Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

VIZZARD 08.09.2004 00:24

Cytat:

Napisany przez 0men
A co byście powiedzieli na taki wynik?

Mamma Mia! :D

0men 08.09.2004 01:28

Dajcie jakiś namiar na dobre płytki, które można wysyłkowo zamówić.
Chociaż ten wykresik mój to może od temperatury, bo u mnie na procu okolo 60stopni jest - krecony proc ^_^

mensir67pl 08.09.2004 07:29

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez slawekj
Źle zrozumiałeś. :taktak: Płytka musi być równomiernie nagrzana. Spójrz na różnicę czasową na moich wykresach. i wówczas nie powinny wystąpić tak duże różnice. Zaraz zrobię następny test tej samej płytki na kprobie 2.2.3 bez wyciągania jej z napędu przy tej samej temperaturze 33oC.

Wszystko zgodnie z moją teorią, wynik podobny, różnice w granicach błędu.

Moze i ta teoria gdzies prowadzi ????

sam wplyw temperatury moze miec wplyw na sam cykl wypalania i na tym
poprzestanmy co do temperatury.

a oto ta sama plyta Platinum(przypominam palona na CG1B) w 832 juz VS0A
i test kprobe 2 4 2

ja mam swoja teroie na ten temat i tego programu Kprobe ale moze ty Masz
cos ciekawego do napisania w tym temacie

POzdrawiam

mensir67pl 08.09.2004 07:52

dalej ta sama plyta Platinum(przypominam palona na CG1B) w 832 juz VS0A
i test kprobe 2 3 2

i to sa wyniki porownywalne w granicach bledu miedzi wersjami programu

a tak na marginesie Kprobe i jego wersje moim zdaniem mocno sa z soba zintegrowane i pisane(lub udoskonalane) pod konkretne wersje biosow ale moze mam tylko takie odczucia

slawekj 08.09.2004 08:08

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
a tak na marginesie Kprobe i jego wersje moim zdaniem mocno sa z soba zintegrowane i pisane(lub udoskonalane) pod konkretne wersje biosow ale moze mam tylko takie odczucia

Testy robiłem na różnych wersjach kprobe. Wyniki podobne. 2.2.3 był pisany
w chwili kiedy nie było biosu VS0A.
Cytat:

Napisany przez mensir67pl
i to sa wyniki porownywalne w granicach bledu miedzi wersjami programu

Szpilek nie ma. Ok. :taktak:
Dla porównania test tej samej płytki na kprobe 2.1.0, wynik podobny, minimalnie mniejsze błędy bo i temperatura wewnątrz komputera 31 oC. Przypuszczenia o pisaniu pod biosy nie ma uzasadnienia.
Moim zdaniem testy przeprowadzone na tym samym sprzęcie i w tych samych warunkach co potwierdzają moje i Twoje wyniki są wiarygodne i nie zależą od wersji Kprobe :taktak:

Jollo 08.09.2004 11:15

No i mamy CG2B ^_^ :spoko:

http://codeguys.rpc1.org/firmwares/8...2B.patched.rar

xzas 08.09.2004 11:23

Eee tam temperatura w naszym przypadku, czy to 33 czy 31oC, nie ma nic do rzeczy, pewnie jakby byla tak ponad 50 to moze i by to cos zmienialo. W kazdym badz razie napisze co ja na ten temat mysle: mialem 812S z lutego ktora pomimo aplikacji roznych wersji biosow, w bardzo nieznacznym (albo i tez zerowym) stopniu poprawiala zapis, kilka dni temu zamienilem ja na 832S z czerwca i wyniki niebo a ziemia, bardzo podobne do tych jakie ma slawekj, a palilem jak dotad tylko na MCC002 niedlugo sprawdze na ricochach. Takze temperatura, temperatura, liczy sie co siedzi wewnatrz nagrywarki i tyle.

legion 08.09.2004 12:42

Cytat:

Napisany przez xzas
Eee tam temperatura w naszym przypadku, czy to 33 czy 31oC, nie ma nic do rzeczy, pewnie jakby byla tak ponad 50 to moze i by to cos zmienialo. W kazdym badz razie napisze co ja na ten temat mysle: mialem 812S z lutego ktora pomimo aplikacji roznych wersji biosow, w bardzo nieznacznym (albo i tez zerowym) stopniu poprawiala zapis, kilka dni temu zamienilem ja na 832S z czerwca i wyniki niebo a ziemia, bardzo podobne do tych jakie ma slawekj, a palilem jak dotad tylko na MCC002 niedlugo sprawdze na ricochach. Takze temperatura, temperatura, liczy sie co siedzi wewnatrz nagrywarki i tyle.

