![]() |
To dziwne bo mam fabryczną wersję 832S i jak nagrywałem esperanzę 4x printable to nagrać ją nagrało ale później tej płyty nagrywarka nie widziała. Było to na biosie VS0A. Oddałem nagrywarke do serwisu. Chyba 832S tez to dotyczy ???
|
Cytat:
|
Niby ID tego nośnika jest w biosie VS0A :D To samo jest np. z tym: nagrywałem film na verbatimie -R i stacjonarne dvd nie chciało mi tego czytać na żadnym z biosów a jak nagrałem na esperanzie i biosie VS05 to chodzi miodzio :D
|
Cytat:
|
To prawda. :D
|
Cześć.
Wczoraj wieczorem z braku jakiegokolwiek innego zajęcia postanowiłem wziąść pierwszą lepszą płytę i sprawdzić ją. Na razie zrobiłem test tylko dla HAWK-R Mam jeszcze VERBATIM Metal Azo +R x8. Postaram się zrobić wieczorem i dożucić wynik.. Bios w mojej nagrywarce to ten sam z linku w pierwszym poscie tej dyskusji... Płytka to HAWK-R x4 (kupiona po 10szt. na patyku w AUCHAN) Nagrywarka to 451S@832S Prędkość nagrywania x4 A oto co wyszło... http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4.JPG |
ladny nawet powiem ze bardzo ladny
|
Brawo! Szok :O Wykres Nr 1. Idealnie nagrane, przypadek czy prawidłowość, a może 451S najlepiej nadaje się do przeróbek? Czekamy na dalsze testy. :spoko:
|
Mam nagranych jeszcze około 15szt. HAWK-R, i parę VERBATIMÓW...
Postaram się zrobić w nocy kolejne płytki i dodać wykresy... Zastanawiałem się ostatnio, czy nie pokombinować z BIOSAMI, ale po pierwszym wykresie widzę że na razie posprawdzam dokładniej ten bios na mojej 851S@832S z Tym epromem co mam (orginał, nic nie było zmieniane oprócz BIOS-u)... |
Cytat:
|
Po raz ostatni. Zupełnie przypadkowo. Otwieram pudełko Verbatima a tu napisane: wilgotność 10-80% a temperatura -5-+55C.
|
A wiesz, że u mnie tesh tak jest ^_^ :spoko:
|
Na kazdej boxowanej plytce jest cos takiego:)
|
Cytat:
Wieczorem sprawdzę VERBATIMY. Mam ich 6szt. Są to DVD+R palone x8 ale na biosie z 851S Zobaczymy .... |
Cytat:
i prosze...nie zaczynajmy znowu tego tematu bo sie pogniewamy :] |
Ale Vip ten temat o wilgotności jest bardzo ciekawy :D ^_^
|
Cytat:
Ciekawe, czy w związku z tym chłodzenie wodne w kompie ma jakiś wpływ na wykresy w kProbe ? :fala: |
no jesli masz uklad otwarty to tak :]
prawde mowiac to nie jest zalecane stosowanie WC w ukladach otwartych w obudowach wlasnie ze wzgledu na podwyzszona wilgotnosc powietrza czego nielubia bardzo kondensatory min. na plytach glownych.Ale jesli uklad jest zamkniety i szczelny no to niema to zadnego znaczenia ...no i dalej paplamy o duperalach :] |
Cytat:
|
:D witam wszystkich !! jeszcze raz dziękuje HOSIE za pomoc w reanimacji mojego liteona 812S !!!! mam teraz whrany biosik vso8 vip-edit i naped chodzi jak brzytwa ! wrzucilbym pare wykresów na forum z k-probe ale do holery niekumam jak wkleic te wyniki ! moze ktos mi pomoze ? nie flashowalem eproma tylko zmienilem biosa ! pozdrawiam
|
no zauwazylem :]
|
Kprobe kłamie ? a może zrobili pod niego firmware ?
Mam taką płytke Vakoss -R x2 paloną x2 kod chyba GCC001, wyniki w Kprobe w PI srednio 40-50 PO max 4. Ta płytka odmawia odpalenia się na stacjonarnym DVD u kumpla (jakiś Panasonic). Płytki z dużo gorszymi wynikami PI 200-250 PO max7 - Msonic (kod ten sam) odtwarzają się bez jakichkolwiek zająknięć. Tego Vakossa wypalilem jako jedną z pierwszych płyt jeszcze na orginalnym USOJ chyba, wyniki wtedy były dużo gorsze bo na poziomie PI 250 PO max 7 a teraz tak jak napisałem na początku. Więc jak to jest ? przecież raz nagrana płyta nie powinna się tak diametralnie różnić. Może ludzie z litka spreparowali te nowe firmwary pod Kproba żeby zwiekszyc sprzedaż ? Przecież oni sobie doskonale zdają sprawę że bardzo wielu ludzi testuje Kprobem. Mam po prostu podejżenia co do odczytu, a jak jest naprawde z jakością palenia ? Coś tu w każdym razie nie gra.
