![]() |
Cytat:
|
gdzie szukac najlepiej biosow nowych, poprawianych?
albo gdzie szukac biosow dzieki ktorym podwyzszamy swoj model nagrywarki lub tez chcemy wrocic do poprzedniej. bo ludzie pisza ze uzywaja tego czy tamtego ale skad go maja? znacie jakas fajna stronke co tam mozna poczytac co daje kazdy biosik, rozni ludzie roznie je poprawiaja. cos ala stronka kowanskiego :) |
Cytat:
Nie ma znaczenia czy będzie to wersja wcześniejsza czy późniejsza - jeżeli masz bios w wersji .bin Biosy w postaci .exe - tylko wersja nowsza na starszą :taktak: |
Cytat:
ja mam 832 i zeby downgrade'owac go z biosu VS0B do oryginalnego VS0A, musialem wgrac bios VS08 ze strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html, po takim zabiegu moglem spowrotem wgrac firmowego VS0A ze strony producenta.. wgralem poprostu execa z biosem VS08, a potem firmowego VS0A juz lyknal :) pozdrawiam, :papa: |
Mam pytanie czy da się cofnąć bios w 812S ,miałem US0F i zmieniłem na US0Q ,czy w obrębie jednego modelu można sobie znieniać biosy na dowolne (wiem że przy cofaniu z 832 trzeba przez MTKWIN Flash) a pytam czysto teoretycznie boe na razie nie chcę zmieniać
|
Ilość załączników: 2
Oto wyniki testów płyty Verbatim DVD+R wykonane programem KProbe w wersji v2.4.0 i v2.4.2
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10772&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10773&stc=1 Wyniki testów w tym przypadku okazały się podobne. Po wykonaniu testów płyt Verbatim DVD+R i DVD+RW programem KProbe w wersji v2.4.0 i v2.4.2 można wysnuć wniosek, że podaje on różnie wyniki testów w zależności o użytej wersji i rodzaju testowanej płyty (na szczęście wyniki tych testów nie są krańcowo różne). ^_^ |
Tak ale nie wszystkim on pasuje :nie: Ja tam wolę VS0A za strony litka :D
|
Na codeduys jest VS0B dla 832... ??
|
tu masz biost przerobione http://codeguys.rpc1.org/index.html
a tu masz biosy orginalne http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_dvd%20rw.asp |
Mam maluśką propozycję, może dodać I post z downloadem biosów, softu, etc.. dla 812@832, przeszło 3000 postów trudno cokolwiek znaleźć :( ;(
Może dodatkowo z ankietą aby każdy mógł głosować? Zresztą ilość downloadów też będzie jakimś wyznacznikiem... |
Ilość załączników: 1
I ta sama płytka 2.4.2
|
Cytat:
2.4.0 |
Cytat:
Nie ma do tej pory jednoznacznej odpowiedzi ktora wersja jest lepsza. Jest grupa ktora uzywa kprobe 1 i jest grupa ktora uzywa kprobe 2. Ogolnie kprobe nie jest precyzyjnym narzedziem, ale jest najlepszym amatorskim narzedziem do domowych testow. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36164 |
w tym poscie http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...5&page=7&pp=15 natknalem sie na informacje ze jednak starsze wersje Kprobe sa lepsze (1.9 zdaje sie) i ponoc najbardziej wiarygodnee
|
Testy robiłem z płytą Verbatim DVD+RW DataLifePlus 4x zmieniając wersję KProbe naprzemian v2.4.0 i v2.4.2 kilkakrotnie i wyniki były dla każdej z wersji za każdym razem podobne:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10770&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=10771&stc=1 Czytam wszystkie posty na tym forum i dopiero teraz postanowiłem włączyć się do dyskusji |
Cytat:
|
Czy ktoś zwrócił uwage na różnicę wartości PI i PIF testując tą samą płytę DVD za pomoca KProbe w wersji v2.4.0 i 2.4.2. ???
