Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

legion 10.09.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez Szczota
Tylko ze u mnie Verbatim i TDK sa po 7.5zl a esperanza 2.2zl wiec chyba juz wiadomo dlaczego wypalam na tanszych plytach

ja kupuj verb4x z 2,70 we wrocku na gieldzie ale przy 10 sztukach tak tanio dopiero:)

B@rtek 10.09.2004 22:42

Ja TDK kupuje po 4,59zł w komputroniku właśnie sprawdziłem i już staniały :D Rano były po 5,20 :taktak:

Bulkpaq w VideoŚwiecie po 2,50zł :taktak:

polakT 11.09.2004 09:16

widzicie a ja kupuje tylko platinum 8x po niecale 2 zl, zaufalem tym plyktom. CD-R nagrane jakies 2-3 lata temu (nagrane na LG GCE-8320B)dalej bez problemowo sa czytane przez wszystkie napedy CD-ROM nawet te sprzed 9 lat. do muzki tezx sa dobre. dlatego kupuje platinum.

na dobry poczatek soboty wszystkim zdrowie :piwo:

legion 11.09.2004 10:04

Cytat:

Napisany przez thomascamel
widzicie a ja kupuje tylko platinum 8x po niecale 2 zl, zaufalem tym plyktom. CD-R nagrane jakies 2-3 lata temu (nagrane na LG GCE-8320B)dalej bez problemowo sa czytane przez wszystkie napedy CD-ROM nawet te sprzed 9 lat. do muzki tezx sa dobre. dlatego kupuje platinum.

na dobry poczatek soboty wszystkim zdrowie :piwo:

no fakt nie sa zle ale roznie z nimi bywa raz sie super nagraja a raz konkretna poraszka ^_^ ale jak na taka cene to za 8x taniocha i warto kupowac
:taktak:
no a jak sobota i tylko swierze piwko z lodoweczki dla wszystkich :piwo:

Ricki 11.09.2004 10:40

W moim mieście nie mam zbyt duzego wyboru, ale kupuje zawsze Verbatimy + lub - Pastele po 5 szt. w paczce za 5,90/szt lub Verbatim DataLifePlus +R za 3,99 pakowane po 10 szt lub -R za 4.20 też po 10 szt. ew. Dysany +R za 2 zł, które palą się rewelacyjnie na mojej 812@832 lub 1213@1633, tylko jakoś bardziej mam zaufanie do Verbatima.

polakT 11.09.2004 13:37

Cytat:

Napisany przez legion
no fakt nie sa zle ale roznie z nimi bywa raz sie super nagraja a raz konkretna poraszka ^_^ ale jak na taka cene to za 8x taniocha i warto kupowac
:taktak:
no a jak sobota i tylko swierze piwko z lodoweczki dla wszystkich :piwo:

czy ja wiem. przepalilem ponad 100 platinumow +R i zaden nie byl zly, PImax=do 25. Ja nie wymagam więcej od tych plytek. -R to inna bajka <- nie dotykać. z tymi to mialem mnostwo problemow i juz nie pale.

polakT 11.09.2004 15:35

Ilość załączników: 1
wlassnie wygrzebvalem starego hawka ( :) 2 miesiace), dalem go na test i jest to samo co na poczatku, ale niech ktos mi wytlunmaczy dlaczemu nie chce on dzialac bezproblemowo na wszystkich dvd??? <- długo go mieli :)

kurcze ale mam tu zielono od buteleczek po lewej puste po prawej pelne jest remis, ja kibicuje pustym a wy ... ? ^_^ :piwo:

legion 11.09.2004 15:52

Cytat:

wlassnie wygrzebvalem starego hawka ( :) 2 miesiace), dalem go na test i jest to samo co na poczatku, ale niech ktos mi wytlunmaczy dlaczemu nie chce on dzialac bezproblemowo na wszystkich dvd??? <- długo go mieli :)

Cytat:

kurcze ale mam tu zielono od buteleczek po lewej puste po prawej pelne jest remis, ja kibicuje pustym a wy ... ? ^_^ :piwo:

o kolega z tescikami :D moze jakis tescik na nalepsze piwo :piwo: to z prawej czy to z lewej ale jak sa takie same to kibicuje wszystkim :)

Cytat:

ladny wykresik
bo jest minusem a stacjonarki roznego typu i dvd-rom raczej ich nie lubia :)

polakT 11.09.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez legion
ladny wykresik

nie wiem ale mi sie wydaje iz calkiem niedawno ktos mowil ze lite-on ma problem z -R, jak widac po wykresiku chyba nie

legion 11.09.2004 18:10

Cytat:

nie wiem ale mi sie wydaje iz calkiem niedawno ktos mowil ze lite-on ma problem z -R, jak widac po wykresiku chyba nie

pewnie uzytkownik nec'a ^_^

Szczota 11.09.2004 18:51

Cytat:

