Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

B@rtek 28.12.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez kugar
OK, a powidzcie mi jeszcze co to jest earlier shift, force shifting i force fallback.

Sprawdze na wszelki wypadek na Allegro aktualne ceny nagrywarek i jak beda w miare niskie to wymieniam w swojej bios :D

Force fallback jest plecany, gdy nagrywara psuje ci końcówki przy paleniu 8x, ale działa tylko przy DVD+R :taktak:

Force shifting i earlier shift były chyba do tego, aby nagrywara nie przechodziła odrazu z 4x na 8x tylko nagrywała 4x/6x/8x jak dobrze pamiętam :)

kugar 28.12.2004 23:53

OK, a powiedzcie mi jeszcze co to jest earlier shift, force shifting i force fallback.

Sprawdze na wszelki wypadek na Allegro aktualne ceny nagrywarek i jak beda w miare niskie to wymieniam w swojej bios :D

B@rtek 28.12.2004 22:59

A ja na jakiś czas wypisuję się ze spółki biosowej z legionem :)

Ale wrócę :D

Conti 28.12.2004 22:57

Możesz....
Ale po testach biosów VS0A i VS0E powrociłem do standardowego US0Q - różnice w paleniu w sumie różne, raz jeden raz drugi lepszy a na płytach DL mi nie zależy.

kugar 28.12.2004 22:47

Cytat:

Napisany przez Turboni
ten odemnie to jest oficjalny bios zgrany LtnFlashem z mojego bylego palnika 832 i on jest w pliku BIN.

mi i Legionowi na nim super pali (palil)
:)

I mimo ze jest od 832 to moge go smialo wrzucic do swojej 812 ?

Turboni 28.12.2004 22:33

ten odemnie to jest oficjalny bios zgrany LtnFlashem z mojego bylego palnika 832 i on jest w pliku BIN.

mi i Legionowi na nim super pali (palil)

kugar 28.12.2004 20:27

@ Legion
mam jeszcze oryginalny bios w swojej 812 ale cos za dobrze mi na nim ostatnio nie pali.
Ktory bios VSOE z twojego opisu proponujesz mi wgrac ? :-)

Ten oficjalny by Bartek15, od Turboniego czy od codekow, a moze nie ma roznicy ?

legion 28.12.2004 00:39

Cytat:

Napisany przez Conti
Po przejrzeniu paru testów mam takie wrażenie, że VS0B lepszy jest dla plusów natomiast VS0E niewiele gorzej pali plusy za to lepiej minusy. Ale moge się mylić ;) .

Zresztą na wiosnę pewnie będe musiał zmienić wypalarkę i jak narazie kandydatem nr1 jest Toshiba a nr2 litek ale ciekawe który ;) .

no co do pierwszej kwesti masz racie a co do drugiej proponuje litka bardziej podatny na modyfikacje i poprawianie jego jakosci palnych niz Toshiba :)

Conti 26.12.2004 19:49

Po przejrzeniu paru testów mam takie wrażenie, że VS0B lepszy jest dla plusów natomiast VS0E niewiele gorzej pali plusy za to lepiej minusy. Ale moge się mylić ;) .

Zresztą na wiosnę pewnie będe musiał zmienić wypalarkę i jak narazie kandydatem nr1 jest Toshiba a nr2 litek ale ciekawe który ;) .

VIZZARD 26.12.2004 19:42

Cytat:

Napisany przez Conti
Wiem, że testowanie na 1 jest z lekka bez sensu, ale kiego licha są tak duże róznice...
Jak to wyglądało u Ciebie ?? Chodzi mi szczególnie o "-" bo "+" i tak się nieźle nagrywają.

U mnie wygrywał VS0B :taktak:

I na takim palę cały czas :ognicho:

Z małymi wyskokami na eksperymenty :>

A na "minusach" nie nagrywam prawie w ogóle :nie:

Conti 26.12.2004 19:33

Wiem, że testowanie na 1 jest z lekka bez sensu, ale kiego licha są tak duże róznice...
Jak to wyglądało u Ciebie ?? Chodzi mi szczególnie o "-" bo "+" i tak się nieźle nagrywają.

VIZZARD 26.12.2004 19:13

Cytat:

Napisany przez Conti
Czyli to oznacza "autobitsetting" super..... Myślałem, że po prostu jest to odblokowanie możliwości zmiany bitsettingu :zawstydz: . A tu sobie sam zmienia :) .

W instrukcji do omni dowiedziałem się też o co chodzi z "force shifting/fallback", faktycznie nie jest to mi potrzebne.

Testuje już nowo nagraną płytkę z VS0B. Różnica jest duża na niekorzyść VS0B. Wrócę do E i troszkę dłużej potestuje ;) .

Ale nie testuj tego na jednej płytce RW :nie:

Sprawdź na kilku różnych nośnikach :mruga:

Conti 26.12.2004 18:51

Ilość załączników: 1
Czyli to oznacza "autobitsetting" super..... Myślałem, że po prostu jest to odblokowanie możliwości zmiany bitsettingu :zawstydz: . A tu sobie sam zmienia :) .

