![]() |
Cytat:
VIZZARD :spoko: |
Cytat:
:O:O:O To znaczy co? Nie wiesz, czy jesteś kobietą czy mężczyzną? :wow: Super! :spoko: BTW Czy ty nie masz na imię Miriam? :> :czar: |
Cytat:
Ponadto: Nagrywarka Liteon 832 z pewnością nie obsługuje Boot Type, ale ma support dla BookType :D A zwłaszcza bios US0Q - co można sprawdzić TU i TU :czytaj: TU jest program :czytaj: A TU opis jak zmienić bitsetting :czytaj: No i na koniec takie nieśmiałe pytanie: Ten overburning to na CD czy na DVD? :> :mruga: |
Cytat:
|
Dzięki Bartek15, ale problem w tym że obecny bios (USOQ) mam właśnie z tej stronki, a mimo to nie obsługuje tego boot type. Natomiast USOJ nie chce się wgrać na obecną wersję :nie:
Vizzard to nie zaburzenia tylko lekki brak wiedzy na ten temat ^_^ |
Cytat:
Cytat:
Zaburzenia osobowości? ??? :O |
Cytat:
EDIT: Wejdź tu link i wgraj najnowszy bios do swojej wypalary :taktak: |
Czy nikt nie potrafi, czy też nie chce mi pomóc. :nie: ???
Kilka postów wcześniej prosiłam szanownych kolegów o pomoc. :czas: :help: |
Cytat:
@legion coś się dawno nie widziałem w OT :nie: |
@legion
ja tam do siebie oryginalnego nie wcisne ;) a ponizej wykresik MCC2 - juz standard http://icemac.w.interia.pl/MCC2_CG4E.png platynki+R dalej sie kijowo pala - ale stacjonarka czyta ;) TU WYKRESIK |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
podczas remontu w domku maly tescik na biosie od codekow CG4E tylko z bitem :D
plytka tdk8x nagran 4x (myslalem ze sa lepsze ale podklad inny niz sie spodziewalem:) ) |
Lite-On SOHW-832S (HP OEM)
jak by komus sie nudzilo (moze cos lepiej)pali na tym choc teoretycznie to VS0E Version: VPDE Description Firmware update for the Lite-On SOHW-832S 8X DVD+/-R/RW drive. http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/g...tem=pv-25114-1 PS znalazlem tam ciekawy model Liteon SOHW-822S moze i on byl ale jakos mi umknol POZdrawiam |
Koledzy podpowiedzcie co zrobić. Mam taki problem, a nie jestem za bardzo zorientowany w temacie. 8-)
Mam Liteona 812 z orginalnym biosem USOQ. Niestety nagrywarka nie obsługuje Boot Type, co zrobić żeby obsługiwała, a jednocześnie chciałbym pozostać przy firmowym biosie (na obecnym dobrze mi wypala nawet z overburningiem). :taktak: Przepraszam za laickie pytanie i prosiłbym o dokładną odpowiedź. :help: |
Witajcie po tak dlugiej przerwie ;p Mam takie pytanko mam przerobiona SOHW 812 na 832 biosikiem VS0A.. Jaki jest teraz najlepszy bios dla tej nagrywarki ??
|
Cytat:
A wgraj bios VS0B :taktak: I nagraj raz jeszcze na tej płycie To może zobaczysz coś miłego :mruga: |
a ja dzięki wam narazie mam tak:
Dzięki wszystkim duże :piwo: |
Cytat:
Sam robiłem tak wcześniej niejednokrotnie :mruga: |
Cytat:
|
Nowy biosik CG4E. Wyniki chyba nienajgorsze (biorąc pod uwagę nośnik).
