![]() |
Cytat:
Podpisuje sie pod tymi słowami u Mnie też zero problemów. :spoko: Pozdrawiam :) MSI KT4AV, Athlon XP 1700+@2200+, HDD 80 GB Caviar - 80 GB IBM, 512 MB, Gainward GeForce 3 Ti200 200/450@250/550, Asus DVD E616P, Liteon 451S@832S, Audigy 2 ZS, Logitech Z5300 . |
Cytat:
|
jak nie sa czytane jak sa :]
wlasnie ogladam kopie bezpieczenstwa Shreka na stacjonarnym dvd palona na +R :] |
No i koniec chyba zabawy z biosami. U mnie na VS0A są nagrywane płyty -R,+Rx4 lecz póżniej są nie czytane. Tylko RW nagrywa i czyta poprawnie.
Sprawdziłem na wielu markach płyt. Zawsze tak samo. Po wgraniu fabrycznego US0Q wszystko działa poprawnie. Czyżby LiteOn w nowym biosie zrobił zabezpieczenie? |
calutki pakiet w wersji 4.27 - http://www.nvidia.com/object/nforce_udp_winxp_4.27
|
Cytat:
|
Dzięki za wszystkie rady ale do tej pory nie udało mi się "podnieść" mojej nagrywarki...
Próbowałem wgrywać MTKFLASHem różne biosy i do 812 i do 832 (może źle...), za każdym razem bios się wgrywał, program wyświetlał prośbę o reboot i po resecie nadal nie mam napędu. Tak więc wgrywam, czytam forum, wgrywam, czytam... i tak w kółko... Czy komuś udało się podnieść 812@832? Jeśli tak to w jaki sposób i jakim biosem? Proszę o pomoc... Nie uśmiecha mi się oddawanie palnika do naprawy. Chyba by nawet nie uznali gwarancji gdybym nawet wgrał bios od 812 taki jaki był na początku... Może rano coś mi zaświta... |
Wynik bardzo dobry można powiedzieć.
Jak ktoś chce, to tu są wykresy płytek które przetestowałem: http://www.ostbahn.net/temp/kprobe/ pozdrawiam Leszek Kowalski |
Niestety nie wiem czy jest to dobry czy zły wynik pierwszy raz to robie.
Ogólnie jak dla Mnie to ważne jest jak się zachowuje płytka po wypaleniu czy nie ma z nią żadnych problemów i czy każdy napęd ją odczytuje. :) POZDRAWIAM !!!!!!!!!!!!!!!! :piwo: MSI KT4AV, Athlon XP 1700+@2200+, HDD 80 GB Caviar - 80 GB IBM, 512 MB, Gainward GeForce 3 Ti200 200/450@250/550, Asus DVD E616P, Liteon 451S@832S, Audigy 2 ZS, Logitech Z5300 . |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Wedle życzenia :) PŁYTA VERBATIM DVD+R x4 Certified PRODUCENT MITSUBISHI CHEMICAL CORPORATION WYPALONA X8 ODCZYTANA X4 ECC=8 |
Cytat:
zagladnij moze na http://seba.wsm.wielun.pl/ratowanie.htm moze co wyczytasz cos ???? co Ci pomoze |
No i przedobrzyłem....:( Próbowałem wgrać jeszcze raz bios Vipa tym razem w DOS'ie przy pomocy MTKFLASH i nagrywary nie ma w systemie...
Niezły bajzel... Teraz nie mogę jej reanimować... Żadne wgrywane biosy w MTK nie chwytają... |
Cytat:
|
Cytat:
Hm polecam bardziej Verbatimy DVD+R x4 spokojnie palą się x8 i nie ma z nimi żadnych problemów, a kosztują tylko 4 złote za sztuke. :) MSI KT4AV, Athlon XP 1700+@2200+, HDD 80 GB Caviar - 80 GB IBM, 512 MB, Gainward GeForce 3 Ti200 200/450@250/550, Asus DVD E616P, Liteon 451S@832S, Audigy 2 ZS, Logitech Z5300 . |
Cytat:
a ile czasu uplywa nim dostajesz komunikat(blad .....lasera) a kalibracja mocy lasera na moj stan wiedzy odbywa sie przed transferem danych (moze sie myle) bardziej jest dobierana do nosnika .(podloza) |
Cytat:
Pozdrawiam Sławek |
Ja tez kiedys mialem poblem z nagrywaniem ale CD - NERON nie chcial ich wypalac (nie pamietam jaki byl konkretny jai wtedy wywalal) zadne odinstalowanie/instalowanie nie pomagalo do czasu kiedy nie zrobilem formatu c: :].... Moze sproboj przez jais inny program.... Jezeli ani format ani inny program nie pomoze to wydaje mi sie ze zostaje tylko serwis...... Pozdrawiam
|
Poradziłem sobie z trybem - teraz oba palniki chodzą na UDMA tryb 2. Jednak nic to nie zmieniło... "plusy" nie wypalają się: "Błąd kalibracji mocy".
