![]() |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Opcej mam tak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Proszę uprzejmię, 2 skany, jeden realtime a drugi nie. IMO realtime różni sie tylko tym, że po prostu wyrzuca od razu na ekran a nie gdzieś do pamięci, a zatem cała ta wasza teoria o kant d***.
EDIT: Aż się prosi, żeby wspomnieć iż w chwili skanowania w moim pokoju bylo 25 stopni i srednia wilgotność powietrza |
Cytat:
to ze jest literka h na odpowiedniej pozycji mowi nam ze plytka jest zeskanowana prawie do konca swojej pojemnosci. Jak zauwazyles podczas skanowania przewiaja sie literki, cyferki i to ze jest akurat h oznacza miejsce w dlugosci plyty. Jakby plyta byla krotsza, czytaj miala mniejsza pojemnosci, np 3,5GB to byla by jakas inna literka, badz cyferka, zalezy na co by wypadlo (zakladam ze nagrywamy plyte na full, jesli plytke 4,3GB nagrasz do pojemnosi 3.5GB to efekt bedzie identyczny) 2) w realtime jak wlaczysz wykresik bedzie duzo ladniejszy, ale nie bedzie odwzorowywal rzeczywistych wynikow. W zwiazku z tym ze nie nalezy w zbytnim stopniu uzywac komputera podczas skanowania w kprobe, gdyz rezultat bedzie zafalszowany, tak i tutaj jesli damy kprobe do wykreslania na zywo charakterystyk skanowanej plytki to wynik bedzie zafalszowany gdyz, jakby tu lopatologicznie wyjasnic, dziala to jak wlaczenie innego programu w tle obciazajacego (wydaje mi sie ze procesor) komputer, w zwiazku z czym program nie "plodzi" nam realistycznych danych. finito :) |
Cytat:
2) co to ma do rzeczy czy to realtime czy nie? |
Trzeci wykres:
Nagrane na 451S zaraz po zakupie i zamontowaniu w kompie Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : NO NAME DVD+R x4 (palona x4, płyta cała srebrna bez zadruku na wierzchniej stronie) Typ danych : KONCERT http://www.iqx.republika.pl/1.JPG |
Drugi wykres:
Nagrane na 451S@832S Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : HAWK DVD-R x4 (palona x4) Typ danych : DANE http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_2.JPG Reszta jutro... |
Cytat:
|
I to jest właściwy wykres.
|
Pierwszy wykres:
Nagrane na 451S@832S Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : HAWK DVD-R x4 (palona x4) Typ danych : DANE http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_1.JPG Reszta jutro... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Masz zaznaczone Realtime Chart zamiast Remove the spike. I koniecznie Auto Deteck. Teraz wykresy będą poprawne. |
To dawaj wykresiki :D
|
Cytat:
Aktualnie wziąłem jeszcze pięć innych (nagrane w całości) Po nich zrobię 3 VERBATIMY i zamieszczę wyniki.... |
Cytat:
----------------------------------------------------------- Zdecydowanie tak zrob |
wlasnie zastanawiam sie nad verbatimkami wyjda okolo 3-3,50 za sztuke ale musze kupic sztuke i zobaczyc jak bedzie sie palila
|
Cytat:
|
Cytat:
:D |
Turboni dlaczego ostatnio nie zamieszczasz testów KProb'a. Czyżby 832S był gorszy od 812S którego miałeś wcześniej? :>
|
Cytat:
Tak plyki diametralnie beda sie roznic nawet na tym samym kodzie nosnika nawet sobie niewyobrazasz jak moga sie drastycznie roznic juz temat Verbatimow przerabialem |
Cytat:
to chyba nie odpowiada długości płyty bo tu mam deko mniej a wierz mi, że jest prawie cała zabita |
a przy 1% to juz bedzie miodzio.;)
|
Cytat:
|
Odnośnie wykresu kolegi IGX. Na dolnym wykresie końcowa pozycja scanu to 200078, co odpowiada dokładnie 5,5% całej zapisanej płyty DVD. Czy ja się mylę?
|
slawekj i jak tam wilgotnosc w kompie? :D
|
Kprobe kłamie ? a może zrobili pod niego firmware ?