Pewnie temu ze na poczatku duza wiekszosc miala przerobiona 401@411@811 ze starymi modami i slabymi biosami. Fakt ze kiedys byly raczej tylko dostepne minusy i do tego w jakiej jakosci. Pewnie dlatego sie uwaza. Cos mi to przypomina stare powiedzenie informatykow procki AMD sie wieszaja a Intela nie :D

polakT 11.09.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez Szczota
Pewnie temu ze na poczatku duza wiekszosc miala przerobiona 401@411@811 ze starymi modami i slabymi biosami. Fakt ze kiedys byly raczej tylko dostepne minusy i do tego w jakiej jakosci. Pewnie dlatego sie uwaza. Cos mi to przypomina stare powiedzenie informatykow procki AMD sie wieszaja a Intela nie :D

moze, ale z tymi prockamie to nie dokonca prawda, nie wieszal sie procek ale plyta, a prawda jest taka ze pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem. ale ja i tak wole intela, mam celerka i komp nie zawiesil mi sie ani razu od 2,5 roku. decyzja dobrowolna

co do plytek -R zalezy od firmy. z platinum to PImax=od 25 do 130 na 1 plytce(moje wyniki), zawsze takie same. ale jakos dzialaja na nagrywarkach.

kurcze mam juz caly zapas piwa, kumpel przyszedl i nagral se parenascie plytek i zostawil tylezsamo browakow, - nie rozumiem go sam se nagrywa i jeszcze daje za to piwko :blee: , ale za to mam czym wypic zdrowie wzystkich forumowiczów

ZdRóWkO :piwo:

Nagrywatreczka dalej bezproblemowo dziala, nagram pare plytek i dam jakis wykresik po calym dniu ciezkiej jej pracy

legion 11.09.2004 20:33

Cytat:

moze, ale z tymi prockamie to nie dokonca prawda, nie wieszal sie procek ale plyta, a prawda jest taka ze pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem. ale ja i tak wole intela, mam celerka i komp nie zawiesil mi sie ani razu od 2,5 roku. decyzja dobrowolna

2,5 roku ;)

Cytat:

co do plytek -R zalezy od firmy. z platinum to PImax=od 25 do 130 na 1 plytce(moje wyniki), zawsze takie same. ale jakos dzialaja na nagrywarkach.

no to prawda zalezy to od nosnika:)
Cytat:

kurcze mam juz caly zapas piwa, kumpel przyszedl i nagral se parenascie plytek i zostawil tylezsamo browakow, - nie rozumiem go sam se nagrywa i jeszcze daje za to piwko :blee: , ale za to mam czym wypic zdrowie wzystkich forumowiczów

ZdRóWkO :piwo:

Nagrywatreczka dalej bezproblemowo dziala, nagram pare plytek i dam jakis wykresik po calym dniu ciezkiej jej pracy

a ile plytek nagral:)
ja sie nie boje o litak ale ty mozesz odpasc ale zdrowie z toba trzeba wypic :piwo:

polakT 11.09.2004 21:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez legion
2,5 roku ;)

naprawde system nie zaliczyl juz zadnego zwisa, od momentu kiedy to zmienilem windoze na XP, kom mie sie nie wiesza, programy czasem wywalaja blady ale wystarczy alt+ctrl+del -> zakoncz zadanie i dalej dziala. Komp stoi caly dzien wlaczony, ponownie uruchamiam tylko po instalacji nowych programow i flashowaniu liteonka :) , kiedys kiedys dawno temu w czasach kiedy krolowalo 98 to byla rzez

Cytat:

Napisany przez legion
ja sie nie boje o litak ale ty mozesz odpasc ale zdrowie z toba trzeba wypic :piwo:

wiesz ze masz racje, mi juz szumi w glowie, jakbym robil bledy to dlatego wlasnie :)
tak teraz paczei i widze ze strasznie sie dzis uaktywnilem na roznych forach dyskusyjnych, pewnie dltego ze od rana sobie popijam

przy okazji :piwo:

no i jeszcze obiecany tescik, nie mam niestety zadnego dvd na zbyciu, poprostu nie chce marnowac ostatniej plytki, moze sie jutro przyda, a cd-rw obiecalem kumplowi nagrac na jutro, wiec oto esperanza 8x10x12x

PI7er 11.09.2004 21:58

W koncu mam dobry biosik do mojego 451@832 CG2B, zamieszczam screan z kprobe, na innych biosach PI dochodzilo do 150-200 i skakalo a tu jest super, tyle ze nie mam bitsetingu, ma ktos jakis modyfikowany ten bios z bitsetingiem ? i powiedzcie co myslicie o wykresie, palone na platinum x8

http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platcg2b.JPG

Turboni 11.09.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez PI7er
W koncu mam dobry biosik do mojego 451@832 CG2B, zamieszczam screan z kprobe, na innych biosach PI dochodzilo do 150-200 i skakalo a tu jest super, tyle ze nie mam bitsetingu, ma ktos jakis modyfikowany ten bios z bitsetingiem ? i powiedzcie co myslicie o wykresie, palone na platinum x8

http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platcg2b.JPG

mi tam sie nie podoba ten wykres :D

PI7er 11.09.2004 22:06

dlaczego Ci sie nie podoba ?

