![]() |
Ilość załączników: 1
Witam. Osobiście polecam Sony DRU 700A. Testowałem różne warianty, no i ten
wypada najkorzystniej. Moja 812-tka jest z kwietnia br. Dołączam bios w postaci binarnej + mtkflash_dos + krótki opis. Bios jest w wersji VY05. :spoko: |
Chris60, chyba zapomniales o tym opisie :) jak dlugo juz uzywasz tego biosu? dziala bez problemu? (sorki, ze tak dopytuje, ale z biosem nie ma zartow... mam juz na koncie jednego trupa po zabawie biosem, ale to stare dzieje) :)
|
Cytat:
ponieważ są do d... , ale to inna historia. Wnioskuje, że mam skopaną nagrywarkę, bo PI na poziomie 200-300 na verbatimach to straszna lipa (chyba?). Wracając do biosu, jeżeli nawet na kiepskim hardware lepiej sprawowało się sony, to na dobrym powinno być podobnie, a może nawet lepiej. Jeśli coś nawet zrobisz źle i sprzęt Ci padnie, jest szansa reanimacji. Pod dosem: mtkflash x w /sst xxxx.bin (chyba wiesz co wstawić w miejsce x-ów). |
Acha opis jest w pliku zip, plik .txt
|
No i nagrywa dalej jeszcze 265 min :) czy to naprawdę normalne ??
@chris60 ściągłem ale zip uszkodzony :( |
Cytat:
trzeba by zasiegnac jezyka na ten temat w AB |
Cytat:
http://www.liteon.bastylia.com/ |
No wreszczie się ktoś odezwał :) Zostało jeszcze 44min jakoś wytrzymam to już ponad 13h :).
Tylko nie wiem czemu pierwsza płyta wyjechała po ok 30 % :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ufff w końcu skończyło po 16h :) zaraz przelece ja KProbe i nagrywam następną.
Płyta tragedia nie da się zczytać po 16h. Wrzuciłem następną do nagrywania i znowu pokazuje czas nagrania 16h co robić ?? |
DVD+RW leci w tej chwili normalnie a 2 płytka DVD+R już do kosza
|
Pomogla ta 13 godzinna kalibracja??
|
16h :) narazie jednego + w kosz nagrywam teraz RW + idzie normalnie zaraz powinno skończyć.I pożałuje jeszcze jedną płytke wrzuce jeszcze jednego + zobaczymy.
Niestety mam tylko jakieś tanie Crystale i na nich próbuje. |
Jak raz nagrywałem w nero na teacu płytke cd-r to szybkość była 0.4x jak się okazało przyczyną był nero smartstart który się zawiesił. Jak w menedzerze zadan wyłączyłem nero smartstart odrazu nagrywanie przyspieszyło. Może macie właśnie z tym problem. Jeśli nie to radze tez pokombinować z aspi, mogą też sporo nakopać.
|
No ale RW poszło w normalnym czasie właśnie je jade kprobe zaraz konczy ale już widze że wynik jest super.Zaraz pale zwykłą + zobaczymy.
http://www.moderator.e-tv.pl/Czacha/Moje/NeroRW1.jpg DVD+RV Clarion nagrywany Nero 6.1.10 |
Cytat:
ps zainstaluj sobie SMART-BURN Media Check do rozpoznawania nosnikow |
no ladny wykresik jak na taka tanioche:)
|
No ale tu to kiszka Płyta DVD+R Crystal palona ImgTool Burn.
http://www.moderator.e-tv.pl/Czacha/Moje/DVD+R.jpg Co radzicie. |
|
Widzisz taką dyskietkę w prawym górnym rogu kproba? Ona właśnie służy do zapisywania wykresów...
