Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

chris60 15.07.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez PoCoZyc
Panowie jak sprawdzić czy płyta została poprawnie wypalona jako DVD-ROM ?
Wypalam płytki DVD Decrypterem w tle pracuje BookType !
LiteOn 812@832 Bios 08
PZD

Możesz w Nero w opcji informacja o nośniku. Jeżeli w omnipatcherze zaznaczysz opcję Enable auto bitsetting, to nie musisz używać Booktype.

_Vip_ 15.07.2004 18:04

Cytat:

Napisany przez PoCoZyc
THX :spoko:

nie ma sprawy :]

BTW - DVDInfoPro jako jeden z nielicznych naprawde dobrze kasuje nosniki RW

Juitsu 15.07.2004 18:42

jak moge wrócic do oryginalnej wersji firmware. przerobilem mojego ldw 851s na sohw 832 i plyte dvdrw widi jako dvd+r. Kopii nie zrobilem. Chce wgrac jakiegos do ldw851s

l3c!@k 15.07.2004 20:09

Cytat:

Napisany przez Juitsu
jak moge wrócic do oryginalnej wersji firmware. przerobilem mojego ldw 851s na sohw 832 i plyte dvdrw widi jako dvd+r. Kopii nie zrobilem. Chce wgrac jakiegos do ldw851s

http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp

sciągnij jakiś do swojej i po prostu odpal

slawekj 15.07.2004 20:12

Cytat:

Napisany przez Juitsu

Kliknij http://dhc014.rpc1.org/Files/DVDR/LDW-851S_GS0Kb.zip ,rozpakuj i wgraj do omnipatcher'a zaznaczając trzy ostatnie pola. Zapisz w pliku GSOK.bin. Za pomocą LtnFlash w zakładce Flash zaznacz Update wczytaj plik GSOK.bin i kliknij przycisk Go. Jeżeli proces aktualizacji przebiegnie prawidłowo, na ekranie zobaczysz komunikat Done. Zamknij system i ponownie uruchom komputer. Powinno być dobrze.

VIZZARD 15.07.2004 20:13

Ilość załączników: 4
Cytat:

Napisany przez Juitsu

Właściwie to mógłbym ci powiedzieć: "SZUKAJ !!! - było!" ((

Ale ostatnio sam siebie zadziwiam siłą spokoju, więc patrz i ucz się - wiecznie żył nie będę! :D

Wystarczy ściągnąć, rozpakować, uruchomić co chcesz - i już masz 851 z biosem jaki chcesz :taktak:

Turboni 15.07.2004 20:29

VIZZARD jaki ty jestes dobry, miekniesz na starosc czy moze to wakacje ?
||

K4r0l 15.07.2004 20:30

Cytat:

Napisany przez sliniak
Sebastian997 nie wziołeś jeszcze jednego pod uwage, po zmianie DVD+R czy DVD+RW na DVD-ROM w większosci przypadków na otwarzaczach DVD komputerowych zwiększy się prędkosć odczytu. Ja mam starą Toshibe SD-M1612 kótra nie czyta plusów a minusy koszmarnie wolno za to DVD-ROMy biegają że hej. Jeżeli się myle to mnie poprawcie. Pozdrawiam

Ja mam taką Toshibę z (teraz) FW J808 i czyta(czytała) DVD+R zawsze.

Zbychog2 15.07.2004 20:32

Do VIP-a niestety, komp nie widzi nic. :nie:
Ps: patch`a ściągnołem od xux84 i to chyba był ten błąd....?!

VIZZARD 15.07.2004 20:58

Cytat:

Napisany przez Turboni
VIZZARD jaki ty jestes dobry, miekniesz na starosc czy moze to wakacje ?
||

Ani jedno, ani drugie :mruga:

Przez całe życie uczymy się wszystkiego, czasami trzeba też i cierpliwości :glaszcze:

Ale nie mów, że ciebie to nie wkurza, jak wchodzi gość i pisze:

"Siema. Jestem tu nowy i chcę kupić nagrywarkę. Czy opłaca się inwestować w DVD? A jeżeli tak to co wybrać: Liteona 832 czy Toshibę SD-R5272 ?"

A ty piszesz: "Kup Neca"

A gość: "Ale czy da się go przerobić na DLa?"

A ty: "Da da - zobacz tu na forum już płyty nagrywali!"

A gość: "Taaaak? A jaki bios najlepszy?"

Co ty na to?

Nic?

A po dwudziestym piątym razie?

:bicz: :taktak::taktak::taktak::taktak::taktak:

Turboni 15.07.2004 21:11

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ani jedno, ani drugie :mruga:

Przez całe życie uczymy się wszystkiego, czasami trzeba też i cierpliwości :glaszcze:

Ale nie mów, że ciebie to nie wkurza, jak wchodzi gość i pisze:

"Siema. Jestem tu nowy i chcę kupić nagrywarkę. Czy opłaca się inwestować w DVD? A jeżeli tak to co wybrać: Liteona 832 czy Toshibę SD-R5272 ?"

A ty piszesz: "Kup Neca"

A gość: "Ale czy da się go przerobić na DLa?"

A ty: "Da da - zobacz tu na forum już płyty nagrywali!"

A gość: "Taaaak? A jaki bios najlepszy?"

Co ty na to?

Nic?

A po dwudziestym piątym razie?

