Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

artik 31.08.2004 16:22

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez cobreti
Hmm czyli jezeli PI odpowiada za jakosc nosnika a PIF za jakosc nagrania przez nagrywarke. Czyli zmoich wykresow wychodzilo by ze nagrywarka bardzo dobrze nagrywa bo bledy PIF sa w granicach 2-4 a PI sa takie duze. Dobrze mysle ???

Cobreti ten wykres jest bzdurny, pokazuje ci ze PI są średnio 1000, a z wykresu wcale tak nie wynika. Mialem juz takie dziwo w kprobe.
Oto ta sama płytka sprawdzona dwa razy. Wyniki się "troche" różnią :banan:

B@rtek 31.08.2004 15:08

Ilość załączników: 1
Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x :taktak:

Na Bulkpaq DVD-R jest podobnie.

vincent 31.08.2004 14:55

Cytat:

Napisany przez barte_k
Vincent no to ja pokaże moją.

Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D

Hmm.... Nie dość, że wykresik elegancki, to jeszcze jest to wykres esperanzy minusa! Mój litek nie lubi minusów, plusy pali zdecydowanie lepiej.

Chyba będę musiał popracować nad temperaturą powietrza no i naturalnie nad wilgotnością powietrza ;p

zrezur 31.08.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez pawelblu
??? Skad sa te informacje

PI - bledy parzystosci wewnetrznej

PO - bledy parzystosci zewnetrzej

Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee:

TO jeszcze pytanie, jak te bledy maja sie do rzeczywistosci? jaka bedize roznica jesli plytka ma 10 PI a druga 400 PI? i jaka jak jedna ma 2 PO a druga 40 PO?
I jeszcze jedno, nie robcie konwersji wykresow z kprobe do jpg bo wiecej zajmuja, wykres w png zapisany od razu z kprobe zajmuje ok 11/15 KB a wasze od 60 do 100

icemac 31.08.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez xxBlade
Witam

Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach.

wszystko zalezy od danej sztuki ktora masz w domu w komputerze. jednym wypala lepiej na biosie "X" innym "Y" jeszcze innym na "Z"
poprobuj powgrywac rozne biosy wypal plytki i zobacz, ktory daje Ci najlepsze rezultaty i plytki wypalone na nim chodza bezproblemowo w stacjonarkach i kompach

P.S. "X", "Y", "Z" to tylko przykladowe wpisy nie biosy

B@rtek 31.08.2004 14:13

Vincent no to ja pokaże moją.

Esperanza DVD-R 4x palona 4x na 832S :D

xxBlade 31.08.2004 13:50

Witam

Powidzcie mi na dzien dzisiejszy, ktory bios wybrac do 812, bo nie moge sie juz polapac w tych testach.

vincent 31.08.2004 12:16

Esperanza +R x4 za 1,80zł. 812@832 VS08. Wyniki, mówiąc delikatnie, takie sobie ale płytka śmiga bez mrugnięcia :-)

Mistrzuu 31.08.2004 11:52

To jest plytka Vakoss slim za 2.49zl z Leclerca.Mysle ze nie jest tak zle zwlaszcza ze wszystko bez problemow zgrywa sie na dysk :mruga:

B@rtek 31.08.2004 10:48

Ale to by miało cens z tymi PI. Porównaj wykres TDK do Gigamaster :D

B@rtek 31.08.2004 10:47

Ktoś mi tak mówił o tych błędach :taktak:

cobreti 31.08.2004 10:46

Cytat:

Napisany przez cobreti
Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:

Hmm czyli jezeli PI odpowiada za jakosc nosnika a PIF za jakosc nagrania przez nagrywarke. Czyli zmoich wykresow wychodzilo by ze nagrywarka bardzo dobrze nagrywa bo bledy PIF sa w granicach 2-4 a PI sa takie duze. Dobrze mysle ???

pawelblu 31.08.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez barte_k
ad.1 Błedy PI określają jakość nosnika a błędy PIF jakośc zapisu nagrywarki :taktak:

??? Skad sa te informacje

PI - bledy parzystosci wewnetrznej

PO - bledy parzystosci zewnetrzej

Czyli bledy parzystosci wewnetrznej okreslaja jakosc nosnika a bledy parzystosci wenetrznej jakosc nagrywarki - nie sadze :blee:

Cytat:

Napisany przez barte_k
ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4.

