![]() |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Oto ta sama płytka sprawdzona dwa razy. Wyniki się "troche" różnią :banan: |
Ilość załączników: 1
Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x :taktak:
Na Bulkpaq DVD-R jest podobnie. |
Cytat:
Chyba będę musiał popracować nad temperaturą powietrza no i naturalnie nad wilgotnością powietrza ;p |
Cytat:
I jeszcze jedno, nie robcie konwersji wykresow z kprobe do jpg bo wiecej zajmuja, wykres w png zapisany od razu z kprobe zajmuje ok 11/15 KB a wasze od 60 do 100 |
Cytat:
poprobuj powgrywac rozne biosy wypal plytki i zobacz, ktory daje Ci najlepsze rezultaty i plytki wypalone na nim chodza bezproblemowo w stacjonarkach i kompach P.S. "X", "Y", "Z" to tylko przykladowe wpisy nie biosy |
Vincent no to ja pokaże moją.
Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D |
Witam
Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach. |
Esperanza +R x4 za 1,80zł. 812@832 VS08. Wyniki, mówiąc delikatnie, takie sobie ale płytka śmiga bez mrugnięcia :-)
|
To jest plytka Vakoss slim za 2.49zl z Leclerca.Mysle ze nie jest tak zle zwlaszcza ze wszystko bez problemow zgrywa sie na dysk :mruga:
|
Ale to by miało cens z tymi PI. Porównaj wykres TDK do Gigamaster :D
|
Ktoś mi tak mówił o tych błędach :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
PI - bledy parzystosci wewnetrznej PO - bledy parzystosci zewnetrzej Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee: Cytat:
|
Cytat:
ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4. ad.3 Jest taka dyskietka na górze, dzieki niej zapisujesz wyniki. ad.4 Zostań przy VS0A To chyba wszystko :D |
A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc
|
Cytat:
|
Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??
|
To wszystko ma znaczenie. Podczas wypalania i testow staramy sie zachowac jak najbardziej przyjazdne warunki i wylaczamy wszystko co sie da.
|
u mnie tez chodzi ze 6 programow przy starcie systemu i jakos nagrywa dobrze
|
Ilość załączników: 3
Proszę o jakiś komentarz odnośnie dodanych załączników.
Nagrywałem dzisiaj pięć świerzo kupionych płyt przy okazji zmieniając bios nagrywarki z VS0A VIp edyszyn na Vs08 i okazało się że płytki o wiele lepiej wyglądają na starszym biosie niż na nowszym.Jedyne co to na starszym biosie nie mogłem tych płytek nagrywać x8.Czy to jest normalne ? Ps Płytki Proformace x4 palone x4 i jedna palona x8 |
Pawelblu u mnie chodził Azureus, który sciagał 3 gry, gg, i takie inne i widzisz jaki jest wykres :taktak:
|
Yyyy no powiedzmy ze nie ;p Dc++ i jeszcze jedno dc++ i GG no i Panda Platinum Antyvirus. Hmm to mam zawsze przy starcie :mruga: wiec wsio wylaczyc mowicie bo to moze byc przez to ???
|
A czy napewno miales wszystko powylaczane w czasie nagrywania i sprawdzania ??
|
Nagrywara na serwis jak nic :taktak: To przy 8x nie mam błedów PI powyżej 20 :D
|
Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:
|
Sprzedaje tego Thomsona DTH220E :taktak: Chce ktos kupić :D
|
Cytat:
|
Mam fabryczny 832S z biosem VS0A :taktak:
|
Cytat:
A czy ty masz normalną 812@832 czy masz Zebra-Mod ( czyli już w zasadzie 832) ?? |
Platinum 8x palona 8x. Chyba najlepsze płytki 8x oprócz verbatima :D
Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :| |
Verbatim DVD+R 4x palony 4x na VS04 :D Nagrana gdzieś miesiąc temu.
Nagrywany był film "Nożownik"-POLECAM przy okazji :D |
Płytka Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x.
Podkład to Prodisc. Tylko nie wiem dlaczego na biosach ze strony litka pokazuje 001 albo no media ??? Sprawdzana 10 min. po nagraniu. |
Ma lespze niz 3500 ale tylko na plusach i tylko w przy niektorych predkosciach.
Nie oszukujmy sie LiteOnowi od poczatku lepiej wychodzil zapis plusa niz minusa. Oczywiscie sprzet ktory wypuszcza LiteOn jest coraz lepszy (podobnie BIOSy), ale nie wiem czy 832 z VS0A lub innym BIOSem mozna postawic wyzej od 2500 z 1.07 beta5 DL+BS . Roznica w kazdym razie jest coraz mniejsza. |
Cytat:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=105550 |
znalazlem co chcialem :] http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=VSC4
|
Ilość załączników: 2
Testy płyty Verbatim DVD+R 8X nagrywanej z prędkością 8X na VSC4 ( bo słyszałem że najnowszy bios miał poprawiać zapiś płyt z tą właśnie prędkością) na VS0A (na którym najlepiej u mnie są nagrywane płyty).
