Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

chris60 13.07.2004 14:11

Jeżeli VS08 to poprawiona wersja VS05 (pod kątem odczytu, jak mniemam), to nie uśmiecha mi się zmieniać z mojego sprawdzonego soniaka, ale chyba spróbuję i porównam. A Tobie polecam DRU-700, jeśli chcesz sprawdzony pliczek podaj maila, ale dopiero jutro podeślę.

B@rtek 13.07.2004 14:50

OK pisz na ten: bartek151@autograf.pl :)

mensir67pl 13.07.2004 15:22

Ilość załączników: 1
812@832(LUTY2004)VS08 ESPERANZA DVD+RW

Jak sadzicie to dobry wynik :spoko:

B@rtek 13.07.2004 16:01

Bardzo dobry :)

polakT 13.07.2004 16:13

wyprobowalem bios VS08 i to jest to czego bylo mi trzeba. wczesniej nie czytal wogole(nie widzial) plyty HAWK Moser Baer India Limited, widział tylko HAWK'i z MCC. ta o maly wlos nie poszla do kosza. ale na VS08 w mia5re to wyszlo. niw weirzysz to wejdz

http://www.thomascamel.republika.pl/...info/index.htm

wyniki nie sa cudowne ale jak na dvd ktore mialo isc do kosza jest dobrze. jeszcze tylko zbadam ja na innych napedach. o czym poinformuje

_Vip_ 13.07.2004 16:36

Platinum DVD+R x8 palony x8 ||

http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_kprobe1.jpg

Zbychog2 13.07.2004 18:42

stało się, po wgraniu VSO8 napęd jest martwy, bios go nie widzi, co robić, czy mam nowy wydatek?

DaroB 13.07.2004 18:58

Wina KProbe ?

Ilość załączników: 2
Witam .
Oto dwa wykresy odczytu płytki Verbatim (MCC02) palonej na Nec 2500A ( bios 1.07). Jak widac obydwa wyniki przy PI pokazuja duza rozniece , na niekozysc biosu v08 .
VS04
[img] http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=9156 [/img]
VS08
[img] http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=9155 [/img]

mensir67pl 13.07.2004 18:59

Cytat:

Napisany przez Zbychog2
stało się, po wgraniu VSO8 napęd jest martwy, bios go nie widzi, co robić, czy mam nowy wydatek?

-------------------------------------------------------'''

Co miales (jaki FW)przed proba wgrywania VS08.

(wogole wiecej szczgolow podaj)

Jollo 13.07.2004 19:02

Cytat:

Napisany przez Zbychog2

Zaznaczyłeś w Omnipatcher 'Fix blinking orange light' ?

Crypter 13.07.2004 19:03

przed chwilka wgralem Vs08 na miejsce vs04... jak narazie brak niepokojacych zachowan... wszystko chyba dziala, zaraz zabiore sie jakies testowanie

_Vip_ 13.07.2004 19:07

Cytat:

Napisany przez DaroB
Witam .
Oto dwa wykresy odczytu płytki Verbatim (MCC02) palonej na Nec 2500A ( bios 1.07). Jak widac obydwa wyniki przy PI pokazuja duza rozniece , na niekozysc biosu v08 .
VS04
[img] http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=9156 [/img]
VS08
[img] http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=9155 [/img]

po pierwsze to sciagnij nowego kprobe'a

slawekj 13.07.2004 19:09

Śledzę dalsze testy nośników i jestem zaniepokojony. Wyniki te bardzo są dalekie od doskonałości, są złe.
Oto nagrana specjalnie płyta DVD+R TDK (RICOH Company Limited)
Temperatura wewnątrz komputera 32 C , wilgotność względna 54% mierzona elektronicznie.
Plik 4,29 GB. Start 0-225454h.
PI średnie 0,50 max 8 ilość wszystkich błędów 8024,
PIF średnie 0,00 max 2 ilość wszystkich błędów 195,
Suma wszystkich błędów 8219.
Te wyniki są wielokrotnie mniejsze od przedstawianych na forum.
Nagrywarka LiteOn 812@832 V08. Komputer złożony z najlepszych komponentów dostępnych na rynku polskim.
Pozdrawiam, zapraszam do dyskusji.

BaGRoS 13.07.2004 19:34

http://www.bagros.wiwat.pl/obrazki/Esperanza_x4.PNG

Esperanza x4 DVD+R
co za pik na srodku? blad jakis na dvd czy zabrudzenie?
812@832 VS08 :]

K4r0l 13.07.2004 19:37

Witam,
tak po 1h "zabawy" z psuciem, naprawą i usprawnieniem 812@832 podsyłam link do "spatch'owanego" (za pomoca nowego Omni) z wszystkimi opcjami VS08_patched_fullOmni
Na razie tylko sprawdziłem czy napęd na tym FW działa - działa, czyta bez problemu DVD+ :spoko:

slawekj 13.07.2004 19:48

Cytat:

Napisany przez BaGRoS
http://www.bagros.wiwat.pl/obrazki/Esperanza_x4.PNG

Esperanza x4 DVD+R
co za pik na srodku? blad jakis na dvd czy zabrudzenie?
812@832 VS08 :]

Płyta bardzo źle nagrana. 10-krotnie większe błędy.
Błąd w postaci kreski to dowód na słaby wewnętrzny transfer danych, za mało pamięci lub niskiej jakości dysk twardy.
Trzeba nagrać z prędkością 2.4 max.

