Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

B@rtek 12.09.2004 11:09

No dobrze Sony super też tak sądzę, ale co z DL uruchomić się uruchomi ale co z druga warstwą??? Niektóre czytaja tylko 1 warstwę :|

slawekj 12.09.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A co powiecie o tym Panasonicu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30848327 bo cena mi odpowiada :)

Panasonic od początku forsuje -R. Mogą być i są kłopoty z +R. Kup Sony. Czyta co popadnie. To tak jak Litek, a ceny w MM już od 400,- Przetestowałem wszystkie modele Sony na moich płytkach -+R/RW i DL. Nie ma żadnych problemów.

B@rtek 12.09.2004 09:33

A co powiecie o tym Panasonicu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30848327 bo cena mi odpowiada :)

Turboni 12.09.2004 09:26

Cytat:

Napisany przez thomascamel
racja o tym zapomnialem, przepraszam, ale czy do momentu tego chipstetu nie bylo nic ciekawego na rynku, kazdy mial jakies spore wady, kumpel mial jakegos via nie wiem jaki byl i komp mu zwiasa zaliczal co chwla, najsmiesznej bylo jak nagrywal dvd 4x, 99% i .... reset a plytka w koszu, nie bede moze go cytowal, i tu nie wiem jak mogelm zapomniec sam mu doradzielm zeby go kupil (nforce2 na abicie) bo wszyscy chwala i procka nie bedzie musieal zmieniac

ja mam na kt400 i jest zero problemow ani razu komp nie zaliczyl zawieszki. jest to bardziej kwestia producentow i jakosci wykonania samej plyty glownej no i oczywiscie biosu. a jeszcze ci powiem ze procka mam podkreconego z 1800+ na 2400+ ale na 2600+ tez chodzi tylko musze lepsze chlodzenie zalozyc bo juz ma dosyc wysoka temperature okolo 55-60C w maxie.

polakT 12.09.2004 08:58

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jest taki chipset nForce2, a płyt jest od zatrzęsienia: Abit, Epox, Soltek, ect., ect. ...

racja o tym zapomnialem, przepraszam, ale czy do momentu tego chipstetu nie bylo nic ciekawego na rynku, kazdy mial jakies spore wady, kumpel mial jakegos via nie wiem jaki byl i komp mu zwiasa zaliczal co chwla, najsmiesznej bylo jak nagrywal dvd 4x, 99% i .... reset a plytka w koszu, nie bede moze go cytowal, i tu nie wiem jak mogelm zapomniec sam mu doradzielm zeby go kupil (nforce2 na abicie) bo wszyscy chwala i procka nie bedzie musieal zmieniac

slawekj 12.09.2004 00:44

Cytat:

Napisany przez legion
to zobacz co turboni zrobil daje do myslenia
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39615

Tak i znów pojawia się problem tanich płytek. Przy dobrej różnice w granicach błędu.

legion 12.09.2004 00:27

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak głośno myślę. Jak dane są już w buforze palnika to jakość wypalenia zależy od napędy, płytki i jego biosu. Czy się mylę, a program to pomost dla danych.

to zobacz co turboni zrobil daje do myslenia
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39615

slawekj 12.09.2004 00:25

Cytat:

Napisany przez legion
Ale i tak jeszcze do jakosci nagrania kazdej plyty ma tez duzo program do ich wypalnia
i to moze byc tez istotny element skladajcy sie na plyte oraz jej jakosc a nawet kulture pracy w poszczegolnych urzadzeniach

Tak głośno myślę. Jak dane są już w buforze palnika to jakość wypalenia zależy od napędu, płytki i jego biosu. Czy się mylę, a program to pomost dla danych.

VIZZARD 12.09.2004 00:17

Cytat:

Napisany przez legion
jak zawsze vizzard w akcji piwa mu :piwo:

No dzięki! :D

Nie omieszkam odbić i w druga stronę :piwko2:

legion 12.09.2004 00:15

Ale i tak jeszcze do jakosci nagrania kazdej plyty ma tez duzo program do ich wypalnia
i to moze byc tez istotny element skladajcy sie na plyte oraz jej jakosc a nawet kulture pracy w poszczegolnych urzadzeniach

slawekj 12.09.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez Szczota
Jakby niepatrzec to przy zabrudzonym czytniku bledy beda straszne a jakosc moze byc bardzo dobra. Pewnie stad niektorzy maja takie wyniki na TDK jak Slawekj a inni w granicach Pi 30-40

Dla mnie najlepszym testem jakosci plyty to jest sprawdzian na stacjonarce u kumpla (tak wybrednego czytnika to niewidzialem nigdy. Wszystkie plytki TDK, Verbatimy i platinumy sie ciely mocno a esperanzy mniej ale i tak sie ciely. Wypalalem z minimalna predkoscia na 401@811.

A jak u kumpla laser w stacjonarce będzie zakurzony. To test będzie nie najlepszy. :nie:

Szczota 11.09.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A jaki odtwarzacz dvd byś polecił ale taki do 500zł. Wymień jakieś 3 :taktak:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31102538

Z tego co wiem to bardzo wiele osob go poleca i do tego Divx czyta. I nie ma problemow z czcionka polska do divx, oprogramowanie mozna sciagnac bez problemu.

