Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

slawekj 12.09.2004 21:07

Cytat:

Napisany przez Maru22
Powołując się na fachową wiedzę uzytkowników tego forum mam pytanie o maksymalne dopuszczalne wartości PI i PIF w programie NERO CD-DVD Speed / Test Jakości dysku.
Nie mogę znaleźć tych informacji w necie, być może są one takie same jak w KProbe. :nie:

Normy są takie same przy takich samych ustawieniach i nie zależą od programu a są zalecane przez ECMA.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3282

Maru22 12.09.2004 21:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Normy są takie same przy takich samych ustawieniach i nie zależą od programu a są zalecane przez ECMA.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3282

Dziękuję za szybką odpowiedź. Próbuję testowac w Nero CD-DVD Speed, ponieważ KProbe pokazuje duży rozrzut wyników przy testowaniu tej samej płyty. KProbe pokazuje także różnicę w zależności od wersji programu.

Maru22 12.09.2004 21:43

Ilość załączników: 3
Dla porównania daję test tej samej płyty Verbatim DVD+RW wykonane w NERO i KProbe.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10762&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10763&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10764&stc=1

Wykresy są podobne, natomiast wartości się różnią.
Ten skok wartości do góry w drugiej połowie testu to wynik rysy na płycie.

slawekj 12.09.2004 22:57

Cytat:

Napisany przez Maru22
Dla porównania daję test tej samej płyty Verbatim DVD+RW wykonane KProbe.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10760&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10761&stc=1

Wykresy są podobne, natomiast wartości się różnią.
Ten skok wartości do góry w drugiej połowie testu to wynik rysy na płycie.

I muszą się różnić. W Kprobe 2.4.0 jest włączony Realtime, a w 2.4.2 został usunięty, żeby nie było przekłamań. Prośba zrób jeszcze raz testy.

Maru22 13.09.2004 08:37

Mam pytanie:
Jak wstawia się obrazek, aby był on umieszczony w ramce z napisem "Dołaczone obrazki", a nie aby w tej ramce wyświetlane były nazwy załączników z nazwą pliku obrazka. :sciana:

legion 13.09.2004 11:35

zarzadzanie zalacznikami--> przegladaj szukasz obrazka najlepiej (640/480) jak sie podstawi w okienu wciskasz upload i to wszystko jak bedzie ok nadole pokaze ci sie to co wrzuciles na serva:)

Maru22 13.09.2004 12:04

Cytat:

Napisany przez legion
zarzadzanie zalacznikami--> przegladaj szukasz obrazka najlepiej (640/480) jak sie podstawi w okienu wciskasz upload i to wszystko jak bedzie ok nadole pokaze ci sie to co wrzuciles na serva:)

Tak właśnie robię jeśli chodzi o zarządzanie załącznikami, lecz po publikacji w okienku -Dołączone obrazki- pojawia mi się informacja z nazwą pliku załadowanego do serwera a nie jego zawartość. Zrobiłem test i widze że wielkośc pliku jest istotna (640/480, nie inna) i post może zawierać załadowany tylko jeden załącznik.

Buller 13.09.2004 12:19

witam szanownych forumowiczow...
pamietacie pewnie moje wykresy...?( tutaj )
no niestety wszystkie przeprowadzone zabiegi (tzn. zmiany biosow, chyba wszystkie mozliwe...:) ) nie pomogly...:(
wybieram sie do serwisu... i tutaj moje pytanie:
czy powinien byc wgrany oryginalny bios, czyli taki, ktory znajdowal sie w nagrywarce w momencie kupna, czy moze to byc nowszy bios (US0Q) zaciagniety ze strony lite-on'a...?
bardzo prosze o w miare mozliwosci szybka odpowiedz...
dziekuje z gory...:)

pozdrawiam...

legion 13.09.2004 12:29

Cytat:

Napisany przez Buller
witam szanownych forumowiczow...
pamietacie pewnie moje wykresy...?( tutaj )
no niestety wszystkie przeprowadzone zabiegi (tzn. zmiany biosow, chyba wszystkie mozliwe...:) ) nie pomogly...:(
wybieram sie do serwisu... i tutaj moje pytanie:
czy powinien byc wgrany oryginalny bios, czyli taki, ktory znajdowal sie w nagrywarce w momencie kupna, czy moze to byc nowszy bios (US0Q) zaciagniety ze strony lite-on'a...?
bardzo prosze o w miare mozliwosci szybka odpowiedz...
dziekuje z gory...:)

pozdrawiam...

ale twoje wszystkie wykresy byly bledne bo ustawiles wszystko na max a powinno byc na 4x a po drugie sproboj jeszcze vs0a bo vs0b jest experymentem codekinga i jak to nie pomoze to wtedy idz do servisu acha i uzyj jakies lepsze nosniki:) (+)

adas.p1 13.09.2004 12:31

Bios moze byc nowszy, ale musi byc z oryginalnego modelu nagrywarki (czyli jezeli masz 812S@832S, to przed oddaniem sprzetu do serwisu musisz wgrac firmware z 812S ze strony LiteOn'a).