:bicz: :taktak::taktak::taktak::taktak::taktak:

Masz racje-zgadzam sie w 100% ale po co jest taki przycisk "szukaj" lub jak jest jakis topic na dany temat to chyba wypadaloby go przeczytac od postu nr 1 do ostatniego a dopiero zadawac pytania (powinno byc wtedy mniej bzdurnych pytan i wypowiedzi).
My tu gadu gady a ja jestem bez nagrywarki i nie moge doczekas sie kiedy dostane nowa (wypalil bym juz cos, az rece sie pala do zabawy z nowym napedem)
||

Wicio666 15.07.2004 21:21

Powtarzam moją prośbę:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć patrząc na wykres wykonany w kprobe kiedy wypalona płytka jest dobrze nagrana a kiedy źle. Jakie powinny być wyresy. Czemu na niektórych wykresach jest Pi, PIF; a na innych C1, C2 ????
Pomóżcie !!!!!!!!

Turboni 15.07.2004 21:24

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Powtarzam moją prośbę:
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć patrząc na wykres wykonany w kprobe kiedy wypalona płytka jest dobrze nagrana a kiedy źle. Jakie powinny być wyresy. Czemu na niektórych wykresach jest Pi, PIF; a na innych C1, C2 ????
Pomóżcie !!!!!!!!

zacznijmy od tego jak uzywasz k-probe versja 2.2.2 lub 2.2.3 i sprawdzasz plytki dvd to PI max = 280 a PIF max = 4 przy ustawieniach predkosc odczytu x4 a PI-8, PIF-1 a jak sprawdzasz plytki CD to masz C1 i C2.
||

VIZZARD 15.07.2004 21:25

Cytat:

Napisany przez Turboni
Masz racje-zgadzam sie w 100% ale po co jest taki przycisk "szukaj" lub jak jest jakis topic na dany temat to chyba wypadaloby go przeczytac od postu nr 1 do ostatniego a dopiero zadawac pytania (powinno byc wtedy mniej bzdurnych pytan i wypowiedzi).
My tu gadu gady a ja jestem bez nagrywarki i nie moge doczekas sie kiedy dostane nowa (wypalil bym juz cos, az rece sie pala do zabawy z nowym napedem)
||

:tak!:

BTW: W topicu: "Moj Nec - tragedia" Bajbus_35 użył takiego sformułowania w tym poście:

"... poza tym podziwiam co poniektórych :wow: skąd biorą
czas na te testy, no chyba, że tylko po to kupili nagrywarkę :fiu:"

Mam dziwne wrażenie, że mówił o tobie .... :D :spoko:

sliniak 15.07.2004 21:28

Cytat:

Napisany przez K4r0l
Ja mam taką Toshibę z (teraz) FW J808 i czyta(czytała) DVD+R zawsze.

A jaką wersje miałeś napędu (revA),B czy C. Ale mam prośbe jeżeli miałeś wersje A to podrzuć mi linka skąd ściagłeć ten bios lub inny którym mam szanse to zrobić. Pozdrawiam

legion 15.07.2004 21:28

Cytat:

Napisany przez Sebastian997
Nieprawda, zmiana bitsettingu NIE GWARANTUJE tego ze tak wypalona plyta bedzie sie czytala w KAZDYM stacjonarnym odtwarzaczu. Taka zmiana tylko zwieksza kompatybilnosc z NIEKTORYMI stacjonarkami (a takze ze starszymi komputerowymi czytnikami DVD). Uzywajac jeszcze prostszego jezyka, zmiana booktype zwiekszy (i to bardzo znacznie) szanse na prawidlowy odczyt w niektorych odtwarzaczach, ale nie da takiej pewnosci ! I nawet na tych "niektorych" moze sie zdarzyc ze jedna plyta ze zmienionym bisettingiem bedzie sie czytala, a inna wcale nie. No i oczywiscie booktype dziala na plytach DVD+R i DVD+RW

ja nie napisale o jakies gwarancji! jak zle wypalisz plytke to i booktype ci nie pomoze a tak po za tym nawet producent dolaczajac bt pewnie stwierdzi ze to po moze przy nagrywarkach litka by plytka po nagraniu byla uniwersalnym nosnikiem a nie badziewiem ktore losowo wybiera dzialanie w poszczegolnych napedach.
P.S
Pewnosci nigdy niema jest tylko wiara w to ze wypalisz plytke i bedzie dzialac :)

Turboni 15.07.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
:tak!:

BTW: W topicu: "Moj Nec - tragedia" Bajbus_35 użył takiego sformułowania w tym poście:

"... poza tym podziwiam co poniektórych :wow: skąd biorą
czas na te testy, no chyba, że tylko po to kupili nagrywarkę :fiu:"

Mam dziwne wrażenie, że mówił o tobie .... :D :spoko:

nie ma takiej mozliwosc aby mowil o mnie przeciesz moich testow jest zdecydowanie bardzo malo na forum wporownaniu do innych, a jesli chodzi o testy i czas na nie to od czego jest wieczor przy kompie z piwkiem w reku.
||

VIZZARD 15.07.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez Turboni
nie ma takiej mozliwosc aby mowil o mnie przeciesz moich testow jest zdecydowanie bardzo malo na forum wporownaniu do innych, a jesli chodzi o testy i czas na nie to od czego jest wieczor przy kompie z piwkiem w reku.
||

O to, to :piwko2:

Oczywiście to był joke, który nasunął mi się po twoim tekście o zabawie z napędem

Chyba, że miałeś na myśli jakąś inną zabawę :szybksex: :D

Turboni 15.07.2004 21:44

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
O to, to :piwko2:

Oczywiście to był joke, który nasunął mi się po twoim tekście o zabawie z napędem

Chyba, że miałeś na myśli jakąś inną zabawę :szybksex: :D

no to :piwo:

Zbychog2 15.07.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie panikuj. Pomożemy. Jaki oryginał napędu?

