![]() |
Cytat:
Force shifting i earlier shift były chyba do tego, aby nagrywara nie przechodziła odrazu z 4x na 8x tylko nagrywała 4x/6x/8x jak dobrze pamiętam :) |
OK, a powiedzcie mi jeszcze co to jest earlier shift, force shifting i force fallback.
Sprawdze na wszelki wypadek na Allegro aktualne ceny nagrywarek i jak beda w miare niskie to wymieniam w swojej bios :D |
A ja na jakiś czas wypisuję się ze spółki biosowej z legionem :)
Ale wrócę :D |
Możesz....
Ale po testach biosów VS0A i VS0E powrociłem do standardowego US0Q - różnice w paleniu w sumie różne, raz jeden raz drugi lepszy a na płytach DL mi nie zależy. |
Cytat:
|
ten odemnie to jest oficjalny bios zgrany LtnFlashem z mojego bylego palnika 832 i on jest w pliku BIN.
mi i Legionowi na nim super pali (palil) :) |
@ Legion
mam jeszcze oryginalny bios w swojej 812 ale cos za dobrze mi na nim ostatnio nie pali. Ktory bios VSOE z twojego opisu proponujesz mi wgrac ? :-) Ten oficjalny by Bartek15, od Turboniego czy od codekow, a moze nie ma roznicy ? |
Cytat:
|
Po przejrzeniu paru testów mam takie wrażenie, że VS0B lepszy jest dla plusów natomiast VS0E niewiele gorzej pali plusy za to lepiej minusy. Ale moge się mylić ;) .
Zresztą na wiosnę pewnie będe musiał zmienić wypalarkę i jak narazie kandydatem nr1 jest Toshiba a nr2 litek ale ciekawe który ;) . |
Cytat:
I na takim palę cały czas :ognicho: Z małymi wyskokami na eksperymenty :> A na "minusach" nie nagrywam prawie w ogóle :nie: |
Wiem, że testowanie na 1 jest z lekka bez sensu, ale kiego licha są tak duże róznice...
Jak to wyglądało u Ciebie ?? Chodzi mi szczególnie o "-" bo "+" i tak się nieźle nagrywają. |
Cytat:
Sprawdź na kilku różnych nośnikach :mruga: |
Ilość załączników: 1
Czyli to oznacza "autobitsetting" super..... Myślałem, że po prostu jest to odblokowanie możliwości zmiany bitsettingu :zawstydz: . A tu sobie sam zmienia :) .
W instrukcji do omni dowiedziałem się też o co chodzi z "force shifting/fallback", faktycznie nie jest to mi potrzebne. Testuje już nowo nagraną płytkę z VS0B. Różnica jest duża na niekorzyść VS0B. Wrócę do E i troszkę dłużej potestuje ;) . |
Cytat:
Po zastosowaniu ABS w OP Czymkolwiek byś nie nagrywał Zawsze z "+" powinien być DVD-ROM :taktak: :mruga: |
Zmieniłem na VSOB, potraktowany w omni "auto-bitsettingiem" oraz "fix the dead drive blink / enable cross-flashing".
