Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

slawekj 03.08.2004 11:34

Cytat:

Napisany przez l3c!@k
Nie no, teraz to ja już nie wiem o co Ci chodzi, o tego spike'a?
Opcej mam tak:

Jeżeli wyłączysz remove the spike a zostawisz tylko realtime wówczas wykres będzie niewłaściwy. Tak było u kolegi IGX.

l3c!@k 03.08.2004 10:46

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Wykresy są identyczne ponieważ były włączone obie funkcje. Przy zaznaczonych osobno wykresy będą inne. Zrób jeszcze raz próbę.

Nie no, teraz to ja już nie wiem o co Ci chodzi, o tego spike'a?
Opcej mam tak:

xzas 03.08.2004 10:36

Cytat:

Napisany przez l3c!@k
Proszę uprzejmię, 2 skany, jeden realtime a drugi nie. IMO realtime różni sie tylko tym, że po prostu wyrzuca od razu na ekran a nie gdzieś do pamięci, a zatem cała ta wasza teoria o kant d***.

EDIT:
Aż się prosi, żeby wspomnieć iż w chwili skanowania w moim pokoju bylo 25 stopni i srednia wilgotność powietrza

To zadna teoria, tylko fakt, tak jest i kropka. Poczytaj sobie o kprobe to wtedy pogadamy, jesli jeszcze bedzie co do gadania.

slawekj 03.08.2004 10:30

Cytat:

Napisany przez l3c!@k
Proszę uprzejmię, 2 skany, jeden realtime a drugi nie. IMO realtime różni sie tylko tym, że po prostu wyrzuca od razu na ekran a nie gdzieś do pamięci, a zatem cała ta wasza teoria o kant d***.

EDIT:
Aż się prosi, żeby wspomnieć iż w chwili skanowania w moim pokoju bylo 25 stopni i srednia wilgotność powietrza

Wykresy są identyczne ponieważ były włączone obie funkcje. Przy zaznaczonych osobno wykresy będą inne. Zrób jeszcze raz próbę.

iqx 03.08.2004 08:30

Cytat:

Napisany przez l3c!@k

EDIT:

:D :D :D HI HI HI :D :D :D

l3c!@k 03.08.2004 02:18

Ilość załączników: 2

EDIT:

xzas 03.08.2004 01:26

Cytat:

Napisany przez l3c!@k
1) o co chodzi z tą literą h i co to ma do rzeczy
2) co to ma do rzeczy czy to realtime czy nie?

1) z literka h oznacza nie mniej ni wiecej tylko miejsce na plycie, czyli adres
to ze jest literka h na odpowiedniej pozycji mowi nam ze plytka jest zeskanowana prawie do konca swojej pojemnosci. Jak zauwazyles podczas skanowania przewiaja sie literki, cyferki i to ze jest akurat h oznacza miejsce w dlugosci plyty. Jakby plyta byla krotsza, czytaj miala mniejsza pojemnosci, np 3,5GB to byla by jakas inna literka, badz cyferka, zalezy na co by wypadlo (zakladam ze nagrywamy plyte na full, jesli plytke 4,3GB nagrasz do pojemnosi 3.5GB to efekt bedzie identyczny)

2) w realtime jak wlaczysz wykresik bedzie duzo ladniejszy, ale nie bedzie odwzorowywal rzeczywistych wynikow. W zwiazku z tym ze nie nalezy w zbytnim stopniu uzywac komputera podczas skanowania w kprobe, gdyz rezultat bedzie zafalszowany, tak i tutaj jesli damy kprobe do wykreslania na zywo charakterystyk skanowanej plytki to wynik bedzie zafalszowany gdyz, jakby tu lopatologicznie wyjasnic, dziala to jak wlaczenie innego programu w tle obciazajacego (wydaje mi sie ze procesor) komputer, w zwiazku z czym program nie "plodzi" nam realistycznych danych.

finito :)

l3c!@k 03.08.2004 01:18

Cytat:

Napisany przez slawekj
Muszę Cię zmartwić. Masz źle ustawione opcje w Kprobie, dlatego masz takie wyniki. Porównaj nasze wykresy na których na wartościach scanów zawsze jest ostatnia litera h. U Ciebie ta litera nie występuje. Wstrzymaj się z testami.

Masz zaznaczone Realtime Chart zamiast Remove the spike. I koniecznie Auto Deteck. Teraz wykresy będą poprawne.

