Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

legion 12.06.2004 20:14

meku ja tez mialem problemy z nero uzywam teraz clonedvd 2 lub winoncd nero moim zdaniem jest kiszkowate :) poniewaz ciagle cos w nim nawala

legion 12.06.2004 20:15

na VS03 dzial moze trzeba czekac na 05

meku 12.06.2004 20:30

panowie - juz sie poddalem
Clone dvd tez sobie nie daje rady ..nie rozpoznaje płyt
nie wiem co robic

_Vip_ 12.06.2004 21:00

no i kupa...ani na VS03 ani VS04 booktype nie widzi nagrywarki :(.macie jakis pomysl ??

meku 12.06.2004 21:45

nie da sie przywrócic mojej nagrywarki z 832s do 812s -NIESTETY. Nawet z pod dosa - mtkflash i US0N - kupa! Co zrobic? - kto pomoże ?

Turboni 12.06.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez meku
nie da sie przywrócic mojej nagrywarki z 832s do 812s -NIESTETY. Nawet z pod dosa - mtkflash i US0N - kupa! Co zrobic? - kto pomoże ?

zostaje ci tylko metoda podmianki napedu. :piwo:

_Vip_ 12.06.2004 22:21

moj problem z booktype'e, rozwiazany :mruga:

format c: dobry na wszystko :piwo:

meku 13.06.2004 01:18

moze mi ktos podesłac "oryginalny" bios do 812s - oczywiscie dzialajacy? Wszystkie juz przetestowalem i nagrywara nie chodzi..
meku@op.pl
dzieki z gory

khamill 13.06.2004 03:45

Meku wyluzuj - masz mejla ode mnie :)

meku 13.06.2004 08:22

niestety - PAnowie! nagrywara przestala byc widoczna w biosie. ( po modzie w dos)
Teraz juz tylko servis - zeby czasem nie chcieli sprawdzac co sie stalo - bo chiba zapłace - prawda? Mial juz ktos taki przypadek serwisowania? i jak do takiej reklamacji podchodza? Ja kiedys juz jedna nagryware "zalatwilem" w ten sposob ale to bylo dawno - i oddali nową - model wyzszy. Ale to bylo LG a nie liteon. Zobaczymy.
pozdrawiam

goopy 13.06.2004 10:01

Witam forumowiczow!

Wiec panowie jak to jest z tym upgrade'ami firmwearu? Da sie wrocic czy nie (tak jak @meku)?? Wlasnie rozwazam zakup 821s i przejscie na 832s... Az strach sie bac... Oczywiscie chcialbym uzyc VS04 patched... Polecicie jednak inny biosek? I glownie czy da sie powrocic do oryginalnego biosu? Widzialem opisy ze sie da, ale czy to teoria czy praktyka? Czy tylko meku mial takie problemy czy moze ktos jeszcze?

pozdrawiam

_Vip_ 13.06.2004 10:15

u mnie bezproblemu mozna wrocic do orginalnego biosku z 812S i naprawde niemam pojecia dlaczego meku ma takie jazdy :(

Jollo 13.06.2004 11:21

Jasne, że się da. Trzeba mieć jednak troszkę wprawy z takimi rzeczami. Jak to ktoś robi pierwszy raz np. pod DOS'em (mtkflash) to faktycznie może być różnie. Polecam najpierw dokładnie poczytać to i owo jak to robić a później do dzieła.

-=Jollo=-

Turboni 13.06.2004 11:42

u mnie tez da sie wrocic (fakt ze pierwszy raz ja to robilem zwalilem sprzeta na 2 godziny ale pozniej po metodach prob i bledow doszedlem co i jak ma byc u mnie).

Bajbus_35 13.06.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez meku
niestety - PAnowie! nagrywara przestala byc widoczna w biosie. ( po modzie w dos)
Teraz juz tylko servis - zeby czasem nie chcieli sprawdzac co sie stalo - bo chiba zapłace - prawda? Mial juz ktos taki przypadek serwisowania? i jak do takiej reklamacji podchodza? pozdrawiam

Ja miałem taki przypadek :smutny:
Ale szczęśliwie się sprawa skończyła. :piwo:
Tu znajdziesz więcej

goopy 13.06.2004 12:42

Serdeczne podziekowania za szybkie i fachowe odpowiedzi :piwo:
Pozdrawiam

meku 13.06.2004 13:18

No Panowie - zrobiłem jak Bajbus mi wskazał - nagrywara wstała - ale dioda miga na pomaranczowo. Tak juz migała wczesniej - jak paczowalem "niedobrym" biosem Wiec co dalej robić?
podziekowania za pomoc - ale jeszcze troszke pomocy potrzebuję.

VIZZARD 13.06.2004 13:51

Cytat:

Napisany przez Jollo
Patchowałem 832S.VS04.patched-812S@832S.exe z pliku

http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS04.rar

pod Win XP bez żadnych modyfikacji OmniPatcher'em
z wersji VS03 na VS04. DVDInfoPro mam w wersji V2.47.

-=Jollo=-

A ja patchowałem z biosu US0N patchem 832S.VS03.patched-812S@832S.exe

także bez żadnych modyfikacji, DVDInfoPro 2.52

kraluk 13.06.2004 13:52

Mam dosyć lamerskie pytanie, ale jestem nieobeznany w temacie DVD, chociaż jestem już trochę na forum. A pytanie jest następujące:

Czy LiteOn LDW-812S to to samo co SOHW-812S??? Niewiem czy dobrze zrozumiałem co pisało w tym topicu... Napotkałem się właśnie w którymś poście na wersję SOHW, tylko nie zabardzo wiem o co gościowi chodziło, ale po głębszym zastanowieniu pomieszało mi się wszystko... (Proszę się nie śmiać:P) I teraz już nie wiem czy LDW to to samo co SOHW...

cnokk 13.06.2004 13:53

meku: Napisales, ze serial number masz 2003122000xxxx, wiec wyglada, ze Twoja nagrywarka jest az z grudnia tamtego roku, moze dlatego nie chciala poprawnie dzialac jako 832...