Właśnie nagrywam tą samą płytkę tym samym. Zaraz dołącze obrazek :) . Ale niestety opcja zmiany bitsettingu w nero 6.6.0.1 nie pojawiła się :( . Może zmienić wersję nero... |
Cytat:
Wybieraj pomiędzy VS0B lub VS0E - sam sprawdź jak się zachowują Bo na różnych palnikach bywa różnie :D A postępowanie takie jak mówisz ("zgrać sobie ....") :taktak: A do wydobycia bina masz XFlash-X (XFlash eXtractor) for LiteOn Drives :czytaj: |
:nie: :smutny:
Widziałem obie te opcje. Używam nero 6.6.0.1 i nie ma żadnej z tych możliwości. Wgrałem już bios @ 832S.VS0E.patched-cf prosto ze stronki codeguys.rpc1.org. nic w nim nie zmieniając. Jest podpisany jako: VS0E - patched - crossflashing więc chyba nic nie ma zmienione oprocz możliwości sflaszowania 812-tki. Czyli zgrać sobie "stockowy" bios VSOB, potraktować go w omni "auto-bitsettingiem" oraz "fix the dead drive blink / enable cross-flashing" i wgrać zamiast tego VSOE ?? Przy okazji się zapytam - jak wydobyć bios z instalatora liteona (chodzi mi o te biosy ze stronki cdrinfo) ?? ... Zassałem sobie ze stronki codeguys oznaczone jako "VS04/VS08/VS0A/VS0B - stock - unscrambled (old)" Mam nadzieje, że one są "czyste" Verb DVD-RW 4x, nagrany dla testu: |
Cytat:
W OP nie zaznaczać żadnych udziwniaczy A tylko autobitsetting i problem w Nero z głowy :taktak: Ale jeżeli chcesz to zobacz TU :czytaj: |
Przyznam się, jestem leniem :zawstydz: i przeraża mnie widok tych "paru" ;) stron do przeczytania, a moje pytanka są dla niektórych proste:
Który bios dla 812s wgrać, aby jak najlepiej nagrywać ??? Najwięcej nagrywam na dvd-r, czasem dvd+r, rzadko dvd-rw, dvd+rw nawet nie mam..... Na dl mi nie zależy - jak już cena zjedzie poniżej 10 zł/szt to może zacznę o nich myśleć. Obecnie mam US0Q, ostro zastanawiam się nad @ 832S.VS0E.patched-cf ze stronki codeguys.rpc1.org. Co o nim sądzicie i czy umozliwia on zmiane bitsettingu ?? No i co to jest autobitsetting, force shifting/fallback ?? (te pytania nasunęły mi się po zassaniu biosów z podpisu Legiona, zaraz będe szukał odpowiedzi....wyszukiwarka nic nie znajduje :( ) I pytanko z innej beczki - czy w nero można zmienić bitsetting (przy screenie od lg widziałem, ze w ustawieniach nagrywarki nero ma taką opcję). |
slodko :mruga:
i juz kolega cieszy sie z nowej zabawki :spoko: |
ladnie :)
|
takie male porownanie :)
moj 2 litek 812 ze stycznia po modzie na 832 wypalil tak Verbatim DVD+R DL TU jest screen z KProbe postanowilem sprawdzic jak plytka wyjdzie w PlexTools i oto wynik :) |
wypadki chodza po HAWKach :>
|
ale wracajac do naukowego eksperymentu o kryptonimie "palimy na syfie" :]]]....
vakoss +R x4 palony x4 czyli max ;] http://www.centaurus.pl/vip/vakossplus.jpg poprostu tragedia :] a teraz najwieksza niespodzianka... Hawk +R x4...,ale naped wykryl ze max dla tej plyty to x8 :D no i z taka predkoscia ja nagral :twisted: no i prosze... http://www.centaurus.pl/vip/hawkplus.jpg 1,99gr z pudelkiem :] ...jak dla mnie rewelacja za ta cene ....i tak wole TDK'i :] |
specjalnie do celow naukowych kupilem te szitowe plytki :]
normalnie na TDK'ach +R x8 pale :]]] |
@_VIP_
dawno cie nie bylo sprzet masz porzadny :spoko: a NA PLYTKACH OSZCZEDASZ ??? oj ... |
Cytat:
|
kupilem troche smieci na 1.50gr..vakoss,blupop itd.