1) o co chodzi z tą literą h i co to ma do rzeczy
2) co to ma do rzeczy czy to realtime czy nie?

iqx 03.08.2004 00:35

Trzeci wykres:

Nagrane na 451S zaraz po zakupie i zamontowaniu w kompie
Zeskanowane na 451S@832S

Nagrywarka : LTR 451S@832S
Płyta : NO NAME DVD+R x4 (palona x4, płyta cała srebrna bez zadruku na wierzchniej stronie)
Typ danych : KONCERT

http://www.iqx.republika.pl/1.JPG

iqx 03.08.2004 00:11

Drugi wykres:

Nagrane na 451S@832S
Zeskanowane na 451S@832S

Płyta : HAWK DVD-R x4 (palona x4)
Typ danych : DANE

http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_2.JPG

Reszta jutro...

xzas 02.08.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez iqx
Pierwszy wykres:

Nagrywarka : LTR 451S@831S

Reszta jutro...

iqx daj jakies wykresy plytek z oryginalnego biosu 451S, oraz z nagranych na 451S, a zeskanowanych na 451S@831S i nagranych i odczytanych na 451S@831S

slawekj 02.08.2004 23:38

I to jest właściwy wykres.

iqx 02.08.2004 23:31

Pierwszy wykres:

Nagrane na 451S@832S
Zeskanowane na 451S@832S

http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_1.JPG

Reszta jutro...

iqx 02.08.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak jak napisałem.

Ok. Już poprawiam i zrobie testy jeszcze raz...

slawekj 02.08.2004 23:02

Cytat:

Napisany przez iqx
To jak je ustawić ?

Tak jak napisałem.

iqx 02.08.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez slawekj
Muszę Cię zmartwić. Masz źle ustawione opcje w Kprobie, dlatego masz takie wyniki. Porównaj nasze wykresy na których na wartościach scanów zawsze jest ostatnia litera h. U Ciebie ta litera nie występuje. Wstrzymaj się z testami.

To jak je ustawić ?

slawekj 02.08.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez iqx
Płytka jest nagrana w całości...

Aktualnie wziąłem jeszcze pięć innych (nagrane w całości)
Po nich zrobię 3 VERBATIMY i zamieszczę wyniki....

Masz zaznaczone Realtime Chart zamiast Remove the spike. I koniecznie Auto Deteck. Teraz wykresy będą poprawne.

B@rtek 02.08.2004 22:50

To dawaj wykresiki :D

iqx 02.08.2004 22:04

Cytat:

Napisany przez barte_k
Też mi sie tak zdaje :> To ja moge miec jeszcze lepszy wynik na esperanzie przy 2% :D

Płytka jest nagrana w całości...

Aktualnie wziąłem jeszcze pięć innych (nagrane w całości)
Po nich zrobię 3 VERBATIMY i zamieszczę wyniki....

mensir67pl 02.08.2004 22:03

Cytat:

Napisany przez Turboni
wlasnie zastanawiam sie nad verbatimkami wyjda okolo 3-3,50 za sztuke ale musze kupic sztuke i zobaczyc jak bedzie sie palila

-----------------------------------------------------------

Zdecydowanie tak zrob

Turboni 02.08.2004 20:08

wlasnie zastanawiam sie nad verbatimkami wyjda okolo 3-3,50 za sztuke ale musze kupic sztuke i zobaczyc jak bedzie sie palila

slawekj 02.08.2004 20:00

Cytat:

Napisany przez Turboni
teraz mniej nagrywam do 10.08 brak funduszy ale musze zmienic plytki bo teraz esperanzy do tego palnika nie sa najlepsze (wieksze PI dochodzi do okolo 60, PIF w normie) to samo z esperanza +rw na 812@832 mialel lepsze wyniki niz teraz na 832 wiec szukam innych nosnikoww cenie tak do 3 zeta max 3,50.
:D

Dzisiaj w MM TDK + i -Rx4 25szt. 89zł to 3.56 za sztukę.

Turboni 02.08.2004 19:47

Cytat:

Napisany przez barte_k
Turboni dlaczego ostatnio nie zamieszczasz testów KProb'a. Czyżby 832S był gorszy od 812S którego miałeś wcześniej? :>

teraz mniej nagrywam do 10.08 brak funduszy ale musze zmienic plytki bo teraz esperanzy do tego palnika nie sa najlepsze (wieksze PI dochodzi do okolo 60, PIF w normie) to samo z esperanza +rw na 812@832 mialel lepsze wyniki niz teraz na 832 wiec szukam innych nosnikoww cenie tak do 3 zeta max 3,50.
:D

B@rtek 02.08.2004 18:33

Turboni dlaczego ostatnio nie zamieszczasz testów KProb'a. Czyżby 832S był gorszy od 812S którego miałeś wcześniej? :>

mensir67pl 02.08.2004 18:32

Cytat:

Napisany przez MegadetH
Mam taką płytke Vakoss -R x2 paloną x2 kod chyba GCC001, wyniki w Kprobe w PI srednio 40-50 PO max 4. Ta płytka odmawia odpalenia się na stacjonarnym DVD u kumpla (jakiś Panasonic). Płytki z dużo gorszymi wynikami PI 200-250 PO max7 - Msonic (kod ten sam) odtwarzają się bez jakichkolwiek zająknięć. Tego Vakossa wypalilem jako jedną z pierwszych płyt jeszcze na orginalnym USOJ chyba, wyniki wtedy były dużo gorsze bo na poziomie PI 250 PO max 7 a teraz tak jak napisałem na początku. Więc jak to jest ? przecież raz nagrana płyta nie powinna się tak diametralnie różnić. Może ludzie z litka spreparowali te nowe firmwary pod Kproba żeby zwiekszyc sprzedaż ? Przecież oni sobie doskonale zdają sprawę że bardzo wielu ludzi testuje Kprobem. Mam po prostu podejżenia co do odczytu, a jak jest naprawde z jakością palenia ? Coś tu w każdym razie nie gra.

================================================== ====
Tak plyki diametralnie beda sie roznic nawet na tym samym kodzie nosnika
nawet sobie niewyobrazasz jak moga sie drastycznie roznic

juz temat Verbatimow przerabialem

l3c!@k 02.08.2004 18:28

Cytat:

Napisany przez slawekj
Odnośnie wykresu kolegi IGX. Na dolnym wykresie końcowa pozycja scanu to 200078, co odpowiada dokładnie 5,5% całej zapisanej płyty DVD. Czy ja się mylę?

"[...]a niech cie tuman, zbyt sprytnyś dla nas, niegodziwców[...]"^_^
to chyba nie odpowiada długości płyty bo tu mam deko mniej a wierz mi, że jest prawie cała zabita

Turboni 02.08.2004 18:22

a przy 1% to juz bedzie miodzio.;)

B@rtek 02.08.2004 18:05

Cytat:

Napisany przez slawekj
Odnośnie wykresu kolegi IGX. Na dolnym wykresie końcowa pozycja scanu to 200078, co odpowiada dokładnie 5,5% całej zapisanej płyty DVD. Czy ja się mylę?

Też mi sie tak zdaje :> To ja moge miec jeszcze lepszy wynik na esperanzie przy 2% :D

slawekj 02.08.2004 18:03

B@rtek 02.08.2004 18:03

slawekj i jak tam wilgotnosc w kompie? :D

MegadetH 02.08.2004 17:04

Kprobe kłamie ? a może zrobili pod niego firmware ?

Mam taką płytke Vakoss -R x2 paloną x2 kod chyba GCC001, wyniki w Kprobe w PI srednio 40-50 PO max 4. Ta płytka odmawia odpalenia się na stacjonarnym DVD u kumpla (jakiś Panasonic). Płytki z dużo gorszymi wynikami PI 200-250 PO max7 - Msonic (kod ten sam) odtwarzają się bez jakichkolwiek zająknięć. Tego Vakossa wypalilem jako jedną z pierwszych płyt jeszcze na orginalnym USOJ chyba, wyniki wtedy były dużo gorsze bo na poziomie PI 250 PO max 7 a teraz tak jak napisałem na początku. Więc jak to jest ? przecież raz nagrana płyta nie powinna się tak diametralnie różnić. Może ludzie z litka spreparowali te nowe firmwary pod Kproba żeby zwiekszyc sprzedaż ? Przecież oni sobie doskonale zdają sprawę że bardzo wielu ludzi testuje Kprobem. Mam po prostu podejżenia co do odczytu, a jak jest naprawde z jakością palenia ? Coś tu w każdym razie nie gra.

_Vip_ 02.08.2004 16:47

no zauwazylem :]

Romulus77 02.08.2004 16:47

:D witam wszystkich !! jeszcze raz dziękuje HOSIE za pomoc w reanimacji mojego liteona 812S !!!! mam teraz whrany biosik vso8 vip-edit i naped chodzi jak brzytwa ! wrzucilbym pare wykresów na forum z k-probe ale do holery niekumam jak wkleic te wyniki ! moze ktos mi pomoze ? nie flashowalem eproma tylko zmienilem biosa ! pozdrawiam

VIZZARD 02.08.2004 16:39

Cytat:

Napisany przez _Vip_
no jesli masz uklad otwarty to tak :]

prawde mowiac to nie jest zalecane stosowanie WC w ukladach otwartych w obudowach wlasnie ze wzgledu na podwyzszona wilgotnosc powietrza czego nielubia bardzo kondensatory min. na plytach glownych.Ale jesli uklad jest zamkniety i szczelny no to niema to zadnego znaczenia

...no i dalej paplamy o duperalach :]

Ja tylko podpuszczam :>

_Vip_ 02.08.2004 16:22

no jesli masz uklad otwarty to tak :]

prawde mowiac to nie jest zalecane stosowanie WC w ukladach otwartych w obudowach wlasnie ze wzgledu na podwyzszona wilgotnosc powietrza czego nielubia bardzo kondensatory min. na plytach glownych.Ale jesli uklad jest zamkniety i szczelny no to niema to zadnego znaczenia

...no i dalej paplamy o duperalach :]

VIZZARD 02.08.2004 15:49

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ale Vip ten temat o wilgotności jest bardzo ciekawy :D ^_^

Och tak!