|
czachas, masz to samo co ja - 16h 'kalibracji' na kolejnych nosnikach
u mnie poszly sie walic 2 Platinum DVD+R x8 ale juz +RW i uwaga: +R ale x4 tez Platinum poszly bez zarzutu, normalnie, wiec WTF?? zastanawia mnie dlaczego jak jest OK bufor nagrywarki pracuje normalnie, plysta sie kreci, dioda pali jak jest awaria - bufor zatrzymuje sie zaraz po lead-in na 6% i ani drgnie, plyta wariuje a dioda miga rozwazam @832 ale meczy mnie pelna sprawnosc jako 812 najpierw... pozdro hoot |
Ja mam 812@832 :)
I dziwią te wykresy bo o dziwo płyta chodzi super zgrywa się , niestety nie mam innych płyt nie ma u nas wyboru :( http://www.moderator.e-tv.pl/Czacha/...stary bios.PNG |
Cytat:
Dzisiaj po powrocie z pracy bedę to ćwiczył. Albo odinstaluję sterowniki albo przeinstaluję Windows......albo nagrywarka pojedzie do serwisu. |
Cytat:
thx & pozdro hoot |
pelny sukces plyta dvd DL po nagraniu na 812@832 biega w stacjonarnych odtwarzaczach tych tanich i tych drogich.
|
przepraszam, moglby mi ktos napisac jak zrobic kopie biosu nagrywarki (zapisac go do jakiegos pliku BIN lub exe)
|
Ale po co to wszystko????? I tak jak na razie nikt nie bedzie palil DL w tej cenie nawet jak cena zejdzie do 20zl to i tak za drogo. W miescie Kraka tloczka DVD o nieokreslonym miejscu produkcji mozna nabyc w cenie 20 zeta.
Jak na razie 4,7Gb jest spoko bo cena nosnika jest atrakcyjna a jakosc z cce jest bbbbbbaaaardzo fajna. Pozdro i bawcie sie dalej. Ps. Jest to tworcze, przyznam:) |
Cytat:
A wszystko po to abys nie musial placic wiecej za naped tylko mogl wgrac bios i wiedzial ze masz wieksze mozliwosci nagrywarki. A po drugie to wolisz kupic plytke nie wiadomego pochodzenia z nie najlepsza jakoscia i lektorem zaciagajacym troche wschodem czy nagrac sobie pozadny film prosto z wypozyczalni. Ja wole wydac 20 zeta (jak stanieja) na plytke DL i miec to co chce w bardzo dobrej jakosci || |
Cytat:
Ale ten dreszczyk emocji ..... :szybksex: |
no i przerobilem
No wreszcie odwazylem sie wgrac ten biosik: 832S.VS04.patched-812S@832S.auto-bitsetting.exe do mojej 812s z MARCA
Cala operacja przebiegla bez problemu (naped byl na SEC. MASTER) Jak narazie wypalilem tylko jedna DVD ESPERANZE RWx2 (za kilka groszy ze sklepu). Wypalilo sie normalnie w dwadziescia kilka minut, bez zadnych kilkunastogodzinnych kalibracji (z tego co czytalem niektorzy mieli takie sytuacje). Zrobilem test w Kprobe. Plik z wykresami dalem w zalaczniku. Jestem dopiero poczatkujacy jesli chodzi o nagrywanie DVD... moglby jakis fachowiec rzucic okiem na te wykresy i wyrazic swoja opinie? :) Jutro pobawie sie w dalsze testy... moze jakies sugestie co warto posprawdzac? (jesli mial ktos wczesniej jeszcze jakies problemy) |
Cytat:
a tak po za tym pojawil sie juz VS05 do 832 http://dhc014.rpc1.org/indexOEM.htm#SOHW-832S |
Jest nowy bios na tej stronce ale na stronie liteona go nie ma? Własna robota pewnie. Ale wgram zobaczę :)
|
hehe, ale w tej branzy biosowej sie wszystko szybko rozwija :) wlasnie sciagam nowy bios. Czy ktos probowal wygrywac ten pliczek? i czy trzeba go omnipatcherem najpierw potraktowac, czy mozna wygrywac tak jak jest?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nagrałem Esperanzę DVD-RW x2 której LiteOn nie chciał nigdy nawet zacząć nagrywać. Wywalił wprawdzie błąd przy nagrywaniu Lead-out'u ale płytka odtworzyła się bez problemu w stacjonarnym, badziewnym odtwarzaczu marki MBO. Nagrałem też 3 płyty przy których pojawiał sie komunikat "invalid block address" (Verbatim DVD-R x4, TDK DVD+RW x4 i Magnetik DVD-R x4). Myślę że teraz wszystko będzie dobrze. Dzisiaj postaram się kupić kilka płyt z tych których nie chciał nagrywać przedtem i zobaczymy. Jestem teraz dobrej myśli. Pozdrawiam. |
sprawdzal juz ktos tego nowego VS05 na 812S@832S ??
