Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

slawekj 10.08.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez Turboni
przy GUSie w podziemiach od strony Pol Mokotowskich przy wejsciu do tramwaju w strone mokotowa jest firma KOPIER tam maja je 25 zeta za paczke 10 szt. :D

I dodam paw.17A i 36. Warszawska Giełda Elektroniczna.

Turboni 10.08.2004 18:40

Cytat:

Napisany przez MegadetH
Gdzie w wa-wie kupujesz te płytki w tygodniu ?

przy GUSie w podziemiach od strony Pol Mokotowskich przy wejsciu do tramwaju w strone mokotowa jest firma KOPIER tam maja je 25 zeta za paczke 10 szt. :D

MegadetH 10.08.2004 17:50

Cytat:

Napisany przez Turboni
Tak jak pisalem plytka Memorex DVD+R x4 palona x4. Jak dla mnie bomba. wkoncu znalazlem plytki pasujace mi. 2,5 za sztuke

Gdzie w wa-wie kupujesz te płytki w tygodniu ?

Szczota 10.08.2004 16:52

Temperatura nosnika podczas nagrywania ma chyba duza role. Mi nagrywa 811S potrafila sie tak nagrzac ze byla po prostu goraca. Plytki takze byly cieple. Teraz mam Neca i jak mi pierwsza nagrana plytka wyjechala to byla lekko cieplejsza od otoczenia (roznica w temperatuze nosnika miedzy nec a litkiem byla moze 6 stopni.) Moze dlatego NEC ma takie dobre wyniki w kprobe - niska temperatura wewnatrz. Jeszcze rzucily mi sie dziurki od spodu w palniku nec pewnie dla lepszego chlodzenia...

legion 10.08.2004 14:56

Cytat:

Napisany przez slawekj
A i jeszcze jedna uwaga. Wielkość pliku wynikowego po kompresji w mpeg-2 nie może być większa od 4070MB. Taka uwaga pojawia się przed kompresją na jedną płytkę DVD w TMPGEnc. To dotyczy authoring'u DVD. Przy większym pliku mogą później być problemy z odtwarzaniem.

no fakt ale ja tylko ma ten problem tylko z tym filmem moze cos shrink nie moze przemielic tej plytki:)

slawekj 10.08.2004 14:45

A i jeszcze jedna uwaga. Wielkość pliku wynikowego po kompresji w mpeg-2 nie może być większa od 4070MB. Taka uwaga pojawia się przed kompresją na jedną płytkę DVD w TMPGEnc. To dotyczy authoring'u DVD. Przy większym pliku mogą później być problemy z odtwarzaniem.

mensir67pl 10.08.2004 14:35

Cytat:

Napisany przez legion
decrypter po tem shrink 3.2
dobre pytanie jak film chodzi po kompresi na twardym no tak samo ale jest maly przeskok w tym samym miejscu niema go na orginale dlamnie tez to dziwne i tylko z tym filmem mam taki problem

-----------------------------------

decrypter jak najbardziej

shrink 3.2 nie juz sie na min przjechalem

uzywam CloneDVD bez zastrzezen

na TV 25 16:9 i 29 4:3 wszysko chodzi pieknie wieszych nie posiadam
ale na 32 4:3 widzialem tez oki

a kompresja ma wplyw ale na jakosc wizualna

slawekj 10.08.2004 14:28

To jak o kompresji to daję przykład: Film 2h35min. skompresowany do pliku 4.1GB. mpeg-2 na TMPGEnc.

legion 10.08.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
----------------------------------

a jak film chodzi po kompresji z HDD - ale to i tak mi jakos dziwnie wyglada

jesli film po kompresji na hdd chodzi bez problemow nie ma cudow

bo napisales (film bez kompresi dzial mi bez problemu na twardym nic sie nie przycina (orginal tez chodzi bez problemu ) jaki program do kompresji uzywasz

decrypter po tem shrink 3.2
dobre pytanie jak film chodzi po kompresi na twardym no tak samo ale jest maly przeskok w tym samym miejscu niema go na orginale dlamnie tez to dziwne i tylko z tym filmem mam taki problem

mensir67pl 10.08.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez legion
ma bo juz wczesniej mowilem ze mam problem z armagedonem skopiowalem go na 4 plytki i na kazdej z nich jest ten sam blad przycina sie a w kprobe jest szpilka na zawsze w tych samych miejscach film bez kompresi dzial mi bez problemu na twardym nic sie nie przycina (orginal tez chodzi bez problemu ) tylko jak go pod kompresie wciskam juz zaczynaja sie schodz wiec jezeli nie kompresia to co wszelakie rady sa wskazane ale jak mowie juz 4 plytki odeszly do krainy wiecznych lowow :) moze trzeba kupic dl ???

----------------------------------

a jak film chodzi po kompresji z HDD - ale to i tak mi jakos dziwnie wyglada

jesli film po kompresji na hdd chodzi bez problemow nie ma cudow

bo napisales (film bez kompresi dzial mi bez problemu na twardym nic sie nie przycina (orginal tez chodzi bez problemu ) jaki program do kompresji uzywasz

legion 10.08.2004 14:08

Cytat:

po za tym tez jest wiele czynikow kompresyjny np. przy filmach jezeli 8GB chcemy scisnac na 4.7 GB nie zawsze kompresia wychodzi poprawnie a to sie odrazu odbia w testach na kprobe

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++

nie obrazajac nikogo co to z dziwna (bzdurna Teoria) ??? zgoda kompresja owszem tak moze nie odpowiadac parametry zalezy kto ma jakie gusta jaki program uzyty (ale to tylko wizalnie!!!!!!)