Wersja 812S box z marca ,jeśli Ci o to chodzi , dzięki za zainteresowanie.

robertcik1972 15.07.2004 22:29

chce nagrywac dvd rom mam liteon 812 s prosze o pomoc

robertcik1972 15.07.2004 22:30

dokładnie co mam wgrać

_Vip_ 15.07.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez robertcik1972
dokładnie co mam wgrać

naucz sie szukac informacji na forum !!

ludzie ile mozna o tym samym klepac ???

_Vip_ 15.07.2004 22:37

Cytat:

Napisany przez Zbychog2

sprawa jest trudna ale wykonalna

gdy masz podlaczona nagryware do kompa to mozna swobodnie uruchomic komputer czy komp sie zatrzymuje przy detekcji portow IDE ??

Musisz w biosie plyty glownej wylaczyc kanal IDE na ktorym masz nagrywarke (przelaczyc na NONE),komp powinien normalnie przejsc detekcje IDE

nastepnie kozystajac z dosowego MTKFlash'a wgrywasz biosik w np. VS08.bin (do zessania tu : http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08.bin )

tu masz dokladny poradnik co zrobic i linki do MTKFlash'a : http://dhc014.rpc1.org/howto.htm

Na samym dole masz generator komendy ,ktora bedzie Ci potrzebna do aktualizacji napedu.

Jak nie bedziesz czegos kumal to pisz :mruga:

slawekj 15.07.2004 23:59

Powracam do zagadnienia Book Type. W serwisie poświęconym zagadnieniom związanymi z napędami optycznymi CDRLab.pl http://cdrlab.pl/index.php?name=PNph...iewtopic&t=519 jest napisane "Opcja Write Now ! w menu Tools / Book Type, pozwalająca na natychmiastową zmianę znacznika book type dla płyt DVD+RW (i tylko +RW). Uwaga: aktualnie, funkcja ta oferowana jest jedynie przez firmware VS05 dla modelu SOHW-832S. "
Proszę o dyskusję bo z moją oceną nie zgadzano się.
Pozdrawiam.

_Vip_ 16.07.2004 00:25

no i znowu zaczynasz gadac o *******ach...

czytales to - " pozwalająca na natychmiastową zmianę znacznika book type"

wez chlopie sie troche zastanow o czym piszesz.Bitsetting mozna modyfikowac dla nosnikow +R i +RW

EOT

BTW - prosze,nie powracaj juz do zadnych zagadnien i nie zapraszaj do takich dyskusji.Temat bitsettingu byl walkowany juz multum razy

mensir67pl 16.07.2004 00:27

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez mensir67pl
kupilem TAKIE cudo niby to SONY(2X) ale strzezcie sie cena juz mowi za siebie 1.50 pln :-o

-------------------------------------------------------
Jest sukces i strategia zapisu DZIALA (fakt 6 plytek poszlo do kosza nim doszlem do optymalnego wyboru)
BENQ 2x (SONY) zmienilem na MCCRG200 i oto rezultaty :spoko:

sorry ze wjezdam nie w te watki ale warto testowac i wiedziec ;)

slawekj 16.07.2004 00:31

Przepraszam, próbowałem. Udało mi się tylko przy +RW.
Może coś źle mam ustawione.

_Vip_ 16.07.2004 00:32

alez prosze bardzo

poczytaj troche o zagadnieniach jak bitsetting i funkcji auto-bitsetting

_Vip_ 16.07.2004 00:40

dla swietego spokoju odpalilem dvdinfopro

http://www.1000lecie.pl/~vip/bitsetting.jpg

i skonczmy na tym temat booktype'a

Sebastian997 16.07.2004 00:41

Cytat:

Napisany przez sliniak
Sebastian997 nie wziołeś jeszcze jednego pod uwage, po zmianie DVD+R czy DVD+RW na DVD-ROM w większosci przypadków na otwarzaczach DVD komputerowych zwiększy się prędkosć odczytu. Ja mam starą Toshibe SD-M1612 kótra nie czyta plusów a minusy koszmarnie wolno za to DVD-ROMy biegają że hej. Jeżeli się myle to mnie poprawcie. Pozdrawiam

Mozliwe, calkiem mozliwe

mensir67pl 16.07.2004 00:41

do Zbychog2

tacka sie wysowa czy totalnie nie zyje

poczytaj tu po maszemu http://seba.wsm.wielun.pl./ratowanie.htm

slawekj 16.07.2004 00:43

Zwracam honor. Nie miałem racji.

mensir67pl 16.07.2004 01:03

Cytat:

Napisany przez slawekj

Z.... Cie wzywa na bit setting :spoko:

POzdrawiam ;)

legion 16.07.2004 01:34

Cytat:

Napisany przez slawekj

no wrescie

Sebastian997 16.07.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez legion
ja nie napisale o jakies gwarancji! jak zle wypalisz plytke to i booktype ci nie pomoze a tak po za tym nawet producent dolaczajac bt pewnie stwierdzi ze to po moze przy nagrywarkach litka by plytka po nagraniu byla uniwersalnym nosnikiem a nie badziewiem ktore losowo wybiera dzialanie w poszczegolnych napedach.
P.S
Pewnosci nigdy niema jest tylko wiara w to ze wypalisz plytke i bedzie dzialac :)

Nie napisales o gwarancji ? To jak to mozna zrozumiec ? No bez przegiec, poczytaj jedno i drugie, to dwie twoje wypowiedzi

Cytat:

Napisany przez legion
...book 1.6 powoduje to ze jak przerobisz + na dvd-rom bedzie dzial w kazdej stacjonarce i nie bedzie z nim problemow nawet jak beda bledy po prostu z gownianej plytki...

