![]() |
Wykres na moje oko ZABUJCZY. Co jest nie tak. Jak mialem Bios VS08 to mialem wyniki w granicy PI=300-500 PIF=60-90 a na tym cos DUZOOO. Please o pomoc
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jutro kupie jakas inna plytke. Moze verbatima lub cos lepszego(drozszego) bo ta kosztowala 3,99 i wtedy nagram jakis film i zobaczymy czy to plytka czy bios, a teraz trzeba czekac moze ktos zdobedzie taka plytke jak moja :D
|
Cytat:
ja bym stawial na plytke. Mialem takie plytki 1 wogole nie dzialala a druga miala tak duzo bledow ze dvd zeby ja ruszyc potrzebowalo naprawde duuuuuuuzo czasu, a kprobe to nawet jej nie widzial. A co dop tego ze lepsze to drozsze to naprawde nie ma nic bardziej mylnego. mowmy lepiej o produktach firmowych. ja nie bede wydawal wiecej niz 3 zl na plytki (platinum dvd+r 8x - 2,96 SZT) |
Cytat:
LITE-ON DVDRW SOHW-832S\H1 T1" on nawet nie rozkreca plyty nie zaczyna nagrywac |
ooo a gdzie kupujesz te plytki Platinum tak tanio??
Ok juz znalazlem na Allegro z przesylka wyjdzie mnie ok 3,05 za 25 sztuk wiec chyba cos takiego moze byc. |
Apropo plytek Media Store... 2 dni temu tez nagralem jedna na biosie VS0A... Pi max bylo cos w okolicach 500, PIF gdzies powyzej 100... Nie nagrywalem wczesniej na tych plytkach jak mialem wczesniejsze biosy, no ale nie wiem czy byloby lepiej. Chyba trzeba by tu ze strategia pokombinowac (kiedys ktos pozmienial dla plyt BENQ... ja tez zmienilem i faktycznie wyniki byly duzo lepsze)
pozdroofki |
Cytat:
bo ten jest niby niekompatybilny :'( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam wszystkich
Dopiero parę dni temu dowiedziałem się, że mogę zflashować mojego Lite-On 812S do 832, dlatego przeglądam ten wątek. Czytam go już parę godzin i wydaje mi się, że już wiem, jak dokonać "upgrade'u". Mam jednak 2 pytania: 1. Skąd wziąć odpowiedniego exe'ka? Na stronie http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html nie ma już plików w stylu 832S.VS04.patched-812S@832S.rar 2. Rozumiem, że jeżeli w przyszłości będę chciał zmienić firmware mojego 812@832 na nowszy z 832, to NIE mogę używać oryginalnego, tylko jakiś zmodyfikowany. Skąd pobrać taki zmodyfikowany exe'k i jak poznać, że to on? Proszę o opowiedź |
Specjalnie do testów dzisiaj kupiłem tańsze płytki +Rx4 po 2zł/szt.
-Media Store -Bulkpaq -Sky. Po kolei będę nagrywał tym samym plikiem 4.33 MB. Test1 - Media Store +Rx4 palona x4. |
Test2 ***8211; Bulkpaq +Rx4 palona x4.
Przy nagrywaniu płytka miejscami odbarwiła się! |
Test3 ***8211; Sky +Rx4 palona x4
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.liteon.bastylia.com/ |
Macie dwie wersje:
Wersja EXE: http://republika.pl/gutek18/832S.VS0A.@GUTEK@.rar Wersja BIN + LTNFLASH 1.24: http://republika.pl/gutek18/VS0A.@GUTEK@.rar Obie wersje potraktowane OmniPatcherem 1.38 razem ze zmianą write strategy. |
wiec ten blad z Scsi to jest rowniez na mojej drugiej nagrywarce...co to moze byc??
|
witajcie
Witajcie.
Chcialem uniknac pisania tego posta - ale jednak sie chyba inaczej nie da. Uprzejmie prosze o pomoc i krotka informacje ktorego biosa wybrac - ktory jest najstabilniejszy i w miare najswiezszy. Moja nagrywarka 812 jest z lutego 2004. Nagrywam glownie na TDK'ach (z duzym przekonaniem o slusznosci mojego wyboru). Wybaczcie zawracanie glowy, ale oto kilka powodow ktore mnie doprowadzily do tej ostatecznosci: - tydzien temu pierwszy raz zerknalem na forum - w ciagu tygodnia przebrnalem przez zaledwie 40 podstron ze 114 - nawal pracy w pracy uniemozliwia mi skuteczne przeszukiwanie zasobow netu - notoryczny brak czasuto juz chyba choroba,.,. Za jakiekolwiek informacje bede bardzo wdzieczny. Uwierzcie mi - jezeli czlowiek nie siedzi w temacie - to z waszych postow jest mu bardzo trudno wyciagnac sedno informacji :) |
@badboy83 czy ten błąd masz po wgraniu mojego biosu, czy po jego wgraniu dalej miga Ci żółtka lampka? Sprawdz czy po wgraniu mojego biosu nagrywarka czyta płytki, jak czyta to przypuszczalnie masz coś z windowsem, że nie mozesz nagrywać, zainstaluj aspi i spróbuj coś nagrać w jakims innym programie np. alcohol 120.