a co ma kProbe wspolnego z kompresja NP.Filmu

ma bo juz wczesniej mowilem ze mam problem z armagedonem skopiowalem go na 4 plytki i na kazdej z nich jest ten sam blad przycina sie a w kprobe jest szpilka na zawsze w tych samych miejscach film bez kompresi dzial mi bez problemu na twardym nic sie nie przycina (orginal tez chodzi bez problemu ) tylko jak go pod kompresie wciskam juz zaczynaja sie schodz wiec jezeli nie kompresia to co wszelakie rady sa wskazane ale jak mowie juz 4 plytki odeszly do krainy wiecznych lowow :) moze trzeba kupic dl ???
i czy kogos obrazilem hmm.....

mensir67pl 10.08.2004 14:00

Cytat:

Napisany przez legion
ciekawie twardy umiejscowion:)

to widzisz ten maly 20 a nad nim 80 lezy i nad nimi wtarraczek
:spoko:

mensir67pl 10.08.2004 13:57

Napisany przez legion

po za tym tez jest wiele czynikow kompresyjny np. przy filmach jezeli 8GB chcemy scisnac na 4.7 GB nie zawsze kompresia wychodzi poprawnie a to sie odrazu odbia w testach na kprobe

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++

nie obrazajac nikogo co to z dziwna (bzdurna Teoria) ??? zgoda kompresja owszem tak moze nie odpowiadac parametry zalezy kto ma jakie gusta jaki program uzyty (ale to tylko wizalnie!!!!!!)

a co ma kProbe wspolnego z kompresja NP.Filmu

legion 10.08.2004 13:46

Cytat:

__________________________________________________ _____

To nie zadna prowokacja mi sie udawalo palic plytki Benq ktore po zagraniu calosci tatalny zgon ale juz do 3/4 plyki i wyniki oki i plytka sie pieknie odtwarza.

a tak na mrginesie posiadam obudowe EnLight jeszcze z zasilaczem u dolu ( to tak jak by po obracac obecne obudowy do gory nogami)a nagrywarka jest u samego dolu i w zaden sposob nie przejmuje temperatur iz inny elementow poniewaz wszystkie sa nad nia.

ciekawie twardy umiejscowion:)

legion 10.08.2004 13:42

Cytat:

Napisany przez slawekj
Pełna zgoda. Nie upieram się przy swojej tezie. Ale zastanawiam się dlaczego często tak duże rozbieżności w testach. Czy tylko przyczyną jest słabej jakości nośnik?

no tak jakosc kompaktow jest naprawde wszelaka trzeba miec szczescie zeby kupic 10 plytek i by wszystkie po nagraniu mialy niski poziam bledow szczerze mowiac jeszcze na mnie cos takiego nie trafilo lecz moge powiedziec ze na dziesiec verbetin 8 dzial bez zarzutu a przy media store (poraszka) na 10 dzialaj poprawnie 1(lub zadna) i zaden bios nie pomoze od vsxx do vs0A jak plytki sa lipne ale co do markowych wszystko jest oki ale czasem czarna owca sie trafi a tak po za tym tez jest wiele czynikow kompresyjny np. przy filmach jezeli 8GB chcemy scisnac na 4.7 GB nie zawsze kompresia wychodzi poprawnie a to sie odrazu odbia w testach na kprobe a pliki datowe przez nero(nie tylko) czasem sie zle zapisuja bo kazdy wie ze nero jest kaprysne:)

mensir67pl 10.08.2004 11:38

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Zgoda. To płytka z filmem. Plik 3.5GB. Ale mam płytki tego producenta z podobną wielkością a wyniki są gorsze. Ale były nagrywane .... nie chcę znów prowokować. Problem ciepła istnieje. Stąd niektóre napędy mają dodatkowo wiatraczek.

__________________________________________________ _____

To nie zadna prowokacja mi sie udawalo palic plytki Benq ktore po zagraniu calosci tatalny zgon ale juz do 3/4 plyki i wyniki oki i plytka sie pieknie odtwarza.

a tak na mrginesie posiadam obudowe EnLight jeszcze z zasilaczem u dolu ( to tak jak by po obracac obecne obudowy do gory nogami)a nagrywarka jest u samego dolu i w zaden sposob nie przejmuje temperatur iz inny elementow poniewaz wszystkie sa nad nia.

slawekj 10.08.2004 11:18

Cytat:

Napisany przez legion
Zacznjmy jeszcze raz chlodzenie kompa nic nie daje mam blok wodny na procku oraz dwa wentylatory na plycie spika chlodzenie ma na maksa plus klatka chlodzaca na twardym i wyniki sa rozne przy palniku najwazniejsza jest jakosc
lakieru(warstwa) na plytach (ostanio zauwazylem ze philips i platiniu ma rozne odcienie farby z blekitu na fiolet)
a tak po za tym narywarka w przy ciaglym nagrywaniu(extremalnym)maksymalnie
temp. moze podskoczyc o 6 st. co wogole nie wplywa na wynik nagrywani chyba ze ktos podlaczy grzalke do palnika :)

Pełna zgoda. Nie upieram się przy swojej tezie. Ale zastanawiam się dlaczego często tak duże rozbieżności w testach. Czy tylko przyczyną jest słabej jakości nośnik?

legion 10.08.2004 10:22

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zgoda. To płytka z filmem. Plik 3.5GB. Ale mam płytki tego producenta z podobną wielkością a wyniki są gorsze. Ale były nagrywane .... nie chcę znów prowokować. Problem ciepła istnieje. Stąd niektóre napędy mają dodatkowo wiatraczek.