_Vip_ 13.07.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Komputer złożony z najlepszych komponentów dostępnych na rynku polskim.
Pozdrawiam, zapraszam do dyskusji.

:) :) :) Z takich tekstow to zawsze mi sie chcialo smiac...rodem z tandetnych reklam markowych producentow komputerowych (Vobis itd.) :D

Nie ma czegos takiego jak najlepsze komponenty :mruga: ,ale przynajmniej moglbys rozwinac mysl i podac konfiguracje

BTw jak juz tak sobie gadamy o wyniczkach to wlep jakis wykresik z kprobe'a.Powiem wiecej...program ten nie jest nie omylny i czasami na tej samej plycie potrafi pokazywac bardzo rozne wyniczki.

K4r0l 13.07.2004 20:08

Cytat:

Napisany przez K4r0l
vs08patched_fullOmni

To od razu na tym FW płytka sprawdzona, palona wcześniej(na VS04 chyba) z teoretycznie 8x, ale szło koło 4x - dysk nie wyrabiał. :mruga:

_Vip_ 13.07.2004 20:31

juz kilka razy to pisalem...w kprobe predkosc ma byc ustawiona na x4 ,a nie na MAX

slawekj 13.07.2004 20:32

Cytat:

Napisany przez _Vip_
:) :) :) Z takich tekstow to zawsze mi sie chcialo smiac...rodem z tandetnych reklam markowych producentow komputerowych (Vobis itd.) :D

Nie ma czegos takiego jak najlepsze komponenty :mruga: ,ale przynajmniej moglbys rozwinac mysl i podac konfiguracje

BTw jak juz tak sobie gadamy o wyniczkach to wlep jakis wykresik z kprobe'a.Powiem wiecej...program ten nie jest nie omylny i czasami na tej samej plycie potrafi pokazywac bardzo rozne wyniczki.

Specjalnie użyłem zwrotu "najlepsze komponenty" ,aby ożywić dyskusję i zwrócić uwagę, iż bez dobrej konfiguracji nie można dobrze nagrać płyty DVD gdzie transfer danych musi być na poziomie 10000kB/s.
Najlepsze komponenty to nie najnowsze wynalazki tylko elementy sprawdzonych producentów i przebadanych laboratoryjnie. Oto jeden z nich:
Płyta główna Asus P4G8X Deluxe na chip serwer intel 7205. Najlepszy i najszybszy chip na procesor Intel. Procesor 3.06 Intel. Mimo.iż szyna 533 to szybszy od 800.
Pamięć dual 2x512KB cl2.
Co do wykresów. Zrobię całą serię dla płyt TDK bo tylko takie używam.
Pozdrawiam.

_Vip_ 13.07.2004 20:44

takimi tekstami jak sprzet przebadany laboratoryjnie to mozesz karmic laikow :]

Intel 7205 czyli tzw.Granite Bay to akurat niezazbytnio udana konstrukcja,ale to juz taka mala dygresja :]

cos mi sie zdaje ze nalezysz do ludzi wg.ktorych najdrozsze jest zawsze najlepsze,a Intel to jedyna sluszna firma :],ale dosc tego offtopica (na takie dyskusje zapraszam na moje forum - oc.serwis.pl )

K4r0l 13.07.2004 21:02

Cytat:

Napisany przez _Vip_
juz kilka razy to pisalem...w kprobe predkosc ma byc ustawiona na x4 ,a nie na MAX

Już zmieniam :jezyk: Miałem reinstalkę Wina kilka dni temu, zapomniało mi się, można porównać przynajmniej :spoko:
I jaka różnica
:cisza:

_Vip_ 13.07.2004 21:03

niebo a ziemia :mruga:

slawekj 13.07.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez _Vip_

Intel 7205 czyli tzw.Granite Bay to akurat niezazbytnio udana konstrukcja,ale to juz taka mala dygresja :]

cos mi sie zdaje ze nalezysz do ludzi wg.ktorych najdrozsze jest zawsze najlepsze,a Intel to jedyna sluszna firma :],ale dosc tego offtopica (na takie dyskusje zapraszam na moje forum - oc.serwis.pl )

Skoro nie mam racji ( a z faktami nie dyskutuje ) to dlaczego moje wyniki tak bardzo różnią się od tych przedstawianych na forum. Myślałem że wielu uczestników forum interesują prawdziwe powody tych różnic.
Mamy dokładnie takie same nagrywarki i te same biosy a błędy są 10-krotnie większe. Przypadek?
Pozdrawiam.