Dla ECC PI/PO 8/1 i speed 4x

B@rtek 31.08.2004 10:26

Cytat:

Napisany przez Mistrzuu
A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc

ad.1 Błedy PI określają jakość nosnika a błędy PIF jakośc zapisu nagrywarki :taktak:

ad.2 Granica to PI=280 i PIF=4.

ad.3 Jest taka dyskietka na górze, dzieki niej zapisujesz wyniki.

ad.4 Zostań przy VS0A

To chyba wszystko :D

Mistrzuu 31.08.2004 01:41

A ja mam dosc lamerskie pytanie(dopiero zaczynam przygode z DVD).Ktore bledy w Kprobe sa gorsze PI czy PIF.I jaka gorna granica jest tolerowana .A no i jak sie ustawia w Kprobe ze macie takie podsumowanie na gorze :D.No i wkoncu jaki bios teraz najlepiej wybrac mam 832s i odrazu zmienilem na VS0A ale jak warto na inny to podajcie na jaki.Bo juz mnie wszyscy tak zakreciliscie ze nic nie wiem :D.Thanx za pomoc

legion 30.08.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??

nie ma roznicy

Wicio666 30.08.2004 23:48

Pisze jeszcze raz o tym bo kiedyś nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Czy faktycznie płyty są lepiej nagrywane po zmianie eepromu na ten od Zebry niż na oryginalnym eepromie tylko ze zmodowanymi biosami ( 812@832) ??

pawelblu 30.08.2004 23:37

To wszystko ma znaczenie. Podczas wypalania i testow staramy sie zachowac jak najbardziej przyjazdne warunki i wylaczamy wszystko co sie da.

Turboni 30.08.2004 22:44

u mnie tez chodzi ze 6 programow przy starcie systemu i jakos nagrywa dobrze

Szoszon1 30.08.2004 22:42

Ilość załączników: 3
Proszę o jakiś komentarz odnośnie dodanych załączników.
Nagrywałem dzisiaj pięć świerzo kupionych płyt przy okazji zmieniając bios nagrywarki z VS0A VIp edyszyn na Vs08 i okazało się że płytki o wiele lepiej wyglądają na starszym biosie niż na nowszym.Jedyne co to na starszym biosie nie mogłem tych płytek nagrywać x8.Czy to jest normalne ?
Ps Płytki Proformace x4 palone x4 i jedna palona x8

B@rtek 30.08.2004 22:40

Pawelblu u mnie chodził Azureus, który sciagał 3 gry, gg, i takie inne i widzisz jaki jest wykres :taktak:

cobreti 30.08.2004 22:36

Yyyy no powiedzmy ze nie ;p Dc++ i jeszcze jedno dc++ i GG no i Panda Platinum Antyvirus. Hmm to mam zawsze przy starcie :mruga: wiec wsio wylaczyc mowicie bo to moze byc przez to ???

pawelblu 30.08.2004 22:31

A czy napewno miales wszystko powylaczane w czasie nagrywania i sprawdzania ??

B@rtek 30.08.2004 22:24

Nagrywara na serwis jak nic :taktak: To przy 8x nie mam błedów PI powyżej 20 :D

cobreti 30.08.2004 22:19

Hmm qrcze jak widze wasze wyniki to az mnie krew zalewa. Zobaczcie moj wynik nagranego Platinum8x palone 4x. :help:

B@rtek 30.08.2004 19:59

Sprzedaje tego Thomsona DTH220E :taktak: Chce ktos kupić :D

slawekj 30.08.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez barte_k
Platinum 8x palona 8x. Chyba najlepsze płytki 8x oprócz verbatima :D

Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :|

Są lepsze od Platinum na Ricoh'u, to robione dla LiteOn'a x8:

B@rtek 30.08.2004 19:54

Mam fabryczny 832S z biosem VS0A :taktak:

Wicio666 30.08.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez barte_k

Tylko, że ani Verbatim DVD+R z bt powyżej ani Platinum DVD+R z bt nie chcą u mnie chodzić na stacjonarce Thomsona DTH220E (początek 2002 roku więc przez to). :nie: Jedyne, które chodzą to Bulkpaq Printable DVD-R :|

A czy ty masz normalną 812@832 czy masz Zebra-Mod ( czyli już w zasadzie 832) ??