|
Cytat:
|
no nic...wgralem sobie tego VS05.Wlasnie wypalam DVD+RW x4 od TDK z .iso
Jak sie wypali to pszepuszcze przez kprobe'a. Biosik binarny przepuscilem przez omnipatchera,uaktywnilem auto-bitsetting i fix blinking orange light.Do napedu wgralem poprzez LtnFlash |
To dobrze. Czekamy na wykresik. :)
|
Calkiem niezle wyszlo :mruga:
http://www.1000lecie.pl/~vip/VS05.jpg narazie go zostawie.Szkoda ,ze nie mam kurde fotki z wykresami na VS04,ale pamietam ze byl ladny poczatek ale za to zbebeszona koncoweczka ,a na tym nowym jakos tak ladniej sie to prezentuje i jest minimalnie mniej bladow PO |
Ok no ładnie wyszło. Ale masz 812@832 czy orginalnego 832S?
|
Jak w podpisie :D
LiteON SOHW-812S @ 832S :mruga: ,naped z marca 2004 (czyli defakto juz powinno byc na mediateku identycznym co 832S) |
To ja tez chyba wgram ten VS05. Ale te wykresy z Kprobe są niedokładne chyba. Sprawdzałem orginalną płytkę i wykres był gorszy od twojego.
|
Ilość załączników: 3
W zalaczniku jest biosik ,przepuszczony juz przez omnipatchera :mruga: i LtnFlash
Kprobe to jest raczej ciekawostka :mruga: |
.
|
ciekawa lekturka z fajnymi wykresami na VS05 :mruga: http://club.cdfreaks.com/showthread....5&page=2&pp=25
|
wgralem biosik od code65536.Wykresik z dokladnie tej samej plyty co wczesniej,identyczny pliczek .iso (plyta byla wyczyszczona pelnym formatem w dvdinfo pro)
http://www.1000lecie.pl/~vip/VS05_mod.jpg :piwo: plytki oczywiscie palone x4 |
zaraz go zapodam i sprawdze tez jak VS04 ma sie do VS05
|
wszysko pieknie ale narazie wracam do vs03 bo na tym biosku plytki mi nagrywa najlepiej jak na razie myslalem ze vs05 bedzie lepszy od vs04 ale sie troche rozczarowalem ale to tylko moje przemyslenia z praktyki wiem ze kazdy litek zachowuje sie inaczej zalezy od daty wypuszczenia go z tasmy fabrycznej:)
|
Cytat:
Wiec dopisujmy 812@832(luty2004)vs04 np. to moj jak narazie jestem nie rozczarowany :spoko: |
Cytat:
no jak na moje oko (i mojego Litka :D) VS05 jest narazie lepszy od VS04 :mruga: |
DVD-R LUB DVD+R 4.7GB E-PROFORMANCE 4X wypalal juz ktos na tym jakis moze tescik kProbe
POzdrawiam 812@832(luty2004)vs04 |
plyta esperanza DVD+RW x4 palona x4. film z dysku, bios VS04. plytka po pelnym kasowaniu. teraz ponownie kasuje sie i zaraz wykresik z biosa VS05.
|| |
to samo tylko VS05
gorzej || |
dobra,poswiece sie i wrzuce do swojego palnika znowu VS04 i sprawdze
|
ok sprawdz bo jak widzisz umnie jest goze. ciekawy jestem jak u ciebie bedzie
|
_VIP_, Turboni wgrywaliście Ltnflash 124 do 812@832 VS05 z jakimi opcjami : Checksum i Update Boot Code czy jak? Który biosik od Code65536 czy zpatchowany VS05 Omnipatcherem ?