Buller 13.09.2004 13:25

Cytat:

ale twoje wszystkie wykresy byly bledne bo ustawiles wszystko na max a powinno byc na 4x a po drugie sproboj jeszcze vs0a bo vs0b jest experymentem codekinga i jak to nie pomoze to wtedy idz do servisu acha i uzyj jakies lepsze nosniki (+)
tak wiem...:) teraz robilem z dobrymi ustawieniami i niestety nie zmienily sie...
biosy testowalem wszystkie mozliwe chyba od oryginalnych po 812@832, vs0a rowniez...i wyniki bez zmian:(
co do plyt, to wiem ze te nosniki sa nie pierwszej jakosci, ale kiedys (czyli jakis miesiac temu...) nagrywaly sie na tej samej nagrywarce calkiem niezle...(nie sprawdzalem ich KProbe, ale byly w calosci czytelne... niestety nie mam ich juz zeby sprawdzic...:( )

Cytat:

Bios moze byc nowszy, ale musi byc z oryginalnego modelu nagrywarki (czyli jezeli masz 812S@832S, to przed oddaniem sprzetu do serwisu musisz wgrac firmware z 812S ze strony LiteOn'a).
chodzi mi wlasnie o oryginalny bios US0Q...
jestem poczatkujacy, ale nie az tak glupi zeby zaniesc nagrywarke do serwisu z biosem np. 812@832...;)

dziekuje za pomoc panowie...:)
pewnie sie jeszcze odezwe (mam nadzieje bede mial juz nowy palnik...:) )

pozdrawiam...:)

adas.p1 13.09.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez Buller
jestem poczatkujacy, ale nie az tak glupi zeby zaniesc nagrywarke do serwisu z biosem np. 812@832...

Tu nie chodzi o glupote czy brak wiedzy. Po prostu czasem zdarza sie o takim szczegole zapomniec ;)

PoCoZyc 13.09.2004 16:58

Mistrzunie, tak przeglądam ostatnie 50 postow w celu znalezienia linka do biosu 812@832 VS0A i nie widze. Ratujcie bo przez pomylke wgralem jakis bios oryginalny i moja przerobiona 812 zdechla :(

adas.p1 13.09.2004 17:08

Cytat:

Napisany przez PoCoZyc
Mistrzunie, tak przeglądam ostatnie 50 postow w celu znalezienia linka do biosu 812@832 VS0A i nie widze. Ratujcie bo przez pomylke wgralem jakis bios oryginalny i moja przerobiona 812 zdechla :(

Grunt to spokoj :) Wejdz sobie na strone http://codeguys.rpc1.org/ i z dzialu "Patchers" sciagasz program Omnipatcher. Nastepnie z dzialu "Firmwares" sciagasz wybrany bios do 832. Po dekompresji sciagnietych plikow uruchamiasz Omnipatcher, ladujesz do niego sciagniety bios i zaznaczasz w Omnipatcher'rze ostatnia opcje "Enable cross-flashing". Mozesz tez wprowadzic dodatkowe modyfikacje. Po zakonczeniu pracy klikasz przycisk "Save" i juz mozesz wgrywac do swojej 812 spatchowany bios z 832.

B@rtek 13.09.2004 18:52

Ilość załączników: 1
I chyba skończyły mi się dobrze palone płytki :|

Sławek mam już takie dwie i na biosie od codeguys i tym z litka. Więc chyba czas na serwis. Jak mówisz???

To jest narazie moja najgorsza płytka :D

polakT 13.09.2004 18:59

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Sławek mam już takie dwie i na biosie od codeguys i tym z litka. Więc chyba czas na serwis. Jak mówisz???

zdazylo sie moze zmien dostawce plytek i wtedy sprawdz :)

B@rtek 13.09.2004 19:01

A jak mam zmienić dostawcę płytek? Umnie Verbatimy dvd+r printable sa tylko w komputroniku :taktak:

slawekj 13.09.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez Bartek15

O tych szpileczkach już pisałem. Prośba spróbuj tak: Zrób test Kprobe jeszcze raz a póżniej bez wyjmowania płytki ponów test i dopiero zapisz wynik. Jeżeli będą takie same szpilki to płytka do kosza. Czekam na wyniki :)

B@rtek 13.09.2004 19:24

No dobrze ale dlaczego do kosza to tylko szpilki? Właśnie robię test :D

B@rtek 13.09.2004 19:57

Bez komentarza. Nawet nie zamieszczam wykresu.

slawekj 13.09.2004 20:01

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Bez komentarza. Nawet nie zamieszczam wykresu.

Pochwal się. A później podstawka. ^_^

B@rtek 13.09.2004 20:06

Nawet nie zapisałem tego wykresu :nie: Wgrałem teraz bios od codeguys z włączona funkcją force-fallback może będzie lepiej.