kwestia palenia 832s i 812s jest raczej nie zmiernie nie istotna poniewasz 812 dobrze przerobiona pali tak samo jak slawka zobacz moje testy niczym nie odbiegaj od 832
a temperatura ma znaczenie tylko przy ciaglym wypalniu czyli full extremalny 24 na dobe ^_^

B@rtek 08.09.2004 13:51

O Legion nie masz już :banan: Dopiero zauważyłem :taktak:

legion 08.09.2004 13:59

Cytat:

Napisany przez barte_k
O Legion nie masz już :banan: Dopiero zauważyłem :taktak:

no niemam wiec nadrabiam piekne chwile :) i posty

B@rtek 08.09.2004 14:00

Właśnie widzę :taktak:

Magda 08.09.2004 15:13

Cytat:

Napisany przez Turboni
jak ci zwroca twoja nagrywarke to za kolejne 2 dni znowu im odnies i jeszcze powiedz ze nie chce czytac niektorych plyt tloczonych.

zmienilas bios na orginalny od 812?

a walcz o 832 bo powiedz ze dalas za nia tyle co keraz kosztuje 832 a nawet wiecej.

jak wroci z serwisu to daj znac co i jak .
:jupi: :D :spoko:

Wymienili mi, ale na SOHW-1213S. I co Turboni radzisz?

Turboni 08.09.2004 15:52

Cytat:

Napisany przez Magda
Wymienili mi, ale na SOHW-1213S. I co Turboni radzisz?

to zalezy czy go chcesz czy chcesz inny palniczek ale ja bym go narazie zostawil i przerobil na sony dru-710 (przynajmniej palil by DL) a za jakies 2 - 3 miesiace znowu pomyslal nad wymiana.
:D

slawekj 08.09.2004 15:56

Cytat:

Napisany przez Turboni
to zalezy czy go chcesz czy chcesz inny palniczek ale ja bym go narazie zostawil i przerobil na sony dru-710 (przynajmniej palil by DL) a za jakies 2 - 3 miesiace znowu pomyslal nad wymiana.

A przed przeróbką prośba o parę testów. Dobrze porównać z innymi :taktak:

Magda 08.09.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez Turboni

A to też SONY? Bo gdzieś na forum przeczytałam, że 1213 nie można przerobić na DL :( Masz może linka do takiego biosku? No i do takiego żeby powrócić przed "reklamacją" :)

Spoko Sławek! Wrzucę pare testów. Jaki kProbe sobie życzysz? :)

legion 08.09.2004 16:08

Cytat:

Napisany przez Magda
A to też SONY? Bo gdzieś na forum przeczytałam, że 1213 nie można przerobić na DL :( Masz może linka do takiego biosku? No i do takiego żeby powrócić przed "reklamacją" :)

tu masz madziu kowanski udostepnil :)
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38905

slawekj 08.09.2004 16:10

Cytat:

Napisany przez Magda

Wersja nie ma znaczenia. Zrobiłem testy i każdy pokazuje to samo. Dzięki.

Turboni 08.09.2004 16:16

Cytat:

Napisany przez Magda

tez wszystkie litki ktore maja sybol SOHW to jest z sony robione :)

a tu masz wszystkie biosy http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

milej zabawy z litkiem

Turboni 08.09.2004 16:19

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html tu jest bios od 1633 wiec jakby go moze potraktowac omni to do 1213 wejdzie bez problemu :) - tak mysle

B@rtek 08.09.2004 16:44

Ewetualnie bios od kowanskiego Sony DRU710A :D Były już jego testy :taktak:

Magda 08.09.2004 18:23

A jak potem wrócić do starego biosu w razie reklamacji, bo do tego modelu nie mogę znaleźć...