B@rtek 11.09.2004 22:07

141 tys. błedów total to jest bardzo dużo ja na platinum 8x palonej 8x mam 32 tys. błędów :D

legion 11.09.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez PI7er

no raczej nie szczegolnie bios CG2B jest to nie oficjalny poprawiony bios vs0B ktory tez nie jest oficjalny ale zapodaj wiecej testow platinum palonych 8x

slawekj 11.09.2004 22:11

Cytat:

Napisany przez PI7er

Ilość błędów i PI dla tego nośnika można przyjąć za poprawne, jednak PIF a więc korekcja drugiego poziomu zwłaszcza przy końcówce wskazuje na źle nagraną płytkę. :taktak:

PI7er 11.09.2004 22:13

w stacjonarce bez zajakniecia

podaje jeszcze wyniki z biosu VS0A i co ten nowy nie jest duzo lepszy ?
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platx8vs0a.JPG

B@rtek 11.09.2004 22:17

Heh bo masz dobrą stacjonarkę :taktak: Umnie na Thomsonie nawet płytki TDK się tną co jest max. 10 błędów PI. A dzisiaj oryginalny film z wypożyczalni obejrzałem na szybkim podglądzie :taktak: Film 1,5 godziny w 10 minut :D

slawekj 11.09.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez PI7er

I to jest błąd w ocenie nagranego nośnika. To dzięki korekcji płyta jest czytana. Na Twoim wykresie widać, że płytka pod koniec jest nagrana z duzą ilością błędów i korekcja pierwszego poziomu nie mogła sobie poradzić i stąd takie duże PIF. Tą płytkę spisz na straty. :taktak:

PI7er 11.09.2004 22:27

to mzoe nagrywarke wywale na smietnik i pede nagrywal na cdr ? nie dolujcie juz mnie :) mam 50 innych plyt nagranych pol roku temu których PI dochodzi do 200 a PIF do ponad 20 i chodza wszedzie nawet w stacjonarce cyberhome za 130zł.

zaraz wypale x6

B@rtek 11.09.2004 22:29

Z tego co zuważyłem to płytki lepiej sa czytane przez mniej markowe odtwarzacze dvd :taktak:

slawekj 11.09.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez PI7er
to mzoe nagrywarke wywale na smietnik i pede nagrywal na cdr ? nie dolujcie juz mnie :) mam 50 innych plyt nagranych pol roku temu których PI dochodzi do 200 a PIF do ponad 20 i chodza wszedzie nawet w stacjonarce cyberhome za 130zł.

zaraz wypale x6

Ja o swoich kryteriach oceny jakości zapisywanych płytek na Forum pisałem. Każdą płytkę nagraną sprawdzam bo nośnik nośnikowi nie równy. Te z dużą ilością błędów zaraz wywalam do śmieci a zostawiam tylko najlepsze. Oczywiście to są koszty, ale inaczej to zamiast archiwum będzie sterta nieużytecznych płytek.
Cytat:

Napisany przez Bartek15
Z tego co zuważyłem to płytki lepiej sa czytane przez mniej markowe odtwarzacze dvd :taktak:

A z testami idę jeszcze dalej. Zrobiłem mnóstwo nagranych płytek DVD i sprawdzałem na wszystkich dostępnych w MM odtwarzaczach. Płyty sprawdzone w Kprobe z małą ilością błędów są czytane na wszystkich obecnie sprzedawanych player'ach. Oczywiście płytki tylko markowe.

B@rtek 11.09.2004 22:45

A jaki odtwarzacz dvd byś polecił ale taki do 500zł. Wymień jakieś 3 :taktak:

slawekj 11.09.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A jaki odtarzacz dvd byś polecił ale nie za 1000zł.

Osobiście polecem wszystkie na bazie Sony. Czytają wszystkie formaty, świetna mechanika i korekcja a nie musi to być najdroższy model.

legion 11.09.2004 22:53

Cytat:

Napisany przez PI7er

podaje jeszcze wyniki z biosu VS0A i co ten nowy nie jest duzo lepszy ?

to popatrz na to :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...page=211&pp=15
platinum palone 8x na VS0A przez mnie i przez bartka15

B@rtek 11.09.2004 22:56

O legion zauważyłeś, że mam zmieniony nick :)

legion 11.09.2004 22:57

Cytat:

Napisany przez Bartek15
O legion zauważyłeś, że mam zmieniony nick :)

zauwazylem :D

PI7er 11.09.2004 23:06

platinium x8 palony x6
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platx6cg2b.JPG

legion 11.09.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez PI7er
platinium x8 palony x6

co ty chcesz udowdonic ze CG2B jest lepsze no cos ci nie wychodzi :)

PI7er 11.09.2004 23:22

nie chce ku.. w koncu dobry bios bo mnie juz to leczy!!! i wy mnie dolujecie jeszcze bardziej jak znalazłem normalny bios w koncu.

slawekj 11.09.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez PI7er
nie chce ku.. w koncu dobry bios bo mnie juz to leczy!!! i wy mnie dolujecie jeszcze bardziej jak znalazłem normalny bios w koncu.

To nie tak. Każdy widzi według innej skali. Niektórzy koledzy doradzają, żeby się Kprobe nie przejmować. Jest czytana to jest dobra. :piwo:

legion 11.09.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
To nie tak. Każdy widzi według innej skali. Niektórzy koledzy doradzają, żeby się Kprobe nie przejmować. Jest czytana to jest dobra. :piwo:

od kiedy tak zmiekles slawek :) chyba nie po rozmowie z pawelblu i mbarem

VIZZARD 11.09.2004 23:37

Cytat:

pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem

Oj nie mów już więcej na ten temat :nie:

Bo grzeszysz ||

Jest taki chipset nForce2, a płyt jest od zatrzęsienia: Abit, Epox, Soltek, ect., ect. ...

