Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

_Vip_ 30.08.2004 13:32

ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"

slawekj 30.08.2004 13:48

Cytat:

Napisany przez _Vip_
ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"

To wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Najłatwiej porównywać wyniki do przeciętnych. Ale chyba najważniejsze w testach jest "wyłuskanie" tych drobnych różnic, które będą pomijane przy tak założonych błędach.

_Vip_ 30.08.2004 13:52

najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]

slawekj 30.08.2004 13:56

Cytat:

Napisany przez _Vip_
najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]

Chciałbym i dzisiaj nagrywałbym na np. esperanz'ach.

B@rtek 30.08.2004 13:57

No właśnie i Vip powiedział mądrze i na temat :spoko:

legion 30.08.2004 14:06

i tak kprobe czasem przeklamuje

slawekj 30.08.2004 14:10

Cytat:

Napisany przez legion
i tak kprobe czasem przeklamuje

Ale póki co lepszego nie ma. :taktak:

legion 30.08.2004 14:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale póki co lepszego nie ma. :taktak:

no niema ale slawek dla przypomnienia :Maybe this got too technical, and you are wondering what to look for in Kprobe reports?

Use this as a guideline for good discs:

PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280.
PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32.

And as always; lower is better

And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good.

mam przetlumaczyc :D

slawekj 30.08.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez legion

Wszystko jasne: "I jak zawsze; niższy jest lepszy " :taktak:

_Vip_ 30.08.2004 14:20

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chciałbym i dzisiaj nagrywałbym na np. esperanz'ach.

od jednej skrajnosci w druga skrajnosc

gwarantuje Ci ze po ilus tam latach moje platinumy ktore nie spelniaja Twoich super hiper specjalnych norm beda tak samo chodzily jak Twoje nagrywana w idealnej wilgotnosci Verbatimy :]

nikt nie oczekuje ze bedziesz nagrywal na esperach..poprostu moim zdaniem gdyby teraz zabrac Ci kprob'a to bys chyba popadl w schizofremie i chyba zaczolbys grysc klamki :]

legion 30.08.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wszystko jasne: "I jak zawsze; niższy jest lepszy " :taktak:

no tak ale wysze nie musi byc gorsze:)

kovalek 30.08.2004 14:32

Widze, że teraz to BIOS trzeba zmieniac co chwila... Czy wyszedł jakiś nowy stabilny i oficjalny biosa poza VS0A? Bo VS0B okazal sie wielkim niewypałem... A jak narazie to nie będe zmienial biosu, bo moj pali Dysany 2,4x z predkoscia 4x :-)

--
pozdrawiam
Leszek Kowalski

legion 30.08.2004 14:55

ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)

Turboni 30.08.2004 15:15

Ilość załączników: 1
ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty.
wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta.

pawelblu 30.08.2004 15:18

Cytat:

Napisany przez legion
no niema ale slawek dla przypomnienia :Maybe this got too technical, and you are wondering what to look for in Kprobe reports?

Use this as a guideline for good discs:

PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280.
PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32.

And as always; lower is better

And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good.

Te normy w przypadku PO maja sie nijak do tego co tu robimy bo dotycza ECC 8 dla PO a teraz uzywa sie ECC 1 dla PO.

Dalej. Dla mnie te 2 konkurujace wykresy na ktorych w koncu sie skupiliscie sa w kategorii - TAKIE SAME WYNIKI, choc jezeli mialbym obowiazkowo wybrac jeden to w tym przypadku wybral bym VS0B (co oczywiscie nic absolutnie nie znaczy i nie nalezy wyciagac stad jakis daleko idacych wnioskow).

Ktos pisal ze oprocz KProba nie ma innych narzedzi. Alez sa:

PlexTools dla Plextora, ktory jest chyba bardziej dokladny niz Kprobe.
DVDspeed z pomiarem predkosci odczytu plyty oraz z pomiarem bledow PI/PO dla napedow ktore potrafia te bledy zwracac.
DVDinfo i jego kwadraciki choc to sposob dosc pobiezny.

Jeszcze raz powtarzam - do tego wszystkiego trzeba miec dystans. Dobrze jest znac pewne teoretyczne prognozy tego co mozna sie spodziewac po plycie ale nie zapominajmy ze teoria i praktyka bardzo sie nie lubia.