Mam taką płytke Vakoss -R x2 paloną x2 kod chyba GCC001, wyniki w Kprobe w PI srednio 40-50 PO max 4. Ta płytka odmawia odpalenia się na stacjonarnym DVD u kumpla (jakiś Panasonic). Płytki z dużo gorszymi wynikami PI 200-250 PO max7 - Msonic (kod ten sam) odtwarzają się bez jakichkolwiek zająknięć. Tego Vakossa wypalilem jako jedną z pierwszych płyt jeszcze na orginalnym USOJ chyba, wyniki wtedy były dużo gorsze bo na poziomie PI 250 PO max 7 a teraz tak jak napisałem na początku. Więc jak to jest ? przecież raz nagrana płyta nie powinna się tak diametralnie różnić. Może ludzie z litka spreparowali te nowe firmwary pod Kproba żeby zwiekszyc sprzedaż ? Przecież oni sobie doskonale zdają sprawę że bardzo wielu ludzi testuje Kprobem. Mam po prostu podejżenia co do odczytu, a jak jest naprawde z jakością palenia ? Coś tu w każdym razie nie gra.
|
no zauwazylem :]
|
:D witam wszystkich !! jeszcze raz dziękuje HOSIE za pomoc w reanimacji mojego liteona 812S !!!! mam teraz whrany biosik vso8 vip-edit i naped chodzi jak brzytwa ! wrzucilbym pare wykresów na forum z k-probe ale do holery niekumam jak wkleic te wyniki ! moze ktos mi pomoze ? nie flashowalem eproma tylko zmienilem biosa ! pozdrawiam
|
Cytat:
|
no jesli masz uklad otwarty to tak :]
prawde mowiac to nie jest zalecane stosowanie WC w ukladach otwartych w obudowach wlasnie ze wzgledu na podwyzszona wilgotnosc powietrza czego nielubia bardzo kondensatory min. na plytach glownych.Ale jesli uklad jest zamkniety i szczelny no to niema to zadnego znaczenia ...no i dalej paplamy o duperalach :] |
Cytat:
Ciekawe, czy w związku z tym chłodzenie wodne w kompie ma jakiś wpływ na wykresy w kProbe ? :fala: |
Ale Vip ten temat o wilgotności jest bardzo ciekawy :D ^_^
|
Cytat:
i prosze...nie zaczynajmy znowu tego tematu bo sie pogniewamy :] |
Cytat:
Wieczorem sprawdzę VERBATIMY. Mam ich 6szt. Są to DVD+R palone x8 ale na biosie z 851S Zobaczymy .... |
Na kazdej boxowanej plytce jest cos takiego:)
|
A wiesz, że u mnie tesh tak jest ^_^ :spoko:
|
Po raz ostatni. Zupełnie przypadkowo. Otwieram pudełko Verbatima a tu napisane: wilgotność 10-80% a temperatura -5-+55C.
|
Cytat:
|
Mam nagranych jeszcze około 15szt. HAWK-R, i parę VERBATIMÓW...
Postaram się zrobić w nocy kolejne płytki i dodać wykresy... Zastanawiałem się ostatnio, czy nie pokombinować z BIOSAMI, ale po pierwszym wykresie widzę że na razie posprawdzam dokładniej ten bios na mojej 851S@832S z Tym epromem co mam (orginał, nic nie było zmieniane oprócz BIOS-u)... |
Brawo! Szok :O Wykres Nr 1. Idealnie nagrane, przypadek czy prawidłowość, a może 451S najlepiej nadaje się do przeróbek? Czekamy na dalsze testy. :spoko:
|
ladny nawet powiem ze bardzo ladny
|
Cześć.
Wczoraj wieczorem z braku jakiegokolwiek innego zajęcia postanowiłem wziąść pierwszą lepszą płytę i sprawdzić ją. Na razie zrobiłem test tylko dla HAWK-R Mam jeszcze VERBATIM Metal Azo +R x8. Postaram się zrobić wieczorem i dożucić wynik.. Bios w mojej nagrywarce to ten sam z linku w pierwszym poscie tej dyskusji... Płytka to HAWK-R x4 (kupiona po 10szt. na patyku w AUCHAN) Nagrywarka to 451S@832S Prędkość nagrywania x4 A oto co wyszło... http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4.JPG |
To prawda. :D
|
Cytat:
|
Niby ID tego nośnika jest w biosie VS0A :D To samo jest np. z tym: nagrywałem film na verbatimie -R i stacjonarne dvd nie chciało mi tego czytać na żadnym z biosów a jak nagrałem na esperanzie i biosie VS05 to chodzi miodzio :D
|
Cytat:
|
To dziwne bo mam fabryczną wersję 832S i jak nagrywałem esperanzę 4x printable to nagrać ją nagrało ale później tej płyty nagrywarka nie widziała. Było to na biosie VS0A. Oddałem nagrywarke do serwisu. Chyba 832S tez to dotyczy ???
