![]() |
kprobe czasami rozna dziwne rzeczy pokazuje :mruga: i napewno nie nalezy go traktowac jako wyrocznia
|
Ilość załączników: 1
No nie odrazu wyrocznia, ale kiedys sledzilem ten wątek i natknąłem sie na jakis post, który traktował o normach EEC, czy jakos tak. O ile dobrze sobie przypominam, to PI chyba nie powinno przekraczac 50, a PO (w nowym kprobe PIF to chyba PO??) moze byc góra 1, czasami 2. Tymczasem mój wykresik zupełnie odbiega od tych norm
Narazie spośród 3 (roznych) testowanych przeze mnie plyt jedna sie ladnie nagrywa - PLATINUM +RW 4x (tą nagrywałem full speed x4). I zastanawiam sie, czy przypadkiem szybciej nagrana plyta moze miec lepszą strukture? Zerknijcie na stronke: http://www.liteon.neostrada.pl/kprobe.html Przykladowy TDK -R 1-4x wypalony z predkoscia 4x ma znacznie lepszą charakterystyke od tego samego nośnika (nawet ten sam producent), ale wypalonego z prędkością 2x :blee: Myśle sobie - gostek pewnie pomylił obrazki i wkleił odwrotnie. Ale patrze dalej i taka sama sytuacja dla plytki platinum :wow: . Bylem pewien, ze szybsza prędkość = gorsza płytka, a tu... O co chodzi ??? EDIT: Wlasnie wypalilem drugiego platinum (z tego samego kija), ale tym razem predkoscia 6x. Efektu mozna bylo sie spodziewac (patrz zalacznik). Wynik wielokrotnie lepszy od poprzedniego (palonego 4x)- gdyby nie ten początek... Teraz bede chyba probowal smażyć platinka x8 || |
Witam!
Dzisiaj kupiłem 812 z datą prdukcji kwiecien 2004. Wgrałem biosa 832 V04 i nagrałem płytke verbatim 4x DVD-R szybkością 4x. Zrobiłem test w kprobe. Tylko nie bardzo sie znam na tym kprobe wiec czy moze mi ktoś napisac czy to jest dobry wynik czy nie. http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim.PNG |
Cytat:
Co do kprobe - ogólnie mówiąc im mniej kolorowo tym lepiej :mruga: |
Nagrałem drugiego verbatimka i w kprobe dałem szybkość 4x. Wygląda dużo lepiej gdyby nie te kilka kresek.
http://free.polbox.pl/g/gutek18/verbatim2.PNG |
LITE-ON SOHW-832S można już kupić za 414zł (wesja OEM)
http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=4042 |
Ilość załączników: 2
Cytat:
1. Liteon 812@832 VS04 burn x4 2. Nec 2500A 1.07 v2b5 burn x4 |
Cytat:
Bo i tak już nieraz miewałem, a posty śledząc - nie tylko ja |
Cytat:
Dla mnie bajka:spoko: |
Cytat:
No to zwracam honor |
jutro kupuje dvd+r DL nagram filmik i dam znac jak poszlo.
|
Cytat:
|
Cytat:
|| |
Kto mi pomoże !!! mój liteon 812s nie potrafi dobrze nagrać płyty DVD. Po nagraniu niby jest OK ,kiedy tą płytę kopjuje pojawia się błąd <<Read error TCSectorReader TCE>> pojawia się zawsze jak nagrywam powyrzej 4 gb w okolicy 90% pełnej płyty DVD, nie ma znaczenia czy + czy - R czy RW.
|
Witam!