A ja dodam tylko ze nawet prawidlowo wypalona plyta moze sie nie czytac w stacjonarnych odtwarzaczach. Owszem, zmiana booktype jest bardzo wazna, i w wiekszosci przypadkow pomaga, ale nie zawsze. Zeby nie byc goloslownym podam przyklad z jednego z polskich serwisow. Otoz testowany byl naped 832S. Wypalono dwie plytki Verbatim DVD+R9. W jednaj zmieniono bitsetting, w drugiej nie. W trzech stacjonarkach obie plyty byly rozpoznawane i odtwarzane tak samo, bez wzgledu na booktype. W dwoch stacjonarkach tylko plyta ze zmienionym bitem na DVD-ROM zostala rozpoznana i odtwarzala sie. Ale teraz uwaga - w jednym przypadku zmiana booktype niczego nie zmienila. Dotyczylo to odtwarzacza Kiss DP-1504. Zarowno plyta ze zmienionym bitem jak i z oryginalnym nie dala sie odczytac. Jeden przypadek na szesc to wystarczajaco duzo zeby nie ignorowac tego faktu i nie stosowac uogolnien. Dodam tylko ze samemu tez mialem okazje sie o tym przekonac. Mam dwie plytki DVD+RW produkcji Philipsa. Niezaleznie od tego jakbym ich nie nagral, czy ze zmienionym booktype czy tez nie, i tak nie dadza sie odczytac w stacjonarnych odtwarzaczach Samsung'a i Clatronic'a (numerki modeli moge podac pozniej, teraz jestem w pracy). Za to nie ma problemow z DVD+RW Verbatima, po zmianie bitu dziala bez problemow

VIZZARD 16.07.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez robertcik1972
chce nagrywac dvd rom mam liteon 812 s prosze o pomoc

No widzisz Turboni :blee:

Nie muszę nawet wymyślać :bicz:

legion 16.07.2004 11:34

Cytat:

Napisany przez Sebastian997
Nie napisales o gwarancji ? To jak to mozna zrozumiec ? No bez przegiec, poczytaj jedno i drugie, to dwie twoje wypowiedzi

A ja dodam tylko ze nawet prawidlowo wypalona plyta moze sie nie czytac w stacjonarnych odtwarzaczach. Owszem, zmiana booktype jest bardzo wazna, i w wiekszosci przypadkow pomaga, ale nie zawsze. Zeby nie byc goloslownym podam przyklad z jednego z polskich serwisow. Otoz testowany byl naped 832S. Wypalono dwie plytki Verbatim DVD+R9. W jednaj zmieniono bitsetting, w drugiej nie. W trzech stacjonarkach obie plyty byly rozpoznawane i odtwarzane tak samo, bez wzgledu na booktype. W dwoch stacjonarkach tylko plyta ze zmienionym bitem na DVD-ROM zostala rozpoznana i odtwarzala sie. Ale teraz uwaga - w jednym przypadku zmiana booktype niczego nie zmienila. Dotyczylo to odtwarzacza Kiss DP-1504. Zarowno plyta ze zmienionym bitem jak i z oryginalnym nie dala sie odczytac. Jeden przypadek na szesc to wystarczajaco duzo zeby nie ignorowac tego faktu i nie stosowac uogolnien. Dodam tylko ze samemu tez mialem okazje sie o tym przekonac. Mam dwie plytki DVD+RW produkcji Philipsa. Niezaleznie od tego jakbym ich nie nagral, czy ze zmienionym booktype czy tez nie, i tak nie dadza sie odczytac w stacjonarnych odtwarzaczach Samsung'a i Clatronic'a (numerki modeli moge podac pozniej, teraz jestem w pracy). Za to nie ma problemow z DVD+RW Verbatima, po zmianie bitu dziala bez problemow

jak bedziemy sie tak lapac za slowka nic z tego nie wyjdzie ja napisalem jak jest z bt i do czego sluzy nie bede polonizowal z toba na temat tego czy ktos w laboratorium nagral + czy rom i czy poszedl czy nie na jakies stacjonarce to juz tylko zalezy od nosnika lub stacjonarki
Jeszcze raz napisze ze bt i tym podobne programiki robia z dvd(+) tloka napewno jak pojdziesz do wyporzyczalni spotkasz sie z jakims filmem ktory ci nie pojdzi w stacjonarce ja osobiscie wypalilem juz tyle plytek roznego typu i zawsze z bt nie bylo z nimi problemow a udostepnialem je oraz nagrywalem znajomym i nikt jeszcze mi nie powiedzial ze nie dziala.
Wiec testy same mowia za siebie ze bt pomaga wielu przypatka przy + bo nie wszystkie stacjonarki czytaj poprawnie + a zmiana ich na rom doprowadza do tego ze dzialaja
- sam mialem taki proble z moja stacjonarka sony dvp-s336 nie zawsze je czytal a po uzyciu bt problem calkowicie zniknol.