W instrukcji do omni dowiedziałem się też o co chodzi z "force shifting/fallback", faktycznie nie jest to mi potrzebne.

Testuje już nowo nagraną płytkę z VS0B. Różnica jest duża na niekorzyść VS0B. Wrócę do E i troszkę dłużej potestuje ;) .

VIZZARD 26.12.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez Conti
Ale niestety opcja zmiany bitsettingu w nero 6.6.0.1 nie pojawiła się :( . Może zmienić wersję nero...

Ale teraz ci to już niepotrzebne :nie:

Po zastosowaniu ABS w OP

Czymkolwiek byś nie nagrywał

Zawsze z "+" powinien być DVD-ROM :taktak:

:mruga:

Conti 26.12.2004 18:36

Zmieniłem na VSOB, potraktowany w omni "auto-bitsettingiem" oraz "fix the dead drive blink / enable cross-flashing".
Właśnie nagrywam tą samą płytkę tym samym. Zaraz dołącze obrazek :) .
Ale niestety opcja zmiany bitsettingu w nero 6.6.0.1 nie pojawiła się :( . Może zmienić wersję nero...

VIZZARD 26.12.2004 18:16

Cytat:

Napisany przez Conti
:nie: :smutny:
Widziałem obie te opcje. Używam nero 6.6.0.1 i nie ma żadnej z tych możliwości. Wgrałem już bios @ 832S.VS0E.patched-cf prosto ze stronki codeguys.rpc1.org. nic w nim nie zmieniając. Jest podpisany jako: VS0E - patched - crossflashing więc chyba nic nie ma zmienione oprocz możliwości sflaszowania 812-tki.

Czyli zgrać sobie "stockowy" bios VSOB, potraktować go w omni "auto-bitsettingiem" oraz "fix the dead drive blink / enable cross-flashing" i wgrać zamiast tego VSOE ??
Przy okazji się zapytam - jak wydobyć bios z instalatora liteona (chodzi mi o te biosy ze stronki cdrinfo) ?? ... Zassałem sobie ze stronki codeguys oznaczone jako "VS04/VS08/VS0A/VS0B - stock - unscrambled (old)" Mam nadzieje, że one są "czyste"

Verb DVD-RW 4x, nagrany dla testu:

Stock - powinny być czyste :taktak:

Wybieraj pomiędzy VS0B lub VS0E - sam sprawdź jak się zachowują

Bo na różnych palnikach bywa różnie :D

A postępowanie takie jak mówisz ("zgrać sobie ....") :taktak:

A do wydobycia bina masz XFlash-X (XFlash eXtractor) for LiteOn Drives :czytaj:

Conti 26.12.2004 17:56

:nie: :smutny:
Widziałem obie te opcje. Używam nero 6.6.0.1 i nie ma żadnej z tych możliwości. Wgrałem już bios @ 832S.VS0E.patched-cf prosto ze stronki codeguys.rpc1.org. nic w nim nie zmieniając. Jest podpisany jako: VS0E - patched - crossflashing więc chyba nic nie ma zmienione oprocz możliwości sflaszowania 812-tki.

Czyli zgrać sobie "stockowy" bios VSOB, potraktować go w omni "auto-bitsettingiem" oraz "fix the dead drive blink / enable cross-flashing" i wgrać zamiast tego VSOE ??
Przy okazji się zapytam - jak wydobyć bios z instalatora liteona (chodzi mi o te biosy ze stronki cdrinfo) ?? ... Zassałem sobie ze stronki codeguys oznaczone jako "VS04/VS08/VS0A/VS0B - stock - unscrambled (old)" Mam nadzieje, że one są "czyste"

Verb DVD-RW 4x, nagrany dla testu:

VIZZARD 26.12.2004 17:35

Cytat:

Napisany przez Conti
Przyznam się, jestem leniem :zawstydz: i przeraża mnie widok tych "paru" ;) stron do przeczytania, a moje pytanka są dla niektórych proste:

Który bios dla 812s wgrać, aby jak najlepiej nagrywać ??? Najwięcej nagrywam na dvd-r, czasem dvd+r, rzadko dvd-rw, dvd+rw nawet nie mam.....
Na dl mi nie zależy - jak już cena zjedzie poniżej 10 zł/szt to może zacznę o nich myśleć.

Obecnie mam US0Q, ostro zastanawiam się nad @ 832S.VS0E.patched-cf ze stronki codeguys.rpc1.org. Co o nim sądzicie i czy umozliwia on zmiane bitsettingu ?? No i co to jest autobitsetting, force shifting/fallback ?? (te pytania nasunęły mi się po zassaniu biosów z podpisu Legiona, zaraz będe szukał odpowiedzi....wyszukiwarka nic nie znajduje :( )

I pytanko z innej beczki - czy w nero można zmienić bitsetting (przy screenie od lg widziałem, ze w ustawieniach nagrywarki nero ma taką opcję).