Wreszcie zmieniłem FW z VS03 na VS04 i jestem :spoko: :peace: :spoko: Płytka TDK +RW http://acn.waw.pl/bajbus/tdk.PNG |
Po dziwnych i niewyjaśnionych problemach z subdomeną uruchomiłem testową stronkę. Kto chce się przyłączyć może pisać na adres podany na stronce i słać z opisem wykresy kProbe.
www.liteon.bastylia.com |
Fajnie, tylko koniecznie dodaj kolumnę z ID nośnika
|
Cytat:
Gdyby jednak tak było, to po co te wszystkie testy nośników? Ludzie nie zaprzątali by sobie przecież głowy dla jakichś głupich wykresów, testów szybkości itp. A o ile bogatsi bylibyśmy, gdyby wszyscy kupowali płytki DVD-R za 3 zł, zamiast firmówki za 7 zł :matrix: |
od jutra w sprzedazy plytki dvd+r DL. za 60 zeta/sztuka. Jutro kupuje sztuke i testuje sprzeta. a tak apropo to 832s mozna kupic od jutra w Actionie 319 zeta netto oem a 350 zeta netto box.
|
podaj mi linka gdzie mozna kupic. Wychodzi 390zl brutto za OEM. Wlasnie chce kupic sobie NEC 2500A dokladniej jutro chce zamowic. Wiec moze tam bedzie taniej
|
jest to hurtownia i bez zarejestrowania firmy nic nie kupisz ale jak chcesz stronke ich to www.action.pl Na stronce nie ma cen a dzisiaj bylem bo kupowalem u nich liteona ldw-851s dla znajomego i kosztowal mnie 275 zeta netto box
|
Który bios jest leprzy od 832s vs04 czy Sony 700A VY05 ??
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Mam || |
Cytat:
|
nie musi ja mam na auto-moto zarejestrowana
|
Cytat:
No wiec tak wracajac do hurtowni. Co trzeba zrobic aby miec ceny hurtowe czyli takie po jakich kupuja sklepy. Z kim pogadac jakie papiery wziasc. Aha i jeszcze jedna sprawa czy to co bede kupowac u nich bedzie automatycznie brane na firme??? pytam sie dlatego ze oficjalnie nie mam komputera :D wiadomo z jakiego wzgledu chociaz oprogramowanie mam calkowicie legalne (win95 i open office. Nawet sobie niewyobrazacie jak windows 95 chodzi na 512MB ramu :D) tylko wystarczy ze kontrola mi wejdzi a kompa mam w moim pokoju i tylko spojrzy w jakis kat i zobaczy te za***iste ilosci plyt DVD i CD :( |
Cytat:
|
Do mojego pomysłu przyłączył się jak narazie tylko jeden ochotnik. Wyniki jego testów można oglądnąć pod www.liteon.bastylia.com
Nie będę umieszczał kolumny z ID dysku bo widać go na wykresie. |
Cytat:
Fajna stronka ja tez sie dolacze tylko ze mam nagrywarke Nec i zwykly czytnik dvd. Jak robilem na nim testy to wykres byl lepszy niz na nagrywarce??? Mam troche tandetnych plyt nagranych na max predkosci ale ostatnio nagrywam z minimalna predkoscia.... Mam taka jedna uwage. Widzialem tam dwa testy Esperanzy +R. Wiec moze lepiej by bylo jakby te testy sie pokazywaly po kliknieciu i tam by sie dopiero wybieralo predkosc zapisu. Teraz tak jak jest to zrobi sie bardzo dluga lista i bedzie to niezbyt czytelne.... |
Witam
W 832 optyka to SF-DB 10SA a jaka jest 812 ??? ktoś wie ????? |
Czyżbyś rozkręcił swojego litka 832s ?
Podziwiam twoją odwagę :) Ja, jak już coś otworzę, mało kiedy udaje mi się to spowrotem złożyć ;) Ale wracając do tematu - musiałbyś poszukać na jakichś zagranicznych forach (np. cdfreaks) |
Nie
Nawet nie mam 832 mam 812 i cały czas zastanawiam się czy optyka ta sama bo jeśli nie to 812@832 i tak nienagra DL a jeśli ta sama to bedzie ok |
Cytat:
Byly juz chyba testy przerobionej 812 i wszystko dzialalo tylko ze jakosc zapisu nie byla taka jak na oryginale |
Nagranej DL 8.5 Gb na 812@832 ??????????????