Nie mowie ze po zmianie przez bt + na rom moze cos nie dzialac jezeli to robili w laboratorium :) to pewnie maja racje ale zasady i dzialnia bt oraz tego co robi z plytka nie zmienisz ani nie podwarzysz wiec spor moim zdaniem nie jest istotny poniewasz nic nie jest doskonale.

http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=4106163220
pomaga przy starszych stacjonarkach ale przy nowych tez

:spoko:

VIZZARD 16.07.2004 11:46

Cytat:

Napisany przez slawekj

To wprost niemożliwe! :wow:

Tyle przeczytanych Enterów, Chipów, Komputer Światów, ect,. ect.... :O

Literatura polskojęzyczna oraz zagramaniczna :tak!:

I taki zonk? :zawstydz: :glaszcze:

Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli :taktak:

Niektórzy nie mają na to żadnych szans :nieee:

slawekj 16.07.2004 12:04

To fakt. Dałem plamę. Może za dużo czytam. Ale to dzięki forum jestem mądrzejszy.
Duże dzięki.

Szczota 16.07.2004 12:21

Cytat:

Napisany przez slawekj
To fakt. Dałem plamę. Może za dużo czytam. Ale to dzięki forum jestem mądrzejszy.
Duże dzięki.

Gazet komputerowych nie czytam juz chyba 4 lata bo tam same glupoty pisza albo to co ja juz wiem. A jak czytasz same takie *******y (czesto w innej gazecie na ten sam temat ale calkowite sprzecznosci) to pozniej tak jest...

chris60 16.07.2004 12:27

Ilość załączników: 1
Płyta Verbatim DVD+R palona 4x na Liteon 812S@TEAC DV-W58G-A

Wiadro 16.07.2004 12:42

Witam :D

Nieźle zaśmiecony jest już ten topic (( stał się bardzo nieczytelny.

Postanowiłem w końcu zmodować moją 812s ale nie wiem, którego pachera użyć (mówię o tych zmodowanych). Chciałem użyć ten od _Vip_a ale ni umiałem się doszukać jakich opcji użył w Omni. Może ktoś mi napiszę (najlepiej jakby to był sam _Vip_ :mruga: ).

Druga sprawa: mój napęd jest z lutego, czy ktoś próbował modować już taki napęd?

I apel: nie zaśmiecajmy takich dobrych topików.

VIZZARD 16.07.2004 12:42

Cytat:

Napisany przez Szczota
Gazet komputerowych nie czytam juz chyba 4 lata bo tam same glupoty pisza albo to co ja juz wiem. A jak czytasz same takie *******y (czesto w innej gazecie na ten sam temat ale calkowite sprzecznosci) to pozniej tak jest...

Miało to sens wtedy, gdy komputery dopiero wchodziły do użytku powszechnego - wtedy redaktorzy X i Y urastali do rangi guru.

Dziś, gdy wielu ludzi podchodzi do komputera z pasja - nie tylko by włączyć, napisać notkę w Wordzie i wyłączyć - można dzielić się swoją wiedzą, spostrzeżeniami i doświadczeniami.

Uważam więc, że jeżeli gdziekolwiek obecnie w najbardziej wiarygodny i dostępny sposób można zdobyć wiedzę - to właśnie na takich forach. :taktak:

Bo nie tylko można czytać, ale i wbić się w dyskusję, a wiedza dostarczana jest z "pierwszej ręki" - czyli od bezpośredniego użytkownika komputera. :pisze:

I właśnie jedną z wielu zalet tej wiedzy jest fakt, że fakes i jokes od razu są weryfikowane - i dobrze - bo wielu już magików czarować tu chciało. :zawstydz:

cobreti 16.07.2004 12:45

:piwo: jeeeee. Dzieki dzieki. Z pomoca tego forum(a duzej pomocy Jollo :]) przerobilem swoja nagrywareczke Lite-On SOHW 812S na 832S VS08.
Wszystko dziala Extra. Nagrywarka z Kwietnia 2004. Jak ponagrywam jakies plytki to cos umieszcze na stronce. Wielkie dzieki :spoko:

VIZZARD 16.07.2004 12:48

Cytat:

Napisany przez Wiadro
Witam :D

Nieźle zaśmiecony jest już ten topic (( stał się bardzo nieczytelny.

Postanowiłem w końcu zmodować moją 812s ale nie wiem, którego pachera użyć (mówię o tych zmodowanych). Chciałem użyć ten od _Vip_a ale ni umiałem się doszukać jakich opcji użył w Omni. Może ktoś mi napiszę (najlepiej jakby to był sam _Vip_ :mruga: ).

Druga sprawa: mój napęd jest z lutego, czy ktoś próbował modować już taki napęd?

I apel: nie zaśmiecajmy takich dobrych topików.

Muszę cię zmartwić, bo _Vip_em nie jestem :D ale gdybyś dokładniej przeczytał, to ...

Zresztą - w biosie _Vip_a są zaznaczone wszystkie możliwe opcje - łatwo to sprawdzić wrzucając go do Omnipatchera :taktak:

A co do drugiej sprawy - na pewno go ktoś już modował :D

Wiadro 16.07.2004 12:54

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Muszę cię zmartwić, bo _Vip_em nie jestem :D ale gdybyś dokładniej przeczytał, to ...