|
Cytat:
Ten błąd dotyczy wyłącznie płyt + i -R x4. Płyty RW zapisywane i czytane są poprawnie. |
Slawekj: rw tez czy tylko r-y?
|
Cytat:
Przykład: funkcję "force-fallback" należy zaznaczyć tylko w przypadku występowania nieprawidłowości na końcu nagrywanej płyty +Rx8. Jęzeli płyty są nagrywane poprawnie nie powinno zaznaczać się tej funkcji. Ta uwaga pojawia się w momencie próby zaznaczenia.Ta funkcja nie działa do końca poprawnie. To widać wyrażnie na wykresach. Dlatego każda próba zaznaczenia musi być podyktowana potrzebą a nie dlatego że takie funkcje występują. Ja nagrywam w Nero i funkcja auto bitsetting nie jest mi potrzebna bo można ustawiać z poziomu opcji Nero. I.t.d... |
slawek mówisz, że nic nie zaznaczasz w omni (oprócz wyłączenia diody) aby była lepsza jakość zapisu to po co uzywasz omni, tylko po to aby wyłączyć diodę? Nie lepiej wgrać orginalny bios ze strony liteona? :D
|
Cytat:
I nie można udowodnić że się zjarała w wyniku braku omnipatchowania :mruga: |
Cytat:
Właśnie! Nigdy _Vip_ nie napomknął o browarku :piwko2: - a to dzięki niemu tak pikne płyty siem palom :ognicho: |
Cytat:
|
Ja tam wolę aby się paliła :D
|
Cytat:
|
slawk'q co daje właściwie ta ostatnia opcja w omni ale w praktyce nie w teorii?
|
Cytat:
Na moim palniku na omnii 1.3.8 mam zaznaczoną tylko ostatnią opcję. Nie stosuję zmiany strategii, uważam że firma LiteOn - tak przypuszczam na podstawie swoich dokładnych laboratoryjnych badań ustaliła optymalne wartości dla swoich nagrywarek. Dlatego tych wartości nie zmieniam. Próbowałem zaznaczać poszczególne funkcje lecz rezultaty statystycznie biorąc były gorsze. To są dodatkowe zmiany na fabrycznym biosie i każdy kto to zmienia robi na własną odpowiedzialność. Stąd tak różne wykresy na tych samych nośnikach. Oczywiście płytka płytce nie równa, ale można założyć pewną granicę błędów i na tej podstawie określić jakie nośniki przy różnych ustawieniach biosu i prędkościach nagrywania są dobre a jakie złe. Podejrzewam, że te dodatkowe funkcje będą różne efekty przynosić na różnych nagrywarkach. Każdy z nas metodą prób i błędów ustali co dla niego jest optymalne. A to czy ustawienia są poprawne można sprawdzić przez pomiary na kprobie. Mała suma wszystkich błędów świadczy o poprawnym ustawieniu biosu. |
Cytat:
|
no qrcze musialem zrobic 4 pompki bo na jednej rece nie umim ^_^ spoko vip juz robie. Spytalem tak dla pewnosci ;p
|
nie,najpier musisz sciagnac pliczek.Pozniej zrobic dwa przysiady,cztery pompki (jak umisz to mozesz na jednej rece zrobic dwie),nastepnie stajesz na glowie i wykrzykujesz dziesiec razy "hakuna matata".Po tej operacji klikasz na biosik i powinno byc ok :] ,na koniec polewasz sie woda zeby byla idealna wilgotnosc :]
JEZUSICKU czy aktualizacja firmware'a to naprawde tak skomplikowany proces ??? |
naciskam tylko na ten twoj plik i wszystko ladnie nalozy sie na tamta wersje??