Wgrać VS0B od Liteona

W OP nie zaznaczać żadnych udziwniaczy

A tylko autobitsetting i problem w Nero z głowy :taktak:

Ale jeżeli chcesz to zobacz TU :czytaj:

Conti 26.12.2004 16:51

Przyznam się, jestem leniem :zawstydz: i przeraża mnie widok tych "paru" ;) stron do przeczytania, a moje pytanka są dla niektórych proste:

Który bios dla 812s wgrać, aby jak najlepiej nagrywać ??? Najwięcej nagrywam na dvd-r, czasem dvd+r, rzadko dvd-rw, dvd+rw nawet nie mam.....
Na dl mi nie zależy - jak już cena zjedzie poniżej 10 zł/szt to może zacznę o nich myśleć.

Obecnie mam US0Q, ostro zastanawiam się nad @ 832S.VS0E.patched-cf ze stronki codeguys.rpc1.org. Co o nim sądzicie i czy umozliwia on zmiane bitsettingu ?? No i co to jest autobitsetting, force shifting/fallback ?? (te pytania nasunęły mi się po zassaniu biosów z podpisu Legiona, zaraz będe szukał odpowiedzi....wyszukiwarka nic nie znajduje :( )

I pytanko z innej beczki - czy w nero można zmienić bitsetting (przy screenie od lg widziałem, ze w ustawieniach nagrywarki nero ma taką opcję).

icemac 24.12.2004 11:06

slodko :mruga:
i juz kolega cieszy sie z nowej zabawki :spoko:

legion 24.12.2004 10:53

ladnie :)

Turboni 23.12.2004 14:21

takie male porownanie :)
moj 2 litek 812 ze stycznia po modzie na 832 wypalil tak Verbatim DVD+R DL

TU jest screen z KProbe

postanowilem sprawdzic jak plytka wyjdzie w PlexTools i oto wynik

icemac 20.12.2004 12:46

wypadki chodza po HAWKach :>

_Vip_ 20.12.2004 11:32

ale wracajac do naukowego eksperymentu o kryptonimie "palimy na syfie" :]]]....

vakoss +R x4 palony x4 czyli max ;]

http://www.centaurus.pl/vip/vakossplus.jpg

poprostu tragedia :]

a teraz najwieksza niespodzianka...

Hawk +R x4...,ale naped wykryl ze max dla tej plyty to x8 :D no i z taka predkoscia ja nagral :twisted:

no i prosze...
http://www.centaurus.pl/vip/hawkplus.jpg

1,99gr z pudelkiem :] ...jak dla mnie rewelacja za ta cene

....i tak wole TDK'i :]

_Vip_ 20.12.2004 11:15

specjalnie do celow naukowych kupilem te szitowe plytki :]

normalnie na TDK'ach +R x8 pale :]]]

icemac 20.12.2004 10:01

@_VIP_

dawno cie nie bylo

sprzet masz porzadny :spoko:

a NA PLYTKACH OSZCZEDASZ ???

oj ...

legion 20.12.2004 09:49

Cytat:

Napisany przez _Vip_
kupilem troche smieci na 1.50gr..vakoss,blupop itd.

szit jakich malo :]

blupop dvd-r

blupop dvd+r

teraz testuje vakossy...ale jest jeszcze gorzej (ta sama fabryka - Nan Ya Plastics)

o @vip dawno cie nie bylo i jakie zmiany :D moja 812 jakos nie chce pasc:D

_Vip_ 19.12.2004 20:19

kupilem troche smieci na 1.50gr..vakoss,blupop itd.

szit jakich malo :]

blupop dvd-r
http://www.centaurus.pl/vip/bpminus.jpg

blupop dvd+r
http://www.centaurus.pl/vip/bpplus.jpg

teraz testuje vakossy...ale jest jeszcze gorzej (ta sama fabryka - Nan Ya Plastics)

Tommi 19.12.2004 18:07

powtórka, bez szpili

Tommi 19.12.2004 17:22

Mój pierwszy DL, gdyby nie ta szpila, byłoby całkiem fajniutko :wow:
a to przeceiż 'zabytek' 812-tka, moze przesiaść się na cos nowego? tylko na co? :poddaje:

_Vip_ 19.12.2004 13:15

leniwy jestem i niechce mi sie szukac :]]]

zarzucilem CS07 z 1653S i gra gitara :]

_Vip_ 19.12.2004 12:25

czesc robaczki :piwo:

od kilku dni mam Litka 1633S ;]]]]]

812S zdechla i wymienili mi w siriusie na powyzszego modela ||

zaraz zabieram sie za szukanie informacji na temat biosikow najlepsiejszych dla tego litka bo nieco w tyle jestem :]

VIZZARD 18.12.2004 12:00

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Witka ponownie.Odkryłem w nieprzyjemnych okolicznościach że mój litek na vsoe nie działa z overburningiem :( Ani nie nadpala dvd ani cd.Bioska mam Bartka z aplly i nic poza tym.Oczywiście najnowsze nero w danej chwili czyli 6.6.0.3 Overburning ustawiony w nero.Czy ktoś może zna przyczyne takiego zachowania ??

