![]() |
ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"
|
Cytat:
|
najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]
|
Cytat:
|
No właśnie i Vip powiedział mądrze i na temat :spoko:
|
i tak kprobe czasem przeklamuje
|
Cytat:
|
Cytat:
Use this as a guideline for good discs: PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280. PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32. And as always; lower is better And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good. mam przetlumaczyc :D |
Cytat:
|
Cytat:
gwarantuje Ci ze po ilus tam latach moje platinumy ktore nie spelniaja Twoich super hiper specjalnych norm beda tak samo chodzily jak Twoje nagrywana w idealnej wilgotnosci Verbatimy :] nikt nie oczekuje ze bedziesz nagrywal na esperach..poprostu moim zdaniem gdyby teraz zabrac Ci kprob'a to bys chyba popadl w schizofremie i chyba zaczolbys grysc klamki :] |
Cytat:
|
Widze, że teraz to BIOS trzeba zmieniac co chwila... Czy wyszedł jakiś nowy stabilny i oficjalny biosa poza VS0A? Bo VS0B okazal sie wielkim niewypałem... A jak narazie to nie będe zmienial biosu, bo moj pali Dysany 2,4x z predkoscia 4x :-)
-- pozdrawiam Leszek Kowalski |
ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)
|
Ilość załączników: 1
ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty. wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta. |
Cytat:
Dalej. Dla mnie te 2 konkurujace wykresy na ktorych w koncu sie skupiliscie sa w kategorii - TAKIE SAME WYNIKI, choc jezeli mialbym obowiazkowo wybrac jeden to w tym przypadku wybral bym VS0B (co oczywiscie nic absolutnie nie znaczy i nie nalezy wyciagac stad jakis daleko idacych wnioskow). Ktos pisal ze oprocz KProba nie ma innych narzedzi. Alez sa: PlexTools dla Plextora, ktory jest chyba bardziej dokladny niz Kprobe. DVDspeed z pomiarem predkosci odczytu plyty oraz z pomiarem bledow PI/PO dla napedow ktore potrafia te bledy zwracac. DVDinfo i jego kwadraciki choc to sposob dosc pobiezny. Jeszcze raz powtarzam - do tego wszystkiego trzeba miec dystans. Dobrze jest znac pewne teoretyczne prognozy tego co mozna sie spodziewac po plycie ale nie zapominajmy ze teoria i praktyka bardzo sie nie lubia. Kidys sid zamiescil 2 wyniki nagrania plyty. Jedno bylo podczas gdy w pokoju mial wlaczone glosne basy a drugie gdy w pokoju bylo spokojnie. Wyniki byly KOSMICZNIE rozne. Oczywiscie widaomo ze nikt nie robi powaznych porownan przy takich warunkach ale pamietajcie ze proces nagrywania i sprawdzania plyty w Kprobe jest bardzo delikatny i podatny na rozne bodzce zewnetrzne. Cytat:
|
Cytat:
ke ? mor info plis :] |
Ilość załączników: 2
Testy płyty Verbatim DVD+R 8X nagrywanej z prędkością 8X na VSC4 ( bo słyszałem że najnowszy bios miał poprawiać zapiś płyt z tą właśnie prędkością) na VS0A (na którym najlepiej u mnie są nagrywane płyty).
Z wykresów widać jasno : VS0A RULEZZZZ !! :D |
znalazlem co chcialem :] http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=VSC4
|
Cytat:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=105550 |
Ma lespze niz 3500 ale tylko na plusach i tylko w przy niektorych predkosciach.
Nie oszukujmy sie LiteOnowi od poczatku lepiej wychodzil zapis plusa niz minusa. Oczywiscie sprzet ktory wypuszcza LiteOn jest coraz lepszy (podobnie BIOSy), ale nie wiem czy 832 z VS0A lub innym BIOSem mozna postawic wyzej od 2500 z 1.07 beta5 DL+BS . Roznica w kazdym razie jest coraz mniejsza. |
Płytka Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x.