|
slawekj i jak tam wilgotnosc w kompie? :D
|
Odnośnie wykresu kolegi IGX. Na dolnym wykresie końcowa pozycja scanu to 200078, co odpowiada dokładnie 5,5% całej zapisanej płyty DVD. Czy ja się mylę?
|
Cytat:
|
a przy 1% to juz bedzie miodzio.;)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
to chyba nie odpowiada długości płyty bo tu mam deko mniej a wierz mi, że jest prawie cała zabita |
Cytat:
Tak plyki diametralnie beda sie roznic nawet na tym samym kodzie nosnika nawet sobie niewyobrazasz jak moga sie drastycznie roznic juz temat Verbatimow przerabialem |
Turboni dlaczego ostatnio nie zamieszczasz testów KProb'a. Czyżby 832S był gorszy od 812S którego miałeś wcześniej? :>
|
Cytat:
:D |
Cytat:
|
wlasnie zastanawiam sie nad verbatimkami wyjda okolo 3-3,50 za sztuke ale musze kupic sztuke i zobaczyc jak bedzie sie palila
|
Cytat:
----------------------------------------------------------- Zdecydowanie tak zrob |
Cytat:
Aktualnie wziąłem jeszcze pięć innych (nagrane w całości) Po nich zrobię 3 VERBATIMY i zamieszczę wyniki.... |
To dawaj wykresiki :D
|
Cytat:
Masz zaznaczone Realtime Chart zamiast Remove the spike. I koniecznie Auto Deteck. Teraz wykresy będą poprawne. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Pierwszy wykres:
Nagrane na 451S@832S Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : HAWK DVD-R x4 (palona x4) Typ danych : DANE http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_1.JPG Reszta jutro... |
I to jest właściwy wykres.
|
Cytat:
|
Drugi wykres:
Nagrane na 451S@832S Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : HAWK DVD-R x4 (palona x4) Typ danych : DANE http://www.iqx.republika.pl/HawkDVD-Rx4_2.JPG Reszta jutro... |
Trzeci wykres:
Nagrane na 451S zaraz po zakupie i zamontowaniu w kompie Zeskanowane na 451S@832S Nagrywarka : LTR 451S@832S Płyta : NO NAME DVD+R x4 (palona x4, płyta cała srebrna bez zadruku na wierzchniej stronie) Typ danych : KONCERT http://www.iqx.republika.pl/1.JPG |
Cytat:
2) co to ma do rzeczy czy to realtime czy nie? |
Cytat:
to ze jest literka h na odpowiedniej pozycji mowi nam ze plytka jest zeskanowana prawie do konca swojej pojemnosci. Jak zauwazyles podczas skanowania przewiaja sie literki, cyferki i to ze jest akurat h oznacza miejsce w dlugosci plyty. Jakby plyta byla krotsza, czytaj miala mniejsza pojemnosci, np 3,5GB to byla by jakas inna literka, badz cyferka, zalezy na co by wypadlo (zakladam ze nagrywamy plyte na full, jesli plytke 4,3GB nagrasz do pojemnosi 3.5GB to efekt bedzie identyczny) 2) w realtime jak wlaczysz wykresik bedzie duzo ladniejszy, ale nie bedzie odwzorowywal rzeczywistych wynikow. W zwiazku z tym ze nie nalezy w zbytnim stopniu uzywac komputera podczas skanowania w kprobe, gdyz rezultat bedzie zafalszowany, tak i tutaj jesli damy kprobe do wykreslania na zywo charakterystyk skanowanej plytki to wynik bedzie zafalszowany gdyz, jakby tu lopatologicznie wyjasnic, dziala to jak wlaczenie innego programu w tle obciazajacego (wydaje mi sie ze procesor) komputer, w zwiazku z czym program nie "plodzi" nam realistycznych danych. finito :) |
Ilość załączników: 2
Proszę uprzejmię, 2 skany, jeden realtime a drugi nie. IMO realtime różni sie tylko tym, że po prostu wyrzuca od razu na ekran a nie gdzieś do pamięci, a zatem cała ta wasza teoria o kant d***.