|
tak
|
Hmm czyli powiedzcie tak. Jezeli mam Bios VS08, to lepiej zmienic na edycje Vip-a ta VS0A ? :help:
|
Cytat:
mozliwe. Wiec badz tak dobry i napisz dokladnie na jakim biosie jedziesz,jak jest zmodyfikowany (jesli jest),Jaka wersja omni,jakie opcje zaznaczone,czy zmieniales strategie zapisu itd.itp. ...moze wtedy obali sie mit o zaletach wilgotnosci :] |
Cytat:
|
slawekj,bo tylko ty masz idealnie wilgotnego kompa poprostu :]
Biosik ,ktory linkowalem wyzej wchodzi zarowno do 812@832 jak i orginalnych 832 (lacznie z tymi zmodowanymi poprzez eeprom Zebry) co do mojego wykresu ...to jest nosnik za 3zl i 12gr...jak dla mnie rewelacja ,jak na taka cene BTW : bledy PI swiadcza o jakosci nosnika,natomiast PO/PIF o jakosci zapisu nagrywarki (co rowniez jest zalezne od jakosci nosnika :] ) |
Podejmujemy wspólnie próby różnych ustawien tego samego biosu. Na żywo dzielę się swoimi uwagami, nie mam na myśli krytyki. To tylko nowe doświadczenia. Mnie również zależy na optymalnym ustawieniu.
Dowodem tego jest bios VS0A na nowym omni 1.3.8 i wynik jest lepszy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiem co sądzić o Waszych biosach ze zmienioną strategię zapisu, ale ilośc błędów w/g mnie jest chyba niepokojąco duża.
HP +Rx8 palony x8. |
Cytat:
|
Byla DVD+r traz TRAXDATA DVD-r ( juz nie jest tak Pieknie)8X
palona na 8X a i dodam jak gory na wykresie to na plycie wydoczne pierscienie (4 sztuki) |
VS0A + Z-Mod ,Omnipatcher 1.3.8 + najnowsze strategie zapisu
Platinum +R x8 palona x8 http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Z-MOD.jpg Na gg juz mnie mecza o ten biosik wiec wlepie jeszcze tu :] (jest spatchowany ,wiec bez Z-Mod'a tez mozna wgrywac) http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Vip_edition.exe |
Cytat:
|
Cytat:
|
Platinum +rw x4. Jak dla mnie - rewelka :D :spoko:
|
przy ustawieniu ECC 1 PIF max=4 a przy ustawieniu 8 max=32
|
Cytat:
|
Cytat:
|
PI max=280 PIF max=4. a co do bledow verbatim verbatimowi nie rowny mozesz jeszcze wgrac do palnika bios zmodyfikowany omnipatcherem i wlaczyc sobie inna strategie do nagrywania tych verbatimow.
|
Jest ktos w stanie wytlumaczyc blondynce ;p dlaczego na końcu wykresu tak wzrastają błędy? To jest płytka Verbatim "z kija" palona x2. I ile może być max tych błędów?
|
Cytat:
|
uzyj mtkflasha pod dosem i wgraj orginalne oprogramowanie od 812 (wylacz w biosie wyszukiwanie napedu). powinien naped wstac i potem w windzie zaladuj orginalny eeprom.
|
Cytat:
|
ale mój litek teraz całkiem leży - nawet tacka się nie otwiera i bios go nie widzi.
|
Już pisałem. U mnie na zmodyfikowanym Zebry nie odtwarza nagranych płytek + i - R x4 i fabrycznym czy to VS08 czy VS0A. Na mod VS08 i VS0A idzie poprawnie chociaż po wgraniu mod VS0A miałem problemy o których pisałem. Ale powroty zawsze miałem udane.
Widać, nie na wszystkich napędach taka modyfikacja działa poprawnie. |
A jaka jest możliwość ożywienia bez serwisu - może jakieś specjalne komendy w mtkflashu - POMOCY
|
hmm...no to naprawde dziwne.W moim napedzie tez siedzi taki eeprom i zero problemow
|
Cytat:
|
Byczek,wgrales eeprom,ktory dostales od Zebry czy ktos Ci udostepnij swoj zmodyfikowany eeprom ??
|
I tak sie sie stało, po wgraniu eepromu zmodyfikowanego przez Zebre zaczęło pokazywać np. w Nero różne wartości - prędkość zapisu 371 , bufor nagrywarki 65688
następnie wgrałem orginalny fw liteona VS0A i przestała nagrywać ( komunikat - płyta nie jest zapisywalna) aż po różnych eksperymentach przyszedł czas na mtkflash i napęd zdechł - próbowałem różnych kombinacji mtkflashem i nic tyle tylko że komputer uruchamia się z wpiętą taśmą do litka. Może ktoś może coś doradzić czy został tylko serwis, ? |
Cytat:
ja jednak podziekuje i pozostane przy Platinumach +Rx8. 78zl/25szt czyli 3zl i 12gr za jedna plytke |
:mruga: Nie trzeba się tak przejmować tym brakiem Intenso +R x8. Są już TDK + i - R x8. :taktak: http://www.idg.pl/news/66961.html
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:05. |