Kidys sid zamiescil 2 wyniki nagrania plyty. Jedno bylo podczas gdy w pokoju mial wlaczone glosne basy a drugie gdy w pokoju bylo spokojnie. Wyniki byly KOSMICZNIE rozne. Oczywiscie widaomo ze nikt nie robi powaznych porownan przy takich warunkach ale pamietajcie ze proces nagrywania i sprawdzania plyty w Kprobe jest bardzo delikatny i podatny na rozne bodzce zewnetrzne.

Cytat:

Napisany przez Turboni
ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty.
wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta.

Tez juz kiedys o tym pisalem. Wynik z proba daje odpowiedz mniej wiecej do ktorej sposrod 3-4 grup mozna zaliczyc wynik wypalania. W przypadku tego wyniku co podales mimo tego ze gorszy od niektorych verbatimow i tak klasyfikuje sie do najwyzszej grupy (o ile ten skok to jest slawny pik mediateka ale watpie zeby bylo inaczej).

_Vip_ 30.08.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez legion
ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)

ke ?

mor info plis :]

Wicio666 30.08.2004 15:28

Ilość załączników: 2
Testy płyty Verbatim DVD+R 8X nagrywanej z prędkością 8X na VSC4 ( bo słyszałem że najnowszy bios miał poprawiać zapiś płyt z tą właśnie prędkością) na VS0A (na którym najlepiej u mnie są nagrywane płyty).
Z wykresów widać jasno : VS0A RULEZZZZ !! :D

_Vip_ 30.08.2004 15:35

znalazlem co chcialem :] http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=VSC4

legion 30.08.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez _Vip_
ke ?

mor info plis :]

na cdfreaks:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=105550

pawelblu 30.08.2004 15:47

Ma lespze niz 3500 ale tylko na plusach i tylko w przy niektorych predkosciach.

Nie oszukujmy sie LiteOnowi od poczatku lepiej wychodzil zapis plusa niz minusa.

Oczywiscie sprzet ktory wypuszcza LiteOn jest coraz lepszy (podobnie BIOSy), ale nie wiem czy 832 z VS0A lub innym BIOSem mozna postawic wyzej od 2500 z 1.07 beta5 DL+BS . Roznica w kazdym razie jest coraz mniejsza.

B@rtek 30.08.2004 16:51

Płytka Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x.

Podkład to Prodisc.
Tylko nie wiem dlaczego na biosach ze strony litka pokazuje 001 albo no media ???

Sprawdzana 10 min. po nagraniu.

B@rtek 30.08.2004 18:56

Verbatim DVD+R 4x palony 4x na VS04 :D Nagrana gdzieś miesiąc temu.

Nagrywany był film "Nożownik"-POLECAM przy okazji :D

B@rtek 30.08.2004 19:41

Platinum 8x palona 8x. Chyba najlepsze płytki 8x oprócz verbatima :D

Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :|

Wicio666 30.08.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez barte_k

Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :|

A czy ty masz normalną 812@832 czy masz Zebra-Mod ( czyli już w zasadzie 832) ??

B@rtek 30.08.2004 19:54

Mam fabryczny 832S z biosem VS0A :taktak:

slawekj 30.08.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez barte_k

Są lepsze od Platinum na Ricoh'u, to robione dla LiteOn'a x8:

B@rtek 30.08.2004 19:59

Sprzedaje tego Thomsona DTH220E :taktak: Chce ktos kupić :D

cobreti 30.08.2004 22:19

Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:

B@rtek 30.08.2004 22:24

Nagrywara na serwis jak nic :taktak: To przy 8x nie mam błedów PI powyżej 20 :D

pawelblu 30.08.2004 22:31

A czy napewno miales wszystko powylaczane w czasie nagrywania i sprawdzania ??

cobreti 30.08.2004 22:36

Yyyy no powiedzmy ze nie ;p Dc++ i jeszcze jedno dc++ i GG no i Panda Platinum Antyvirus. Hmm to mam zawsze przy starcie :mruga: wiec wsio wylaczyc mowicie bo to moze byc przez to ???