U mnie w wersji v.2.4.2 wartości PI i PIF są prawie 4-ro krotnie wieksze. :O |
Dla przykładu inny podkład, palona x8. Teraz nie wiem co lepsze. Czy mniejsze PI i większe PIF czy poprzedni wynik z większą ilością błędów.
|
Cytat:
Twój litek pali normalnie na tym nośniku. Najnowszy TDK x8 palony x4, ten sam nośnik. Wyczytałem, że korekcja radzi sobie do PI=1600 więc nie jest tak źle. Ale bywało lepiej. :taktak: |
Platinum x8 DVD+R burn x4 832 VS08
Niestety na moim Litku nie pali się tak dobrze jak wam :smutny: |
Cytat:
|
Cytat:
Relatywnie na kilku przetestowanych płytkach bardziej zadowolony jestem z VS08 :spoko: I tak już zostanie aż do VS0C albo VS0D :mruga: |
Po czym bez Full Formata do walki o złoto wkroczył 2500A burn x4 1.07v2b5 odczyt 832 VS08
:D |
Cytat:
|
A następnie bez Full Formatu wypalony x4 na 832 VS08 :D
|
Z racji tego, że u codeguys pojawił się nowy bios dla Sony DRU-700A
Nie omieszkałem go wypróbować :D Philips x4 DVD+RW burn x4 832@700A VY06 |
Cytat:
|
[QUOTE=pawelblu]Ale on sie ukazal juz chyba ponad tydzien temu ...
rzczej napewno nie chodzi o 832S.VSC4.patched-q to ostatni jaki znam bo to raczej podkrecony 832S.VS0B.patched-q chyba ze jestem za peletonem :spoko: |
Cytat:
Cytat:
|
Jak dobrze to czas i tak bedzie dlugi (wypalania)
Przeczytane w sieci Prawdopodobnie zainteresuje Was fakt, że C0deKing, współtwórca Omnipatchera, pracuje nad pewną modyfikacją firmware'u dla Lite-Ona SOHW-832S. Całość zaowocuje prawdopodobnie dłuższym czasem zapisu, ale jednocześnie - wyższą jakością tegoż. Nowy nieoficjalny firmware ma się ukazać już niedługo. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Srednia prędkość transferu musi być liczona w jednostce czasu i jest ona mierzona. Błąd powstał prawdopodobnie z błędnych danych przy wyliczaniu, i będzie to poprawione w następnych wersjach. Bo jak ten fakt inaczej wytłumaczyć. Fizycznie nie jest na dzień dzisiejszy szybsze nagrywanie niż x16. Czas musiał zostać żle wyświetlony. Błąd powstaje przy ustawieniu prędkości na max. Z wyliczeń wychodzi inaczej, bliżej prawdy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wiecie nic, co by się stąło jakby się wgrało firmware do SOHW-1633? Byłaby prędkość 16x, czy nie?
|
Cytat:
Prędkość nagrywania w Decrypterze nie ustawiamy przy nagrywaniu DVD na max tylko wybieramy. |
Cytat:
|
Cytat:
A kiedy zarobią na wypalarkach x12, x16 i blu-ray ??? :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No nieee! :nieee: Ty slawekj to zawsze musisz wszystko popsuć :zly: A taka była szansa żeby do x30 dojechać :buu: |
Cytat:
|
heh no dziwna sprawa, probowalem ponownie ale nic z takim speedem nie wyszlo, ale faktem jest ze probowalem na innym materiale (plyta taka sama)
tak se mysle, moze to jaka ukryta funkcja, pierwszy burn extra, dezaktywacja opcji, reszta normal ;) dziwne to dziwne, po niedzieli postaram sie nagrac ten sam material na ta sama plyte z tymi samymi ustawieniami all. oto kilka skanow nowo nagranych plytek, az mi sie biosu nie chce zaczepiac ;p : |
I tak dobrnelismy do 3000 posta w tym temacie:)
|
Sluchaj xzas. Jezeli wszyskto co powiedziales do tej pory jest prawda i rzeczywiscie ta plytka nagrala sie cala z predkoscia 18.2x w 3 minuty i do tego dziala, to to jest precedens na duza skale.