Zacznjmy jeszcze raz chlodzenie kompa nic nie daje mam blok wodny na procku oraz dwa wentylatory na plycie spika chlodzenie ma na maksa plus klatka chlodzaca na twardym i wyniki sa rozne przy palniku najwazniejsza jest jakosc
lakieru(warstwa) na plytach (ostanio zauwazylem ze philips i platiniu ma rozne odcienie farby z blekitu na fiolet)
a tak po za tym narywarka w przy ciaglym nagrywaniu(extremalnym)maksymalnie
temp. moze podskoczyc o 6 st. co wogole nie wplywa na wynik nagrywani chyba ze ktos podlaczy grzalke do palnika :)

slawekj 10.08.2004 09:01

Cytat:

Ladny wykres a szczegolnie bardzo piekny wynil bledow tylko jak Ci sie uda wypalic tak plytke (zagrac z tym wynikiem na calosci) bo ta jest nieco krotka
a jak wspominalismy litek roznie zachowuje sie przy koncowkach plyt.

Pozdrawiam

mensir67pl 10.08.2004 06:56

Cytat:

Napisany przez slawekj
To skomplikowane i niewygodne. O tej temperaturze to tak na marginesie. Sam robię różne dla siebie testy, a później porównuję. Wyniki są zaskakujące.
Oto przykład. Mój rodzynek.

Ladny wykres a szczegolnie bardzo piekny wynil bledow tylko jak Ci sie uda wypalic tak plytke (zagrac z tym wynikiem na calosci) bo ta jest nieco krotka
a jak wspominalismy litek roznie zachowuje sie przy koncowkach plyt.

Pozdrawiam

kovalek 10.08.2004 02:22

A moze ktos potrafi powiedziec, dlaczego plyty DVD sa klejone??

slawekj 10.08.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez legion
o chlodzeniu kompa ty dalej walkujesz ten temat moze lepiej chlodzic palnik freonem co ty na to:bicz:

To skomplikowane i niewygodne. O tej temperaturze to tak na marginesie. Sam robię różne dla siebie testy, a później porównuję. Wyniki są zaskakujące.
Oto przykład. Mój rodzynek.

legion 09.08.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przy tych zewnętrznych wyższych temperaturach i wypalaniu przy słabym chłodzeniu komputera może dojść do przegrzania płyty. Będzie to widoczne na wykresach w postaci miejscowych większych błędów. A max to 55 oC

Płyty DVD są klejone. Czym wyższa temperatura a gorzej wykonany nośnik tym większe odkształcenia i naprężenia zwłaszcza na obrzeżach płytek. Stąd te większe błędy.

o chlodzeniu kompa ty dalej walkujesz ten temat moze lepiej chlodzic palnik freonem co ty na to:bicz:

slawekj 09.08.2004 21:01

Przy tych zewnętrznych wyższych temperaturach i wypalaniu przy słabym chłodzeniu komputera może dojść do przegrzania płyty. Będzie to widoczne na wykresach w postaci miejscowych większych błędów. A max to 55 oC

Płyty DVD są klejone. Czym wyższa temperatura a gorzej wykonany nośnik tym większe odkształcenia i naprężenia zwłaszcza na obrzeżach płytek. Stąd te większe błędy.

mensir67pl 09.08.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez slawekj
To nie przypadek ale prawidłowość. Barwnik po wypaleniu musi się z krystalizować. To trwa ok. 3min. zależy od jakości. Również znaczenie ma temperatura nośnika. Czym wyższa tym gorszy wynik. I proszę się nie śmiać. To czysta prawda.

-----------------------------------------------------------

popieram calkowicie tez to przed chwila wyczytalem

Pozdrawiam

legion 09.08.2004 20:46

Cytat:

Napisany przez slawekj
To nie przypadek ale prawidłowość. Barwnik po wypaleniu musi się z krystalizować. To trwa ok. 3min. zależy od jakości. Również znaczenie ma temperatura nośnika. Czym wyższa tym gorszy wynik. I proszę się nie śmiać. To czysta prawda.

nikt sie nie smieje bo tu masz racie :spoko:

slawekj 09.08.2004 20:43

Cytat:

============================================

a oto i 3-raz i juz to wczesniej stwierdzilem take dziwnie odczyt na verbatimach
a przewaznie zaraz bezposrednio po wypaleniu plyty

mensir67pl 09.08.2004 20:34

Cytat:

ta sam plytka test puszczona jeszcze raz przez Kprobe

ale puszcze ja jeszcze 3 - raz

============================================

a oto i 3-raz i juz to wczesniej stwierdzilem take dziwnie odczyt na verbatimach
a przewaznie zaraz bezposrednio po wypaleniu plyty

mensir67pl 09.08.2004 20:11

Cytat:

Platimum dvd+r 8x palona 4x

ta sam plytka test puszczona jeszcze raz przez Kprobe

ale puszcze ja jeszcze 3 - raz

mensir67pl 09.08.2004 20:09

Platimum dvd+r 8x palona 4x

legion 09.08.2004 19:18

Cytat:

Napisany przez grykom
WItam,
Właśnie zakupiłem nagrywarke DVD LiteOn 812S.
Temat ten liczy 122 strony :ysz:
Mam więc prośbę - czy może mi ktoś, obeznany z tym tematem, objaśnić jaki bios byłby do tej nagrywarki odpowiedni? Jeśli nie sam opis, prosiłbym o numer strony - postawcie się na moim miejscu - przeczytanie 122 stron to lekka przesada :help:

wejdz sobie tu :
http://www.liteon.bastylia.com/

cobreti 09.08.2004 19:07

Cytat:

Napisany przez grykom
WItam,
Mam więc prośbę - czy może mi ktoś, obeznany z tym tematem, objaśnić jaki bios byłby do tej nagrywarki odpowiedni? Jeśli nie sam opis, prosiłbym o numer strony - postawcie się na moim miejscu - przeczytanie 122 stron to lekka przesada :help:

Powiem Ci tak u mnie narazie jak najlepiej nagrywa Bios VS08. Na VS0A mialem kilka problemow. Ta sama plytka nagrana na biosie VS0A miala bledy PI=1400 a nagrana na VS08 PI=500-800. Wiec ja mam VS08 i czekam na jakis nowszy moze nastepny bedzie u mnie lepszy :D

cobreti 09.08.2004 19:03

To ja zapodam teraz wykresik. Plytka to DVD+R MSonic 4x palona 4x.
Material zrodlowy to film nagrany w DVD-Video.
Powiedzcie mi dlaczego PI takie duze a PIF w granicy normy ???

slawekj 09.08.2004 18:23

Cytat:

Napisany przez grykom
WItam,

Nie załamuj się. Świetna lektura a i problemy dokładnie opisane. Decyzja należy do Ciebie.

grykom 09.08.2004 18:08

WItam,

Turboni 09.08.2004 16:18

Cytat:

Napisany przez slawekj
Pytanie do kolegi Turboni. Czy fabryczna 832S przyjmuje code biosy.Próbowałeś?

przyjmuje sprawdzalem ale nie widze roznicy miedzy nimi a orginalnymi

slawekj 09.08.2004 13:12

Czytając posty opisujące problemy moja rada jest następująca:
- prawidłowo ustawić opcje biosu płyty, dokonać aktualizacji,
- zainstalować poprawnie system najlepiej XP i koniecznie wgrać wszystkie poprawki, dla mniej zaawansowanych pozostawić ustawienia domyślne,
- zainstalować najnowsze sterowniki do płyty głównej,
- zainstalować ASPI Adaptec 4.7.2 odpowiedni dla wgranego systemu,
- wgrać moim zdaniem Nero - najbardziej wszechstronny i mało kapryśny v 6.3.1.17.
Porobić testy nagrywania wszystkich płytek na najnowszym LiteOn,a biosie.
Jeżeli będą problemy nie kombinować ,tylko napęd oddać do serwisu.
Jeśli wszystko działa poprawnie wówczas moim zdaniem można na własną odpowiedzialność eksperymentować. Skutki jak widać są różne. Decyzja należy do nas.
Prostej odpowiedzi nie ma.

Oczywiście mogą i występują problemy sprzętowe zainstalowanych komponentów, ale to oddzielna sprawa.

Rush 09.08.2004 12:44

A ja mam inny problem i odkrylem to dopiero dzis w mojej SW812@832
Zle wypala mi CD-RW , nigdzie nie mozna ich odczytac :((
Spotkal sie ktos z czyms takim ?? mam biosik V08 moze to to

legion 09.08.2004 12:41

Cytat:

Napisany przez lesio20
No to podsumujmy to jakoś logicznie. "Każdy" pisze jakie mu testy wyszły na poszczególnych biosach i płytkach, ale laikowi takiemu jak ja, trudno się w tym wszystkim połapać...

Nie ma konkretnej konkluzji... Który bios do Liteon'a 812S jest NAJLEPSZY?
Czy oryginały ze strony liteona, czy może patche od codegouys? Weźcie mi coś polećcie, bo mój 812s z USOQ ciągle powoduje zacięcia płytek na stacjonarnym odtwarzaczu dvd i to niezależnie od producenta płytek i zazwsze w tym samym miejscu.

Czy ten mod z 812s do 832 jest tak rewelacyjny? Bo zrobiłem go wczoraj wgrywając vso5. Napęd zamarł, nie znajdywał żadnych płytek (czy to czystych, czy nagrganych). Więc siłą rzeczy wróciłem do USOQ na którym błędów było mniej. Nie interesują mnie rady typu "trzeba było nec'a kupić", tylko konkrety co robić i najważniejsze JAK żeby płytki się nie zacinały? Czekam na pomoc kierowaną na mojego maila: lesio20@interia.pl :help: z góry dziękuję i pozdrawiam.

Kolego trudno jest okreslic ktory bios jest dobry(812@832) poniewasz kazdy palnik litka zachowuje sie inacze powiem moze tak ze z VS0A nie ktorzy mieli problemy ja nie mialem zadnych ale jak naraze jest to najlepszy bios jaki sie pojawil na stronie dhc014 jeszcze dodatkowo przejechany najnowszym omni tak jak vip_edition (mozesz go sciagna w tym temacje).Wazne jest tez data produkcji litka oraz napet lubi dobrej jakosci nosniki a z (-) roznie bywa.

lesio20 09.08.2004 12:09

No to podsumujmy to jakoś logicznie. "Każdy" pisze jakie mu testy wyszły na poszczególnych biosach i płytkach, ale laikowi takiemu jak ja, trudno się w tym wszystkim połapać...

Nie ma konkretnej konkluzji... Który bios do Liteon'a 812S jest NAJLEPSZY?
Czy oryginały ze strony liteona, czy może patche od codegouys? Weźcie mi coś polećcie, bo mój 812s z USOQ ciągle powoduje zacięcia płytek na stacjonarnym odtwarzaczu dvd i to niezależnie od producenta płytek i zazwsze w tym samym miejscu.

Czy ten mod z 812s do 832 jest tak rewelacyjny? Bo zrobiłem go wczoraj wgrywając vso5. Napęd zamarł, nie znajdywał żadnych płytek (czy to czystych, czy nagrganych). Więc siłą rzeczy wróciłem do USOQ na którym błędów było mniej. Nie interesują mnie rady typu "trzeba było nec'a kupić", tylko konkrety co robić i najważniejsze JAK żeby płytki się nie zacinały? Czekam na pomoc kierowaną na mojego maila: lesio20@interia.pl :help: z góry dziękuję i pozdrawiam.

slawekj 09.08.2004 09:13

Pytanie do kolegi Turboni. Czy fabryczna 832S przyjmuje code biosy.Próbowałeś?