Tez jest stacjonarka Red Star za cene 250zl okolo bo nie wiem dokladnie. Pewnie nie slyszales o tej firmie bo glownie w niemczech tylko sie z tym spotykalem. Jest to OEM JVC. Podobno nawet divx czyta ale cos nie chce mi sie wiezyc (kumpel sie niebardzo zna i mowi ze mu czytalo, pewnie byl to zwykly mpeg)

Co do odtwarzaczy sony to echh nie wiem jak teraz ale wszystkich co znam i mieli wieze z sony to dosc szybko im laser padal (mi zreszta tez padl).

Ludzie to zdecydujcie sie czy Kprobe sprawdza jakosc zapisu czy odczytu. Jakby niepatrzec to przy zabrudzonym czytniku bledy beda straszne a jakosc moze byc bardzo dobra. Pewnie stad niektorzy maja takie wyniki na TDK jak Slawekj a inni w granicach Pi 30-40

Dla mnie najlepszym testem jakosci plyty to jest sprawdzian na stacjonarce u kumpla (tak wybrednego czytnika to niewidzialem nigdy. Wszystkie plytki TDK, Verbatimy i platinumy sie ciely mocno a esperanzy mniej ale i tak sie ciely. Wypalalem z minimalna predkoscia na 401@811.

Co do wieszania sie AMD to bylo spowodowane to chipsetem (Via KT133X) ktory byl wadliwy i pozniej jakos tak wszyscy mowili.

Mam trzy kompy w domu dwa na intelu i jeden na AMD. Jeden na intelu chodzi dobrze drugi czasami potrafi sie zwiesic (pewnie jakies plyty glowne syfiate) na AMD ja pracuje i sie nie wiesza.

legion 11.09.2004 23:57

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nic podobnego. Zdania nie zmieniłem. Próbuję tylko innych zrozumieć :) No i ten miły wieczór :piwo:

no to dobrze juz myslalem bo takie wypowiedzi u ciebie sa zadkie ale wieczor jest mily wiec mozna :piwo:

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To CDRW i coś mi się wydaje, że przy testowaniu płytek CDR/W nie ogranicza się prędkości odczytu do x4 :nie:

Więc ten wykres to trochę idealistyczny zbytnio jest :>

jak zawsze vizzard w akcji piwa mu :piwo:

VIZZARD 11.09.2004 23:43

Cytat:

no i jeszcze obiecany tescik, nie mam niestety zadnego dvd na zbyciu, poprostu nie chce marnowac ostatniej plytki, moze sie jutro przyda, a cd-rw obiecalem kumplowi nagrac na jutro, wiec oto esperanza 8x10x12x

To CDRW i coś mi się wydaje, że przy testowaniu płytek CDR/W nie ogranicza się prędkości odczytu do x4 :nie:

Więc ten wykres to trochę idealistyczny zbytnio jest :>

slawekj 11.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez legion
od kiedy tak zmiekles slawek :) chyba nie po rozmowie z pawelblu i mbarem

Nic podobnego. Zdania nie zmieniłem. Próbuję tylko innych zrozumieć :) No i ten miły wieczór :piwo:

VIZZARD 11.09.2004 23:37

Cytat:

pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem

Oj nie mów już więcej na ten temat :nie:

Bo grzeszysz ||

Jest taki chipset nForce2, a płyt jest od zatrzęsienia: Abit, Epox, Soltek, ect., ect. ...

Uważam, że jest to bardzo dobry chipset, jak nie najlepszy do tej pory dla AMD

Myślę, że użytkownicy tegoż hardware'u mnie poprą :taktak:

Lecz nie jest to właściwy temat na tego typu rozważania

Odeślę tylko do forum.tweak.pl - sprawdź, czy prawdą jest to co mówisz :czytaj:

legion 11.09.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
To nie tak. Każdy widzi według innej skali. Niektórzy koledzy doradzają, żeby się Kprobe nie przejmować. Jest czytana to jest dobra. :piwo:

od kiedy tak zmiekles slawek :) chyba nie po rozmowie z pawelblu i mbarem

slawekj 11.09.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez PI7er
nie chce ku.. w koncu dobry bios bo mnie juz to leczy!!! i wy mnie dolujecie jeszcze bardziej jak znalazłem normalny bios w koncu.

To nie tak. Każdy widzi według innej skali. Niektórzy koledzy doradzają, żeby się Kprobe nie przejmować. Jest czytana to jest dobra. :piwo:

PI7er 11.09.2004 23:22

nie chce ku.. w koncu dobry bios bo mnie juz to leczy!!! i wy mnie dolujecie jeszcze bardziej jak znalazłem normalny bios w koncu.

legion 11.09.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez PI7er
platinium x8 palony x6

co ty chcesz udowdonic ze CG2B jest lepsze no cos ci nie wychodzi :)

PI7er 11.09.2004 23:06

platinium x8 palony x6
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platx6cg2b.JPG

legion 11.09.2004 22:57

Cytat:

Napisany przez Bartek15
O legion zauważyłeś, że mam zmieniony nick :)

zauwazylem :D

B@rtek 11.09.2004 22:56

O legion zauważyłeś, że mam zmieniony nick :)

legion 11.09.2004 22:53

Cytat:

Napisany przez PI7er
w stacjonarce bez zajakniecia

podaje jeszcze wyniki z biosu VS0A i co ten nowy nie jest duzo lepszy ?

to popatrz na to :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...page=211&pp=15
platinum palone 8x na VS0A przez mnie i przez bartka15

slawekj 11.09.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A jaki odtarzacz dvd byś polecił ale nie za 1000zł.

Osobiście polecem wszystkie na bazie Sony. Czytają wszystkie formaty, świetna mechanika i korekcja a nie musi to być najdroższy model.