Podkład to Prodisc. Tylko nie wiem dlaczego na biosach ze strony litka pokazuje 001 albo no media ??? Sprawdzana 10 min. po nagraniu. |
Verbatim DVD+R 4x palony 4x na VS04 :D Nagrana gdzieś miesiąc temu.
Nagrywany był film "Nożownik"-POLECAM przy okazji :D |
Platinum 8x palona 8x. Chyba najlepsze płytki 8x oprócz verbatima :D
Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :| |
Cytat:
A czy ty masz normalną 812@832 czy masz Zebra-Mod ( czyli już w zasadzie 832) ?? |
Mam fabryczny 832S z biosem VS0A :taktak:
|
Cytat:
|
Sprzedaje tego Thomsona DTH220E :taktak: Chce ktos kupić :D
|
Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:
|
Nagrywara na serwis jak nic :taktak: To przy 8x nie mam błedów PI powyżej 20 :D
|
A czy napewno miales wszystko powylaczane w czasie nagrywania i sprawdzania ??
|
Yyyy no powiedzmy ze nie ;p Dc++ i jeszcze jedno dc++ i GG no i Panda Platinum Antyvirus. Hmm to mam zawsze przy starcie :mruga: wiec wsio wylaczyc mowicie bo to moze byc przez to ???
|
Pawelblu u mnie chodził Azureus, który sciagał 3 gry, gg, i takie inne i widzisz jaki jest wykres :taktak:
|
Ilość załączników: 3
Proszę o jakiś komentarz odnośnie dodanych załączników.
Nagrywałem dzisiaj pięć świerzo kupionych płyt przy okazji zmieniając bios nagrywarki z VS0A VIp edyszyn na Vs08 i okazało się że płytki o wiele lepiej wyglądają na starszym biosie niż na nowszym.Jedyne co to na starszym biosie nie mogłem tych płytek nagrywać x8.Czy to jest normalne ? Ps Płytki Proformace x4 palone x4 i jedna palona x8 |
u mnie tez chodzi ze 6 programow przy starcie systemu i jakos nagrywa dobrze
|
To wszystko ma znaczenie. Podczas wypalania i testow staramy sie zachowac jak najbardziej przyjazdne warunki i wylaczamy wszystko co sie da.
|
Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??
|
Cytat:
|
A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc
|
Cytat:
ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4. ad.3 Jest taka dyskietka na górze, dzieki niej zapisujesz wyniki. ad.4 Zostań przy VS0A To chyba wszystko :D |
Cytat:
PI - bledy parzystosci wewnetrznej PO - bledy parzystosci zewnetrzej Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee: Cytat:
|
Cytat:
|
Ktoś mi tak mówił o tych błędach :taktak:
|
Ale to by miało cens z tymi PI. Porównaj wykres TDK do Gigamaster :D
|
To jest plytka Vakoss slim za 2.49zl z Leclerca.Mysle ze nie jest tak zle zwlaszcza ze wszystko bez problemow zgrywa sie na dysk :mruga:
|
Esperanza +R x4 za 1,80zł. 812@832 VS08. Wyniki, mówiąc delikatnie, takie sobie ale płytka śmiga bez mrugnięcia :-)
|
Witam
Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach. |
Vincent no to ja pokaże moją.
Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D |
Cytat:
poprobuj powgrywac rozne biosy wypal plytki i zobacz, ktory daje Ci najlepsze rezultaty i plytki wypalone na nim chodza bezproblemowo w stacjonarkach i kompach P.S. "X", "Y", "Z" to tylko przykladowe wpisy nie biosy |
Cytat:
I jeszcze jedno, nie robcie konwersji wykresow z kprobe do jpg bo wiecej zajmuja, wykres w png zapisany od razu z kprobe zajmuje ok 11/15 KB a wasze od 60 do 100 |
Cytat:
Chyba będę musiał popracować nad temperaturą powietrza no i naturalnie nad wilgotnością powietrza ;p |
Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x :taktak:
Na Bulkpaq DVD-R jest podobnie. |
Cytat:
Oto ta sama płytka sprawdzona dwa razy. Wyniki się "troche" różnią :banan: |
A teraz kosmiczna płytka sony -RWx1 palona x2. polecam :spoko:
Chyba brakło skali w kProbe :rotfl: |
Cytat:
|
Wypalilelem dane ISO z predk x2 na Verbatimie DATA/VIDEO dvd-R printable w zwyklym grubym pudelku. No i jak widac koncowka jest tragiczna, jakie beda konsekwencje tego (dane zczytuja sie na dysk bez problemu ze stala predk 5 MB) ? CHcialbym za 4 lata moc odtworzyc te dane, czy wyyjarac ponownie te dane na innym nosniku?
http://zmigrod.jarsat.pl/~hacek/dClipyZrezur_1.PNG |
Cytat:
Nie mozna z jednego wykesu okreslic co jest wina nagrywarki a co plyty. Nie ma tez zadnego przelozenia medzy PI/PO a oddzielna ocena nosnika i oddzielna ocena nagrywarki. Wynik PI i PO jest nierozszczepialna suma mozliwosci nosnika i nagrywarki a oba skladniki na jednym wykesie sa nierozroznialne. Nosnik jak i sprzet okesla sie poprzez szereg testow i dzieki temu mozna uzyskac jakis przyblizony wynik jednego z testowanych elementow w zestawieniu ze zmieniajacym sie drugim elementem (czyli testowanie nosnika odbywa sie na roznych nagrywarkach, a testowanie nagrywarki na roznych nosnikach). Cytat:
Kprobe daje nam teoretyczna prognoze (obrazowo mozna porowac to do prognozy pogody). TEORETYCZNIE plytka na ktorej jest mniej PI (podales 10) i mniej PO (podales 2) bedzie zachowywac sie lepiej niz ta ktora ma wiecej PI (400) i wiecej PO (40). Poza tym pierwsza plyta teoretycznie spelnia normy poprawnosci nagrania. Druga teoretycznie tych norm nie spelnia. Zeby wyniki byly pewniejsze powinno sie jeszcze umieszczac wyniki odczytu z CDspeeda, ale jest to niewygodne wiec sie tego masowo nie robi. Nawet lepsze wyniki testow Kproba i pomiaru predkosci CDSpeeda nie daja 100% odpowiedzi ktora plyta bedzie lepiej chodzic w moim stacjonarnym odtwarzaczu. Mozemy sie tego jedynie spodziewac. |
Po trzy dniowym czytaniu dej dyskusji doszedłem do wniosku, że powinienem kupić LiteOna.
Ale niestety jak kupowałem (na raty w MM) swoję TDK DVDRW 0404N to o LiteOn nie było w tedy mowy. Każdy powie można było zaczekać i będzie coś w tym. Prawda jest jedna, że na tą używana TDK jest Ok. tyle, że już mocno stara. Mam jedno złożone (być moze pytanie) Czy aby z tą moją TDK nie można by zrobić tak jak z modelami LiteOna ? Przyznam, że po tak długiej lekturze (prawie trzy dni - a dzisiaj kończy mi się urlop) nie mam już siły (ani oczy nie wytrzymują) szukać dalej. Proszę o nie kierowanie mnie na strony angielsko-języczne. |
Ten twoj TDK to poprzedni model NECa - NEC 1300 dokladnie.
|
Dziękuję za reakcję.
To, że mój TDK to to samo NEC 1300 to wiem. Niestety w dalszym ciągu nie wiem czy można zmienić na model wyżej a jak tak to na jaki. Faktem jest, że moja TDK jest w tej chwili nie wiele warta ale chciałbym jej załatwić (tym bardziej, że już po gwarancji) bo to moim zdaniem nie najgorszy palnik. Jak może mi ktoś pomóc to zgóry dziekuję. |
Cytat:
Swoja droga to jest temat O CZYM INNYM !!! |
i znowu pojawil sie nowy k-probe 2.4.1 :) ciekawe ja teraz bedzie z testami plyt
|
Gdzie się wszyscy pochowali. Taki tu ostatnio był tłok.