Zresztą - w biosie _Vip_a są zaznaczone wszystkie możliwe opcje - łatwo to sprawdzić wrzucając go do Omnipatchera :taktak:

A co do drugiej sprawy - na pewno go ktoś już modował :D

Hehehe no nie pomyślałem żeby wrzucić go do Omnipatchera :D tu mnie zagiełeś :zawstydz: Poczekam może jeszcze na jakieś odpowiedzi co do drugiego pytanka :D i się wezmę do roboty :D Pozdro

VIZZARD 16.07.2004 12:57

Cytat:

Napisany przez chris60
Płyta Verbatim DVD+R palona 4x na Liteon 812S@TEAC DV-W58G-A

Uuuuu!:wow:

A to ci dopiero!

Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat, tzn. Liteon@Teac

Sam chętnie bym się pobawił :taktak:

VIZZARD 16.07.2004 13:02

Cytat:

Napisany przez Wiadro
Hehehe no nie pomyślałem żeby wrzucić go do Omnipatchera :D tu mnie zagiełeś :zawstydz: Poczekam może jeszcze na jakieś odpowiedzi co do drugiego pytanka :D i się wezmę do roboty :D Pozdro

Niestety, ale znowu muszę cię zagiąć :tak!:

Wpisałem do wyszukiwarki "luty" na forum DVD/VCD i dostałem na przykład TO

Dalej nie chce mi się szukać :D

chris60 16.07.2004 13:09

Ilość załączników: 1
Bios potraktowany omnipatcherem gotowy do użycia w Liteon 812S, wersja biosu
U4S2 (innej chyba nie ma, a jeśli jest to proszę o info).

VIZZARD 16.07.2004 13:12

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Uuuuu!:wow:

A to ci dopiero!

Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat, tzn. Liteon@Teac

Sam chętnie bym się pobawił :taktak:

Dobra! Dzięki już. Sam znalazłem :spoko:

Ale przyznacie, że niezłe szambo:

Liteon = Sony = Teac :wow:

VIZZARD 16.07.2004 13:18

Zreszta zobaczcie na tej stronce ci nie jest oemem Liteona hahahaha! :D

Ale LOL!:wow:

W każdym bądź razie dzięki chris60

Wiadro 16.07.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Niestety, ale znowu muszę cię zagiąć :tak!:

Wpisałem do wyszukiwarki "luty" na forum DVD/VCD i dostałem na przykład TO

Dalej nie chce mi się szukać :D

Hehe drugi raz mi wbiłeś gwoździa :D Więc powiem Ci, że zmodowałem moją 812s i wszystko poszło wyśmienicie (patchem od _Vip_a). Teraz trwają testy... dzięki za zmotywowanie mnie :D

Rush 16.07.2004 13:29

Poniewaz jestem swiezym userem 812@832 ( tx _vip_ )wypalielm plytke i zrobilem jej tescik w kprobe ...

http://www.rush.lanet.wroc.net/vdvdpr.PNG

Czy ktos by mogl mi powiedziec czy dobrze czy zle jest wypalona plytka ??

Wiadro 16.07.2004 13:37

Cytat:

Napisany przez Rush
Poniewaz jestem swiezym userem 812@832 ( tx _vip_ )wypalielm plytke i zrobilem jej tescik w kprobe ...

Powiedziałbym, że bardzo dobrze :D

maciek777 16.07.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dobra! Dzięki już. Sam znalazłem :spoko:

Ale przyznacie, że niezłe szambo:

Liteon = Sony = Teac :wow:

Cześć
Gdzie znalazłeś ???

chris60 16.07.2004 14:18

Pwyżej masz gotowy plik.

VIZZARD 16.07.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez Wiadro
Hehe drugi raz mi wbiłeś gwoździa :D Więc powiem Ci, że zmodowałem moją 812s i wszystko poszło wyśmienicie (patchem od _Vip_a). Teraz trwają testy... dzięki za zmotywowanie mnie :D

Ależ proszę bardzo! :przybij5:

Czekamy na testy :czytaj:

VIZZARD 16.07.2004 14:25

Cytat:

Napisany przez Rush

http://www.rush.lanet.wroc.net/vdvdpr.PNG

Chciałbym, żeby każda płytka mi się tak wypalała! :tak!:

To Verbatim?

VIZZARD 16.07.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez maciek777
Cześć
Gdzie znalazłeś ???

Możesz wgrać ten od Chris60a

Ja znalazłem TU :mruga:

MegadetH 16.07.2004 14:59

Pytanko do Vip'a

Jak tam prace nad artykulem o 812@832 ?
Juz sie niemoge doczekac, moze udostepnil bys na forum chociaz fragmet opisujacy jak dzialaja funkcje omnipatchera i cos o strategiach nagrywania.

Pozdro.

legion 16.07.2004 17:27

pytanko do kolegow czy juz ktos wypali DL na VS08 ?

Zbychog2 16.07.2004 18:19

Cytat:

Napisany przez _Vip_
sprawa jest trudna ale wykonalna

gdy masz podlaczona nagryware do kompa to mozna swobodnie uruchomic komputer czy komp sie zatrzymuje przy detekcji portow IDE ??