_Vip_ 13.07.2004 21:28

kprobe jak kazde inne oprogramowanie nie jest pozbawiony wad trudno powiedziec ktory z wynikow jest bardziej wiarygodny.Badz co badz Twoj chipset nie jest popularny glownie ze wzgledu na cene i dostepnosc konstrukcji na nim,ale dedukujac racjonalnie....jesli nasze wyniki sa bledne,a Twoje odzwierciedlaja realny poziom jakosci nagrywanych plyt to oznaczaloby to ,ze liteON jest najlepszym palnikiem DVD pozostawiajacym daleko w tyle tak oslawionego NEC'a ,przy ktorym Ci mnie zdystansowani doznaja erekcji :mruga:

nie wiem dokladnie jak to wytlumaczyc,ale ja bym sie doszukiwal anomalii softwerowych

micronik 13.07.2004 21:31

poddalem sie zbiorowej halucynacji i tez
zrobilem test plytki palonej w nero przy wilgotnosci odpowiedniej do warunkow :spoko: na dosc slabym kompie i opciazonym przez mulka .plytka dystan palona 4razy

_Vip_ 13.07.2004 21:35

proponuje olac pomiar wilgotnosci i poczekac na wykresiki z kprobe od slawek'a j :] (ciezko odmienic),wazne tez jaki material nagrywamy (a dokladnie struktora pliku/ow ich objetosc itd.),ustawienia kprobe itd.itp

slawekj 13.07.2004 21:36

Cytat:

Napisany przez micronik
poddalem sie zbiorowej halucynacji i tez
zrobilem test plytki palonej w nero przy wilgotnosci odpowiedniej do warunkow :spoko: na dosc slabym kompie i opciazonym przez mulka .plytka dystan palona 4razy

I bardzo słabe wyniki . Potwierdza się teza o złej konfiguracji.

mensir67pl 13.07.2004 21:39

nie wiem dokladnie jak to wytlumaczyc,ale ja bym sie doszukiwal anomalii softwerowych[/QUOTE]
------------------------------------------

w 100 % przylanczam sie do tezy

micronik 13.07.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez slawekj
I bardzo słabe wyniki . Potwierdza się teza o złej konfiguracji.

ale co ciekawe to plytka chodzi bez najmniejszych problemow w dosc kaprysnym stacionarnym dvd ktory czyta tylko orginaly . film to wnetrze ziemi podzielony dvd fab na 2 sztuki :spoko:

BaGRoS 13.07.2004 21:45

Cytat:

Napisany przez slawekj
Błąd w postaci kreski to dowód na słaby wewnętrzny transfer danych, za mało pamięci lub niskiej jakości dysk twardy.

To wykres ma być płaski czy wysoki ??!! :help:
Nagrywałem z danych zasysanych po lanie może dlatego :] i no komp nie taki markowy, podzespoły labolatoryjnie nie sprawdzane ;) pamiątki zwykłe GEIL'e parowane CL2 dla dwukanałowej obsługi na nForce2, płytka MSI DeLuxe i takie tam :P No i ten lan 100Mbps też w labolatorium nie był :smutny:

Tak wygląda ta sama płytka co wyżej odczyt x4 !!
Może być czy nie??

http://www.bagros.wiwat.pl/obrazki/E...4_oczyt_x4.PNG

Nie znam się :(

djetc 13.07.2004 21:46

[QUOTE=_Vip_]:) :) :) Z takich tekstow to zawsze mi sie chcialo smiac...rodem z tandetnych reklam markowych producentow komputerowych (Vobis itd.) :D
QUOTE]

Masz coś do Vobisu???

_Vip_ 13.07.2004 21:48

[QUOTE=djetc]
Cytat:

Napisany przez _Vip_
QUOTE]

Masz coś do Vobisu???

naprawde chcesz na ten temat dyskutowac ?? :]

tak,mam bo ich zestawy to buble

dobra rozwine mysl...

przykladowy zestaw z ich gazetki :

P4 3GHz Prescott - drogie badziewie,sporo wolniejsze od starszych Pentiawek na starszym jadrze Northwood
plyta :MSI na VIA PT880 - ta plyta to kolejna pomylka
grafa : R9200SE - tragedia,64bit magistrala pamieci,kastrat na calej linii
pamiec :256MB DDR - litosci,512MB to juz minimum w tej klasie !!! (pewnie jeszcze jakis nołnejm

i to jest zestaw za 4888zl !!

mam pisac dalej ??

slawekj 13.07.2004 21:55

Cytat:

Napisany przez micronik
ale co ciekawe to plytka chodzi bez najmniejszych problemow w dosc kaprysnym stacionarnym dvd ktory czyta tylko orginaly . film to wnetrze ziemi podzielony dvd fab na 2 sztuki :spoko:

Dzisiaj czyta płytę. Nagrywamy dla zabawy czy robimy kopie dla pokoleń?