Teraz widze kolejnego posta w dziale nosniki. A wiec to wszystko wyglada na wkret :blee: |
ale szalenstwo xzas podtlenek azotu uzyles:)
ale tak na serio to pewnie cos ci wymieklo :) i teraz verb4x:) ( wlaczone - gg, mozilla,azurek,norton antyvir,windows2000:) ) |
Cytat:
Po prostu przelicznik prędkość do czasu nie jest liczbą całkowitą i to bruździ w tym przypadku Spróbuj ustawić prędkość nagrywania w pełnych liczbach, np. x20 albo x30 :tak!: Wtedy ilość błędów powinna drastycznie zmaleć :O ^_^ |
A oto plytka DVD, tez verb +R MCC002, nagrana 4x, kilka dni temu.
Dwa scany: pierwszy nagrywarka 812S832S (na tej zostala nagrana i zeskanowana) i drugi nowka 832S (na tej zostala zeskanowana ponownie plytka) |
Cytat:
|
Cytat:
|
jak mialem 812S to w czasie nagrywania mialem wsio powylaczane, z taska
a teraz ogladam sobie film, mam odpalonych 10 okienek IE a w tle sie nagrywa ;] |
Cytat:
moze zegar zmieniłes w czasie nagrywania :> |
no wlasnie, plytka dziala bez zarzutow, biosik byl oryginalnie wgrany VS08
jak looknalem w eeprom to tam jest data urzadzenia wystawiona na 2004-07-07 zaraz wypale cos po ludzku 4x ;] ps. najsmieszniejsze jest to ze ostanie moedele pioniera 108 i nec'a nd3500 ktore powinny palic 16x pala tylko na koncu plytki z pelnym speedem, a rezultaty takich plyt sa nieporownywalnie gorsze z moja, a moja w koncu jest tylko 8x ;] |
chlopie 18,2x i to na plytce 4x to cos suuuuuper szybkiego i nowego
|
Cytat:
BTW juz 200 strona tego topicu...... to chyba rekord na tym forum... |
A ta plyta dziala ??
|
Cytat:
|
zapomnialem dodac ze nagrywalem programem DVDDecrypter 3.5.1.0
a oto jeszcze jeden scan z kproba (przypomnialem sobie o krystalizacji powiezchni nosnika, a poprzedni scan byl zrobiony natychmiast po wypaleniu) |
czy moze mi ktos wytlumaczyc ponizsza sytuacje, chodzi mi o czas i predkosc nagrania pelnej plytki (3:52 i speed 18.2x)
plyta to verbatim +R 4x MCC-002, z cake box'a rozmiar pliku img 4 681 441 280 bytes I 12:00:41 Source File: G:\xyz.img I 12:00:41 Source File Sectors: 2*285*860 (MODE1/2048) I 12:00:41 Source File Size: 4*681*441*280 bytes I 12:00:42 Destination Device: [0:1:0] LITE-ON DVDRW SOHW-832S VS08 (F:) (ATA) I 12:00:42 Destination Media Type: DVD+R (Disc ID: MCC-002-00) (Speeds: 2,4x; 4x) I 12:00:42 Destination Media Sectors: 2*295*104 I 12:00:42 Write Mode: DVD I 12:00:42 Write Speed: MAX I 12:00:42 Test Mode: No I 12:00:42 BURN-Proof: Enabled I 12:00:42 Filling Buffer... I 12:00:43 Writing LeadIn... I 12:01:04 Writing Image... I 12:04:06 Synchronising Cache... I 12:04:07 Closing Track... I 12:04:11 Finalising Disc... I 12:04:34 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:03:52 I 12:04:34 Average Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) - Maximum Write Rate: 25*258 KB/s (18.2x) a tutaj jeszcze screen z kprobe, jak widac jest jeden wiekszy zbiorek pik'ow PI ps. nagrywareszka 832S oem dzisiaj kupiona ;) |
panowie ale szalejecie nie bylo mnie raptem 3 dni a tu juz nowe kprobe to jakis tescik jutro zapuszcze:)
obiecany tescik :) verb4x nagrany 4x dalej na VS0A tylko ze nowe Kprobe |
Cytat:
ok |
Cytat:
|
Cytat:
Agdzie jest do pobrania ta wersja? |
A KProbe c.d. zmian. Nie ma już realtime. v 2.4.2.
