![]() |
Cytat:
to zeby sie nie nudzilo to moze jak wypalic tanioche DVD-/+ zeby po testach Kprobe BYC zadowolonym jak po TDK czy Verbatimie POzdrawiam :spoko: |
wiecie,co wytlumaczcie mi jedna rzecz...jak to jest ze wszyscy mamy inne eepromy :] bo ja tu czegos nie kumam :]
moj eeprom wyglada tak : http://www.1000lecie.pl/~vip/eeprom1.jpg a to eeprom z 832S od Turboniego http://www.1000lecie.pl/~vip/eeprom2.jpg No i dlaczego po flashu eepromu z 832S mam nadal w pierwszej linijce K/W ?? |
slawek ma ten sam eeprom co turboni wlepial na forum,a ja go nawet gdzies linkowalem :]
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
Przy wgrywaniu są zapisywane dodatkowe informacje każdej nagrywarki. Stąd różnice.
Ważna jest data. I po wgraniu koniecznie restart. |
Cytat:
OKI :spoko: |
ale patrzcie co wylookalem :]
Cytat:
i moje dvdinfopro http://www.1000lecie.pl/~vip/eeprom3.jpg wiec wychodzi na to ze jednak to cholerstwo sie poprawnie wgralo do mojego napedu :D |
Cytat:
Do czego jest wazna ta data ??????? ze maj-owy to najnowszy i najlepszy ??? |
Cytat:
|
Ale checa. teraz mamy wszyscy te same palniki.
|
Cytat:
teraz jak nam padnie naped to idziemy tam gdzie Turboni zawsze chodzi ze swoimi napedami i beda nam wymieniac :D |
Cytat:
nie prawda, nie jest jak mowisz ja nagrywajac na TDK i Verbatim nigdy nie osiagnalem nawet podobnych wynikow jak np. slawekj, przy roznych biosach i roznych konfiguracjach. tutaj masz dowod, a moge ich wystawic znacznie wiecej |
Cytat:
no Faktycznie nie ciekawie a jesli to nie tajemnica jak masz konfigoracje kompa. a i ja wypalam zostawiam min ale to naprawde min programow pracujacy w tle (tak dla zasady) bo nie mysle ze to sa przyczymy zlych wynikow . |
Mógłby ktoś podsumować który bios jest lepszy Vs08 czy Vs0a i z jakimi opcjami w Omni bo tak czytam to forum i raz jest dobrze raz jest źle i nic z tego niewiem a wy juz zaczeliscie pisać o eepromie z 832. Tylko zeby ktos nie napisał że ... jest najlepszy bo najlepiej wypala mu płyty TDK ;)
Pozdrawiam |
Ilość załączników: 2
nie pytalbym o konfiguracje kompa bo to chyba ma male znaczenie. ja mam sp4rzeta troche modyfikowanego sprzed 4 lat. Mam abita ST6, celerona 1,32GHZ, 256Mb RAM, HDD IBM 30GB, Radeona 9000, Liteon 812@832, LG 32x10x40, sounblaster 5.1 live, i wyniki mam ładne, co ale to tez zalezy od biosu np VS08 dlawiło mi się przy predkosci 4x. przy 8 bylo lepiej, ale tez czasem przydlawialo sie, VS0A jest cudnie żadnych problemów, nagrywam plytkę, w tle muzyka z winampa 5 (mocno obciaza kompa i zajmuje mnostwo ramu), do tego excel albo word i jest dobrze
|
Cytat:
|
niom :]
Turboni,sciagnij sobie tylko blokade regionu jeszcze :] (w LtnFlash jest zakladka DVDRPC---->disable) |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1103 |
juz ja sciagnolem odrazu tylko mam odpalony dvd region killer i jak potrzebuje to zmieniam sobie strefy.
|
Duże dzięki za eeprom. 100 lat niech nam żyje!
|
no problemo. Slawej ty masz 812 czy 812@832
|
Cytat:
|
no to super a miales co?
|
Cytat:
|
jestem teraz ciekawy czy bios orginalny trzeba czyms traktowac zeby go wgrac czy lyka orginal?
|
Cytat:
|
No to teraz tak dla podsumowania, żeby nie było :)
Po wgraniu eepromu, mozna wgrać BIOSki od 832s czy trzeba je modyfikować ?? I teraz jaki eeprom, bo ten od @Turboni jak się ściągnie to jest uszkodzone archiwum :( pozdro :D |
no to jeszcze raz eepromik od 832 :D
|
Cytat:
|
slawekj wrzuc na forum swoj stary eeprom od 812S jesli go jeszcze masz ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Po wgraniu tego eepromu w prosty sposób powracamy na fabryczny 812S. Przyjmuje biosy ze strony LiteOn'a.
|
szkoda tylko ze 812 z eepromem od 832 nie przyjmyje orginalnych biosow z 832
|
moze by kto jakies testy zrobil, cos nagral na nowym eepromie, mi sie plyty czyste skonczyly ;]
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ktos juz przetestowal czy wgranie eepromu od 832 znaczaco poprawia zapis ?