Z overburningiem DVD - zapewniam cię :taktak:

Że mają tak wszyscy :D

Jak ktoś ma wyżynarkę co mu overburning DVD pali :ognicho:

To niech się pochwali :taktak:

Daniel290 18.12.2004 09:51

Witka ponownie.Odkryłem w nieprzyjemnych okolicznościach że mój litek na vsoe nie działa z overburningiem :( Ani nie nadpala dvd ani cd.Bioska mam Bartka z aplly i nic poza tym.Oczywiście najnowsze nero w danej chwili czyli 6.6.0.3 Overburning ustawiony w nero.Czy ktoś może zna przyczyne takiego zachowania ??

VIZZARD 17.12.2004 00:41

Cytat:

Napisany przez PaWCi0
Chyba bede musial sprobowac jeszcze biosu VS0B, gdyz poprzednio mialem VS0A i od razu przesiadlem sie na VS0E, a z tego co zauwazylem u ciebie, czarodzieju ;), jednak chyba VS0B jest troche lepszy. Moze mam podobny egzemplarz litka :|

Tak zrób! :mruga:

Jak widziałeś kilka moich wykresów VS0B vs VS0E

Lepiej wypalał VS0B :taktak:

Ten też bios na stałe gości w moim napędzie :D

PaWCi0 17.12.2004 00:16

Chyba bede musial sprobowac jeszcze biosu VS0B, gdyz poprzednio mialem VS0A i od razu przesiadlem sie na VS0E, a z tego co zauwazylem u ciebie, czarodzieju ;), jednak chyba VS0B jest troche lepszy. Moze mam podobny egzemplarz litka :|

VIZZARD 16.12.2004 23:50

Cytat:

Napisany przez PaWCi0
Czy zjawisko takie jest normalne?

To zjawisko jest normalne :taktak:

Tyle, że nie aż w takiej skali :|

PaWCi0 16.12.2004 23:42

Zauwazylem pewna regularnosc:
Przy nagrywaniu plytek DVD-R wyniki sa bardzo marne - PI non-stop w okolicach 100 czasami nawet 200 :\ , PO minimum 1, dochodzi do 5,6.
Natomiast gdy nagrywam DVD+R wyniki są bardzo dobre - PI w granicach 10-15, PO sporadyczne skoki do 1.
Czy zjawisko takie jest normalne?
Zaznaczam, ze nagrywam wylacznie na markowych nosnikach (verbatim i TDK)
Nagrywarka: 812@832 VS0E

PaWCi0 14.12.2004 19:40

Z testow wynika, ze w zaleznosci od egzemplarza Litka, obecnie najlepiej palą biosy VS0B oraz VS0E - przynajmniej tak zrozumialem cala dyskusje :>
Tak wiec musisz sprobowac obydwa i sprawdzic ktory bedzie w twoim przypadku lepszy.
Linki do biosow masz u kolegi legion'a w podpisie.

kamdul 14.12.2004 19:25

witam
mam małe pytanko mam litka 812@832 vs0a i do niedawna bylo wszystko ok teraz jednak cos sie z nim dzieje i nie odczytuje mi zadobrze.Długo nie właziłem na forum i wiec zwracam sie do was z pytaniem jaki biosik moge wgrac teraz do mojego litka. Bo tyle tego jest ze juz niewiem bardzo prosze o linka do jakiegos dobrego sprawdzonego pozdrawiam kamdul

legion 14.12.2004 13:05

Cytat:

Napisany przez max66
@Legion
Jaki bios możesz mi zaproponować i co należy zaznaczyć.

Dzięki

ja u siebie mam VS0E ale oficjalny i smiga dobrze :)
na stronie cdinfo masz ten bios :
http://cdrinfo.pl/software/bios.php?id=4300214042

jak masz 832 fabryczna to wbiaj czysty jak bedzie cos nie tak to wtedy mozesz sie omni pobawic :D

max66 14.12.2004 12:59

@Legion
Jaki bios możesz mi zaproponować i co należy zaznaczyć.

Dzięki

legion 14.12.2004 12:27

Cytat:

Napisany przez PaWCi0
Moze glupie pytanie, ale czy bios z pliku bin (od kolegi Bartka15) moge wgrac za pomoca programu Firmware Flashing Tool v.1.0? Bo tylko taka wersje posiadam...
Ewentualnie prosilbym jakis adresik do najnowszej wersji LtnFlash - szukalem nawet na googlach, ale wszedzie tylko opisy, zadnych konkretow.
Aha i jeszcze dla pewnosci - podczas wgrywania opcja Update Boot Code ma byc WYLACZONA?

http://cdrinfo.pl/software/strona.php?page=Utils-LiteOn

Cytat:

Napisany przez max66
Panowie mam ogromną prośbę nie dawno kupiłem Liteona 832S coś mu się pokićkało i zaczoł mi kiepsko palić markowe płyty innych nie stosuje bo jest totalne dno i dlatego też mam dwa pytanka:

1. Czy do wgrania nowego biosu wystarczy jak odpale orginalny biosik VS0E.EXE czy muszę zastosować się do użycia specjalnych programów.