B@rtek 30.08.2004 19:41

B@rtek 30.08.2004 18:56

Verbatim DVD+R 4x palony 4x na VS04 :D Nagrana gdzieś miesiąc temu.

Nagrywany był film "Nożownik"-POLECAM przy okazji :D

B@rtek 30.08.2004 16:51

Płytka Bulkpaq DVD+R 4x palona 4x.

Podkład to Prodisc.
Tylko nie wiem dlaczego na biosach ze strony litka pokazuje 001 albo no media ???

Sprawdzana 10 min. po nagraniu.

pawelblu 30.08.2004 15:47

Ma lespze niz 3500 ale tylko na plusach i tylko w przy niektorych predkosciach.

Nie oszukujmy sie LiteOnowi od poczatku lepiej wychodzil zapis plusa niz minusa.

Oczywiscie sprzet ktory wypuszcza LiteOn jest coraz lepszy (podobnie BIOSy), ale nie wiem czy 832 z VS0A lub innym BIOSem mozna postawic wyzej od 2500 z 1.07 beta5 DL+BS . Roznica w kazdym razie jest coraz mniejsza.

legion 30.08.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez _Vip_
ke ?

mor info plis :]

na cdfreaks:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=105550

_Vip_ 30.08.2004 15:35

znalazlem co chcialem :] http://club.cdfreaks.com/showthread....highlight=VSC4

Wicio666 30.08.2004 15:28

Ilość załączników: 2
Testy płyty Verbatim DVD+R 8X nagrywanej z prędkością 8X na VSC4 ( bo słyszałem że najnowszy bios miał poprawiać zapiś płyt z tą właśnie prędkością) na VS0A (na którym najlepiej u mnie są nagrywane płyty).
Z wykresów widać jasno : VS0A RULEZZZZ !! :D

_Vip_ 30.08.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez legion
ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)

ke ?

mor info plis :]

pawelblu 30.08.2004 15:18

Cytat:

Napisany przez legion
no niema ale slawek dla przypomnienia :Maybe this got too technical, and you are wondering what to look for in Kprobe reports?

Use this as a guideline for good discs:

PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280.
PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32.

And as always; lower is better

And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good.

mam przetlumaczyc :D

Te normy w przypadku PO maja sie nijak do tego co tu robimy bo dotycza ECC 8 dla PO a teraz uzywa sie ECC 1 dla PO.

Dalej. Dla mnie te 2 konkurujace wykresy na ktorych w koncu sie skupiliscie sa w kategorii - TAKIE SAME WYNIKI, choc jezeli mialbym obowiazkowo wybrac jeden to w tym przypadku wybral bym VS0B (co oczywiscie nic absolutnie nie znaczy i nie nalezy wyciagac stad jakis daleko idacych wnioskow).

Ktos pisal ze oprocz KProba nie ma innych narzedzi. Alez sa:

PlexTools dla Plextora, ktory jest chyba bardziej dokladny niz Kprobe.
DVDspeed z pomiarem predkosci odczytu plyty oraz z pomiarem bledow PI/PO dla napedow ktore potrafia te bledy zwracac.
DVDinfo i jego kwadraciki choc to sposob dosc pobiezny.

Jeszcze raz powtarzam - do tego wszystkiego trzeba miec dystans. Dobrze jest znac pewne teoretyczne prognozy tego co mozna sie spodziewac po plycie ale nie zapominajmy ze teoria i praktyka bardzo sie nie lubia.

Kidys sid zamiescil 2 wyniki nagrania plyty. Jedno bylo podczas gdy w pokoju mial wlaczone glosne basy a drugie gdy w pokoju bylo spokojnie. Wyniki byly KOSMICZNIE rozne. Oczywiscie widaomo ze nikt nie robi powaznych porownan przy takich warunkach ale pamietajcie ze proces nagrywania i sprawdzania plyty w Kprobe jest bardzo delikatny i podatny na rozne bodzce zewnetrzne.

Cytat:

Napisany przez Turboni
ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty.
wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta.

Tez juz kiedys o tym pisalem. Wynik z proba daje odpowiedz mniej wiecej do ktorej sposrod 3-4 grup mozna zaliczyc wynik wypalania. W przypadku tego wyniku co podales mimo tego ze gorszy od niektorych verbatimow i tak klasyfikuje sie do najwyzszej grupy (o ile ten skok to jest slawny pik mediateka ale watpie zeby bylo inaczej).