B@rtek 11.09.2004 22:45

A jaki odtwarzacz dvd byś polecił ale taki do 500zł. Wymień jakieś 3 :taktak:

slawekj 11.09.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez PI7er
to mzoe nagrywarke wywale na smietnik i pede nagrywal na cdr ? nie dolujcie juz mnie :) mam 50 innych plyt nagranych pol roku temu których PI dochodzi do 200 a PIF do ponad 20 i chodza wszedzie nawet w stacjonarce cyberhome za 130zł.

zaraz wypale x6

Ja o swoich kryteriach oceny jakości zapisywanych płytek na Forum pisałem. Każdą płytkę nagraną sprawdzam bo nośnik nośnikowi nie równy. Te z dużą ilością błędów zaraz wywalam do śmieci a zostawiam tylko najlepsze. Oczywiście to są koszty, ale inaczej to zamiast archiwum będzie sterta nieużytecznych płytek.
Cytat:

Napisany przez Bartek15
Z tego co zuważyłem to płytki lepiej sa czytane przez mniej markowe odtwarzacze dvd :taktak:

A z testami idę jeszcze dalej. Zrobiłem mnóstwo nagranych płytek DVD i sprawdzałem na wszystkich dostępnych w MM odtwarzaczach. Płyty sprawdzone w Kprobe z małą ilością błędów są czytane na wszystkich obecnie sprzedawanych player'ach. Oczywiście płytki tylko markowe.

B@rtek 11.09.2004 22:29

Z tego co zuważyłem to płytki lepiej sa czytane przez mniej markowe odtwarzacze dvd :taktak:

PI7er 11.09.2004 22:27

to mzoe nagrywarke wywale na smietnik i pede nagrywal na cdr ? nie dolujcie juz mnie :) mam 50 innych plyt nagranych pol roku temu których PI dochodzi do 200 a PIF do ponad 20 i chodza wszedzie nawet w stacjonarce cyberhome za 130zł.

zaraz wypale x6

slawekj 11.09.2004 22:19

Cytat:

Napisany przez PI7er

I to jest błąd w ocenie nagranego nośnika. To dzięki korekcji płyta jest czytana. Na Twoim wykresie widać, że płytka pod koniec jest nagrana z duzą ilością błędów i korekcja pierwszego poziomu nie mogła sobie poradzić i stąd takie duże PIF. Tą płytkę spisz na straty. :taktak:

B@rtek 11.09.2004 22:17

Heh bo masz dobrą stacjonarkę :taktak: Umnie na Thomsonie nawet płytki TDK się tną co jest max. 10 błędów PI. A dzisiaj oryginalny film z wypożyczalni obejrzałem na szybkim podglądzie :taktak: Film 1,5 godziny w 10 minut :D

PI7er 11.09.2004 22:13

podaje jeszcze wyniki z biosu VS0A i co ten nowy nie jest duzo lepszy ?
http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platx8vs0a.JPG

slawekj 11.09.2004 22:11

Cytat:

Napisany przez PI7er
W koncu mam dobry biosik do mojego 451@832 CG2B, zamieszczam screan z kprobe, na innych biosach PI dochodzilo do 150-200 i skakalo a tu jest super, tyle ze nie mam bitsetingu, ma ktos jakis modyfikowany ten bios z bitsetingiem ? i powiedzcie co myslicie o wykresie, palone na platinum x8

Ilość błędów i PI dla tego nośnika można przyjąć za poprawne, jednak PIF a więc korekcja drugiego poziomu zwłaszcza przy końcówce wskazuje na źle nagraną płytkę. :taktak:

legion 11.09.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez PI7er
W koncu mam dobry biosik do mojego 451@832 CG2B, zamieszczam screan z kprobe, na innych biosach PI dochodzilo do 150-200 i skakalo a tu jest super, tyle ze nie mam bitsetingu, ma ktos jakis modyfikowany ten bios z bitsetingiem ? i powiedzcie co myslicie o wykresie, palone na platinum x8

no raczej nie szczegolnie bios CG2B jest to nie oficjalny poprawiony bios vs0B ktory tez nie jest oficjalny ale zapodaj wiecej testow platinum palonych 8x

B@rtek 11.09.2004 22:07

141 tys. błedów total to jest bardzo dużo ja na platinum 8x palonej 8x mam 32 tys. błędów :D

PI7er 11.09.2004 22:06

dlaczego Ci sie nie podoba ?

Turboni 11.09.2004 22:00

Cytat:

Napisany przez PI7er

http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platcg2b.JPG

mi tam sie nie podoba ten wykres :D

PI7er 11.09.2004 21:58

http://www.gral.pl/~piter/komputer/dvd/platcg2b.JPG

polakT 11.09.2004 21:04

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez legion
2,5 roku ;)

naprawde system nie zaliczyl juz zadnego zwisa, od momentu kiedy to zmienilem windoze na XP, kom mie sie nie wiesza, programy czasem wywalaja blady ale wystarczy alt+ctrl+del -> zakoncz zadanie i dalej dziala. Komp stoi caly dzien wlaczony, ponownie uruchamiam tylko po instalacji nowych programow i flashowaniu liteonka :) , kiedys kiedys dawno temu w czasach kiedy krolowalo 98 to byla rzez

Cytat:

Napisany przez legion
ja sie nie boje o litak ale ty mozesz odpasc ale zdrowie z toba trzeba wypic :piwo:

wiesz ze masz racje, mi juz szumi w glowie, jakbym robil bledy to dlatego wlasnie :)
tak teraz paczei i widze ze strasznie sie dzis uaktywnilem na roznych forach dyskusyjnych, pewnie dltego ze od rana sobie popijam

przy okazji :piwo:

no i jeszcze obiecany tescik, nie mam niestety zadnego dvd na zbyciu, poprostu nie chce marnowac ostatniej plytki, moze sie jutro przyda, a cd-rw obiecalem kumplowi nagrac na jutro, wiec oto esperanza 8x10x12x

legion 11.09.2004 20:33

Cytat:

moze, ale z tymi prockamie to nie dokonca prawda, nie wieszal sie procek ale plyta, a prawda jest taka ze pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem. ale ja i tak wole intela, mam celerka i komp nie zawiesil mi sie ani razu od 2,5 roku. decyzja dobrowolna

2,5 roku ;)

Cytat:

co do plytek -R zalezy od firmy. z platinum to PImax=od 25 do 130 na 1 plytce(moje wyniki), zawsze takie same. ale jakos dzialaja na nagrywarkach.

no to prawda zalezy to od nosnika:)
Cytat:

kurcze mam juz caly zapas piwa, kumpel przyszedl i nagral se parenascie plytek i zostawil tylezsamo browakow, - nie rozumiem go sam se nagrywa i jeszcze daje za to piwko :blee: , ale za to mam czym wypic zdrowie wzystkich forumowiczów

ZdRóWkO :piwo:

Nagrywatreczka dalej bezproblemowo dziala, nagram pare plytek i dam jakis wykresik po calym dniu ciezkiej jej pracy

a ile plytek nagral:)
ja sie nie boje o litak ale ty mozesz odpasc ale zdrowie z toba trzeba wypic :piwo:

polakT 11.09.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez Szczota
Pewnie temu ze na poczatku duza wiekszosc miala przerobiona 401@411@811 ze starymi modami i slabymi biosami. Fakt ze kiedys byly raczej tylko dostepne minusy i do tego w jakiej jakosci. Pewnie dlatego sie uwaza. Cos mi to przypomina stare powiedzenie informatykow procki AMD sie wieszaja a Intela nie :D

moze, ale z tymi prockamie to nie dokonca prawda, nie wieszal sie procek ale plyta, a prawda jest taka ze pod athlona brak jest plyt z dobrym chipsetem. ale ja i tak wole intela, mam celerka i komp nie zawiesil mi sie ani razu od 2,5 roku. decyzja dobrowolna

co do plytek -R zalezy od firmy. z platinum to PImax=od 25 do 130 na 1 plytce(moje wyniki), zawsze takie same. ale jakos dzialaja na nagrywarkach.

kurcze mam juz caly zapas piwa, kumpel przyszedl i nagral se parenascie plytek i zostawil tylezsamo browakow, - nie rozumiem go sam se nagrywa i jeszcze daje za to piwko :blee: , ale za to mam czym wypic zdrowie wzystkich forumowiczów

ZdRóWkO :piwo:

Nagrywatreczka dalej bezproblemowo dziala, nagram pare plytek i dam jakis wykresik po calym dniu ciezkiej jej pracy

Szczota 11.09.2004 18:51

Cytat:

nie wiem ale mi sie wydaje iz calkiem niedawno ktos mowil ze lite-on ma problem z -R, jak widac po wykresiku chyba nie

Pewnie temu ze na poczatku duza wiekszosc miala przerobiona 401@411@811 ze starymi modami i slabymi biosami. Fakt ze kiedys byly raczej tylko dostepne minusy i do tego w jakiej jakosci. Pewnie dlatego sie uwaza. Cos mi to przypomina stare powiedzenie informatykow procki AMD sie wieszaja a Intela nie :D

legion 11.09.2004 18:10

Cytat:

nie wiem ale mi sie wydaje iz calkiem niedawno ktos mowil ze lite-on ma problem z -R, jak widac po wykresiku chyba nie

pewnie uzytkownik nec'a ^_^

polakT 11.09.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez legion
ladny wykresik

legion 11.09.2004 15:52

Cytat:

wlassnie wygrzebvalem starego hawka ( :) 2 miesiace), dalem go na test i jest to samo co na poczatku, ale niech ktos mi wytlunmaczy dlaczemu nie chce on dzialac bezproblemowo na wszystkich dvd??? <- długo go mieli :)

Cytat:

kurcze ale mam tu zielono od buteleczek po lewej puste po prawej pelne jest remis, ja kibicuje pustym a wy ... ? ^_^ :piwo:

o kolega z tescikami :D moze jakis tescik na nalepsze piwo :piwo: to z prawej czy to z lewej ale jak sa takie same to kibicuje wszystkim :)

Cytat:

wlassnie wygrzebvalem starego hawka ( :) 2 miesiace), dalem go na test i jest to samo co na poczatku, ale niech ktos mi wytlunmaczy dlaczemu nie chce on dzialac bezproblemowo na wszystkich dvd??? <- długo go mieli :)

ladny wykresik
bo jest minusem a stacjonarki roznego typu i dvd-rom raczej ich nie lubia :)

polakT 11.09.2004 15:35

kurcze ale mam tu zielono od buteleczek po lewej puste po prawej pelne jest remis, ja kibicuje pustym a wy ... ? ^_^ :piwo:

polakT 11.09.2004 13:37

Cytat:

Napisany przez legion
no fakt nie sa zle ale roznie z nimi bywa raz sie super nagraja a raz konkretna poraszka ^_^ ale jak na taka cene to za 8x taniocha i warto kupowac
:taktak:
no a jak sobota i tylko swierze piwko z lodoweczki dla wszystkich :piwo:

czy ja wiem. przepalilem ponad 100 platinumow +R i zaden nie byl zly, PImax=do 25. Ja nie wymagam więcej od tych plytek. -R to inna bajka <- nie dotykać. z tymi to mialem mnostwo problemow i juz nie pale.