PS. Turboni. Żeby teraz nie okazało się, że ludki zaczną Twoim sposobem reklamować swoje litki. :) Bo wyjdzie, że LiteOny mają najwięcej reklamacji i firma przez Ciebie upadnie !! ;)

Magda 08.09.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez slawekj
A przed przeróbką prośba o parę testów. Dobrze porównać z innymi :taktak:

Mówisz i masz. Żadnych zmian. Napęd z lipca 2004 :)

Turboni 08.09.2004 19:38

Cytat:

Napisany przez Magda
A jak potem wrócić do starego biosu w razie reklamacji, bo do tego modelu nie mogę znaleźć...

PS. Turboni. Żeby teraz nie okazało się, że ludki zaczną Twoim sposobem reklamować swoje litki. :) Bo wyjdzie, że LiteOny mają najwięcej reklamacji i firma przez Ciebie upadnie !! ;)

Zassaj jakikolwiek bios z tej stronki http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html tam jest do 1213 wgrasz go i potem orginalny bios ze strony litka http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_dvd%20rw.asp i po klopocie.

A mozesz jeszcze wyciagnac bios sobie z nagrywarki do pliku bin programem Ltnflash a potem wgrac go spowrotem tym samym programem

P.S mam nadzieje ze nie pojda w slady za nami i litek nie upadnie (wkoncu to duza firma) :D

B@rtek 08.09.2004 19:44

No nie wiem ja też tak robię :D

A tak pozatym to moja 832S już niedługo przestanie działać, ponieważ jutro będzie mały maraton czyli 50 płytek jedna za drugą :taktak: Tak sądzę i przez to szykuję się na serwis :D

Ciekawe ile wytrzyma ??? Nagrałem juz ok. 70 płytek dvd i kilkadziesiąt cd :D

legion 08.09.2004 20:03

Cytat:

Napisany przez barte_k
No nie wiem ja też tak robię :D

A tak pozatym to moja 832S już niedługo przestanie działać, ponieważ jutro będzie mały maraton czyli 50 płytek jedna za drugą :taktak: Tak sądzę i przez to szykuję się na serwis :D

ale z ciebie pesymista troche optymizmu bedzie dzialac ja juz na swojej wypalilem jakies 300 plyt dvd ale jest juz o wiele wiecej tylko przestalem liczyc :D i dziala nadal pieknie wiec do servisu narazie sie nie wybieram bo po co :nie:

B@rtek 08.09.2004 20:13

Ostatnio coś się głośna zrobiła :|

P.S.
Mam pytanie odnośnie gwarancji.
Wgrywając bios ze strony litka nie traci się gwarancji a jak wgramy ze strony codeguys to tracimy czy nie ???

Przecież wgrywam bios do swojego modelu czyli do 832S tyle, że z innej strony.

slawekj 08.09.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez barte_k

Litek to jak dobry samochód. 70000h to 8lat nagrywania po 24h dziennie.
Nagrywać i spokojnie czekać na HD DVD. To tylko jeszcze parę miesięcy :jupi:
Cytat:

Napisany przez barte_k
Ostatnio coś się głośna zrobiła :|
Przecież wgrywam bios do swojego modelu czyli do 832S tyle, że z innej strony.

A na przeglądzie byłeś? :> A o biosie z tej stronki zapytaj w serwisie :D

B@rtek 08.09.2004 20:27

Nie byłem na przeglądzie i chyba stracę gwarancje bo przegląd jest co 50 nagranych płytek ^_^

To gdzie mam się zapytać o tych biosach od codeguys ??? W sklepie raczej nie a masz może numer do serwisu litka w Polsce :help:

legion 08.09.2004 20:32

Cytat:

Napisany przez barte_k
Nie byłem na przeglądzie i chyba stracę gwarancje bo przegląd jest co 50 nagranych płytek ^_^

To gdzie mam się zapytać o tych biosach od codeguys ??? W sklepie raczej nie a masz może numer do serwisu litka w Polsce :help:

sluchaj po co sie pytac jak ci wysiadzie to przesle ci w .bin orginalny bios i posprawie wrzucisz przez ltnflash and good end :D

B@rtek 08.09.2004 20:33

Mam .bin ze strony liteona bo wyciagnąłem ltnflashem :D

polakT 08.09.2004 20:39

Ilość załączników: 2
dwa testy platinum 8x na liteon z biosem cg2b
plyta jest ta sama ponad godzine odstepu miedzy testam,i, pierwszy odrazu po wypalenia