Z wykresów widać jasno : VS0A RULEZZZZ !! :D |
Cytat:
ke ? mor info plis :] |
Cytat:
Dalej. Dla mnie te 2 konkurujace wykresy na ktorych w koncu sie skupiliscie sa w kategorii - TAKIE SAME WYNIKI, choc jezeli mialbym obowiazkowo wybrac jeden to w tym przypadku wybral bym VS0B (co oczywiscie nic absolutnie nie znaczy i nie nalezy wyciagac stad jakis daleko idacych wnioskow). Ktos pisal ze oprocz KProba nie ma innych narzedzi. Alez sa: PlexTools dla Plextora, ktory jest chyba bardziej dokladny niz Kprobe. DVDspeed z pomiarem predkosci odczytu plyty oraz z pomiarem bledow PI/PO dla napedow ktore potrafia te bledy zwracac. DVDinfo i jego kwadraciki choc to sposob dosc pobiezny. Jeszcze raz powtarzam - do tego wszystkiego trzeba miec dystans. Dobrze jest znac pewne teoretyczne prognozy tego co mozna sie spodziewac po plycie ale nie zapominajmy ze teoria i praktyka bardzo sie nie lubia. Kidys sid zamiescil 2 wyniki nagrania plyty. Jedno bylo podczas gdy w pokoju mial wlaczone glosne basy a drugie gdy w pokoju bylo spokojnie. Wyniki byly KOSMICZNIE rozne. Oczywiscie widaomo ze nikt nie robi powaznych porownan przy takich warunkach ale pamietajcie ze proces nagrywania i sprawdzania plyty w Kprobe jest bardzo delikatny i podatny na rozne bodzce zewnetrzne. Cytat:
|
ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty. wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta. |
ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)
|
Widze, że teraz to BIOS trzeba zmieniac co chwila... Czy wyszedł jakiś nowy stabilny i oficjalny biosa poza VS0A? Bo VS0B okazal sie wielkim niewypałem... A jak narazie to nie będe zmienial biosu, bo moj pali Dysany 2,4x z predkoscia 4x :-)
-- pozdrawiam Leszek Kowalski |
Cytat:
|
Cytat:
gwarantuje Ci ze po ilus tam latach moje platinumy ktore nie spelniaja Twoich super hiper specjalnych norm beda tak samo chodzily jak Twoje nagrywana w idealnej wilgotnosci Verbatimy :] nikt nie oczekuje ze bedziesz nagrywal na esperach..poprostu moim zdaniem gdyby teraz zabrac Ci kprob'a to bys chyba popadl w schizofremie i chyba zaczolbys grysc klamki :] |
Cytat:
|
Cytat:
Use this as a guideline for good discs: PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280. PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32. And as always; lower is better And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good. mam przetlumaczyc :D |
Cytat:
|
i tak kprobe czasem przeklamuje
|
No właśnie i Vip powiedział mądrze i na temat :spoko:
|
Cytat:
|
najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]
|
Cytat:
|
ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"
|
Cytat:
|
Cytat:
Pewelblu nie jest w temacie od wczoraj i IMHO wie wiecej na ten temat niz my wszyscy razem w tym topicu |
Tylko trzeba też brać pod uwage błędy total PI i total PIF :taktak:
|
granice bledow mowia o PI Max = 40 i PIF Max = 10 i tego sie bede trzymal ,nie ma zadnej wzmianki na temat total i average (juz pomijam fakt ulomnosci chipu mediatek,ktory sam w sobie juz powoduje bledy,ale to juz Ci pawelblu tlumaczyl jakis czas temu)
|
No no gadajcie tak dalej a nic z tej rozmowy nie wyjdzie :taktak:
Każdy sie upiera przy swoim biosie :taktak: Ja uważam, że VS0A jest najlepszy :D |
Cytat:
:taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
dodam jeszcze ze wieksze roznice widac przy x8.Narazie nie mam czego nagrywac ale juz VS0B palil ladniej od VS0A na moich platinumach
|
Cytat:
|
prosze bardzo :]
VS0A Stock.Tak jak mowilem ...tylko na VSC4 udaje sie zejsc na PIF=4 na tym nosniku i tylko tym sie sugerowalem http://ocek.republika.pl/VS0A.jpg |
Cytat:
moim zdanie narazie prownanie 0A i 0B jest bardzo ciekawe i jest duzo za 0B ale tez duzo za 0A zobaczymy :> |
Cytat:
|
zgadza sie a moje wyniki testow ukazuja wyzszosc VSC4 nad VS0A...tak ciezko to przyjac do wiadomosci ?
|
Cytat:
|
kazda dodatkowa opcja wprowdza jakies zmiany w bios nagrywarki i w sam proces nagrywania.Przeciez VSC4 ma miec niby poprawiony zapis x6 i x8 to dlaczego roznica jest tez widoczna przy +RW ktora jest palona x4 ?