B@rtek 30.08.2004 22:40

Pawelblu u mnie chodził Azureus, który sciagał 3 gry, gg, i takie inne i widzisz jaki jest wykres :taktak:

Szoszon1 30.08.2004 22:42

Ilość załączników: 3
Proszę o jakiś komentarz odnośnie dodanych załączników.
Nagrywałem dzisiaj pięć świerzo kupionych płyt przy okazji zmieniając bios nagrywarki z VS0A VIp edyszyn na Vs08 i okazało się że płytki o wiele lepiej wyglądają na starszym biosie niż na nowszym.Jedyne co to na starszym biosie nie mogłem tych płytek nagrywać x8.Czy to jest normalne ?
Ps Płytki Proformace x4 palone x4 i jedna palona x8

Turboni 30.08.2004 22:44

u mnie tez chodzi ze 6 programow przy starcie systemu i jakos nagrywa dobrze

pawelblu 30.08.2004 23:37

To wszystko ma znaczenie. Podczas wypalania i testow staramy sie zachowac jak najbardziej przyjazdne warunki i wylaczamy wszystko co sie da.

Wicio666 30.08.2004 23:48

Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??

legion 30.08.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??

nie ma roznicy

Mistrzuu 31.08.2004 01:41

A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc

B@rtek 31.08.2004 10:26

Cytat:

Napisany przez Mistrzuu
A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc

ad.1 Błedy PI określają jakość nosnika a błędy PIF jakośc zapisu nagrywarki :taktak:

ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4.

ad.3 Jest taka dyskietka na górze, dzieki niej zapisujesz wyniki.

ad.4 Zostań przy VS0A

To chyba wszystko :D

pawelblu 31.08.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez barte_k
ad.1 Błedy PI określają jakość nosnika a błędy PIF jakośc zapisu nagrywarki :taktak:

??? Skad sa te informacje

PI - bledy parzystosci wewnetrznej

PO - bledy parzystosci zewnetrzej

Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee:

Cytat:

Napisany przez barte_k
ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4.

Dla ECC PI/PO 8/1 i speed 4x

cobreti 31.08.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez cobreti
Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:

Hmm czyli jezeli PI odpowiada za jakosc nosnika a PIF za jakosc nagrania przez nagrywarke. Czyli zmoich wykresow wychodzilo by ze nagrywarka bardzo dobrze nagrywa bo bledy PIF sa w granicach 2-4 a PI sa takie duze. Dobrze mysle ???

B@rtek 31.08.2004 10:47

Ktoś mi tak mówił o tych błędach :taktak:

B@rtek 31.08.2004 10:48

Ale to by miało cens z tymi PI. Porównaj wykres TDK do Gigamaster :D

Mistrzuu 31.08.2004 11:52

To jest plytka Vakoss slim za 2.49zl z Leclerca.Mysle ze nie jest tak zle zwlaszcza ze wszystko bez problemow zgrywa sie na dysk :mruga:

vincent 31.08.2004 12:16

Esperanza +R x4 za 1,80zł. 812@832 VS08. Wyniki, mówiąc delikatnie, takie sobie ale płytka śmiga bez mrugnięcia :-)

xxBlade 31.08.2004 13:50

Witam

Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach.

B@rtek 31.08.2004 14:13

Vincent no to ja pokaże moją.

Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D

icemac 31.08.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez xxBlade
Witam

Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach.

wszystko zalezy od danej sztuki ktora masz w domu w komputerze. jednym wypala lepiej na biosie "X" innym "Y" jeszcze innym na "Z"
poprobuj powgrywac rozne biosy wypal plytki i zobacz, ktory daje Ci najlepsze rezultaty i plytki wypalone na nim chodza bezproblemowo w stacjonarkach i kompach

P.S. "X", "Y", "Z" to tylko przykladowe wpisy nie biosy

zrezur 31.08.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez pawelblu
??? Skad sa te informacje

PI - bledy parzystosci wewnetrznej

PO - bledy parzystosci zewnetrzej

Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee:

TO jeszcze pytanie, jak te bledy maja sie do rzeczywistosci? jaka bedize roznica jesli plytka ma 10 PI a druga 400 PI? i jaka jak jedna ma 2 PO a druga 40 PO?
I jeszcze jedno, nie robcie konwersji wykresow z kprobe do jpg bo wiecej zajmuja, wykres w png zapisany od razu z kprobe zajmuje ok 11/15 KB a wasze od 60 do 100

vincent 31.08.2004 14:55

Cytat:

Napisany przez barte_k
Vincent no to ja pokaże moją.

Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D

Hmm.... Nie dość, że wykresik elegancki, to jeszcze jest to wykres esperanzy minusa! Mój litek nie lubi minusów, plusy pali zdecydowanie lepiej.

Chyba będę musiał popracować nad temperaturą powietrza no i naturalnie nad wilgotnością powietrza ;p

B@rtek 31.08.2004 15:08

Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x :taktak:

Na Bulkpaq DVD-R jest podobnie.

artik 31.08.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez cobreti
Hmm czyli jezeli PI odpowiada za jakosc nosnika a PIF za jakosc nagrania przez nagrywarke. Czyli zmoich wykresow wychodzilo by ze nagrywarka bardzo dobrze nagrywa bo bledy PIF sa w granicach 2-4 a PI sa takie duze. Dobrze mysle ???

Cobreti ten wykres jest bzdurny, pokazuje ci ze PI są średnio 1000, a z wykresu wcale tak nie wynika. Mialem juz takie dziwo w kprobe.
Oto ta sama płytka sprawdzona dwa razy. Wyniki się "troche" różnią :banan:

artik 31.08.2004 16:38

A teraz kosmiczna płytka sony -RWx1 palona x2. polecam :spoko:
Chyba brakło skali w kProbe :rotfl:

slawekj 31.08.2004 17:15

Cytat:

Napisany przez artik
A teraz kosmiczna płytka sony -RWx1 palona x2. polecam :spoko:
Chyba brakło skali w kProbe :rotfl:

Piękny wykres. Wyrażnie widać błędy PI i PIF. To wielka sztuka tak nagrać płytkę. Nie każdy palnik tak potrafi. :spoko:

zrezur 31.08.2004 17:28

Wypalilelem dane ISO z predk x2 na Verbatimie DATA/VIDEO dvd-R printable w zwyklym grubym pudelku. No i jak widac koncowka jest tragiczna, jakie beda konsekwencje tego (dane zczytuja sie na dysk bez problemu ze stala predk 5 MB) ? CHcialbym za 4 lata moc odtworzyc te dane, czy wyyjarac ponownie te dane na innym nosniku?
http://zmigrod.jarsat.pl/~hacek/dClipyZrezur_1.PNG

pawelblu 31.08.2004 17:30

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ktoś mi tak mówił o tych błędach :taktak:

No dobra, to ci bzdur nagadal.

Nie mozna z jednego wykesu okreslic co jest wina nagrywarki a co plyty. Nie ma tez zadnego przelozenia medzy PI/PO a oddzielna ocena nosnika i oddzielna ocena nagrywarki. Wynik PI i PO jest nierozszczepialna suma mozliwosci nosnika i nagrywarki a oba skladniki na jednym wykesie sa nierozroznialne.

Nosnik jak i sprzet okesla sie poprzez szereg testow i dzieki temu mozna uzyskac jakis przyblizony wynik jednego z testowanych elementow w zestawieniu ze zmieniajacym sie drugim elementem (czyli testowanie nosnika odbywa sie na roznych nagrywarkach, a testowanie nagrywarki na roznych nosnikach).

Cytat:

Napisany przez zrezur
TO jeszcze pytanie, jak te bledy maja sie do rzeczywistosci? jaka bedize roznica jesli plytka ma 10 PI a druga 400 PI? i jaka jak jedna ma 2 PO a druga 40 PO?
I jeszcze jedno, nie robcie konwersji wykresow z kprobe do jpg bo wiecej zajmuja, wykres w png zapisany od razu z kprobe zajmuje ok 11/15 KB a wasze od 60 do 100

Pisalem o tym wiele razy.

