Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

Turboni 21.08.2004 19:41

Ilość załączników: 1
verbatim dvd+r x4 palony x4
4/5 super a koncowka troche zje...a.
kupuje je po 3,5

slawekj 21.08.2004 19:48

Tak czytam i porównuje testy i wykresy tych samych producentów i marek i mam coraz większe przekonanie, że te tańsze i hurtowo to inny "gorszy" produkt, może druga klasa.

sliniak 21.08.2004 20:16

Tak czytam i czytam i zaczynam sie w tym wszystkim gubić...
Więc tak wszyscy używacie VS0A... tylko że jeden ma bios od Vipa , drugi Gutka trzeci jeszcze jakiś inny... do tego nie wiadomo w jakim Omni przeleciane z jakimi opcjami. Może by każdy podsumował na jakim teraz biosie spawa i z jakimi opcjami... a i czy to 812@832 czy orginał 832.

gutek18 21.08.2004 20:22

Cytat:

Napisany przez sliniak
Więc tak wszyscy używacie VS0A... tylko że jeden ma bios od Vipa , drugi Gutka trzeci jeszcze jakiś inny... do tego nie wiadomo w jakim Omni przeleciane z jakimi opcjami. Może by każdy podsumował na jakim teraz biosie spawa i z jakimi opcjami... a i czy to 812@832 czy orginał 832.

Moja wersja i versja VIPa są przeleciane omnipatcherem 1.3.9 z tymi samymi opcjami, wersja VIPa ma dodatkowo zaznaczoną opcje utilizie force-fallback for 8x. Oba biosy pasują do 812@832 i orginalnej 832.

Ja ostatnio używam ZebraMOD i orginalny VS0A ze strony litka.

Bartez 21.08.2004 20:22

Cytat:

Napisany przez slawekj
Chciałem tak zrobić aby był jeden post z widzialną grafiką ale nie wychodziło. Prośba o podpowiedż. :help:

Bez obawy, postów na temat ze skanami nie będziemy usuwać.

Cytat:

Napisany przez Magda
I jeśli chodzi o ścisłość to do naszych wykresów też się mogą dowalić bo jest osobny temat o nośnikach a to jest tylko o biosach.

Tak jak wyżej. Posty na temat nie będą w żaden sposób cenzurowane. Jakość zapisu nośników jest ściśle powiązana z biosami, więc wszystko jest ok.

@legion: wklejanie prywatnych wiadomości jest poniżej wszelkiego poziomu. EOT

Drobne wyjaśnienie: Jeżeli myślicie, że robimy taką sieczkę z tej dyskusji, bo nie mamy nic innego do roboty, to się mylicie. Robimy to po to, żeby kolejni użytkownicy nie musieli się denerwować czytając 1/3 postów nie na temat. To jest przyklejona dyskusja, czyli coś na co większość zwraca uwagę. Z góry dziękuję za nieutrudnianie życia moderatorom i innym użytkownikom naszego forum.

slawekj 21.08.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez sliniak

Jak widać nie ma prostej odpowiedzi. Każdy robi na własne ryzyko, testuje i załącza wykresy. To jedyna metoda ustalić co jest statystycznie najlepsze. Bios VS0A okazał się najlepszy, ale to wcale nie oznacza, że u Ciebie tak będzie. Musisz próbować, a nowe doświadczenia są mile widziane. :taktak:

Magda 21.08.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez Bartez
Drobne wyjaśnienie: Jeżeli myślicie, że robimy taką sieczkę z tej dyskusji, bo nie mamy nic innego do roboty, to się mylicie. Robimy to po to, żeby kolejni użytkownicy nie musieli się denerwować czytając 1/3 postów nie na temat. To jest przyklejona dyskusja, czyli coś na co większość zwraca uwagę. Z góry dziękuję za nieutrudnianie życia moderatorom i innym użytkownikom naszego forum.

I to jest dopiero pierwsza wypowiedz "z góry", którą można brać pod uwagę. Facet powiedział o co mu chodzi ale grzecznie i kulturalnie. I teraz jest ok.

P.S. Ale jak czasem chłopaki się rozkręcą to się nie wściekajcie, bo tak naprawdę to ONI trzymają ten wątek przy życiu.