A koło 16 sierpnia to sami siebie przechodziliście. Pozdrawiam wszystkich i mam taką cichą nadzieję, że jeszcze otrzymam dobrą odnośnie mojego TDK 0404N |
Ja mam pytanko, bo nie doczytaem tu odpowiedzi:
Czy da sie przeflashować LiTe-On SOHW-812SX na 832SX? (X znaczy że są przenośne, podlączane przez USB2...) Czy też idą do nich op prostu flashe od zwykych 812S/832S- ale raczej w to wątpię... |
No Panowie! :) Wzięłam przykład z Turboniego i zaniosłam moja 812@832 do serwisu z tekstem, że nie czyta niektórych płytek, które sama pali. Zobaczymy czy wymienią na 832? :).
Turboni! Jak ją wrócą to za 2 dni znów odnieść? :) |
Cytat:
zmienilas bios na orginalny od 812? a walcz o 832 bo powiedz ze dalas za nia tyle co keraz kosztuje 832 a nawet wiecej. jak wroci z serwisu to daj znac co i jak . :jupi: :D :spoko: |
Zmieniłam na stary biosik, spoko! :) Dzięki!
|
kolejna plytka verbatim dvd+r x4 wypalona przed 20minutami x4
super :jupi: :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Verbatim Maj gdzies poczatek miesiaca |
Cytat:
|
Sony Testy
Proszę o pomoc czy te wyniki są dobra czy złe. Liteoik 812S@832S@Sony DRU-700A.Nie znam się na tych wykresach.test zrobiłem po przegraniu płytki DVDdecrypterem i nagranie na tani nośnik HAVK DVD-R x4.
|
Cytat:
|
Ten wynik jest niepokojacy.
|
A co wy na to?
Proszę o opinie o mojej nagrywarce? |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Dziwna sprawa z tymi plytkami Benq. Z tego co widze na zalaczonych wykresach nosniki te pala sie gorzej niz zle. Max. PI (np. na wykresach Andrexxl) dochodzi do 350, a PIF do 25. Widze nawet wykres gdzie bledy siegaja az 600 dla PI i 100 dla PIF. Jednym slowem katastrofa. Ale tu ciekawa sprawa. Mam te same plytki, czyli Benq z promocji w Mediamarkt. Kupilem je tak jak wszyscy w w cenie 99 gr za sztuke pakowane po 10 szt. U mnie pala sie o niebo lepiej ! I to nie moze byc przypadek, czy jakas szczegolna partia bo kupowalem je w roznym czasie w dwoch roznych sklapach Mediamarkt. Czesci kupilem w Katowicach, a czesc w Czeladzi. Dziwna sprawa, ale dla mnie jak na nosnik w cenie ponizej 1 zl. to do mniej waznych danych jest jak znalazl
|
I jeszcze jeden wykres tych Benq za 99 gr. Trzeba tez pamietac ze to "minusy", ktorych LiteOn'y nie specjalnie lubia. Mysle ze jak na taki nosnik to wynik calkiem spoko, i co calkiem dziwne, nie porownywalny z tymi ktore widzialem wczesniej na forum. Dziwne...
|
A KProbe c.d. zmian. Nie ma już realtime. v 2.4.2.