Kprobe daje nam teoretyczna prognoze (obrazowo mozna porowac to do prognozy pogody). TEORETYCZNIE plytka na ktorej jest mniej PI (podales 10) i mniej PO (podales 2) bedzie zachowywac sie lepiej niz ta ktora ma wiecej PI (400) i wiecej PO (40). Poza tym pierwsza plyta teoretycznie spelnia normy poprawnosci nagrania. Druga teoretycznie tych norm nie spelnia. Zeby wyniki byly pewniejsze powinno sie jeszcze umieszczac wyniki odczytu z CDspeeda, ale jest to niewygodne wiec sie tego masowo nie robi. Nawet lepsze wyniki testow Kproba i pomiaru predkosci CDSpeeda nie daja 100% odpowiedzi ktora plyta bedzie lepiej chodzic w moim stacjonarnym odtwarzaczu. Mozemy sie tego jedynie spodziewac.

Tomasz44 31.08.2004 18:39

Po trzy dniowym czytaniu dej dyskusji doszedłem do wniosku, że powinienem kupić LiteOna.
Ale niestety jak kupowałem (na raty w MM) swoję TDK DVDRW 0404N to o LiteOn nie było w tedy mowy. Każdy powie można było zaczekać i będzie coś w tym.
Prawda jest jedna, że na tą używana TDK jest Ok. tyle, że już mocno stara.

Mam jedno złożone (być moze pytanie) Czy aby z tą moją TDK nie można by zrobić tak jak z modelami LiteOna ?
Przyznam, że po tak długiej lekturze (prawie trzy dni - a dzisiaj kończy mi się urlop) nie mam już siły (ani oczy nie wytrzymują) szukać dalej.

Proszę o nie kierowanie mnie na strony angielsko-języczne.

pawelblu 31.08.2004 18:55

Ten twoj TDK to poprzedni model NECa - NEC 1300 dokladnie.

Tomasz44 31.08.2004 19:29

Dziękuję za reakcję.

To, że mój TDK to to samo NEC 1300 to wiem.
Niestety w dalszym ciągu nie wiem czy można zmienić na model wyżej a jak tak to na jaki.
Faktem jest, że moja TDK jest w tej chwili nie wiele warta ale chciałbym jej załatwić (tym bardziej, że już po gwarancji) bo to moim zdaniem nie najgorszy palnik.

Jak może mi ktoś pomóc to zgóry dziekuję.

pawelblu 31.08.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez Tomasz44
Dziękuję za reakcję.

To, że mój TDK to to samo NEC 1300 to wiem.
Niestety w dalszym ciągu nie wiem czy można zmienić na model wyżej a jak tak to na jaki.
Faktem jest, że moja TDK jest w tej chwili nie wiele warta ale chciałbym jej załatwić (tym bardziej, że już po gwarancji) bo to moim zdaniem nie najgorszy palnik.

Jak może mi ktoś pomóc to zgóry dziekuję.

Tego NECa na nic wiecej raczej nie przerobisz, ale poszukaj na forum.cdfreaks.com moze ktos cos probowal, moze sa jacys pionierzy...

Swoja droga to jest temat O CZYM INNYM !!!

Turboni 31.08.2004 23:23

i znowu pojawil sie nowy k-probe 2.4.1 :) ciekawe ja teraz bedzie z testami plyt

Tomasz44 01.09.2004 16:01

Gdzie się wszyscy pochowali. Taki tu ostatnio był tłok.
A koło 16 sierpnia to sami siebie przechodziliście.

Pozdrawiam wszystkich i mam taką cichą nadzieję, że jeszcze otrzymam dobrą odnośnie mojego TDK 0404N

EonsTimE 01.09.2004 16:03

Ja mam pytanko, bo nie doczytaem tu odpowiedzi:
Czy da sie przeflashować LiTe-On SOHW-812SX na 832SX? (X znaczy że są przenośne, podlączane przez USB2...) Czy też idą do nich op prostu flashe od zwykych 812S/832S- ale raczej w to wątpię...

Magda 01.09.2004 18:50

No Panowie! :) Wzięłam przykład z Turboniego i zaniosłam moja 812@832 do serwisu z tekstem, że nie czyta niektórych płytek, które sama pali. Zobaczymy czy wymienią na 832? :).

Turboni! Jak ją wrócą to za 2 dni znów odnieść? :)

Turboni 01.09.2004 19:02

Cytat:

Napisany przez Magda
No Panowie! :) Wzięłam przykład z Turboniego i zaniosłam moja 812@832 do serwisu z tekstem, że nie czyta niektórych płytek, które sama pali. Zobaczymy czy wymienią na 832? :).