Pozdrawiam!

legion 21.08.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez Bartez

Tak jak wyżej. Posty na temat nie będą w żaden sposób cenzurowane. Jakość zapisu nośników jest ściśle powiązana z biosami, więc wszystko jest ok.

a ty to usunoles i wszystcy sa szczesliwi a poziomy ustalaj sobie sam dobra rada na zycie

Cytat:

Napisany przez sliniak

ja uzywam 0B jak narazie jest ok ale tez powroce do 0A bo fakt poprawila sie jakosc nagrywania minusowa ale plusow pogorszyla ale widze ze turboni nagral verba na 0A i nieszczegolnie :) ale w granicach tego :piwo: :D

Cytat:

Napisany przez Magda
I to jest dopiero pierwsza wypowiedz "z góry", którą można brać pod uwagę. Facet powiedział o co mu chodzi ale grzecznie i kulturalnie. I teraz jest ok.

P.S. Ale jak czasem chłopaki się rozkręcą to się nie wściekajcie, bo tak naprawdę to ONI trzymają ten wątek przy życiu.

Pozdrawiam!

dziekuje kolerzance :spoko:

mensir67pl 21.08.2004 21:29

DZIALA

przeczytane w sieci

Dwie ostatnie wersje Nero przyniosły ze sobą problem, polegający na zniknięciu w wielu przypadkach możliwości ustawiania Book Type we właściwościach nagrywarki dla płyt DVD+R/W. Nie byłoby w tym nic strasznego, gdyby nie fakt, że program wymusza własne ustawienia Book Type, gdzie domyślny stan tego znacznika odpowiada rzeczywistemu typowi płyty (czyli w praktyce: nie działa).

Rozwiązaniem jest edycja rejestru i ręczne ustawienie odpowiednich domyślnych parametrów. Oto najprostszy sposób:

REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\ahead\Nero - Burning Rom\Recorder]
"BookTypeDVDROM"=dword:00000001

Skopiujcie zawartość powyższego wpisu do pliku tekstowego, nadając mu później rozszerzenie reg, a następnie uruchomcie go.

Dostępne wartości klucza, to:
0: rzeczywisty typ płyty
1: DVD-ROM
2: bez zmian (użyj aktualnych ustawień nagrywarki)

Turboni 21.08.2004 21:49

Cytat:

Napisany przez Bartez

wypowiedz z gory i jest ok

legion 21.08.2004 21:49

Philips4X(2,60zl) palony 4X na VS0B jak narazie sprawoje sie dobrze jeszcze dorwe jakas esper. bo wczesniejsza to tragedia
zdrowie turboni do dna :piwo: wszystkich zapraszam nawet moderatorow na zupke chmielowa

Magda 21.08.2004 22:19

Do Philipsów już nic mnie nie przekona odkąd płytki CDR palone 1,5 roku temu nie dają się odczytywać. :( Wszystkie mp3 poszły...

A co do PLATINIUMów to chciałam się dzisiaj skusić i kupić ale mieli w pudełkach po 5 sztuk za 45 zł. :O Lekka przesada.

legion 21.08.2004 22:25

Cytat:

Napisany przez Magda
Do Philipsów już nic mnie nie przekona odkąd płytki CDR palone 1,5 roku temu nie dają się odczytywać. :( Wszystkie mp3 poszły...

no fak nie sa najlepsze ale nie tak strasznie

Turboni 21.08.2004 22:27

Cytat:

Napisany przez Magda

A co do PLATINIUMów to chciałam się dzisiaj skusić i kupić ale mieli w pudełkach po 5 sztuk za 45 zł. :O Lekka przesada.

lekka to malo powiedziane a co do philipsow tez uwazam ze sa lipne mam dvd+rw i jest z fabryki philipsa i duzo bledow na nim po nagraniu
a tak na marginesie :piwo:

slawekj 21.08.2004 22:29

A ja mam pytanie. Znamy max wartości PI i PIF. A jakie powinny być total'e. Oczywiście czym mniejsze tym lepsze. Ale gdzie jest granica dla dobrych i złych. Była mowa o 40-50% większych błędach, a na wykresach widać od 100-1000%. Co jest dopuszczalne a kiedy mimo czytania płytki należy uznać ją za złą?