B@rtek 08.09.2004 20:43

Zostane jednak przy VS0A nie podoba mi sie ten nowy bios bo tak umnie wyglada Platinum 8x palona 8x

polakT 08.09.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez barte_k
Zostane jednak przy VS0A nie podoba mi sie ten nowy bios bo tak umnie wyglada Platinum 8x palona 8x

to i tak lepiej niz u mnie :(

ide wytpije za twoja nagrywarke :piwo:

legion 08.09.2004 21:09

Cytat:

Napisany przez barte_k

@bartek_K coraz lepiej palisz piwa mu :piwo:

slawekj 08.09.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez barte_k

To o tego biosa zapytaj tutaj:
http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=kontact :mruga:
Cytat:

Napisany przez Magda
Mówisz i masz. Żadnych zmian. Napęd z lipca 2004 :)

Zakładka Errors=2412. Co to oznacza. Błędy z którymi napęd sobie nie poradził? :O

B@rtek 08.09.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez thomascamel
ide wytpije za twoja nagrywarke :piwo:

Cytat:

Napisany przez legion
@bartek_K coraz lepiej palisz piwa

Dzięki chłopaki :piwo:

VIZZARD 08.09.2004 23:11

Dysan x4 DVD-R burn x4 832 CG2B

VIZZARD 08.09.2004 23:14

Dysan x4 DVD-R burn x4 832 VS08

Bez komentarza

slawekj 08.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dysan x4 DVD-R burn x4 832 CG2B

Na lepszym biosie pali Ci gorzej. ^_^

VIZZARD 08.09.2004 23:41

Cytat:

Napisany przez slawekj
Na lepszym biosie pali Ci gorzej. ^_^

Czyli jednak lepszy jest ten gorszy :D

Magda 08.09.2004 23:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zakładka Errors=2412. Co to oznacza. Błędy z którymi napęd sobie nie poradził? :O

Na płytę nagrałam ok 3,7 GB danych i po sprawdzeniu tego kProbe czytał jeszcze resztę płytki (pustą) i anulowałam... To źle? :)

slawekj 09.09.2004 00:02

Cytat:

Napisany przez Magda
Na płytę nagrałam ok 3,7 GB danych i po sprawdzeniu tego kProbe czytał jeszcze resztę płytki (pustą) i anulowałam... To źle? :)

Chyba nie, jeżeli to ten powód to :spoko: jak inny to już nie tak dobrze.

legion 09.09.2004 00:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Czyli jednak lepszy jest ten gorszy :D

no gorsze bywa piekniejsze :)

K4r0l 09.09.2004 10:41

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dysan x4 DVD-R burn x4 832 VS08
Bez komentarza

Znów wykres logarytmiczny :jezyk:

elk 09.09.2004 11:56

Czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jak przerobić 812 na 832? Albo przynajmniej podać linka do takiego opisu - nie wiem czy w tym temacie już coś takiego jest ale przeglądanie ponad 3000 postów troszke mnie przeraża.
Od razu zaznaczam, że próbowałem użyć funkji szukam.

I jeszcze jedno pytanie - czy jak już nagrywarka zostanie przerobiona to później każdy nowy bios trzeba wrzucać odpowiednio zmodyfikowany czy można wrzucać normalnie biosy z 832 ze stronki lite-on'a?

Bardzo prosze o wyrozumiałość - nowy w tym temacie jestem.

Andrexxl 09.09.2004 12:16

http://cdrlab.pl/Kilgor-Artykuly-Art...lStrona-1.html

Tu masz coś na ten temat :spoko:

A biosy będziesz musiał ładować spatchowane.

elk 09.09.2004 12:53

Cytat:

Napisany przez Andrexxl
http://cdrlab.pl/Kilgor-Artykuly-Art...lStrona-1.html

Tu masz coś na ten temat :spoko:

A biosy będziesz musiał ładować spatchowane.

Dzięki wielkie

B@rtek 09.09.2004 13:18

Widać jednak, że musimy poczekać na jakiś oryginalny bios ze strony litka o ile taki wyjdzie :taktak:

Magda 09.09.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chyba nie, jeżeli to ten powód to :spoko: jak inny to już nie tak dobrze.

Zaraz nagram całą płytę i nic nie będę przerywała.