Maru22 13.09.2004 20:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
I muszą się różnić. W Kprobe 2.4.0 jest włączony Realtime, a w 2.4.2 został usunięty, żeby nie było przekłamań. Prośba zrób jeszcze raz testy.

Zrobiłem testy płyty TDK DVD+R 4x w KProbe v2.4.2 i oto wynik.

Maru22 13.09.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez slawekj

A to ta sama płyta TDK DVD+R 4x i jej test wykonany w NERO/Test jakości dysku. PI są może trochę wysokie ale do przyjęcia, natomiast PIF jest bardzo dobre. Nagrywane na LIteOn 812S@832S VS0A.

slawekj 13.09.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez Maru22
A to ta sama płyta TDK DVD+R 4x i jej test wykonany w NERO/Test jakości dysku. PI są może trochę wysokie ale do przyjęcia, natomiast PIF jest bardzo dobre. Nagrywane na LIteOn 812S@832S VS0A.

Oba wyniki bardzo zbliżone. To potwierdza wbrew opinii o wiarygodności KProbe. :)

PoCoZyc 13.09.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez adas.p1
Grunt to spokoj :) Wejdz sobie na strone http://codeguys.rpc1.org/ i z dzialu "Patchers" sciagasz program Omnipatcher. Nastepnie z dzialu "Firmwares" sciagasz wybrany bios do 832. Po dekompresji sciagnietych plikow uruchamiasz Omnipatcher, ladujesz do niego sciagniety bios i zaznaczasz w Omnipatcher'rze ostatnia opcje "Enable cross-flashing". Mozesz tez wprowadzic dodatkowe modyfikacje. Po zakonczeniu pracy klikasz przycisk "Save" i juz mozesz wgrywac do swojej 812 spatchowany bios z 832.

Nagrywareczka odżyła.
Dzieki kolego wielkie !

adas.p1 13.09.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez PoCoZyc
Dzieki kolego wielkie !

Alez nie ma za co :)

legion 13.09.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Oba wyniki bardzo zbliżone. To potwierdza wbrew opinii o wiarygodności KProbe. :)

sa takie same :)

legion 13.09.2004 23:32

kolejna plyta verbx4 palona 4x za 2,70 nie bede mowil co wlaczone bo jak we wczesniejszych postach a nagrana przez roxio easy dvd
ale dziwne pokazuje no media:)

B@rtek 14.09.2004 08:19

Sławek czy to normalne, ze tak wygląda Verbatim?

icemac 14.09.2004 08:36

Cytat:

Napisany przez Bartek15

jak masz MCC2 z MediaMarkt to mozliwe ;(
wala na nasz rynek gorszej jakosci nosniki i tak sie dzieje, ale i tak zalezy na jakiego cake sie trafi, bo raz jest lepiej raz gorzej, ale najwazniejsze ze ma chodzic :D

legion 14.09.2004 08:51

Cytat:

Napisany przez Bartek15

nie kabinowales cos z litkiem :)
ale mysle ze to wina nosnika na 10 verb 2 sie gorzej wypala sprawdz jeszcze tdk
a jak nie to moze odswiesz litka troche omni a moze chcesz moj bin :)

poprawiaona poprzednja plyta na kp:)

slawekj 14.09.2004 10:19

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Rozumiem, że płytka była palona x4, ale na jakim biosie? Suma błędów w normie. Jedynie ten skok. Najczęściej to wina płytki. Ja mam wyrobione zdanie co do Verbatimów. Po pięciu miesiącach sprawdziłem wszystkie nagrane płytki. TDK +R x4 bez zmian, a verbatimy już przegrałem i już ich nie kupuję. Polecam x8 na mcc003 HP ale drogie - 15zł. Ale jaka jakość nagrania. Nie nagrywam dużo, więc kupuję tylko box. Teraz tylko TDK +R x4 i HP x8. Dla mnie nr 1.
Nasze kreatywne firmy wykupują wszystko to co powinno być na przemiał, na wagę, tu pakują i sprzedają. A przyzwolenie jest ogromne, większość interesuje tanie a nie dobre. A za te dobre trzeba zapłacić. I dlatego tak jest. I TDK x8 też do bani, nie napisali gdzie wyprodukowana. Na Ricoh'u 02 tak jak Platinum. Identyczna tylko napis inny. Raz kupilem, nagrałem i podstawka. Jak tak dalej będzie to nie wiem na czym będę nagrywał.
I na koniec wykresik HP x8 palony x8 Nero :)

pawelblu 14.09.2004 10:37

Cytat:

Napisany przez slawekj
...Nasze kreatywne firmy wykupują wszystko to co powinno być na przemiał, na wagę, tu pakują i sprzedają...

I do takich smiesznych wnioskow doszedles patrzac na wyniki verbatima ? Jezeli tak to musze cie zmartwic - Verbatim nie jest pakowany w Polsce.