|
I jeszcze jeden wykres tych Benq za 99 gr. Trzeba tez pamietac ze to "minusy", ktorych LiteOn'y nie specjalnie lubia. Mysle ze jak na taki nosnik to wynik calkiem spoko, i co calkiem dziwne, nie porownywalny z tymi ktore widzialem wczesniej na forum. Dziwne...
|
Dziwna sprawa z tymi plytkami Benq. Z tego co widze na zalaczonych wykresach nosniki te pala sie gorzej niz zle. Max. PI (np. na wykresach Andrexxl) dochodzi do 350, a PIF do 25. Widze nawet wykres gdzie bledy siegaja az 600 dla PI i 100 dla PIF. Jednym slowem katastrofa. Ale tu ciekawa sprawa. Mam te same plytki, czyli Benq z promocji w Mediamarkt. Kupilem je tak jak wszyscy w w cenie 99 gr za sztuke pakowane po 10 szt. U mnie pala sie o niebo lepiej ! I to nie moze byc przypadek, czy jakas szczegolna partia bo kupowalem je w roznym czasie w dwoch roznych sklapach Mediamarkt. Czesci kupilem w Katowicach, a czesc w Czeladzi. Dziwna sprawa, ale dla mnie jak na nosnik w cenie ponizej 1 zl. to do mniej waznych danych jest jak znalazl
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
A co wy na to?
Proszę o opinie o mojej nagrywarce? |
Ten wynik jest niepokojacy.
|
Cytat:
|
Sony Testy
Proszę o pomoc czy te wyniki są dobra czy złe. Liteoik 812S@832S@Sony DRU-700A.Nie znam się na tych wykresach.test zrobiłem po przegraniu płytki DVDdecrypterem i nagranie na tani nośnik HAVK DVD-R x4.
|
Cytat:
|
Cytat:
Verbatim Maj gdzies poczatek miesiaca |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
kolejna plytka verbatim dvd+r x4 wypalona przed 20minutami x4
super :jupi: :D |
Zmieniłam na stary biosik, spoko! :) Dzięki!
|
Cytat:
zmienilas bios na orginalny od 812? a walcz o 832 bo powiedz ze dalas za nia tyle co keraz kosztuje 832 a nawet wiecej. jak wroci z serwisu to daj znac co i jak . :jupi: :D :spoko: |
No Panowie! :) Wzięłam przykład z Turboniego i zaniosłam moja 812@832 do serwisu z tekstem, że nie czyta niektórych płytek, które sama pali. Zobaczymy czy wymienią na 832? :).
Turboni! Jak ją wrócą to za 2 dni znów odnieść? :) |
Ja mam pytanko, bo nie doczytaem tu odpowiedzi:
Czy da sie przeflashować LiTe-On SOHW-812SX na 832SX? (X znaczy że są przenośne, podlączane przez USB2...) Czy też idą do nich op prostu flashe od zwykych 812S/832S- ale raczej w to wątpię... |
Gdzie się wszyscy pochowali. Taki tu ostatnio był tłok.