EDIT: Aż się prosi, żeby wspomnieć iż w chwili skanowania w moim pokoju bylo 25 stopni i srednia wilgotność powietrza |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Opcej mam tak: |
Cytat:
|
Cytat:
Wykres ładny. Może tak zaczniemy testować? |
dobra, 1:0 dla was
|
moze bedzie tanie co nie znaczy lepiej w wynikach
Nowe niższe ceny na DVD Verbatim Verbatim DVD-R 4.7GB 4x cake*50 - 2,55-zł Verbatim DVD-R 4.7GB 4x cake*25 - 2,59-zł Verbatim DVD-R 4.7GB 4x cake*10 - 2,75-zł NOWOŚĆ Verbatim DVD-R 4.7GB 8x cake*10 - 3,45-zł Verbatim DVD-R 4.7GB 4x box*5 - 3,59-zł Verbatim Printable DVD-R 4.7GB 4x box*10 - 4,50-zł NOWOŚĆ Verbatim Printable DVD-R 4.7GB 8x box*10 - 4,95-zł NOWOŚĆ Verbatim Pastel DVD-R 4.7GB 8x slim*5 - 4,40-zł Verbatim Digital Movie DVD-R 4.7GB 4x box*5 - 4,59-zł Verbatim Live It! DVD-R 4.7GB 4x video box*5 - 6,90-zł Verbatim DVD-RW 4.7GB 2x box*5 - 5,99-zł NOWOŚĆ Verbatim DVD-RW 4.7GB 4x box*5 - 7,99-zł Verbatim DVD+R 4.7GB 4x cake*50 - 2,55-zł Verbatim DVD+R 4.7GB 4x cake*25 - 2,59-z Verbatim DVD+R 4.7GB 4x cake*10 - 2,75-zł NOWOŚĆ Verbatim DVD+R 4.7GB 8x cake*10 - 3,45-zł Verbatim DVD+R 4.7GB 4x box*5 - 3,59-zł Verbatim Printable DVD+R 4.7GB 4x box*10 - 4,50-zł NOWOŚĆ Verbatim Printable DVD+R 4.7GB 8x box*10 - 4,95-zł Verbatim Pastel DVD+R 4.7GB 4x slim*5 - 3,69-zł NOWOŚĆ Verbatim Pastel DVD+R 4.7GB 8x slim*5 - 4,40-zł Verbatim Digital Movie DVD+R 4.7GB 4x box*5 - 4,59-zł NOWOŚĆ Verbatim Dual Layer DVD+R 8.5GB 2.4x box*5 - 42,14-zł ciekawe ile w detalu ??????????????? |
Witam!
Dawno nie dałem żadnych testów. Litek 812@832 --> ZebraMOD + orginalny firmware VS0A ze strony litka. Verbatim DVD+R 4x certified --> palona 4x Jak narazie to moja najlepiej wypalona płytka. http://republika.pl/gutek18/underworld.png |
witam !! mam pytanie co do nagrywania plytek dvdrw+ - jezeli wypale w nero z opcja bitsetingu dvd-rom to plytke czytaja tylko stacjonarki które maja mozliwosc odczytu dvd rw . a jezeli ustawie na brak zmiany <unmodified> w nero to moja stacjonarka dvd i inne tez czytaja bez problemu. Dlamnie to jest bynajmniej black magic bo rozumuje ze jezeli dysk rw jest sformatowany na dvd-rom to powinny go czytac wszystkie stacjonarki nawet te starsze . Czy ktos mógłby mi wyjasnic to zjawisko ??? pozdrawiam
|
Cytat:
Verbatim 4x +R. |
A co powiecie na ten wynik ???
Esperanza DVD-R x4 palona x4 Realtime Chart zafajkowane Remove the spike zafajkowane 451S@832S |
Cytat:
|
Platinum 8x DVD+R, wypalony 8x
Nero chyba coś zawalił z DVD-ROM znacznikiem, bo mi Toshiba SD-M1612 nie widzi tego DVD :| FW 812@832 Vip_Edition VS0A |
Cytat:
|
Cytat:
Przy okazji, "ta sama" płytka, próba overburning'u. Na płytkę wchodzi 4483MB, próbowałem wrzucić 4487MB - nie powiodło się niestety :( |
Z tego co czytałem to z tym overburingiem jest tak, że nagra więcej i przeczyta ta płytę ale to co było nadpalone nie przeczyta. Ewetualnie mamy podkładkę pod herbatę :D
|
Cytat:
|
Cytat:
NIE nie nie opcja Realtime Chart i przestanmy lub przestancie kombimowac sa to bardzo nie wiarygodne wyniki spojrzcie tylko co sie dzieje ze speed w trakcie testu jak szaleje. |
I kolejny Platinum 8x DVD+R tym razem palony 4x
Remove spike zaznaczone ;) |
KProbe FAQ:
RealTime Chart: Disabled by default, do not use this unless you have a specific reason for doing so. I przy okazji: ECC Sum settings: Note, this has changed! You now set PI and PO ECC counts separately. The default is 8 and 1, which conforms to the DVD standards for 1x scanning. There is no reason to change these settings. However, when comparing scans from KPRobe2 to scans from KProbe1, you must be aware that the PO count is different, and PO levels in KPRobe2 will be different, when compared to ECC-8 counting. Another way to express this difference is that we now are looking for PO counts under 4 max, instead of 32-max. My experience has been that actual differences will vary from disc to disc, and scan to scan. But the DVD standard at 1x scanning is 4 max PO. |
Hmm powiedzcie mi tak czy zmieniac bios na ten VS0A jezeli mam teraz VS08 i wszystko dziala ok, a na tamtym(VS0A) widze ze kilka osob ma problemy z nagrywaniem ??? Czy cos wiecej mi da ten nowy biosik :zawstydz:
|
Cytat:
|
wgrac ten biosik VS0A_Vip_Edition czy masz jakis lepszy ???