_Vip_ 13.07.2004 22:08

nie czepiaj sie chlopaka,to jego problem czy plyta bedzie chodzila u jego wnuczki czy tez nie

nie od dzis wiadomo ze litki bardzo lubia dobre nosniki (TDK,Verbatim),ale gdzie jest napisane ze jak cos zle wyglada na wykresach kprobe'a to automatycznie nie bedzie dzialac w stacjonarnych odtwarzaczach ?? ...no wlasnie...nigdzie :]

sam nagrywam na platinumach dvd+r x8 ba sa niedrogie a na tym samym nosniku co drozsze plytki

BaGRoS,wykresik bardzo ladny :mruga:

Turboni 13.07.2004 22:17

zaczolem czytac ostatnie posty i widze ze i teraz do palenia i testowania plytem trzeba miec odpowiedzi sprzet ( ^_^ wdodatku markowy !!! i najlepiej abybyl na INTELU i tak dalej). Nagrywarka ma swoje wymagania (co jest podane na podelku) i nie ma znaczenia co masz byle bys mial spelnione te minimum i musi palic bez zajakniecia. (A tak apropo wontku VOBIS - komputery przereklamowane i wdodatku drooogie, leca na opini sprzed paru lat kiedy nie bylo wyboru zaduzego, placi sie chyba za napis na obudowie).
||

slawekj 13.07.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez _Vip_
kprobe jak kazde inne oprogramowanie nie jest pozbawiony wad trudno powiedziec ktory z wynikow jest bardziej wiarygodny.Badz co badz Twoj chipset nie jest popularny glownie ze wzgledu na cene i dostepnosc konstrukcji na nim,ale dedukujac racjonalnie....jesli nasze wyniki sa bledne,a Twoje odzwierciedlaja realny poziom jakosci nagrywanych plyt to oznaczaloby to ,ze liteON jest najlepszym palnikiem DVD pozostawiajacym daleko w tyle tak oslawionego NEC'a ,przy ktorym Ci mnie zdystansowani doznaja erekcji :mruga:

nie wiem dokladnie jak to wytlumaczyc,ale ja bym sie doszukiwal anomalii softwerowych

Bardzo Dziękuję za ożywioną dyskusję. To nie cuda ale fakty. System Xp. Mogę tylko dodać iż nie nagra się dobrze płyty DVD przy niskich wewnetrznych transferach. Większość obecnie komputerów może skutecznie nagrywać przy prędkości 2.4x. 9O% komputerów nie nagra poprawnie płyty DVD przy prędkości 8x. Max prędkość przy zachowaniu małej ilości błędów dla płyt DVD to 4X. Wyższe prędkości to tylko reklama producentów.
W chwili obecnej Firma LiteOn jest największym producentem urządzeń optycznych a nagrywarka od 812s jest wzorem dla pozostałych firm. Stąd tyle klonów znanych producentów.
Pozdrawiam.

Turboni 13.07.2004 22:19

to po co pionieer wyposcil nagrywarke x16 + x4 DL ?

_Vip_ 13.07.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez slawekj
Bardzo Dziękuję za ożywioną dyskusję. To nie cuda ale fakty. System Xp. Mogę tylko dodać iż nie nagra się dobrze płyty DVD przy niskich wewnetrznych transferach. Większość obecnie komputerów może skutecznie nagrywać przy prędkości 2.4x. 9O% komputerów nie nagra poprawnie płyty DVD przy prędkości 8x. Max prędkość przy zachowaniu małej ilości błędów dla płyt DVD to 4X. Wyższe prędkości to tylko reklama producentów.
W chwili obecnej Firma LiteOn jest największym producentem urządzeń optycznych a nagrywarka od 812s jest wzorem dla pozostałych firm. Stąd tyle klonów znanych producentów.
Pozdrawiam.

sorry ale snujesz tutaj takie opowiesci wigilijne ze juz niechce mi sie tego komentowac

micronik 13.07.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dzisiaj czyta płytę. Nagrywamy dla zabawy czy robimy kopie dla pokoleń?

a jaka masz pewnosc ze idealnie nagrana plyta bedzie odczytywana za 1 rok pewnie znowu testy z laboratorium a tak na marginesie to czy jestes medium i potrafisz przewidziec ze standart dvd bedzie wieczny ja odnosze wrazenie ze najwyzej 2 lata i bedzie cos innego z wiekszymi mozliwosciami tak ze teraz mozemy sie troszke pobawic bo innaczej tego nie mozna nazwac ???

slawekj 13.07.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez _Vip_
sorry ale snujesz tutaj takie opowiesci wigilijne ze juz niechce mi sie tego komentowac

I tak właśnie przebiega dyskusja? A liczą się fakty. Przy nagrywaniu 8X potrzebny jest transfer rzędu 20000kb/s tylko do nagrywania. A gdzie reszta, cały system i dodatkowe oprogramowanie. U mnie przy nagrywaniu 8X wzrasta zapotrzebowanie na pamięć do 1.3 Gb. Tyle potrzebuje Nero na pliki tymczasowe. Komputery pracujące w raid mogą tylko poprawnie zapewnić tak wysokie rzeczywiste transfery. I tu powracam do serwerowych chipów.
Pozdrawiam.