Turboni 30.08.2004 15:15

ciekawostka plytka z wypozyczalni jednowarstwowa poj niecale 4,00GB
stwierdzam ze i tak mam lepsze wyniki na verbatimach czy memorexach niz tloczone plyty.
wiec pytanie po co przywiazywac uwage do testow jak chodzi to bedzie chodzic a jak sie tnie to slaba plyta.

legion 30.08.2004 14:55

ciekawostka wiecie ze VS4C to jest jakby wycjagniecie litka do poziomu nec i sie udalo nawet okazalo sie ze litek 812 przerobiony na 832 wyzej wymienionym biosem ma lepsze wyniki niz nec 3500A :)

kovalek 30.08.2004 14:32

Widze, że teraz to BIOS trzeba zmieniac co chwila... Czy wyszedł jakiś nowy stabilny i oficjalny biosa poza VS0A? Bo VS0B okazal sie wielkim niewypałem... A jak narazie to nie będe zmienial biosu, bo moj pali Dysany 2,4x z predkoscia 4x :-)

--
pozdrawiam
Leszek Kowalski

legion 30.08.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wszystko jasne: "I jak zawsze; niższy jest lepszy " :taktak:

no tak ale wysze nie musi byc gorsze:)

_Vip_ 30.08.2004 14:20

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chciałbym i dzisiaj nagrywałbym na np. esperanz'ach.

od jednej skrajnosci w druga skrajnosc

gwarantuje Ci ze po ilus tam latach moje platinumy ktore nie spelniaja Twoich super hiper specjalnych norm beda tak samo chodzily jak Twoje nagrywana w idealnej wilgotnosci Verbatimy :]

nikt nie oczekuje ze bedziesz nagrywal na esperach..poprostu moim zdaniem gdyby teraz zabrac Ci kprob'a to bys chyba popadl w schizofremie i chyba zaczolbys grysc klamki :]

slawekj 30.08.2004 14:18

Cytat:

Napisany przez legion

Wszystko jasne: "I jak zawsze; niższy jest lepszy " :taktak:

legion 30.08.2004 14:14

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale póki co lepszego nie ma. :taktak:

no niema ale slawek dla przypomnienia :Maybe this got too technical, and you are wondering what to look for in Kprobe reports?

Use this as a guideline for good discs:

PI(Parity Inner): No larger areas on the disc should exceed 280 PI-8 errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 280.
PO(Parity Outer): No larger areas on the disc should exceed 32 PO-8 (actually PI uncorrectable) errors, do not worry too much about high single spikes that exceed 32.

And as always; lower is better

And look at the reading curve, a slight slowdown at the end is probably nothing to worry about, but huge bumps and slowdowns are not good.

slawekj 30.08.2004 14:10

Cytat:

Napisany przez legion
i tak kprobe czasem przeklamuje

Ale póki co lepszego nie ma. :taktak:

legion 30.08.2004 14:06

i tak kprobe czasem przeklamuje

B@rtek 30.08.2004 13:57

No właśnie i Vip powiedział mądrze i na temat :spoko:

slawekj 30.08.2004 13:56

Cytat:

Napisany przez _Vip_
najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]

Chciałbym i dzisiaj nagrywałbym na np. esperanz'ach.

_Vip_ 30.08.2004 13:52

najlepiej to poprostu nie przejmowac sie zabardzo kprob'em :]

slawekj 30.08.2004 13:48

Cytat:

Napisany przez _Vip_
ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"

To wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Najłatwiej porównywać wyniki do przeciętnych. Ale chyba najważniejsze w testach jest "wyłuskanie" tych drobnych różnic, które będą pomijane przy tak założonych błędach.

_Vip_ 30.08.2004 13:32

ale zrozum ze na calym swiecie testuje sie palniki wg. ogolnie przyjetych norm,a nie wg.Twoich "specjalnych"

slawekj 30.08.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez _Vip_
granice bledow mowia o PI Max = 40 i PIF Max = 10 i tego sie bede trzymal ,nie ma zadnej wzmianki na temat total i average (juz pomijam fakt ulomnosci chipu mediatek,ktory sam w sobie juz powoduje bledy,ale to juz Ci pawelblu tlumaczyl jakis czas temu)

