Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

B@rtek 30.10.2004 22:28

A więc polecane nośniki do 812S/832S to:

Verbatim,
TDK,
Platinum,
Dysan,
Datex (dzisiaj dołączył),
Memorex,
Esperanza,
Bulkpaq

To widać po wykresach :D

Turboni 30.10.2004 23:59

Ilość załączników: 1
zeby bylo wszystko jeszcze test nero traxdaty dvd+r dl palonej na 832 bios vs0e nero 6.6

wikk 31.10.2004 00:02

płytka TDK palona na 451s_832s z biosem VSOA i co na to powiecie?

mensir67pl 31.10.2004 00:23

[QUOTE=legion]datex is :spoko: ile te plytki kosztuja tak apropo:D

Aż 1.20 pln

:piwo:

Turboni 31.10.2004 01:06

plytke sprawdzilem na dvd-romie LG ktory jest juz dosyc leciwy i w dodatku nie czyta formatu +r.
plytka byla nagrana z booktypem jako dvd-rom i ten bez zajakniecia ja przyjol i plytka chodzi w nim :spoko:
wiec jest wszystko super :)

mensir67pl 31.10.2004 09:56

Poranna platyna przy kawie

B@rtek 31.10.2004 09:58

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Poranna platyna przy kawie

Coś PI wysokie jak na platyne :ysz:

Daniel290 31.10.2004 10:27

Ilość załączników: 2
U mnie nowy bios niestety nie sprawdza sie wogóle.Po wielkich problemach z poprawnym zainstalowaniem przygotowałem sobie swój bios z exeka.Najlepsze na tym biosie co uzyskałem poniżej na nero.Jak widać totalna porażka.Inne biosy od bartka,legiona,turboniego jeszcze gorzej.Pi nawet ponad 1000.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12297&stc=1
Powróciłem więc do VSOB z opcjami identycznymi jak przy VSOE-aplly,auto,fix i nic poza tym.Efekt poniżej -też na nero.Płyty to verbatim +r x4 palone tym samym plikiem z obrazu na nero 6,601.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12298&stc=1

legion 31.10.2004 10:54

Cytat:

Napisany przez Daniel290
U mnie nowy bios niestety nie sprawdza sie wogóle.Po wielkich problemach z poprawnym zainstalowaniem przygotowałem sobie swój bios z exeka.Najlepsze na tym biosie co uzyskałem poniżej na nero.Jak widać totalna porażka.Inne biosy od bartka,legiona,turboniego jeszcze gorzej.Pi nawet ponad 1000.

Powróciłem więc do VSOB z opcjami identycznymi jak przy VSOE-aplly,auto,fix i nic poza tym.Efekt poniżej -też na nero.Płyty to verbatim +r x4 palone tym samym plikiem z obrazu na nero 6,601.

Widze ze lepiej ci pali na VS0B to nie kombinuj juz nic i zostaw tak jak jest tylko czekac na jeszcze nowszy bios.

P.s probowales wszystkie biosy od mnie i od bartka ?
moze pomoze ten z force-fallback:D

mensir67pl 31.10.2004 11:48

[QUOTE=Daniel290]U mnie nowy bios niestety nie sprawdza sie wogóle.Po wielkich problemach z poprawnym zainstalowaniem przygotowałem sobie swój bios z exeka.Najlepsze na tym biosie co uzyskałem poniżej na nero.Jak widać totalna porażka.Inne biosy od bartka,legiona,turboniego jeszcze gorzej.Pi nawet ponad 1000.

Nie do konca musi to byc wina boisu trzeba by sprawdzic wiecej nosnikow jesli to sa z jednego pak czy rozne zakupy

yonasz 31.10.2004 12:15

Czy ktos spotkal sie z czyms takim ze plytka nagrywana x2 zle sie nagrywala a x4 dobrze?Czy jest mozliwe ze plyty nie sa kompatybilne w dol tzn nie powinno sie ich nagrywac x2??

VIZZARD 31.10.2004 13:22

Cytat:

Napisany przez yonasz
Czy ktos spotkal sie z czyms takim ze plytka nagrywana x2 zle sie nagrywala a x4 dobrze?Czy jest mozliwe ze plyty nie sa kompatybilne w dol tzn nie powinno sie ich nagrywac x2??

Temat wałkowany od dawna :taktak:

1. Spotkał się. Optymalna szybkość palenia to x4 - udowodniono wielokrotnie - patrz wykresy na forum :czytaj:

2. Jest możliwe. I nie powinno się ich nagrywać x2 :nie:

Daniel290 31.10.2004 14:57

Cytat:

Napisany przez legion
Widze ze lepiej ci pali na VS0B to nie kombinuj juz nic i zostaw tak jak jest tylko czekac na jeszcze nowszy bios.

