![]() |
A więc polecane nośniki do 812S/832S to:
Verbatim, TDK, Platinum, Dysan, Datex (dzisiaj dołączył), Memorex, Esperanza, Bulkpaq To widać po wykresach :D |
Ilość załączników: 1
zeby bylo wszystko jeszcze test nero traxdaty dvd+r dl palonej na 832 bios vs0e nero 6.6
|
płytka TDK palona na 451s_832s z biosem VSOA i co na to powiecie?
|
[QUOTE=legion]datex is :spoko: ile te plytki kosztuja tak apropo:D
Aż 1.20 pln :piwo: |
plytke sprawdzilem na dvd-romie LG ktory jest juz dosyc leciwy i w dodatku nie czyta formatu +r.
plytka byla nagrana z booktypem jako dvd-rom i ten bez zajakniecia ja przyjol i plytka chodzi w nim :spoko: wiec jest wszystko super :) |
Poranna platyna przy kawie
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
U mnie nowy bios niestety nie sprawdza sie wogóle.Po wielkich problemach z poprawnym zainstalowaniem przygotowałem sobie swój bios z exeka.Najlepsze na tym biosie co uzyskałem poniżej na nero.Jak widać totalna porażka.Inne biosy od bartka,legiona,turboniego jeszcze gorzej.Pi nawet ponad 1000.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12297&stc=1 Powróciłem więc do VSOB z opcjami identycznymi jak przy VSOE-aplly,auto,fix i nic poza tym.Efekt poniżej -też na nero.Płyty to verbatim +r x4 palone tym samym plikiem z obrazu na nero 6,601. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12298&stc=1 |
Cytat:
P.s probowales wszystkie biosy od mnie i od bartka ? moze pomoze ten z force-fallback:D |
[QUOTE=Daniel290]U mnie nowy bios niestety nie sprawdza sie wogóle.Po wielkich problemach z poprawnym zainstalowaniem przygotowałem sobie swój bios z exeka.Najlepsze na tym biosie co uzyskałem poniżej na nero.Jak widać totalna porażka.Inne biosy od bartka,legiona,turboniego jeszcze gorzej.Pi nawet ponad 1000.
Powróciłem więc do VSOB z opcjami identycznymi jak przy VSOE-aplly,auto,fix i nic poza tym.Efekt poniżej -też na nero.Płyty to verbatim +r x4 palone tym samym plikiem z obrazu na nero 6,601. Nie do konca musi to byc wina boisu trzeba by sprawdzic wiecej nosnikow jesli to sa z jednego pak czy rozne zakupy |
Czy ktos spotkal sie z czyms takim ze plytka nagrywana x2 zle sie nagrywala a x4 dobrze?Czy jest mozliwe ze plyty nie sa kompatybilne w dol tzn nie powinno sie ich nagrywac x2??
|
Cytat:
1. Spotkał się. Optymalna szybkość palenia to x4 - udowodniono wielokrotnie - patrz wykresy na forum :czytaj: 2. Jest możliwe. I nie powinno się ich nagrywać x2 :nie: |
Cytat:
Cytat:
|
Po obiednia Platyna palona 8x ;)
|
Oto moje wykresy na 451@832S po aktualizacji biosu na WS0E:
płytka GigaMaster palona 4x [IMG] |
a tak było wcześniej na CG3B:
|
i dla porównania Memorex palony 2x jeszcze na CG3B:
|
Ponieważ nie bardzo wiem co można zmienić Omnipatcherem w firmware VS0E od Codeguys'a, wgrałem firmware bez dokonywania w nim zmian. Może jeszcze można coś w nim poprawić?