@mmor ja polecam biosa VS0A, umnie najlepiej nagrywa, ale zdania są podzielone. |
Cytat:
Jedyny minus tego wszystkiego jest taki ze bufor od nagrywary skacze mi jak szalony co idzie w parze z b. wolnym nagrywaniem plyt! jezeli mowisz ze to wina windowsa to jak wroce to zrobie kolejnego formata! a teraz witaj urlopie jade odpoczac! ale dzieki za pomoc tobie(bo jedyny bios ktory mi pomogl) i reszcie calej oczywiscie! :jupi: |
a jednak jak podlacze 2 nagrywarke LG 8522B to znowu pojawia sie blad SCSI!! a mialo byc tak pieknie:/
|
Zobacz czy masz włączone DMA dla nagrywarki, jak nie masz to dlatego Ci bufor skacze.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzis kupilem 2 paki 10 BOX Verbatim
jedna paczka Made in India druga paczka Made in Taiwan obie ma tym samym kodzie MCC 01 RG20 zobaczymy co pokaze Kprobe na kazdej znich ale zakladam ze roznice beda. bo juz na DVD+r Verbatima byly znaczace roznice |
Cytat:
a jak masz ustawione w biose plyty glownej tam naprawdopodobniej lezy przyczyna problemow |
Ilość załączników: 1
Zapodam dwa testy. Niestety predkosc odczytu pomimo ustawienia x4 nie trzymala tylko szlo na max. Moze dlatego ze byl robiony test na zwyklym DVD-ROM litka a nie nagrywarce. Przynajmniej bedzie odmiana czyli jak plytka zachowuje sie przy max predkosciach.
Tutaj testowany nosnik to Esperanza DVD-R x4 (gigastore corporation) palona predkoscia x6 a odczyt plyty zakonczyl sie w granicach x9 Dane to film nagrywany z iso. Odczytywalny na wybrednym stacjonarnym DVD |
Tutaj plyta Platinum DVD+R x8 palona x8 (nosnik Ricoch company limited) odczyt zakonczyl sie predkoscia x18 (booktype ustawiony na DVD-ROM) dane to 6 divx
|
wszystko ok juz zadzialala penera...pozdro 4 all ktorzy pomogli
|
no chyba znalazlem odpowiednie nosniki do mojej 832 sa to memorex dvd+r x4 kupilem je za 10 szt 25 zeta i daja w gratisie do tego jedno dvd+rw x4. wlasnie wypalilem rw i wyniki sa super pozniej bedzie wykresik.
|
Następny verbatim +R 4x certified palony 4x.
Dane: film "Sh*ek". http://republika.pl/gutek18/shrekpl.PNG Przy okazji jaki program polecacie do przerabiania filmu na dvdr? Sh*eka przerobiłem CloneDVD, próbowałem Instant Copy 8 ale on przerabia mi wszysto co jest na płycie, a ja chce powybierać co ma na niej być. |
Cytat:
Ale można jeszcze lepiej. Jakość DVD już mnie nie zadawala. Polecam codec VP62 w rozdzielczości 1024x576. To dopiero jakość i kino. Ale bez mocnego zestawu ani rusz. Oczywiście bitrate 8000kb/s. |
Hmm Panowie czyli cos jest nie tak u mnie. To nie plytka?? Moze ten Bios Vip-Edition cos nie tak. No juz nie wiem co robic, czy wgrac Bios od Gutka czy powrocic do VS08??
A co do przerabiania Filmu ja przerabiam programem DVD2SVCD ktory korzysta z TMPGEnc. Robi wlaczane napisy, a przerabia :spoko: Jakosc za***i**a. Polecam!!! |
Wczoraj zrobiłem nagranie TDK +Rx4 na oryginalnym biosie US0Q, VS08, VS0A. Różnice w testach były w granicach błędu (10%). Moim zdaniem wgrywając 812@832 otrzymujemy możliwość nagrywania DL. U mnie poprawy jakości nagrywania nie widać. Najbardziej kapryśnym biosem jest VS0A.