Ciekawe, czy w związku z tym chłodzenie wodne w kompie ma jakiś wpływ na wykresy w kProbe ?

:fala:

B@rtek 02.08.2004 15:37

Ale Vip ten temat o wilgotności jest bardzo ciekawy :D ^_^

_Vip_ 02.08.2004 15:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Po raz ostatni. Zupełnie przypadkowo. Otwieram pudełko Verbatima a tu napisane: wilgotność 10-80% a temperatura -5-+55C.

dane te dotycza przechowywania plyt,a nie ich wypalania .Temperatura -5+55'C nijak sie ma do twoich temperatur w kompie bo raz,ze komputerowe czujniki sa niedokladne,dwa ,ze sciagaja pomiar tylko z jednego puktu (chipset,procesor itd)

i prosze...nie zaczynajmy znowu tego tematu bo sie pogniewamy :]

iqx 02.08.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez xzas
z jaka predkoscia palona plyta, 4x ?

Tak. x4

Wieczorem sprawdzę VERBATIMY. Mam ich 6szt.
Są to DVD+R palone x8 ale na biosie z 851S

Zobaczymy ....

adas.p1 02.08.2004 14:42

Na kazdej boxowanej plytce jest cos takiego:)

B@rtek 02.08.2004 14:17

A wiesz, że u mnie tesh tak jest ^_^ :spoko:

slawekj 02.08.2004 14:11

Po raz ostatni. Zupełnie przypadkowo. Otwieram pudełko Verbatima a tu napisane: wilgotność 10-80% a temperatura -5-+55C.

xzas 02.08.2004 14:07

Cytat:

Napisany przez iqx
Mam nagranych jeszcze około 15szt. HAWK-R, i parę VERBATIMÓW...

Postaram się zrobić w nocy kolejne płytki i dodać wykresy...

Zastanawiałem się ostatnio, czy nie pokombinować z BIOSAMI, ale po pierwszym wykresie widzę że na razie posprawdzam dokładniej ten bios na mojej 851S@832S z Tym epromem co mam (orginał, nic nie było zmieniane oprócz BIOS-u)...

z jaka predkoscia palona plyta, 4x ?

iqx 02.08.2004 12:17

Mam nagranych jeszcze około 15szt. HAWK-R, i parę VERBATIMÓW...

Postaram się zrobić w nocy kolejne płytki i dodać wykresy...

Zastanawiałem się ostatnio, czy nie pokombinować z BIOSAMI, ale po pierwszym wykresie widzę że na razie posprawdzam dokładniej ten bios na mojej 851S@832S z Tym epromem co mam (orginał, nic nie było zmieniane oprócz BIOS-u)...

slawekj 02.08.2004 12:05

Brawo! Szok :O Wykres Nr 1. Idealnie nagrane, przypadek czy prawidłowość, a może 451S najlepiej nadaje się do przeróbek? Czekamy na dalsze testy. :spoko:

Turboni 02.08.2004 11:59

ladny nawet powiem ze bardzo ladny

iqx 02.08.2004 11:56

Cześć.

Wczoraj wieczorem z braku
jakiegokolwiek innego zajęcia postanowiłem
wziąść pierwszą lepszą płytę i sprawdzić ją.
Na razie zrobiłem test tylko dla HAWK-R
Mam jeszcze VERBATIM Metal Azo +R x8.
Postaram się zrobić wieczorem i dożucić wynik..

Bios w mojej nagrywarce to ten sam z linku w pierwszym poscie
tej dyskusji...

Płytka to HAWK-R x4 (kupiona po 10szt. na patyku w AUCHAN)
Nagrywarka to 451S@832S
Prędkość nagrywania x4

A oto co wyszło...

http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4.JPG

B@rtek 02.08.2004 11:21

To prawda. :D

slawekj 02.08.2004 11:19

Cytat:

Napisany przez barte_k
Niby ID tego nośnika jest w biosie VS0A :D To samo jest np. z tym: nagrywałem film na verbatimie -R i stacjonarne dvd nie chciało mi tego czytać na żadnym z biosów a jak nagrałem na esperanzie i biosie VS05 to chodzi miodzio :D

Biosy Code65536 są modyfikowane i lepiej dopracowane. Na nich ten problem nie występuje. Nie bez znaczenia jest użycie odpowiedniej wersji omni. Na ostaniej 1.3.8 moje wyniki wypalania na VS0A są lepsze od wersji 1.3.7.