Ja na forum w dyskusji z kolegą Pawelblu wyraziłem swoje kryteria oceny wyników i dla siebie wyznaczyłem bardzo ostre "normy". Jeżeli przyjąć tak dużą granicę błędu to prakrycznie wszystkie biosy i większość testowanych płytek jest poprawna. Ja pozostanę przy swojej ocenie. :taktak:

_Vip_ 30.08.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Kryterium oceny plytki po sumie bledow (total) jest dosc kiepskie. Najwieksze swiatowe serwisu skupiaja sie na ocenie wartosci max (odliczajac oczywiscie te igielki powstale z bledu chipu).

polecam poczytac - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&page=84&pp=15

Pewelblu nie jest w temacie od wczoraj i IMHO wie wiecej na ten temat niz my wszyscy razem w tym topicu

B@rtek 30.08.2004 13:14

Tylko trzeba też brać pod uwage błędy total PI i total PIF :taktak:

_Vip_ 30.08.2004 13:12

granice bledow mowia o PI Max = 40 i PIF Max = 10 i tego sie bede trzymal ,nie ma zadnej wzmianki na temat total i average (juz pomijam fakt ulomnosci chipu mediatek,ktory sam w sobie juz powoduje bledy,ale to juz Ci pawelblu tlumaczyl jakis czas temu)

B@rtek 30.08.2004 13:09

No no gadajcie tak dalej a nic z tej rozmowy nie wyjdzie :taktak:

Każdy sie upiera przy swoim biosie :taktak: Ja uważam, że VS0A jest najlepszy :D

legion 30.08.2004 13:03

Cytat:

Napisany przez slawekj
Z naszej dyskusji wynika, iż trzeba jednoznacznie określić interpretację wyników. Moim zdaniem łączna suma PI i PIF i totali czym ma mniejszą wartość tym lepsza. Ale poddaje to do ogólnej oceny.

tez sie zgadzam pif nie wystarczy
:taktak:

slawekj 30.08.2004 12:58

Cytat:

Napisany przez _Vip_
mnie interesuje tylko PIF max

Z naszej dyskusji wynika, iż trzeba jednoznacznie określić interpretację wyników. Moim zdaniem łączna suma PI i PIF i totali czym ma mniejszą wartość tym lepsza. Ale poddaje to do ogólnej oceny.

_Vip_ 30.08.2004 12:55

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wykres pokazuje wyższośc VS0A. PI i totale mniejsze po za granicą błędu.

mnie interesuje tylko PIF max

_Vip_ 30.08.2004 12:51

dodam jeszcze ze wieksze roznice widac przy x8.Narazie nie mam czego nagrywac ale juz VS0B palil ladniej od VS0A na moich platinumach

slawekj 30.08.2004 12:51

Cytat:

Napisany przez _Vip_
prosze bardzo :]

VS0A Stock.Tak jak mowilem ...tylko na VSC4 udaje sie zejsc na PIF=4 na tym nosniku i tylko tym sie sugerowalem

Wykres pokazuje wyższośc VS0A. PI i totale mniejsze po za granicą błędu.

_Vip_ 30.08.2004 12:45

prosze bardzo :]

VS0A Stock.Tak jak mowilem ...tylko na VSC4 udaje sie zejsc na PIF=4 na tym nosniku i tylko tym sie sugerowalem

http://ocek.republika.pl/VS0A.jpg

legion 30.08.2004 12:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ja zrobiłem analizę na podstawie Twoich wykresów na forum. Pisałeś o nowych testach ale wyników nie zalączyłeś. Prośba o nowe wykresy.

no spokojnie narazie jest to tylko twor codeguyes zobaczymy jak wyjdzie oficjalny VS0() to wtedy po testujemy
moim zdanie narazie prownanie 0A i 0B jest bardzo ciekawe i jest duzo za 0B ale tez duzo za 0A zobaczymy :>

slawekj 30.08.2004 12:26

Cytat:

Napisany przez _Vip_
zgadza sie a moje wyniki testow ukazuja wyzszosc VSC4 nad VS0A...tak ciezko to przyjac do wiadomosci ?

Ja zrobiłem analizę na podstawie Twoich wykresów na forum. Pisałeś o nowych testach ale wyników nie załączyłeś. Prośba o nowe wykresy.