Sebastian997 09.08.2004 08:15

Cytat:

Napisany przez Navikey
....musze pod dosem zrobic upgrade mktflash, tylko skad wziasc plik *.bin??

Najlepiej z tej strony: http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm
Ponizej masz bezposredniego linka do najnowszego, dostepnego na tej stronie biosu 812S w pliku bin:

US0Q - http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/SOHW-812S_US0Qb.zip

VIZZARD 09.08.2004 01:44

Cytat:

Napisany przez Navikey
ok, ściągnąłem program MKTFLASH , tylko skąd teraz wziąść plik *.bin z biosem mojej nagrywarki LITE_ON 812S, bo przez przypadek robilem upgrade biosa nieoryginalnego i teraz nie widze jej pod Win98, wiec musze pod dosem zrobic upgrade mktflash, tylko skad wziasc plik *.bin??

Bardzo prosze o pomoc

Pzdr
Przemek

Możesz wziąć na przykład STĄD :mruga:

Navikey 09.08.2004 01:38

Mktflash

ok, ściągnąłem program MKTFLASH , tylko skąd teraz wziąść plik *.bin z biosem mojej nagrywarki LITE_ON 812S, bo przez przypadek robilem upgrade biosa nieoryginalnego i teraz nie widze jej pod Win98, wiec musze pod dosem zrobic upgrade mktflash, tylko skad wziasc plik *.bin??

Bardzo prosze o pomoc

Pzdr
Przemek

mensir67pl 08.08.2004 19:47

Cytat:

Napisany przez 0men
mensir67pl: a tak wogole, to gdzie najlepiej zaopatrywac sie w płytki? Jestem codziennie w Opolu, więc w sumie albo ta miejscowość albo wysyłka.

-----------------------------------------------------------

Ja mysle ze w Opolu masz oporowo miejsc gdzie mozna cos wybrac w temacie

ja stosuje zasade kupuje np.5 sztuk Plytek tescik
i jak okey to wieksza partia przez internet nie zamawiam to sewgo rodzaju loteria.

Pozdrawiam

0men 08.08.2004 17:12

mensir67pl: a tak wogole, to gdzie najlepiej zaopatrywac sie w płytki? Jestem codziennie w Opolu, więc w sumie albo ta miejscowość albo wysyłka.

VIZZARD 08.08.2004 15:51

Cytat:

----------------------------------------------------------
i nastepny TDK +R

:fiu:

Oby więcej takich :D

mensir67pl 08.08.2004 15:28

Cytat:

-----------------------------------------------------------------

Jeszcze Cieply TDK dvd+r moze trafiles w jakas dziwna partie TDK_ow

----------------------------------------------------------
i nastepny TDK +R

Szczota 08.08.2004 15:16

Cytat:

Napisany przez namor
a możesz napisać na jakim palniku te płytki były palone ?

NEC 2500A :D

mensir67pl 08.08.2004 14:32

Cytat:

Napisany przez 0men
Witam serdecznie wszystkich!

Od dluższego czasu przyglądałęm się temu wątkowi, jak i innym spokrewnionym. Kilka dni temu zakupiłem nagrywarkę SOHW812 i przerobiłem ją BIOSikiem VIP na 832. Wypaliłem do tej pory dwie próbne płytki: TDK DVD+R (certified x4, nagrana x8) oraz TDK DVD-R (nagrana x4). Niestety ani dla jednej ani dla drugiej wyniki z KProbe'a nie były zadowalające. Zamieszczam poniższe wykresy. Wykresy byly robione przy pomocy tej samej nagrywarki co do nagrywania płytek. Mam nadzieję, że mnie jakoś nakierujecie.

Na te dwie płytki wypalałem dość cenny materiał, dlatego chciałbym abyście mi poradzili czy powinienem go jeszcze raz nagrać, czy płytka powinna mi przetrwać kilka lat? Nie chciałbym za rok od nowa szukać kompletu STAR TREKów z dzwiękiem AC3 ^_^ . Zauważyłem, że przy oglądaniu z płytek tych filmó od czasu do czasu film przycina się.

Spróbuję jeszcze później TDK DVD+R wypalić x4 i załączę wykres.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam

-----------------------------------------------------------------

Jeszcze Cieply TDK dvd+r moze trafiles w jakas dziwna partie TDK_ow

0men 08.08.2004 14:32

Cytat:

Napisany przez legion
powiem ci tak w jakim stanie byly orginaly z ktorych przegrywales filmiki i jakiej kompresi(pewnie shrinka) uzyles do wbicja 8GB na 4GB
Ja mam taki problem z Armagedonem(moj wlasny) uzylem juz wszystkich rodzajow plytek od tdk do verbusi i dalej mam problem w tych samych miejscach sie przycjina rozwiazaniem tego moze byc plytka dwu warstwowa i nie trzeba robic kompresi bo mozliwe ze w niej tkwi blad ale to tylko moje przemyslenia jeszcze musze to sprawdzic dokladnie a szkoda mi plytki dl na kopie tego filmu bo oprucz orginalu mam jeszcze 4 kopie:)

Nie, to nie są filmy w formacie DVD, tylko DivX z AC3. W ten sposób na płytce ładuję 3 części :D .

Bardziej niepokoją mnie te wykresy z kProbe'a, ponieważ z tego co widziałem, to większość z Was ma dużo lepsze. Przed chwilą doączyłem wykres płytki TDK DVD+R wypaloną x4 i troszkę lepiej to wygląda ,ale nadal ilość PI i PIF wydaje mi się zbyt duża jak na tę płytę. Może powinienem zastosować innego moda?