MLotek 09.09.2004 18:09

witam wszystkich po co to zmienaianie mozliwosci litka ?

B@rtek 09.09.2004 18:47

Cytat:

Napisany przez MLotek

Aby był lepszy oczywiście :D

Ale ja wolę orginalny bios ze strony litka :taktak:

legion 09.09.2004 21:23

nagralem platinum8x wypalana 8x ( nie jest tak zle :) ) uzylem cloneDVD2 (wlaczone programy gg,azurek,oraz norton antyvir ) a po tem verba4x:)

legion 09.09.2004 21:27

a teraz verb4x nagr. 4x wlaczone wszystko jak wyzej :)

B@rtek 09.09.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez legion
nagralem platinum8x wypalana 8x ( nie jest tak zle :) ) uzylem cloneDVD2 (wlaczone programy gg,azurek,oraz norton antyvir ) a po tem verba4x:)

Legion mój jest lepszy :jezyk:

B@rtek 09.09.2004 22:11

TDK 4x palona 4x :taktak:

NAa TDK'u mam zawsze takie wykresy lub lepsze :taktak:

legion 09.09.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez barte_k
TDK 4x palona 4x :taktak:

NAa TDK'u mam zawsze takie wykresy lub lepsze :taktak:

no tak ale u mnie max obciarzenie na kompie juz dwa dni chodzi :) bo film na dvd ciagne:)

pykson 09.09.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez MLotek

@legion, dobra wiadomosc dla Ciebie, rozdwojenie jazni mozna leczyc :jupi:

legion 09.09.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez pykson
@legion, dobra wiadomosc dla Ciebie, rozdwojenie jazni mozna leczyc :jupi:

o co ci chodzi bo nie rozumie to nie ja jestem mlotek mogl bys sie juz odwalic co :D
mozesz mnie zakablowac do admina mam ci pokazac gdzie sie to robi moze logi sprawdzi jak poprzednio

pykson 09.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez legion
o co ci chodzi bo nie rozumie to nie ja jestem mlotek mogl bys sie juz odwalic co :D
mozesz mnie zakablowac do admina mam ci pokazac gdzie sie to robi moze logi sprawdzi jak poprzednio

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39313

legion 09.09.2004 23:45

Cytat:

Napisany przez pykson

przykro mi ale wydawalo mi sie to smieszne z poczatku ale niech ci bedzie jak chcesz dla ciebie moge miec rozdwojenie jazni ale zapytaj sie admina moze ci pomoze ja nie wnikam w logi

legion 09.09.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez MLotek

teraz niby sam sobie odpowiadam tak ale jazda:)

VIZZARD 10.09.2004 12:58

Cytat:

Napisany przez K4r0l
Znów wykres logarytmiczny :jezyk:

To stare wykresy, gdzie jeszcze przez przypadek tak miałem ustawione :taktak:

Nic na to nie poradzę :nie:

Sprawdź zresztą daty - to się przekonasz :D

Zresztą wykres jak wykres

Ale ilość błędów przez to się nie zmienia :mruga:

Buller 10.09.2004 16:13

witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

zrzuty...

GIGA master DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/GIGA master-R.JPG

MediaStore DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/MediaStore-R.JPG

VAKOSS DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/VAKOSS-R.JPG

Supratec DVD+R 4x (cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Supratec+R.JPG

Verbatim DVD-RW 4x (kasowana 2x cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Verbatim-RW.JPG

polakT 10.09.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez Buller
witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

Kurcze jak patrze na twoje wykresy mam ochote pojechac w gory ,normalnie polskie tatry

co do wykresow to kup porzadne plytki, a nie w markecie za 0.99 zl(VACOSS) 1,25(MEDIASTORE)- przynajmnie u mnie takie sa ceny,

nawet platinum sa w miare jak za plytke za 1,99zl <-polecam jako tani nosnik

:D a co do verbatima to juz nagrywarce wpadlo nawyk kiepskie palenie i tez spie******** sprawe :D

sliniak 10.09.2004 17:46

@Buller
Tak wogóle to w Kprobe speed ustaw na 4x a nie Max i jeszcze raz testuj :)

K4r0l 10.09.2004 17:46

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To stare wykresy, gdzie jeszcze przez przypadek tak miałem ustawione :taktak:
Nic na to nie poradzę :nie:
Sprawdź zresztą daty - to się przekonasz :D

Zresztą wykres jak wykres
Ale ilość błędów przez to się nie zmienia :mruga:

Co racja to racja- data się zgadza - dawno dawno temu - jak patrzeć w tym wątku :D

Przy okazji, DVD-RW Esperanzy, której nie łyka LiteOn 812@832(który sam ją wypalił), łyknęła świeża Toshiba SD-M1912 ;]

VIZZARD 10.09.2004 17:56

Tak, tak!