Uważam, że jest to bardzo dobry chipset, jak nie najlepszy do tej pory dla AMD

Myślę, że użytkownicy tegoż hardware'u mnie poprą :taktak:

Lecz nie jest to właściwy temat na tego typu rozważania

Odeślę tylko do forum.tweak.pl - sprawdź, czy prawdą jest to co mówisz :czytaj:

slawekj 11.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez legion
od kiedy tak zmiekles slawek :) chyba nie po rozmowie z pawelblu i mbarem

Nic podobnego. Zdania nie zmieniłem. Próbuję tylko innych zrozumieć :) No i ten miły wieczór :piwo:

VIZZARD 11.09.2004 23:43

Cytat:

no i jeszcze obiecany tescik, nie mam niestety zadnego dvd na zbyciu, poprostu nie chce marnowac ostatniej plytki, moze sie jutro przyda, a cd-rw obiecalem kumplowi nagrac na jutro, wiec oto esperanza 8x10x12x

To CDRW i coś mi się wydaje, że przy testowaniu płytek CDR/W nie ogranicza się prędkości odczytu do x4 :nie:

Więc ten wykres to trochę idealistyczny zbytnio jest :>

legion 11.09.2004 23:57

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nic podobnego. Zdania nie zmieniłem. Próbuję tylko innych zrozumieć :) No i ten miły wieczór :piwo:

no to dobrze juz myslalem bo takie wypowiedzi u ciebie sa zadkie ale wieczor jest mily wiec mozna :piwo:

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To CDRW i coś mi się wydaje, że przy testowaniu płytek CDR/W nie ogranicza się prędkości odczytu do x4 :nie:

Więc ten wykres to trochę idealistyczny zbytnio jest :>

jak zawsze vizzard w akcji piwa mu :piwo:

Szczota 11.09.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A jaki odtwarzacz dvd byś polecił ale taki do 500zł. Wymień jakieś 3 :taktak:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31102538

Z tego co wiem to bardzo wiele osob go poleca i do tego Divx czyta. I nie ma problemow z czcionka polska do divx, oprogramowanie mozna sciagnac bez problemu.

Tez jest stacjonarka Red Star za cene 250zl okolo bo nie wiem dokladnie. Pewnie nie slyszales o tej firmie bo glownie w niemczech tylko sie z tym spotykalem. Jest to OEM JVC. Podobno nawet divx czyta ale cos nie chce mi sie wiezyc (kumpel sie niebardzo zna i mowi ze mu czytalo, pewnie byl to zwykly mpeg)

Co do odtwarzaczy sony to echh nie wiem jak teraz ale wszystkich co znam i mieli wieze z sony to dosc szybko im laser padal (mi zreszta tez padl).

Ludzie to zdecydujcie sie czy Kprobe sprawdza jakosc zapisu czy odczytu. Jakby niepatrzec to przy zabrudzonym czytniku bledy beda straszne a jakosc moze byc bardzo dobra. Pewnie stad niektorzy maja takie wyniki na TDK jak Slawekj a inni w granicach Pi 30-40

Dla mnie najlepszym testem jakosci plyty to jest sprawdzian na stacjonarce u kumpla (tak wybrednego czytnika to niewidzialem nigdy. Wszystkie plytki TDK, Verbatimy i platinumy sie ciely mocno a esperanzy mniej ale i tak sie ciely. Wypalalem z minimalna predkoscia na 401@811.

Co do wieszania sie AMD to bylo spowodowane to chipsetem (Via KT133X) ktory byl wadliwy i pozniej jakos tak wszyscy mowili.

Mam trzy kompy w domu dwa na intelu i jeden na AMD. Jeden na intelu chodzi dobrze drugi czasami potrafi sie zwiesic (pewnie jakies plyty glowne syfiate) na AMD ja pracuje i sie nie wiesza.

slawekj 12.09.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez Szczota
Jakby niepatrzec to przy zabrudzonym czytniku bledy beda straszne a jakosc moze byc bardzo dobra. Pewnie stad niektorzy maja takie wyniki na TDK jak Slawekj a inni w granicach Pi 30-40

Dla mnie najlepszym testem jakosci plyty to jest sprawdzian na stacjonarce u kumpla (tak wybrednego czytnika to niewidzialem nigdy. Wszystkie plytki TDK, Verbatimy i platinumy sie ciely mocno a esperanzy mniej ale i tak sie ciely. Wypalalem z minimalna predkoscia na 401@811.

A jak u kumpla laser w stacjonarce będzie zakurzony. To test będzie nie najlepszy. :nie:

legion 12.09.2004 00:15

Ale i tak jeszcze do jakosci nagrania kazdej plyty ma tez duzo program do ich wypalnia
i to moze byc tez istotny element skladajcy sie na plyte oraz jej jakosc a nawet kulture pracy w poszczegolnych urzadzeniach

VIZZARD 12.09.2004 00:17

Cytat:

Napisany przez legion
jak zawsze vizzard w akcji piwa mu :piwo:

No dzięki! :D

Nie omieszkam odbić i w druga stronę :piwko2:

slawekj 12.09.2004 00:25

Cytat:

Napisany przez legion
Ale i tak jeszcze do jakosci nagrania kazdej plyty ma tez duzo program do ich wypalnia
i to moze byc tez istotny element skladajcy sie na plyte oraz jej jakosc a nawet kulture pracy w poszczegolnych urzadzeniach

Tak głośno myślę. Jak dane są już w buforze palnika to jakość wypalenia zależy od napędu, płytki i jego biosu. Czy się mylę, a program to pomost dla danych.

legion 12.09.2004 00:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak głośno myślę. Jak dane są już w buforze palnika to jakość wypalenia zależy od napędy, płytki i jego biosu. Czy się mylę, a program to pomost dla danych.

to zobacz co turboni zrobil daje do myslenia
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39615

slawekj 12.09.2004 00:44

Cytat:

Napisany przez legion
to zobacz co turboni zrobil daje do myslenia
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39615

Tak i znów pojawia się problem tanich płytek. Przy dobrej różnice w granicach błędu.

polakT 12.09.2004 08:58

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jest taki chipset nForce2, a płyt jest od zatrzęsienia: Abit, Epox, Soltek, ect., ect. ...

racja o tym zapomnialem, przepraszam, ale czy do momentu tego chipstetu nie bylo nic ciekawego na rynku, kazdy mial jakies spore wady, kumpel mial jakegos via nie wiem jaki byl i komp mu zwiasa zaliczal co chwla, najsmiesznej bylo jak nagrywal dvd 4x, 99% i .... reset a plytka w koszu, nie bede moze go cytowal, i tu nie wiem jak mogelm zapomniec sam mu doradzielm zeby go kupil (nforce2 na abicie) bo wszyscy chwala i procka nie bedzie musieal zmieniac

Turboni 12.09.2004 09:26

Cytat:

racja o tym zapomnialem, przepraszam, ale czy do momentu tego chipstetu nie bylo nic ciekawego na rynku, kazdy mial jakies spore wady, kumpel mial jakegos via nie wiem jaki byl i komp mu zwiasa zaliczal co chwla, najsmiesznej bylo jak nagrywal dvd 4x, 99% i .... reset a plytka w koszu, nie bede moze go cytowal, i tu nie wiem jak mogelm zapomniec sam mu doradzielm zeby go kupil (nforce2 na abicie) bo wszyscy chwala i procka nie bedzie musieal zmieniac

ja mam na kt400 i jest zero problemow ani razu komp nie zaliczyl zawieszki. jest to bardziej kwestia producentow i jakosci wykonania samej plyty glownej no i oczywiscie biosu. a jeszcze ci powiem ze procka mam podkreconego z 1800+ na 2400+ ale na 2600+ tez chodzi tylko musze lepsze chlodzenie zalozyc bo juz ma dosyc wysoka temperature okolo 55-60C w maxie.

B@rtek 12.09.2004 09:33

A co powiecie o tym Panasonicu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30848327 bo cena mi odpowiada :)

slawekj 12.09.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A co powiecie o tym Panasonicu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30848327 bo cena mi odpowiada :)

Panasonic od początku forsuje -R. Mogą być i są kłopoty z +R. Kup Sony. Czyta co popadnie. To tak jak Litek, a ceny w MM już od 400,- Przetestowałem wszystkie modele Sony na moich płytkach -+R/RW i DL. Nie ma żadnych problemów.

B@rtek 12.09.2004 11:09

No dobrze Sony super też tak sądzę, ale co z DL uruchomić się uruchomi ale co z druga warstwą??? Niektóre czytaja tylko 1 warstwę :|

slawekj 12.09.2004 11:30

Cytat:

Napisany przez Bartek15
No dobrze Sony super też tak sądzę, ale co z DL uruchomić się uruchomi ale co z druga warstwą??? Niektóre czytaja tylko 1 warstwę :|

Czyta jedną i drugą warstwę. Nagrałem 5 dl z plikami filmowymi 1:1. Najlepiej nagrać kilka różnych płytek i przed zakupem sprawdzić. Tak przetestowałem w MM wszystkie dostępne player'y Sony. Mam w domu Aiwa 370. Weteran nie czyta tylko RW. A w środku Sony. Innym skacze, zacina a ten wszystko od początku czyta. Czysta czy porysowana, nie ma problemu. Wykresy moich DL zamieściłem na Forum. Nagrane na litku lepiej od oryginału. Może żle nagrane zacinają się, z moimi nie ma problemu. :)

B@rtek 12.09.2004 11:41

To muszę pogadać z tatą abyśmy kupili Soniaka. Thomsona DTH220E właśnie wystawiam na allegro :)

slawekj 12.09.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez Bartek15
To muszę pogadać z tatą abyśmy kupili Soniaka. Thomsona DTH220E właśnie wystawiam na allegro :)

Nie trzeba najlepszego. Najlepiej z wyprzedaży. I tak za rok wszystko się pozmienia.

B@rtek 12.09.2004 11:49

Cytat:

Napisany przez slawekj
I tak za rok wszystko się pozmienia.

Wiem, że mówisz o HD-DVD :)

legion 12.09.2004 11:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Panasonic od początku forsuje -R. Mogą być i są kłopoty z +R. Kup Sony. Czyta co popadnie. To tak jak Litek, a ceny w MM już od 400,- Przetestowałem wszystkie modele Sony na moich płytkach -+R/RW i DL. Nie ma żadnych problemów.

oj nie wszystkie moj (-) nie czyta tylko sporadycznie przeczyta jakas z przeskokami
duzo jest modeli ktore maj z nimi problemy
sony jest bardzo czule
ja polecam tani sprzecjor a czyta wszystko co popadnie MANTA

B@rtek 12.09.2004 11:55

Legion teraz to już nie wiem co kupić :ysz: Mój Thomson miał problemy z każdą płytką nawet oryginalną i TDK DVD+R więc jest już na allegro. A nie chcę kupić czegoś podobnego :nie:

slawekj 12.09.2004 12:03

Cytat:

Napisany przez Bartek15
O Legion ale teraz to już nie wiem co kupić :ysz:

A tak najlepiej podłączyć kompa do TV, można bezprzewodowo. Mam ATI 9800Pro. Obraz kryształ, każdy format i płytkę przeczyta. To dopiero zabawa :)