_Vip_ 30.08.2004 12:20

zgadza sie a moje wyniki testow ukazuja wyzszosc VSC4 nad VS0A...tak ciezko to przyjac do wiadomosci ?

slawekj 30.08.2004 12:16

Cytat:

Napisany przez _Vip_
kazda dodatkowa opcja wprowdza jakies zmiany w bios nagrywarki i w sam proces nagrywania.Przeciez VSC4 ma miec niby poprawiony zapis x6 i x8 to dlaczego roznica jest tez widoczna przy +RW ktora jest palona x4 ?

Już teraz Ciebie nie rozumiem. Poprawiony zapis x6 i x8 nie dotyczy płyt +RW x4. Różnice 5% między VS0B i VSC4 są w granicach błędu. Natomiast w stosunku do VSOA róznica jest zbyt duża, żeby ją ignorować. Przecież po to robimy testy i wykresy aby można było obiektywnie porównać co jest lepsze. A wyniki nie kłamią.

_Vip_ 30.08.2004 12:09

kazda dodatkowa opcja wprowdza jakies zmiany w bios nagrywarki i w sam proces nagrywania.Przeciez VSC4 ma miec niby poprawiony zapis x6 i x8 to dlaczego roznica jest tez widoczna przy +RW ktora jest palona x4 ?

slawekj 30.08.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez _Vip_
VS05 byl biosem nieudanym,a VS08 byl dodatkowo modyfikowany przez omni

czytales to ?? : Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa.

dalej chcesz sie upierac ??

Ja się nie upieram, analizuje wykresy i wyciągam wnioski. Napisałeś, że VS08 modyfikowany był przez omnii. Ale dodatkowe funkcje jak i strategia zapisu nie dotyczą płyt TDK +RW. Jak inaczej interpretować Twoje wykresy?

_Vip_ 30.08.2004 11:58

VS05 byl biosem nieudanym,a VS08 byl dodatkowo modyfikowany przez omni

czytales to ?? : Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa.

dalej chcesz sie upierac ??

slawekj 30.08.2004 11:55

Cytat:

Napisany przez _Vip_
poprzednie wyniki VS0A byly robione na nowej plycie i to bylo jej pierwsze nagrywanie wiec logiczne ze wynik najlepszy.

Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa.

Zreszta porozgladajcie sie robaczki troszke po forum...malo jest postow gdzie ludziska sa bardziej zadowoleni z VS0B niz z VS0A ??

duzo zalezy od samych plyt ,a nie wszyscy nagrywaja na Verbatimach

I ponownie nie mogę się z Tobą zgodzić. Porównaj wyniki VS05 i VS08. Wówczas płytka była jeszcze "młoda" a wyniki w stosunku do VS0A były o ponad 100% gorsze :taktak:

VS05: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=542
VS08: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=690

_Vip_ 30.08.2004 11:47

Cytat:

Napisany przez slawekj
Porównując Twoje wyniki TDK +RW na VS0B i VSC4, to VSC4 ma 5% gorsze wyniki. Ja założyłem granice błędu 10%. Dla mnie oba wyniki są podobne.
A najlepszy wynik miałeś na VS0A bo o 84% mniejsze błędy. :taktak:

VS0A: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1096
VS0B: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2626
VSC4: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2874

poprzednie wyniki VS0A byly robione na nowej plycie i to bylo jej pierwsze nagrywanie wiec logiczne ze wynik najlepszy.

Wczoraj testowalem wszystkie trzy biosy.VS0A,VS0B i VSC4.Plyta za kazdym razem byla formatowana i tak jak mowie.Najslabiej wypadl VS0A.Zarowno na nim jak i na VS0B nie moge zejsc ponizej PIF = 5.Jesne ze roznice bledow sa marginalne,ale jednak sa.

Zreszta porozgladajcie sie robaczki troszke po forum...malo jest postow gdzie ludziska sa bardziej zadowoleni z VS0B niz z VS0A ??

duzo zalezy od samych plyt ,a nie wszyscy nagrywaja na Verbatimach

_Vip_ 30.08.2004 11:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Porównując Twoje wyniki TDK +RW na VS0B i VSC4, to VSC4 ma 5% gorsze wyniki. Ja założyłem granice błędu 10%. Dla mnie oba wyniki są podobne.

legion 30.08.2004 11:15

Cytat:

Napisany przez slawekj
Porównując Twoje wyniki TDK na VS0B i VSC4, to VSC4 ma 5% gorsze wyniki. Ja założyłem granice błędu 10%. Dla mnie oba wyniki są podobne.