meku 13.06.2004 14:01

zrobiłem ze swojej 812s - sony SONY DVD RW DRU-700A ale nie chce nagrywac. Monity w nero - ze dysk jest nieprawidłowy. Moze wina lezy po stronie jakis sterowników ASPI ? nie wiem juz co mam robić

Ricki 13.06.2004 14:21

Czyli wychodzi na to, że przed "modem" sprzętu najlepiej zrobić kopie biosu i eeprom (jeśli jest, bo w nowych CDRW brak) do pliku bin, co pozwoli przywrócić napęd do życia. Sam na dniech kupuje 812S i dam znać czy wszystko się udało z przerobieniem na 812S. Aha może wiecie z jakiego miesiąca mają napędy w AB? Pozdrawiam

goopy 13.06.2004 14:33

Cytat:

Napisany przez kraluk
Czy LiteOn LDW-812S to to samo co SOHW-812S??? [ciach] I teraz już nie wiem czy LDW to to samo co SOHW...

Przylaczam sie, tez dostaje kolowacizny
Pozdrawiam

szymonunion 13.06.2004 15:10

Witam,

odpowiedz Koledzy znajdziecie na np:

http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=prod&p=4

Pozdrawiam,

JaroW 13.06.2004 16:08

CZESC no i rzerobilem moja z kwietnia sohw 812s na 832 s najpierw na vo3 a dzis na vo4 i serialik byl widoczny w DVDINFOpro ,a przy org.812s nie.
Nagrywareczka jako 832 dziala jak ta lala pali wszystkie nosniki ok!!
NIE MA TEZ PROBLEMU Z ODCZYTEM I POWIEM ŻE NAWET SZYBKO POTRAF ODCZYTAC NOSNIKI WYDAJE MI SIE ZE MOJ DVD TOSHIBA 1612 CZYTA WOLNIEJ PO WŁOŻENIU NOSNIKA.. :spoko:

skolimus 13.06.2004 16:55

witam wszystkich
mam zamiar kupic sobie jakas nagrywareczke dvd i jak zwykle sa pewne watpliwosci....i z tego moje pierwsze pytanie Czy ten liteonik 812s jest dobra nagrywareczka i bez zmian biosu bedzie wypalal tanie plytki DVD ??
bo po zmianie to widze ze pali duzo lepiej ???

Pozdrawiam

VIZZARD 13.06.2004 17:11

Cytat:

Napisany przez skolimus
witam wszystkich
mam zamiar kupic sobie jakas nagrywareczke dvd i jak zwykle sa pewne watpliwosci....i z tego moje pierwsze pytanie Czy ten liteonik 812s jest dobra nagrywareczka i bez zmian biosu bedzie wypalal tanie plytki DVD ??
bo po zmianie to widze ze pali duzo lepiej ???

Pozdrawiam

Mam teraz do testowania Liteona 812S i Neca 2500A - może niedługo zamieszcze jakieś testy.

Na pewno zależy to od poszczególnego egzemplarza - ale moje zdanie jest takie, jak na cdrfreaks - Nec jest królem nagrywania!:najlepsz: .

Ale nie ma róży bez ognia :D - jeżeli chodzi o korekcję błędów, kopiowanie audio i innych zabezpieczeń, radzenie sobie z porysowanymi płytkami - to pozostaje daleko w tyle za Litkiem.

Tak więc powtórzę słowa, które powiedział chyba esiek: "Nec - nagrywa" - reszta to pojęcia względne. Nie znaczy to że Litek nie nagrywa - wprost przeciwnie - także robi to bardzo dobrze - i wbrew opiniom na tanich nośnikach również: Msonic, Blupop, Supratec, Mediastore - ale nieznacznie lub czasami znacznie gorzej niż Nec.

Reasumując - kup Neca i Liteona :fala:

Modować także nie musisz jak nie chcesz - US0N - to dobry bios i będzie ci służył bez przeróbek.

skolimus 13.06.2004 17:15

dzieki @VIZZARD za szybka odpowiedz czyli tak rozumiem kupuje se nec'a mam DVD liteona wiec z kopiowaniem i ekstrakcja nie bede mial klopotow....a na nec'u bede sobie wypalal plytki ktore beda chodzic wszedzie....?

skolimus 13.06.2004 17:21

Ilość załączników: 2
i jeszcze jedno pytanie co do programu KProbe zrobilem sobie kilka testow plytek DVD nagranych u kumpli i..... z czym to porownac... jakie sa dobre wyniki a jakie zle... wiem ze im mniej tym lepiej (PI i PO) ale chyba nei ma ideału

aaaa i czy to sie zmnienia jak uzywa sie innego napedu do testów..?? ja to robilem na liteon DVD-rom'ie

plytki to sa ESPERANZA 4x

VIZZARD 13.06.2004 17:31

Cytat:

Napisany przez skolimus
....a na nec'u bede sobie wypalal plytki ktore beda chodzic wszedzie....?

Nie chcę być wyrocznią - ale niech tak będzie. Czytając opinie użytkowników Neca rzadko można się spotkać z opinią by coś nagrywane na Necu nie chodziło.

Może się odezwie esiek - on robił testy i ma już trochę tego Neca więc możesz się także podeprzeć jego opinią.

xux84 13.06.2004 19:00

Male pytanko

Sorry za walkowanie w kolko tego samego, ale chcialbym sie upewnic zanim skopie sobie nagrywarke :) Mam 812 i oczywiscie przymierzam sie do zrobienia z niej 832. Sam mod jest banalny, wystarczy wgrac vso4.exe patched ze strony codeguys pod win, potem reset i ok. A jak jest w druga strone gdybym chcial wrocic do 812? Nie zmieniam eepromu wiec powinien zadzialac oryginalny USON ze strony liteona, czy nie? Czy tez moze trzeba wgrac jakis spatchowany USON po to zeby dalo sie go wgrac do 812@832? I czy jak juz sie uda przywrocic taka 812 do US0N, to nastepny bios wypuszczony przez liteona da sie juz wgrac w zwykly sposob uruchomiajac oryginalny exe pod win?