B@rtek 02.08.2004 11:13

Niby ID tego nośnika jest w biosie VS0A :D To samo jest np. z tym: nagrywałem film na verbatimie -R i stacjonarne dvd nie chciało mi tego czytać na żadnym z biosów a jak nagrałem na esperanzie i biosie VS05 to chodzi miodzio :D

slawekj 02.08.2004 11:02

Cytat:

Napisany przez barte_k
To dziwne bo mam fabryczną wersję 832S i jak nagrywałem esperanzę 4x printable to nagrać ją nagrało ale później tej płyty nagrywarka nie widziała. Było to na biosie VS0A. Oddałem nagrywarke do serwisu. Chyba 832S tez to dotyczy ???

Czytałem o Twoich problemach. Podejrzewam że wina jest w biosie VS0A. Ten problem pewnie nie dotyczy wszystkich napędów. A może Nero źle współpracuje z VS0A?

B@rtek 02.08.2004 10:56

To dziwne bo mam fabryczną wersję 832S i jak nagrywałem esperanzę 4x printable to nagrać ją nagrało ale później tej płyty nagrywarka nie widziała. Było to na biosie VS0A. Oddałem nagrywarke do serwisu. Chyba 832S tez to dotyczy ???

slawekj 02.08.2004 10:52

Cytat:

Napisany przez xux84
Slawekj: rw tez czy tylko r-y?

Ten problem był opisywany przez innych na forum. Mieli podobne przypadki.
Ten błąd dotyczy wyłącznie płyt + i -R x4. Płyty RW zapisywane i czytane są poprawnie.

xux84 02.08.2004 10:48

Slawekj: rw tez czy tylko r-y?

slawekj 02.08.2004 09:13

Cytat:

Napisany przez barte_k
slawek mówisz, że nic nie zaznaczasz w omni (oprócz wyłączenia diody) aby była lepsza jakość zapisu to po co uzywasz omni, tylko po to aby wyłączyć diodę? Nie lepiej wgrać orginalny bios ze strony liteona? :D

Niestety, na eepromie Zebry VS0A bios LiteOn'a nie działa mi poprawnie.Płyty są nagrywane, Nero nie zgłasza błędów a tak nagranych płytek x4 napęd nie widzi. Dziwne to ale prawdziwe. Dlatego muszę używać omni. I wszystko jest ok. A dodatkowe funkcje w omni nie zawsze przynoszą zamierzony efekt.
Przykład: funkcję "force-fallback" należy zaznaczyć tylko w przypadku występowania nieprawidłowości na końcu nagrywanej płyty +Rx8. Jęzeli płyty są nagrywane poprawnie nie powinno zaznaczać się tej funkcji. Ta uwaga pojawia się w momencie próby zaznaczenia.Ta funkcja nie działa do końca poprawnie. To widać wyrażnie na wykresach. Dlatego każda próba zaznaczenia musi być podyktowana potrzebą a nie dlatego że takie funkcje występują. Ja nagrywam w Nero i funkcja auto bitsetting nie jest mi potrzebna bo można ustawiać z poziomu opcji Nero. I.t.d...

B@rtek 02.08.2004 09:03

slawek mówisz, że nic nie zaznaczasz w omni (oprócz wyłączenia diody) aby była lepsza jakość zapisu to po co uzywasz omni, tylko po to aby wyłączyć diodę? Nie lepiej wgrać orginalny bios ze strony liteona? :D

VIZZARD 02.08.2004 01:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Uwaga! ma ograniczoną żywotność.

Na szczęście także podlega gwarancji :taktak:

I nie można udowodnić że się zjarała w wyniku braku omnipatchowania :mruga:

VIZZARD 02.08.2004 01:52

Cytat:

Napisany przez legion
vip zapomniales o browarku:)

:spoko:

Właśnie!
Nigdy _Vip_ nie napomknął o browarku :piwko2: - a to dzięki niemu tak pikne płyty siem palom :ognicho:

slawekj 01.08.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja tam wolę aby się paliła :D

Uwaga! ma ograniczoną żywotność.

B@rtek 01.08.2004 23:00

Ja tam wolę aby się paliła :D

slawekj 01.08.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez barte_k
slawk'q co daje właściwie ta ostatnia opcja w omni ale w praktyce nie w teorii?