Gdzie ????? |
Cytat:
Pozdrawiam Marcin Krzeminski |
Cytat:
Cytat:
Tomorrow Never Dies .... :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
kupilem DL za 60 zeta teraz bede nagrywal pozniej zamieszcze wykresiki.
|
Dane plytki ||
|
Czyli co działa?
Nagrywa ona te płytki DL?? Bo jak tak to może wezme sobie upgrade BIOS'a zrobie :cool:
|
wziolem film z wypozyczalni (zajmowal 8.1 GB) zrzucilem go w formacie iso w dvd decrypterze na dysk a potem z iso w dvd decrypterze nagralem na DL na 812@832 VS04 i dziala !!! Teraz zrobie testy kprobe i w nero dvd speed i zamieszcze wykresy.Wszystko poszlo bez zajakniecia.
|| |
nagrywanie trwalo 43 minuty teraz idzie nero dvd speed.
|
Pliki z testami w nero dvd speed, a teraz idzie k-probe i zaraz zamieszcze fotki.
|| |
No i jak tam k-probe wypadł?
|
konczy sie wlasnie powoli zaraz bedzie wykresik.
|
i oto k-probe PI w polowie wykresu jest dosyc wysokie ale w normie-jest to miejsce zmiany warstwy.
wiec moge powiedziec mam 812@832 ze stycznia 2004 i DL chodza na niej bez zajakniecia. || |
No i pinknie :D
|
podobno plytki DL pod koniec wakacj maja byc po 20-30zeta.
|
No to gratulację :D Turboni to jeszcze musisz popatrzeć na film na odtwarzaczu DVD czy nie ma jakiś przeskoków i będziemy mogli się cieszyć. Jeżeli będziesz robił test "kinowy" ;) to podaj jaki masz odtwarzacz DVD.
|
niestety nie mam stacjonarnego bo kompa mam tez podpietego pod tv i glosniki 5.1 ale mam drugi naped dvd-rom lg gdr 8161b i tez czyta bez zajakniecia.
|
Szkoda :smutny: będziemy musieli poczekać na następnego zapalonego nagrywacza, który kupi i wypali DL a potem sprawdzi na stacjonarnym. Ale podejżewam, że wszystko będzie ok :cool:
|
Cytat:
Moze ktos ze znajomych Twoich ma ?????? :spoko: |
hehe, Turboni a pamietasz jak ze dwa tygodnie temu byles pytany na tym forum , po co to przerabianie na DL skoro plytek ni widu ni slychu?
no to gratuluje! (odwagi bo 60 zeta piechata nie chodzi, oraz cierpliwosci - pare godzin Ci zeszlo na nagrywaniu i testowaniu) pozdrawiam wszystkich niedowiarkow i sceptykow, wyglada na to ze DL na 832@812 jest mozliwe |
Cool Turboni, thx za poświęcony czas i koszty :)
|
Ave Turboni !
Teraz juz nikt chyba nie bedzie mial watpliwosci, czy warto robic 812@832. Pozdrawiam |
w poniedzialek pozycze znajomej z roboty zeby zobaczyla u siebie na stacjonarnym dvd czy bedzie chodzic.wiem ze ma jakies malo znany znany model z tych najtanszych.
teraz pozostaje czekac na nizsze cenny plytek i zabawa z nagrywaniem dopiero sie zacznie. || :piwo: |
Cytat:
do tabelki proponuje dodac male zdjecia plytek/opakowan :) |
Jaki załadowć fw najlepiej by zrobić z niej 832S:)
Jak w temacie czy 832S.VS04.patched-812S@832S będzie dobry?
|
Cytat:
|
Już jest lepsza
Wyszła własnie nowa nagrywara LG najszybsza na świecie! Nie będę nic więcej opisywał więc zobaczcie sami tutaj
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...106520915&rd=1 |
A mnie nie wyszło....