Bajbus_35 13.06.2004 19:35

1.Zanim wgrasz zpatchowany FW, to najpierw zrób backup oryginalnego z nagrywarki.
Najlepszy (chyba) jest windowsowy ltnFW, można go pobrać tu
2.Oryginalny FW ze starony liteona nie zadziała, gdyż rozpozna Twoją nagrywarkę
jako 832 :cool:
Powrócić można na 2 sposoby, 1 z nich w Windows i jeden w DOS-ie.
Windows
1. Używasz już wspomnianego programu ltnFW i FW w formacie bin (który można pobrać tu ) lub zrobić bin samemu z oryginalnego FW za pomocą XFlash-X który można pobrać tu
2. Używasz programu mtkflash (do pobrania tu ) i FW w postaci bin-a.

Ważne zebyś odłączył z taśmy wszystkie inne napędy DVD i CD

Ps. Jest jeszcze trzeci sposób (windows). Robisz fix oryginalnego FW za pomocą FlashFix-a,
do pobrania tu

I jeszcze raz Ważne zebyś odłączył z taśmy wszystkie inne napędy DVD i CD

Jollo 13.06.2004 22:08

Ilość załączników: 3
Hej,
no to mały teścik. Dziś maiłem okazję nagrywać na 812@832 z JANUARY 2004, która modowała się bez jakiegokolwiek problemu (tak jak MARCH 2004) do wersji VS01 potem VS03 i w końcu VS04. Nagrałem 3 płyty - taniochę po 3.60 PLN w wersji pudełka SLIM SUPRATEC DVD-R 4x nagrane x4. Oto wyniki:

1.) Płyta 1 nagrana obrazem UT2004 x4:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=8587&stc=1

2.) Płyta 2 nagrana ok. 1000 plikami z muzyką x4:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=8588&stc=1

3.) Płyta 3 nagrana ok. 500 plikami z muzyką , reszta to duże pliki ponad 200 MB x4:

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=8589&stc=1

Zgodnie z przyjętymi przez ECMA normami, ilość błędów PI (Parity Inner), przy wybranym przez nas parametrze "sum 8 ECC", nie powinna przekraczać wartości 280. Dla PO (Parity Outer), suma błędów nie powinna przekraczać wartości 32. Pojedyncze wysokie "szpilki" dla PO można ignorować. Także moim zdaniem jak na taką tanią tandetę jest i tak dobrze. A wszystko to z nowym bioskiem VS04 i Liteon'kem 812@832 ze stycznia 2004.

pozdrawiam,

-=Jollo=-

maxxam 13.06.2004 22:22

hmm

ale te plyty da rade odczytac w czytniku dvd ????

Jollo 13.06.2004 22:28

Tak, zarówno nagrywarka po nagraniu jak i inny czytnik DVD w kompie odczytywał je bez problemu.

-=Jollo=-

Byczek 13.06.2004 23:14

Witam Wszystkich
Dopiero dzisiaj przypadkiem dowiedziałem się na tym forum o możliwości zmiany FW
na 832.
Ponieważ mam ze stycznia miałem chwile obawy, ale i tak musiałem sprawdzić.
I rewelacja - przynajmniej jeżeli chodzi o zapis - bo z funkcji odtwarzania nie korzystam
Całość chodzi moim zdaniem ciszej i stabilniej, Nagrałem płytkę za 3,5 zł której wcześniej nie mogłem nagrać - komunikat że "nie może zakończyć w trybie DAO"

pykson 13.06.2004 23:21

@jollo

zrob te testy przy speedzie x4, bo te nie sa wiarygodne, a jezeli przy x4 tez beda takie to chyba niestety nei ma powodu do zadowolenia. :(

Jollo 13.06.2004 23:34

Dwa pierwsze są przy speed'zie x4 a trzeci x10. Nagrane były wszystkie x4. Płytek już w ręku nie mam bo to były dla kumpla :( także powtórnie testów nie zrobie. W sumie wysokie PI świadczy o złej jakości nośnika i potwierdza, że te płytki są prawie identyczne, zaś małe PO o tym, że nagrywarka potrafi sobie z nimi jakoś radzić :) :spoko:

-=Jollo=-

VIZZARD 14.06.2004 00:33

Cytat:

Napisany przez Jollo
Pojedyncze wysokie "szpilki" dla PO można ignorować.=-

A dlaczego?

U mnie prawie na każdym wykresie takie wysokie 1-2 szpilki C1 i C2 - co to może być?

Swoją drogą na płytkach CD to samo mam mniej więcej na środku - mógłbyś dać w kProbe jakiś wykresik wypalonej na swojej 812@832 płytki CD?

Jollo 14.06.2004 00:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A dlaczego?

U mnie prawie na każdym wykresie takie wysokie 1-2 szpilki C1 i C2 - co to może być?

Swoją drogą na płytkach CD to samo mam mniej więcej na środku - mógłbyś dać w kProbe jakiś wykresik wypalonej na swojej 812@832 płytki CD?

Dlaczego? Tak mówią normy ECMA.
Pozatym zauważyłem, że taki pik następuje przy większych prędkościach odczytu niż zapisu (przynajmniej u mnie) w Kprobe.

Odnośnie CD-R to w najbliższym czasie jak jakąś nagram to dam wykresik w Kprobe.

-=Jollo=-

Wiadro 14.06.2004 00:45

Hmm te tematy o przeróbce 812s@832s mnie już wkurzają i to nie dlatego, że pojawiają się zbyt często ale... dlatego że mam coraz większą ochotę przeobić swoją nagrywarkę :D Na razie siępowstrzymuję, ale jak długo dam radę?

VIZZARD 14.06.2004 00:52

Cytat:

Napisany przez Jollo
Dlaczego? Tak mówią normy ECMA.
Pozatym zauważyłem, że taki pik następuje przy większych prędkościach odczytu niż zapisu (przynajmniej u mnie) w Kprobe.

Odnośnie CD-R to w najbliższym czasie jak jakąś nagram to dam wykresik w Kprobe.