Turboni! Jak ją wrócą to za 2 dni znów odnieść? :)

jak ci zwroca twoja nagrywarke to za kolejne 2 dni znowu im odnies i jeszcze powiedz ze nie chce czytac niektorych plyt tloczonych.

zmienilas bios na orginalny od 812?

a walcz o 832 bo powiedz ze dalas za nia tyle co keraz kosztuje 832 a nawet wiecej.

jak wroci z serwisu to daj znac co i jak .
:jupi: :D :spoko:

Magda 01.09.2004 19:10

Zmieniłam na stary biosik, spoko! :) Dzięki!

Turboni 01.09.2004 22:21

kolejna plytka verbatim dvd+r x4 wypalona przed 20minutami x4
super :jupi: :D

slawekj 01.09.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez Turboni
kolejna plytka verbatim dvd+r x4 wypalona przed 20minutami x4
super :jupi: :D

A masz Verbatimy nagrane 2-3 miesiące wcześniej. Jeżeli tak to prośba o zrobienie testu.

Turboni 01.09.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez slawekj
A masz Verbatimy nagrane 2-3 miesiące wcześniej. Jeżeli tak to prośba o zrobienie testu.

no niestety nie mam verbatimow sprzed 3 miesiecy mam z tego okresu esperanze a jeszcze z wczesniejszego howki ktore w listopadzie beda mialy rok

slawekj 01.09.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez Turboni
no niestety nie mam verbatimow sprzed 3 miesiecy mam z tego okresu esperanze a jeszcze z wczesniejszego howki ktore w listopadzie beda mialy rok

Pytam dlatego, że w niedzielę robiłem mały porządek z płytami i przy okazji zrobiłem dla porównania testy Verbatinów i TDK. Niestety po 5 miesiącach Verbatimy na końcówkach miały większe błędy a przy TDK bez zmian. Dlatego szukam potwierdzenia, czy u innych tak samo.

mensir67pl 01.09.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez slawekj
Pytam dlatego, że w niedzielę robiłem mały porządek z płytami i przy okazji zrobiłem dla porównania testy Verbatinów i TDK. Niestety po 5 miesiącach Verbatimy na końcówkach miały większe błędy a przy TDK bez zmian. Dlatego szukam potwierdzenia, czy u innych tak samo.

Verbatim Maj gdzies poczatek miesiaca

slawekj 01.09.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Verbatim Maj gdzies poczatek miesiaca

A tak mój. Może trafiłem na zły nośnik. Teraz tylko palę na TDK +R.

T3pl 02.09.2004 00:35

Sony Testy

Proszę o pomoc czy te wyniki są dobra czy złe. Liteoik 812S@832S@Sony DRU-700A.Nie znam się na tych wykresach.test zrobiłem po przegraniu płytki DVDdecrypterem i nagranie na tani nośnik HAVK DVD-R x4.

slawekj 02.09.2004 00:38

Cytat:

Napisany przez T3pl
Proszę o pomoc czy te wyniki są dobra czy złe. Liteoik 812S@832S@Sony DRU-700A.Nie znam się na tych wykresach.test zrobiłem po przegraniu płytki DVDdecrypterem i nagranie na tani nośnik HAVK DVD-R x4.

Ustaw speed x4 i zrób jeszcze raz test.

pawelblu 02.09.2004 00:42

Ten wynik jest niepokojacy.

Bartek0000 02.09.2004 08:55

A co wy na to?
Proszę o opinie o mojej nagrywarce?

Bartek0000 02.09.2004 08:59

Cytat:

Napisany przez Bartek0000
A co wy na to?

Mam jeszcze jedno pytanie, jak zamieścić na tych stronach bezpośretnia fotki z testu jak to robią inni ?

slawekj 02.09.2004 09:17

Cytat:

A co wy na to?

Pierwszy wykres ma za dużo błędów, nośnik nie najlepszy, drugi w normie.
Cytat:

Mam jeszcze jedno pytanie, jak zamieścić na tych stronach bezpośretnia fotki z testu jak to robią inni ?