Cytat:
Śmieszne, bo problemy są w 4 i 5 VOB' ie ( z 8 ). Film to Powrót króla. 8,2GB. Czy to, że poszły pliki, a nie iso - może mieć znaczenie?? |
Cytat:
|| |
Cytat:
Do tej pory nie zdarzyło mi się, żeby mi DVD+/-R'a spaliło w NERO. |
Cytat:
pozdrawiam tez czekam az plytki stanieja || |
jak masz problemy z nero to proponuje clonedvd2 bardzo precyzyjny :spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Prośba !!! :)
Cytat:
Z góry dziękuje :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zawsze lepiej pożyczyczyć znajomej albo sąsiadce ;p |
problem z 812S - nieco OT
czesc,
mam problem z 812S. po kolei: 1) pierwsza moja 812S (kupiona w kwietniu 2004; FW chyba: US01, potem update aż do US0N, nie patchowane, FW Lite-Ona) padla ok. 2 tyg. temu. szlag ja trafil, nie byla w stanie nic odczytac o zapisie nie mowiac, jej obecnosc w kompie konczyla sie na podaniu do BIOSu danych o modelu. coz, zdarza sie, padla, to poszla do serwisu i tyle (nie bylo moda zadnego itp. - wadliwy egzemplarz) tyle, że nim padła nagrywała wszystko OK, łacznie z DVD+/-R x8, konkretnie Platinum. Problem miala tylko chyba z Esperanza-RW, ale to niewazne (mialem 1 taka plyte). 2) z serwisu wrocila tydzien temu noowka sztooka: data produkcji kwiecien 2004, FW: US0F niemal z miejsca zupdatowałem na US0N, wszystko firmowe... co sie wczoraj okazalo? nie jest w stanie normalnie nagrac Platinum DVD+R x8!! co ciekawe poprzedni egzemplarz nagrywal poprawnie plyty z tej samej paczki! ta noowka sztooka natomiast zatrzymala sie z buforem nagrywarki na 6% (Nero 6.3.1.15) i tak stala przez caly czas, zas 'nagrywanie' nie odbywalo sie normalnie: naped strasznie krecil plyta, jakby skakal po zgubieniu sciezki, dioda migala non-stop nie palila sie, a czas... po 10 godzinach ktore wytrzymalem (sic! zawzialem sie by zobaczyc co wyjdzie z tej plyty) bylo 75%!! :O jednak nie wytrzymalem. sprobowalem z druga Platinum x8 i to samo bylo :/ WTF?????? pls help, powiedzcie, co moze byc z nia nie halo (DVD+RW x4 Platinum nagrala OK, wiec HW jest chyba jednak OK? w koncu nowa niby...) nim po cudnej CD-R/RW x24 Lite-On'a strace wiare w jakość tej firmy :/ z gory dzięki za pomoc i sorki za OT hoot ps. moda @832 na razie rozważam, wiec to nie sposób. wolalbym, aby najpierw działała OK jako 812S a potem pomyślę... |
Cytat:
|
Cytat:
to co mnie zastanawia - RW wypalil od razu bez bolu i czekania; poprzednia zas palila wszystko OK... a zatem? jakies inne pomysly? bo po raz 3-ci nie chce czekac tych 14h chyba, ze potwierdzacie, ze 'ten typ tak ma' a ta pierwsza 812tka byla wyjatkowa ;-) dzieki hoot |
Cytat:
I co ? Minimum 10 h kalibracji, tak? :haha: |
Ja moją 812 z kwietnia 2004 zaraz po podłączeniu jeszcze przed nagraniem płytki zflashowałem biosem z 832 v04 i działa mi bez problemów. Nagrałem 2 verbatimki -r 4x i jedną no name +r z tesco tez 4x i wszystko działa elegancko.
