem dobrze,że USOQ nie obsługuje Boot type, ale USOJ owszem, a jak już napisałem nie da rady zmieniś tradycyjnymi sposobami (upgrade)zmienić na poprzednią wersję. 3. Sprawdź jeszcze raz link z programem do boot type,a zwłaszcza o wersji 1.3.3 i poczytaj które modele obsługuje 4. Według podanego opisu postępowałem i nie zadziałało i stąd wiem, że mi nie obsługuje 5.Overburning mam włączony i dla CD (82min) i DVD 4500MB wszystko w NERO 6.6.0.3 Bartek15 wysłałem Ci ten mój bios i dziękuję,że choć ty traktujesz początkujących poważnie. Pozdrawiam :taktak: |
Cytat:
|
Patrzcie ludziska VIZZARD niechcący mi pomógł ^_^
Mój błąd i moja wina miałem program Boot type 1.0.6, a nie 1.3.3. :zawstydz: Sprawdziłem na 1.3.3. i zadziałało :jupi: Dzięki wszystkim którzy chcieli i którzy nie chciel mi pomóc. Zasugerowałem się tym, że w 411 którą miałem wcześniej Zapis według księgi Boot Type DVD-ROM miałem w opcjach nero, a przy 812 tej opcji nie ma. Jeszcze raz dzięki i przepraszam, że zawracałem gitarę szanownym kolegom. :mruga: |
Cytat:
Cytat:
1. Przejrzałeś(łaś) mnie na wylot :smutny: Głównie się naśmiewam, przy czym niechcący pomagam ^_^ 2. Używasz raz rodzaju męskiego, a raz żeńskiego w wypowiedziach, więc o co chodzi? Bo ja nie wiem dalej ... :mruga: 3. Moje przeoczenie, że napisałem 832 miast 812 - czeski błąd - tak jestem przyzwyczajony do swego Litka :jezyk: Natomiast reszta się zgadza. Tzn.: - pisałem o biosie US0Q - a on jest do Litka 812 - nie muszę sprawdzać linka do BookType 1.3.3 - bo obsługuje on 812-stkę - nieprawdą jest, że US0Q nie ma obsługi bitsettingu - bo sam wielokrotnie korzystałem gdy 812 miałem - wniosek - trzeba dobrze robić :mruga: 4. Overburning DVD do 4500MB ^_^ Chciałbym zobaczyć płytę przepaloną choćby o 50MB i działającą na tej 812-stce. Polecam użycie szukajki w kombinacji z wyrażeniem OVERBURNING DVD :czytaj: 5. Wypijmy za happy end i za kolejny przypadkowy sukces ekipy forum.cdrinfo.pl :piwo: :czar: |
Z tym ,,PROSIŁAM'' to po prostu literówka. Jestem chłopisko 5 na 9 i jeszcze rosnę (w poprzeg ^_^ ). Co do wyśmiewania to lubię żarty i potrafię się śmiać również z siebie :jezyk:
A jeśli chodzi o overburning to zdażyło mi się raz nagrać dla kogoś filmek troszkę większy niż standard. Nero zgłosił, że kompilacja jest większa niż pojemność płyty i zapytał czy włączyć więc mu pozwoliłem. Weryfikacja w nero była pomyślna, a gość któremu nagrywałem oglądnął i nie nażekał. Z tąd wnioskuję, że się powiodło. :taktak: Chętnie chlapnę za wasze zdrowie panowie i za wspólny sukces ekipy forum. :D |
Cytat:
No muszę przyznać, że dość enigmatyczna ta literówka ... :> Z tym overburningiem to i tak ci nie uwierzę :nieee: Jak poszukasz na forum - to będziesz wiedział dlaczego :mruga: A co do zmiany bitsettingu na US0Q odeślę cię przykładowo TU :czytaj: I jeszcze screena stamtąd zamieszczę :taktak: No i oczywiście cieszę się z tego, że poczucie humoru nie jest ci obce || A oto i screen |
Muszę niestety zakończyć tą pouczającą i ciekawą debatę, ale niestety idę spać, bo wstaję 4:20 :czas: i zasuwam do pracy. :bicz:
Dobrej nocy i jeszcze raz dzięki. :spie: |
Cytat:
|
AndKoc:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
zmiana strategii
@VIZZARD
jak obiecalem dla potomnych :tak!: http://icemac.w.interia.pl/platyna.png wynik taki jak poprzednio na oryginalnej strategii, pozniej zmiana na MCC2, MCC3 :mruga: i to samo. Wina cake'a z nosnikami (taki mie sie trafil :( ). Powrocilem do oryginalnych strategii RICOH R002 ale jesli chodzi o skan powierzchni wszystko czytelne, brak obrazka, bo mi sie komp wyresetowal pod koniec skanowania (podczas instalacji zwalonej wersji progza) |
Cytat:
Mi też się trafił taki cake Tyle, że to była 25-ka Dysanów DVD+R x8 I mam nadzieję, że to jedna z niewielu wpadek Dysana Bo naprawdę ładnie się palą jak na tę cenę :taktak: BTW Powinni sobie kupić Plextora lub Benka I zanim zapakują płytki To każdą sztukę skanować :> :mruga: |
dzisiaj leci nastepna platyna - zobacze jak sie wypali po powrocie do "starych" ustawien - jutro scan, bo MCC2 od verbatima - to i tak ladnie sie pala od przejscia na 832 z poczciwego 451 :tak!:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
-------------------------------------------------------------------------- verby8x(MMC03)po 2.20 jedna nagrana 4x druga 8x |
Cytat:
Ja nienawidzę remontów :podbite: A wypał :spoko: |
Cytat:
dowcipnis :D ale moze to by im pomoglo :> - kto wie |
wybaczcie za brak obrazka RICOHJPNR02 ale taki sam jak poprzednie :tak!:
tak samo "brzydki" |
Cytat:
|
Cytat:
|
verby8x nagrane 8x tym razem dodalem do biosu opcje force-fallback :D
|
i druga :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Najlepiej jak można kreseczki samemu policzyć. :> :) |
Cytat:
|
Cytat:
no fakt napisałem cienko może pokaże..... :zawstydz: |
Ilość załączników: 3
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15665&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15666&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15667&stc=1 |
Cytat:
|
Sory za jeszcze jednego testa, ale chcialem sie zapytac czy martwic sie ta dluga kreska :P (Sohw 312@832 VSOB nagrywane na TDK 4x +R), i tak przy okazji czy mozna powiedziec ktory bios najlepszy, czy trzeba testowac :>. Chodzi mi szczegolnie o DVD+R do ps2.