-=Jollo=-

Muszę to sprawdzić - bo to naprawdę denerwujące, żeby na każdym wykresie tak było...((

Zwłaszcze jeżeli chodzi o odczyt zapisanych płytek CD - na mojej 52327S tego nie zauważam...:klnie:

pykson 14.06.2004 00:52

Cytat:

Napisany przez pykson
@jollo

zrob te testy przy speedzie x4, bo te nie sa wiarygodne, a jezeli przy x4 tez beda takie to chyba niestety nei ma powodu do zadowolenia. :(

Cytat:

Napisany przez Jollo
Dwa pierwsze są przy speed'zie x4 a trzeci x10.

przepraszam, po przewinieciu widoczny mialem ostatni z wykresow, ten z 10 a jako ze wszytkie sa niemal identyczne uroilo mi sie ze wszystkie byly x10 i stad moj komentarz.

z mojego doswiadczenia, przekroczenie PI do wart 800 moze nie powodowac najmniejszych problemow z odtwarzaniem na stacjonarce (moze, ale nie musi), natomiast PO to w sumie pewne jest tylko do 2. (testowalem na aiwa i philips 729).
a wiec IMO plytki akceptowalne, ale:
1. zalezy od czytnika, jak sie to odtworzy
2. trzeba pamietac, ze z uplywem czasu moze pojawiac sie wiecej bledow, wiec przy juz wysokim ich poziomie nie mozna liczyc bezproblemowe odtwarzanie za, powiedzmy, 6 miechow

dorian^^ 14.06.2004 02:57

cześć, czy moglibyście wrzucić tutaj FW w pliku .bin , chodzi mi dokładnie o VS03 i VS04, zgóry dzięki za odp. :)

legion 14.06.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez Wiadro
Hmm te tematy o przeróbce 812s@832s mnie już wkurzają i to nie dlatego, że pojawiają się zbyt często ale... dlatego że mam coraz większą ochotę przeobić swoją nagrywarkę :D Na razie siępowstrzymuję, ale jak długo dam radę?

Nie wachaj sie tylko zrob to ja to zrobilem mam teraz nagrywarke 832 (jak dobrze sie orietujesz to 812 jest na takim samym silniku co 832 tylko uwaga wazna jest data produkcji wypalarki bo moze ci sie po przerobieniu wysypac wiec trzeba z flashowac biosek z 812)
I teraz ciekawostka nagrywanie plyt na 812 bylo czasem a normalne poniewaz miala problemy z nagrywaniem plyt na (-) i nie mowie tu tylko o badziewiu w cenie 3,0 ale takze problemy byly z droszymi nosnikamy lecz nie zawsze teraz po przerobieniu 832 spawarka stala sie dokladniejsza i wypalam wszystkie nosniki bez problemu.Praktycznie mozna powiedziec ze teraz nagrywarka dostal jakby zastrzyk viagry a za tydzien robie test na DL i zobaczymy jak sobie poradzi.
Na razie proponuje ci wgranie VS03 ja takiego mam bo na nim mi dziala BookType 1.6 na VS04(podobno) jest problem jak bedzie VS05 pewnie zadzial :)

Janusz38 14.06.2004 11:03

wielka prosba

Witaj :)

Czy moglbys przeslac mi na konto j38@op.pl bios do liteon 832s (zakupilem 812s - manufactured 02.2004) najlepiej exe bo nigdy nie zmienialem biosu. Czy mozesz mi podac krok po kroku co zrobic. Mam win xp pro z sp1

Z gory dziekuje serdecznie
Janusz

TaN1502 14.06.2004 11:27

Witam
Mam pewien problem.
Podczas zmiany 812@832 nastapił bład .............
Myślałem ze juz po nagrywarce i bede musiał kombinować z MTKFLASH
Jednak ku mojemu zaskoczeniu po resecie 812 działała popradnie a padł LiteON DVD-ROM model XJ-HD166s choć podczas uaktualniania biosu zaznaczyłm 812
I tu się nasuwa moje pytanie.
Jak można uratowaj mój DVD-Rom XJ-HD166s?
Dzieuje i pozdrawiam

Jacek / TaN1502 / GG 4654519

Ricki 14.06.2004 12:09

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez TaN1502
Witam
Mam pewien problem.
Podczas zmiany 812@832 nastapił bład .............
Myślałem ze juz po nagrywarce i bede musiał kombinować z MTKFLASH
Jednak ku mojemu zaskoczeniu po resecie 812 działała popradnie a padł LiteON DVD-ROM model XJ-HD166s choć podczas uaktualniania biosu zaznaczyłm 812
I tu się nasuwa moje pytanie.
Jak można uratowaj mój DVD-Rom XJ-HD166s?
Dzieuje i pozdrawiam

Jacek / TaN1502 / GG 4654519

Pomoc w załączniku

rom30 14.06.2004 13:17

Czy kto

rom30 14.06.2004 13:19

Czy ktos moze podeslac orginalny bios od 812s na maila
Rom30@interia.pl
Z gory wielkie dzieki :mruga:

Bajbus_35 14.06.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Muszę to sprawdzić - bo to naprawdę denerwujące, żeby na każdym wykresie tak było...((

Zwłaszcze jeżeli chodzi o odczyt zapisanych płytek CD - na mojej 52327S tego nie zauważam...

Oto test płyty CD-R nagranej na 812@832

Bajbus_35 14.06.2004 13:45

Cytat:

Napisany przez rom30
Czy ktos moze podeslac orginalny bios od 812s na maila
Rom30@interia.pl
Z gory wielkie dzieki :mruga:

Możesz pociagnąć stąd BIOS-y

VIZZARD 14.06.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez Bajbus_35
Oto test płyty CD-R nagranej na 812@832

No bajka!:spoko:

To ja cosik z napędem mam bo wszystko już sprawdzałem, a te błędy to na każdej płytce mi robi mniej więcej w tych samych miejscach.

Przykład: Verbatim Pastel x48 od Tayio Youden nagrany x24

xzas 14.06.2004 14:05

Cytat:

Napisany przez meku
No Panowie - zrobiłem jak Bajbus mi wskazał - nagrywara wstała - ale dioda miga na pomaranczowo. Tak juz migała wczesniej - jak paczowalem "niedobrym" biosem Wiec co dalej robić?
podziekowania za pomoc - ale jeszcze troszke pomocy potrzebuję.