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tej kichowatej partii co wykresy dawałem ostatnio w Nośnikach Skoro CG4E - patched - improved +R burn quality no to sprawdzimy :D Bądźmy jednak realistami i cudu nie ma co się spodziewać :> :mruga: |
VIZZARD
Też się może przymierze do CG4E. Bo tych Verbów dvd-r z taiwanu to mam trochę a na biosach US0Q i VS0E to marnie wypadają :| . |
a jak mi nie pojdzie zbyt dobrze (mam backup mojego eepromu - mam nadzieje ze da sie przywrocic) to zamiast grafiki (na ktora zbieram zamiast chodzic na piwo) kupie sobie benq1620 ||
|
Cytat:
|
@VIZZARD
walcze na ile mi jezyk pozwala, no i codeking napisal mi ze wykres jest dobry :spoko: teraz za rada innego goscia i kalibruje laser nagrywajac multisesyjnie :mruga: w poniedzialek sie okaze co i jak :> |
Cytat:
Z EEpromem na razie nie próbowałem :nie: Bo najpierw sprawdzę ten CG4E :czytaj: Tylko na chwilę obecną nie mam czego nagrywać :D A z tymi antyradarami to :spoko: :D |
4.60 tez takie mam i mam zero problemow :)
|
Cytat:
|
a tak na powaznie nowy firmware nic mi nie pomogl :(
plytka jest palona 4x w nero, ale 8x wyglada tak samo :( zrobilem reset eepromu i w weekend kilka plytek pojdzie do kubelka, albo na antyradary Kod:
Data/Czas : 2005-01-06 19:49:30 |
Cytat:
|
Z aspi tez u mmnie były problemy.Wgrałem forceaspi 4,60 i po kłopotach.Jest traz tak na biosie vsoe z aplly i zmienione pare strategii :>
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No to trzeba slawka do tablicy wywołać :czytaj: Kto mówi prawdę? :idea: Chociaż z tego góralskiego dowcipu wynika, ze prowdy są tsy: ŚWINTA PROWDA! TYS PROWDA! I GÓWNO PROWDA! Trzeba je teraz tylko obsadzić w rolach :> ^_^ |
Cytat:
(obym sie mylil) WNASPI32.DLL ASPI32.SYS i po swiezutkiej instalacji xp(sp2) juz na HDD tez nie znajduje WNASPI32.DLL ASPI32.SYS |
Cytat:
Coś musisz może mieć jeszcze w systemie nawalone :taktak: slawekj cały czas chyba leci na ASPI od SP2 i jakoś mu dobrze palenie idzie 8 ) Spróbuj z głupia frant zrobić tak jak TU i TU :czytaj: Może to coś da? O tym przecież też nie wszyscy muszą wiedzieć :jezyk: :piwo: Acha! Z ASPI spróbuj jeszcze ForceASPI :taktak: Koniecznie! |
Cytat:
bawiłem się w dekodowani syfry + to też była kupa problemów z tym syfem. aby co kolwiek zrobić... eeeeeeeeeee tam :piwo: |
Cytat:
;) ---------------------------------------------------- a do kolegi pleban_1 wgraj sobie jesli masz lub podejrzewasz problem ASPI ---------------------------------------------------- This is an ASPI layer for Windows XP ONLY! |
Cytat:
Jakoś od razu skojarzyło mi się to z reklamą Cini Minis Tam też jest Archeolog - Cromwell :taktak: ^_^ |
Cytat:
Nero InfoTool 2.27 ASPI Information ---------------- System ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 4.71 (0002) 45056 bytes July 17, 2002 ASPI32.SYS : 4.71 (0002) 16877 bytes July 17, 2002 WINASPI.DLL : 4.60 (1021) 5600 bytes July 17, 2002 WOWPOST.EXE : 4.60 (1021) 4672 bytes July 17, 2002 Nero ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 2.0.1.68 160016 bytes July 22, 2004 pod xp nie było aspi, przeczytałem artykuł: "Instalacja w systemie MS Windows 2000/XP W przypadku systemów opartych o linię NT problem z ASPI jest o wiele bardziej złożony. Otóż w systemach tych nie mamy zainstalowanych żadnych sterowników ASPI. Jeżeli nie wierzycie można użyć aspichk.exe zaraz po instalacji systemu by przekonać się, że to co napisałem jest prawdą. W związku z tym, że nie ma ASPI od razu możemy przejść do instalacji pamiętając o tym systemy te potrzebuje następujących plików" odsyłam do: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php |
jedno zasadnicze pytanie: czy te wykresy z KProbe szkodzą jakoś na odczyt tych płyt w Twoim ciamciungu? moje eldżi łyka takie płytki bez problemu no jak PIF zrobi pika do kilkudziesięciu (płytki po 1.20 lub rysa) to potrafi się przyciąć na moment a potem piszczy (tylko minusy...) trzeba wył/wł i jedzie dalej.