0men 08.08.2004 14:26

Dołączam wykres dla TDK DVD+R wypalony x4. Co o tym sądzicie?

legion 08.08.2004 14:19

Ilość załączników: 2
Verbetinki 4x certified (nagrane 4x na VS0A) cena ich we wrocku 2.90 zadowaljaca i jaka jakosc :D

legion 08.08.2004 14:13

Cytat:

Napisany przez 0men

Od dluższego czasu przyglądałęm się temu wątkowi, jak i innym spokrewnionym. Kilka dni temu zakupiłem nagrywarkę SOHW812 i przerobiłem ją BIOSikiem VIP na 832. Wypaliłem do tej pory dwie próbne płytki: TDK DVD+R (certified x4, nagrana x8) oraz TDK DVD-R (nagrana x4). Niestety ani dla jednej ani dla drugiej wyniki z KProbe'a nie były zadowalające. Zamieszczam poniższe wykresy. Wykresy byly robione przy pomocy tej samej nagrywarki co do nagrywania płytek. Mam nadzieję, że mnie jakoś nakierujecie.

Na te dwie płytki wypalałem dość cenny materiał, dlatego chciałbym abyście mi poradzili czy powinienem go jeszcze raz nagrać, czy płytka powinna mi przetrwać kilka lat? Nie chciałbym za rok od nowa szukać kompletu STAR TREKów z dzwiękiem AC3 ^_^ . Zauważyłem, że przy oglądaniu z płytek tych filmó od czasu do czasu film przycina się.

Pozdrawiam

powiem ci tak w jakim stanie byly orginaly z ktorych przegrywales filmiki i jakiej kompresi(pewnie shrinka) uzyles do wbicja 8GB na 4GB
Ja mam taki problem z Armagedonem(moj wlasny) uzylem juz wszystkich rodzajow plytek od tdk do verbusi i dalej mam problem w tych samych miejscach sie przycjina rozwiazaniem tego moze byc plytka dwu warstwowa i nie trzeba robic kompresi bo mozliwe ze w niej tkwi blad ale to tylko moje przemyslenia jeszcze musze to sprawdzic dokladnie a szkoda mi plytki dl na kopie tego filmu bo oprucz orginalu mam jeszcze 4 kopie:)

0men 08.08.2004 13:39

Ilość załączników: 2

Pozdrawiam

mensir67pl 08.08.2004 11:35

Cytat:

Napisany przez Magda
Da się coś zrobić żeby te końcówki były lepsze? Esperanza -R palona x4

te same plytki wykresy na 40 ktore wypalilem(identyczne)

Turboni 08.08.2004 11:14

widac ze lipna plytka wiec albo zmien plytki albo sproboj nagrac z polowa predkosc co podana jest na plytce powinno byc lepiej.

Magda 08.08.2004 11:11

Da się coś zrobić żeby te końcówki były lepsze? Esperanza -R palona x4

Turboni 08.08.2004 11:05

max do 14 dni roboczych za kazdym razem (ale po 10 dniach roboczych za kazdym razem mialem nowy)

Magda 08.08.2004 11:02

Cytat:

Napisany przez Turboni
nie jest dosc trudne a nawet jak nie jest zwalona mozna im wmowic ze jest na niektorych tloczonych plyt nie chce czytac i/lub nie chce niektorych dvd-rw kasowac. ten sposob dziala wiem po sobie zaczynalem od 411 przez 812 a teraz mam 832 i wszystko to w ciagu 9 miesiecy. :D

A ile z tego czasu bez sprzętu ?

Turboni 07.08.2004 23:21

wgraj orginalny bios do swojego napedu nie ma znaczenia ktora wersje najlepiej jak wgrasz ostatnia. pobierz go za strony liteona http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_dvd%20rw.asp

dragonali 07.08.2004 23:16

Cytat:

Napisany przez Turboni
nie jest dosc trudne a nawet jak nie jest zwalona mozna im wmowic ze jest na niektorych tloczonych plyt nie chce czytac i/lub nie chce niektorych dvd-rw kasowac. ten sposob dziala wiem po sobie zaczynalem od 411 przez 812 a teraz mam 832 i wszystko to w ciagu 9 miesiecy. :D

Przed oddaniem najlepiej wrucić do oryginalnego bios'u ?? bo inaczej bedą się do tego dopie***ać :D
Mam wgrać oryginalny bios, najlepiej jaki i skąd ?? ;p

Turboni 07.08.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez dragonali
Ps. Jak zwalić (popsuć) obecną wypalare, żeby odesłać ją do serwisu i ewentualnie dostać nowszą ?? :spoko:

slawekj 07.08.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez dragonali
:

Ps. Jak zwalić (popsuć) obecną wypalare, żeby odesłać ją do serwisu i ewentualnie dostać nowszą ?? :spoko:

Podłącz ją pod 220V.

slawekj 07.08.2004 23:04

Dobra wiadomość:
"Lite-On IT, jeden z największych tajwańskich producentów napędów optycznych, rozpocznie pod koniec tego miesiąca wytwarzanie 16-krotnego napędu DVD+/-RW.
Cena urządzenia ma wynieść około 179 dolarów.

Do tej pory Lite-On sprzedał ponad 600 tysięcy 8- i 12-krotnych nagrywarek DVD. Firma przewiduje, iż już wkrótce 16-krotne napędy DVD będą głównym produktem oferowanym przez producenta. W czwartym kwartale tego roku ich miesięczna sprzedaż ma osiągnąć milion jednostek."

dragonali 07.08.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez slawekj
U mnie nagrywa płytki + i -Rx4 ale po nagraniu napęd ich nie widzi. Dlatego stosuję code VS0A.