Ponowna instalacja Nero nic nie dała.... Brak mi sił... |
Cytat:
|
format c: dobry na wszystko :] (no moze prawie)
IMHO masz cos nakopane w systemie,tez mam palnik na SEC Master.MoBo na nForce2 z najnowszymi sterami nVidii i problemow jakichkolwiek brak |
Tylko dlaczego mogę wypalać płytki "minusowe" i RW bez problemów (no może tylko z większą wartością błędów) a "plusy" za nic nie chcą się palić?
Zmieniałem firmware tak jak zawsze, dlaczego nagle mam PIO zamiast DMA? Jak to zmienić? RATUNKU!!! |
Twoje kłopoty wynikają napewno z tego ze nagrywarka dział w PIO, jeśli nie uda Ci się przełączyć jej w tryb DMA możesz zapomnieć o bezproblemowym nagrywaniu płytek.
|
no nawet powiem ze vs0A chyba jak narazie jest najlepszym bioskiem dla mojego palnika wypalilem juz pare philipsow i platinum esperanca oraz verbetinki a nawet cdr sony dzialaja bez zarzutu na vs08 mialem problem z cdr byly wysokie bledy ale teraz jest oki zobaczymy jak beda nowsze bioski palic:)
|
A czy moje kłopoty z 812@832 mogą wynikać z tego że palnik pracuje na kanale Secondary Master IDE w trybie PIO i nie daje się przełączyć na DMA?
Na tym samym kanale tylko SLAVE chodzi też nagrywara CD Lite-On'a i ona rozpoznawana jest na kanale DMA... Próbowałem przełączać DVD-rw na DMA ale się nie daje... Głupieję już od tego... Aktualnie mam wrzucony firmware od VIP'a i nic się nie zmieniło... Ciągle nie mogę wypalać "plusów"... POMOCY!!! |
Verbatim DL na dvd stacjonarnym działa poprawnie.
|
wypalilem juz 4 filmy z VS0A ma Platinum +R x8 i wszystkie chodza elegancko
|
Cytat:
wypalilem 3 sztuki dvd+r verbatim na VS0A wyniki kprobe oki ale masakryczne problemy z otwarzaniem w stacjonarnych jak zatrybi to ida pieknie .Czego wogole na VS08 nie bylo zadnych problemow. a jak u innych??? |
Zakupiłem kilka płytek "minusów" i pala sie mniej więcej tak jak w załączniku.
Narmalnie gleba!!! Nigdy nie miałem tak złych wyników... Oczywiście "plusy" nadal się nie chcą wypalać: "Błąd kalibracji mocy". Już nie wiem co o tym myśleć... Może coś walnęło w palniku po flashowaniu? Hmm.... Ma ktoś z Was jakąś teorię na taką sytuację? Pozdrawiam! dex69 |
Cytat:
|
Cytat:
|
mam takie pytanie, odniośnie KProbe, nie chce zakładać nowego wątku a znaleźć odpowiedzi jakoś nie mogę:)
chciałbym wiedzieć jak powinien wyglądać wykres z KProbe aby można go było uznać za prawidłowy:) zaktualizowałem sobie przed chwilą bios z 812s@832s i nagrałem jedną płytkę ESPERANZA DVDR 8x moglibyście mi dać jakiś link lub wyjaśnić jak powinien wyglądać wynik testu :D wielkie dzięki ps. jak się dodaje załączniki?? przycisk ZARZĄDZANIE ZAŁĄCZNIKAMI nie działa :( |
A może ktoś ma fabryczny 832S?
|
Cytat:
|
Cytat:
VS0A widze ale z jakimi opcjami omnipatcher-a wgrales ?? moze cos tu by poprawil POzdrawiam |
Test Verbatim +R 8x palony 8x. Cena 7zł. Też Mitsubishi, jednak słabiej od HP.
|
Cytat:
|
na VS0A widze lepiej nagrywa platinium 8X
|
Cytat:
|
Do nagrywania 8x najlepsze są HP8x. Cena 15zł. Drogie, ale jak się wypalają!
|
no nagraklem
nagrale plytke platinum DVD+R 8X z predkoscia 8X a to wyniki
|
Test Verbatim+R DL na VS0A.Plik filmowy ISO 6,75 GB.