|
to samo ale kprobe, i jest na slave, brak błędów, a może to wina programu nagrywającego? wcześniej nagrywałem cloneDVD 3, teraz alcoholem 120%, co wy na to? :*
|
a to obazek TDK+RW, nagrny alcoholem x2,4, co to ma być :podbite:
|
Cytat:
ASPI Information ---------------- System ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 4.71 (0002) 45056 bytes July 17, 2002 ASPI32.SYS : 4.71 (0002) 16877 bytes July 17, 2002 WINASPI.DLL : n/a 4455 bytes July 17, 2002 WOWPOST.EXE : n/a 3535 bytes July 17, 2002 Nero ASPI : ASPI is installed and working properly WNASPI32.DLL : 2.0.1.68 160016 bytes July 22, 2004 i co dobrze? :peace: |
najlepiej to master a co teraz juz nic ci nie dzial nawet niechce sie spaczowac???:D
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
bo widze ze nawet na biosie od 812 cienko :D pali cos :) |
oto obraz stanu (( ...zwrócie uwagę na błędy :klnie: ..i tak zatrzymałem skanowanie bo chyba każdy sektor by miał błędy :peace:
|
Cytat:
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :piwo: , ale słodko to chyba nie wygląda, :smutny: wgrłem biosa orginalnego z lit. Q od chłopaców (spaczowanego) bo ten zbinem nie wchodzi, no i robie test, ale źle to wygląda , płyta TDK +RW
|
Cytat:
|
oryginalanych nie wcisniesz
tylko spatchowane od codekow |
Posiadam Liteon ze zmienionym biosem z 451s na 832s.Czy nowe orginalne biosy do 832s mogą byc aktualizowane?
|
nowy firmware od codekow na ich stronie CG4E
dzisiaj testuje jutro informuje testuje bo mam problemy z platinum+R 8x od RICOH |
pleban_1
Sprawdź poprawność biosu. Jeśli nie używasz DL to wgraj orginalny bios i sprawdź jak wtedy nagrywa. Używaj Verbów, TDK, Pioneer, Maxell. Po zabawie biosami stwierdziłem, że moja 812 "plusy" nagrywa najlepiej na biosie VS0B (ale gorzej z minusami), "minusy" na VS0E (ale gorzej z plusami), a na orginalnym US0Q nagrywa pośrodku i on został. Oczywiście mówię o dobrych płytkach. Co do tych platinek - może miałeś pecha i dostałeś po prostu z kiepskiej partii (SLD ???) |
Pachnie mi to źle wgranym biosem.Sprawdź przy pomocy "comprare" czy bios w spawarce jest identyczny z plikiem bin
|
drugi raz skanowane ten sam film ta sama płyta.... i co to ma być????
|
Cytat:
|
Cytat:
ja nagrywam TDK na stacjonarki 2.4 a Verbatimy 4x i wygląda to tak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
może ktoś wie? |
opinia
a to drugi na platynie, skąd te błędy?!! (( pomóżcie?!! bo mój stcjonarny samsung jest wymagający :)
|
a to jednak sonego zrobiłeś a nie litka 832
|
a jednak sie udało!
i co wy na to?
|
Cytat:
ciężka sprawa wyobrazić to sobie...co jest na tym obrazku. to może tak wyglądać, że się wiesza bo LtnFlash u mnie szybko pokazuje całą kreskę statusu a potem niby nic się nie dzieje ze 30 sekund albo i dłużej a na koniec flashuje się i tyle, ale jak to już robiłeś to pewnie wiesz i to nie to. |
obrazka nie będzie
[IMG]file://localhost/C:/Documents and Settings/dniel/Moje dokumenty/pojutrze.PNG[/IMG] :blee:
|
file://localhost/C:/Documents and Settings/dniel/Moje dokumenty/pojutrze.PNG
|
Czy jest ok?