No wiec tak: przerabialem swoja 812S na 832S z biosami v01,v03 (oczywiscie uprzednio patchowalem biosy aby nie odbijal do eepromu) oraz biosy od 812S (przy kupnie mialem wersje US03) US0G,US0J,US0N na rozne sposoby, wyczermalem chyba wszystkie kombinacje co na ktory bios bylo wgrywane :mruga: . Dwa dni temu wgralem v04 (832S) do mojego 812S i dziwna sprawa, zaczela migac pomaranczowa dioda. Naped byl rozpoznawalny w systemie, (XP) ale nie reagowal na nic, nie odczytywal plyt itd. Uzywajac OmniPatcher'a (i zpachowanego uprzednio biosiku epromem patcherem) zpachtowalem ten sam biosik v04 z opcja (jednoznacznie sie kojarzaca przy problemie, ktory mnie spotkal) "Fix blinking orange light/Enable cross-flashing" i wgralem go na nowo przy uzyciu LtnFW.
Wszystko ruszylo bez problemu i dziala jak dzialalo :)

Takze taka konkluzja dla Ciebie meku, sproboj zrobic to co ja, mysle, ze nagrywarka wstanie (oczywiscie uzyj najlepiej biosu od 812S, skoro masz nagrywarke z 2003-12)

xzas 14.06.2004 14:21

Mam takie pytanie do forumowiczow :) , otoz zauwazylem, ze przy biosach starszych niz US0N (a najlepiej US0J) jakosc nagrywanych plytek jest najlepsza. Ciewaka tylko sprawa, ze plytka nagrana na biosie US0J ma znacznie wiecej bledow po odczytaniu jej kprobmem w biosie US0N. Ilosc bledow jest znacznie wieksza na US0N:
(testy dotycza oczywiscie tej samej plyty :) )
-skanowane kprobem z biosem US0J: PI~1,2mln, PO~1tys,
-skanowane kprobem z biosem US0N PI~8mln, PO~1mln
(nie pamietam dokladnie wynikow, podalem zblizone, zeby tylko zeby byla jakas orientacja)

Ponadto na biosie od soniaka 700A (czyli tego DL :) ) takze wyniki sa lepsze niz na US0N i biosach od 832S

1*) reasumujac dobre wyniki przy nagrywaniu i skanowaniu na biosach:
US0G
US0J
SonyDRU700A

2**) kiepskie na
US0N
VS01
VS03
VS04

Ciekawe tylko ze plyty nagrane na 1*) sprawdzane kprobem na 2**) wypadaja duzo gorzej niz sprawdzane na 1*). Odwrotna sytuacja NIE zachodzi.

ps. niebawem (tydzien) zamieszcze obszerne testy wiec mozna bedzie zobaczyc to o czym pisze :)

VIZZARD 14.06.2004 14:53

Cytat:

Napisany przez xzas
Mam takie pytanie do forumowiczow :) , otoz zauwazylem, ze przy biosach starszych niz US0N (a najlepiej US0J) jakosc nagrywanych plytek jest najlepsza. Ciewaka tylko sprawa, ze plytka nagrana na biosie US0J ma znacznie wiecej bledow po odczytaniu jej kprobmem w biosie US0N. Ilosc bledow jest znacznie wieksza na US0N:
(testy dotycza oczywiscie tej samej plyty :) )
-skanowane kprobem z biosem US0J: PI~1,2mln, PO~1tys,
-skanowane kprobem z biosem US0N PI~8mln, PO~1mln
(nie pamietam dokladnie wynikow, podalem zblizone, zeby tylko zeby byla jakas orientacja)

Ponadto na biosie od soniaka 700A (czyli tego DL :) ) takze wyniki sa lepsze niz na US0N i biosach od 832S

1*) reasumujac dobre wyniki przy nagrywaniu i skanowaniu na biosach:
US0G
US0J
SonyDRU700A

2**) kiepskie na
US0N
VS01
VS03
VS04

Ciekawe tylko ze plyty nagrane na 1*) sprawdzane kprobem na 2**) wypadaja duzo gorzej niz sprawdzane na 1*). Odwrotna sytuacja NIE zachodzi.

ps. niebawem (tydzien) zamieszcze obszerne testy wiec mozna bedzie zobaczyc to o czym pisze :)

Wiem o co chodzi - potwierdzam te dziwactwa.

Ja robiłem podobnie:
1. Nagranie na US0N - odczyt US0N - więcej błędów
2. Nagranie na US0N - odczyt US0F - mniej błędów

Ale nie można dać się zwariować:blee:

Uważm, że i tak US0N jest najlepszym biosem do 812S - bynajmniej nie dlatego, że jest najnowszy - ale dlatego, że ma dużą bazę nośników i względnie i tak robi najmniej błędów zapis/odczyt.

Polecam każdemu :spoko:

Powiem więcej - tylko muszę to dokładniej sprawdzić - 812 z US0N robi mniej błędów niż 812@832 z VS03 :taktak:

khamill 14.06.2004 15:00

mimo wszystko nadal nie rozumiem zajawki - dajcie mi płytę DL to zmienię bios... wczesniej tego nie robię... mam zaufanie do inżynierów z Lite On :P

Wiadro 14.06.2004 15:04

Cytat:

Napisany przez legion
Nie wachaj sie tylko zrob to ja to zrobilem mam teraz nagrywarke 832 (jak dobrze sie orietujesz to 812 jest na takim samym silniku co 832 tylko uwaga wazna jest data produkcji wypalarki bo moze ci sie po przerobieniu wysypac wiec trzeba z flashowac biosek z 812)
I teraz ciekawostka nagrywanie plyt na 812 bylo czasem a normalne poniewaz miala problemy z nagrywaniem plyt na (-) i nie mowie tu tylko o badziewiu w cenie 3,0 ale takze problemy byly z droszymi nosnikamy lecz nie zawsze teraz po przerobieniu 832 spawarka stala sie dokladniejsza i wypalam wszystkie nosniki bez problemu.Praktycznie mozna powiedziec ze teraz nagrywarka dostal jakby zastrzyk viagry a za tydzien robie test na DL i zobaczymy jak sobie poradzi.
Na razie proponuje ci wgranie VS03 ja takiego mam bo na nim mi dziala BookType 1.6 na VS04(podobno) jest problem jak bedzie VS05 pewnie zadzial :)