Ricki 11.09.2004 10:40

W moim mieście nie mam zbyt duzego wyboru, ale kupuje zawsze Verbatimy + lub - Pastele po 5 szt. w paczce za 5,90/szt lub Verbatim DataLifePlus +R za 3,99 pakowane po 10 szt lub -R za 4.20 też po 10 szt. ew. Dysany +R za 2 zł, które palą się rewelacyjnie na mojej 812@832 lub 1213@1633, tylko jakoś bardziej mam zaufanie do Verbatima.

legion 11.09.2004 10:04

Cytat:

widzicie a ja kupuje tylko platinum 8x po niecale 2 zl, zaufalem tym plyktom. CD-R nagrane jakies 2-3 lata temu (nagrane na LG GCE-8320B)dalej bez problemowo sa czytane przez wszystkie napedy CD-ROM nawet te sprzed 9 lat. do muzki tezx sa dobre. dlatego kupuje platinum.

na dobry poczatek soboty wszystkim zdrowie :piwo:

no fakt nie sa zle ale roznie z nimi bywa raz sie super nagraja a raz konkretna poraszka ^_^ ale jak na taka cene to za 8x taniocha i warto kupowac
:taktak:
no a jak sobota i tylko swierze piwko z lodoweczki dla wszystkich :piwo:

polakT 11.09.2004 09:16

widzicie a ja kupuje tylko platinum 8x po niecale 2 zl, zaufalem tym plyktom. CD-R nagrane jakies 2-3 lata temu (nagrane na LG GCE-8320B)dalej bez problemowo sa czytane przez wszystkie napedy CD-ROM nawet te sprzed 9 lat. do muzki tezx sa dobre. dlatego kupuje platinum.

na dobry poczatek soboty wszystkim zdrowie :piwo:

B@rtek 10.09.2004 22:42

Ja TDK kupuje po 4,59zł w komputroniku właśnie sprawdziłem i już staniały :D Rano były po 5,20 :taktak:

Bulkpaq w VideoŚwiecie po 2,50zł :taktak:

legion 10.09.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez Szczota
Tylko ze u mnie Verbatim i TDK sa po 7.5zl a esperanza 2.2zl wiec chyba juz wiadomo dlaczego wypalam na tanszych plytach

ja kupuj verb4x z 2,70 we wrocku na gieldzie ale przy 10 sztukach tak tanio dopiero:)

slawekj 10.09.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez Szczota
Tylko ze u mnie Verbatim i TDK sa po 7.5zl a esperanza 2.2zl wiec chyba juz wiadomo dlaczego wypalam na tanszych plytach

Ja TDK box po 5. Dzisiaj zaoszczędzisz, jutro dołożysz, tańsze zawsze jest droższe. :taktak:

Turboni 10.09.2004 21:45

no tak ja kupuje verbe po 3,5 to jest duz roznica

Szczota 10.09.2004 21:39

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ale po co wypalać na odrobinę tańszych nośnikach, jak można znacznie lepiej na uznanych. Spróbuj wypalić TDK albo Verbatina i porównać wyniki. :taktak:

legion 10.09.2004 21:38

Cytat:

Napisany przez barte_k
I tak wykres Legiona będzie lepszy na Verbatimie :D Ale porównamy :taktak:

ok juz nie moge sie doczekac:) :jupi:

legion 10.09.2004 21:32

Cytat:

Napisany przez Turboni
bardzo ladny wykresik. za to odemnie :piwo:

Cytat:

Napisany przez barte_k
VIZZARD powiedział, że należymy do najlepszej czwórki jeżeli chodzi o wykresy z KProb'a. Dokładnie Legion, Turboni, Sławek i ja i za to :piwo:

dzieki panowie dla was jak zawsze po duzym kuflu :piwo:

VIZZARD 10.09.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez barte_k
VIZZARD powiedział, że należymy do najlepszej czwórki jeżeli chodzi o wykresy z KProb'a. Dokładnie Legion, Turboni, Sławek i ja i za to :piwo:

Cytat:

Napisany przez Turboni
VIZZARD odemnie tez :piwo:

Dzięki! :piwko2:

Ale tego po prostu nie da się nie zuważyć :O

:D

Turboni 10.09.2004 21:22

a ja przezucilem sie tylko na verbatimy musze tylko skonczys platinium ktore mam

B@rtek 10.09.2004 21:16

Ja nagrywam tak:

filmy - TDK DVD+R
gry - Bulkpaq DVD-+R

I jest :spoko:

Turboni 10.09.2004 21:16

VIZZARD odemnie tez :piwo:

slawekj 10.09.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez Szczota
Litek lepiej wypala na lepszych nosnikach ale jakby srednia ze wszystkich wyciagnac to juz korzysc dla nec'a :D

Ale po co wypalać na odrobinę tańszych nośnikach, jak można znacznie lepiej na uznanych. Spróbuj wypalić TDK albo Verbatina i porównać wyniki. :taktak:

B@rtek 10.09.2004 21:12

I tak wykres Legiona będzie lepszy na Verbatimie :D Ale porównamy :taktak:

Szczota 10.09.2004 21:11

Zauwazylem jeszcze ze jak nagrywalem plytke na necu z predkoscia x2 to wykres byl tragiczny. Z tego co widze to dla niego optymalna predkosc to x4 i x6.