|
Cytat:
Wszystkie płyty nagrywane na nieobciążonym systemie, bez żadnych innych programów pracujących w tle. Oddałbym LiteOn'a do serwisu ale podejrzewam ża niczego nie znajdą i jeszcze zapłacę za serwis. Dotychczas z rozbawieniem czytałem posty krytykujące LiteOn'y bo z nagrywarek CD byłem bardzo zadowolony ale teraz zaczynam zmieniać zdanie. |
Cytat:
821(luty2004)832 TEZ NARAZIE DZIAL BEZ PROBLEMU NA TYM fw, WYPALALEM dvd-r i dvd+rw nie mialem jeszcze potrzeby dvd+r ale mysle ze smigaja rowniez. :mruga: |
mala poprawka 812@832 i testy Kprobe (malo udany Program)
PRINCO palona 2x i 4x |
Ilość załączników: 2
wyniki PRINCO(kprobe)
|
problem z 812s
czesc,
jak pisalem - chwilowo mod 812@832 mnie nie interesuje. nie wykluczam go, ale najpierw chce miec pewnosc, ze 812s jest w pelni sprawna a nie kalibruje sie/nagrywa plyte x8 w ciagu 14h :/ nie jest normalna sytuacja jest nowiutka nagrywarka od producenta z jego najnowszym FW ma takie problemy a jedyna recepta bylby mod na patchowanym FW... macie jakies pomysly, jak uzyskac poprawne dzialanie 812? pozdro hoot |
Cytat:
|
Którym plikiem patchować nagrywarke 832S.VS04.patched-812S@832S czy 832S.VS04.stock ??
|
Cytat:
|| |
spokojnie mogę go włączyć pod XP i leci coś trzeba zaznaczać bo poczytałem postów i mam mętlik :)
|
Cytat:
ponadto driver do chipsetu plyty glownej, sa jakies problemy z nvidia, zalecane jest uzywanie standardowych windowsowych sterow (badz uaktualnienie sterow nvidii) |
Cytat:
no jest lepiej |
Cytat:
|
Cytat:
no i jest lepiej (ladniejszy wykresik dla oka) |
Cytat:
|
[QUOTE=xzas]to jeszcze sproboj z US0J
NAPISANY przez xzas proponuje wgrac US0J (badz SONY DRU700) wg mnie lepiej na nim nagrywac (lepszej jakosci plyty wychodza). a to co wyszlo z 812@832 to co ?????? niech kotos wrzuci 812@SONY DRU700 |
To co w koncu lepsze 812@832 cyz na DRU700.
|
Uff... przeczytalem wlasnie wszyskie posty z tego artykulu... :)
No wlasnie? dolaczam sie do pytania. Jutro zaczynam bawic sie z biosem (mam litka 812s z marca 2004) i nie wiem teraz czy z litka zrobic soniacza czy moze zachowac jego oryginalna marke, tyle ze z nowym numerkiem 832s :D Mial ktos jakies powazne problemy z wersja sony? P.S. Mam jeszcze pytanie do VIPa... czy poza tym problemem z booktype, miales jeszcze jakies niepokojace zachowania nagrywarki na biosie v04? |
Ja własnie zmieniłem na 832 potestuje zobacze :)
|
Cytat:
jeszcze musze sie pobawic w kompie bezieczenstwa obecnego biosu... pozdroofki |
Cytat:
|
No właśnie ja tak mam zmieniłem bios na 832.Wrzuciłem DVD-R Flamingo programem IMGTool Burn 1.1.5 bo tym cały czas nagrywam po 5min pasek postępu 0 płyta wyjechała nagrana w 30%.Ale co tam więc następna DVD+R Crystal w tej chwili mija już 1h30min i dalej nagrywa jest 10% na pasku , zobaczymy jak skończy , dioda miga na czerwono na starym biosie świeciła cały czas.No ale zobaczymy jak za parę godzin skończy co będzie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:38. |