To nie teoria ale praktyka. Nie pali nam się dioda.

B@rtek 01.08.2004 22:52

slawk'q co daje właściwie ta ostatnia opcja w omni ale w praktyce nie w teorii?

slawekj 01.08.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez _Vip_
mozliwe.

Wiec badz tak dobry i napisz dokladnie na jakim biosie jedziesz,jak jest zmodyfikowany (jesli jest),Jaka wersja omni,jakie opcje zaznaczone,czy zmieniales strategie zapisu itd.itp.

...moze wtedy obali sie mit o zaletach wilgotnosci :]

Moje problemy z biosem zaczęły się od wersji VS0A. Opisywałem to dokładnie.Obecnie mam wgrany VS0A modyfikowany omnii 1.3.8.
Na moim palniku na omnii 1.3.8 mam zaznaczoną tylko ostatnią opcję. Nie stosuję zmiany strategii, uważam że firma LiteOn - tak przypuszczam na podstawie swoich dokładnych laboratoryjnych badań ustaliła optymalne wartości dla swoich nagrywarek. Dlatego tych wartości nie zmieniam. Próbowałem zaznaczać poszczególne funkcje lecz rezultaty statystycznie biorąc były gorsze. To są dodatkowe zmiany na fabrycznym biosie i każdy kto to zmienia robi na własną odpowiedzialność. Stąd tak różne wykresy na tych samych nośnikach. Oczywiście płytka płytce nie równa, ale można założyć pewną granicę błędów i na tej podstawie określić jakie nośniki przy różnych ustawieniach biosu i prędkościach nagrywania są dobre a jakie złe. Podejrzewam, że te dodatkowe funkcje będą różne efekty przynosić na różnych nagrywarkach. Każdy z nas metodą prób i błędów ustali co dla niego jest optymalne. A to czy ustawienia są poprawne można sprawdzić przez pomiary na kprobie.
Mała suma wszystkich błędów świadczy o poprawnym ustawieniu biosu.

legion 01.08.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez _Vip_
nie,najpier musisz sciagnac pliczek.Pozniej zrobic dwa przysiady,cztery pompki (jak umisz to mozesz na jednej rece zrobic dwie),nastepnie stajesz na glowie i wykrzykujesz dziesiec razy "hakuna matata".Po tej operacji klikasz na biosik i powinno byc ok :] ,na koniec polewasz sie woda zeby byla idealna wilgotnosc :]

JEZUSICKU czy aktualizacja firmware'a to naprawde tak skomplikowany proces ???

vip zapomniales o browarku:)

cobreti 01.08.2004 21:51

no qrcze musialem zrobic 4 pompki bo na jednej rece nie umim ^_^ spoko vip juz robie. Spytalem tak dla pewnosci ;p

_Vip_ 01.08.2004 21:47

nie,najpier musisz sciagnac pliczek.Pozniej zrobic dwa przysiady,cztery pompki (jak umisz to mozesz na jednej rece zrobic dwie),nastepnie stajesz na glowie i wykrzykujesz dziesiec razy "hakuna matata".Po tej operacji klikasz na biosik i powinno byc ok :] ,na koniec polewasz sie woda zeby byla idealna wilgotnosc :]

JEZUSICKU czy aktualizacja firmware'a to naprawde tak skomplikowany proces ???

cobreti 01.08.2004 21:39

naciskam tylko na ten twoj plik i wszystko ladnie nalozy sie na tamta wersje??

_Vip_ 01.08.2004 21:34

tak

cobreti 01.08.2004 21:33

Hmm czyli powiedzcie tak. Jezeli mam Bios VS08, to lepiej zmienic na edycje Vip-a ta VS0A ? :help:

_Vip_ 01.08.2004 21:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Mamy na pewno podobne warunki. Próbowałem również ustawień tak jak w twoim biosie lecz błędy były wyższe. Wniosek, trzeba próbować różnych ustawień na różnych palnikach.

mozliwe.

Wiec badz tak dobry i napisz dokladnie na jakim biosie jedziesz,jak jest zmodyfikowany (jesli jest),Jaka wersja omni,jakie opcje zaznaczone,czy zmieniales strategie zapisu itd.itp.

...moze wtedy obali sie mit o zaletach wilgotnosci :]

slawekj 01.08.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez _Vip_
slawekj,bo tylko ty masz idealnie wilgotnego kompa poprostu :]

Biosik ,ktory linkowalem wyzej wchodzi zarowno do 812@832 jak i orginalnych 832 (lacznie z tymi zmodowanymi poprzez eeprom Zebry)

co do mojego wykresu ...to jest nosnik za 3zl i 12gr...jak dla mnie rewelacja ,jak na taka cene

BTW : bledy PI swiadcza o jakosci nosnika,natomiast PO/PIF o jakosci zapisu nagrywarki (co rowniez jest zalezne od jakosci nosnika :] )

Mamy na pewno podobne warunki. Próbowałem również ustawień tak jak w twoim biosie lecz błędy były wyższe. Wniosek, trzeba próbować różnych ustawień na różnych palnikach.