Jak nazbieram troche kasy to kupie Verbatima do testow i zapodam tescik :)

B@rtek 10.09.2004 21:09

Turboni 10.09.2004 21:06

Cytat:

Napisany przez legion
a teraz moj wykresik :D verba4x palona 4x ( wlaczone jak zawsze:) azurek ,gg,nav, mozilla i do tego winamp )

bardzo ladny wykresik. za to odemnie :piwo:

slawekj 10.09.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja już mówiłem, że jestem zadowolny z LiteOn'a 832S. Sławek przecież Tobie też dobrze pali litek to po Ci jeszcze NEC ???

Co do Litka to zdania nie zmienie. Dla mnie the best. A o Nec'u chcę się całej prawdy dowiedzieć i dlatego go sam przetestuję i opisze na Forum. Coś mi się zdaje, że będzie o czym pisać. :>

Szczota 10.09.2004 21:02

Mam kolejny wykres tym razem espera DVD-R x4 palona x6

Jakosc nagrania nie jest tak rewelacyjna jak u Was TDK i Verbatimy, badz memorex u Turboniego. Ale zly tez nie jest. Jak na taka plyte to nie jest zle. Litek lepiej wypala na lepszych nosnikach ale jakby srednia ze wszystkich wyciagnac to juz korzysc dla nec'a :D

legion 10.09.2004 21:01

a teraz moj wykresik :D verba4x palona 4x ( wlaczone jak zawsze:) azurek ,gg,nav, mozilla i do tego winamp )
a nagrane .iso przez roxio easy dvd copy

B@rtek 10.09.2004 20:58

Ja już mówiłem, że jestem zadowolny z LiteOn'a 832S. Sławek przecież Tobie też dobrze pali litek to po Ci jeszcze NEC ???

P.S.
Ale mam fajną liczbę postów ;p

Turboni 10.09.2004 20:58

a ja juz neca kupic nie chce.

slawekj 10.09.2004 20:54

Cytat:

Napisany przez Szczota
Wlasnie ten mediastore ktorego wypalalem x8 jest na tym samym nosniku. Jakosc nagrania nienajlepsza ale moj NEC ja czyta bez zajakniecia a tamta traxdate co miala duzo mniejsze bledy to nie lykal jej :(

Burn-proof strasznie zrywal po przejsciu na x8 na x6 to co jakis czas tylko spadal :)

Zostane jednak przy esperanzach... jeszcze wykresik zamieszcze pozniej :)

A ja na poważnie rozważam dokupienie Neca. Ale jak patrzę na te wykresy to mam coraz mniejsze przekonanie. ???

Szczota 10.09.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tak, widziałem ten wykres

Faktycznie ładnie :taktak:

Na szczęście "ładnie" - jest pojęciem względnym

Dla kogoś innego może być inaczej

Ale jak dla mnie obydwa te wykresy mieszczą się w tym zakresie

Dlaczego?

Ano dlatego, że skala potrafi być bardzo duża i nie takie wykresy widywałem

I to na mojej nagrywarce :mruga:

Zapewne także pamiętasz mój wykres, ale dla pewności raz jeszcze go przedstawię

Wlasnie ten mediastore ktorego wypalalem x8 jest na tym samym nosniku. Jakosc nagrania nienajlepsza ale moj NEC ja czyta bez zajakniecia a tamta traxdate co miala duzo mniejsze bledy to nie lykal jej :(

Burn-proof strasznie zrywal po przejsciu na x8 na x6 to co jakis czas tylko spadal :)

Zostane jednak przy esperanzach... jeszcze wykresik zamieszcze pozniej :)

legion 10.09.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez Szczota
W dosie przerabialem palnik. Najwazniejsze bylo zeby bios byl jak najstarszy. Nowe jakos nie chcialy sie przyjmowac. Po przerobce nagrywalem tylko ta plyte. A wlasnie ta traxdata nie jest czytana na moim necu. Na nim po prostu znika mi nagrywarka z nero :). Na stacjonarce wybrednej tez nie czyta. Powrocilem do 2500A bo myslalem ze na niej mi sie odpali ta plyta. Zreszta na 2500A moge szybciej wypalac gorsze plytki :D

PS Traxdata DL przy zakupie 5 sztuk wychodzi 29zl. www.22.pl - nic jeszcze niekupowalem w tym sklepie, nawet mi na maila nieodpowiedzieli. Zaraz bede palic plytke Mediastore za 1,9zl DVD-R x4 i chce ja wypalic z predkoscia x8. Zapodam za jakies 30 min wykresik. Oczywiscie palone na NEC2500A

no narazie niezle ale mowisz o necu to chociasz jakies testy z Nero CD-DVD Speed zapodaj narazie to tylko piszesz :)

Buller 10.09.2004 20:32

dziekuje panowie na razie z podpowiedzi...:)
zrobie jak radzi @VIZZARD i odezwe sie znowu...:)

legion 10.09.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez Waldemar54
Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

a uzywasz bt (booktype)

B@rtek 10.09.2004 20:19

VIZZARD taki wykres zawsze zostanie w naszej pamięci ;p :spoko:

VIZZARD 10.09.2004 19:58

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

Tak, widziałem ten wykres

Faktycznie ładnie :taktak:

Na szczęście "ładnie" - jest pojęciem względnym

Dla kogoś innego może być inaczej

Ale jak dla mnie obydwa te wykresy mieszczą się w tym zakresie

Dlaczego?