|
czy jak mam VS08 ( oczywiście 812@832) to mogę od razu wgrać 812S@832S_VS0A_Vip_Edyszyn ??
|
Cytat:
ja palnolem przed chwila Verbatima DVD+R i odrazu tescik Kprobe ALE UWAGA MOZE i cos jest z tymi DVD+R 2 stacjonarne Panasonic nie czytaja tej plytki a wyniku jak widac oki(Kprobe) sytuacja opanowana ale mam wrazenie ze dluzej sie czytaja nim zatrybia wszystko sie czyta i jest oki. |
Płytki na których podaje bład kalibracji to
EMTEC'i DVD+R Manufacturer ID: OPTODISC OP1. Na EMTEC'ach ale DVD+RW nagrywa bardzo dobrze. Nie wiem co jest grane... Czyżby ten firmware nie obsługiwał tego producenta? Ps.: jadę po jakieś inne płytki... może mój palnik uwziął się na EMTECi... |
Cytat:
no nie koniec jak to nisnik wlozyles (Producent) wyzej poczytaj jak wrocic na 812 |
Witam wszystkich!
Załadowałem ten nowy biosik od VIP'a do mojej 812@832 i wszystko pięknie tylko że DVD-RW nagrywa a przy DVD+R Nero pokazuje: "Błąd kalibracji mocy". Czy to już koniec? Poradźcie coś. Proszę.... Pozdrawiam! dex69 |
Cytat:
Kliknij http://codeguys.rpc1.org/firmwares/812S.US0N.stock.rar i załaduj. I to wszystko. Po bólu. jak masz potrzebe pozniej jaki chesz pod 812 s bios lub odrazu http://codeguys.rpc1.org/firmwares/812S.US0Q.stock.rar tu masz ten US0A http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-812S_US0Ab.zip |
Potrzebuje bin z USOA i instrukcje jak wrocic z 832.
Dzieki |
Mam problem.
Przetestowałem juz wiele bios-ow (rowniez modowane na 832 - udostepnione poprzez gr. dysk. cdrinfo.pl) i zawsze jest tak: - nagrywa bez zadnych negatywnych objawow CD-R i CD-RW roznych firm: od Hit po TDK - nagralem dane na plyte dolaczona do BOX-a DVD+R x8 i wsio OK - mialem wtedy biosa USOA - nagrywa dane ISO DVD-R, ale po nagraniu bardzo dlugo "mieli" zanim odtworzy - po nagrywaniu DVD-Video film jest odtwarzany do 3/4 na odtwarzaczach w kompach a potem wyskakuje blad odczytu - na DVD stacjonarnych wogole nie chca sie odtwarzac. Do tej pory nagrywalem Esperanza DVD-R x4 na 2x i 4X Oraz SUPRATEC x4 na x2 i x4 i wszystkie plyty do wyrzucenia :((( - po nagraniu tego samego obrazu na DVD-RW Esperanza x2 działa bez zarzutu ALE na odtw. stacjonarnych !!!!, np. LG, Pioneer, Tevion, Samsung, Panasonic. Po kilku zmianach Firmwareu nagrywarki nagralem na ta plyte nastepny obraz plyty DVD-Video i ....... na mojej nagrywarce blad odczytu po 3/4 filmu, a na stacjonarnym DVD Tevion 2002 wsio OK !!!!!!(czasami pojawia sie napis na wysw. zla nazwa ale odtw. OK) To samo dzieje sie na DVD-R Esperanzach *4 i to nawet na tych ktore zostaly nagrywane nie przez ta nagrywarke !!!!. Na dodatek Esperanza DVD-R x2 jest odtwarzana poprawnie. Czy to nie Paranoja lub MATRIX !!!!! :( Do zgrania filmow uzywam DVD descrypter ver.3.1.4.0, DVDONE ver. LUCiD oraz NERO 6.0.0.19 Moze to za stare wersje programow do pracy z ta nagrywarka???? (u kumpla na DVD-R Pionner x4 z maja 2003 dzialaja bez zarzutu) Dzieki z gory za jakiekolwiek INFO !!! |
tescik cdr sony na VS0A :spoko:
|
Ilość załączników: 4
test kilku plytek zapisanych na 812S (nagrywaka z 2 luty 2004) z biosem US0Q i VS08. W nazwie plikow zalaczonych screenow widac jaki nosnik, jaki bios i jakim speedem zapisywana byla plyta.