Szczota 12.09.2004 12:04

Najzabawniejsze jest to ze jak bylem w sklepie to najtaszne stacjonarki najlepiej czytaly. Jeden to nawet odpalil +R ktorych nieodpala, gosciu sam sprawdzal i tez mu niedzialalo a przy bitsettingu smigalo:)

Jeden kumpel ostatnio wygral jakies stacjonarne DVD najtansze jakie bylo i wszystko czyta. Dzis chyba jeszcze sprawdze czy ta DL ktora nagralem bedzie czytac

B@rtek 12.09.2004 12:05

Nie kompa znosić mi się nie chce :nie: :)

Mój wuja ma jakieś tanie dvd i czyta mu wszystko co umnie się zacina. Może jednak ta MANTA jak mówi Legion.

legion 12.09.2004 12:07

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Legion teraz to już nie wiem co kupić :ysz: Mój Thomson miał problemy z każdą płytką nawet oryginalną i TDK DVD+R więc jest już na allegro. A nie chcę kupić czegoś podobnego :nie:

o mancie jest dobra opinia bo wszystko czyta nawet porysowane plyty:)
ale wiesz jak sam nie sprawdzisz to nigdy niemasz pewnosci moj kolega mam mante i nie ma z nia problemow ale jak wiesz to roznie bywa
ale sony mozesz sobie kupic bo ja mam DVP-S336 starszy model ale jest ok plusy same i przerobione na dvd-rom czyta miodzio ale z gorszymi nosnikami ma problemy oraz minusami

Turboni 12.09.2004 12:07

mam kumpla co w wypozyczalni pracuje i ludzie przychodza z pretensjami ze im film sie tnie lub nie chce chodzic bo plyta jest troche porysowana a maja dobre sprzety SONY, PANASONIC, i inne a on wsadza do MANTY i wszystko pieknie chodzi. ludzie mowil mi ze pluja sobie w twaz ze takie drogie kupili a na takim tanim chodzi pieknie :D

legion 12.09.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez Turboni
mam kumpla co w wypozyczalni pracuje i ludzie przychodza z pretensjami ze im film sie tnie lub nie chce chodzic bo plyta jest troche porysowana a maja dobre sprzety SONY, PANASONIC, i inne a on wsadza do MANTY i wszystko pieknie chodzi. ludzie mowil mi ze pluja sobie w twaz ze takie drogie kupili a na takim tanim chodzi pieknie :D

nawet kolega mowi ze manta jest ok :)

B@rtek 12.09.2004 12:10

Czyli lepiej kupić coś taniego np. MANTA, Yakumo...

slawekj 12.09.2004 12:10

Cytat:

Napisany przez Turboni
Only WinOnCD 6 Fuck Nero 6

Przed wgraniem WinOnCD trzeba odinstalować Nero?

B@rtek 12.09.2004 12:14

Legion mówisz o tej mancie http://www.hawk.com.pl/catalog/produ...roducts_id=251

Turboni 12.09.2004 12:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
Przed wgraniem WinOnCD trzeba odinstalować Nero?

nie musisz chyba ze instalujesz pelny z DirektCD to wtedy musisz odinstalowac InCD

Turboni 12.09.2004 12:16

Cytat:

Napisany przez Bartek15

dokladnie o tej mowil i chyba ja tez ja sobie sprawie :spoko:

B@rtek 12.09.2004 12:18

Tylko, że ta Manta chyba nie ma Dvix? W tej cenie z dvix to chyba bedzie tylko to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30745829

legion 12.09.2004 12:21

Cytat:

Napisany przez Bartek15

tak wlasnie ta

slawekj 12.09.2004 12:24

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Tylko, że ta Manta chyba nie ma Dvix?

To ciekawa propozycja. Dokładny test i opis:
http://www.divx.howto.pl/modules.php...rticle&sid=660

PI7er 12.09.2004 12:30

jedyny plus tej manty to to ze ma wyjscie VGA a tak to bym jej nie kupil, celowal bym bardzie w kierunku jakiegos Pionka, 444, kumpl ma i czyta doslownie wszystko co mu wpadnie, na allegro czasami sie trafiaja w cenie kolo 500zł, mozna jeszcze nowy czase mznalesc w jakims sklepie w cenie 1500-2000zł jest to juz model starszy ma 2-3lata

Zanjomy w wypozyczalni ma Yamache model z prze 5 lat chyba który nie czyta nawed CD-R a DVD +r/-R radzi sobie jak zloto. Yamaha dobry sprzet, acz kolwiek kolega kupil model chyba 830 za prawie 2.500zł a w srodku siedzi panasonic ale i tak czyta wszystko :)

B@rtek 12.09.2004 12:41

Chyba jednak ta MANTA :) Jak ją gdzieś zobaczę w Koninie to idę z płytkami potestować :taktak:

Turboni 12.09.2004 12:42

one sa w kazdym markecie ale najpewniej w kazdym TESCO

PI7er 12.09.2004 12:46

slawek a powiedz co myslisz o tym wykresie, stacjonarka powinna sobie proadzic ? platx8 palone x8
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/11111.JPG

B@rtek 12.09.2004 12:51

Tyle, że umnie jest tylko Kaufland, Hypernova, MiniMal, 3x InterMarche. Może w Avansie będzie albo w Marsie.