Musisz w biosie plyty glownej wylaczyc kanal IDE na ktorym masz nagrywarke (przelaczyc na NONE),komp powinien normalnie przejsc detekcje IDE

nastepnie kozystajac z dosowego MTKFlash'a wgrywasz biosik w np. VS08.bin (do zessania tu : http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08.bin )

tu masz dokladny poradnik co zrobic i linki do MTKFlash'a : http://dhc014.rpc1.org/howto.htm

Na samym dole masz generator komendy ,ktora bedzie Ci potrzebna do aktualizacji napedu.

Jak nie bedziesz czegos kumal to pisz :mruga:

Cześć VIP, dzięki za recepturę, wcześniej to ro biłem komendą (mtkflash 3 r /b /m usoj.bin) operacja przeszła szybko, ale niestety Litek dalej martwy,chyba, że coś spaskudziłem lub był zły bios, ewentualnie zła komenda. Będę próbował, chyba, że coś jeszcze podpowiesz. Pozdrawiam, zbychog2
Ps: moje uznanie za hydraulikę.

Zbychog2 16.07.2004 18:23

Cytat:

do Zbychog2

tacka sie wysowa czy totalnie nie zyje

poczytaj tu po maszemu http://seba.wsm.wielun.pl./ratowanie.htm

Totalny zgon, dzięki, poczytam

slawekj 16.07.2004 18:43

Cytat:

Napisany przez legion
pytanko do kolegow czy juz ktos wypali DL na VS08 ?

Wypaliłem,wszytko działa, dvd czyta poprawnie. plik 8.2 GB.

VIZZARD 16.07.2004 19:09

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wypaliłem,wszytko działa, dvd czyta poprawnie. plik 8.2 GB.

slawekj!

Już wszyscy wiemy, że masz Worda, ale ...

czy mógłbyś w końcy podawać załączniki w pliku graficznym?

Wszyscy jakoś mogą i potrafią :taktak:

Dzięki! :uklon:

Wiedziałem, że można na ciebie liczyć :tancerka:

_Vip_ 16.07.2004 19:20

Cytat:

Napisany przez MegadetH
Jak tam prace nad artykulem o 812@832 ?
Juz sie niemoge doczekac, moze udostepnil bys na forum chociaz fragmet opisujacy jak dzialaja funkcje omnipatchera i cos o strategiach nagrywania.

Pozdro.

prace w toku :] cierpliwosci

slawekj 16.07.2004 19:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
slawekj!

Już wszyscy wiemy, że masz Worda, ale ...

czy mógłbyś w końcy podawać załączniki w pliku graficznym?

Wszyscy jakoś mogą i potrafią :taktak:

Dzięki! :uklon:

Wiedziałem, że można na ciebie liczyć :tancerka:

Jak zrobić aby obraz ukazywał się bez załączników? Próbuję i nic nie wychodzi.

VIZZARD 16.07.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jak zrobić aby obraz ukazywał się bez załączników? Próbuję i nic nie wychodzi.

Ja to robię tak:

Zapisuję obraz w *.PNG

Piszę posta

Klikam w przycisk 'Zarządzanie załącznikami' i "Przeglądaj'

Pokazuję ścieżkę dostępu do tego pliku

Daję 'Upload'

Dostaję komuniat: "Wielkość załączonego obrazu jest za duża. Maksymalny rozmiar dla tego typu pliku wynosi 640 x 480. Twój plik ma rozmiar 572 x 636. "

Więc zmniejszam obrazek do dopuszczalnej wielkości, po czym powtarzam procedurę

Tym razem wszystko spoko :spoko:

Daję 'Publikuj'

I obrazek jak malowany :tak!:

slawekj 16.07.2004 20:33

Dzięki . Nie ma jak forum. :)

Rush 16.07.2004 21:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Chciałbym, żeby każda płytka mi się tak wypalała! :tak!:

To Verbatim?

Tia Verbatim DVD+R x4 ... a wypalalem to pod max obciazeniem kompa :)) temp byla raczej dosc wysoka w srodku bo mam duronika 600@1000 , wilgotnosci nie sprawdzalem :)) <ROTFL>

adas.p1 16.07.2004 23:27

To z pewnoscia "wina" plytek. Juz wczesniej podsylalem moje wyniki kProbe'owania Verbatima +R i byly rownie piekne, a temperature tez mam spora (Prescott 2800@3640):P Teraz juz praktycznie tylko na nich nagrywam. Tym bardziej ze kosztuja po 3,99 za sztuke.

VIZZARD 16.07.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez adas.p1
Tym bardziej ze kosztuja po 3,99 za sztuke.

Żeby tak wszędzie ..... :tak!:

adas.p1 17.07.2004 09:41

Ja te plytki w Media Markcie kupuje. Paczka 10 sztuk na szpuli kosztuje 39,99. Do wyboru sa "+" i "-".

_Vip_ 17.07.2004 10:09

niezla cena.Ja raczej plytki kupuje na allegro :] platinum +R x8 25szt za 79zl :] do tego odrazu zamowilem pudelka na plyty DVD i jest luksus :]

micronik 17.07.2004 22:12

Cytat:

Napisany przez _Vip_
niezla cena.Ja raczej plytki kupuje na allegro :] platinum +R x8 25szt za 79zl :] do tego odrazu zamowilem pudelka na plyty DVD i jest luksus :]

dzis kupilem verbatimy-4x po 4.10

VIZZARD 17.07.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez adas.p1
Ja te plytki w Media Markcie kupuje. Paczka 10 sztuk na szpuli kosztuje 39,99. Do wyboru sa "+" i "-".