|
slawekj twoim zdaniem ktory bios najlepiej wgrac, bo u mnie ten VS0A tez strasznie kaprysny :jezyk:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Źle sie wyraziłem chodzi mi o program do przerabiania orginalnych DVD na DVDR. @sławekj, jak chcesz zobaczyć dobrą jakość to na satelicie astra 19,2E są testy HDTV, kanał nazywa się Euro1080 ma rozdzielczość 1920x1088. |
Cytat:
|
Hmm wrzuce tescik najtanszej plytki CD-R Titanum 52x palona 40x. Plytka kupiona za 70 Gr i popatrzcie jakie wyniki. czyli cos z wypalaniem DVD jest nie tak albo plytka DVD. Czekam gdy dojda do mnie Plytki Platinum 8x i wtedy potestuje czy cos sie zmienilo
A oto test |
Tak jak pisalem plytka Memorex DVD+R x4 palona x4. Jak dla mnie bomba. wkoncu znalazlem plytki pasujace mi. 2,5 za sztuke
|
Cytat:
|
zobaczymy nastepna wypalilem i wlasnie wrzucilem ja do k-proba. zaraz zamieszcze wykresik
|
no slawekj twoja teoria padla na tej plytce kolejna plytka ta sama, wypalona x4 jest jeszcze lepsza od tej pierwszej. :D
|
Cytat:
|
Cytat:
:D :mruga: |
Cytat:
|
hm ja znalazłem Vakossy w cenie 2 zł za sztuke oczywiście plusy x4
wg. Mnie takie sobie ale zero problemów z odczytem :mruga: Vakoss 1-4x palony x4 451S@832S |
bawilem sie vakossami byly palone na 411 orginalnej i strierdzam ze u mnie byly do dupy. duzo bledow i potrafily zaciac sie nawet w nagrywarce przy odtwarzaniu.
|
Dla równowagi Verbatim x4 palony x4
|
Cytat:
Verbatim x4 palony x4 |
A teraz ja.
Ta sama plytka Media Store tylko DVD-R 1x-4x tylko zmienilem Bios na VS08 i oto wyniki. Na tamtej plytce bylo PI=1400 ^_^ a tu od razu widac roznice. |
Cytat:
|
A to mój Mediastore na przechodzącym już chyba do krainy wiecznych łowów 812
burn x4 |
No i druga płytka Mediastore - tylko palona x4 Nec 2500A 1.07 v2b5
|
Cytat:
|
Prawdopodobnie w poniedzialek dostane Plytki Platinum 8x(Ricoh) i wtedy potestuje na VS08 i na VS0A zobaczymy na ktorym lepiej wypadnie. 8-)
|
Platinum 8x palony 8x
Chyba jest ok.?
|
Cytat:
|
verbatim DVD-R Made In India palony zgodnie z oznaczeniem 4X
z chwile verbatim DVD-R Made In Taiwan |
Cytat:
tu bez wyraznych roznic |
Cytat:
Czy teraz jest OK.? Jeśli nie to prosze o konkrety.. lub linka do Twojej wypowiedzi na ten temat. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
kupilem 10 media store wszystkie kaput i wykres zblirzony(najlepszy z 10u a sprawdzilem 10 sztuk masakra czasu:) ) do tego(nagrane 4X i 2,4X)juz na cielem sie 2 raz i wiecej juz nie scierpie cena tych badziewi 1.60 zl wrocek ale o dziwo wszystkie smigaja w stacjonarce tylko tu sie nasowa pytanie jak dlugo
:bicz: :bicz: :bicz: :bicz: :bicz: :bicz: |
straszna porazka te plytki wole dolozyc 0,9 zl i kupic te memorexy lub esperanze.