Prawie mnie przekonałeś :D Jeszcze się wstrzymam bo mam sesje, a jak coś spartolę to nie chcę się zastanawiać nad nagrywarą tylko nad nauką. Ale na pewno nastąpi taki czas, że ją przerobię. No chyba że po wyjęciu nagrywary z kompa okaże się że jest ona ze stycznia :ysz:

dorian^^ 14.06.2004 16:54

cześć, ponawiam swoą prośbę (chyba mnie nikt nie zauwazył :smutny: ), jesli ktoś ma firmware VS03 i VS04 w pliku .bin a może komuś chciałoby sie zrobić backup tych biosów to prosze przesłać mi na meila (dorian100@poczta.onet.pl). Mam problemy z tymi biosami pod windowsa, za każdym razem przy wgrywaniu program wiesza się przy 100% i konieć, wgrywałem US0N mtkflashem i było wszytko ok, także nie mam innej możliwości jak zrobić to pod dosem, pozdrawiam :help:

Darek_K 14.06.2004 18:04

Właśnie nagrałem płyte Verbatim DigitalMovie DVD+R na mojej 812@832 VS04. Oto wyniki:

http://mtvk.pl/darek_k/Verbatim_Digi..._812S@832S.JPG

Wydaje mi się że wykresik jest całkiem ładny :spoko: :P. Płyta została poprawnie zmieniona na DVD-ROM przez NERO z włączoną opsją "DVD-ROM wg. Ksieg", bez właczonego oryginalnego BookType LiteONa :).
Pozdrawiami

mensir67pl 14.06.2004 20:22

Czy ktos widzial 812s od (srodka) chodzi oto czy sa tam (chip?kosci)MT1818E i MT1816E '

Turboni 14.06.2004 20:25

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Czy ktos widzial 812s od (srodka) chodzi oto czy sa tam (chip?kosci)MT1818E i MT1816E '

Bylo to juz ktos wsadzil gdzies linka gdzie porownywali oba napedy od srodka ale nie pamietam gdzie musisz poszukac ja tez poszukam.
Trzym sie ||

mensir67pl 14.06.2004 20:30

Obraz plyty (ten sam) na nosniku TDK+R i TDK-R (roznice widac) 812@US0N

mensir67pl 14.06.2004 20:35

skad to mozna sciagnac ????

szymonunion 14.06.2004 22:07

Witam,

wygooglac nie łaska? Nie powiem, ze to 1 link (a szkoda - tak by nazwa wskazywala) ale po parunastu sekundach mozna znalezc:

http://download.copybase.ch/vso/Inspector.exe

Pozdrawiam,

VIZZARD 14.06.2004 22:14

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez dorian^^
cześć, ponawiam swoą prośbę (chyba mnie nikt nie zauwazył :smutny: ), jesli ktoś ma firmware VS03 i VS04 w pliku .bin a może komuś chciałoby sie zrobić backup tych biosów to prosze przesłać mi na meila (dorian100@poczta.onet.pl). Mam problemy z tymi biosami pod windowsa, za każdym razem przy wgrywaniu program wiesza się przy 100% i konieć, wgrywałem US0N mtkflashem i było wszytko ok, także nie mam innej możliwości jak zrobić to pod dosem, pozdrawiam :help:

Ściągasz i używasz na własną odpowiedzialność :D

mensir67pl 14.06.2004 23:28

Cytat:

Napisany przez szymonunion
Witam,

wygooglac nie łaska? Nie powiem, ze to 1 link (a szkoda - tak by nazwa wskazywala) ale po parunastu sekundach mozna znalezc:

http://download.copybase.ch/vso/Inspector.exe

Pozdrawiam,

-------------------------
Dzieki mialem chyba przydymione G00GLe :mruga:

dorian^^ 15.06.2004 00:18

dzięki :spoko:

kubelek 15.06.2004 12:15

Witam !
Wczoraj zdecydowalem sie na sflashowanie biosem od 832S mojego SOHW-812S ze stycznia 2004. Na oryginalny bios w wersji US01 wrzucilem od razu ostatni V04 od 832S. Flashowanie przebieglo bez najmniejszych problemow, naped po resecie zglosil sie prawidlowo - jako SOHW-832S rzecz jasna :]. Okazalo sie, ze:
- bez problemu odczytuje plyty DVD (testowalem R-, RW+) i CD (R i RW)
- bez problemu nagrywa plyty CD (R i RW)
- wysypuje sie przy probie nagrania plyty DVD-R- (bez zawiasow, w Nero komunikat "invalid disc" przy 1% postepu nagrywania)
- przy probie zblaknowania/wypalenia plyty DVD-RW+ zaczyna migotac pomaranczowa diodka w nieskonczonosc.
Rzecz jasna nie czekalem tak dlugo ;] Zgodnie ze wskazowkami jednego z szanownych Kolegow z forum zassalem Omniflashera, przejechalem nim bios V04, ktorym owczesnie flashowalem naped, z opcja "Fix blinking orange light/Enable cross-flashing", zapodalem i problemy z nagrywaniem plyt DVD minely jak reka odjal :]

Dla pewnosci raz jeszcze przetestowalem odczyt/nagrywanie plyt CD i zabralem sie za nagrywanie DVD-RW+ (plytka Platinium x4) i DVD-R- (plytki Intenso x4; 2,90,- sztuka :] ) - wszystko nagrwa sie i odczytuje bez problemow.