Mediastore, Vakoss, Gigamaster, Supratec (najlepszy z tych wszystkich) to raczej dno jakościowe płyt DVD :taktak:

Verbatim jednak nie powinien tak źle wypaść :nie:

Pierwsze co zrób - to wróć do 812 biosu N lub Q i sprawdź jakiś dobry nośnik (Verbatim, TDK)

Jeżeli będzie kicha - to zbierz kilka tych uwalonych płytek i wal do serwisu :worek_tre

Natomiast jeśli będzie poprawa, to wgraj bios 812@832 VS08 lub VS0A

I sprawdź ponownie

Bios VS0B budzi mieszane uczucia i raczej przeważają opinie negatywne niż pozytywne na jego temat

Gdy będzie lepiej - to OK, jeżeli nie - wróć z powrotem do jakiegoś biosu 812

I daj popracować serwisantom, co w efekcie powinno zaowocować nowym napędem :mruga:

VIZZARD 10.09.2004 18:08

Cytat:

Napisany przez K4r0l
świeża Toshiba SD-M1912 ;]

A co to za cudo?

Czym się różni od poprzednich wersji?

Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

UPDATE

OK już znalazłem TU :D

K4r0l 10.09.2004 18:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A co to za cudo?
Czym się różni od poprzednich wersji?
Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

Nowy czytnik Toshiba wykonany przez Toshiba Samsung Storage Technologies.
Czym się różni to jeszcze nie wiem, bo na razie cdrinfo.pl nie zapodało testu, tylko mój (prymitywny) na Forum ;]
A napęd pojawił się w sprzedaży w ten poniedziałek :taktak:

Szczota 10.09.2004 18:42

Nagralem Traxdate DL ta co byla na allegro. Pamietacie???

No wiec opisze jakie problemy mnie napotkaly. No wiec tak jak gosciu pisal plyta w ogole mu nie chodzila na litku 812@832. Faktycznie u kumpla na tym samym litku z biosem VS0A (jest juz obsluga tej plytki) to byly problemy i w ogole nic nie bylo (tak jak spalona). Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL. I o to wynik. Test robilem na predkosci x2

Waldemar54 10.09.2004 18:45

Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

VIZZARD 10.09.2004 19:10

Cytat:

Napisany przez Szczota
Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL

A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

No a poza tym, to jak dla mnie to bardzo ładnie się wypaliła ta Traxdata

Oby jakość płytek DL była coraz lepsza, a ceny coraz niższe :D

slawekj 10.09.2004 19:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

Szczota 10.09.2004 19:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

W dosie przerabialem palnik. Najwazniejsze bylo zeby bios byl jak najstarszy. Nowe jakos nie chcialy sie przyjmowac. Po przerobce nagrywalem tylko ta plyte. A wlasnie ta traxdata nie jest czytana na moim necu. Na nim po prostu znika mi nagrywarka z nero :). Na stacjonarce wybrednej tez nie czyta. Powrocilem do 2500A bo myslalem ze na niej mi sie odpali ta plyta. Zreszta na 2500A moge szybciej wypalac gorsze plytki :D

PS Traxdata DL przy zakupie 5 sztuk wychodzi 29zl. www.22.pl - nic jeszcze niekupowalem w tym sklepie, nawet mi na maila nieodpowiedzieli. Zaraz bede palic plytke Mediastore za 1,9zl DVD-R x4 i chce ja wypalic z predkoscia x8. Zapodam za jakies 30 min wykresik. Oczywiscie palone na NEC2500A

VIZZARD 10.09.2004 19:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

Tak, widziałem ten wykres

Faktycznie ładnie :taktak:

Na szczęście "ładnie" - jest pojęciem względnym

Dla kogoś innego może być inaczej

Ale jak dla mnie obydwa te wykresy mieszczą się w tym zakresie

Dlaczego?