P.s probowales wszystkie biosy od mnie i od bartka ?
moze pomoze ten z force-fallback:D

Próbowałem i ten.Paliłem całą noc prawie :D Rezultaty nie ciekawe były.Pozostaje mi czekać na następny bios.
Cytat:

Nie do konca musi to byc wina boisu trzeba by sprawdzic wiecej nosnikow jesli to sa z jednego pak czy rozne zakupy

Z jednego zakupu.Biore zawsze po 50 szt verbatimek i pale do bólu :>

mensir67pl 31.10.2004 15:32

Po obiednia Platyna palona 8x ;)

sergio_op 31.10.2004 23:10

Oto moje wykresy na 451@832S po aktualizacji biosu na WS0E:
płytka GigaMaster palona 4x

sergio_op 31.10.2004 23:15

a tak było wcześniej na CG3B:

sergio_op 31.10.2004 23:19

i dla porównania Memorex palony 2x jeszcze na CG3B:

sergio_op 31.10.2004 23:59

Ponieważ nie bardzo wiem co można zmienić Omnipatcherem w firmware VS0E od Codeguys'a, wgrałem firmware bez dokonywania w nim zmian. Może jeszcze można coś w nim poprawić?
Po ponad półrocznym użytkowaniu nagrywarki LiteOna (obecnie 451@832S) zauważyłem, że zdecydowanie lepiej pali płytki R+ :) , Verbatimy R- pastel (TY) w moim stacjonarnym Philipsie DVD 640 mocno zacinają się :smutny: , natomiast R- Princo czy GigaMaster są odtwarzane bez problemu. Z ustawieniem BookType nigdy nie miałem problemu.
Pomimo tego, że moja nagrywarka LiteOn LDW-451S jest z ubiegłego roku, to sprawuje się bardzo dobrze. Zamówiłem partię nowych płytek, jak zrobię jeszcze parę testów to wyniki przedstawię na forum.

legion 01.11.2004 00:16

Cytat:

Napisany przez sergio_op
Ponieważ nie bardzo wiem co można zmienić Omnipatcherem w firmware VS0E od Codeguys'a, wgrałem firmware bez dokonywania w nim zmian. Może jeszcze można coś w nim poprawić?
Po ponad półrocznym użytkowaniu nagrywarki LiteOna (obecnie 451@832S) zauważyłem, że zdecydowanie lepiej pali płytki R+ :) , Verbatimy R- pastel (TY) w moim stacjonarnym Philipsie DVD 640 mocno zacinają się :smutny: , natomiast R- Princo czy GigaMaster są odtwarzane bez problemu. Z ustawieniem BookType nigdy nie miałem problemu.
Pomimo tego, że moja nagrywarka LiteOn LDW-451S jest z ubiegłego roku, to sprawuje się bardzo dobrze. Zamówiłem partię nowych płytek, jak zrobię jeszcze parę testów to wyniki przedstawię na forum.

sprobuj jeszcze bios oficjalny :D a omni daje ci to ze mozesz poprawic oraz dodac nowe strategie palenia nosnikow und:) dodatkowe funkcje np. kiedy ci plytka na koncu podchodzi do gory
:D mozesz to skorygowac itp.

sergio_op 01.11.2004 09:50

Cytat:

Napisany przez legion
sprobuj jeszcze bios oficjalny :D a omni daje ci to ze mozesz poprawic oraz dodac nowe strategie palenia nosnikow und:) dodatkowe funkcje np. kiedy ci plytka na koncu podchodzi do gory
:D mozesz to skorygowac itp.

O ile pamiętam (wyczytałem kiedyś na forum), to bios oficjalny nie nadaje się do zmodowanej nagrywarki (chyba że mylę się). Ponadto mam problem ze znalezieniem na forum opisu przeróki firmware, a konkretnie jak wyciągnąć bin z oficjalnego firmware, czym poprawiać i dodawać strategie zapisu i jakie funkcje włączać w omni.
Nie jestem zaawansowany w tym temacie i dlatego takie pytania, wiem że wielokrotnie było to poruszane na forum, ale jakoś nie wychodzi mi wyszukiwanie odpowiednich wątkow.

legion 01.11.2004 10:02

Cytat:

Napisany przez sergio_op
O ile pamiętam (wyczytałem kiedyś na forum), to bios oficjalny nie nadaje się do zmodowanej nagrywarki (chyba że mylę się). Ponadto mam problem ze znalezieniem na forum opisu przeróki firmware, a konkretnie jak wyciągnąć bin z oficjalnego firmware, czym poprawiać i dodawać strategie zapisu i jakie funkcje włączać w omni.
Nie jestem zaawansowany w tym temacie i dlatego takie pytania, wiem że wielokrotnie było to poruszane na forum, ale jakoś nie wychodzi mi wyszukiwanie odpowiednich wątkow.