Nawiasem mowiac kolega majacy rowniez taki naped ze stycznia wrzucil bios V03 i wszystko mu smiga od samego poczatku, bez potrzeby fixowania Omniflasherem. Tak wiec zdaje sie, ze przy odrobinie wytrwalosci (szczescia ;] ) niemal kazdy naped SOHW-812S bez wzgledu na date produkcji mozna podrasowac na SOHW-832S. Ewentualne niepowodzenia (pomijajac te z pochodzace z ewidentnej winy uzytkownika) prawdopodobnie mozna przypisac poszczegolnym egzemplarzom a nie dacie produkcji.

Zachecam do zabawy i pozdrawiam !

N00N00 15.06.2004 16:53

Czy tak przerobiona 812S bedzie nagrywała plyty dwuwarstowe ??

skolimus 15.06.2004 17:28

a ja mam taka propozycje.... Moze by ktos znajacy sie napisal temat jak flaszowac np 812s ale tak krok po kroku z programikami i patczowaniem biosow bo to juz sie mozna pogubic i przykleic to na głównej......wraz z BACKUPEM swojego biosu czym to zrobic tak wszystko od poczatku do konca wrazie czego zeby moc wrocic....... :piwo:

DLA WSZYSTKICH POCZĄTKUJĄCYCH...

Wiadro 15.06.2004 17:57

Cytat:

Napisany przez skolimus
a ja mam taka propozycje.... Moze by ktos znajacy sie napisal temat jak flaszowac np 812s ale tak krok po kroku z programikami i patczowaniem biosow bo to juz sie mozna pogubic i przykleic to na głównej......wraz z BACKUPEM swojego biosu czym to zrobic tak wszystko od poczatku do konca wrazie czego zeby moc wrocic....... :piwo:

DLA WSZYSTKICH POCZĄTKUJĄCYCH...

Jestem ZA a nawet PRZECIW :mruga: To jest bardzo dobry pomysł, a z mojej strony dodam, że można by było do tego topicu dołączyć tematy związane ze złym patchowaniem, jaki ktoś miał problem po złym flashowaniu i jak ten problem rozwiązał (oczywiście żeby się wypowiedzieli ludzie którzy tak mieli, a nie sto inny osób które gdziesz przeczytały ale nie są pewni). Może to dla profesjonalistów *****ny pomysł, ale niektórym mniej zaawansowanym ludziom by było znacznie łatwiej.

skolimus 15.06.2004 18:10

a moze zanim ktos napisze wszystko na powaznie, to tak na szybko chcialem (zanim cokolwiek zaczne sie bawic z biosowaniem po przeczytaniu pozostalych postow) zarchiwizowac sobie moj poczatkowy bios i eprom ale nie wiem czym i jak.....KTOS POMOZE ??

l3c!@k 15.06.2004 18:14

812@832
wchodzisz tu: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
ściągasz to: http://codeguys.rpc1.org/firmwares/832S.VS04.rar
odpalasz to: 832S.VS04.patched-812S@832S.exe

832@812
wchodzisz tu: http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
ściągasz to: http://codeguys.rpc1.org/firmwares/812S.US0N.stock.rar
odpalasz to: 812S.US0N.stock.exe

jak tak robiłem i wszystko działa

btw, można by założyć topic stricte dla nośników wypalanych na tym litku (812, ew. 832), bo ten palnik jest straszliwie wybredny (o czym niejednokrotnie przekonala się już moja kieszeń :( )

_Vip_ 15.06.2004 18:33

mi 812@832 pieknie nagrywa nawet na badziewnych Emtec'ach +R czy Hawk'ach +R,moj stacjonarny odtwarzacz czyta pieknie takie plytki :].IMHO albo ta nagrywareczka naprawde pieknie nagrywa plytki,albo moja Aiwa XD-DV370 czyta poprostu wszystko :]

tak czy siak postanowilem ze bede nagrywal tylko na Platinum'ach +R x8 :mruga:

BTW mam dziwny problem....gdy zainstaluje sobie kprobe'a to momentalnie booktype sie wysypuje i nie widzi juz nagrywarki,pomocny jest format c: :D.Cos mi sie zdaje ze broblemem jest tu moja plyta glowna na nForce2 i jej kontroler IDE.Narazie poprostu olewam kprobe'a i ciesze sie ladnie nagranymi plytkami :]

p.s czy tylko mi sie wydaja ze te cale babranie sie z kprobe przypomina troche wyscigi na punkty w 3dsmarkach itd. :] bo przeciez najwazniejsze jest zeby nagrany film czy jakies tam dane byly bezproblemowo odczytywane,a nie czy plyta ma tyle i tyle bledow PI i PO

skolimus 15.06.2004 20:30

kolejne pytanko.. :) Czym moge odczytac wersje biosu.... ?? nie moge uzyc tego programu Inspector bo mi mowi: Cannot connectto hardware access layer....mozna cos z tym zrobic Mam liteona 812s

khamill 15.06.2004 20:40

ja mam lite on 812 i płytę nforce2 i wszystko działa - i kprobe i book type... nie ma żadnych problemów :)

Turboni 15.06.2004 21:00

Cytat:

Napisany przez skolimus
kolejne pytanko.. :) Czym moge odczytac wersje biosu.... ?? nie moge uzyc tego programu Inspector bo mi mowi: Cannot connectto hardware access layer....mozna cos z tym zrobic Mam liteona 812s

wystarczy ze odpalisz nero i wybierzesz wybor nagrywarki tam ci wyswietli wersje biosu lub programem dvd info pro tam tez ci wyswietli lub nero info tool tez ci wyswietli ||

Jollo 15.06.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez _Vip_
... BTW mam dziwny problem....gdy zainstaluje sobie kprobe'a to momentalnie booktype sie wysypuje i nie widzi juz nagrywarki,pomocny jest format c: :D.Cos mi sie zdaje ze broblemem jest tu moja plyta glowna na nForce2 i jej kontroler IDE.Narazie poprostu olewam kprobe'a i ciesze sie ladnie nagranymi plytkami :] ...