A koło 16 sierpnia to sami siebie przechodziliście. Pozdrawiam wszystkich i mam taką cichą nadzieję, że jeszcze otrzymam dobrą odnośnie mojego TDK 0404N |
i znowu pojawil sie nowy k-probe 2.4.1 :) ciekawe ja teraz bedzie z testami plyt
|
Cytat:
Swoja droga to jest temat O CZYM INNYM !!! |
Dziękuję za reakcję.
To, że mój TDK to to samo NEC 1300 to wiem. Niestety w dalszym ciągu nie wiem czy można zmienić na model wyżej a jak tak to na jaki. Faktem jest, że moja TDK jest w tej chwili nie wiele warta ale chciałbym jej załatwić (tym bardziej, że już po gwarancji) bo to moim zdaniem nie najgorszy palnik. Jak może mi ktoś pomóc to zgóry dziekuję. |
Ten twoj TDK to poprzedni model NECa - NEC 1300 dokladnie.
|
Po trzy dniowym czytaniu dej dyskusji doszedłem do wniosku, że powinienem kupić LiteOna.
Ale niestety jak kupowałem (na raty w MM) swoję TDK DVDRW 0404N to o LiteOn nie było w tedy mowy. Każdy powie można było zaczekać i będzie coś w tym. Prawda jest jedna, że na tą używana TDK jest Ok. tyle, że już mocno stara. Mam jedno złożone (być moze pytanie) Czy aby z tą moją TDK nie można by zrobić tak jak z modelami LiteOna ? Przyznam, że po tak długiej lekturze (prawie trzy dni - a dzisiaj kończy mi się urlop) nie mam już siły (ani oczy nie wytrzymują) szukać dalej. Proszę o nie kierowanie mnie na strony angielsko-języczne. |
Cytat:
Nie mozna z jednego wykesu okreslic co jest wina nagrywarki a co plyty. Nie ma tez zadnego przelozenia medzy PI/PO a oddzielna ocena nosnika i oddzielna ocena nagrywarki. Wynik PI i PO jest nierozszczepialna suma mozliwosci nosnika i nagrywarki a oba skladniki na jednym wykesie sa nierozroznialne. Nosnik jak i sprzet okesla sie poprzez szereg testow i dzieki temu mozna uzyskac jakis przyblizony wynik jednego z testowanych elementow w zestawieniu ze zmieniajacym sie drugim elementem (czyli testowanie nosnika odbywa sie na roznych nagrywarkach, a testowanie nagrywarki na roznych nosnikach). Cytat:
Kprobe daje nam teoretyczna prognoze (obrazowo mozna porowac to do prognozy pogody). TEORETYCZNIE plytka na ktorej jest mniej PI (podales 10) i mniej PO (podales 2) bedzie zachowywac sie lepiej niz ta ktora ma wiecej PI (400) i wiecej PO (40). Poza tym pierwsza plyta teoretycznie spelnia normy poprawnosci nagrania. Druga teoretycznie tych norm nie spelnia. Zeby wyniki byly pewniejsze powinno sie jeszcze umieszczac wyniki odczytu z CDspeeda, ale jest to niewygodne wiec sie tego masowo nie robi. Nawet lepsze wyniki testow Kproba i pomiaru predkosci CDSpeeda nie daja 100% odpowiedzi ktora plyta bedzie lepiej chodzic w moim stacjonarnym odtwarzaczu. Mozemy sie tego jedynie spodziewac. |
Wypalilelem dane ISO z predk x2 na Verbatimie DATA/VIDEO dvd-R printable w zwyklym grubym pudelku. No i jak widac koncowka jest tragiczna, jakie beda konsekwencje tego (dane zczytuja sie na dysk bez problemu ze stala predk 5 MB) ? CHcialbym za 4 lata moc odtworzyc te dane, czy wyyjarac ponownie te dane na innym nosniku?
http://zmigrod.jarsat.pl/~hacek/dClipyZrezur_1.PNG |
Cytat:
|
A teraz kosmiczna płytka sony -RWx1 palona x2. polecam :spoko:
Chyba brakło skali w kProbe :rotfl: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31. |