Jest kilka marek (moze nawet polowa tego co jest na rynku, ale raczej mniej), ktore maja w polsce swoje 'manufakturnki przepakowywawcze' ale tez nie wszystkie sprzedaja odpady. Np. X-Disc - czyli jedna z glownych produkcji Gigastorage ktora przychodzi do polski w zgrzewkach i tu jest przepakowywana to tez odpady na przemial ??

A plyty po 15 zl. sa dla wykreso-maniakow. Dla mnie wazne zeby plyta byla dobra i tania, a nie zeby miala 5% mniej PI niz plyta za np. 4 zl. lub 20% mniej niz ta za 2 zl BO TO NIC NIE ZNACZY !!!!!

slawekj 14.09.2004 11:00

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A plyty po 15 zl. sa dla wykreso-maniakow. Dla mnie wazne zeby plyta byla dobra i tania, a nie zeby miala 5% mniej PI niz plyta za np. 4 zl. lub 20% mniej niz ta za 2 zl BO TO NIC NIE ZNACZY !!!!!

Nie jestem maniakiem. Zależy mi na jakości. Też chciałbym płacić mało i dobrze. Ale tak nie ma. Więc co robić. Godzić się na taniachę i mieć wątpliwości czy lepiej drożej i święty spokój. Ja nie wymyśliłem norm a programy takie jak Nero i KProbe są oparte na określonych normach ECMA.
Napisałeś cytat: "BO TO NIC NIE ZNACZY !!!!!" - a ja jestem przekonany że bardzo dużo znaczy, i nie tylko dla mnie. Dobrze że takich maniaków jak ja przybywa. Ostatnio pojawiły się wykresy tych samych nośników w Nero i Kprobie. I okazuje się, że są prawie identyczne. Sam zrobiłem testy na kolejnych wersjach KProbe na tych samych płytkach i wyniki takie same. Więc opinie o KProbe wcale się nie potwierdzają. Z resztą czas pokaże. Ja dalej będę trzymał się swoich zasad. :)

BaGRoS 14.09.2004 11:01

Co to za brzuch??

http://www.bagros.wiwat.pl/obrazki/TDK_-Rx4.PNG

Czy mogę nagrywać +R aby były widoczne jako -R w stacjonarnych?
Jaki biosik widać na załączonym obrazku :D

pawelblu 14.09.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ja nie wymyśliłem norm a programy takie jak Nero i KProbe są oparte na określonych normach ECMA.
Napisałeś cytat: "BO TO NIC NIE ZNACZY !!!!!" - a ja jestem przekonany że bardzo dużo znaczy, i nie tylko dla mnie. Dobrze że takich maniaków jak ja przybywa. Ostatnio pojawiły się wykresy tych samych nośników w Nero i Kprobie. I okazuje się, że są prawie identyczne. Sam zrobiłem testy na kolejnych wersjach KProbe na tych samych płytkach i wyniki takie same. Więc opinie o KProbe wcale się nie potwierdzają. Z resztą czas pokaże. Ja dalej będę trzymał się swoich zasad. :)

No chyba jednak wymysliles, bo dla Ciebie jeszcze niedawno plytka z 50 PI to byla kiepska plytka. Powiem Ci ze plyty wypalajace sie zgodnie z ogolno przyjetymi normami mozna miec juz za 1.50 czyli 10 razy mniej niz ten HP.

Co do przybywania maniakow jestem odmiennego zdania. Ja nie mam na scianach wykresow Kproba i powiedzmy ze duzo bardziej wiarygodnym dla mnie jest teraz test odczytu ktory wylapuje read errory niz kprobe ktory w wielu przypadkach nie byl tego w stanie zrobic !!!

Poza tym dowod przez przyklad to zaden dowod. Za to zostalo przytoczonych juz kilka kontrprzykladow traktujacych o niedokladnosci proba (m.in. kosmicznie rozne wyniki przy roznych pomiarach). Swoja droga nawet w srodowisku kprobowcow jest rozlam na nowe wersje kprobe 2 i starego kprobe 1.

Oczywiscie ja nie neguje istoty testow kproba bo to tez wazny element ale nie ma sensu popadac w skrajnosci i rozwodzic sie nad szczegolami wynikow bo to bez sensu. Zreszta kprobe testuje naraz 3 rzeczy : jakosc nosnika, jakosc nagrania i jakosc odczytu.

slawekj 14.09.2004 11:35

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No chyba jednak wymysliles, bo dla Ciebie jeszcze niedawno plytka z 50 PI to byla kiepska plytka. Powiem Ci ze plyty wypalajace sie zgodnie z ogolno przyjetymi normami mozna miec juz za 1.50 czyli 10 razy mniej niz ten HP.