W moim podpisie masz oficjalny VS0E ktory wbiasz do omni zaznaczas ostania i pierwsza opcie.
Powino dzialac bez problemu na 451 :D

Wicio666 01.11.2004 12:19

Czy mogę bezpiecznie nagrywać płyty Platinium dvd+r 4X z prędkością 8X bez obawy o moją nagrywarkę 812@832 ?? ( Czy jest to zależne od biosu który mam wgrany lub od strategii zapisu ) ??

VIZZARD 01.11.2004 12:30

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Czy mogę bezpiecznie nagrywać płyty Platinium dvd+r 4X z prędkością 8X bez obawy o moją nagrywarkę 812@832 ?? ( Czy jest to zależne od biosu który mam wgrany lub od strategii zapisu ) ??

Tak!

Ale pamiętaj!

Niebezpieczeństwo czai się na każdym rogu ... :D

BTW Od strategii zapisu nie. Tylko w zależności od tego jak bios potraktowałeś OP przy prędkościach zapisu

Oczywiście prędkość może mieć wpływ na jakość

Wicio666 01.11.2004 12:36

Dzięki za szybką odpowiedź !!
Jeszcze jedno (pytam się już o to nie pierwszy raz) czy będe miał lepszą jakość zapisu płyt jeśli wgram zmodyfikowany eeprom od zebry, czy jedynie będe mógł wgrywać oryginalne bioski ze strony lite-on'a??

legion 01.11.2004 12:43

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Jeszcze jedno (pytam się już o to nie pierwszy raz) czy będe miał lepszą jakość zapisu płyt jeśli wgram zmodyfikowany eeprom od zebry, czy jedynie będe mógł wgrywać oryginalne bioski ze strony lite-on'a??

nie eprom tylko daje to ze robi ci sie fabryczna 832 i mozesz wbiac biosy ze strony litka bez modowania:D

VIZZARD 01.11.2004 12:45

Cytat:

Napisany przez Wicio666

Z wypowiedzi i testów jakie można było zaobserwować począwszy od modeli 812

Do których powgrywano eepromy od Zebry

Nie notowano raczej wyraźnego wzrostu osiągalności lepszej jakości wypalanych płyt

A jeżeli tak było - można raczej mówić o przypadkowości a nie o regule :mruga:

danielo666 01.11.2004 19:02

POMOCY!!! Mam nagrywarke liteon 812s i mam z nia nastepujacy problem. Plyty CD-R nagrywa ok, lecz z DVD jest problem a mianowicie nie chce mi lapac prawie zadnej plytki dvd-r (wkladam plytke do napedu, zaczyna ja czytac wydajac dziwne dzwieki i po chwili jej nie widzi) dvd+r i rw raczej nagrywa. Testowalem juz bardo duzo plyt miedzy innymi: TDK, Sony, plyty mniej markowe i jedyna marka jaka stosunkowo dosyc dobrze lapie jest MAGNATIK? Czy ktos miał podobny problem? Nie wiem czy to normalne czy moze naped jest zepsuty? Prosze o pomoc...

B@rtek 01.11.2004 19:21

Cytat:

Napisany przez danielo666
POMOCY!!! Mam nagrywarke liteon 812s i mam z nia nastepujacy problem. Plyty CD-R nagrywa ok, lecz z DVD jest problem a mianowicie nie chce mi lapac prawie zadnej plytki dvd-r (wkladam plytke do napedu, zaczyna ja czytac wydajac dziwne dzwieki i po chwili jej nie widzi) dvd+r i rw raczej nagrywa. Testowalem juz bardo duzo plyt miedzy innymi: TDK, Sony, plyty mniej markowe i jedyna marka jaka stosunkowo dosyc dobrze lapie jest MAGNATIK? Czy ktos miał podobny problem? Nie wiem czy to normalne czy moze naped jest zepsuty? Prosze o pomoc...

na bym proponował wgrać nowy bios np. mój :taktak:

Jak to nie pomoże to serwis i tylko czekać na 1633S :D

Daniel290 01.11.2004 21:14

Eprom zebry.Sporo o nim czytam.Skąd to wziąć ?? Wiem że niby nic nie daje ale na moim kompie czasami takie cuda sie dzieją że chętnie spróbuje sie pobawić :D

B@rtek 01.11.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Skąd to wziąć ??