konfiguracja System operacyjny Microsoft Windows XP Professional Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack. 1 Typ procesora AMD Duron XP, 1058 MHz (6 x 176) Nazwa płyty głównej Soltek SL-75FRN2 / NV400-64 / NV400-L64 Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce2 Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM) Karta wideo RADEON 9200 SERIES (128 MB) Akcelerator 3D ATI Radeon 9200 (RV280) Dysk fizyczny MAXTOR 6L080J4 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) nForce_4.27_WinXP2K_WHQL_international zainstalowanych caly pakiet bez sterownikow SW IDE ps. ktos ma jakies pomysly co do tak nedznego zapisu? |
te opcje przyspieszaja zapis minimalnie,a mi zalezy na lepszej jakosci zapisu ,a nie na zdobyciu tych dodatkowych marnych sekund
|
Cytat:
|
_VIP_ czy moglibyś mi powiedzieć czemu w omnipatcherze dla najnowszego biosu ( VS0a) dla 832 nie zaznaczyłeś Eariel shift i Utalize force-shifting ??
|
co nowe powinno byc lepsze. kurcze jeczsze nie mam palnika juz minelo 10 dni roboczych jak dostali go do serwisu maja czas do czwartku i zaczynam bawic sie wkoncy po przerwie z biosikami.
|
ladnie troche lepiej na vsoa
|
TDK+RW x4 palony x4 ,plik .iso z filmem
VS0A http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_kprobe.jpg dla porownania VS08 (ta sama plyta,ten sam plik .iso) http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_kprobe.jpg Jak dla mnie VS0A jest rewelacyjny i jak tak dalej pojdzie z biosami to Litek bedzie nagrywal nie gorzej niz NEC :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
a moze kupmy sobe po NEC ND-2500A DVD-RW jedyne 174 pln NOWKA
http://www.mainn.com/ :spoko: POzdrawiam |
Dziękuje za odpowiedź - bios działa, nagrywarka równierz :)
Spróbowałem wgrać wersję VS08, niestety nagrywarka nie działała (pomarańczowa lamka cały czas mrugała, napęd nie czytał płyt itp.) |
juz Ci odpowiedzialem tutaj : http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37444
wgraj ten bios,a jesli naped zdechnie to bezproblemu pomozemy Ci go odratowac sciagnij jeszcze LtnFlash'a ,on ma opcje Compare gdzie mozna porownac docelowy bios z aktualnym.Jesli program stwierdzi ze bios pasuje to nie bedzie zadnego problemu z flashem na 832S |
aha, teraz zauważyłem, ale nie znam się na tym :(
Nadal nie wiem czy mogę wgrać go do Lite On OEM 812S (czyli 2S81) |
Cytat:
|
Witka, mam wersję oem nagrywarki Lite On 812S czyli 2S81 czy moge wgrać ten bios?
http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS03.rar |
Cytat:
|
Cytat:
juz zmienilem na 812@832S.VS0A zobaczymy co przyniesie ????? |
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
narazie TDK-R na US0Q i US0Q_omni_full
a ogolnie nie za ciekawe i bez roznic moze by kto wrzucil TDK-r na 812@832VS08 powiem szkoda mi kolejnej plytki a wczesniej na tym nie palilem jak mialem VS08 POzdrawiam fakt byly to te same obrazki poprawilem |
Już dzisiaj rano był. Przetestowałem na nim TDK +R 4x (palony 8x - wszystkie opcje z OmniPatchera) i jest lepiej niż na poprzednich. Poprzednio przy wcześniejszym skoku prędkości nagrywania zaczynały rosnąć błędy. Teraz utrzymują się w graniach 1-20 (średnio 13).
|
Jest nowy bios. http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS0A.stock.rar
|
Cytat:
|
Dobrze, zrobię test na TDK 4x na US0Q i VS08 tego samego pliku. Kupię dzisiaj w hurtowni wszystkie dostępne płytki 4x i zrobię testy.
|
Cytat:
Proponuje Ci porownac jednak TDK + R z VS08 i TDK + R z US0Q (nawet4X) ja porownujac verbatim 4x stwierdzam gorzej na US0Q a jak masz pewnosc ze jak wpadnie Ci tdk do palenia na US0Q bedzie OKI wogole z zaglowanie tymi biosam nie bardzo dobrze sprzyja firmie Liton i uzytownikom to co wtam wypadku ??? pozostaje dalej mieszanie biosami a tak wogole to mowimy tylko o markowych nosnikach a co z innymi ??? i nie wtym rzecz ze TDK czy Verbatim troche drosze ale nie zawsze po reka sa markowe nosniki.I nie wszyszcy uzytkownicy musza miec taka wiedze dla przecietnego (Kowalskego)plytka DVD-/+ to plytka. POzdrawiam |
Cytat:
|
bedze test tdk-r na US0Q
|
a teraz ciekawostka :
litek zakupil jednostki cats(do pomiaru jakosci odczytu oraz zapisu) (artyk. na CDRInfo.com) bedzie jeszcze lepiej i dokladnie czyli bioski beda jeszcze lepsze:) |
Tylko patrzeć jak będzie 812S@832S VS0A. Kupuję nowe płyty i czekam na nowy bios.