Ano dlatego, że skala potrafi być bardzo duża i nie takie wykresy widywałem

I to na mojej nagrywarce :mruga:

Zapewne także pamiętasz mój wykres, ale dla pewności raz jeszcze go przedstawię

Szczota 10.09.2004 19:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

No a poza tym, to jak dla mnie to bardzo ładnie się wypaliła ta Traxdata

Oby jakość płytek DL była coraz lepsza, a ceny coraz niższe :D

W dosie przerabialem palnik. Najwazniejsze bylo zeby bios byl jak najstarszy. Nowe jakos nie chcialy sie przyjmowac. Po przerobce nagrywalem tylko ta plyte. A wlasnie ta traxdata nie jest czytana na moim necu. Na nim po prostu znika mi nagrywarka z nero :). Na stacjonarce wybrednej tez nie czyta. Powrocilem do 2500A bo myslalem ze na niej mi sie odpali ta plyta. Zreszta na 2500A moge szybciej wypalac gorsze plytki :D

PS Traxdata DL przy zakupie 5 sztuk wychodzi 29zl. www.22.pl - nic jeszcze niekupowalem w tym sklepie, nawet mi na maila nieodpowiedzieli. Zaraz bede palic plytke Mediastore za 1,9zl DVD-R x4 i chce ja wypalic z predkoscia x8. Zapodam za jakies 30 min wykresik. Oczywiscie palone na NEC2500A

slawekj 10.09.2004 19:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Ładnie to DL wypala litek 832S. :taktak:

VIZZARD 10.09.2004 19:10

Cytat:

Napisany przez Szczota
Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL

A czym przerabiałeś 2500A@2510A?

I czy poza DL wypalałeś coś jeszcze po przeróbce?

Jest jakaś różnica w jakości nagrywania/odczytu?

Waldemar54 10.09.2004 18:45

Cześć.
Wtam wszystkich moja nagrywarka to LITE-ONE SOHW 812S(obecnie USON ).
Od dość dawna śledzę to forum i muszę przyznać ,że sporo mnie to nauczyło.
Instalowałem już chyba wszystkie możliwe biosy i poszło już sporo płytek,wyniki były bardzo różne.
U mnie w większości wszystkie (prawie) chodzą, ale na stacjonarnym "Samsung P-145"
beznadzieja (albo nie startuje,albo się zacina )głównie nagrywam filmy z kamery w
"Ulead VideoStudio 8" i używam NERO v6.3.1.20.
Napiszcie jak to wygląda u was i może jakieś porady by się przydały :-)))).
Pozdrawiam.

Szczota 10.09.2004 18:42

Nagralem Traxdate DL ta co byla na allegro. Pamietacie???

No wiec opisze jakie problemy mnie napotkaly. No wiec tak jak gosciu pisal plyta w ogole mu nie chodzila na litku 812@832. Faktycznie u kumpla na tym samym litku z biosem VS0A (jest juz obsluga tej plytki) to byly problemy i w ogole nic nie bylo (tak jak spalona). Na moim Nec 2500A mialem illegal disc ale juz widzial plytke. Musialem przerobic na Nec2510A na biosie 2.16 z obsluga DL. I o to wynik. Test robilem na predkosci x2

K4r0l 10.09.2004 18:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A co to za cudo?
Czym się różni od poprzednich wersji?
Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

Nowy czytnik Toshiba wykonany przez Toshiba Samsung Storage Technologies.
Czym się różni to jeszcze nie wiem, bo na razie cdrinfo.pl nie zapodało testu, tylko mój (prymitywny) na Forum ;]
A napęd pojawił się w sprzedaży w ten poniedziałek :taktak:

VIZZARD 10.09.2004 18:08

Cytat:

Napisany przez K4r0l
świeża Toshiba SD-M1912 ;]

A co to za cudo?

Czym się różni od poprzednich wersji?

Bo dawno w tym temacie nie siedziałem :nie:

UPDATE

OK już znalazłem TU :D

VIZZARD 10.09.2004 17:56

Tak, tak!

Mediastore, Vakoss, Gigamaster, Supratec (najlepszy z tych wszystkich) to raczej dno jakościowe płyt DVD :taktak:

Verbatim jednak nie powinien tak źle wypaść :nie:

Pierwsze co zrób - to wróć do 812 biosu N lub Q i sprawdź jakiś dobry nośnik (Verbatim, TDK)

Jeżeli będzie kicha - to zbierz kilka tych uwalonych płytek i wal do serwisu :worek_tre

Natomiast jeśli będzie poprawa, to wgraj bios 812@832 VS08 lub VS0A

I sprawdź ponownie

Bios VS0B budzi mieszane uczucia i raczej przeważają opinie negatywne niż pozytywne na jego temat

Gdy będzie lepiej - to OK, jeżeli nie - wróć z powrotem do jakiegoś biosu 812

I daj popracować serwisantom, co w efekcie powinno zaowocować nowym napędem :mruga:

K4r0l 10.09.2004 17:46

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To stare wykresy, gdzie jeszcze przez przypadek tak miałem ustawione :taktak:
Nic na to nie poradzę :nie:
Sprawdź zresztą daty - to się przekonasz :D

Zresztą wykres jak wykres
Ale ilość błędów przez to się nie zmienia :mruga:

Co racja to racja- data się zgadza - dawno dawno temu - jak patrzeć w tym wątku :D