Turboni 13.07.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez slawekj
I tak właśnie przebiega dyskusja? A liczą się fakty. Przy nagrywaniu 8X potrzebny jest transfer rzędu 20000kb/s tylko do nagrywania. A gdzie reszta, cały system i dodatkowe oprogramowanie. U mnie przy nagrywaniu 8X wzrasta zapotrzebowanie na pamięć do 1.3 Gb. Tyle potrzebuje Nero na pliki tymczasowe. Komputery pracujące w raid mogą tylko poprawnie zapewnić tak wysokie rzeczywiste transfery. I tu powracam do serwerowych chipów.
Pozdrawiam.

policz dokladnie transfer bo o 10000 przesadziles. 1350 x 8 = 10800

legion 13.07.2004 22:43

Cytat:

Napisany przez _Vip_

i tu kolega ma racie z nie zbyt udana konstrukcja

legion 13.07.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez slawekj
Specjalnie użyłem zwrotu "najlepsze komponenty" ,aby ożywić dyskusję i zwrócić uwagę, iż bez dobrej konfiguracji nie można dobrze nagrać płyty DVD gdzie transfer danych musi być na poziomie 10000kB/s.
Najlepsze komponenty to nie najnowsze wynalazki tylko elementy sprawdzonych producentów i przebadanych laboratoryjnie. Oto jeden z nich:
Płyta główna Asus P4G8X Deluxe na chip serwer intel 7205. Najlepszy i najszybszy chip na procesor Intel. Procesor 3.06 Intel. Mimo.iż szyna 533 to szybszy od 800.
Pamięć dual 2x512KB cl2.
Co do wykresów. Zrobię całą serię dla płyt TDK bo tylko takie używam.
Pozdrawiam.

widze ze kolega o procesorach intela malo wie oraz o FSB

_Vip_ 13.07.2004 22:48

tak,tak wiem..sprzet testowany laboratoryjnie i wilgotnosc powietrza przy P4 jest niezastapiona dla litkow

jesli chcesz dalej prowadzic taka jalowa dyskusje to prosze bardzo,ale nie pisz takich bzdur

a moze by tak te zlote mysl podeprzec jakimis faktami ??,gdzie linki z powazanych serwisow traktujacych o sprzecie ?? Wszystkie madre glowy nie mogly wpasc na fakt ze wilgotnosc powietrza jest niezmiernie wazna nie tylko dla pani od pogody.

FAKTY,LINKI - tylko o to prosze.Zlote mysli zachowaj dla siebie

Rush 13.07.2004 22:54

Poswiecilem z 2 godzinki na przeczytanie calego watku :) , moze ktos zrobi podsumowanie , oplaca sie kupic ta 812 z kwietnia i wgrac nowy biosik ( i ktory wkoncu ?? ) ?? czy nie ??

Pozdr
Rush

B@rtek 13.07.2004 22:55

Cytat:

Napisany przez micronik
a jaka masz pewnosc ze idealnie nagrana plyta bedzie odczytywana za 1 rok pewnie znowu testy z laboratorium a tak na marginesie to czy jestes medium i potrafisz przewidziec ze standart dvd bedzie wieczny ja odnosze wrazenie ze najwyzej 2 lata i bedzie cos innego z wiekszymi mozliwosciami tak ze teraz mozemy sie troszke pobawic bo innaczej tego nie mozna nazwac ???

Tak. Za dwa lata będzie standart Blue Disc. Coś na podobie dvd tylko że płyta będzie miała pojemność 50GB. Wyczytałem w gazecie. :)

slawekj 13.07.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez Turboni
policz dokladnie transfer bo o 10000 przesadziles. 1350 x 8 = 10800

To jest ilość bitow zapisywana w jednej sekundzie. Aby bufor nagrywarki byl calkowicie zajety rzeczywisty transfer musi byc 2x wiekszy.
Pozdrawiam.

Turboni 13.07.2004 22:57

oplaca sie zawsze to taniej a masz to samo

_Vip_ 13.07.2004 22:59

Cytat:

Napisany przez Rush
Poswiecilem z 2 godzinki na przeczytanie calego watku :) , moze ktos zrobi podsumowanie , oplaca sie kupic ta 812 z kwietnia i wgrac nowy biosik ( i ktory wkoncu ?? ) ?? czy nie ??

Pozdr
Rush

warto ,ale tylko wtedy gdy masz odpowiednia wilgotnosc powietrza w komputerze ||

a tak na powaznie to wgraj sobie VS08 : http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_moded.exe

slawekj 13.07.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez Rush

Pozdr
Rush

Polecam. Tylko trzy minuty pracy . Sam wszystko sprawdziem i nagralem DVD+R DL dziala poprawnie. Opis na forum.
Pozdrawiam.

Turboni 13.07.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez slawekj
Polecam. Tylko trzy minuty pracy . Sam wszystko sprawdziem i nagralem DVD+R DL dziala poprawnie. Opis na forum.
Pozdrawiam.

a mozesz podac linka ?

Rush 13.07.2004 23:05

dobra a co do wymagan kompa ?? jakie powinny byc minimalne ??
bo narazie mam to co kupilem z 4 lata temu :))

ABIT KT7-RAID & Duron 600@1000 ( nieprzerwanie od 4 lat :) )
512 SDRAM ( ale fajne bo bardzo szybkie jak na sdramy :)) )

czy nie bede mial klopotow z predkosciami :))

slawekj 13.07.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez _Vip_
warto ,ale tylko wtedy gdy masz odpowiednia wilgotnosc powietrza w komputerze ||

a tak na powaznie to wgraj sobie VS08 : http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_moded.exe

Temperatura ma decydujacy wplyw na jakosc nagrywanej plyty. Wynika to ze struktury i budowy nosnikow. Wilgotnosc wplywa na pozostale elementy.