2.Co i jak (krok po kroku jak dla laika) powinienem pozmieniać w ustawieniach systemowych i nie tylko aby ten proces przebiegł bez problemu.

Przepraszam za laickie pytanie ale poraz pierwszy piszę na forum i mam ograniczony dostęp do internetu aby przeczytać wszystko na ten temat - bo jest tego tyle że że głowa boli.

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc

ad1) mozez wgrac exe i mozesz wgrac przez specjalny program ale najlepiej sciagnac omni zaznaczyc pare funkcji ktore poprawia jakosc nagrywania plus dodac baze i strategie dla nosnikow :D
ad2) przy exe nic nie musisz robic odpalasz wybierasz naped go go go i reset:D

max66 14.12.2004 09:37

Panowie mam ogromną prośbę nie dawno kupiłem Liteona 832S coś mu się pokićkało i zaczoł mi kiepsko palić markowe płyty innych nie stosuje bo jest totalne dno i dlatego też mam dwa pytanka:

1. Czy do wgrania nowego biosu wystarczy jak odpale orginalny biosik VS0E.EXE czy muszę zastosować się do użycia specjalnych programów.

2.Co i jak (krok po kroku jak dla laika) powinienem pozmieniać w ustawieniach systemowych i nie tylko aby ten proces przebiegł bez problemu.

Przepraszam za laickie pytanie ale poraz pierwszy piszę na forum i mam ograniczony dostęp do internetu aby przeczytać wszystko na ten temat - bo jest tego tyle że że głowa boli.

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc

PaWCi0 13.12.2004 22:50

Moze glupie pytanie, ale czy bios z pliku bin (od kolegi Bartka15) moge wgrac za pomoca programu Firmware Flashing Tool v.1.0? Bo tylko taka wersje posiadam...
Ewentualnie prosilbym jakis adresik do najnowszej wersji LtnFlash - szukalem nawet na googlach, ale wszedzie tylko opisy, zadnych konkretow.
Aha i jeszcze dla pewnosci - podczas wgrywania opcja Update Boot Code ma byc WYLACZONA?

mikad 13.12.2004 12:53

Cytat:

Napisany przez Lupinskimichal
Panowie Szanowni!!!
Obserwuje Wasze forum juz od paru miesiecy (zaraz po zakupie 812stki). Aktualizuje biosy wg Waszych zalecen i do niedawna bylo ok.
ALE.....problem polega na tym: kazda nagrana plyta dvd (z filmem) pod koniec, czyli w koncowych czapterach filmu zawsze sie zacina. Zmienialem biosy, nosniki, software - probowalem chyba wszystkiego - ale nic to nie dalo!
Poradzcie cos - please!!
Cpo jest nie tak? Turboni - pomoz, czy czeka mnie reklamacja nagrywarki?

obecnie mam bios - VS0Eoficjalny(autobitsetting+force fallback)

ja tez mam 812 i mialem takie same problemy. wgrywalem wszystkie odicjalne biosy do 812 a takze do 832 i za kazdym razem bylo to samo ??? . ale jak zaladowalem CG3E to wszystko przeszlo. teraz to chyba nawet na papierowej plycie wypale :>

legion 12.12.2004 14:00

Cytat:

Napisany przez gHeDe
no to mala porpawka speedem 4x:

hmm przy tescie powinna sie lampka w napedzie swiecic? bo cos nie mryga nic i wogole ??? ... hehe czyzby firmware wplywa energetycznie-ekonomicznie na emitacje swiatla z kompa ^_^

nie powinna sie swieci przy tescie kp :D
ale wykres ladny :taktak:

gHeDe 12.12.2004 13:23

no to mala porpawka speedem 4x:
http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/2tdk.JPG

hmm przy tescie powinna sie lampka w napedzie swiecic? bo cos nie mryga nic i wogole ??? ... hehe czyzby firmware wplywa energetycznie-ekonomicznie na emitacje swiatla z kompa ^_^

legion 12.12.2004 00:07

Cytat:

Napisany przez gHeDe
heh fartem udalo bez problemow ^_^ przerobic 812@832 przy czym plytka DVD byla w napedzie uff

dziala bez problemu VS0Eoficjalny(wszystko)
oto screen:

a co sadzicie o "832S.CG3E.patched-cf"

muszisz test w kp ponowic i ustawic nie na max tylko na 4x:D

gHeDe 11.12.2004 21:56

heh fartem udalo bez problemow ^_^ przerobic 812@832 przy czym plytka DVD byla w napedzie uff

dziala bez problemu VS0Eoficjalny(wszystko)
oto screen:
http://www.tkk.pl/~ghede/foto_pc/dvd/TDK.jpg

a co sadzicie o "832S.CG3E.patched-cf"

VIZZARD 06.12.2004 23:54

Cytat:

Napisany przez Lupinskimichal
Panowie Szanowni!!!
Obserwuje Wasze forum juz od paru miesiecy (zaraz po zakupie 812stki). Aktualizuje biosy wg Waszych zalecen i do niedawna bylo ok.
ALE.....problem polega na tym: kazda nagrana plyta dvd (z filmem) pod koniec, czyli w koncowych czapterach filmu zawsze sie zacina. Zmienialem biosy, nosniki, software - probowalem chyba wszystkiego - ale nic to nie dalo!
Poradzcie cos - please!!