No Vip slawekj mowi ze jednak miales lepszy wynik na VS0A wiec czemu sie upierasz przy VS0B jezeli jest to tylko twor niezbyt doskonaly codekinga i to na dodatek VSC4 to jest tylko exsperymentalna wersia.
Ja nie jestem uparty tylko widze ze vs0b nie jest za bardzo dopracowany jezeli codeking wypuscil poprawiona troszeczke wersie cos musi tu byc nie tak:) a jak zaowazysz to nie wszystkie moje plytki wypalone na Vs0B mialy rozwalona koncowke ale sam moge stwierdzic po testach swoich ze jednak VS0A jest najlepszy do tej pory.
Nie mowie z Vs0B jest tragiczny kazdy wedlug swojego uznania mowi co najlepsze dla swojego litka:)

slawekj 30.08.2004 10:29

Cytat:

Napisany przez _Vip_
legion,ale jestes uparty

znam swoje plyty i wiem jak sie zachowuja na roznych biosach.ta starusienka +RW nagrywalem juz na kazdym biosie i zawsze ten sam obraz plyty i jak mowie ze VS0B lepiej sie u mnie sprawuje niz VS0A to tak jest,a tym samym VSC4 lepiej nagral ten nosnik niz jego poprzednik.Uczepiles sie tego VS0A jak ...no :].Sprawdzalem wszystkie biosy,zarowno stock jak i modyfikowane przez omnipatchera i VSC4 jest narazie najlepszy,a to ze wam moi drodzy psuja sie koncowki to bardzo ubolewam nad tym bo u mnie nic takiego nie ma miejsca

EOT

_Vip_ 30.08.2004 09:52

legion,ale jestes uparty

znam swoje plyty i wiem jak sie zachowuja na roznych biosach.ta starusienka +RW nagrywalem juz na kazdym biosie i zawsze ten sam obraz plyty i jak mowie ze VS0B lepiej sie u mnie sprawuje niz VS0A to tak jest,a tym samym VSC4 lepiej nagral ten nosnik niz jego poprzednik.Uczepiles sie tego VS0A jak ...no :].Sprawdzalem wszystkie biosy,zarowno stock jak i modyfikowane przez omnipatchera i VSC4 jest narazie najlepszy,a to ze wam moi drodzy psuja sie koncowki to bardzo ubolewam nad tym bo u mnie nic takiego nie ma miejsca

EOT

legion 29.08.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez _Vip_
812@832 Z-Mod ,VSC4 Stock,TDK+RW (ten sam obraz plyty co zwykle do testowania i ta sama starusienka plyta :] )
Jest lepiej niz na VS0B :spoko:

no niewiem jeszcze trzeba po testowac bo taka mala poprawka jak codeking zrobil nie jest jeszcze swiadectwem tego ze vs0b jest dobry:)

Turboni 29.08.2004 22:57

nie bylo mnie na forum od piatku wieczorem a tu takie rarytasy (nowy biosik) :)
zaraz zasysam ale sprawdze dopiero jutro bo jestem jeszcze wczorajszy:)

_Vip_ 29.08.2004 22:49

812@832 Z-Mod ,VSC4 Stock,TDK+RW (ten sam obraz plyty co zwykle do testowania i ta sama starusienka plyta :] )

http://www.1000lecie.pl/~vip/VSC4.jpg

Jest lepiej niz na VS0B :spoko:

Andrexxl 29.08.2004 20:32

Bo KProbe na 99,9 % wywalił servo error i go zastopowałem ???

legion 29.08.2004 20:14

Cytat:

Napisany przez Andrexxl
A wiec jeszcze raz ten sam Dysan , test po restarcie kompa i godzinę po wypaleniu.Bios od VIPa omni.

aver.8690 dziwne bardzo:)

Andrexxl 29.08.2004 18:29

Benq -R x2 palona x2 z MM za 0,99zł

RoCzEz 29.08.2004 17:56

Memorex -R x4 palony x2
http://www.tkk.pl/~roczez/memorex_VSC4.jpg

Andrexxl 29.08.2004 16:17

GigaMaster -R x4 palona x4

Andrexxl 29.08.2004 15:51

A wiec jeszcze raz ten sam Dysan , test po restarcie kompa i godzinę po wypaleniu.Bios od VIPa omni.