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=969 :taktak:

Sebastian997 02.09.2004 10:32

Dziwna sprawa z tymi plytkami Benq. Z tego co widze na zalaczonych wykresach nosniki te pala sie gorzej niz zle. Max. PI (np. na wykresach Andrexxl) dochodzi do 350, a PIF do 25. Widze nawet wykres gdzie bledy siegaja az 600 dla PI i 100 dla PIF. Jednym slowem katastrofa. Ale tu ciekawa sprawa. Mam te same plytki, czyli Benq z promocji w Mediamarkt. Kupilem je tak jak wszyscy w w cenie 99 gr za sztuke pakowane po 10 szt. U mnie pala sie o niebo lepiej ! I to nie moze byc przypadek, czy jakas szczegolna partia bo kupowalem je w roznym czasie w dwoch roznych sklapach Mediamarkt. Czesci kupilem w Katowicach, a czesc w Czeladzi. Dziwna sprawa, ale dla mnie jak na nosnik w cenie ponizej 1 zl. to do mniej waznych danych jest jak znalazl

Sebastian997 02.09.2004 10:34

I jeszcze jeden wykres tych Benq za 99 gr. Trzeba tez pamietac ze to "minusy", ktorych LiteOn'y nie specjalnie lubia. Mysle ze jak na taki nosnik to wynik calkiem spoko, i co calkiem dziwne, nie porownywalny z tymi ktore widzialem wczesniej na forum. Dziwne...

slawekj 02.09.2004 10:58

A KProbe c.d. zmian. Nie ma już realtime. v 2.4.2.

Bartek0000 02.09.2004 12:18

Cytat:

Napisany przez slawekj
A KProbe c.d. zmian. Nie ma już realtime. v 2.4.2.

Agdzie jest do pobrania ta wersja?

slawekj 02.09.2004 12:22

Cytat:

Agdzie jest do pobrania ta wersja?

Przyciskamy ikone update po prawej stronie programu - ostatnia ikona.

Bartek0000 02.09.2004 13:10

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przyciskamy ikone update po prawej stronie programu - ostatnia ikona.

Dlatego pytam bo ja przenoszę ten program na inny komp.
ok

legion 02.09.2004 20:39

panowie ale szalejecie nie bylo mnie raptem 3 dni a tu juz nowe kprobe to jakis tescik jutro zapuszcze:)

obiecany tescik :)
verb4x nagrany 4x dalej na VS0A tylko ze nowe Kprobe

xzas 03.09.2004 12:51

czy moze mi ktos wytlumaczyc ponizsza sytuacje, chodzi mi o czas i predkosc nagrania pelnej plytki (3:52 i speed 18.2x)

plyta to verbatim +R 4x MCC-002, z cake box'a

rozmiar pliku img 4 681 441 280 bytes

I 12:00:41 Source File: G:\xyz.img
I 12:00:41 Source File Sectors: 2*285*860 (MODE1/2048)
I 12:00:41 Source File Size: 4*681*441*280 bytes
I 12:00:42 Destination Device: [0:1:0] LITE-ON DVDRW SOHW-832S VS08 (F:) (ATA)
I 12:00:42 Destination Media Type: DVD+R (Disc ID: MCC-002-00) (Speeds: 2,4x; 4x)
I 12:00:42 Destination Media Sectors: 2*295*104
I 12:00:42 Write Mode: DVD
I 12:00:42 Write Speed: MAX
I 12:00:42 Test Mode: No
I 12:00:42 BURN-Proof: Enabled
I 12:00:42 Filling Buffer...
I 12:00:43 Writing LeadIn...
I 12:01:04 Writing Image...
I 12:04:06 Synchronising Cache...
I 12:04:07 Closing Track...
I 12:04:11 Finalising Disc...
I 12:04:34 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:03:52
I 12:04:34 Average Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) - Maximum Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x)

a tutaj jeszcze screen z kprobe, jak widac jest jeden wiekszy zbiorek pik'ow PI

ps. nagrywareszka 832S oem dzisiaj kupiona ;)

xzas 03.09.2004 13:09

zapomnialem dodac ze nagrywalem programem DVDDecrypter 3.5.1.0
a oto jeszcze jeden scan z kproba (przypomnialem sobie o krystalizacji powiezchni nosnika, a poprzedni scan byl zrobiony natychmiast po wypaleniu)

B@rtek 03.09.2004 13:14

Cytat:

Napisany przez xzas
czy moze mi ktos wytlumaczyc ponizsza sytuacje, chodzi mi o czas i predkosc nagrania pelnej plytki (3:52 i speed 18.2x)

I 12:04:34 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:03:52
I 12:04:34 Average Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) - Maximum Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x)

18,2x :O :szczena:

pawelblu 03.09.2004 13:42

A ta plyta dziala ??