-=Jollo=- |
ja najpierw sciagnolem normalnego VSO5 i dodalem mu auto-bitsetting i fix blinking orange light.Pozniej wgralem bios od code65536 i byl minimalnie lepszy.Obydwa biosy wgrywalem poprzez LtnFlash 124 z opcja UPGRADE
|
Update Boot Code też zaznaczałeś ?
-=Jollo=- |
ja sciagnolem normalnego i dodalem mu zeby nie migala diodka na pomaranczowo. bylem leniwy i nie chcialo mi sie bawic z wgrywaniem pliku bin.
|
Cytat:
dokladnie te same warunki testu na VSO4 http://www.1000lecie.pl/~vip/VS04.jpg minimalnie gorzej niz na VS05 od code65536,ale taka roznica moze juz wynikac z bledu pomiarowego tak czy siak zaraz wracam do VS05 :mruga: |
zaraz wgram biosik od code65536 i zobacze jak jest, ale wyniki dam jutro bo ide ogladac film.
|
ja juz mam dosc zabawy z biosami,plytami i kprobe :mruga:
a teraz tez spadam na film :D |
Cytat:
Bo mniej błędów pokazywał - he he! :jupi2: Spróbuj wgrać kprobe w wersji 2.x.x - najlepiej 2.2.2 - wtedy dopiero będziesz miał powody do zadowolenia :slonik: lub płaczu :rozwal: Jest on dokładniejszy i pokazuje błędy PIF a nie PO - bo podobno Litki zwracają właśnie PIFy a nie POfy :D |
zaraz p pierwszym tescie zessalem najnowszego kprobe'a i wyniczek byl w granicach bledu pomiarowego.Nastepne wykresy byly nadal robione na starszej wersji zeby zapewnic te same warunki testu
wiec zapewniem cie ze powodow do placzu niemam |
Cytat:
Przecież do Cryptera to pisałem, czyż nie? :wazuuup: |
poprostu stwierdzam fakt,ze jakiejs przepasci niema miedzy starym a nowym kprobe :mruga:
poswiecilem sie dzis poraz ostatni http://www.1000lecie.pl/~vip/VS05_mod2.jpg |
ta sama plytka, ten sam film, ta sama predkosc palenia tylko bios vs05 od code65536.
jestem zadowolony. || |
no to mowie przeca ze fajny bios :piwo:
|
kapinke lepszy od VS04 ale zawsze cos !!!
|
Płytka AXE DVD-R x4 palona x4, za 3PLN !!! palona na biosku VS05 z opcjami zmienionymi OmniPatcherem na ustawione: auto-bitsetting, earlier shift, utilize force-shifting oraz fix blinking
Moim zdaniem nie jest źle jak na taką tanioche :mruga: |
Jollo, nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze to dobry stosunek jakosci do ceny. Howki kosztuja tyle samo a sa on MCC, i pala sie duzo lepiej.
wypalilem kilkadziesiat AXE, poczatkowo byly calkiem dobre, ale po kilku ostatnich co mialy PI powyzej 1200 przerzucilem sie na HOWKa, cena ta sama i tu dopiero widac jakosc "za tanioche" |
ja przezucilem sie na esperanze DVD+R i pala sie super tylko trzeba je nagrywac z mniejsza predkoscia o polowe. Kupuje je za 25 zeta/10sztul szpulka + okladki DVD za 0,8 zeta/sztuka.
|
Noodles, miales racje. U mnie tez DVD+R Platinum x8 teraz smigaja jak poprzednio! Dzieki za pomoc. BTW ciekawe, czy to litek czy nvidia ssie... obstawiam to drugie ;-)
Pozdro hoot ps. a teraz przymierze sie do vs05 od code65536 ;-) |
plytka esperanza dvd+r x4 palona 2,4x biosik od code65536 812 ze stycznia 2004.