Swój eeprom wysyłasz mailem do Zebry..., później on ci odsyła zmodyfikowany, który tylko musisz wrzucić do swojej wypalary :D

Maila do niego nie pamiętam :nie:

legion 01.11.2004 22:26

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Eprom zebry.Sporo o nim czytam.Skąd to wziąć ?? Wiem że niby nic nie daje ale na moim kompie czasami takie cuda sie dzieją że chętnie spróbuje sie pobawić :D

musisz wyslac mu swoj eprom i czekac az ci odesle:D ale nic ci to nieda bo jakosci tak jak mowi nawet @vizzard nie nabierze lepszej po modyfikacji epromu:D

Daniel290 01.11.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez legion
musisz wyslac mu swoj eprom i czekac az ci odesle:D ale nic ci to nieda bo jakosci tak jak mowi nawet @vizzard nie nabierze lepszej po modyfikacji epromu:D

Tyle ze gdzieś docztałem że po takiej modyfikacji można wgrywac bez kłopotu biosy oryginalne i nie grozi mrugająca dioda wtedy

mensir67pl 01.11.2004 22:46

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Tyle ze gdzieś docztałem że po takiej modyfikacji można wgrywac bez kłopotu biosy oryginalne i nie grozi mrugająca dioda wtedy

TAK orginalne mozna wgrywac bez problemu

VIZZARD 01.11.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez Daniel290

Tak też możesz wgrywać oryginalne - tylko w postaci .bin

A nie .exe ze strony Liteona

To ta niedogodność :mruga:

A migającą diodę likwidujesz ostatnią opcją w OP :taktak:

R@mireZ 02.11.2004 07:36

Cytat:

Napisany przez Daniel290

Epromik zgrywasz programem ltnflash124.exe --> READ --> SAVE FILE --> TwójNick_812S_Data.bin (Data to pierwsze 6 cyfr z seriala nagrywary np. z NeroInfoTool). Następnie wysyłasz epromik na adres - zeb_z_1@hotmail.com i czekasz na odesłanie pliku 832S_CHECKSUM.bin.

Wysyłałem w zeszłym tygodniu i czekałem tylko 2 dni:) Teraz moge wgrywać oficjalne biosy ze strony Litka lub dalej bawic się Omni, lecz już bez opcji "Enable cross-flashing" :)

Jednak faktycznie nie ma to wpływu na jakość zapisu :nie:

Maru22 02.11.2004 22:03

Cytat:

Napisany przez Daniel290

Owszem, jedyny plus ze zmiany programu EEPROM'u to tylko możliwość wgrywania orginalnego FlashBiosu ze strony Lite'On. Testy nagranych płyt nie wykazują wg. mnie różnicy w ich jakości a FlashBiosy ze strony Codeguys'a nie są gorsze od orginalnych (może nawet lepsze) i poza tym łatwiej je modyfikować Omnipatcherem. Ja już jestem po takich próbach i w końcu pozostawiłem orginalny program EEPROM'u. Próbowałem wszystkie dostępne FlashBiosy i doszedłem do wniosku iż moja nagrywarka 812S chodzi na każdym podobnie dobrze (może tylko te pierwsze były trochę słabsze) a kilku procentowe różnice jakości nagrywania mieszczą się w granicach błędu pomiarowego. Warto nagrywać na płytach lepszej jakości jak Verbatim, TDK, Sony czy Platinum a nie będzie problemu z jakością nagrania. Jakieś małe błędy nagranych płyt zawsze będą, bo same płyty nie są idealne i w swojej strukturze zawieraja defekty, które muszą być korygowane.

Daniel290 02.11.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez Maru22
Owszem, jedyny plus ze zmiany programu EEPROM'u to tylko możliwość wgrywania orginalnego FlashBiosu ze strony Lite'On. Testy nagranych płyt nie wykazują wg. mnie różnicy w ich jakości a FlashBiosy ze strony Codeguys'a nie są gorsze od orginalnych (może nawet lepsze) i poza tym łatwiej je modyfikować Omnipatcherem. Ja już jestem po takich próbach i w końcu pozostawiłem orginalny program EEPROM'u. Próbowałem wszystkie dostępne FlashBiosy i doszedłem do wniosku iż moja nagrywarka 812S chodzi na każdym podobnie dobrze (może tylko te pierwsze były trochę słabsze). Warto nagrywać na płytach lepszej jakości jak Verbatim, TDK, Sony czy Platinum a nie będzie problemu z jakością nagrania. Jakieś małe błędy nagranych płyt zawsze będą, bo same płyty nie są idealne i w swojej strukturze zawieraja defekty, które muszą być korygowane.