Czyli Eeprom'ik praktycznie nic nie daje, tyle tylko że jest to niby model 832s :D przynajmniej tak widziany przez system :)
W takim razie pozostaje przy moim eeprom'ie, bo po cio zmieniać :mruga:

slawekj 07.08.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez gutek18
Wiem że to oem 812, dlatego podałem linka, chodzi mi o jakość zapisu na tym biosie. Ja narazie nie mam co nagrywać, a nie będę nagrywać czegoś na siłę bo mi szkoda płytek.

Czekam na pierwszego odważnego.

mensir67pl 07.08.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wydaje mi się, że należy przy porównaniach przyjąć jednakowe ustawienia. Inaczej wykresy będą niewarygodne.

tak dla oka wykonaj Sobie test z fifka na tej opcji u mnie bez roznicy

a po ZEBRZE nic gorzej nic lepiej ale nie mam okazji po testowac

na tanich nic lepiej nie pali.

gutek18 07.08.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
W info cytat "Wersja OEM nagrywarki LiteOn SOHW-812S. " Nic nie zyskamy.

Wiem że to oem 812, dlatego podałem linka, chodzi mi o jakość zapisu na tym biosie. Ja narazie nie mam co nagrywać, a nie będę nagrywać czegoś na siłę bo mi szkoda płytek.

slawekj 07.08.2004 22:29

Cytat:

Napisany przez dragonali
To ja teraz zadam pytanie z innej beczki :D
Co powiedzą panowie o jakości nagrywania i w ogóle czy czytnik się lepiej spisuje po wgraniu eeprom'ka od pana zebry :)
Komuś coś się polepszyło, pogorszyło na tym przerobionym eeprom'ie ??

pozdrówka :mruga:

U mnie nagrywa płytki + i -Rx4 ale po nagraniu napęd ich nie widzi. Dlatego stosuję code VS0A.

slawekj 07.08.2004 22:25

Cytat:

------------------------------------------------

mozna i smialo to zaznaczyc

Maximize Sampling Rate

Opcja przydatna właścicielom słabszych pecetów. Umożliwia otrzymanie lepszego jakościowo testu poprzez obniżenie zapotrzebowania programu na moc procesora, i skierowania tej mocy na potrzeby samego testu. Posiadacze procesorów o mocy liczonej w gigahertzach mogą zignorować tę opcję i jej nie zaznaczać.

Wydaje mi się, że należy przy porównaniach przyjąć jednakowe ustawienia. Inaczej wykresy będą niewiarygodne. Chyba, że b.wolny procesor.

dragonali 07.08.2004 22:24

To ja teraz zadam pytanie z innej beczki :D
Co powiedzą panowie o jakości nagrywania i w ogóle czy czytnik się lepiej spisuje po wgraniu eeprom'ka od pana zebry :)
Komuś coś się polepszyło, pogorszyło na tym przerobionym eeprom'ie ??

pozdrówka :mruga:

mensir67pl 07.08.2004 22:13

[QUOTE=mensir67pl]------------------------------------------------

USLYSZANE W SIECI

Ta informacja jest nieoficjalna.

Zła wiadomość dla wszystkich posiadaczy starszych nagrywarek DVD firmy Lite-On.

Jakiś czas temu, jeden z użytkowników forum CD Freaks był zmuszony skorzystać z usług supportu technicznego Lite-Ona. Przy okazji, udało mu się dowiedzieć o pewnej interesującej sprawie.

Problem dotyczył jednej ze starszych nagrywarek DVD. Pracownik serwisu poinformował go w mailu, że Lite-On zaprzestał opracowywania nowych wersji firmware'u dla nagrywarek serii 401/411/811.

Podkreślamy, że informacja ta jest nieoficjalna, wszystko wskazuje jednak na to, że okaże się prawdziwa. Lite-On od czasu premiery modelu 811S, wypuścił na rynek trzy nowsze generacje nagrywarek DVD a aktualnie jest zajęty pracą nad ostateczną wersją nowego napędu - modelu 1633S.

Cała sprawa nie jest niczym niezwykłym - każdy z producentów wcześniej czy później przestaje zajmować się starszymi modelami. Biorąc jednak pod uwagę popularność wspomnianych urządzeń oraz fakt braku naprawdę dobrego firmware'u dla tej klasy nagrywarek, chyba nie jest to coś, co posiadacz takiego sprzętu chciałby usłyszeć.

mensir67pl 07.08.2004 22:12

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zaznacz w kprobe tylko funkcje Remove the spike.

------------------------------------------------

mozna i smialo to zaznaczyc

Maximize Sampling Rate

Opcja przydatna właścicielom słabszych pecetów. Umożliwia otrzymanie lepszego jakościowo testu poprzez obniżenie zapotrzebowania programu na moc procesora, i skierowania tej mocy na potrzeby samego testu. Posiadacze procesorów o mocy liczonej w gigahertzach mogą zignorować tę opcję i jej nie zaznaczać.

ravnet 07.08.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zaznacz tylko jak napisałem i zrób dodatkowo test. Porównaj.

Ciekawe. Warto sprawdzić. Kiedyś porównam ale tą płytkę oddałem kumplowi godzine temu i już nie moge zrobić testu. Następnym razem się poprawie.
Pozdrawiam.

slawekj 07.08.2004 21:31

Cytat:

Napisany przez ravnet
Miałem zaznaczone dodatkowo tylko "Relatime Chart" czy to wpływa w jakiś sposób na test? Polubiłem tą opcję, bo odrazu widze co się dzieje.