Chodzi o porownanie 812 z wgranym eepromem oraz bez - oba na VS0A |
a wgrywal kto bios od NEC'a do 812S ? :)
|
A chłopaki jak bym chciał przerobić fabryczny 832S na Sony 700A. To musze wgrać tylko bios od codeguys i będzie 700A czy eeprom także muszę. No i jak później wrócić na 832S? Bo ltnflash obsługuje tylko liteony a przecież byłby sony więc jak wtedy zrobić? Pytam bo chcę zrobic pare testów na biosie 700A. :)
|
Cytat:
|
Cytat:
masz i testuj :] LiteON SOHW 812S/832S @ Sony DRU-700A V705 |
Cytat:
|
Witam! Mam palnik 812s@832s. Czytając posty i ja chciałem wgrać eeprom do swojego palnika ale lipa. Najpierw zgrałem stary eeprom programikiem Itnflash124. Podglądając go na poczatku jest coś takiego ASCII: L\X ........ . Potem wgrywam plik eeprom z 832s który ma coś takiego ASCII: GYW .............. . Po wgraniu biore odczyt i dalej pokazuje mi L\X............. . Więc jak wgrać ten eeprom żeby przy odczycie było GYW .... ??
|
od wczoraj śledze Wasze zabawy w zmiane EEprom-u i przypomniała mi sie taka sprawa związana z 401@411@811 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...7&postcount=68
czy to nie dotyczy też 812@832 ?? |
tez mi sie tak zdawalo ze bios powiniem byc orginalny. Moze na bios od 812 nalezy zastosowac patcha co byl dla 401,11 i innych ?
|
A gdzie znaleźć tego patha ?
|
Cytat:
Udalo mi sie palnac Esperanze calkiem przyzwoice gdyby nie ta szpila ale zmienie na VS0A i potestuje jak pali na Esperanzach. |
Cytat:
haczyk? Ten który jest w twoim napędzie. |
W eeprom jest wpisany "mnożnik"(tak to nazywamy), w zależności od typu lasera (w 401 były 4 typy, a 411 - 6 typów).
"Bios" nagrywarki odczytuje te dane i ustawia parametry nagrywania i odczytu. Tak tez bylo z cd-rw Liteona jesli pamietacie lasery byly od Wirteca.Sanyo i jezcze jedna nazwa nie pamietam . Przylaczam sie do tezy ze glownym sercem nagrywarki w 80% jest LASER moze ktos wie jak dojsc do lasera (model) bez rozkrecania jesli by to cos ewentualnie dalo. ;) |
Cytat:
1) po kiego grzyba sie z tym cackac ?? :] 2) czym przerobic eeprom ?? :] jesli podmianka eepromu w 812 na eeprom z 832 nie bedzie wnosila zadnych roznic poza zmiana daty to ja dziekuje bardzo i sie wstrzymam :] |
Cytat:
|
WITAM
Tak czytam te posty a nie było mnie tydzień może więcej i coś nowego się pojawiło Chciałem podsumować kilka spraw: 1) Po co wgrywać eeporom od @832 do 812 ? [mam spatchowaną 812@832 z VS04] - jakis nowy efekt ? 2) Czy jest różnica między spatchowanym 812@832 biosem a zastąpieniem go nowym eepromem ( wgranym )? 3) Czy można wgrywać biosy od 832 do 812 z zmienionym eepromem bez koniczności patchowania tego Omni....? 4) Czy jest mozlowość powrotu do 812 z nowego eepromu z 832 ? Jeśli tak to proszę o instrukcję ( wole zapytać niż zabić se napęd) 5) Czy warto wgrywać nowy eeprom ? Dzieki za odpowiedź. |
TESCIK ESPERANZ_Y znienilem teraz na VS0A no nie jest to super ale jest lepiej niz na US0Q przynajmniej obrazkow.