Od jakiegoś czas tak sobie czytam te forum i pomału kombinuję ze swoim litkiem, przerobiłem go na 832 ale pachem od codeguys vsoe bo ni cho...ry nie mogę wgrać *bin programem ltnflash124 po prostu się zawiesza pod xp, co robić. Mam pytanie czy na zamieszczonym wykresie jest ok.?
|
Oj dawno wykresu nie zamieszczalem :) wiec dzisaj zamieszcze wykres pogladowy w kazdym razie dla mnie moze i dla innych tez :D.
Plyta platyna8x nagran 8x dane zostaly przegrane z dysku sieciowego a dokladnie bezposrednio przez karte sieciowa na plyte plus czesc danych zgrane z dysku podlaczonego przez usb :) acha plyta dziala bez problemu wszystko daje sie odczytac i skopiowac nawet na lg :D : |
jak się będzie zacinać jeśli to film to do kosza a jeśli dane to nagraj jeszcze raz (zaraz :peace: ).
|
OK, ale ta plyta pod biosem oryginalnym PI ma 1200 a na 812@832 20 i w koncu nie wiem ile tak na prawde ma tych bledow :(
|
z mojego doświadczenia jeśli pif jest<6 a pi<60 to nie ma problemu na stacjonarkach (nawet na starym ślepym sony)
|
Podobnie tez mam z TDK 002
Palony na 812 i na 812 sprawdzany - PI na poczatku i koncu okolo 1200, sprawdzany na 812@832 PI sie zamyka w przedziale 20 - 30. Roznica jest kosmiczna Wyrzucuc tego TDK, czy moze byc ? |
I tak i nie.
Kprobre jest tylko orintacyjny. Płytki po wypaleniu ponoć powinny "ostygnąć" (???) . Zmieniłeś bios - a od biosu zależy też korekcja błędów. Inna wilgotność powietrza... :fiu: :haha: |
Juz zglupialem. Jak teraz na 812@832 sprawdzam kprobe esperanzy ktore palilem na biosie 812, wykresy sa zupelnie inne. Bledy PI nie wychodza ponad 20, a gdy te same plytki sprawdzam na oryginalnym biosie 812 PI dochodza do 500 !
To w koncu sa one dobrze nagrane, czy nie ? Potraficie to jakos racjonalnie wyjasnic ? :-) |
Burn proof, superlink, smartlink ..........
Co firma to inna nazwa. Są to systemy zapobiegające zniszczeniu płytki w przypadku opróznienia buforu. Mają to wszystkie nagrywarki dvd i cdrw (gdzieś tak od prędkości 12x/16x w zależności od modelu). Więc stopień pofragmentowania hdd nie będzie miał wpływu na możliwość nagrania płyty, co najwyżej na ilość błędów na płycie w miejscu zadziałania systemu. W momencie zadziałania systemu nagrywarka na chwilę przestaje nagrywać (dioda może zmienić kolor lub zacząć mrugać lub.... albo i nie), po czym po wypełnieniu bufora zaczyna nagrywać dalej. Kiedyś fajnie nagrywałem cd-r. Prędkość ustawiona 24x, a nie zauważyłem, że na kompie wyłączone jest udma. Płytka nagrywała się ze 25 min, program zgłosił, że burnproof zadziałał 272 razy ;). Płytka jest oki i dobrze działa do dziś..... Acha Nero jak większość programów ma opcję włączenia/wyłączenia burnproofa (nie wszystkie nagrywarki jednak zezwalają na wyłączenie). Jest wysoce niewskazane wyłączenie tej opcji. W nero zwie się to "buffer underrun protection" i ma być "enabled" |
Przeprowadź dodatkowe dochodzenie co z tym buforem.
|
uzywam Nero 6.6.0.3
Esperanza dvd+R x4 z ID 001 (tylko tyle) palona x4 na oryginalnym biosie 812 (obrazek juz tu publikowalem kilka stron wczesniej, powielam dla porownania) http://img74.exs.cx/img74/1936/esperanza27ve.jpg Ta sama Esperanza palona x2.4 (przy x4 bufor sie zeruje i lipton z nagrywania) na 812@832 http://img91.exs.cx/img91/3429/0aa8cb.jpg Wyglada to swietnie, ciekawe tylko jak to bedzie z zywotnascia, ale czas pokaze :-) PS Dzieki za wszelka pomoc :-) |
nie wiem jakiego programu do palenia używa kugar ale w dvd dectypterze jest taka funkcja jak burn proof jeśli się to wyłączy to można się zdziwić w przypadku opróżnienia bufora.