Po ponad półrocznym użytkowaniu nagrywarki LiteOna (obecnie 451@832S) zauważyłem, że zdecydowanie lepiej pali płytki R+ :) , Verbatimy R- pastel (TY) w moim stacjonarnym Philipsie DVD 640 mocno zacinają się :smutny: , natomiast R- Princo czy GigaMaster są odtwarzane bez problemu. Z ustawieniem BookType nigdy nie miałem problemu. Pomimo tego, że moja nagrywarka LiteOn LDW-451S jest z ubiegłego roku, to sprawuje się bardzo dobrze. Zamówiłem partię nowych płytek, jak zrobię jeszcze parę testów to wyniki przedstawię na forum. |
Cytat:
:D mozesz to skorygowac itp. |
Cytat:
Nie jestem zaawansowany w tym temacie i dlatego takie pytania, wiem że wielokrotnie było to poruszane na forum, ale jakoś nie wychodzi mi wyszukiwanie odpowiednich wątkow. |
Cytat:
Powino dzialac bez problemu na 451 :D |
Czy mogę bezpiecznie nagrywać płyty Platinium dvd+r 4X z prędkością 8X bez obawy o moją nagrywarkę 812@832 ?? ( Czy jest to zależne od biosu który mam wgrany lub od strategii zapisu ) ??
|
Cytat:
Ale pamiętaj! Niebezpieczeństwo czai się na każdym rogu ... :D BTW Od strategii zapisu nie. Tylko w zależności od tego jak bios potraktowałeś OP przy prędkościach zapisu Oczywiście prędkość może mieć wpływ na jakość |
Dzięki za szybką odpowiedź !!
Jeszcze jedno (pytam się już o to nie pierwszy raz) czy będe miał lepszą jakość zapisu płyt jeśli wgram zmodyfikowany eeprom od zebry, czy jedynie będe mógł wgrywać oryginalne bioski ze strony lite-on'a?? |
Cytat:
|
Cytat:
Do których powgrywano eepromy od Zebry Nie notowano raczej wyraźnego wzrostu osiągalności lepszej jakości wypalanych płyt A jeżeli tak było - można raczej mówić o przypadkowości a nie o regule :mruga: |
POMOCY!!! Mam nagrywarke liteon 812s i mam z nia nastepujacy problem. Plyty CD-R nagrywa ok, lecz z DVD jest problem a mianowicie nie chce mi lapac prawie zadnej plytki dvd-r (wkladam plytke do napedu, zaczyna ja czytac wydajac dziwne dzwieki i po chwili jej nie widzi) dvd+r i rw raczej nagrywa. Testowalem juz bardo duzo plyt miedzy innymi: TDK, Sony, plyty mniej markowe i jedyna marka jaka stosunkowo dosyc dobrze lapie jest MAGNATIK? Czy ktos miał podobny problem? Nie wiem czy to normalne czy moze naped jest zepsuty? Prosze o pomoc...
|
Cytat:
Jak to nie pomoże to serwis i tylko czekać na 1633S :D |
Eprom zebry.Sporo o nim czytam.Skąd to wziąć ?? Wiem że niby nic nie daje ale na moim kompie czasami takie cuda sie dzieją że chętnie spróbuje sie pobawić :D
|
Cytat:
Maila do niego nie pamiętam :nie: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
TAK orginalne mozna wgrywac bez problemu |
Cytat:
A nie .exe ze strony Liteona To ta niedogodność :mruga: A migającą diodę likwidujesz ostatnią opcją w OP :taktak: |
Cytat:
Wysyłałem w zeszłym tygodniu i czekałem tylko 2 dni:) Teraz moge wgrywać oficjalne biosy ze strony Litka lub dalej bawic się Omni, lecz już bez opcji "Enable cross-flashing" :) Jednak faktycznie nie ma to wpływu na jakość zapisu :nie: |
Cytat:
|
Cytat:
Poza tym gdy bede ze strony litka mógł zapodać nowe biosy to mog tez odrazu do bina sobie wyciągnać i bawić sie do woli a nie liczyć na kolegów i czekać co oni wymodzą. :piwo: PS Po walce z vsoe wkońcu udało mi sie poprawnie go instalnąć w spawarce.Dopiero jak zazvaczyłem w ntflash UPDATE BOOT CODE bios wgrał sie poprawnie. Zepsułem cos tą opcją ?? |
Dla odmiany poruszę problem naklejek na płyty (używam BASF by EMTec naklejane z pomoca prowadnicy dla prawidłowego ich wycentrowania). Z moich testów wynika iż mają one poważny wpływ na wynik testu jakości płyty, być może pojawiają się dodatkowe wibracje pomimo w miarę dokładnego naklejenia.