Optymalnym i raczej sprawdzonym rozwiązaniem software'owym

Wydaje się być DVD Decrypter + bios @832.stock VS0B lub VS0E od Liteona

Czyli bez force backów roll backów, i innych backów

I sprawdzone płytki - niekoniecznie najdroższe :nie:

Jeżeli to nie pomoże - to coś od strony hardware'u może :idea:

Coś bliżej na temat konfigu kompa, komponentów, konfigu IDE? :czytaj:

Lupinskimichal 06.12.2004 22:46

Panowie Szanowni!!!
Poradzcie cos - please!!

legion 04.12.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez gHeDe
fatk, zamierzam tak zrobic i przerobic na 832s tylko jaka jest najlepsza wersja VS0_? no i po jakims tuningu liftingu...

no musisz sie pobawic ale polecam oficjalny :D

Turboni 03.12.2004 22:44

to zalezy co sie pierwsze wgra - jaki pierwszy bios wpadnie w rece :D

VIZZARD 03.12.2004 21:18

Cytat:

Napisany przez Turboni
albo VS0E :)

Albo nawet VS0B :mruga:

gHeDe 03.12.2004 21:08

fatk, zamierzam tak zrobic i przerobic na 832s tylko jaka jest najlepsza wersja VS0_? no i po jakims tuningu liftingu...

Turboni 03.12.2004 21:05

albo VS0E :)

VIZZARD 03.12.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez gHeDe
jakiego BIOSa polecacie do litka 812s ... sporo tego jest do wyboru :( po liftingu itp az sie nie lapie ;) w tym wszystkim...zwlaszcza w BIOSach do DVD, co innego co MOBO

812@832 VS0B :tak!:

gHeDe 03.12.2004 20:05

jakiego BIOSa polecacie do litka 812s ... sporo tego jest do wyboru :( po liftingu itp az sie nie lapie ;) w tym wszystkim...zwlaszcza w BIOSach do DVD, co innego co MOBO

legion 16.11.2004 01:15

Cytat:

Napisany przez legion
platyna8x nagrana 8x na ofic.VS0E przy pomocy CloneDvD2 :)

i nero:D

legion 16.11.2004 01:14

platyna8x nagrana 8x na ofic.VS0E przy pomocy CloneDvD2 :)

VIZZARD 15.11.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez Maru22
Według mnie aby wyniki były wiarygodne powinno się testować na tym samym Biosie na którym płyta była nagrana.

Popieram! :taktak:

Inaczej - za dużo niewiadomych :idea:

Weźmy tak ze cztery biosy

Wypalmy na każdym płytkę

I odczytajmy na każdym

To dostaniemy taką sieczkę

O której się nawet fizjonomom nie śniło :O

Pomijam tu różnice w jakości poszczególnych egzemplarzach płytek

:mruga:

Maru22 15.11.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez adam_z
Płyty nagrane jak pisałem jedna na VS0B druga na VS0E, ale testowałem na biosie VS0B.

Według mnie aby wyniki były wiarygodne powinno się testować na tym samym Biosie na którym płyta była nagrana.

adam_z 15.11.2004 21:21

Cytat:

Napisany przez Maru22
Coś tu pomieszałeś, na obrazku testów widać że oba testy były robione pod VS0B ( Model: -> w obu widzę VS0B ). Może robiłeś bez Resetu PC po wgraniu nowego FlashBiosu.

Płyty nagrane jak pisałem jedna na VS0B druga na VS0E, ale testowałem na biosie VS0B.

Maru22 15.11.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez adam_z
Przeprowadziłem testy przy użyciu oryginalnych biosów LiteOn VS0B i VS0E
W obu biosach włączony auto-bitsetting
Płyty Verbatim Pastel 4zł slim

LiteOn VS0B
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12850&stc=1

LiteOn VS0E
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12851&stc=1

Jak widać potwierdza się to że bios należy dobrać do nagrywarki

Coś tu pomieszałeś, na obrazku testów widać że oba testy były robione pod VS0B ( Model: -> w obu widzę VS0B ). Może robiłeś bez Resetu PC po wgraniu nowego FlashBiosu.

ka-spel 15.11.2004 20:21

OK. Poslu nove vysledky ;)

legion 15.11.2004 15:13

@ka-spel tak:taktak: zawsze ustawia sie plyty dvd na 4x by je testowac :D w kprobe a cd-r na 8x :D

ka-spel 15.11.2004 14:51

Sorry, zapomnel jsem napsat, ze jsem Kprobe testoval na max. rychlost. S tou 4x to bude samozrejme lepsi, nebo ne?