Ano dlatego, że skala potrafi być bardzo duża i nie takie wykresy widywałem

I to na mojej nagrywarce :mruga:

Zapewne także pamiętasz mój wykres, ale dla pewności raz jeszcze go przedstawię

B@rtek 10.09.2004 20:19

VIZZARD taki wykres zawsze zostanie w naszej pamięci ;p :spoko:

legion 10.09.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez Waldemar54
Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

a uzywasz bt (booktype)

Buller 10.09.2004 20:32

dziekuje panowie na razie z podpowiedzi...:)
zrobie jak radzi @VIZZARD i odezwe sie znowu...:)

legion 10.09.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez Szczota
W dosie przerabialem palnik. Najwazniejsze bylo zeby bios byl jak najstarszy. Nowe jakos nie chcialy sie przyjmowac. Po przerobce nagrywalem tylko ta plyte. A wlasnie ta traxdata nie jest czytana na moim necu. Na nim po prostu znika mi nagrywarka z nero :). Na stacjonarce wybrednej tez nie czyta. Powrocilem do 2500A bo myslalem ze na niej mi sie odpali ta plyta. Zreszta na 2500A moge szybciej wypalac gorsze plytki :D

PS Traxdata DL przy zakupie 5 sztuk wychodzi 29zl. www.22.pl - nic jeszcze niekupowalem w tym sklepie, nawet mi na maila nieodpowiedzieli. Zaraz bede palic plytke Mediastore za 1,9zl DVD-R x4 i chce ja wypalic z predkoscia x8. Zapodam za jakies 30 min wykresik. Oczywiscie palone na NEC2500A

no narazie niezle ale mowisz o necu to chociasz jakies testy z Nero CD-DVD Speed zapodaj narazie to tylko piszesz :)

Szczota 10.09.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak, widziałem ten wykres

Faktycznie ładnie :taktak:

Na szczęście "ładnie" - jest pojęciem względnym

Dla kogoś innego może być inaczej

Ale jak dla mnie obydwa te wykresy mieszczą się w tym zakresie

Dlaczego?

Ano dlatego, że skala potrafi być bardzo duża i nie takie wykresy widywałem

I to na mojej nagrywarce :mruga:

Zapewne także pamiętasz mój wykres, ale dla pewności raz jeszcze go przedstawię

Wlasnie ten mediastore ktorego wypalalem x8 jest na tym samym nosniku. Jakosc nagrania nienajlepsza ale moj NEC ja czyta bez zajakniecia a tamta traxdate co miala duzo mniejsze bledy to nie lykal jej :(

Burn-proof strasznie zrywal po przejsciu na x8 na x6 to co jakis czas tylko spadal :)

Zostane jednak przy esperanzach... jeszcze wykresik zamieszcze pozniej :)

slawekj 10.09.2004 20:54

Cytat:

Napisany przez Szczota
Wlasnie ten mediastore ktorego wypalalem x8 jest na tym samym nosniku. Jakosc nagrania nienajlepsza ale moj NEC ja czyta bez zajakniecia a tamta traxdate co miala duzo mniejsze bledy to nie lykal jej :(

Burn-proof strasznie zrywal po przejsciu na x8 na x6 to co jakis czas tylko spadal :)

Zostane jednak przy esperanzach... jeszcze wykresik zamieszcze pozniej :)

A ja na poważnie rozważam dokupienie Neca. Ale jak patrzę na te wykresy to mam coraz mniejsze przekonanie. ???

Turboni 10.09.2004 20:58

a ja juz neca kupic nie chce.

B@rtek 10.09.2004 20:58

Ja już mówiłem, że jestem zadowolny z LiteOn'a 832S. Sławek przecież Tobie też dobrze pali litek to po Ci jeszcze NEC ???