_VIP_ gdzieś czytałem, już nie pamiętam gdzie, że dla palników DVD zaleca się na płytach głównych z nForce2 NIE instalowanie sterowników IDE od nVidia tylko standardowe z WIN XP i do tega ASPI 4.60. Ja tak mam na EPOX 8RDA+ i zero jakiegokolwiek kłopotu, z BOOKTYPE też :spoko:

Pozdrówka,

-=Jollo=-

_Vip_ 15.06.2004 22:12

sprawdze to przy nastepnej reinstalce,narazie kprobe mi niepotrzebny :mruga:

_Vip_ 15.06.2004 22:27

sprawa wyjasniona :d Problemem bylo u mnie wlasnie ASPI 4.60,przy zainstalowanej tej wersja niemoge odpalic booktype'a,ale cos mnie ruszylo i zmienilem w nero info tool na "nero aspi" no i koniec problemow,wszystko smiga

badziewny emtec 1x-2.4x palony x2.4 (naszczescie juz do mnie jedzie 10szt. platinum dvd+r x8 :mruga: ).Wypalany byl plik .iso z filmem

http://www.1000lecie.pl/~vip/k.jpg

khamill 16.06.2004 15:27

gdzie zamawiasz platinium 8x ?

_Vip_ 16.06.2004 15:32

na allegro,a dokladnie tutaj : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26437922

MegadetH 16.06.2004 15:37

Cytat:

Napisany przez khamill
gdzie zamawiasz platinium 8x ?

Jeśli chodzi o warszawę to mogę polecić Kopiera http://www.kopier.com.pl/ tam mają naprawdę dobre ceny ostatnio płaciłem za platinium x8 5 zeta za szt. Cenami na stronie www sie nie sugerujcie bo na miejscu jest taniej.

MegadetH 16.06.2004 15:42

Tragiczne wyniki 812@832 VSO3 na INTENSO +R

Ostatnio kupiłem płytki Intenso [Opto Disk] +R x4 i na mojej 812@832 VSO3 po spaleniu x4 płyty nadają sie do kosza PI > 1100 PO >800 dopiero po ustawieniu palenia na x2.4 jest normalnie PI max 30 PO max 5. Ktoś prubował tych płytek ? może trafiłem jakąś trefną partię ?

waska0 17.06.2004 06:46

ktos moze w 100% potwierdzic ze jest roznica 812 w przerobce zalezna od daty produkcji.?tzn.z kwietnia jest to samo co 832,a ze stycznia sie nie nadaja.

_Vip_ 17.06.2004 08:00

narazie trudno powiedziec,moj jest z marca 2004 i od kilku dni pieknie chodzi jako 832s,pytanie tylko jak bedzie palil plytki DL.Trzeba poprostu poczekac na nosniki.Druga sprawa,ze niektore 812S niepozwalaja na wgranie modyfikowanych biosow z 832S i mozliwe ze to wlasnie tylko te beda oparte na starszym ukladzie Mediatek

Bajbus_35 17.06.2004 11:19

Witajcie!

Może pewną podpowiedzią będą dane układów z mojego poprzedniego litka, który padł
po flashowaniu i obecnego który się dobrze trzyma jako 812@832

Dane z Kprobe:
1. Litek padnięty MXIC(MX29LV008b) (+3,3v)
2. Litek obecny-- MXIC(MX29LV081) (+3,3V)

maciek777 17.06.2004 11:23

???

Rozbierałeś je czy w jakiś inny sposób wyciągnąłeś te typy układów ???

Bajbus_35 17.06.2004 11:24

Cytat:

Napisany przez maciek777
Rozbierałeś je czy w jakiś inny sposób wyciągnąłeś te typy układów ???

Przecież napisałem, że z Kprobe :O

_Vip_ 17.06.2004 11:28

troche dziwne bo u mnie kprobe pisze cos takiego...
http://www.1000lecie.pl/~vip/k3.jpg

chyba ze mowisz o czyms innym :mruga:

maciek777 17.06.2004 11:28

Sorry !!!!

Widocznie jakieś problemy u mnie (w głowie) z przetwarzaniem tekstu

Bajbus_35 17.06.2004 11:39

A u mnie coś takiego :>

_Vip_ 17.06.2004 11:43

cos mi sie zdaje ze to tylko kwestia firmweru ,a nie identyfikacja napedu

Bajbus_35 17.06.2004 11:56

Cytat:

Napisany przez _Vip_
cos mi sie zdaje ze to tylko kwestia firmweru ,a nie identyfikacja napedu

Czyli sądzisz, że jak wgram VS04 to się to zmieni?

_Vip_ 17.06.2004 11:59

no mysle ze sprawdzic niezawadzi :mruga: ,wkoncu to FlashROM type,a nie drajw tajp or somting :D

JarasMSR 17.06.2004 14:19

Cytat:

Napisany przez Jollo
_VIP_ gdzieś czytałem, już nie pamiętam gdzie, że dla palników DVD zaleca się na płytach głównych z nForce2 NIE instalowanie sterowników IDE od nVidia tylko standardowe z WIN XP i do tega ASPI 4.60. Ja tak mam na EPOX 8RDA+ i zero jakiegokolwiek kłopotu, z BOOKTYPE też :spoko:

Pozdrówka,

-=Jollo=-

no swego czasu też miałem wielki problem ze sterownikami IDE nVidii, bo były zrąbane, ale w wersjach sterowników nForce powyżej 4 wszystko jest już ślicznie (w menedżerze urządzeń przy sterowniku IDE będzie dopisek (v.2.5) )

_Vip_ 17.06.2004 18:01

sytuacja ze starami opanowana (juz wczesniej o tym pisalem),sterki nVidia allin1 w najnowszer wrersji i wszystko smiga,winowajca byl sterownik ASPI.pomijam juz fakt ze sprzet jest ostro krecony :mruga: (szczegoly w podpisie :D)

waska0 17.06.2004 18:53

wlasnie ja mam ze stycznia i niewiem co robic bo ponoc te sa oparte na starszym ukladzie.ma ktos przerobionego ze stycznia i mu dziala?

_Vip_ 17.06.2004 19:05

chyba Turboni ma ze stycznia i dziala mu ladnie :mruga:,jak tu wpadnie to sie pewnie wypowie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:57.