Turboni 12.09.2004 12:51

dlamnie bombowy - koszalin.
plyta moze sie czytac lub nie

PI7er 12.09.2004 12:55

ok no to dla swiecie wierzacych w kprobe mam zla wiadomosc mozecie sobie ten prog o kant pupy rozbic, wziolem ta plytke (wykres u góry) i poszedłem do EuroRTVAGD i przetestowalem na 14 odtwarzaczach i na wszystkich bez problemu sie czytala.

Turboni 12.09.2004 12:59

czytac a czytac to dwie rozne rzeczy trzebaby obejrzec caly film z tej plyty i zobaczyc czy sie nie tnie. a zobacz ta plyte za jakies 2-4 miesiace. :D

a skoro sam przetestowales to po co zadajesz takie pytanie i potem za 2 minuty sie chwalisz ze juz ja sprawdziles w euro na 14 i chodzi.

PI7er 12.09.2004 13:01

przelecialem cala plyte bo najwiecej jest bledów po koniec i nic sie nei ciela, jeszcze zamieszcze wykres plyty msonic dvd-r nagrywanej pol roku temu i byla tez bez problemowo czytana (jeden naped wogule nie widzial).

slawekj 12.09.2004 13:09

Cytat:

Napisany przez PI7er
slawek a powiedz co myslisz o tym wykresie, stacjonarka powinna sobie proadzic ? platx8 palone x8

Cytat: "Zgodnie z przyjętymi przez ECMA normami, ilość błędów PI (Parity Inner), przy wybranym przez nas parametrze "sum 8 ECC", nie powinna przekraczać wartości 280. Jednakże dobre napędy stacjonarne odtwarzają dyski DVD*R z większą ilością błędów. Zazwyczaj problemy pojawiają się przy wartości 600, a tylko nieliczne odtwarzacze poprawnie odczytują krążki zawierające ponad 900 błędów PI.

Dla PO (Parity Outer), suma błędów nie powinna przekraczać wartości 4. Pojedyncze wysokie "szpilki" dla PO można ignorować".

Także z Twoją płytką to jak w loterii. Dzisiaj będzie czytana ale pytanie jak długo?

B@rtek 12.09.2004 13:25

Żeby powiedzieć, że płyta się nie tnie trzeba film obejrzeć od początku do końca bez żadnego przewijania :taktak:

PI7er 12.09.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez Turboni
czytac a czytac to dwie rozne rzeczy trzebaby obejrzec caly film z tej plyty i zobaczyc czy sie nie tnie. a zobacz ta plyte za jakies 2-4 miesiace. :D

a skoro sam przetestowales to po co zadajesz takie pytanie i potem za 2 minuty sie chwalisz ze juz ja sprawdziles w euro na 14 i chodzi.

mówie to poto bo kilka stron wczesniej jak zamiescilem wykre to mówiliscie ze plytka jest do smieci mimo ze PI dochodzilo do 30 a ilosc beledów 140tys, to z tego wynika ze wszystkie plyty jakie mam sa do smieci poniewaz nie spelniaja waszych norm a byly nagrane pol roku temu i chodza we wszystkich napedach.

slawekj 12.09.2004 13:59

Cytat:

Napisany przez PI7er
mówie to poto bo kilka stron wczesniej jak zamiescilem wykre to mówiliscie ze plytka jest do smieci mimo ze PI dochodzilo do 30 a ilosc beledów 140tys, to z tego wynika ze wszystkie plyty jakie mam sa do smieci poniewaz nie spelniaja waszych norm a byly nagrane pol roku temu i chodza we wszystkich napedach.

Są ogólnie przyjęte normy i jak sprawdzasz w Kprobe to powinno się do nich stosować. Już pisałem, że wielu kolegów uważa inaczej i skalę zawyża. Tak można robić. A błędy i tak pozostaną. Chcesz to zatrzymuj takie płytki, ja wyrzucam. Poszukaj innego nośnika, i nagraj x4. Przeważnie x8 daje większą ilośc błędów.

pawelblu 12.09.2004 15:21

A tak przy okazji to trzepneliscie kolejne 2-3 strony nie na temat (tym razem przynajmniej byla jakas dyskusja, no ale niestety nie miala nic wspolnego z Biosami do 812/832) .

Polecam kontynuacje juz istniejacych tematow o odtwarzaczach lub stworzenie nowego w przypadku nie znalezienia podobnego.

Dyskusja o Kprobie tez juz byla. Dalsza dyskusja jest jalowa i nic nie wnosi dopoki nie pojawia sie nowe fakty. Kazdy ma swoje zdanie na ten temat i jest ono przynajmniej narazie niezmienialne.

BaGRoS 12.09.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Oj nie mów już więcej na ten temat :nie:

Bo grzeszysz ||

Uważam, że jest to bardzo dobry chipset, jak nie najlepszy do tej pory dla AMD

Myślę, że użytkownicy tegoż hardware'u mnie poprą :taktak:

Najlepszy !!!!!!
Nie mówiąc już o zaje..fajnym dźwięku SoundStorm, a i płytki MSI są najlepsze :D

VIZZARD 12.09.2004 16:04

Cytat:

Napisany przez BaGRoS
Najlepszy !!!!!!
Nie mówiąc już o zaje..fajnym dźwięku SoundStorm, a i płytki MSI są najlepsze :D

Ja powiem szczerze, że nie wiem czemu, ale wolę swojego SBLive 5.1 Player :mruga:

Może to dlatego - że na Epoxach nie ma pełnej wersji SS :smutny:

Ale niektórzy powyrzucali SBAudigy - bo jakość SS bardziej im odpowieda :taktak:

B@rtek 12.09.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A tak przy okazji to trzepneliscie kolejne 2-3 strony nie na temat

Omawialiśmy sprawę jakie dvd mam kupić :) Bo to co mam teraz poszło na allegro.

polakT 12.09.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ja powiem szczerze, że nie wiem czemu, ale wolę swojego SBLive 5.1 Player :mruga:

Może to dlatego - że na Epoxach nie ma pełnej wersji SS :smutny:

Ale niektórzy powyrzucali SBAudigy - bo jakość SS bardziej im odpowieda :taktak:

widzicie ja wlasnie przed godzina od kumpla odkupilem karte SB AUDIGY player 2, ktora mial od 3 miesiecy, za 150zl - potrzebowal kasy :)

mialem SB 128, do tego podlaczony moj prywatnie zlozony zestaw glosnikow i wzmacniaczy, sub 300W(TDA7294), przednie2x100W(TDA7294)tył 2X70W(TDA2052) centralny 120W(TDA2052mostek).

podlaczam audigy i przezywam szok. kurcze ten dzwięk jst cudowny
do tego wlaczylem shreka na dvd wypalonego 2miesiace temu na litonku :) , i nic ciekawego, wladca piescieni cudo naprwade, prawie ze sie podniecilem, nie zaluje wydanai kasy

Pamietacie mojego hawka dvd-r, zmienilem bios na VS0A i nie widzi go, na wszystkich starszych i nowszych jest na VS0A nie ma.

nie rozumiem tego najlepiej mi pali VS0A, a nie czyta Hawka, mam dylemat na ktorym biosie pozostac

VIZZARD 12.09.2004 17:00

Cytat:

mam dylemat na ktorym biosie pozostac

VS08 :D

adas.p1 12.09.2004 17:20

Cytat:

podlaczam audigy i przezywam szok. kurcze ten dzwięk jst cudowny

Zainstaluj sobie jeszcze drivery kX Project. Szok bedzie jeszcze wiekszy :)

VIZZARD 12.09.2004 17:27

Cytat:

Napisany przez adas.p1
Zainstaluj sobie jeszcze drivery kX Project. Szok bedzie jeszcze wiekszy :)

Ty! No weź .....

Z SB128 na Audigy2 kX :O

Ten szok może go zabić !!! :>

polakT 12.09.2004 17:39

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ty! No weź .....

Z SB128 na Audigy2 kX :O

Ten szok może go zabić !!! :>

nie mowcie. zaraz dam rozkazy mojemu modemowi niech cos sciagniez inetu. musze jeszcze tylko szerzej glosniki rozstawic zeby bylo fajnej, no i telewizor postawic zamiast banki

BaGRoS 12.09.2004 19:37

Cytat:

kurcze ten dzwięk jst cudowny
do tego wlaczylem shreka na dvd wypalonego 2miesiace temu na litonku :) , i nic ciekawego, wladca piescieni cudo naprwade, prawie ze sie podniecilem, nie zaluje wydanai kasy

Shreka nie ma jeszcze z prawdziwym dźwiękiem PL i 5.1... To co było to lekka kiszka :blee:

A lordzik pewnie true 5.1 :peace: :serdusz:

K4r0l 12.09.2004 20:03

Hawk 4x DVD-R z TESCO :P
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10744&stc=1

pawelblu 12.09.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez K4r0l
Hawk 4x DVD-R z TESCO :P

Tylko ze wiesz, ja swego czasu kupilem 90 Hawkow ale teraz sie ich pozbywam bo ok 5% jest porysowanych !!! (one sa przepakowywane w polsce przez dystrybutora ale widac ) A do tego ok 10% ma bledy odczytu.

Takze nigdy wiecej !!

K4r0l 12.09.2004 20:48

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tylko ze wiesz, ja swego czasu kupilem 90 Hawkow ale teraz sie ich pozbywam bo ok 5% jest porysowanych !!! (one sa przepakowywane w polsce przez dystrybutora ale widac ) A do tego ok 10% ma bledy odczytu.

Takze nigdy wiecej !!

Zauważyłem niestety, po wyciagnięciu zaraz z koperty. Dlatego nagrane tylko 3,5GB.
Poza tym był tylko specjalnie kupiony i nagrany, żeby sprawdzić jak Toshiba SD-M1912 sobie z DVD-R radzi.
Właśnie otwarłem drugiego - ma piękną ryskę przez środek - chyba nie ma sensu go nawet nagrywać :ysz:

polakT 12.09.2004 20:48

Cytat:

Napisany przez BaGRoS
Shreka nie ma jeszcze z prawdziwym dźwiękiem PL i 5.1... To co było to lekka kiszka :blee:

A lordzik pewnie true 5.1 :peace: :serdusz:

nie wiem czy jest ale ja mam angileska wersje na dvd, bo polska to tylko z dubingiem kinowym, kidys wynajde lepsza ale nie dzis

Maru22 12.09.2004 20:59

Powołując się na fachową wiedzę uzytkowników tego forum mam pytanie o maksymalne dopuszczalne wartości PI i PIF w programie NERO CD-DVD Speed / Test Jakości dysku.
Nie mogę znaleźć tych informacji w necie, być może są one takie same jak w KProbe. :nie:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10746&stc=1

Jak oceniacie jakość nagrania płyty Verbatim DVD+RW przez LiteON 812S@832S-VS0A.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52.