szit jakich malo :] blupop dvd-r http://www.centaurus.pl/vip/bpminus.jpg blupop dvd+r http://www.centaurus.pl/vip/bpplus.jpg teraz testuje vakossy...ale jest jeszcze gorzej (ta sama fabryka - Nan Ya Plastics) |
powtórka, bez szpili
|
Mój pierwszy DL, gdyby nie ta szpila, byłoby całkiem fajniutko :wow:
a to przeceiż 'zabytek' 812-tka, moze przesiaść się na cos nowego? tylko na co? :poddaje: |
leniwy jestem i niechce mi sie szukac :]]]
zarzucilem CS07 z 1653S i gra gitara :] |
czesc robaczki :piwo:
od kilku dni mam Litka 1633S ;]]]]] 812S zdechla i wymienili mi w siriusie na powyzszego modela || zaraz zabieram sie za szukanie informacji na temat biosikow najlepsiejszych dla tego litka bo nieco w tyle jestem :] |
Cytat:
Że mają tak wszyscy :D Jak ktoś ma wyżynarkę co mu overburning DVD pali :ognicho: To niech się pochwali :taktak: |
Witka ponownie.Odkryłem w nieprzyjemnych okolicznościach że mój litek na vsoe nie działa z overburningiem :( Ani nie nadpala dvd ani cd.Bioska mam Bartka z aplly i nic poza tym.Oczywiście najnowsze nero w danej chwili czyli 6.6.0.3 Overburning ustawiony w nero.Czy ktoś może zna przyczyne takiego zachowania ??
|
Cytat:
Jak widziałeś kilka moich wykresów VS0B vs VS0E Lepiej wypalał VS0B :taktak: Ten też bios na stałe gości w moim napędzie :D |
Chyba bede musial sprobowac jeszcze biosu VS0B, gdyz poprzednio mialem VS0A i od razu przesiadlem sie na VS0E, a z tego co zauwazylem u ciebie, czarodzieju ;), jednak chyba VS0B jest troche lepszy. Moze mam podobny egzemplarz litka :|
|
Cytat:
Tyle, że nie aż w takiej skali :| |
Zauwazylem pewna regularnosc:
Przy nagrywaniu plytek DVD-R wyniki sa bardzo marne - PI non-stop w okolicach 100 czasami nawet 200 :\ , PO minimum 1, dochodzi do 5,6. Natomiast gdy nagrywam DVD+R wyniki są bardzo dobre - PI w granicach 10-15, PO sporadyczne skoki do 1. Czy zjawisko takie jest normalne? Zaznaczam, ze nagrywam wylacznie na markowych nosnikach (verbatim i TDK) Nagrywarka: 812@832 VS0E |
Z testow wynika, ze w zaleznosci od egzemplarza Litka, obecnie najlepiej palą biosy VS0B oraz VS0E - przynajmniej tak zrozumialem cala dyskusje :>
Tak wiec musisz sprobowac obydwa i sprawdzic ktory bedzie w twoim przypadku lepszy. Linki do biosow masz u kolegi legion'a w podpisie. |
witam
mam małe pytanko mam litka 812@832 vs0a i do niedawna bylo wszystko ok teraz jednak cos sie z nim dzieje i nie odczytuje mi zadobrze.Długo nie właziłem na forum i wiec zwracam sie do was z pytaniem jaki biosik moge wgrac teraz do mojego litka. Bo tyle tego jest ze juz niewiem bardzo prosze o linka do jakiegos dobrego sprawdzonego pozdrawiam kamdul |
Cytat:
na stronie cdinfo masz ten bios : http://cdrinfo.pl/software/bios.php?id=4300214042 jak masz 832 fabryczna to wbiaj czysty jak bedzie cos nie tak to wtedy mozesz sie omni pobawic :D |
@Legion
Jaki bios możesz mi zaproponować i co należy zaznaczyć. Dzięki |
Cytat:
Cytat:
ad2) przy exe nic nie musisz robic odpalasz wybierasz naped go go go i reset:D |
Panowie mam ogromną prośbę nie dawno kupiłem Liteona 832S coś mu się pokićkało i zaczoł mi kiepsko palić markowe płyty innych nie stosuje bo jest totalne dno i dlatego też mam dwa pytanka:
1. Czy do wgrania nowego biosu wystarczy jak odpale orginalny biosik VS0E.EXE czy muszę zastosować się do użycia specjalnych programów. 2.Co i jak (krok po kroku jak dla laika) powinienem pozmieniać w ustawieniach systemowych i nie tylko aby ten proces przebiegł bez problemu. Przepraszam za laickie pytanie ale poraz pierwszy piszę na forum i mam ograniczony dostęp do internetu aby przeczytać wszystko na ten temat - bo jest tego tyle że że głowa boli. Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc |
Moze glupie pytanie, ale czy bios z pliku bin (od kolegi Bartka15) moge wgrac za pomoca programu Firmware Flashing Tool v.1.0? Bo tylko taka wersje posiadam...