_Vip_ 13.07.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez slawekj
Temperatura ma decydujacy wplyw na jakosc nagrywanej plyty. Wynika to ze struktury i budowy nosnikow. Wilgotnosc wplywa na pozostale elementy.

temperatura czego..procesora,powietrza ?? konkretniej.....i gdzie te linki ??

Turboni 13.07.2004 23:13

slawekj juz znalazlem twoj opis DL a mozesz jakies fotki zamiescic z k-proba i np. z nero dvd speed bo pisac kazdy moze a jednak fotka to fotka.

mensir67pl 13.07.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez Rush

Pozdr
Rush

===============================================

A dlaczego z kwietnia ja mam z lutego inni marzec.styczen i smigaja z vs08

ja kupowalem 812Box i na pudelku bylo Styczen dopiero po wgraniu vs04
moglem sprawdzic ze naped jest z lutego

Turboni 13.07.2004 23:15

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
===============================================

A dlaczego z kwietnia ja mam z lutego inni marzec.styczen i smigaja z vs08

ja kupowalem 812Box i na pudelku bylo Styczen dopiero po wgraniu vs04
moglem sprawdzic ze naped jest z lutego

ja ci na pudle pisze styczen to jest ze stycznia jak wgrales bios VS04 to nie masz daty prod. swojego napedu ||

slawekj 13.07.2004 23:17

Cytat:

Napisany przez _Vip_
temperatura czego..procesora,powietrza ?? konkretniej.....i gdzie te linki ??

Temperatura wewnatrz komputera. U mnie a na to pozwala moja plyta caly czas jest mierzona temperatura i automatycznie jest chlodzone wnetrze komputera. U mnie temperatura nie przekracza 33 C.

mensir67pl 13.07.2004 23:21

Cytat:

Napisany przez Turboni
ja ci na pudle pisze styczen to jest ze stycznia jak wgrales bios VS04 to nie masz daty prod. swojego napedu ||

tylko czyja ????

dziwiczy 812S.US0N DvdinfoPro nie wyswietlal tej informacji

Turboni 13.07.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
tylko czyja ????

ok masz racje ||

Turboni 13.07.2004 23:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Pozdrawiam.

tu masz linka do mojego nagrywania DL (ze zdieciami) teraz czekam na twoje fotki.

Turboni 13.07.2004 23:26

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&page=30&pp=15

VIZZARD 13.07.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez slawekj

Chłopie! MegaLOL dla ciebie! :D

Jak się nie znasz, to nie wypisuj takich bzdur!:bicz:

W innych topicach pawelblu już to wielokrotnie wyjaśniał, że ten pik - to przypadłość chipu Mediatek na którym Liteon stoi :taktak:

Zresztą wpisać np. wyraz 'pik' w wyszukiwarkę jest niezbyt trudno :tak!:

Jak dla mnie ta płyta jest nagrana naprawdę dobrze jak na esperę :taktak:

mensir67pl 13.07.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez Turboni
tu masz linka do mojego nagrywania DL (ze zdieciami) teraz czekam na twoje fotki.

podesle nam jak znajdzie na inny forum (zagranicznym)

:*

slawekj 13.07.2004 23:35

Komputery to moja pasja. tysiace godzin przeczytanych ksiazek i czasopism.
Zadnego lania wody. Tylko fakty. Czy wykresy cos zmienia?

_Vip_ 13.07.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez slawekj
Temperatura wewnatrz komputera. U mnie a na to pozwala moja plyta caly czas jest mierzona temperatura i automatycznie jest chlodzone wnetrze komputera. U mnie temperatura nie przekracza 33 C.

dla twojej wiadomosci powiem ze od paru ladnych latek praktycznie kazda plyta glowna posiada odczy przynajmniej w dwoch czujnikow wiec nie jestes wyjatkowy....

tak wyglada moje chlodzenie :
http://www.1000lecie.pl/~vip/hydor10.jpg http://www.1000lecie.pl/~vip/lcd21.jpg

Procesor ,czyli Barton 2500+ przetaktowany na 2500MHz pracujacy na magistrali systemowej rownej 250MHz (10x250)synchronicznie z 2x512MB pamieci DDR o predkosci 500MHz (oczywiscie w trybie dualDDR) ,zasilany napieciem Vcore2V jest chlodzony przez jeden z najwydajniejszych blokow marki CFD o naziw Uriel rev2 ,ktory schladza tak przetaktowany CPU do temperatury nie przekraczajacej 50'C w stresie(w spoczynku ok 40'C).Dodatkowo chlodzony woda jest mostek polnocny plyty glownej i procesor graficzny.Czujniki termiczne monitorujace temperature w obudowe nigdy nie sygnalizuja temperatury powyzej 30'C

Przepustowosc calego systemu jest tak duza ,ze jeszcze bedzie nam dane poczekac bardzooo dlugi okres zanim AMD wprowadzi standardowo procesory na szynie 500MHz DDR.Architektura oczywiscie jest calkowicie odmienna od intelowskiej i nawet nie waz sie porownywac tych dwoch platform w teorii wyzszego FSB(u Intel'a 800MHz)

Dwa dyski pracujace z predkoscia 7200rpm o pamieci podrecznej 8MB zapewniaja transfery grubo przekraczajace wymogi nagrywarek.