|
He he no patrzcie wykres identyczny z moim wykresem :D czyli to byla wina plytek a ten VS0A moze jest i dobry?? A moze poczekam na jakis nowy. Chyba powinien niedlugo pojawic sie :>
|
kolejny memorex x4 palony x4 :D
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
Cytat:
mozna i smialo to zaznaczyc Maximize Sampling Rate Opcja przydatna właścicielom słabszych pecetów. Umożliwia otrzymanie lepszego jakościowo testu poprzez obniżenie zapotrzebowania programu na moc procesora, i skierowania tej mocy na potrzeby samego testu. Posiadacze procesorów o mocy liczonej w gigahertzach mogą zignorować tę opcję i jej nie zaznaczać. |
[QUOTE=mensir67pl]------------------------------------------------
USLYSZANE W SIECI Ta informacja jest nieoficjalna. Zła wiadomość dla wszystkich posiadaczy starszych nagrywarek DVD firmy Lite-On. Jakiś czas temu, jeden z użytkowników forum CD Freaks był zmuszony skorzystać z usług supportu technicznego Lite-Ona. Przy okazji, udało mu się dowiedzieć o pewnej interesującej sprawie. Problem dotyczył jednej ze starszych nagrywarek DVD. Pracownik serwisu poinformował go w mailu, że Lite-On zaprzestał opracowywania nowych wersji firmware'u dla nagrywarek serii 401/411/811. Podkreślamy, że informacja ta jest nieoficjalna, wszystko wskazuje jednak na to, że okaże się prawdziwa. Lite-On od czasu premiery modelu 811S, wypuścił na rynek trzy nowsze generacje nagrywarek DVD a aktualnie jest zajęty pracą nad ostateczną wersją nowego napędu - modelu 1633S. Cała sprawa nie jest niczym niezwykłym - każdy z producentów wcześniej czy później przestaje zajmować się starszymi modelami. Biorąc jednak pod uwagę popularność wspomnianych urządzeń oraz fakt braku naprawdę dobrego firmware'u dla tej klasy nagrywarek, chyba nie jest to coś, co posiadacz takiego sprzętu chciałby usłyszeć. |
To ja teraz zadam pytanie z innej beczki :D
Co powiedzą panowie o jakości nagrywania i w ogóle czy czytnik się lepiej spisuje po wgraniu eeprom'ka od pana zebry :) Komuś coś się polepszyło, pogorszyło na tym przerobionym eeprom'ie ?? pozdrówka :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a po ZEBRZE nic gorzej nic lepiej ale nie mam okazji po testowac na tanich nic lepiej nie pali. :spoko: |
Cytat:
|
Cytat:
W takim razie pozostaje przy moim eeprom'ie, bo po cio zmieniać :mruga: Ps. Jak zwalić (popsuć) obecną wypalare, żeby odesłać ją do serwisu i ewentualnie dostać nowszą ?? :spoko: |
Dobra wiadomość:
"Lite-On IT, jeden z największych tajwańskich producentów napędów optycznych, rozpocznie pod koniec tego miesiąca wytwarzanie 16-krotnego napędu DVD+/-RW. Cena urządzenia ma wynieść około 179 dolarów. Do tej pory Lite-On sprzedał ponad 600 tysięcy 8- i 12-krotnych nagrywarek DVD. Firma przewiduje, iż już wkrótce 16-krotne napędy DVD będą głównym produktem oferowanym przez producenta. W czwartym kwartale tego roku ich miesięczna sprzedaż ma osiągnąć milion jednostek." |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam wgrać oryginalny bios, najlepiej jaki i skąd ?? ;p |
wgraj orginalny bios do swojego napedu nie ma znaczenia ktora wersje najlepiej jak wgrasz ostatnia. pobierz go za strony liteona http://www.liteonit.com.tw/ODD/Engli...e_dvd%20rw.asp
|
Cytat:
|
max do 14 dni roboczych za kazdym razem (ale po 10 dniach roboczych za kazdym razem mialem nowy)
|
Da się coś zrobić żeby te końcówki były lepsze? Esperanza -R palona x4
|
widac ze lipna plytka wiec albo zmien plytki albo sproboj nagrac z polowa predkosc co podana jest na plytce powinno byc lepiej.
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 2
Witam serdecznie wszystkich!
Od dluższego czasu przyglądałęm się temu wątkowi, jak i innym spokrewnionym. Kilka dni temu zakupiłem nagrywarkę SOHW812 i przerobiłem ją BIOSikiem VIP na 832. Wypaliłem do tej pory dwie próbne płytki: TDK DVD+R (certified x4, nagrana x8) oraz TDK DVD-R (nagrana x4). Niestety ani dla jednej ani dla drugiej wyniki z KProbe'a nie były zadowalające. Zamieszczam poniższe wykresy. Wykresy byly robione przy pomocy tej samej nagrywarki co do nagrywania płytek. Mam nadzieję, że mnie jakoś nakierujecie. Na te dwie płytki wypalałem dość cenny materiał, dlatego chciałbym abyście mi poradzili czy powinienem go jeszcze raz nagrać, czy płytka powinna mi przetrwać kilka lat? Nie chciałbym za rok od nowa szukać kompletu STAR TREKów z dzwiękiem AC3 ^_^ . Zauważyłem, że przy oglądaniu z płytek tych filmó od czasu do czasu film przycina się. Spróbuję jeszcze później TDK DVD+R wypalić x4 i załączę wykres. Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam |
Cytat:
Ja mam taki problem z Armagedonem(moj wlasny) uzylem juz wszystkich rodzajow plytek od tdk do verbusi i dalej mam problem w tych samych miejscach sie przycjina rozwiazaniem tego moze byc plytka dwu warstwowa i nie trzeba robic kompresi bo mozliwe ze w niej tkwi blad ale to tylko moje przemyslenia jeszcze musze to sprawdzic dokladnie a szkoda mi plytki dl na kopie tego filmu bo oprucz orginalu mam jeszcze 4 kopie:) |
Ilość załączników: 2
Verbetinki 4x certified (nagrane 4x na VS0A) cena ich we wrocku 2.90 zadowaljaca i jaka jakosc :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:24. |