Za rady dziękuje ale spróbować i tak musze :d. Taki charakter :D :cool:
Poza tym gdy bede ze strony litka mógł zapodać nowe biosy to mog tez odrazu do bina sobie wyciągnać i bawić sie do woli a nie liczyć na kolegów i czekać co oni wymodzą. :piwo:
PS Po walce z vsoe wkońcu udało mi sie poprawnie go instalnąć w spawarce.Dopiero jak zazvaczyłem w ntflash UPDATE BOOT CODE bios wgrał sie poprawnie. Zepsułem cos tą opcją ??

Maru22 02.11.2004 22:50

Dla odmiany poruszę problem naklejek na płyty (używam BASF by EMTec naklejane z pomoca prowadnicy dla prawidłowego ich wycentrowania). Z moich testów wynika iż mają one poważny wpływ na wynik testu jakości płyty, być może pojawiają się dodatkowe wibracje pomimo w miarę dokładnego naklejenia.
Poniżej przedstawiam testy tej samej płyty Platinum x8 wykonane dwukrotnie. Pierwszy bez naklejki wypadł dobrze, natomiast późniejszy z naklejką jest już dużo gorszy. O ile ktoś ma już jakieś doświadczenie w tej kwesti to proszę o opinie.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12403&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12404&stc=1

B@rtek 02.11.2004 22:52

@Maru22

Właśnie dlatego używam płytek printable :D

Maru22 02.11.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez Bartek15
@Maru22

A czy z nimi taki problem nie wystepuje. Jeśli tak to muszę je zakupić i popróbować. Tu w grę wchodzi jeszcze kwestia posiadania odpowiedniej drukarki z możliwością drukowania na takich płytach.

mensir67pl 02.11.2004 23:10

Cytat:

Napisany przez Bartek15
@Maru22

a to tez sie dobrze sklada sie zakupilem verbatimy PRINTABLE +r 4x

wypalilem i nie przechodzi testu kprobe staje na 92% servo error......

nie odtwarza sie w stacjonarnych wtym obszarze zawiesza sie.

Ale w nero cos tam widac

B@rtek 02.11.2004 23:15

Ja kupuję płytki Bulkpaq DVD-R 4x printable z cake i tak się palom :D

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12211

A nadruk robię Epsonem R200 :D

mensir67pl 02.11.2004 23:59

I palnelem z musu na Datex skoro verbatim odmowil posluszenstwa ;)

mensir67pl 03.11.2004 00:09

Cytat:

i Kprobe-k

legion 03.11.2004 00:43

Cytat:

zadziwiaja mnie te Datexy :D

mensir67pl 03.11.2004 10:08

Cytat:

Napisany przez legion
zadziwiaja mnie te Datexy :D

Mnie tez poranny DATEX

MegadetH 03.11.2004 11:01

Gdzie w warszawie można kupić te Datexy +R ?

Może ktoś wie gdzie w warszawie można kupić te Datexy +R x4 w caku 10 lub 25 w rozsądnej cenie tak do 1.3PLN szt. ?

mensir67pl 03.11.2004 14:22

TDK od CMC

bedzie jescze dzis pare obrazkow testowych

POZdrawiam

icemac 03.11.2004 14:30

@mensir67pl

a palisz razy 4 czy 8 ???

ze sie tak spytam

bo u mnie verbatimy 4x a 8x (palona ta "czworka") daje male roznice na korzysc palenia 4x

mensir67pl 03.11.2004 14:57

Cytat:

Napisany przez icemac
@mensir67pl

a palisz razy 4 czy 8 ???

ze sie tak spytam

bo u mnie verbatimy 4x a 8x (palona ta "czworka") daje male roznice na korzysc palenia 4x

palone 4x te same dane i nosnik i juz wynik nieco inny ale
;)

mensir67pl 03.11.2004 15:11

DATEX z tego gorszego packa ;) nie zagrany na full

mensir67pl 03.11.2004 15:45

DATEX z tego gorszego packa ;)

dla odmiany w nero

wiatrak 03.11.2004 18:40

1. on topic - skad mam wiedziec czy zastosowac patch aplly z jakimis opcjami (jakimi?) czy czysty ?
2. off topic - czemu nie moge pobrac plikow konkretnie wlasnei biosow z linkow podanych pod nickami niektorych forumowiczow ?
dzieki za info

legion 03.11.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez wiatrak
1. on topic - skad mam wiedziec czy zastosowac patch aplly z jakimis opcjami (jakimi?) czy czysty ?
2. off topic - czemu nie moge pobrac plikow konkretnie wlasnei biosow z linkow podanych pod nickami niektorych forumowiczow ?
dzieki za info

jak nie mozesz pobrac to podaj na prive maila to ci wysle :D

wiatrak 03.11.2004 21:54

dzieki juz pobralem firefoxem bo ie niestety nie mogl jak zwykle ... tyle ze dalej nie wiem ktory pakowac ???