Czy twoim zdaniem ta maszyna nie podola w nagrywaniu plyt dvd z predkoscia x8 ???

I NADAL CZEKAM NA JAKIEKOLWIEK DOWODY POPIERAJACE TWOJE SMIESZNE TEZY

P.S - przepraszam moderatorow za ten offtopic i zasmiecanie tak dobrego do niedawna watku

Turboni 13.07.2004 23:35

ja czekam i bede czekal lub niech koles powie poprostu co i jak i nie pisze zeczy bardzo dziwnych.

Turboni 13.07.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez slawekj

zmienia duzo zmienia

_Vip_ 13.07.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez slawekj

no wlasnie....czysta teoria,zero praktyki

Turboni 13.07.2004 23:38

tez sklaniam czolo wobec moderatorow za ta glupia dyskusje ale nie znaszej winy ona jest.

VIZZARD 13.07.2004 23:40

Cytat:

Napisany przez _Vip_

Eeee no _Vip_!

To ja miałem napisać! :D

mensir67pl 13.07.2004 23:41

Cytat:

Napisany przez _Vip_

ale to szkoda nawet palcow i klawiatury na goscia On podpuszcz a my sie dajemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:bicz:

VIZZARD 13.07.2004 23:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Eeee no _Vip_!

To ja miałem napisać! :D

Jesteś szybki jak błyskawica! :taktak:

Klawiaturę pewnie też masz podkręconą, no nie? :mruga:

Turboni 13.07.2004 23:43

nie dajemy sie tylko czekamy cierpliwie na faktu a nie na czysta teorie

legion 13.07.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez slawekj

goscu podaj jakis link na temat wilgotnosci bo ja w serverowni ma klimatyzacie i praktycznie zero wilgotnosci temperatura 20c to plytki powiny sie wypalac jak miod

slawekj 13.07.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Chłopie! MegaLOL dla ciebie! :D

Jak się nie znasz, to nie wypisuj takich bzdur!:bicz:

W innych topicach pawelblu już to wielokrotnie wyjaśniał, że ten pik - to przypadłość chipu Mediatek na którym Liteon stoi :taktak:

Zresztą wpisać np. wyraz 'pik' w wyszukiwarkę jest niezbyt trudno :tak!:

Jak dla mnie ta płyta jest nagrana naprawdę dobrze jak na esperę :taktak:

Wybacz ale u mnie przy nagrywaniu takie bledy nie wystepuja.
Kazda plyta nagrana z duza iloscia bledow bedzie prawidlowo odczytywana bo tak jest przewidziana korekcja bledow. Sukcesem jest nagrywanie z mala iloscia bledow. A to jest trudne, ale mozliwe.
pozdrawiam.

_Vip_ 13.07.2004 23:46

i jeszcze jedno...porownaj sobie wydajnosc moich pamieci przy FSB250 z referencyjnymi wynikami na twojej "cudownej" i7020

AIDA 32 - memory benchmark

Turboni 13.07.2004 23:46

jeszcze nie wystepuja to ty masz farta. a nie kazda plyta z duza iloscia bledow bedzie czytana moge zaraz zamiescic fotke plytki ktora pod koniec odtwarzania tnie sie i staje nawet najlepsza korekcja bledow nic nie pomoze.

djetc 13.07.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez _Vip_
naprawde chcesz na ten temat dyskutowac ?? :]

tak,mam bo ich zestawy to buble

dobra rozwine mysl...

przykladowy zestaw z ich gazetki :

P4 3GHz Prescott - drogie badziewie,sporo wolniejsze od starszych Pentiawek na starszym jadrze Northwood
plyta :MSI na VIA PT880 - ta plyta to kolejna pomylka
grafa : R9200SE - tragedia,64bit magistrala pamieci,kastrat na calej linii
pamiec :256MB DDR - litosci,512MB to juz minimum w tej klasie !!! (pewnie jeszcze jakis nołnejm

i to jest zestaw za 4888zl !!

mam pisac dalej ??

Masz racje, to temat na osobny wątek, a 4888 to cena z 15" LCD

slawekj 13.07.2004 23:50

Cytat:

Napisany przez legion
goscu podaj jakis link na temat wilgotnosci bo ja w serverowni ma klimatyzacie i praktycznie zero wilgotnosci temperatura 20c to plytki powiny sie wypalac jak miod

I znow fakty. jezeli jest klimatyzacja to wilgotnosc powietrza jest regulowana automatycznie i powinna wynosic w granicach 50-60%. Tak dziala klimatyzacja. O% jest w zimie i na zewnotrz pomieszczen. To jest opisane w wielu ksiazkach i czasopismach.