VIZZARD 15.11.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez Maru22
U mnie VS0E spisuje sie bardzo dobrze - czy można żądać lepiej.

Nawet trzeba! :mruga:

mensir67pl 15.11.2004 09:15

Plarinum palona 8X veL CG3E ;)

mensir67pl 15.11.2004 09:12

DATEX veL CG3E po palnaniech powiedzial bym ze tak samo z tendencja

raz lepiej raz gorzej tak sam jak na VS0E.

legion 14.11.2004 22:57

cos ci koncowki ciacha :D

adam_z 14.11.2004 22:22

Ilość załączników: 2
Przeprowadziłem testy przy użyciu oryginalnych biosów LiteOn VS0B i VS0E
W obu biosach włączony auto-bitsetting
Płyty Verbatim Pastel 4zł slim

LiteOn VS0B
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12850&stc=1

LiteOn VS0E
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=12851&stc=1

Jak widać potwierdza się to że bios należy dobrać do nagrywarki

Maru22 14.11.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez R@mireZ
Dla porównania, płytka z tego samego kejka, lecz tym razem nagrana na VS0E.

Wykres porównywalny z poprzednim, lecz wyszło troche więcej błędów.

W moim przypadku CG3E spisał się lepiej :)

U mnie VS0E spisuje sie bardzo dobrze - czy można żądać lepiej.

Maru22 14.11.2004 19:48

Cytat:

Napisany przez legion
teraz oficjalny ze strony liteon a bin od kolegi @Turboniego i dla niego big :piwo:

Jak już tak zmieniacie w tych FlashBiosah dla Lite'On 812S@832S to podajcie dokładniej co było zmieniane ( dotyczy przynajmniej podanych tutaj -> http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=4170 ). Nie piszecie nic o zmianie strategi zapisu dla niektórych rodzajów płyt ( przynajmniej dla Verbatim DVD+R 4x, innych nie sprawdzałem ) a zmiany takie zostały wprowadzone. Nie ukrywam, ale najprawdopodobniej po takiej zmianie przynajmniej w testach wychodzi na to że płyta jest lepiej nagrana. Poniżej przedstawiam wynik testu w KProbe płyty Verbatim DVD+R x4 nagranej z szybkoscią 4x jednak w strategi zapisu dla x8. Przy strategi zapisu x4 dla tej płyty ( z tej samej serii ) wyniki były około dwukrotnie gorsze. Może to i sposób na lepsze jakościowo nagrywanie ( a ja już myślałem że mój Lite'On nie dorówna w jakości nagrywania najlepszym a jednak można ).

R@mireZ 14.11.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez legion
nie ma co sie spisywac bardziej zalezy to od nosnika plyta nie jest rowna plycie ja ma bios VS0E oficjal :D verby pal sie raz tak raz tak:D

Znam to, bo pale tylko na Verbach:)
O ile w obrębie kejka pala sie w miare równo, to rozpoczynając kolejnego, płytki mogą się palić w zupelnie innych zakresach błędów. Istna loteria.

Szkoda, że firma taka jak Verbatim nie może zagwarantować stałego poziomu jakości swoich nośników :ysz:

legion 14.11.2004 16:57

Cytat:

Napisany przez R@mireZ

nie ma co sie spisywac bardziej zalezy to od nosnika plyta nie jest rowna plycie ja ma bios VS0E oficjal :D verby pal sie raz tak raz tak:D

wikk 14.11.2004 16:55

ja mam pytanko? czy mieliście płytki BENQ 8X DVD+R bo niby wszystko jest ok ale tylko przy nagrywaniu tej płytki na 4X bo przy 8X zawsze są dwa "czerwone" czyli uszkodzone sektory!!! Mam 451s_832s z VSOE

R@mireZ 14.11.2004 16:47

R@mireZ 14.11.2004 15:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Jeżeli CG3E jet improve - to warto spróbować

Spróbowałem i wyszło całkiem ładnie :)

Verbatim x4 z kejka 25 - Made in Tajwan

Wypalona na 812s@832s ZebraMod + CG3E + DVD Decrypter

VIZZARD 14.11.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
jak pisze sam tworac baza jest VS0E

a z jakim skutkiem to juz samemu trzeba rostrzygnac

CGxE stands for:

CG Codeguys firmware
x Codeguys version number (0..9, A..Z)
E Base version number (VS0E)

This firmware has been design to improve the quality of burns when using +R and +RW media

OK, ale ...

Bios nie składa się tylko z bazy nośników

Ale także m.in. ze strategii zapisu, itp. ...