Poniżej przedstawiam testy tej samej płyty Platinum x8 wykonane dwukrotnie. Pierwszy bez naklejki wypadł dobrze, natomiast późniejszy z naklejką jest już dużo gorszy. O ile ktoś ma już jakieś doświadczenie w tej kwesti to proszę o opinie. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12403&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12404&stc=1 |
@Maru22
Właśnie dlatego używam płytek printable :D |
Cytat:
|
Cytat:
a to tez sie dobrze sklada sie zakupilem verbatimy PRINTABLE +r 4x wypalilem i nie przechodzi testu kprobe staje na 92% servo error...... nie odtwarza sie w stacjonarnych wtym obszarze zawiesza sie. Ale w nero cos tam widac |
Ja kupuję płytki Bulkpaq DVD-R 4x printable z cake i tak się palom :D
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12211 A nadruk robię Epsonem R200 :D |
I palnelem z musu na Datex skoro verbatim odmowil posluszenstwa ;)
|
Cytat:
i Kprobe-k |
Cytat:
|
Cytat:
Mnie tez poranny DATEX |
Gdzie w warszawie można kupić te Datexy +R ?
Może ktoś wie gdzie w warszawie można kupić te Datexy +R x4 w caku 10 lub 25 w rozsądnej cenie tak do 1.3PLN szt. ?
|
TDK od CMC
bedzie jescze dzis pare obrazkow testowych POZdrawiam |
@mensir67pl
a palisz razy 4 czy 8 ??? ze sie tak spytam bo u mnie verbatimy 4x a 8x (palona ta "czworka") daje male roznice na korzysc palenia 4x |
Cytat:
;) |
DATEX z tego gorszego packa ;) nie zagrany na full
|
DATEX z tego gorszego packa ;)
dla odmiany w nero |
1. on topic - skad mam wiedziec czy zastosowac patch aplly z jakimis opcjami (jakimi?) czy czysty ?
2. off topic - czemu nie moge pobrac plikow konkretnie wlasnei biosow z linkow podanych pod nickami niektorych forumowiczow ? dzieki za info |
Cytat:
|
dzieki juz pobralem firefoxem bo ie niestety nie mogl jak zwykle ... tyle ze dalej nie wiem ktory pakowac ???
|
|
Cytat:
lub cos od Bartka15 |
Cytat:
TAK(graficznie identycznie) z tym ze ja kupowalem pakowane po 25 sztuk ;) |
851s@832s
Zrobiłem sobie takie małe porównanie pomiedzy VS0E i CG3E, sami oceńcie.
|
jeszcze cieply DATEX i juz nastepny czeka w kolejce
;) |
a mi sie cos palnik wali :(
ale nie szkodzi bedzie plextor 716 :D |
Cytat:
Co się dzieje? :O Czyżby klątwa tytusadezoo? :mruga: :czar: |
cos plytki zaczal gozej palic i nie zawsze chce odczytac plytke nawet tloczona :( dopiero za 2-3 razem ja rozpoznaje
ale musi wytrzymac jeszcze max 2 tygodnie :D |
Spróbuj przeczyścić soczewkę lasera za pomocą na płytki czyszczącej albo jakiegoś miękkiego mareriału. Mi pomogło to w przypadku napędów w kompie i stacjonarnych. :)
|
po co jest na gwarancji a wymiane mam za friko :D
|
Cytat:
Żeby lepszy efekt był :O Można czyścić - tylko po co? :> |
Cytat:
|
Cytat:
|
DATEX z nowego packa 25
:cool: |
Cytat:
Chyba juz wszystkim ustapily problemy bo juz malo kto tu zaglada DATEX dzisiejszy i jego PIF |
Cytat:
Pozdro |
[QUOTE=mensir67pl]Chyba juz wszystkim ustapily problemy bo juz malo kto tu zaglada
U mnie tragedia :-o BenQ x8 http://jakec.250free.com/Benqx8Plus.jpg |
Ale, co dziwne, zobaczcie BenQ x8 minus:
http://jakec.250free.com/Benqx8-R.jpg No i zgłupiałem już... Nie wiem, czy coś z nagrywarką źle, czy ciągle trafiam na kijowe płytki :( Zacząłem stawiać na walniętą nagrywarę, ale ten minus mnie zaskoczył... 3mcie się |