P.S.
Ale mam fajną liczbę postów ;p

legion 10.09.2004 21:01

a teraz moj wykresik :D verba4x palona 4x ( wlaczone jak zawsze:) azurek ,gg,nav, mozilla i do tego winamp )
a nagrane .iso przez roxio easy dvd copy

Szczota 10.09.2004 21:02

Mam kolejny wykres tym razem espera DVD-R x4 palona x6

Jakosc nagrania nie jest tak rewelacyjna jak u Was TDK i Verbatimy, badz memorex u Turboniego. Ale zly tez nie jest. Jak na taka plyte to nie jest zle. Litek lepiej wypala na lepszych nosnikach ale jakby srednia ze wszystkich wyciagnac to juz korzysc dla nec'a :D

slawekj 10.09.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja już mówiłem, że jestem zadowolny z LiteOn'a 832S. Sławek przecież Tobie też dobrze pali litek to po Ci jeszcze NEC ???

Co do Litka to zdania nie zmienie. Dla mnie the best. A o Nec'u chcę się całej prawdy dowiedzieć i dlatego go sam przetestuję i opisze na Forum. Coś mi się zdaje, że będzie o czym pisać. :>

Turboni 10.09.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez legion
a teraz moj wykresik :D verba4x palona 4x ( wlaczone jak zawsze:) azurek ,gg,nav, mozilla i do tego winamp )

bardzo ladny wykresik. za to odemnie :piwo:

B@rtek 10.09.2004 21:09

VIZZARD powiedział, że należymy do najlepszej czwórki jeżeli chodzi o wykresy z KProb'a. Dokładnie Legion, Turboni, Sławek i ja i za to :piwo:

Szczota 10.09.2004 21:11

Zauwazylem jeszcze ze jak nagrywalem plytke na necu z predkoscia x2 to wykres byl tragiczny. Z tego co widze to dla niego optymalna predkosc to x4 i x6.

Jak nazbieram troche kasy to kupie Verbatima do testow i zapodam tescik :)

B@rtek 10.09.2004 21:12

I tak wykres Legiona będzie lepszy na Verbatimie :D Ale porównamy :taktak:

slawekj 10.09.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez Szczota
Litek lepiej wypala na lepszych nosnikach ale jakby srednia ze wszystkich wyciagnac to juz korzysc dla nec'a :D

Ale po co wypalać na odrobinę tańszych nośnikach, jak można znacznie lepiej na uznanych. Spróbuj wypalić TDK albo Verbatina i porównać wyniki. :taktak:

Turboni 10.09.2004 21:16

VIZZARD odemnie tez :piwo:

B@rtek 10.09.2004 21:16

Ja nagrywam tak:

filmy - TDK DVD+R
gry - Bulkpaq DVD-+R

I jest :spoko:

Turboni 10.09.2004 21:22

a ja przezucilem sie tylko na verbatimy musze tylko skonczys platinium ktore mam

VIZZARD 10.09.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez barte_k
VIZZARD powiedział, że należymy do najlepszej czwórki jeżeli chodzi o wykresy z KProb'a. Dokładnie Legion, Turboni, Sławek i ja i za to :piwo:

Cytat:

Napisany przez Turboni
VIZZARD odemnie tez :piwo:

Dzięki! :piwko2:

Ale tego po prostu nie da się nie zuważyć :O

legion 10.09.2004 21:32

Cytat:

Napisany przez Turboni
bardzo ladny wykresik. za to odemnie :piwo:

Cytat:

Napisany przez barte_k

dzieki panowie dla was jak zawsze po duzym kuflu :piwo:

legion 10.09.2004 21:38

Cytat:

Napisany przez barte_k
I tak wykres Legiona będzie lepszy na Verbatimie :D Ale porównamy :taktak:

ok juz nie moge sie doczekac:) :jupi:

Szczota 10.09.2004 21:39

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale po co wypalać na odrobinę tańszych nośnikach, jak można znacznie lepiej na uznanych. Spróbuj wypalić TDK albo Verbatina i porównać wyniki. :taktak:

Tylko ze u mnie Verbatim i TDK sa po 7.5zl a esperanza 2.2zl wiec chyba juz wiadomo dlaczego wypalam na tanszych plytach

Turboni 10.09.2004 21:45

no tak ja kupuje verbe po 3,5 to jest duz roznica

slawekj 10.09.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez Szczota
Tylko ze u mnie Verbatim i TDK sa po 7.5zl a esperanza 2.2zl wiec chyba juz wiadomo dlaczego wypalam na tanszych plytach

Ja TDK box po 5. Dzisiaj zaoszczędzisz, jutro dołożysz, tańsze zawsze jest droższe. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:59.