_Vip_ 01.08.2004 20:07

slawekj,bo tylko ty masz idealnie wilgotnego kompa poprostu :]

Biosik ,ktory linkowalem wyzej wchodzi zarowno do 812@832 jak i orginalnych 832 (lacznie z tymi zmodowanymi poprzez eeprom Zebry)

co do mojego wykresu ...to jest nosnik za 3zl i 12gr...jak dla mnie rewelacja ,jak na taka cene

BTW : bledy PI swiadcza o jakosci nosnika,natomiast PO/PIF o jakosci zapisu nagrywarki (co rowniez jest zalezne od jakosci nosnika :] )

slawekj 01.08.2004 20:07

Podejmujemy wspólnie próby różnych ustawien tego samego biosu. Na żywo dzielę się swoimi uwagami, nie mam na myśli krytyki. To tylko nowe doświadczenia. Mnie również zależy na optymalnym ustawieniu.
Dowodem tego jest bios VS0A na nowym omni 1.3.8 i wynik jest lepszy.

B@rtek 01.08.2004 20:00

Cytat:

Napisany przez slawekj
Odniosłem się tylko do powyższych wykresów.

Wykres np. VIP'a uważam za bardzo dobry. Nigdy nie osiągnie się perfekcji w zapisie :nie:

slawekj 01.08.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez barte_k
Sławek a ty znowu swoje. PI max 14 błędów a ty mówisz, że to niepokojaco dużo :haha:

Odniosłem się tylko do powyższych wykresów.

B@rtek 01.08.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie wiem co sądzić o Waszych biosach ze zmienioną strategię zapisu, ale ilośc błędów w/g mnie jest chyba niepokojąco duża.
HP +Rx8 palony x8.

Sławek a ty znowu swoje. PI max 14 błędów a ty mówisz, że to niepokojaco dużo :haha:

slawekj 01.08.2004 19:41

Nie wiem co sądzić o Waszych biosach ze zmienioną strategię zapisu, ale ilośc błędów w/g mnie jest chyba niepokojąco duża.
HP +Rx8 palony x8.

legion 01.08.2004 19:27

Cytat:

Napisany przez _Vip_
VS0A + Z-Mod ,Omnipatcher 1.3.8 + najnowsze strategie zapisu

Platinum +R x8 palona x8

http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Z-MOD.jpg

Na gg juz mnie mecza o ten biosik wiec wlepie jeszcze tu :] (jest spatchowany ,wiec bez Z-Mod'a tez mozna wgrywac)
http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Vip_edition.exe

ale dalej dla 812@832 czy juz tylko dla 832 (vip_edition)

mensir67pl 01.08.2004 18:25

Byla DVD+r traz TRAXDATA DVD-r ( juz nie jest tak Pieknie)8X
palona na 8X

a i dodam jak gory na wykresie to na plycie wydoczne pierscienie

(4 sztuki)

_Vip_ 01.08.2004 17:43

VS0A + Z-Mod ,Omnipatcher 1.3.8 + najnowsze strategie zapisu

Platinum +R x8 palona x8

http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Z-MOD.jpg

Na gg juz mnie mecza o ten biosik wiec wlepie jeszcze tu :] (jest spatchowany ,wiec bez Z-Mod'a tez mozna wgrywac)
http://www.1000lecie.pl/~vip/VS0A_Vip_edition.exe

legion 01.08.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez Magda
Z tego co pamiętam to biosik mam przerobiony przez VIP-a to chyba wszystko co trzeba było tam zaznaczone? A teraz po wgraniu można to sprawdzić?

koledze chodzilo o strategie zapisu nosnika dla verbetina jak sie nie myle sa trzy dla nich wersie:)

Magda 01.08.2004 17:28

Cytat:

Napisany przez Turboni
PI max=280 PIF max=4. a co do bledow verbatim verbatimowi nie rowny mozesz jeszcze wgrac do palnika bios zmodyfikowany omnipatcherem i wlaczyc sobie inna strategie do nagrywania tych verbatimow.