Zgoda. To tak jak ze wszystkimi normami. Od do. Ale jest również min i max. Ja wolę min. Aby osiągnąć to min to trzeba więcej zapłacić. I nie tylko za płytkę. :)

legion 14.09.2004 14:50

Cytat:

Napisany przez BaGRoS

Czy mogę nagrywać +R aby były widoczne jako -R w stacjonarnych?
Jaki biosik widać na załączonym obrazku :D

tylko dvd-rom albo przez booktype albo w omni robisz bios specjalnie z autobitsettingiem

B@rtek 14.09.2004 14:54

Cytat:

Napisany przez legion
nie kabinowales cos z litkiem :)
ale mysle ze to wina nosnika na 10 verb 2 sie gorzej wypala sprawdz jeszcze tdk
a jak nie to moze odswiesz litka troche omni a moze chcesz moj bin :)

poprawiaona poprzednja plyta na kp:)

Nic nie kombinowałem :nie: Bios VS0A ze strony litka a teraz siedzi VS0A od codeguys i jest w omni zaznaczone force-fallback :taktak: Tylko nie mam co nagrywać narazie więc nie mogę sprawdzić jak nagra teraz.

Cytat:

Napisany przez slawekj
Rozumiem, że płytka była palona x4, ale na jakim biosie? Suma błędów w normie. Jedynie ten skok. Najczęściej to wina płytki. Ja mam wyrobione zdanie co do Verbatimów. Po pięciu miesiącach sprawdziłem wszystkie nagrane płytki. TDK +R x4 bez zmian, a verbatimy już przegrałem i już ich nie kupuję. Polecam x8 na mcc003 HP ale drogie - 15zł. Ale jaka jakość nagrania. Nie nagrywam dużo, więc kupuję tylko box. Teraz tylko TDK +R x4 i HP x8. Dla mnie nr 1.
Nasze kreatywne firmy wykupują wszystko to co powinno być na przemiał, na wagę, tu pakują i sprzedają. A przyzwolenie jest ogromne, większość interesuje tanie a nie dobre. A za te dobre trzeba zapłacić. I dlatego tak jest. I TDK x8 też do bani, nie napisali gdzie wyprodukowana. Na Ricoh'u 02 tak jak Platinum. Identyczna tylko napis inny. Raz kupilem, nagrałem i podstawka. Jak tak dalej będzie to nie wiem na czym będę nagrywał.
I na koniec wykresik HP x8 palony x8 Nero

Były nagrywane 4x. Bios VS0A ze strony litka. Ale co jest dziwne to to, że nie ma pierścieni ani żadnych odbarwień a błędy PI wynosza pod koniec 1200 błędów :D Faktycznie TDK od ricoha są dobre ale ja szukam płytek printable a znalzałem te Verbatimy w komputroniku specjalnie mi je zamówił więc nie powiem teraz, że ich nie chcę bo zamówił 4 kartony po 10szt. Nagrywałem jeszcze na Bulkpaq DVD+R printable i tak wychodzą. chyba nawet lepsze od tych Verbatimów :taktak: Podkład to Prodisc.

P.S.
A co do tych wykresów Verbatimów to chyba jednak coś z nagrywarą. Bo na jednej było nagrane 3GB i też od 50% zaczęły błędy skakać. Na drugiej było nagrane 4,37GB i także od 50% zaczęly skakać błędy. :taktak:

PI7er 14.09.2004 15:55

A co myslicie o tym ? TDK w DVD BOXie.
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/tdkx4.JPG

legion 14.09.2004 16:14

Cytat:

Napisany przez PI7er
A co myslicie o tym ? TDK w DVD BOXie.

nie chce cie dolowac ale nie szczegolnie ale tragiczne nie jest:)

PI7er 14.09.2004 16:22

Cytat:

Napisany przez legion
nie chce cie dolowac ale nie szczegolnie ale tragiczne nie jest:)

A co sie jeszcze nie podoba ?

legion 14.09.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez PI7er
A co sie jeszcze nie podoba ?

pi i pif ale dla mnie plytka jest ok :)

PI7er 14.09.2004 16:59

tylko szkoda ze kosztuje 11zł :P

pawelblu 14.09.2004 17:02

Cytat:

Napisany przez PI7er
tylko szkoda ze kosztuje 11zł :P

Niecale 4 zl. Wykres bardzo dobry.

PI7er 14.09.2004 17:41

4zł ? gdzie, to jest TDK w tym czarnym podelku DVD.

PI7er 14.09.2004 18:15

TDK palona jakies 5 miesiecy temu na litku 451 z gsb7 lub 8.
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/tdk.JPG

slawekj 14.09.2004 18:20

Zastanawiałem się z kolegą Legion kogo na czwartego do sztafety: LiteOn- Sony- Sony DVD Player.... I znalazłem.
Specjalnie dla Litków i Sony: SONY DVD +R x4 DPR120N2 palona Nero: :)

adas.p1 14.09.2004 18:23

Cytat:

Napisany przez PI7er
4zł ? gdzie, to jest TDK w tym czarnym podelku DVD.

U mnie (Katowice) mozna TDK+R 4x w duzym "filmowym" pudelku dvd za 6zl dostac.