|
Cytat:
|
Ale to nie jest przyczyną błędu w nagrywaniu. Nagrywanie przedłużyłoby się, może byłoby na płycie więcej błędow, ale płyta zostałaby nagrana. Jest coś takiego jak buffer underrun protection.
|
Jeśli obraz płyty jest roz******ony po kawałku na całym dysku to tak. Sprawdź w ilu jest częściach
|
Stosunkowo niedawno, a moze to byc przyczyna ?
|
może to głupie pytanie ale kiedy robiłeś defragmentację dysku? :|
|
OK, sytuacja wyglada tak,
na oryginalnym biosie wypala max x4, ale jakosc nienajlepsza. Na wszystkich biosach od 832 moge jarac tylko x2.4 przy predkosci x4 poziom bufora spada do 0 plytka idze sie walic. Mam Athlona 2 GHz i DDR 256. Jak myslicie, co powoduje oproznienie bufora podczas nagrywania z x4 ? Mozna jakos temu zapobiec ? |
Zaznaczylem ta opcje i to samo :-(
poziom bufora spada do zera i po nagrywaniu. Sciagam nowe nero, wgram znowu oryginalny bios i zobacze co sie bedzie dzialo, ale nie podoba mi sie to. Obym nie musial serwisowac nagrywarki. |
Cytat:
Podklad jest MCC, produkcja Taiwan. Nie palilem na nich, ale to jest dosc znany nosnik ... (Verb z MCC Taiwan) |
@kurgar zrob tak jak mowi Turboni najpierw omni i dopiero wbiasz do napedu:D
|
Ja te swoje dosyc dawno kupowalem, sa to te wersje movie, zostaly mi chyba jeszcze z 3
PS w sklepie, ktory polecasz w opisie jest cos takiego: > DVD+R 4,7GB VERBATIM x8 ADVANCED AZO Gdzie robia te verbatimy, znasz moze ich ID, jarales na nich cos ? :-) Nie widze tam verbow po 2.5 :-( Co sadzisz o tym ? > DVD+R 4,7GB PLATINUM printable x8 A tak w ogole co bys polecil z tego sklepu w rozsadnej cenie i przyzwoitej jakosci (i +) ? :-) |
Cytat:
|
Cytat:
tylko do testow, jestem ciekawy jak to g**no sie pali :D Szkoda mi marnowac verba za 4zl, kupie dvd-rw, sflashuje jeszcze raz i zobacze jakie beda efekty. |
Cytat:
Zrob tak jak kolega pisze masz zle z flash-owany naped a tak wogole to sa gotowce w postaci .EXE |
Cytat:
brak danych w buforze, lub walniety nosnik to sygnmalizuje dioda mrugajaca na pomaranczowo LUDZIE CZY TRZEBA AZ TAK OSZCZEDZAC NA NOSNIKACH ??? |
pierw musisz wgrac bios do omnipatchera i zaznaczyc ostatnia opcje (taka ze swiatelkiem i martwym napedem) , zapisac i dopiero wgrac i bedzie dobrze :)
|
Wgraj jeszcze raz bios, pamiętając o ym, aby w napędzie nie było płytki.
A co do tego: Cytat:
|
Trzeciego no name wywalilo po 14%
Normalnie przy paleniu dioda swieci sie na czerwono, nagle zmienia kolor na pomaranczowy i po zabawie. Spotkaliscie sie z czyms takim ? |
Bios sie wymienil, odczytuje poprawnie, alenie wypala. Pierwsza esperanze wywalilo przy 74%, druga przy 99. Dlaczego tak sie dzieje ? Na oryginalnym nie zepsul mi ani jednej plytki.
Wgralem bios VS0Eoficjalny(autobitsetting).rar z: http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=4170 |
OK, update przebiegl chyba pomyslnie, lntflash wyswietlil done, ale w nagrywarce ciagle mruga pomaranczowa dioda. Mam teraz zrestartowac kompa ?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:52. |