|
Cytat:
|
VS05 byl biosem nieudanym,a VS08 byl dodatkowo modyfikowany przez omni
czytales to ?? : Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa. dalej chcesz sie upierac ?? |
Cytat:
VS05: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=542 VS08: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=690 |
Cytat:
Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa. Zreszta porozgladajcie sie robaczki troszke po forum...malo jest postow gdzie ludziska sa bardziej zadowoleni z VS0B niz z VS0A ?? duzo zalezy od samych plyt ,a nie wszyscy nagrywaja na Verbatimach |
Cytat:
Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa. |
Cytat:
Ja nie jestem uparty tylko widze ze vs0b nie jest za bardzo dopracowany jezeli codeking wypuscil poprawiona troszeczke wersie cos musi tu byc nie tak:) a jak zaowazysz to nie wszystkie moje plytki wypalone na Vs0B mialy rozwalona koncowke ale sam moge stwierdzic po testach swoich ze jednak VS0A jest najlepszy do tej pory. Nie mowie z Vs0B jest tragiczny kazdy wedlug swojego uznania mowi co najlepsze dla swojego litka:) |
Cytat:
A najlepszy wynik miałeś na VS0A bo o 84% mniejsze błędy. :taktak: VS0A: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1096 VS0B: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2626 VSC4: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2874 |
legion,ale jestes uparty
znam swoje plyty i wiem jak sie zachowuja na roznych biosach.ta starusienka +RW nagrywalem juz na kazdym biosie i zawsze ten sam obraz plyty i jak mowie ze VS0B lepiej sie u mnie sprawuje niz VS0A to tak jest,a tym samym VSC4 lepiej nagral ten nosnik niz jego poprzednik.Uczepiles sie tego VS0A jak ...no :].Sprawdzalem wszystkie biosy,zarowno stock jak i modyfikowane przez omnipatchera i VSC4 jest narazie najlepszy,a to ze wam moi drodzy psuja sie koncowki to bardzo ubolewam nad tym bo u mnie nic takiego nie ma miejsca EOT |
Cytat:
|
nie bylo mnie na forum od piatku wieczorem a tu takie rarytasy (nowy biosik) :)
zaraz zasysam ale sprawdze dopiero jutro bo jestem jeszcze wczorajszy:) |
812@832 Z-Mod ,VSC4 Stock,TDK+RW (ten sam obraz plyty co zwykle do testowania i ta sama starusienka plyta :] )
http://www.1000lecie.pl/~vip/VSC4.jpg Jest lepiej niz na VS0B :spoko: |
Bo KProbe na 99,9 % wywalił servo error i go zastopowałem ???
|
Cytat:
|
Benq -R x2 palona x2 z MM za 0,99zł
|
Memorex -R x4 palony x2
http://www.tkk.pl/~roczez/memorex_VSC4.jpg |
GigaMaster -R x4 palona x4
|
A wiec jeszcze raz ten sam Dysan , test po restarcie kompa i godzinę po wypaleniu.Bios od VIPa omni.
|
Cytat:
Polecamy odpowiednie biosy do odpowiednich nagrywarek :jezyk: A coś po polskiemu umiemy? A tak w ogóle to o co chodzi :O |
Cytat:
poprosze o mala recenzje :D <lol> |
Cytat:
|
Cytat:
:taktak: jeszcze raz ta plytke przejedz |
Cytat:
Podrasowany VS0B ^_^ |
Dysan+R 2,4 palony na nowym biosie od VIPa
|
narazie nie mam na czym potestowac :]
ale zaraz wypale +RW |
Cytat:
|
VSC4
SOHW-812S@832S Stock - http://www.1000lecie.pl/~vip/812_832.VSC4.Stock.exe Omni - http://www.1000lecie.pl/~vip/812_832.VSC4.Omni.exe LTN-451S/851S@832S Stock - http://www.1000lecie.pl/~vip/_51_832.VSC4.Stock.exe Omni - http://www.1000lecie.pl/~vip/_51_832.VSC4.Omni.exe |
Cytat:
:D |
Przeróbka na 832S
Też próbowałem ale na 832S z biosem VS0A potraktowany omnipatcherem 1.3.9 miał problem z płytą DVD-RW (strasznie szarpał odczyt pod koniec płyty).
Masz może orginalny bios z 812S ??? |
Cytat:
|
Niedawno przerobiłem 812S na 832S i potem na DRU 700A Sony i śmiga rewelacyjnie i też nie moge się doczekać płytek DL ;-)). Najważniejsze że po zmianie biosu na Sony odczyt wzrósł z 6.16x do 8.17x DVD-RW.Odczyt płyt tłoczonych aż dziwne że taki szybki !! Nagrywanie będe testował w poniedziałek jak kupie płytki. Myśle że się opłaca przerobić na Sony DRU-700A
|
PS
Plytki traxdaty DL przy zakupie 5 sztuk wychodza po 28zl[/QUOTE] gdzie po tyle mozna kupic ???? |
Cytat:
Sam wlasnie sie zastanawiam co nagrac na taka plytke DL PS Plytki traxdaty DL przy zakupie 5 sztuk wychodza po 28zl |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:49. |