B@rtek 03.11.2004 22:01

@mensir67pl

To są te Datexy?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33550448

legion 03.11.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez wiatrak
dzieki juz pobralem firefoxem bo ie niestety nie mogl jak zwykle ... tyle ze dalej nie wiem ktory pakowac ???

zapakuj oficjalny ten VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback) lub ten VS0Eoficjalny(autobitsetting)
lub cos od Bartka15

mensir67pl 03.11.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez Bartek15

TAK(graficznie identycznie) z tym ze ja kupowalem pakowane po 25 sztuk

;)

raku16 03.11.2004 23:01

851s@832s

Zrobiłem sobie takie małe porównanie pomiedzy VS0E i CG3E, sami oceńcie.

mensir67pl 03.11.2004 23:13

jeszcze cieply DATEX i juz nastepny czeka w kolejce

;)

Turboni 03.11.2004 23:20

a mi sie cos palnik wali :(
ale nie szkodzi bedzie plextor 716 :D

VIZZARD 03.11.2004 23:42

Cytat:

Napisany przez Turboni
a mi sie cos palnik wali :(
ale nie szkodzi bedzie plextor 716 :D

Nie gadaj!

Co się dzieje? :O

Czyżby klątwa tytusadezoo? :mruga:

:czar:

Turboni 03.11.2004 23:45

cos plytki zaczal gozej palic i nie zawsze chce odczytac plytke nawet tloczona :( dopiero za 2-3 razem ja rozpoznaje
ale musi wytrzymac jeszcze max 2 tygodnie :D

brodkiew007 03.11.2004 23:51

Spróbuj przeczyścić soczewkę lasera za pomocą na płytki czyszczącej albo jakiegoś miękkiego mareriału. Mi pomogło to w przypadku napędów w kompie i stacjonarnych. :)

Turboni 03.11.2004 23:52

po co jest na gwarancji a wymiane mam za friko :D

VIZZARD 04.11.2004 00:24

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Spróbuj przeczyścić soczewkę lasera za pomocą na płytki czyszczącej albo jakiegoś miękkiego mareriału. Mi pomogło to w przypadku napędów w kompie i stacjonarnych. :)

Turboni to jeszcze kurzu z odkurzacza dosypie

Żeby lepszy efekt był :O

Można czyścić - tylko po co? :>

Bartez 04.11.2004 01:30

Cytat:

Napisany przez brodkiew007

Raczej nie polecam tego sposobu (czyszczenie soczewki płytami czyszczącymi). Jest to dobry sposób w przypadku laserów np w wieżach audio, ale nie w napędach komputerowych. Tutaj płytka wiruje ze znaczną prędkością i taka płytka czyszcząca może porysować soczewkę, zamiast ją wyczyścić.

Maru22 04.11.2004 07:43

Cytat:

Napisany przez raku16
Zrobiłem sobie takie małe porównanie pomiedzy VS0E i CG3E, sami oceńcie.

Jak na DVD+RW to wynik testu jest bardzo dobry. Poza tym to wyniki testów obu FlashBiosów są praktycznie jednakowe, wszystko mieści się w granicach błędu pomiarowego. Przetestuj tą samą płytę kilkakrotnie, a zobaczysz wieksze różnice w wynikach testów niz otrzymane w tych dwu FlashBiosach (tak przynajmniej jest u mnie).

mensir67pl 04.11.2004 08:38

DATEX z nowego packa 25
:cool:

mensir67pl 05.11.2004 06:50

Cytat:

DATEX z nowego packa 25
:cool:

Chyba juz wszystkim ustapily problemy bo juz malo kto tu zaglada

DATEX dzisiejszy i jego PIF

MegadetH 05.11.2004 13:51

Cytat:

Chyba juz wszystkim ustapily problemy bo juz malo kto tu zaglada

DATEX dzisiejszy i jego PIF

Tak ja mam nie wiem gdzie kupić te cholerne datexy w warszawie.

Pozdro

Jakec 05.11.2004 19:03

[QUOTE=mensir67pl]Chyba juz wszystkim ustapily problemy bo juz malo kto tu zaglada

U mnie tragedia :-o
BenQ x8
http://jakec.250free.com/Benqx8Plus.jpg

Jakec 05.11.2004 19:06

Ale, co dziwne, zobaczcie BenQ x8 minus:

http://jakec.250free.com/Benqx8-R.jpg

No i zgłupiałem już...
Nie wiem, czy coś z nagrywarką źle, czy ciągle trafiam na kijowe płytki :(
Zacząłem stawiać na walniętą nagrywarę, ale ten minus mnie zaskoczył...