Jeżeli CG3E jet improve - to warto spróbować

A póki co kolejna próbka bez improve

Dysan DVD+R x8 burn x8 832VS0B(Liteon)

mensir67pl 14.11.2004 08:20

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Bios CG3E nie jest najnowszy :nie:

Najnowszy to VS0E

Niestety jeżeli chodzi o wyrokowanie

To dopóki nie sprawdzisz - dopóty nie będziesz wiedział

U każdego dany bios różnie się potrafi sprawować

Jeżeli o mnie chodzi - to używam VS0B od Liteona

I też jestem zadowolony :taktak:

Wyniki na forum :czytaj:

jak pisze sam tworac baza jest VS0E

a z jakim skutkiem to juz samemu trzeba rostrzygnac

CGxE stands for:

CG Codeguys firmware
x Codeguys version number (0..9, A..Z)
E Base version number (VS0E)

This firmware has been design to improve the quality of burns when using +R and +RW media

VIZZARD 14.11.2004 02:41

Cytat:

Napisany przez stiopa15
Witam serdecznie wszystkich .Mam pytanko który najlepiej pali mam obecnie 812s@832s VSOA czy wgrywać najnowszy 832S.CG3E.patched-cf.Dzięki z góry wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam . :peace:

Bios CG3E nie jest najnowszy :nie:

Najnowszy to VS0E

Niestety jeżeli chodzi o wyrokowanie

To dopóki nie sprawdzisz - dopóty nie będziesz wiedział

U każdego dany bios różnie się potrafi sprawować

Jeżeli o mnie chodzi - to używam VS0B od Liteona

I też jestem zadowolony :taktak:

Wyniki na forum :czytaj:

Enzo006 13.11.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez stiopa15
Witam serdecznie wszystkich .Mam pytanko który najlepiej pali mam obecnie 812s@832s VSOA czy wgrywać najnowszy 832S.CG3E.patched-cf.Dzięki z góry wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam . :peace:

Witam

Ja na spatchowanym biosie CG3B działam juz od kilku miesięcy. Nie ma z nim żadnych problemów. Pali płytki szybciej. Lepiej czyta nie markowe płytki. Jest o wiele mniej błędów. Ale coś kosztem czegoś.

Zauważyłem ze o kilka sec dłużej wypalają sie zwykłe CD no i ich odczyt (jeśli jest CD porysowana) też się nieznacznie pogorszył

Ale i tak polecam. :peace:

stiopa15 13.11.2004 22:23

Pytanko o biosik !

Turboni 13.11.2004 20:58

nie ma to jak mpo :D

VIZZARD 13.11.2004 01:24

Cytat:

Napisany przez Toudas
Hmm, kupilem dzisiaj spindel 25 platinumow dvdr+, zobaczcie sami, pierwszy wykres to stary (starych jest wiecej podobnych), a nizej nowe + jeszcze 2 wykresy emteca.
http://www.republika.pl/woleekk/

Ludzie!!!

Zobaczcie kto robi te Emteki !!! :O

Kiedyś pracować w tej firmie to był obciach :nie:

A teraz każdy chce się tam dostać :taktak:

I to w dodatku polska firma :spoko: ^_^

I co za jakość :wow:

Toudas 12.11.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez legion
no wlasnie tez trafilem na taka kiche:D wiec teraz platyny i dysany tylko:D

Hmm, kupilem dzisiaj spindel 25 platinumow dvdr+, zobaczcie sami, pierwszy wykres to stary (starych jest wiecej podobnych), a nizej nowe + jeszcze 2 wykresy emteca.
http://www.republika.pl/woleekk/

legion 12.11.2004 22:40

super:D

mensir67pl 12.11.2004 22:13

Cytat:

a u mnie dalej DATEX gora
:piwo:

DATEX przeszedl sam siebie

mensir67pl 12.11.2004 21:25

Cytat:

Napisany przez legion

a u mnie dalej DATEX gora
:piwo:

legion 12.11.2004 21:19

Cytat:

Verbatim - Jakas Totalnie Nie Udan Partia

mensir67pl 12.11.2004 20:32

Do Polski napływa coraz większy chłam tak to prawda

i juz wiadomo dlaczego cenny spadly TDK

DATEX is the BEST

VIZZARD 12.11.2004 20:15

Cytat:

te same dane
i TDK ale powtorze test

Nie masz co powtarzać mensir67pl

Do Polski napływa coraz większy chłam

Nawet od markowych producentów :\

Firmy jadą na swojej renomie

Zamieszczałem już co prawda w przyklejonym o nośnikach

Ale w związku z tym zjawiskiem i u ciebie

Zamieszczam raz jeszcze

TDK DVD+R x4 burn x4 832VS0B(Liteon)

mensir67pl 12.11.2004 19:30

Cytat:

i nero

dalej te same dane i TDK od CMC ;)

mensir67pl 12.11.2004 18:53

Cytat:

te same dane
i TDK ale powtorze test

i nero

mensir67pl 12.11.2004 18:36

Cytat:

TE SAME DANE datex

te same dane
i TDK ale powtorze test

mensir67pl 12.11.2004 18:32

Cytat:

TE SAME DANE datex

mensir67pl 12.11.2004 18:31

JuNi0r 12.11.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez icemac
ja tez sie przylaczam do wypowiedzi "ZDECYDOWANIE LEPIEJ"

i testuj na 4x :spoko:

ok nie ma sprawy, poprostu dopiero zaczynam "laserową przygodę" :serdusz: :fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31.