Z tego co pamiętam to biosik mam przerobiony przez VIP-a to chyba wszystko co trzeba było tam zaznaczone? A teraz po wgraniu można to sprawdzić?

vincent 01.08.2004 14:37

Platinum +rw x4. Jak dla mnie - rewelka :D :spoko:

Turboni 01.08.2004 14:28

przy ustawieniu ECC 1 PIF max=4 a przy ustawieniu 8 max=32

l3c!@k 01.08.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chyba PIF max=32.

jak masz ustawione pi/po=1 to tak

slawekj 01.08.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez Turboni
PI max=280 PIF max=4. a co do bledow verbatim verbatimowi nie rowny mozesz jeszcze wgrac do palnika bios zmodyfikowany omnipatcherem i wlaczyc sobie inna strategie do nagrywania tych verbatimow.

Chyba PIF max=32.

Turboni 01.08.2004 14:17

Magda 01.08.2004 14:10

Jest ktos w stanie wytlumaczyc blondynce ;p dlaczego na końcu wykresu tak wzrastają błędy? To jest płytka Verbatim "z kija" palona x2. I ile może być max tych błędów?

Byczek 01.08.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez Turboni
uzyj mtkflasha pod dosem i wgraj orginalne oprogramowanie od 812 (wylacz w biosie wyszukiwanie napedu). powinien naped wstac i potem w windzie zaladuj orginalny eeprom.

Próbowałem ale nie wstaje, może wpisuje złą komendę, jednakże coś się wpisuje , przechodzi 14 bloków i nic

Turboni 01.08.2004 13:50

uzyj mtkflasha pod dosem i wgraj orginalne oprogramowanie od 812 (wylacz w biosie wyszukiwanie napedu). powinien naped wstac i potem w windzie zaladuj orginalny eeprom.

slawekj 01.08.2004 13:46

Cytat:

Napisany przez Byczek
A jaka jest możliwość ożywienia bez serwisu - może jakieś specjalne komendy w mtkflashu - POMOCY

Zrób tak. Wgraj za pomocą Ltnflash 1.24 mój eeprom post 1333, i od razu po rozpakowaniu http://codeguys.rpc1.org/firmwares/812S.US0N.stock.rar. i restart. Powinno zadziałać.

Byczek 01.08.2004 13:46

ale mój litek teraz całkiem leży - nawet tacka się nie otwiera i bios go nie widzi.

slawekj 01.08.2004 13:30

Już pisałem. U mnie na zmodyfikowanym Zebry nie odtwarza nagranych płytek + i - R x4 i fabrycznym czy to VS08 czy VS0A. Na mod VS08 i VS0A idzie poprawnie chociaż po wgraniu mod VS0A miałem problemy o których pisałem. Ale powroty zawsze miałem udane.
Widać, nie na wszystkich napędach taka modyfikacja działa poprawnie.

Byczek 01.08.2004 13:25

A jaka jest możliwość ożywienia bez serwisu - może jakieś specjalne komendy w mtkflashu - POMOCY

_Vip_ 01.08.2004 13:23

hmm...no to naprawde dziwne.W moim napedzie tez siedzi taki eeprom i zero problemow

Byczek 01.08.2004 13:09

Cytat:

Napisany przez _Vip_
Byczek,wgrales eeprom,ktory dostales od Zebry czy ktos Ci udostepnij swoj zmodyfikowany eeprom ??

Wgrałem eeprom który dostałem od ZEBRY

_Vip_ 01.08.2004 13:07

Byczek,wgrales eeprom,ktory dostales od Zebry czy ktos Ci udostepnij swoj zmodyfikowany eeprom ??

Byczek 01.08.2004 13:03

I tak sie sie stało, po wgraniu eepromu zmodyfikowanego przez Zebre zaczęło pokazywać np. w Nero różne wartości - prędkość zapisu 371 , bufor nagrywarki 65688
następnie wgrałem orginalny fw liteona VS0A i przestała nagrywać ( komunikat - płyta nie jest zapisywalna) aż po różnych eksperymentach przyszedł czas na mtkflash i napęd zdechł - próbowałem różnych kombinacji mtkflashem i nic tyle tylko że komputer uruchamia się z wpiętą taśmą do litka. Może ktoś może coś doradzić czy został tylko serwis, ?

_Vip_ 01.08.2004 13:02

Cytat:

Napisany przez slawekj
:mruga: Nie trzeba się tak przejmować tym brakiem Intenso +R x8. Są już TDK + i - R x8. :taktak: http://www.idg.pl/news/66961.html

"Cena pojedynczego nośnika DVD-R lub DVD+R 8x na polskim rynku to ok. 10 PLN."

ja jednak podziekuje i pozostane przy Platinumach +Rx8. 78zl/25szt czyli 3zl i 12gr za jedna plytke

slawekj 01.08.2004 11:58

:mruga: Nie trzeba się tak przejmować tym brakiem Intenso +R x8. Są już TDK + i - R x8. :taktak: http://www.idg.pl/news/66961.html

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:05.