|
Cytat:
Agdzie jest do pobrania ta wersja? |
Cytat:
|
Cytat:
ok |
panowie ale szalejecie nie bylo mnie raptem 3 dni a tu juz nowe kprobe to jakis tescik jutro zapuszcze:)
obiecany tescik :) verb4x nagrany 4x dalej na VS0A tylko ze nowe Kprobe |
czy moze mi ktos wytlumaczyc ponizsza sytuacje, chodzi mi o czas i predkosc nagrania pelnej plytki (3:52 i speed 18.2x)
plyta to verbatim +R 4x MCC-002, z cake box'a rozmiar pliku img 4 681 441 280 bytes I 12:00:41 Source File: G:\xyz.img I 12:00:41 Source File Sectors: 2*285*860 (MODE1/2048) I 12:00:41 Source File Size: 4*681*441*280 bytes I 12:00:42 Destination Device: [0:1:0] LITE-ON DVDRW SOHW-832S VS08 (F:) (ATA) I 12:00:42 Destination Media Type: DVD+R (Disc ID: MCC-002-00) (Speeds: 2,4x; 4x) I 12:00:42 Destination Media Sectors: 2*295*104 I 12:00:42 Write Mode: DVD I 12:00:42 Write Speed: MAX I 12:00:42 Test Mode: No I 12:00:42 BURN-Proof: Enabled I 12:00:42 Filling Buffer... I 12:00:43 Writing LeadIn... I 12:01:04 Writing Image... I 12:04:06 Synchronising Cache... I 12:04:07 Closing Track... I 12:04:11 Finalising Disc... I 12:04:34 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:03:52 I 12:04:34 Average Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) - Maximum Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) a tutaj jeszcze screen z kprobe, jak widac jest jeden wiekszy zbiorek pik'ow PI ps. nagrywareszka 832S oem dzisiaj kupiona ;) |
zapomnialem dodac ze nagrywalem programem DVDDecrypter 3.5.1.0
a oto jeszcze jeden scan z kproba (przypomnialem sobie o krystalizacji powiezchni nosnika, a poprzedni scan byl zrobiony natychmiast po wypaleniu) |
Cytat:
|
A ta plyta dziala ??
|
Cytat:
BTW juz 200 strona tego topicu...... to chyba rekord na tym forum... |
chlopie 18,2x i to na plytce 4x to cos suuuuuper szybkiego i nowego
|
no wlasnie, plytka dziala bez zarzutow, biosik byl oryginalnie wgrany VS08
jak looknalem w eeprom to tam jest data urzadzenia wystawiona na 2004-07-07 zaraz wypale cos po ludzku 4x ;] ps. najsmieszniejsze jest to ze ostanie moedele pioniera 108 i nec'a nd3500 ktore powinny palic 16x pala tylko na koncu plytki z pelnym speedem, a rezultaty takich plyt sa nieporownywalnie gorsze z moja, a moja w koncu jest tylko 8x ;] |
Cytat:
moze zegar zmieniłes w czasie nagrywania :> |
jak mialem 812S to w czasie nagrywania mialem wsio powylaczane, z taska
a teraz ogladam sobie film, mam odpalonych 10 okienek IE a w tle sie nagrywa ;] |
Cytat:
|
Cytat:
|
A oto plytka DVD, tez verb +R MCC002, nagrana 4x, kilka dni temu.
Dwa scany: pierwszy nagrywarka 812S832S (na tej zostala nagrana i zeskanowana) i drugi nowka 832S (na tej zostala zeskanowana ponownie plytka) |
Cytat:
Po prostu przelicznik prędkość do czasu nie jest liczbą całkowitą i to bruździ w tym przypadku Spróbuj ustawić prędkość nagrywania w pełnych liczbach, np. x20 albo x30 :tak!: Wtedy ilość błędów powinna drastycznie zmaleć :O ^_^ |
ale szalenstwo xzas podtlenek azotu uzyles:)
ale tak na serio to pewnie cos ci wymieklo :) i teraz verb4x:) ( wlaczone - gg, mozilla,azurek,norton antyvir,windows2000:) ) |
Sluchaj xzas. Jezeli wszyskto co powiedziales do tej pory jest prawda i rzeczywiscie ta plytka nagrala sie cala z predkoscia 18.2x w 3 minuty i do tego dziala, to to jest precedens na duza skale.
Teraz widze kolejnego posta w dziale nosniki. A wiec to wszystko wyglada na wkret :blee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:51. |