Ewentualnie prosilbym jakis adresik do najnowszej wersji LtnFlash - szukalem nawet na googlach, ale wszedzie tylko opisy, zadnych konkretow. Aha i jeszcze dla pewnosci - podczas wgrywania opcja Update Boot Code ma byc WYLACZONA? |
Cytat:
|
Cytat:
ale wykres ladny :taktak: |
no to mala porpawka speedem 4x:
http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/2tdk.JPG hmm przy tescie powinna sie lampka w napedzie swiecic? bo cos nie mryga nic i wogole ??? ... hehe czyzby firmware wplywa energetycznie-ekonomicznie na emitacje swiatla z kompa ^_^ |
Cytat:
|
:)
heh fartem udalo bez problemow ^_^ przerobic 812@832 przy czym plytka DVD byla w napedzie uff
dziala bez problemu VS0Eoficjalny(wszystko) oto screen: http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/TDK.jpg a co sadzicie o "832S.CG3E.patched-cf" |
Cytat:
Wydaje się być DVD Decrypter + bios @832.stock VS0B lub VS0E od Liteona Czyli bez force backów roll backów, i innych backów I sprawdzone płytki - niekoniecznie najdroższe :nie: Jeżeli to nie pomoże - to coś od strony hardware'u może :idea: Coś bliżej na temat konfigu kompa, komponentów, konfigu IDE? :czytaj: |
Panowie Szanowni!!!
Obserwuje Wasze forum juz od paru miesiecy (zaraz po zakupie 812stki). Aktualizuje biosy wg Waszych zalecen i do niedawna bylo ok. ALE.....problem polega na tym: kazda nagrana plyta dvd (z filmem) pod koniec, czyli w koncowych czapterach filmu zawsze sie zacina. Zmienialem biosy, nosniki, software - probowalem chyba wszystkiego - ale nic to nie dalo! Poradzcie cos - please!! Cpo jest nie tak? Turboni - pomoz, czy czeka mnie reklamacja nagrywarki? obecnie mam bios - VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback) |
Cytat:
|
to zalezy co sie pierwsze wgra - jaki pierwszy bios wpadnie w rece :D
|
Cytat:
|
fatk, zamierzam tak zrobic i przerobic na 832s tylko jaka jest najlepsza wersja VS0_? no i po jakims tuningu liftingu...
|
albo VS0E :)
|
Cytat:
|
jakiego BIOSa polecacie do litka 812s ... sporo tego jest do wyboru :( po liftingu itp az sie nie lapie ;) w tym wszystkim...zwlaszcza w BIOSach do DVD, co innego co MOBO
|
Cytat:
|
platyna8x nagrana 8x na ofic.VS0E przy pomocy CloneDvD2 :)
|
Cytat:
Inaczej - za dużo niewiadomych :idea: Weźmy tak ze cztery biosy Wypalmy na każdym płytkę I odczytajmy na każdym To dostaniemy taką sieczkę O której się nawet fizjonomom nie śniło :O Pomijam tu różnice w jakości poszczególnych egzemplarzach płytek :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
OK. Poslu nove vysledky ;)
|
@ka-spel tak:taktak: zawsze ustawia sie plyty dvd na 4x by je testowac :D w kprobe a cd-r na 8x :D
|
Sorry, zapomnel jsem napsat, ze jsem Kprobe testoval na max. rychlost. S tou 4x to bude samozrejme lepsi, nebo ne?