Szczota 14.09.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez adas.p1
U mnie (Katowice) mozna TDK+R 4x w duzym "filmowym" pudelku dvd za 6zl dostac.

Podaj mi namiary gdzie w katowicach idzie dostac tak tanio. I jeszcze jedno w jakich cenach sa w katosach plytki na gieldzie???

pawelblu 14.09.2004 20:57

TDK po 4 zl. lub mniej w jewel case sprzedaja wszyscy wieksi polscy dystrybutorzy (m.in. cdlandplus)

legion 14.09.2004 21:11

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zastanawiałem się z kolegą Legion kogo na czwartego do sztafety: LiteOn- Sony- Sony DVD Player.... I znalazłem.
Specjalnie dla Litków i Sony: SONY DVD +R x4 DPR120N2 palona Nero: :)

no pieknie az chce sie zyc :piwo:

adas.p1 14.09.2004 22:03

Cytat:

Napisany przez Szczota
Podaj mi namiary gdzie w katowicach idzie dostac tak tanio. I jeszcze jedno w jakich cenach sa w katosach plytki na gieldzie???

KG Centrum Komputerowe na Piotra Skargi. A co do cen na gieldzie to nie mam pojecia, poniewaz na nia nie chodze.

kowanski 14.09.2004 23:10

Płyta Memorex DVD+R 4x - palona na stacjonarce Philips HDRW 720 :)

slawekj 14.09.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez kowanski

Ale nagrana w 60%. :taktak:

BaGRoS 14.09.2004 23:14

Cytat:

Napisany przez legion
tylko dvd-rom albo przez booktype albo w omni robisz bios specjalnie z autobitsettingiem

Tą opcję
"Enable auto-bitsetting"
mam z ptaszkiem w biosie :]
To starczy jak palę NERO??

legion 14.09.2004 23:17

Cytat:

Napisany przez BaGRoS
Tą opcję
"Enable auto-bitsetting"
mam z ptaszkiem w biosie :]
To starczy jak palę NERO??

:taktak:

legion 14.09.2004 23:21

Cytat:

Napisany przez kowanski

no ladnie :)

kowanski 14.09.2004 23:29

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale nagrana w 60%. :taktak:

Tak i ma ustawiony automatycznie Booktype na DVD-ROM :)

cichytom 15.09.2004 09:17

Co sadzicie o najnowszym biosie CG2B ze strony: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html do przerobionej SOHW-812 na SOHW-832S ? Obecnie posiadam BIOS VS04 i nie wiem czy warto go zmieniac.

VIZZARD 15.09.2004 09:27

Cytat:

Napisany przez cichytom
Co sadzicie o najnowszym biosie CG2B ze strony: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html do przerobionej SOHW-812 na SOHW-832S ? Obecnie posiadam BIOS VS04 i nie wiem czy warto go zmieniac.

Wgraj sobie lepiej VS08 albo VS0A :taktak:

Tamten jest wersją eksperymentalną i pali dobrze wybiórcze płyty

Tak przynajmniej jest u mnie :D

legion 15.09.2004 09:42

Cytat:

Napisany przez cichytom

jak moj przedmowca polecam vs0a i vs08
a zmienic warto poprawisz sobie jakosc nagrywanja ja tak zrobilem i jest znacznie lepiej niz przy 812

buszi 15.09.2004 10:36

witam! jestem tutaj nowy i chciałbym przerobić mojego litka812s na 832s. kupiłem go niedawno (ze 2 miechy temu) i jakoś nie było sensu przerabiać. teraz gdy moge dostać płytki DL z 30zł to coraz bardziej mnie to kusiło i kusiło aż zdecydowałem się ją przerobić. powiedzcie jaki mam wgrać najlepiej do niej biosik?

icemac 15.09.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez buszi
witam! jestem tutaj nowy i chciałbym przerobić mojego litka812s na 832s. kupiłem go niedawno (ze 2 miechy temu) i jakoś nie było sensu przerabiać. teraz gdy moge dostać płytki DL z 30zł to coraz bardziej mnie to kusiło i kusiło aż zdecydowałem się ją przerobić. powiedzcie jaki mam wgrać najlepiej do niej biosik?

zalezy u jednych vs08, u drugich vs0A, a u trzecich vs0B

buszi 15.09.2004 13:51

to pytanie pewnie wyda sie lamerskie ale cuż kto pyta nie błądzi ;) jak zmienić wogóle 812 na 832? wystarczy wgrać bios tak jak aktualizuje się do 812 czy trzeba mieć jakiś programik do tego? wiem że w DOSie moge go sflashować ale mam XPka i chciałbym to pod windolem zrobić.

icemac 15.09.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez buszi
to pytanie pewnie wyda sie lamerskie ale cuż kto pyta nie błądzi ;) jak zmienić wogóle 812 na 832? wystarczy wgrać bios tak jak aktualizuje się do 812 czy trzeba mieć jakiś programik do tego? wiem że w DOSie moge go sflashować ale mam XPka i chciałbym to pod windolem zrobić.