Przy okazji, DVD-RW Esperanzy, której nie łyka LiteOn 812@832(który sam ją wypalił), łyknęła świeża Toshiba SD-M1912 ;]

sliniak 10.09.2004 17:46

@Buller
Tak wogóle to w Kprobe speed ustaw na 4x a nie Max i jeszcze raz testuj :)

polakT 10.09.2004 17:13

Cytat:

Napisany przez Buller
witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

Kurcze jak patrze na twoje wykresy mam ochote pojechac w gory ,normalnie polskie tatry

co do wykresow to kup porzadne plytki, a nie w markecie za 0.99 zl(VACOSS) 1,25(MEDIASTORE)- przynajmnie u mnie takie sa ceny,

nawet platinum sa w miare jak za plytke za 1,99zl <-polecam jako tani nosnik

:D a co do verbatima to juz nagrywarce wpadlo nawyk kiepskie palenie i tez spie******** sprawe :D

Buller 10.09.2004 16:13

witam...:)
jak pewnie zauwazyliscie jestem tu nowy...
udalo mi sie dzieki opisom znalezionym tutaj zrobic 812@832 (VS0B)
wszystko bylo ok... do pewnego momentu...:(
od jakiegis czasu plyty DVD nagrywane u mnie nie sa chyba najlepszej jakosci...:(
wyglada to tak, ze (zaznaczam, ze nagrywam glownie div'xy i dane...) pierwsze dwa nagrane filmy sa ok... natomiast reszta nie daje sie ruszyc...:(
zrobilem testy programem KProbe2, ale wygladaja one "troche" inaczej niz te ze zrzutow zawartych w temacie...:(
od momentu pojawienia sie problemow, jedyna plyta, ktora udalo sie nagrac bez bolu (czyt. jest cala czytelna...:) ) to Verbatim DVD-RV 4x
zalaczam zrzuty z KProbe kilku nagranych plyt...
czy ktos zorientowany w temacie moglby rzucic na to okiem i uswiadomic mnie co sie dzieje...?
czy powinienem powoli sie zbierac z nagrywarka do serwisu? (jezeli tak, to gdzie moge znalezc oryginalny bios do palnika - nagrywarka kupiona w maju tego roku), czy moze jest jakas inna przyczyna?
badzo prosze o pomoc... po spaleniu okolo 20 plyt w ciagu 2 dni dostaje juz szalu...:(

zrzuty...

GIGA master DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/GIGA master-R.JPG

MediaStore DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/MediaStore-R.JPG

VAKOSS DVD-R 4x
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/VAKOSS-R.JPG

Supratec DVD+R 4x (cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Supratec+R.JPG

Verbatim DVD-RW 4x (kasowana 2x cala czytelna...:) )
http://www.eyu.neostrada.pl/BullGif/Verbatim-RW.JPG

VIZZARD 10.09.2004 12:58

Cytat:

Napisany przez K4r0l
Znów wykres logarytmiczny :jezyk:

To stare wykresy, gdzie jeszcze przez przypadek tak miałem ustawione :taktak:

Nic na to nie poradzę :nie:

Sprawdź zresztą daty - to się przekonasz :D

Zresztą wykres jak wykres

Ale ilość błędów przez to się nie zmienia :mruga:

legion 09.09.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez MLotek
witam wszystkich po co to zmienaianie mozliwosci litka ?

teraz niby sam sobie odpowiadam tak ale jazda:)

legion 09.09.2004 23:45

Cytat:

Napisany przez pykson

przykro mi ale wydawalo mi sie to smieszne z poczatku ale niech ci bedzie jak chcesz dla ciebie moge miec rozdwojenie jazni ale zapytaj sie admina moze ci pomoze ja nie wnikam w logi

pykson 09.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez legion
o co ci chodzi bo nie rozumie to nie ja jestem mlotek mogl bys sie juz odwalic co :D
mozesz mnie zakablowac do admina mam ci pokazac gdzie sie to robi moze logi sprawdzi jak poprzednio

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39313

legion 09.09.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez pykson
@legion, dobra wiadomosc dla Ciebie, rozdwojenie jazni mozna leczyc :jupi:

o co ci chodzi bo nie rozumie to nie ja jestem mlotek mogl bys sie juz odwalic co :D
mozesz mnie zakablowac do admina mam ci pokazac gdzie sie to robi moze logi sprawdzi jak poprzednio

pykson 09.09.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez MLotek
witam wszystkich po co to zmienaianie mozliwosci litka ?

@legion, dobra wiadomosc dla Ciebie, rozdwojenie jazni mozna leczyc :jupi:

legion 09.09.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez barte_k
TDK 4x palona 4x :taktak:

NAa TDK'u mam zawsze takie wykresy lub lepsze :taktak:

no tak ale u mnie max obciarzenie na kompie juz dwa dni chodzi :) bo film na dvd ciagne:)

B@rtek 09.09.2004 22:11

TDK 4x palona 4x :taktak:

NAa TDK'u mam zawsze takie wykresy lub lepsze :taktak:

B@rtek 09.09.2004 22:09

Cytat:

Napisany przez legion
nagralem platinum8x wypalana 8x ( nie jest tak zle :) ) uzylem cloneDVD2 (wlaczone programy gg,azurek,oraz norton antyvir ) a po tem verba4x:)

Legion mój jest lepszy :jezyk:

legion 09.09.2004 21:27

a teraz verb4x nagr. 4x wlaczone wszystko jak wyzej :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02.