_Vip_ 13.07.2004 23:50

djetc,dzieki,bo juz naprawde mam dosc przez gadanie o wilgotnosci :]

_Vip_ 13.07.2004 23:51

Cytat:

Napisany przez slawekj
I znow fakty. jezeli jest klimatyzacja to wilgotnosc powietrza jest regulowana automatycznie i powinna wynosic w granicach 50-60%. Tak dziala klimatyzacja. O% jest w zimie i na zewnotrz pomieszczen. To jest opisane w wielu ksiazkach i czasopismach.

prosze...przestan juz pisac cokolwiek

legion 13.07.2004 23:52

Cytat:

Napisany przez slawekj
Kazda plyta nagrana z duza iloscia bledow bedzie prawidlowo odczytywana bo tak jest przewidziana korekcja bledow. Sukcesem jest nagrywanie z mala iloscia bledow. A to jest trudne, ale mozliwe.
pozdrawiam.

dobra od dzisaj wszystkie nosniki trzymam w lodowce bo czym chlodniejsze tym lepiej sie nagrywaja:) :spoko:

Turboni 13.07.2004 23:53

Cytat:

Napisany przez slawekj
pozdrawiam.

chcesz wykres z k-proba plytki ktorej nie przeczytasz na zadnym odtwazaczu czy nawet nagrywarce. a tak na marginesie przestan pisac takie bzdury bo ten topic byl o czy innym a tylko zamieszanie wprowadziles. A i czekam na wykresy DL

_Vip_ 13.07.2004 23:54

Cytat:

Napisany przez legion
dobra od dzisaj wszystkie nosniki trzymam w lodowce bo czym chlodniejsze tym lepiej sie nagrywaja:) :spoko:

powiem wiecej...trzeba zaczac chlodzic kompa freonem to wtedy bedziemy mieli ujemne wykresy w kprobe :D

mensir67pl 13.07.2004 23:55

Cytat:

Napisany przez slawekj

chyba nie dawno wlaczyli go do sieci(net_u) i teraz musi odreagowac to co sie naczytal :O

Turboni 13.07.2004 23:56

ale atmosfere zaczniemy niszczyc, ale cos za cos wole super wykres w kprobie niz miec warstwe ozonowa nad glowa

slawekj 13.07.2004 23:57

Cytat:

Napisany przez Turboni
jeszcze nie wystepuja to ty masz farta. a nie kazda plyta z duza iloscia bledow bedzie czytana moge zaraz zamiescic fotke plytki ktora pod koniec odtwarzania tnie sie i staje nawet najlepsza korekcja bledow nic nie pomoze.

Masz racje . C1 nie moze przekroczyc 220 a c2 32. Przy wiekszej ilosci korekcja nic nie pomoze.
pozdrawiam.

_Vip_ 13.07.2004 23:59

dobra nie robmy az takiej nagonki

PROSBA DO MODEROW - bylo by super gdyby ktos mogl wywalic wszystkie posty od numerku 722

chyba ze ktos sie sprzeciwia,ale IMHO wyjdzie to tylko na dobre dla tego watku

djetc 14.07.2004 00:00

Kupilem sobie dzis 812s (w Vobisie of coz ;). Przejrzalem polowe watkow i nie za bradzo kumam wszystko. Napęd z Kwitenia'04, BIOS w wersji US0F. Czy wystarczy wgrac bios "http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_moded.exe" czy jeszcze nalezy dokonywac innych operacji?

Turboni 14.07.2004 00:00

dokladnie wyciac i spalic

Turboni 14.07.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez djetc
Kupilem sobie dzis 812s (w Vobisie of coz ;). Przejrzalem polowe watkow i nie za bradzo kumam wszystko. Napęd z Kwitenia'04, BIOS w wersji US0F. Czy wystarczy wgrac bios "http://www.1000lecie.pl/~vip/VS08_moded.exe" czy jeszcze nalezy dokonywac innych operacji?

wgrasz i wszystko biega.

VIZZARD 14.07.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez _Vip_
dobra nie robmy az takiej nagonki

PROSBA DO MODEROW - bylo by super gdyby ktos mogl wywalic wszystkie posty od numerku 722

chyba ze ktos sie sprzeciwia,ale IMHO wyjdzie to tylko na dobre dla tego watku

Jestem za :spoko:

mensir67pl 14.07.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez slawekj
Masz racje . C1 nie moze przekroczyc 220 a c2 32. Przy wiekszej ilosci korekcja nic nie pomoze.
pozdrawiam.

beda mieli co czytac ci co maj prenumerate na ten temat ustawiona :wow:

slawekj 14.07.2004 00:01

A teraz troszeczke luzu. jest pozno. zona mnie zacheca. Wszystkim dziekuje do jutra, dobrej nocy.

_Vip_ 14.07.2004 00:03

Cytat:

Napisany przez djetc

tak, wystarczy ze odpalisz ten pliczek.naped powinien byc juz calkowicie zgodny z 832S

prosze niech ktos wywali te brednie o wilgotnosci

djetc 14.07.2004 00:04

Dzieki

Wg mnie powinno sie wszystkie posty skasowac i napisac jeden: Jak zmienic 812 na 832 i jakie bedą tego plusy i minusy

VIZZARD 14.07.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wszystkim dziekuje do jutra

Nie, nieee, nieeeeeeeeeeeeeeeee! :O :buu:

_Vip_ 14.07.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez djetc
Wg mnie powinno sie wszystkie posty skasowac i napisac jeden: Jak zmienic 812 na 832 i jakie bedą tego plusy i minusy

no niebardzo bo jest w tym watku duzo fajnych wykresikow i informacji o praktycznie kazdym biosku :mruga:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:35.