tu masz linka http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

legion 15.09.2004 14:03

Dzisaj nagrana verba4x palona 4x (.iso przez roxio easy dvd)
:)

legion 15.09.2004 14:05

a nastepna nagran na CloneDvD2 ale inne .iso
i caly czas VS0A :D

buszi 15.09.2004 16:31

no dobra ściągnąłem programik xflashx-2.3.1 ale jaki mam wgrać BIOS? jakiś przerobiony już czy wpierw normalny jak na 832?

adas.p1 15.09.2004 16:41

Cytat:

Napisany przez buszi
no dobra ściągnąłem programik xflashx-2.3.1 ale jaki mam wgrać BIOS? jakiś przerobiony już czy wpierw normalny jak na 832?

http://codeguys.rpc1.org/oc.html

soldier 15.09.2004 19:32

ja ostałem płytki trxdata za 2,5 zł

Szczota 15.09.2004 21:50

Porobilem pare testow nagrywarek dzisiaj (Nec 2500A, 832S, 1213S, DRU 710) oczywiscie Sony to przerobka litka :)

Test robilem na najtanszym badziewiu za 1,8zl (na dobrych nosnikach to zadna sztuka dobrze nagrac) Plytki to DVD-R Axe Economy z predkoscia x4(wiem litek nie lubi minusow ale i tak bardzo dobrze wyszedl jak na taki chlam)

No wiec pierwszy wykres 1213S

Szczota 15.09.2004 21:51

Litek 832S

Ta plytka jak dobrze pamietam byla nagrana tylko do polowy. Przynajmniej wiem ze ktoras nagrywana na 832S badz 1213S. Reszta to byla wypalana do pelna

Szczota 15.09.2004 21:52

Sony DRU 710

Szczota 15.09.2004 21:53

Nec 2500a

pawelblu 15.09.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez Szczota
Nec 2500a

To jeszcze daj wykres tej plytki ale odczyt z 832s :)

cobreti 15.09.2004 22:42

Ilość załączników: 2
Hmm a teraz mam takie porownanie. Zobaczcie. Plytki Platinum 8x kupilem na szpuli pakowane po 25 sztuk. Wyszlo mi ok 3 za sztuke. Hawk kupilem na promocji w Auchan za 1,60 czy 1,90 i zobaczcie jaka roznica. Obie plytki palone 4x. Pierwszy wykres to Platinum 8x a drugi to Hawk 4x

Turboni 15.09.2004 22:50

u mnie zdecydowanie lepiej pali te platinium a hawki kiedys palilem na 411 jak ja mialem.

Szczota 15.09.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To jeszcze daj wykres tej plytki ale odczyt z 832s :)

Ta latwo powiedziec jak sie ja juz klientowi dalo :)

Jak co to mam 1213S@DRU 710 do testow :)

BTW skanowalem jedna plyte na dwoch czytnikach (te litki to nowki) i wyszlo identycznie w kprobe

legion 16.09.2004 10:42

Cytat:

Napisany przez Szczota
Litek 832S

Ta plytka jak dobrze pamietam byla nagrana tylko do polowy. Przynajmniej wiem ze ktoras nagrywana na 832S badz 1213S. Reszta to byla wypalana do pelna

no niewiem czy nie jest sztuka nagranie dobrej plyty ale ty robisz raczej blad jak
mozna sprawdzac jak wypalil litek832 jezeli plyte nagrana niby przez 832 dales 1213 :)
narzie tylko pokazales jak odtwarza plyty 1213

icemac 16.09.2004 12:35

nowy firmware od codeguys http://codeguys.rpc1.org/firmwares/8...3B.patched.rar

legion 16.09.2004 12:45

Cytat:

Napisany przez icemac

no icemac szybki jestes :) ale czekamy dalej na cos oficjalnego moze jeszcze od
dhc014 bo to jeszcze eksperymet zobaczymy jak jeszcze litek cos wysmaruje :)

Szczota 16.09.2004 13:36

Cytat:

Napisany przez legion
no niewiem czy nie jest sztuka nagranie dobrej plyty ale ty robisz raczej blad jak
mozna sprawdzac jak wypalil litek832 jezeli plyte nagrana niby przez 832 dales 1213 wiec ja tu nie widze testu zadnego zwlaszcza ze wykresy sa z przed miesiaca prawie:)
narzie tylko pokazales jak odtwarza plyty 1213

Nie wiem skad ci sie wzielo ze sprzed miesiaca...

Co za roznica na ktorym czytniku sprawdzalem jakosc plyty???
Wazne ze nagrywalem na tym samych nosnikach z ta sama predkoscia tylko ze na roznych palnikach.