http://pico32.w.interia.pl/mgs2.JPG |
Cytat:
Kreskę olej A bios zostaw :taktak: Interesuje mnie tylko to: Cytat:
|
Uff, dzieki :P, juz chyba za bardzo moja czarnula sie przejmuje :D, a i jeszcze jedno, jak w kprobe jakies bledy pokazuje to przy nagrywaniu cos sie skopalo?
|
Cytat:
Także na dwoje babka wróżyła :D Najlepiej sprawdź u kogoś innego dla pewności :mruga: |
Ale jak sie nagranie skopalo to i odczyt moze sie kopac, przynajmniej tak mi sie wydaje :P, bo wlasnie nagralem jedna plytke i 400 z kawalkiem errorow w jednym miejscu (( i wykres od razu do gory skoczyl :(
|
Cytat:
Zależy także co to za nośnik :idea: |
Juz wszystko ok, (nagralem jeszcze raz na ta sama plytke) moze faktycznie plytka byla walnieta, nagrywalem na TDK ale ten jakos dziwnie wykrywany byl przez kprobe a mianowicie ricoh company limited przy czym inne plytki jako tdk corporation :O, i do teg ote ricoha byly w dvd boxie ???
ps. max na wykresie bylo 9 || |
Cytat:
:D |
@Seviladon
plyty TDK na pokladzie ricoha lepiej sie pala niz na podkladzie TDK corp. :D podobnie lepiej sie pala verby na podkladzie MCC002(4x certy.ale pala sie na 8x) niz na MCC003(8x certy.ale pala sie 12x) :D |
Witam.
To pytanie już padło nie raz. Którą z wersji biosu rekomendujecie? Od kilku miesięcy eksploatuję Lite-Ona 812S (rev. US0F) Do tej poru paliłem wyłącznie Verbatimy minusy, czwórki. Teraz spróbowałem z ósemkami i wyszła kaszanka. Na oko już widać, że wypalona płaszczyzna płyty od pewnego miejsca inaczej odbija światło i oczywiście od tego miejsca pada odczyt płyty w napędzie. Pomyślałem, że już czas zmienić bios napędu tylko nie wiem na który. ??? Dotychczas nagrywałem wyłącznie na Verbatimach (dane na plusach, a mat. DVD na minusach). Proszę o radę i pozdrawiam. ;) |
litek woli plusy raczej minusy nie lubi :(
Z plusow mozesz robic przez bt tloki czyli plyty takie jak masz orginaly w wypozyczalni (DVD-ROM) a co do biosu to polecam narazie VS0B i VS0E :D(812@832) |
Cytat:
:D |
Ilość załączników: 2
Sam nie wierzyłem to sie pochwale.Swoją drogą to zawsze myślalem że pastele to jakieś gorsze verbatimy :D Wszystko na biosie vsoe z aplyy tylko.Troche pogrzebałem tylko przy strategii dla platyn ale nic nie daje to niestety.
Kprobe: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15954&stc=1 i to samo w nero http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=15955&stc=1 |
Cytat:
no takiego wyniku to jeszcze nie widziałem w pastelach. a zła opinia pasteli to może się ciągnąć z cd-r sam kiedyś kupiłem takie i zostały po nich pudełka. do niedawna jak słyszałem słowa verbatim pastel to stawało mi przed oczami wywalwnie trzydziestu paru złotych za 10 w błoto. (cd-r dawno ;) ) |
OK. Może być i VS0B. Tylko która wersja?
Zapewne któraś przemielona OmniPatcherem. Kol. Legion wskazuje odnośniki do biosów, ale jest ich tam kilka i różnią się zawartością. Który więc wybrać????? Pozdrawiam. ps. Rozumiem,że z tym biosem będę miał DL, tak? |
To jeszcze raz ja.
Przeczytałem sobie to: http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=4231193356 i włos mi się zjeżył na głowie. Kol. Legion. Jesteś pewien, że ten bios jest OK? Pozdrawiam. |
Cytat:
W OP zaznacz te opcje Zapisz i wrzuć go w napęd Będzie OK :mruga: |
@soundtrax nic dodac nic ujac kolega @vizzard :piwo: tak ci to na kreslij ze lepiej juz nie mozna a co do jezenia wlasow to mowie ci ze nie ma zadnych obaw jak by co jest strona kolegi Seby :D ale na pewno nie bedziesz z niej korzystal :) dopiero jak cos nie rozwalisz a linka ktorego podales to tylko kilku panikarzy napisalo nie potrzebnie ze cos jest nie tak ja VS0B i VS0E (i nie tylko ja ) przetestowalem na rozne sposoby jedyny problemem moze byc jedynie jakosc nosnika albo zle podpieta nagrywarka lub brak aspi :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55. |