3mcie się

legion 05.11.2004 19:26

Cytat:

Napisany przez Jakec
Ale, co dziwne, zobaczcie BenQ x8 minus:

No i zgłupiałem już...
Nie wiem, czy coś z nagrywarką źle, czy ciągle trafiam na kijowe płytki :(
Zacząłem stawiać na walniętą nagrywarę, ale ten minus mnie zaskoczył...

3mcie się

jaki masz bios ze strony liteon czy codekow???

Jakec 05.11.2004 19:43

Cytat:

Napisany przez legion

VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback) - ten od Turbonbiego z Twojego sigu..

Turboni 05.11.2004 19:44

jak na -r i taka plyte to nie jest zle :)

mensir67pl 05.11.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez legion

mialem tego 10 szt packa i wszystkez podobnym wynikiwm z tym ze na VS0A

ogolnie zrezygnowalem z tego i + R tez

legion 05.11.2004 20:08

Cytat:

Napisany przez Jakec
VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback) - ten od Turbonbiego z Twojego sigu..

sprobuj inne plyty moze trafiles na jakies odpady :D bo koledze @mensir67pl ladnie sie pala:D

Jakec 05.11.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez Turboni
jak na -r i taka plyte to nie jest zle :)

To ja wiem, ale dlacze +r tak fatalnie... :(
Najgorsze, że w mojej dziurze nie jest łatwo kupić płytki DVD - dużego wyboru nie ma :( A przez net pojedyńczych sztuk nie opłaca się kupować - w ciemno nie będę więcej szruk brał. Lekko patowa sytuacja...

B@rtek 05.11.2004 21:06

Płytka DataWrite DVD-R 4x Printable

Palona CloneDVD2

A mówią, że to shit ale ma małe PIF :D

Jest to pierwsza płytka palona po resecie eepromu :taktak:

mensir67pl 05.11.2004 21:50

Cytat:

Napisany przez Jakec
To ja wiem, ale dlacze +r tak fatalnie... :(
Najgorsze, że w mojej dziurze nie jest łatwo kupić płytki DVD - dużego wyboru nie ma :( A przez net pojedyńczych sztuk nie opłaca się kupować - w ciemno nie będę więcej szruk brał. Lekko patowa sytuacja...

a + palily sie mnie wiecej w
takich wykresach

VIZZARD 06.11.2004 00:32

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Płytka DataWrite DVD-R 4x Printable

Palona CloneDVD2

A mówią, że to shit

Niewiele się mylą :>

MikeGold 06.11.2004 02:06

Witam ^^. Dziś dołączyłem się do tego forum. Mam nagrywarkę Liteon 812-S. Wczoraj wrzuciłem bios "832S.VS0E.patched-cf.rar" czy to jest najaktualniejszy bios który powinienem wrzucić? Niestety nie mam tyle cierpliwości żeby przebrnąć przez wszystkie 293 podstrony tego posta (odpadłem około 10 :P). Chciałbym wiedzieć jaką cenę uznać za rozsądną za płyty dwuwarstwowe (czy 10 zł to rozsądna cena?). Dzięki za przyszłą odpowiedź ^^.

viettmann 06.11.2004 16:11

wydaje mi sie, ze nowszy jest CG3E ale to moja opinia, a cod do ceny na plytki DL to zgadzam sie z toba 10 zeta moge dac za taka plytke, wiecej nie poniewaz poco robic "kopie zapasowa :) " skoro na plytce za 45 pln skoro mozna kupic film za 40!!

MikeGold 06.11.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez viettmann
wydaje mi sie, ze nowszy jest CG3E ale to moja opinia, a cod do ceny na plytki DL to zgadzam sie z toba 10 zeta moge dac za taka plytke, wiecej nie poniewaz poco robic "kopie zapasowa :) " skoro na plytce za 45 pln skoro mozna kupic film za 40!!

To znaczy po tyle znalazlem plyty DL (Dokladniej znalazla moja znajoma, a ja dopiero bede testowal). Mimo ze to nadal spora roznica wzgledem 2 zl za 8x Esperanze 4.5 GB... No ale jesli chodzi o filmy DVD to wreszcie nie bede musial wycinac menu i dodatkow jezeli juz wogole mnie wezmie na ich kopiowanie... A co do biosu, to moge prosic o adres i najlepiej krotkie info co sie wlasciwie zmienilo??? Pozatym CG3E??? To juz zupelnie inne oznaczenie O_o... Na pewno chodzi nam o ten sam model nagrywarki?