0twarzaj sie bez problemowo na 2 panasonicach(a te to wybredne co do jakosci zapisu) i yamad-e |
panowie po co tyle zachodu i tak 812 to 832 a 832 to 812 przeciesz sa na tym samym silniku co chcecie zrobic z tymi epromami jakis super update 812
|
Cytat:
Esperanza z kołka x4 palona x4 |
Cytat:
|
Cytat:
robie te obrazki czystego przyzwyczajenia wyznacznikem dla mnie jest czy plyta sie odtwarza ;) |
Dla mnie właściwie tesh ;)
|
Eeprom 832s a oryginalny firmware
Witam, tak przyglądam się tej dyskusji i zdaje się że nie wspomniano tu o istniejącej już metodzie ze specjalnie zmodowanym eepromem. Gość który robił to dla 411@811 (wybaczcie, nie pamiętam ksywki) zrobił także mod eeproma 812s aby wchodziły oryginalne firmware dla 832s. Teoretycznie uzyskał 100% zgodność sprzętowo-programową. Była swego czasu głośna dyskusja na ten temat między nim a Code65536 na cdfreaks. Tak więc warto by poszukać tego moda. Wgrywanie oryginalnych eepromów bez zmodyfikowanej sumy kontrolnej nigdy nie da wam 100% zgodności. Z tego co wiem kilku gości na cdfreaks jedzie właśnie na tym modzie i nie narzekają ;)
Pozdrawiam |
djmix,dzieki za info :] gdyby jeszcze chcialo Ci sie poszukac tego watku to byloby super
;] |
polookalem troszke po sieci...
mod nazywa sie Z-MOD albo Zebra-MOD,a jego tworca ma nick'a....tak,Zebra :] narazie znajduje kupe *******kow,ale zero konkretow na temat 812@832 stronka Zebry : http://www.speedlabs.org/ |
tez lukalem i nic nie moge znalezc jest o 401,411 i innych ale o 812@832 mod tylko pobieznie bez zadnych konkretow.
|
Cytat:
tu co tez jest ale nie moge teraz sie roczytywac http://www.atomicmpc.com.au/forums.asp?s=2&c=9&t=7050 i http://www.users.on.net/~zebra/firmware/ ale chyba eeproma zgrywa sie i wysyla jemu on wylicza i odsyla ???? |
a ja mam lamerskie pytanie
ostatnio przefashowalem 812@832 i jakbym chcial powrocic do 812 to mam to zrobic dosowym mtkflashem i biosem *.bin i czy moge wtedy wgrywac juz na ta 812 oryginalne biosy ze strony litka ??? P.S. nie chce mi sie kombinowac a moze juz ktos tak robil spasiba |
sciagnij sobie bios jakis przerobiony ze strony http://codeguys.rpc1.org/index.html ale od 812 i wgraj go a jak bedziesz chcial miec pewnosc ze jak sprzet zacznie ci padac przed oddaniem do serwisu aby nic nie wykryli to zaladu po wczesniejszym zaladowaniu jakiegos przerobionego biosu od 812 jeszcze raz bios tylko orginal ze stronki liteona.
|
a teraz troche z innej beczki plytka cd za 90gr. dla mnie ok
|| |
czyli ja mniemam i dobrze skumalem na przerobiony 812 da sie zarzucic "liteonowski" z ich stronki
|
Cytat:
odeslal mi mensie67pl_832S_CHECKSUM i i.) Pop the new EEPROM onto your 812S using LTNFlash 1.24 or greater using the EEPROM tab. LOAD, then WRITE. Wait for programming to finish. ii.) Use the FLASH tab in LTNFlash with the 812S Selected to UPDATE the firmware. Select the UPDATE BOOT CODE button, select the UPDATE box and then browse to the VS04.bin or VS05.bin (or even VS0A.bin) file of your choice. iii.) Wait for the FlashROM to finish programming, then power cycle your hardware NOTES: * DO NOT USE HACKED FIRMWARE to flash onto the drive when loading the .bin. Use a REAL firmware such as the native VS03.bin or VS04.bin. Another method would be to load the VS03.bin, then download the official VS0A from LiteOn's web page and flash using this. * After using this method of upgrade - you have a REAL 832S. All new firmware's will work, no matter WHAT they do to the protection mechanisms. You are IMMUNE to any of the crossflash issues. ^_^ HAVE FUN! niech ktos to skuma na nasze (jestem mocno zajety) rozni sie tylko 2 komorkami 100 i 108 reszte identyczne |
Z kontaktowałem się z ps.Zebrą i mam zmodyfikowany eeprom 812S. Działa poprawnie i przymuje biosy 832S ze strony Liteona. Uwaga. Zebra prosi o honorowy datek. Poddaje to pod dyskusje.