Darek_K 03.09.2004 13:45

Cytat:

Napisany przez barte_k
18,2x :O :szczena:

:rotfl: no wlasnie co to za super model :D niecale 4 min.... niezle niezle ^_^

BTW juz 200 strona tego topicu...... to chyba rekord na tym forum...

icemac 03.09.2004 13:56

chlopie 18,2x i to na plytce 4x to cos suuuuuper szybkiego i nowego

xzas 03.09.2004 14:05

no wlasnie, plytka dziala bez zarzutow, biosik byl oryginalnie wgrany VS08
jak looknalem w eeprom to tam jest data urzadzenia wystawiona na 2004-07-07

zaraz wypale cos po ludzku 4x ;]

ps. najsmieszniejsze jest to ze ostanie moedele pioniera 108 i nec'a nd3500 ktore powinny palic 16x pala tylko na koncu plytki z pelnym speedem, a rezultaty takich plyt sa nieporownywalnie gorsze z moja, a moja w koncu jest tylko 8x ;]

artik 03.09.2004 14:07

Cytat:

Napisany przez xzas
no wlasnie, plytka dziala bez zarzutow, biosik byl oryginalnie wgrany VS08
jak looknalem w eeprom to tam jest data urzadzenia wystawiona na 2004-07-07

zaraz wypale cos po ludzku 4x ;]

kosmiczna technologia, NASA moze byc zainteresowana :blee:
moze zegar zmieniłes w czasie nagrywania :>

xzas 03.09.2004 14:08

jak mialem 812S to w czasie nagrywania mialem wsio powylaczane, z taska
a teraz ogladam sobie film, mam odpalonych 10 okienek IE a w tle sie nagrywa ;]

B@rtek 03.09.2004 14:10

Cytat:

Napisany przez artik
kosmiczna technologia, NASA moze byc zainteresowana :blee:
moze zegar zmieniłes w czasie nagrywania :>

A skąd to 18,2x?

B@rtek 03.09.2004 14:11

Cytat:

Napisany przez Darek_K
BTW juz 200 strona tego topicu...... to chyba rekord na tym forum...

To nie rekord :nie:

xzas 03.09.2004 15:07

A oto plytka DVD, tez verb +R MCC002, nagrana 4x, kilka dni temu.
Dwa scany: pierwszy nagrywarka 812S832S (na tej zostala nagrana i zeskanowana) i drugi nowka 832S (na tej zostala zeskanowana ponownie plytka)

VIZZARD 03.09.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez xzas
czas i predkosc nagrania pelnej plytki (3:52 i speed 18.2x)

Prędkość nagrywania ustawiana z miejscami po przecinku nie zawsze daje dobre rezultaty :nie:

Po prostu przelicznik prędkość do czasu nie jest liczbą całkowitą i to bruździ w tym przypadku

Spróbuj ustawić prędkość nagrywania w pełnych liczbach, np. x20 albo x30 :tak!:

Wtedy ilość błędów powinna drastycznie zmaleć :O

^_^

legion 04.09.2004 00:02

ale szalenstwo xzas podtlenek azotu uzyles:)
ale tak na serio to pewnie cos ci wymieklo :)
i teraz verb4x:) ( wlaczone - gg, mozilla,azurek,norton antyvir,windows2000:) )

pawelblu 04.09.2004 00:05

Sluchaj xzas. Jezeli wszyskto co powiedziales do tej pory jest prawda i rzeczywiscie ta plytka nagrala sie cala z predkoscia 18.2x w 3 minuty i do tego dziala, to to jest precedens na duza skale.

Teraz widze kolejnego posta w dziale nosniki. A wiec to wszystko wyglada na wkret :blee:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51.