Turboni 06.11.2004 18:34

to podaj gdzie znalazla i jakiej firmy sa to plytki :)

Dezyderiusz 06.11.2004 19:10

@MikeGold
Tu masz linka http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

MikeGold 06.11.2004 23:19

Dzięki za stronę www. Co do płyty, to wszystkie dane podam w poniedziałek, gdy kupię egzemplarz testowy ^^ (Ta za 10 zł jest w moim mieście - Bielsku-Białej). Jeszcze nigdy nie testowałem płyt więc powiedzcie jak mam ją testować, bo inaczej to poprostu ją nagram :P. A tak na marginesie, tych 10 zł to dobra cena? Bo dawno nie sprawdzałem (od kąd gość w hurtowni jakieś dwa miesiące temu powiedział mi że owszem ma płyty DL po 50 zł za sztukę ^^).

legion 06.11.2004 23:39

Cytat:

Napisany przez MikeGold
Dzięki za stronę www. Co do płyty, to wszystkie dane podam w poniedziałek, gdy kupię egzemplarz testowy ^^ (Ta za 10 zł jest w moim mieście - Bielsku-Białej). Jeszcze nigdy nie testowałem płyt więc powiedzcie jak mam ją testować, bo inaczej to poprostu ją nagram :P. A tak na marginesie, tych 10 zł to dobra cena? Bo dawno nie sprawdzałem (od kąd gość w hurtowni jakieś dwa miesiące temu powiedział mi że owszem ma płyty DL po 50 zł za sztukę ^^).

a na jakim podkladzie i z jakiej fabryki czy noname za 10 zl :D

pykson 07.11.2004 00:19

Cytat:

Napisany przez MikeGold
(...) (Ta za 10 zł jest w moim mieście - Bielsku-Białej). Jeszcze nigdy nie testowałem płyt więc powiedzcie jak mam ją testować, bo inaczej to poprostu ją nagram :P. A tak na marginesie, tych 10 zł to dobra cena? Bo dawno nie sprawdzałem (od kąd gość w hurtowni jakieś dwa miesiące temu powiedział mi że owszem ma płyty DL po 50 zł za sztukę ^^).

na pewno chodzi o DL?
bo ja podejrzewam, ze jednak 10 zl to za dwustronna, a nie za dwuwarstwowa...

kovalek 07.11.2004 02:45

Na DL to za tanio, a na dwustronną to za drogo. U mnie w mieście gdzie płytki DVD to da się tylko w jednym sklepie kupować; Espera dwustronna po 3,20zł jest... A o dwuwarstwowych to można pomarzyć :(

MikeGold 07.11.2004 03:39

Wszystko rozwiąże się w poniedziałek, bo wiecie jak to jest gdy o czymś dowiadujesz się od znajomej. Po prostu pójdę do sklepu i sprawdzę. Z tego co mówiła, sprzedawca zaoferował jej dwuwarstwowe płyty w cenie 10 zł. Tyle wiem. Jeśli chodzi o płyty DVD, to u nas można w każdym sklepie komputerowym kupić. DL bez problemu w hurtowni płyt (bo i taką mamy) tyle że dotychczas były po ~50zł. A na marginesie, to ostatnio DVD-R widziałem nawet w kiosku ^^. W najrozsądniejszej cenie standardowe czwórki widziałem w sklepie po złotówce - "Axe Economy".
Sam nie mogę się doczekać żeby dorwać dwuwarstwówkę i przetestować na moim Lite-onie (teraz już 832S ^^)

viettmann 07.11.2004 19:30

tez mi si ewydaje ze za 10 zeta to raczej bedzie plytka dwustronna nie dwuwarstwowa, ale mam nadzieje, ze sie myle

legion 07.11.2004 23:36

dysan1-8x nagrany 8x na cloneCD :D

legion 07.11.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez legion
dysan1-8x nagrany 8x na cloneCD :D

+nero

B@rtek 08.11.2004 07:04

@legion każda płytka na Prodiscu się tak pali :D

Jedynie minusy trochę gorzej :taktak:

legion 08.11.2004 12:11

Cytat:

Napisany przez Bartek15
@legion każda płytka na Prodiscu się tak pali :D

Jedynie minusy trochę gorzej :taktak:

no chyba sie na nie przerzuce bo verby z indi sa beznadziejne :D

mensir67pl 08.11.2004 12:18

A TU obrazek TDK-r

Turboni 08.11.2004 14:29

A ja dzisiaj kupilem Platinium DVD+R DL za 32 zeta :D

teraz zamieszczam fotke co to za plytka a wieczorkiem ja wypale :D

legion 08.11.2004 16:23

Cytat:

Napisany przez Turboni
A ja dzisiaj kupilem Platinium DVD+R DL za 32 zeta :D

teraz zamieszczam fotke co to za plytka a wieczorkiem ja wypale :D

ladnie ciekaw jestem jak wyjdzie :D 32 to nie drogo :D jak na DL

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:53.