Gdybym mial swoj jakis czytnik litka to moglbym jeszcze raz powtorzyc test jesli cos nie pasuje.

legion 16.09.2004 14:06

Cytat:

Napisany przez Szczota

sorrki juz poprawilem:)
Cytat:

Napisany przez Szczota

Co za roznica na ktorym czytniku sprawdzalem jakosc plyty???
Wazne ze nagrywalem na tym samych nosnikach z ta sama predkoscia tylko ze na roznych palnikach.

Gdybym mial swoj jakis czytnik litka to moglbym jeszcze raz powtorzyc test jesli cos nie pasuje.

to powiedz mi nie masz juz 832?
wiec jak ta plyte nagrales czy nie jestes pewny czy ja nagrales to po co piszesz o 832 jezeli nie masz pewnosci nagrywarki maj znaczenie bo twoj model to troche inna kastrukcja

cobreti 16.09.2004 20:59

a to dzisiaj nagrana plytka Hawk 4x na nowym sofcie CG3B. Wyszlo gorzej jak na VS08

slawekj 16.09.2004 23:07

Nie ma do Litka 832 nowego biosu to zamieniłem na 1633S i mam teraz nowy BS0C. :)

Turboni 16.09.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie ma do Litka 832 nowego biosu to zamieniłem na 1633S i mam teraz nowy BS0C. :)

zamieniles swojego 832 :> na 1633
w jakiej hurtowni sie zaopatrujesz moze zmienie swoja na twoja :D

slawekj 16.09.2004 23:16

Cytat:

Napisany przez Turboni
zamieniles swojego 832 :> na 1633
w jakiej hurtowni sie zaopatrujesz moze zmienie swoja na twoja :D

Już pisałem koledze Vizzard, mam układ z firmą. Ja im oni mnie itd.. :przybij5:

VIZZARD 16.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez slawekj
Już pisałem koledze Vizzard, mam układ z firmą. Ja im oni mnie itd.. :przybij5:

No i tu cię mam! :czar:

To nie dziwota, że potem inni problemy z Litkami mają :O

Po prostu slawekj regularnie psuje Litki :fiu:

Potem trafiają z powrotem do hurtowni

A następnie do sklepów i odbiorców indywidualnych :smutny:

A potem jeden z drugim krzyczą, że im nie pali :klnie:

A co ma niby palić, jak slawekj już wszystko wypalił 8 )

^_^

slawekj 16.09.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i tu cię mam! :czar:
Po prostu slawekj regularnie psuje Litki :fiu:
Potem trafiają z powrotem do hurtowni
A następnie do sklepów i odbiorców indywidualnych :smutny:

Samo życie. :piwo:

legion 17.09.2004 00:00

Cytat:

Napisany przez slawekj
Samo życie. :piwo:

oj jak bedziesz tak palil to sie przepalisz :D :piwo:

Turboni 17.09.2004 00:32

verbatim dvd+r x4 palony cloncd5 (z mozliwoscia palenia DVD)
plik to gra Richard Burns Rally zajmuje 1,4GB z pliku iso wlasnie zassanego

:D

legion 17.09.2004 00:40

Cytat:

Napisany przez Turboni
verbatim dvd+r x4 palony cloncd5 (z mozliwoscia palenia DVD)
plik to gra Richard Burns Rally zajmuje 1,4GB z pliku iso wlasnie zassanego

:D

ladnie az chce sie za to :piwo:

Bateau 17.09.2004 02:05

A czy zamknięcie tego wątku i uczynienie mu częsci drugiej nie ułatwiłoby nagiwgacji...O...i może jeszcze streszczenie z pominięciem dryfów tematycznych(nawet jesli poza nagrywaniem faktycznie istnieje życie)

VIZZARD 17.09.2004 09:35

Cytat:

Napisany przez Bateau
A czy zamknięcie tego wątku i uczynienie mu częsci drugiej nie ułatwiłoby nagiwgacji...O...i może jeszcze streszczenie z pominięciem dryfów tematycznych(nawet jesli poza nagrywaniem faktycznie istnieje życie)

No nie wiem .... :blee:

W zasadzie dryfy tematyczne utrzymują ten wątek przy życiu :D

kowanski 17.09.2004 09:49

Płytka Ricoh 2,4x palony x4 na LITE-ON 451S@832S CG3B :)

legion 17.09.2004 10:08

Cytat:

Napisany przez kowanski
Płytka Ricoh 2,4x palony x4 na LITE-ON 451S@832S CG3B :)

no ladnie a ustwiales cos dodatkowo w omni czy czysty wrzuciles biosik?

kowanski 17.09.2004 10:58

Cytat:

Napisany przez legion
no ladnie a ustwiales cos dodatkowo w omni czy czysty wrzuciles biosik?

Enable auto-bittseting
Apply recomended DVD media tweak

mensir67pl 17.09.2004 12:49

Cytat:

Napisany przez kowanski
Enable auto-bittseting
Apply recomended DVD media tweak

Witam po chwilowej nieobecnosci

te same ustawienia w omni nosnik Platimum 8X palony 8 czas 8:30

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:17.