Super wykresik || |
Cytat:
Ktoś gdzieś nawet pisał, że po ~ 2PLN/szt w Tesco można kupić. Szkoda, że nie u mnie :buu: |
Cytat:
|
Cytat:
|| |
Cytat:
Ale mam prośbę - zrób trzy razy skan tej espery w kprobe - wykresy powinny być ciekawe :D |
Mam pytanie:
Czy lepsza jest jakość nagranych płyt DVD (i CD) i jakość ich odczytu na oryginalnej 832s czy na "przerobionej" najnowszym biosem 812s ?? Również płytki nagrane w której nagrywarce lepiej "wychodzą" w KProbe ? We wtorek kupuje nagrywarke i nie wiem którą wybrać ( kasa nie gra roli :mruga: ) Proszę o poradę. Z góry dziękuje. |
roznic miedzy 812S@832S a 832S nie powinno byc bo wkoncu obydwa napedy pracuja na tych samych podzespalach i biosach,ale dla swietego spokoju wez 832S,no chyba ze potrzebujesz palnik z czarnym panelem :D to wtedy 812S Black (mam i polecam :piwo: )
|
A oto wynik Verbatima +R palonego 2,4x na orginalnym 832S VS04 nie na 812@832 :) Spójrz na dolny wykres. Żeby nie te pojedyncze kreski byłoby super. :)
|
PI : 211 ,PIF : 208 ...no faktycznie rewelacja :D
wypal ta plyte przy x4 (jesli mozna),a speed w kprobe przestaw na x4 bo widze ze masz na MAX |
Nie mam już płytek. Mogę zrobić jeszcze raz test tym razem 4x. Tylko że później bo teraz oglądam ten film. :)
|
sprawdz
zeby okreslic jakos wypalanych plyt miedzy modyfikowanym 812S i 832S ,trzeba by nagrywac na identycznych plytkach z ta sa ma predkoscia i jeszcze dokladnie ten sam material.(pomijajac juz fakt ze najlepiej robic taki test na tej samej paszynie :mruga: ) |
Dzięki za szybką odpowiedź !!
Jeszcze jedno: nikt nic nie mówi o jakości nagrywanych CD i ich odtwarzania, czy to znaczy że na 832s lub 812@832 nie ma żadnych problemów z ich nagrywaniem (odtwarzaniem) i do jakości nie mozna się "przyczepić" ?? |
problemow jakichkolwiek brak :D,zreszta litek nawet slynie z tego ze jest bardzo uniwersalnym palnikiem i radzi sobie zarowno w CD/DVD ale tez w zapisie i odczycie, czego nie mozna powiedziec o np.NEC'u (wybitny palnik DVD,ale niestety nic wiecej)
|
Cytat:
|
dawaj nie gadaj :mruga:
|
Po co się pytasz :) Dawaj odrazu :)
|
to jest ta sama plytka za drugim razem w k-probe. puszczac trzeci raz ?
|| |
barte_k ,przepusc ta swoja plyte raz jeszcze bo ten pierwszy wykres z max predkoscia jest tragiczny
|
Ilość załączników: 2
tez male 2 wykresiki 812@832(luty2004)vs04
PRINCO (tez dobry nosnik 1,95 pln) |
moment tymrazem będzie 4x
|
A oto wyniki. Dolny miodzio. Tak mi się wydaje.
|
to samo po raz trzeci i co sadzisz VIZZARD ?
wyniki sa bardzo podobne do siebie || |
Cytat:
|| |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:42. |