VIZZARD 29.08.2004 15:51

Cytat:

Napisany przez .:SiN:.
co to sa wersje biosow?? jakies godne polecanie?? :)

poprosze o mala recenzje :D <lol>

Wersje biosów - to ich kolejne wydania :D

Polecamy odpowiednie biosy do odpowiednich nagrywarek :jezyk:

A coś po polskiemu umiemy?

A tak w ogóle to o co chodzi :O

.:SiN:. 29.08.2004 15:48

co to sa wersje biosow?? jakies godne polecanie?? :)

poprosze o mala recenzje :D <lol>

_Vip_ 29.08.2004 14:13

Cytat:

Napisany przez Andrexxl
Dysan+R 2,4 palony na nowym biosie od VIPa

omni czy stock ??

legion 29.08.2004 14:08

Cytat:

Napisany przez Andrexxl

cos nie tak z tym testem bo dziwne wyniki masz mialem podobnie bo cos kprobe wymiekl i musiale mu restart zaplikowac by bylo oki
:taktak:
jeszcze raz ta plytke przejedz

VIZZARD 29.08.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez Andrexxl

Faktycznie! :taktak:

Podrasowany VS0B ^_^

Andrexxl 29.08.2004 13:34

_Vip_ 29.08.2004 13:04

narazie nie mam na czym potestowac :]

ale zaraz wypale +RW

legion 29.08.2004 12:47

widze ze kolega vip juz wypuscil swoja edycie:) a testowales cos juz bo to tylko lekko podrasowany VS0B

_Vip_ 29.08.2004 12:41

VSC4

SOHW-812S@832S

Stock - http://www.1000lecie.pl/~vip/812_832.VSC4.Stock.exe
Omni - http://www.1000lecie.pl/~vip/812_832.VSC4.Omni.exe

LTN-451S/851S@832S

Stock - http://www.1000lecie.pl/~vip/_51_832.VSC4.Stock.exe
Omni - http://www.1000lecie.pl/~vip/_51_832.VSC4.Omni.exe

legion 29.08.2004 00:58

Cytat:

Napisany przez T3pl
Też próbowałem ale na 832S z biosem VS0A potraktowany omnipatcherem 1.3.9 miał problem z płytą DVD-RW (strasznie szarpał odczyt pod koniec płyty).
Masz może orginalny bios z 812S ???

jasne ze mam nawet w .bin
:D

T3pl 29.08.2004 00:48

Przeróbka na 832S

Też próbowałem ale na 832S z biosem VS0A potraktowany omnipatcherem 1.3.9 miał problem z płytą DVD-RW (strasznie szarpał odczyt pod koniec płyty).
Masz może orginalny bios z 812S ???

legion 29.08.2004 00:39

Cytat:

Napisany przez T3pl
Niedawno przerobiłem 812S na DRU 700A Sony i śmiga rewelacyjnie i też nie moge się doczekać płytek DL ;-))

to przerob sobie ja na 832 bedzie lepiej palic

T3pl 29.08.2004 00:15

Niedawno przerobiłem 812S na 832S i potem na DRU 700A Sony i śmiga rewelacyjnie i też nie moge się doczekać płytek DL ;-)). Najważniejsze że po zmianie biosu na Sony odczyt wzrósł z 6.16x do 8.17x DVD-RW.Odczyt płyt tłoczonych aż dziwne że taki szybki !! Nagrywanie będe testował w poniedziałek jak kupie płytki. Myśle że się opłaca przerobić na Sony DRU-700A

mensir67pl 28.08.2004 22:14

PS
Plytki traxdaty DL przy zakupie 5 sztuk wychodza po 28zl[/QUOTE]

gdzie po tyle mozna kupic ????

Szczota 28.08.2004 21:53

Cytat:

Napisany przez legion
pomysl dobry ale jak narazie dl sa plytkami mniej chodliwymi na rynku ze wzgledu na cene mozna by taki test zrobic i sprawdzic czy litek 812@832 poradzi sobie z podzielenie np 6GB na dwie warstwy sam jestesm ciekawy :D

Chcialbym zaznaczyc ze plytke DL (traxdata) wsadzalem do litka 812@832 VS0A i niewidzial jej. Po prostu mrygal i jakies dziwne dzwieki wydawal.

Sam wlasnie sie zastanawiam co nagrac na taka plytke DL

PS
Plytki traxdaty DL przy zakupie 5 sztuk wychodza po 28zl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:49.