|
Cytat:
a ja tez dostalem mensie67pl_832S_CHECKSUM od ps.Zebra ja widac wyzej :peace: |
tez napiselem do Zebry i juz mam przerobiony EEPROM :]
ale ja chcialbym wiedziec jak on to modyfikuje ,a nie tylko wgrac gotowca :] |
Cytat:
|
[QUOTE=slawekj]Ja też, ale z załącznikiem karty płatniczej. Zrozumiałem to jednoznacznie. Chcę być wobec niego honorowy.[/QUOTE
Jak Cie stac to walnij mu z 50 eur mniej nie wypada?????? a bo zapomnialem ja dostalem bez zalacznika karty płatniczej |
Cytat:
Moze to byle czlonek Liteona albo fan MarkiLITEON no musi miec program (tylko skad i jaki) |
Z-Mod dziala swietnie,wlasnie mam wgrany orginalny VS0A ze strony litka :]
|
Cytat:
tez sie stalem posiadaczem 823 (luty) 2004 z orginalny VS0A ze strony litka i co teraz bedziemy Cwiczyc :uscisk: POzdrowienia :spoko: :spoko: :spoko: |
No to wypijmy zdrówko za ps.Zebra! :sluze:
|
Cytat:
Zebra to dość znana osobistość w świecie Liteona. Wsławił się już poprzednim modem 401@411@811. Teraz przerabia 812s@832s jego kolejną wersją. Twierdzi że jest to programik opracowany przez niego. Raczej należy w to wierzyć. Parę razy natknąłem się na forum jak prosi ludzi o przysłanie ich eepromów. Zbiera ich kilkanaście/dziesiąt, analizuje ich budowę, patrzy czym się różnią tworzy wzorce, po czym pisze ten program. Działa on tak: skanuje budowę twojego przysłanego eepromu, a następnie wylicza sprzętową sumę kontrolną odpowiednią dla tego konkretnego modelu. Dlatego też raczej nie powinno się stosować czyjegoś z-modowanego eepromu, ponieważ dane kalibracyjne mogą być inne niż dla twojej nagrywarki i okaże się że nagrywa bardzo źle, albo w ogóle. Przykład tego miałeś, kiedy okazało się że nagrywaki z różnych okresów produkcji są bardziej lub mniej podatne na hack firmware od code65535. Chociaż jeśli któryś z kolegów udostępni swój z-modowany eprom, to pewnie znajdą się chętni żeby go przetestować :) |
Myślę, że każdy kto wyśle na zeb_z_1@hotmail.com swoją kopię eepromu to dostanie zmodyfikowaną.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Chociaż WELCOME! Czy tylko bios wysyłasz i dostajesz? :D |
bios
tez wysłałem do zebry swój EEPROM, ale jak go juz bede mial to jak go wgrać? teraz mam wgrany VS0A, i mam od razu wgrac EEPROM i póżniej Vs0a ze strony Litona? czy jakos inaczej mógłby ktoś opisać, bo ang słabo znam.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ponawia moje pytanie co wam da koledzy ten eprom naklejki na obudowie palnika nie zmienicie a nagrywarki niczym sie nie roznja a z wlasnego doswiadczenia wiem ze orginalne bioski ze strony litka nie sa rewelacja dopiero po przerobieniu ich przez specow mozemy sie cieszyc pelna wydajnascja wypalrki a tak po za tym w testach 832 i 812 niema zadnej roznicy jedynie w tym ze 832 odrazu po kupnie maja zaimplementowane spalnie DL
niewiem moze myslicje ze w kprobe beda wyniki o wiele lepsze od tych co robilscie na 812@832 wiec powiem wam ze watpie w to ale pobawic sie kazdy moze troche lepiej troche gozej a i tak nosnik pokaze ci ze nagranie tej samej plyty nie jest rowne plycie z tego samego opakowania :) |
Cytat:
|
Lite on
Ilość załączników: 2
czy ktos mial juz taki porblem ? mam to z kazda wersja biosu
|
Cytat:
|
ja tez nie mialem jak nie uda ci sie go wgrac ltnflashem to moze pod dosem mtkflashem i biosem w pliku bin
|
jak wysyłam do tego gościa od eeprom'u ( Zebra czy jak mu tam) to jak w nazwie eepromu który mam mu wsyłas trzeba wpiać date. Czego to ma być data ?
"YOURNICK_812S_EEPROM_DATE.BIN" I czy musze wracać do starej wersji 812s czy mogę ten nowy eeprom wgrać na mojego 812@832 VS0A ?? |
Pewnie na dniach bedzie dostepny mod. A mowilem wczesniej o eppromie to nikt mnie nie sluchal (przytoczylem 401@811)
Nic tylko czekac az bedzie ogolnie dostepny... pewnie znow bedzie wszystko zahaslowane i usuwane przez firme lite-on |
Cytat:
Datę eepromu możesz odczytać np. Nero lub DVDinfopro. Pierwsze cyfry numeru. |
oko udalo sie ale...
okej udalo sie ale chcialbym wprowadzic ten bios _51s@832s_Readingx8_Auto-Bitsetting, a nie mam do niego .bin ( z instala jest dalej kaplica )czy ktos uprzejmy moze mi pomuc i dac namiar na ten plik ?
|
jaki model masz nagrywarki?
|
lite on
Model lite on sohw - 812s teraz z biosem us0j
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Zawsze można na tym forum liczyć na szybka i fachową porade :) Jeszcze raz thx.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:48. |