|
Cytat:
|
Plarinum palona 8X veL CG3E ;)
|
DATEX veL CG3E po palnaniech powiedzial bym ze tak samo z tendencja
raz lepiej raz gorzej tak sam jak na VS0E. |
cos ci koncowki ciacha :D
|
Ilość załączników: 2
Przeprowadziłem testy przy użyciu oryginalnych biosów LiteOn VS0B i VS0E
W obu biosach włączony auto-bitsetting Płyty Verbatim Pastel 4zł slim LiteOn VS0B http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12850&stc=1 LiteOn VS0E http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12851&stc=1 Jak widać potwierdza się to że bios należy dobrać do nagrywarki |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
O ile w obrębie kejka pala sie w miare równo, to rozpoczynając kolejnego, płytki mogą się palić w zupelnie innych zakresach błędów. Istna loteria. Szkoda, że firma taka jak Verbatim nie może zagwarantować stałego poziomu jakości swoich nośników :ysz: |
Cytat:
|
ja mam pytanko? czy mieliście płytki BENQ 8X DVD+R bo niby wszystko jest ok ale tylko przy nagrywaniu tej płytki na 4X bo przy 8X zawsze są dwa "czerwone" czyli uszkodzone sektory!!! Mam 451s_832s z VSOE
|
Dla porównania, płytka z tego samego kejka, lecz tym razem nagrana na VS0E.
Wykres porównywalny z poprzednim, lecz wyszło troche więcej błędów. W moim przypadku CG3E spisał się lepiej :) |
Cytat:
Verbatim x4 z kejka 25 - Made in Tajwan Wypalona na 812s@832s ZebraMod + CG3E + DVD Decrypter |
Cytat:
Bios nie składa się tylko z bazy nośników Ale także m.in. ze strategii zapisu, itp. ... Jeżeli CG3E jet improve - to warto spróbować A póki co kolejna próbka bez improve Dysan DVD+R x8 burn x8 832VS0B(Liteon) |
Cytat:
jak pisze sam tworac baza jest VS0E a z jakim skutkiem to juz samemu trzeba rostrzygnac CGxE stands for: CG Codeguys firmware x Codeguys version number (0..9, A..Z) E Base version number (VS0E) This firmware has been design to improve the quality of burns when using +R and +RW media |
Cytat:
Najnowszy to VS0E Niestety jeżeli chodzi o wyrokowanie To dopóki nie sprawdzisz - dopóty nie będziesz wiedział U każdego dany bios różnie się potrafi sprawować Jeżeli o mnie chodzi - to używam VS0B od Liteona I też jestem zadowolony :taktak: Wyniki na forum :czytaj: |
Cytat:
Ja na spatchowanym biosie CG3B działam juz od kilku miesięcy. Nie ma z nim żadnych problemów. Pali płytki szybciej. Lepiej czyta nie markowe płytki. Jest o wiele mniej błędów. Ale coś kosztem czegoś. Zauważyłem ze o kilka sec dłużej wypalają sie zwykłe CD no i ich odczyt (jeśli jest CD porysowana) też się nieznacznie pogorszył Ale i tak polecam. :peace: |
Pytanko o biosik !
Witam serdecznie wszystkich .Mam pytanko który najlepiej pali mam obecnie 812s@832s VSOA czy wgrywać najnowszy 832S.CG3E.patched-cf.Dzięki z góry wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam . :peace:
|
nie ma to jak mpo :D
|
Cytat:
Zobaczcie kto robi te Emteki !!! :O Kiedyś pracować w tej firmie to był obciach :nie: A teraz każdy chce się tam dostać :taktak: I to w dodatku polska firma :spoko: ^_^ I co za jakość :wow: |
Cytat:
http://www.republika.pl/woleekk/ |
super:D
|
Cytat:
DATEX przeszedl sam siebie |
Cytat:
a u mnie dalej DATEX gora :piwo: |
Cytat:
|
Do Polski napływa coraz większy chłam tak to prawda
i juz wiadomo dlaczego cenny spadly TDK DATEX is the BEST |
Cytat:
Do Polski napływa coraz większy chłam Nawet od markowych producentów :\ Firmy jadą na swojej renomie Zamieszczałem już co prawda w przyklejonym o nośnikach Ale w związku z tym zjawiskiem i u ciebie Zamieszczam raz jeszcze TDK DVD+R x4 burn x4 832VS0B(Liteon) |
Cytat:
|
Cytat:
i nero |
Cytat:
i TDK ale powtorze test |
Cytat:
TE SAME DANE datex |