|
Cytat:
|
Cytat:
czyli plytke podobna do tej ktora bierzesz np. z wypozyczlni. Robiac dvd-rom masz gwarancje ze plyta pojdzi wszedzie (odrazu dla tych ktorzy sie doczepia jak dobrze sie wypali) sa stacjonarki ktore sobie nie radza z + lub - |
A co do wypalania
Wprawdzie zadałem to pytanie w innym wątku, ale z powodu braku odpowiedzi pozwolę sobie je powtórzyć tutaj: jakiego softu używacie do wypalania DVD na waszych "832"?
|
Cytat:
DVD Decrypter CloneDVD2 WinOnCd 6 (dane,mp3,jpeg.itp skladaki) i w ostatecznosci Nero (dane,mp3,jpeg.itp skladaki) :spoko: |
Cytat:
|
jeszcze odnosnie programu nagrywajacego
Jesli ktos jest zainteresowany, to na CDFreaks jest maly update dla RecordNow DX 4.60, dzieki ktoremu 832s jest widziana przez ten program.
Mysle ze jest to jeden z lepszych programikow do nagrywania DVD (ale to tylko moja prywatna opinia). Pozdrawiam Linki: http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=103038 (starszy plik) http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=102905 (nowszy plik) |
Tak się zapytam, bo ostatnio nie było mnie w chacie kilka dni i jestem "zacofany". Wyszedł chyba jakiś nowy BIOS VS0A do Litka 832S. Obecnie mam 812S@832S i bios VS08.
Czy warto wgrywać ten nowy? Nie będzie żadnych problemów? Bo na forum widze iż zdanie jest podzielone. Jakby co to może ktoś podrzucić sprawdzoną i dobra wersję VS0A do Litka 812S@832S? -- pozdrawiam Leszek Kowalski |
Cytat:
Jak chcesz VS0A to napisz na gg albo poszukaj na forum wersje vip edyszyn. |
Pomocy!!! skad moge wziazc bios od lite on 2s81!! pomozcie - linki z upgradem do 832s nie dzialaja u mnie prawidlowo!!! pomocy!!!!
zdesperowany poczatkujacy://// |
Cytat:
|
Cytat:
:spoko: |
tz mialem kiedys 401s! padla wymienili mi przedwczoraj na 2s81 wszedlem przez przypadek na forum i zrobilem upgrade biosu niby do 832s
|
Cytat:
|
konkretnie to przy 26% wyskakuje "UNABLE TO FLASH FIRMWARE. PLEASE CONTACT WITH YOUR VENDOR" i tu mam zonka !!!
probowalem od tego soniacza jeszcze |
sprzet dostalem jako 2s81...i zalaczylem ten upgrade 812@832 vsoa vip edyszyn
|
Cytat:
|
Cytat:
|
dzieki bardzo;D a dioda pulsuje ale raczej pomaranczowa mi sie wydaje...wiec nie wiem czy to ma jakies znaczenie
|
to teraz mam problem w postaci takiej ze bios ma konflikt jakis w postaci takiej ze to jest program do 2s81 a ja mam 832s i lg jakis tam!!! o co tu chodzi:////
|
Cytat:
http://republika.pl/gutek18/832S.VS0A.@GUTEK@.rar Jeśli tez bedziesz miał ten sam błąd, spróbuj wgrać biosa za pomocą ltnflasha, tylko do niego potrzeba biosu w wersji *.bin jak chcesz to napisz do mnie to Ci podeśle. |
To jest chyba OEM 812 tak jak był wcześniej 1S45 - OEM modelu 451
Tylko w tamtym przypadku flashowanie do wyższych modeli było do zrobienia :taktak: |
Bios VS0A faktycznie dobrze wypala. TDK +Rx4 palona x4
|
Verbatim x4 palona x4
451S@832S |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Przy wgraniu złego biosu dioda cały czas pulsuje na żółto. |
Cytat:
:help: |
potrzebuje tego biosa w wersji bin na 832s
|
Hmm to i ja zapodam test.
Wlasnie zmienilem Bios na ten VS0A VIP Edition i oto wyniki Plytka to Media Store DVD+R 1x-4x Nagrywana 4x |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:58. |