Cytat:
|
Cytat:
|
jak na -r i taka plyte to nie jest zle :)
|
Cytat:
mialem tego 10 szt packa i wszystkez podobnym wynikiwm z tym ze na VS0A ogolnie zrezygnowalem z tego i + R tez |
Cytat:
|
Cytat:
Najgorsze, że w mojej dziurze nie jest łatwo kupić płytki DVD - dużego wyboru nie ma :( A przez net pojedyńczych sztuk nie opłaca się kupować - w ciemno nie będę więcej szruk brał. Lekko patowa sytuacja... |
Płytka DataWrite DVD-R 4x Printable
Palona CloneDVD2 A mówią, że to shit ale ma małe PIF :D Jest to pierwsza płytka palona po resecie eepromu :taktak: |
Cytat:
a + palily sie mnie wiecej w takich wykresach |
Cytat:
|
Witam ^^. Dziś dołączyłem się do tego forum. Mam nagrywarkę Liteon 812-S. Wczoraj wrzuciłem bios "832S.VS0E.patched-cf.rar" czy to jest najaktualniejszy bios który powinienem wrzucić? Niestety nie mam tyle cierpliwości żeby przebrnąć przez wszystkie 293 podstrony tego posta (odpadłem około 10 :P). Chciałbym wiedzieć jaką cenę uznać za rozsądną za płyty dwuwarstwowe (czy 10 zł to rozsądna cena?). Dzięki za przyszłą odpowiedź ^^.
|
wydaje mi sie, ze nowszy jest CG3E ale to moja opinia, a cod do ceny na plytki DL to zgadzam sie z toba 10 zeta moge dac za taka plytke, wiecej nie poniewaz poco robic "kopie zapasowa :) " skoro na plytce za 45 pln skoro mozna kupic film za 40!!
|
Cytat:
|
to podaj gdzie znalazla i jakiej firmy sa to plytki :)
|
@MikeGold
Tu masz linka http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html |
Dzięki za stronę www. Co do płyty, to wszystkie dane podam w poniedziałek, gdy kupię egzemplarz testowy ^^ (Ta za 10 zł jest w moim mieście - Bielsku-Białej). Jeszcze nigdy nie testowałem płyt więc powiedzcie jak mam ją testować, bo inaczej to poprostu ją nagram :P. A tak na marginesie, tych 10 zł to dobra cena? Bo dawno nie sprawdzałem (od kąd gość w hurtowni jakieś dwa miesiące temu powiedział mi że owszem ma płyty DL po 50 zł za sztukę ^^).
|
Cytat:
|
Cytat:
na pewno chodzi o DL? bo ja podejrzewam, ze jednak 10 zl to za dwustronna, a nie za dwuwarstwowa... |
Na DL to za tanio, a na dwustronną to za drogo. U mnie w mieście gdzie płytki DVD to da się tylko w jednym sklepie kupować; Espera dwustronna po 3,20zł jest... A o dwuwarstwowych to można pomarzyć :(
|
Wszystko rozwiąże się w poniedziałek, bo wiecie jak to jest gdy o czymś dowiadujesz się od znajomej. Po prostu pójdę do sklepu i sprawdzę. Z tego co mówiła, sprzedawca zaoferował jej dwuwarstwowe płyty w cenie 10 zł. Tyle wiem. Jeśli chodzi o płyty DVD, to u nas można w każdym sklepie komputerowym kupić. DL bez problemu w hurtowni płyt (bo i taką mamy) tyle że dotychczas były po ~50zł. A na marginesie, to ostatnio DVD-R widziałem nawet w kiosku ^^. W najrozsądniejszej cenie standardowe czwórki widziałem w sklepie po złotówce - "Axe Economy".
Sam nie mogę się doczekać żeby dorwać dwuwarstwówkę i przetestować na moim Lite-onie (teraz już 832S ^^) |
tez mi si ewydaje ze za 10 zeta to raczej bedzie plytka dwustronna nie dwuwarstwowa, ale mam nadzieje, ze sie myle
|
dysan1-8x nagrany 8x na cloneCD :D
|
Cytat:
|
@legion każda płytka na Prodiscu się tak pali :D
Jedynie minusy trochę gorzej :taktak: |
Cytat:
|