Zaznacz tylko jak napisałem i zrób dodatkowo test. Porównaj.

ravnet 07.08.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez slawekj

Miałem zaznaczone dodatkowo tylko "Relatime Chart" czy to wpływa w jakiś sposób na test? Polubiłem tą opcję, bo odrazu widze co się dzieje.

slawekj 07.08.2004 21:18

Cytat:

Napisany przez Turboni
straszna porazka te plytki wole dolozyc 0,9 zl i kupic te memorexy lub esperanze.

Zostań przy memorex'ach. :spoko:

slawekj 07.08.2004 21:09

Cytat:

Napisany przez gutek18

W info cytat "Wersja OEM nagrywarki LiteOn SOHW-812S. " Nic nie zyskamy.

slawekj 07.08.2004 20:57

Cytat:

Napisany przez ravnet
Kolejny sceen...
Czy teraz jest OK.?
Jeśli nie to prosze o konkrety.. lub linka do Twojej wypowiedzi na ten temat.

gutek18 07.08.2004 20:49

Próbował już ktoś tego biosa:

http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=4105220211

Turboni 07.08.2004 20:38

kolejny memorex x4 palony x4 :D

cobreti 07.08.2004 20:02

He he no patrzcie wykres identyczny z moim wykresem :D czyli to byla wina plytek a ten VS0A moze jest i dobry?? A moze poczekam na jakis nowy. Chyba powinien niedlugo pojawic sie :>

Turboni 07.08.2004 19:18

straszna porazka te plytki wole dolozyc 0,9 zl i kupic te memorexy lub esperanze.

legion 07.08.2004 18:30

kupilem 10 media store wszystkie kaput i wykres zblirzony(najlepszy z 10u a sprawdzilem 10 sztuk masakra czasu:) ) do tego(nagrane 4X i 2,4X)juz na cielem sie 2 raz i wiecej juz nie scierpie cena tych badziewi 1.60 zl wrocek ale o dziwo wszystkie smigaja w stacjonarce tylko tu sie nasowa pytanie jak dlugo
:bicz: :bicz: :bicz: :bicz: :bicz: :bicz:

legion 07.08.2004 18:27

Cytat:

Napisany przez cobreti
Prawdopodobnie w poniedzialek dostane Plytki Platinum 8x(Ricoh) i wtedy potestuje na VS08 i na VS0A zobaczymy na ktorym lepiej wypadnie. 8-)

juz byly takie testy :) w tym temacie

VIZZARD 07.08.2004 15:56

Cytat:

Napisany przez slawekj
A dzisiaj myślałem o takim porównaniu LiteOn 812-832 a Nec 2500A. Po wykresach widać klasę Nec'a. Oby takich porównań więcej, a dodatkowo kupię Nec'a.

:D

marcelamim 07.08.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i druga płytka Mediastore - tylko palona x4 Nec 2500A 1.07 v2b5

a dlaczego w kprobe masz naped liteon w nazwie??

ravnet 07.08.2004 15:15

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prośba, zmień ustawienia KProbe, już to opisywałem. Wykres d.dobry ale błędny.

Kolejny sceen...
Czy teraz jest OK.?
Jeśli nie to prosze o konkrety.. lub linka do Twojej wypowiedzi na ten temat.

mensir67pl 07.08.2004 15:02

Cytat:

verbatim DVD-R Made In India palony zgodnie z oznaczeniem 4X

z chwile verbatim DVD-R Made In Taiwan

------------------------------------------------------------

tu bez wyraznych roznic

mensir67pl 07.08.2004 14:47

verbatim DVD-R Made In India palony zgodnie z oznaczeniem 4X

z chwile verbatim DVD-R Made In Taiwan

slawekj 07.08.2004 14:03

Cytat:

Napisany przez ravnet
Chyba jest ok.?

Prośba, zmień ustawienia KProbe, już to opisywałem. Wykres d.dobry ale błędny.

ravnet 07.08.2004 13:58

Platinum 8x palony 8x

Chyba jest ok.?

cobreti 07.08.2004 13:47

Prawdopodobnie w poniedzialek dostane Plytki Platinum 8x(Ricoh) i wtedy potestuje na VS08 i na VS0A zobaczymy na ktorym lepiej wypadnie. 8-)

slawekj 07.08.2004 13:37

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

A dzisiaj myślałem o takim porównaniu LiteOn 812-832 a Nec 2500A. Po wykresach widać klasę Nec'a. Oby takich porównań więcej, a dodatkowo kupię Nec'a.

VIZZARD 07.08.2004 13:24

VIZZARD 07.08.2004 13:22

A to mój Mediastore na przechodzącym już chyba do krainy wiecznych łowów 812

burn x4

slawekj 07.08.2004 13:15

Cytat:

Napisany przez cobreti
A teraz ja.
Ta sama plytka Media Store tylko DVD-R 1x-4x tylko zmienilem Bios na VS08 i oto wyniki. Na tamtej plytce bylo PI=1400 ^_^ a tu od razu widac roznice.

Aby mieć ostateczną odpowiedź trzeba zrobić jeszcze kilka nagrań na VS0A. Poprzedni wynik był zły ale w tanich nośnikach to reguła i loteria. Zamieściłem wykres Media Store na VS0A. Nie był taki najgorszy.

cobreti 07.08.2004 13:09

A teraz ja.
Ta sama plytka Media Store tylko DVD-R 1x-4x tylko zmienilem Bios na VS08 i oto wyniki. Na tamtej plytce bylo PI=1400 ^_^ a tu od razu widac roznice.

slawekj 06.08.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez domestos007_:)
Dla równowagi Verbatim x4 palony x4

Tak Verbatimy palą b.dobrze. Ale te MCC. Bo inne to jak w lotku.
Verbatim x4 palony x4

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:40.