|
no faktycznie juz jest nowy bigosik:) widze ze sie zrobil maly bum bo teraz bioski robia w mgnieniu oka VS0A(- patched - 451S@832S, 851S@832S) to chyba odpowiedz na VS0Q :)
ale z przykroscja nie dla 812: If you have a 812S drive, you should NOT use this "_51S@832S" firmware! This firmware, as the name suggests, is for 451S and 851S drives only. |
Cytat:
|
Co sadzicie o nowym BIOS'ie VS0A - stock dla 812@832 z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html ? Ktory z nich wszystkich wg Was jest najlepszy ?
|
Cytat:
Co do biosu code US0Q to plik wynikowy jest trzy krotnie większy od firmowego. I dlaczego takie błędy? Będę jeszcze próbował. |
[QUOTE=slawekj]
Cytat:
a i stwierdzasz to na podstawie Platimum 8x ja mowie ze werbatimy np.DVD-r na US0Q pala sie gorzej niz na VS08 zrob test na swich ulubonych TDK proponuje US0Q US0Q omnipatcher VS08 i wtedy mozemy cos powiedziec ???? |
Cytat:
to jest dziewiczy bios US0Q( dla wtajemniczonych od code65536) ktory mam wgrany obecnie wieczorem przelece go omnipatcher na full opcje.tylko daje ta mozliwosc ze mozna go przeleciec omnipatcher. Pozdrawiam :spoko: |
Cytat:
|
[QUOTE=slawekj]
Cytat:
JEST JEST US0Q TU pod omnipatcher http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...14&postcount=2 |
[QUOTE=mensir67pl]wgrales dziewiczy ten US0Q czy potraktowales go omnipatcher?
:spoko: Firmowego US0Q nie można potraktować omnipatcher'em. Z załączonych wykresów wynika, że VS08 pali z wielokrotnie większą ilością błędów. Płyty czytane są poprawnie. Pytanie jak długo? |
Cytat:
Kprobe i VERBATIM DVD-R mialem lepsze odczyty PO PALENIU na vs08 co do PI |
Cytat:
wgrales dziewiczy ten US0Q czy potraktowales go omnipatcher? :spoko: Pozdrawiam wgralem ten US0Q na tak znienawidzonych BENQ jest trocze lepiej |
Ta sama płytka Lite On 8x nagrana na US0N 8x. Plik filmowy 3,92GB.
|
no to znowu ja
wlasnie dzis kupielm sobie nowego liteona i normalnie nie wiem co o tym myslec jakosc dziwnie nagralo mi plytke
zaluje tylko ze nagfrywalem troche malo danych ale chodzilo o zgranie jednej gierki na plyte tes zrobiony przy okazji nagrywalem plytke Lite-on 8X (nagrywarka byla w BOX'ie, kupilem bo tansza byla niz oem, 315zl(bialystok) data produkcji kwiecien) z predkoscia 8X |
Cytat:
|
Chcialem wgrac ten US0Q ale dostaje taki oto komunikat (screen). Czym to moge zaladowac, ewentualnie wyciagnac z exe'ka bin ?
|
HP +R 8x, cena płyty z pudełkiem 15zł. Nagrana 8x na firmowym US0Q. Ilość błędów podobna jak przy nagrywaniu 4x. W mojej nagrywarce VS08 nie sprawdza się przy nagrywaniu 8x. Występują wielokrotnie większe błędy.
|
Moze ktos przetestuje najnowszy firmware do 812S "US0Q" ? :)
Ciekawi mnie czy warto zmienic - DL obecnie nie nagrywam... Pozdrawiam Piciu |
Powracam na fabryczny bios 812S DR8US0N. Zrobię całą serię testów.
Test 1. Ta sama płyta Platinum +R 8x nagrana na VS08 odczytana na DR8US0N. Znacznie mniejsze błędy. |
Zaznaczyłem opcje force-fallback. Verbatim +R 8x. Ten sam plik 4,35GB. Jest lepiej. Dzięki.
|
a ja sobie wszystko zaznczylem i dziala pieknie tylko nie wiem jak z DL, bo ch... jeszcze drogie, ale moze kiedys
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:05. |