Ale niestety z relacji userów oraz z postów wynika, że nie wszędzie tak jest

U nas w MM ani widu, ani słychu tanich Verbatimów:ysz:

_Vip_ 18.07.2004 11:40

tak sobie wlasnie siedze przy kawce i rozmyslem :]

Zastanawia mnie sprawa jak sie maja najnowsze bioski do analogicznego napedu z 812/832 czyli SONY DRU-700A.Ktos kiedys pisal ze na biosku ze soniaka jakasc nagrywania jest lepsze niz na VS03/VS04 ale jak sie to ma do najlepszego jak narazie VS08 ??

Turboni 18.07.2004 11:59

trzebaby bylo przetestowac i zobaczyc co i jak by sie mialo do siebie

_Vip_ 18.07.2004 12:21

biosik od 700A juz wgrany :mruga:

jak ktos chce poeksperymentowac to prosze : Sony DRU-700A.VY05_812S_vip_edition.exe

screen z omnipatchera :
http://www.1000lecie.pl/~vip/omnisony.jpg

jak odzyskam od sasiada moje DVD+RW to potestuje

slawekj 18.07.2004 13:50

Właśnie kupiłem następne DVD+R DL. Nagram i zrobię test.

mensir67pl 18.07.2004 15:54

Cytat:

Napisany przez slawekj
Właśnie kupiłem następne DVD+R DL. Nagram i zrobię test.

To masz fajnie blisko gielde (niedziela) po ile na gieldzie (chyba ze u Ciebie komputerowe i w niedziele handluja).

_Vip_ 18.07.2004 15:56

przeca teraz wszystkie super markety jak MM pracuja w niedziele :mruga:

BTW - nie pitolic mi tu o glupotach tylko biosik testowac :d

slawekj 18.07.2004 18:57

Cytat:

To masz fajnie blisko gielde (niedziela) po ile na gieldzie (chyba ze u Ciebie komputerowe i w niedziele handluja).

Dzisiaj 55 zł. Właśnie robię test tego samego pliku filmowego 8.2 GB.
Później dwa następne na innym pliku filmowym.

slawekj 18.07.2004 19:26

Oto testy. VS08 górą. Powracam do VS08.

slawekj 18.07.2004 19:33

I następny VY05. Ten sam plik filmowy.

VIZZARD 18.07.2004 19:36

No slawekj

Piękne wykresy! :spoko:

Turboni 18.07.2004 19:50

no slawekj jestem pod wrazeniem wkoncu teraz piszesz jak powinienes od poczatku.
oby tak dalej :spoko:
||

legion 18.07.2004 20:20

no ladnie tez mi sie podoba to znaczy ze biosek VS08 jest lepszy od bioska z soniaka

Magda 18.07.2004 22:04

slawekj. Dlaczego zapodajesz niepelne wyniki testu? A co z wilgotnoscia? ||

ravnet 18.07.2004 22:21

Cytat:

Napisany przez Magda

Ej. Wilgotności już mamy dosyć. Ważne że podał różnice między biosami, to jest bardziej interesujące niz pogoda. Zresztą pogoda jest teraz ok. :mruga:
Pozdrawiam.

Turboni 18.07.2004 22:21

Cytat:

Napisany przez Magda

Daj spokuj juz z ta wilgocia (teraz jest ladna pogoda) ten temat zakonczylismy chyba juz raz na zawsze? slawekj teraz jak widac pisze tak jak powinien wiec nie przywolujmy starej wpadki. ||

a tak apropo moze ktos chcialby pozyczyc palnik na pare dni bo moj jest w serwisie od tygodnia. ||

:piwo:

legion 18.07.2004 22:50

Ilość załączników: 2
w koncu po przegladnieciu i po testach jakie zrobil tutaj koledzy wgralem sobie VS08 :spoko:
i teraz maly tescik VS03(tylko w Kprobe jest na Max) i VS08(lepiej) na plytkach platinium8x

_Vip_ 18.07.2004 23:30

ja dalej nie potestowalem bo nie odzyskalem dzis mojego DVD+RW,a szkoda mi marnowac +R dla testu :(

legion,tych wykresow niezazbytnio da sie porownac, bo ten z VS03 jest poprostu bledny :]

Turboni 18.07.2004 23:33

no zgadza sie predkosc odczytu na max a powinno byc ile? 4

_Vip_ 18.07.2004 23:38

tak,powinno byc wlasnie x4

slawekj 19.07.2004 00:01

Następny test. Oryginał DVD-ROM, plik filmowy 7,2 GB.

slawekj 19.07.2004 00:04

A teraz kopia ISO tej płytki. Kopia lepsza od oryginału. To świadczy o dobrej korekcji błędów. Tylko czekać na tańsze DL.

gutek18 19.07.2004 00:27

Znalazłem dwie ciekawe aukcje na allegro:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28463137 - i tak wychodzi taniej niż gdyby kupić litka 832.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28431680 - gość pewno kombinował z firmwarem tylko sie nie chce przyznać.

_Vip_ 19.07.2004 08:54

koles juz nie wie jak ma zarobic,za takie aukcje powinna byc kasacja konta

,a ten litek z drugiej aukcji powinien byc do odratowania

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:38.