Turboni 21.08.2004 22:35

Cytat:

Napisany przez slawekj
A ja mam pytanie. Znamy max wartości PI i PIF. A jakie powinny być total'e. Oczywiście czym mniejsze tym lepsze. Ale gdzie jest granica dla dobrych i złych. Była mowa o 40-50% większych błędach, a na wykresach widać od 100-1000%. Co jest dopuszczalne a kiedy mimo czytania płytki należy uznać ją za złą?

jak czyta to ok ale czy inne czytniki beda czytaly - tego to juz nikt nie wie. Tak jak piszesz im mniej tym lepiej , a jak plytka bedzie czytana po roku to trzeba zobaczyc .

legion 21.08.2004 22:37

ta sama plyta tylko odziwo na podkladzie ritek ciekawe
P.S plyta palona przy konsultaci turboniego wiec jego zdrowie:):piwo:

Magda 21.08.2004 22:41

Sławek nie podpuszczaj tylko od razu dawaj swoje przemyślenia! :)

Tak na marginesie to kiedyś wspominałeś, że podejrzewasz machlojki z biosami. mógłbys to rozwinąć?

:piwo: Na pohybel donosicielom! ( Nie chodzi o listonoszy! ^_^ )

slawekj 21.08.2004 22:59

Cytat:

Napisany przez Magda
Sławek nie podpuszczaj tylko od razu dawaj swoje przemyślenia! :)

Tak na marginesie to kiedyś wspominałeś, że podejrzewasz machlojki z biosami. mógłbys to rozwinąć?

:piwo: Na pohybel donosicielom! ( Nie chodzi o listonoszy! ^_^ )

Tak przypuszczam, bo dziwnym zbiegiem okoliczności wielu tu kolegom i u mnie również po wgraniu VS0A nagle coś nie gra albo pogorszyły się wyniki. Dokładnie to analizuję, o wszystkim nie piszę. Wymieniłem na 832S i wszystko po staremu. Palnik na biosie LiteOn'a pali znakomicie. A mnie zadawalają tylko dobre wyniki. :taktak:

legion 21.08.2004 23:22

a teraz noname na podkladzie princo (-) i dzial :D
i zdrowie wszystkim :piwo:

gutek18 21.08.2004 23:25

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tak przypuszczam, bo dziwnym zbiegiem okoliczności wielu tu kolegom i u mnie również po wgraniu VS0A nagle coś nie gra albo pogorszyły się wyniki. Dokładnie to analizuję, o wszystkim nie piszę. Wymieniłem na 832S i wszystko po staremu. Palnik na biosie LiteOn'a pali znakomicie. A mnie zadawalają tylko dobre wyniki. :taktak:

Zauważyłem ale nie jestem w 100% pewny. Płytki lepiej mi sie nagrywają na orginalnym VS0A ze strony litka i eepromie zebry niż na tym VS0A od codeguys przejechanym omnipatcherem. Niestety za mało płytek nagrywam, a szkoda mi płytek na testy żeby to potwierdzić.

B@rtek 22.08.2004 13:40

Ja też to zuważyłem. Mam teraz bios VS0A ze strony litka. Wcześniej miałem ze strony codeguys i na płycie Bulkpaq printable palonej 4x miałem więcej błędów ale kProbe wykrywało ją jako ProdiscS03 a teraz na biosie ze strony litka mam mniej błędów ale pokazuje NO MEDIA :taktak: Ale wynik ładny :taktak:

Płytka Bulkpaq Printable palona 4X. Tylko na biosie za strony litka pokazuje mi NO MEDIA :taktak:

slawekj 22.08.2004 13:43

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja też to zuważyłem. Mam teraz bios VS0A ze strony litka. Wcześniej miałem ze strony codeguys i na płycie Bulkpaq printable palonej 4x miałem więcej błędów ale kProbe wykrywało ją jako ProdiscS03 a teraz na biosie ze strony litka mam mniej błędów ale pokazuje NO MEDIA :taktak: Ale wynik ładny :taktak:

Płytka Bulkpaq Printable palona 4X. Tylko na biosie za strony litka pokazuje mi NO MEDIA :taktak:

A będzie jeszcze lepszy jak ustawisz speed x4. :taktak:

legion 22.08.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez barte_k

to nie jest wiarygodne slawek juz mnie ubiegl :D

B@rtek 22.08.2004 14:34

O nie zauważyłem, że było na max :nie:

_Vip_ 22.08.2004 15:05

812@832 Z-Mod + VS0B (stock, prosto ze strony litka)

obraz .ISO z filmem nagrywany na mojej starusienkiej juz i wielokrotnie nagrywanej TDK+RW

http://ocek.republika.pl/VS0B_kprobe.jpg

legion 22.08.2004 16:52

Cytat:

Napisany przez _Vip_
812@832 Z-Mod + VS0B (stock, prosto ze strony litka)

obraz .ISO z filmem nagrywany na mojej starusienkiej juz i wielokrotnie nagrywanej TDK+RW

no ladny nawet jak na tak starusienka plytke:)

_Vip_ 22.08.2004 19:06

z tej plytki to juz niczego lepszego nie bedzie :] ,nawet nowe biosy nic nie poradza

Turboni 22.08.2004 19:54

verbatim dvd+r x4 palona x4

gutek18 22.08.2004 19:59

Hawk DVD-R 4x, palona 4x na VS0A + ZebraMOD

Końcówka troche kiepska, ale na końcu płytki są małe ryski.

http://republika.pl/gutek18/stare_gry.PNG

slawekj 22.08.2004 20:00

Cytat:

Napisany przez Turboni
verbatim dvd+r x4 palona x4

Palnik należy oddać do serwisu. Wyraźnie słabnie przy końcu palenia. To już koniec. :taktak:

legion 22.08.2004 20:13

Cytat:

Napisany przez slawekj
Palnik należy oddać do serwisu. Wyraźnie słabnie przy końcu palenia. To już koniec. :taktak:

ale z ciebie pesymista slawek :) moze to wina nosnika:)

Turboni 22.08.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez slawekj

zobaczymy zmienilem bios ale jak na tym samym palniku pale memorexy to jest super

slawekj 22.08.2004 20:27

Cytat:

Napisany przez legion
ale z ciebie pesymista slawek :) moze to wina nosnika:)

Ja też trafiłem na takiego Verbatima. To prawdziwa loteria, palniki powinny najpierw analizować jakość płytki, dobierać optymalne parametry i nagrywać. Producenci mają dużo jeszcze do zrobienia.

Turboni 22.08.2004 20:58

verbatim dvd+r x4 palona x4 bios vsob

mensir67pl 22.08.2004 21:11

Cytat:

Napisany przez Turboni
verbatim dvd+r x4 palona x4 bios vsob

vs0b tak jak szybko go wgralem tak go szybko zmienalem na vs0a

z tego co pisza to niby poprawiona zapis dvd-/+RW ale jak widac nie korzystnie to wplywa na pozostala czesc nosnikow

:spoko:

mensir67pl 22.08.2004 21:16

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
vs0b tak jak szybko go wgralem tak go szybko zmienalem na vs0a

z tego co pisza to niby poprawiona zapis dvd-/+RW ale jak widac nie korzystnie to wplywa na pozostala czesc nosnikow

i wielki powrot VS0A

pawelblu 22.08.2004 21:48

Cytat:

Napisany przez gutek18
Hawk DVD-R 4x, palona 4x na VS0A + ZebraMOD

Końcówka troche kiepska, ale na końcu płytki są małe ryski.

Nie koniecznie to wina rys. Wiekszosc Hawkow tak sie wlasnie pali.

legion 22.08.2004 23:04

Cytat:

Napisany przez slawekj
Ja też trafiłem na takiego Verbatima. To prawdziwa loteria, palniki powinny najpierw analizować jakość płytki, dobierać optymalne parametry i nagrywać. Producenci mają dużo jeszcze do zrobienia.

no troche maja do zrobienia ale i producenci nosnikow:)

legion 23.08.2004 18:17

No to teraz ciekawostka podobnie jak u turbiniego koncowka jest beznadziejna
i tu odrazu moge powiedziec ze VS0B po doglebnych testach jest do bani jak ktos to przeczyta to nowy w temacie to odradzam go lepiej niech sobie wgra VS0A.
Wczesniejsze wyniki na verbetinach mialem dobre poniewasz nagralem tam same pliki date:) czyli z twardego a juz dzisaj nagralem dwie plytki z filmami i o to wynik (dziwne) :

legion 23.08.2004 18:24

wczesniej nagrywalem na vS0A i nigdy takiej koncowki nie miale przy filmach
a to druga plytka:

B@rtek 23.08.2004 20:32

Ja tez mam coś nie tak z końcówkami płyt :taktak:

mensir67pl 23.08.2004 20:49

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja tez mam coś nie tak z końcówkami płyt :taktak:

co do verbatimow to juz to przerabialem mialem BOX z taka gorka ,a z cake
25 wszystko bylo okey.(takie jaies dziwnie partie plytek)

a ot i dzisziejszy medalista TRAXDATA dvd+r 8x palona 8x

slawekj 23.08.2004 20:59

Cytat:

A zmień na v. 2.4.0 i zrób ponownie test.

legion 23.08.2004 21:11

Cytat:

no mozliwe ale ja bardziej stawiam na vs0B(kicha) bo z tego samego packa 25 nagrywale i na vsoA gdzie bylo wszystko ok :taktak:

mensir67pl 23.08.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez slawekj
A zmień na v. 2.4.0 i zrób ponownie test.

bledy nieco wieksze i cut inny wykresik

a i dlaczego scanned range na inny rozmiar ?????

mensir67pl 23.08.2004 21:31

Cytat:

Napisany przez legion
no mozliwe ale ja bardziej stawiam na vs0B(kicha) bo z tego samego packa 25 nagrywale i na vsoA gdzie bylo wszystko ok :taktak:

a to bardzo bardzo mozliwe to samo jest z Platinum na vs0b wielle gorzejjjj

Turboni 23.08.2004 21:58

verbatim dvd+r x4 palony x4 bios vs0a :D

legion 23.08.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez Turboni

no slicznie zdrowie za taki wypal :piwo:

slawekj 23.08.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez Turboni

VS0A mod czy Litka?

Turboni 23.08.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez slawekj
VS0A mod czy Litka?

orginal 832 z biosem vsoa

legion 23.08.2004 22:21

I.record cd-r kicha zawsze bedzie kicha

Turboni 23.08.2004 22:22

a teraz troche inny tescik plytka cd-r benq 700mb z jakos ich technologia data guard palona x40 (wzorek na plytce super - pilka nozna).

slawekj 23.08.2004 22:25

Cytat:

Napisany przez Turboni
orginal 832 z biosem vsoa

Co sądzisz o naszych wynikach na 832S. Warto zmienić na Neca 3500A?

Turboni 23.08.2004 22:31

Cytat:

Napisany przez slawekj

ja bede mial mozliwosc zmiany 832 na neca 3500 ale jeszcze czekam przydalyby sie jakies testy jak on pali bo tak w ciemno to szkoda zamieniac takiego palnika.
fakt nec ma super parametry ale czekam sobie cierpliwie

legion 23.08.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez slawekj

co juz slawek ci sie znudzil twoj litek a ty tak go zachwalasz a tu nagle takie pytanie

Cytat:

Napisany przez Turboni
ja bede mial mozliwosc zmiany 832 na neca 3500 ale jeszcze czekam przydalyby sie jakies testy jak on pali bo tak w ciemno to szkoda zamieniac takiego palnika.
fakt nec ma super parametry ale czekam sobie cierpliwie

no wlasnie niech ktos zasypie nas testami nec'a takimi jak my sypiemy w tym temacie ale fakt nec ciekawy za ta cene za jaka sie pokazal:)

micronik 23.08.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez Turboni

turoni twoje wykresy sa malo wiarygodne bo przeciez z tego co pamietam to ty masz pelna 832 a o ile sie orientuje to ten topik jest dle ludzi od 812@832 czyli zadaje sobie pytanie po co to robisz? pewnie dla zabicia czasu i piwa (mama pewnie pozwolila)uklony :spoko:

slawekj 23.08.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez legion
co juz slawek ci sie znudzil twoj litek a ty tak go zachwalasz a tu nagle takie pytanie

Przy Litku zastanę. :taktak: To taka mała sonda. Nie bardzo wierzę ,że Nec będzie jeszcze lepiej palił. Ale wszystko jest możliwe. Może jako drugi napęd?

pawelblu 23.08.2004 22:47

Zrobcie jeszcze test plyty nagranej VS0A odczytanej na VS0B i VS0B oraz nagranej na VS0B i odczytanej na VS0A i VS0B. To powinno byc ciekawe.

Jak 3500 w zachodnich testach wyjdzie w miare dobrze to w polowie wrzesnia zrobie LTN 832 vs NEC 3500. Albo pioneer a08 jezeli bedzie ciekawy ...

Turboni 23.08.2004 22:48

Cytat:

Napisany przez micronik
turoni twoje wykresy sa malo wiarygodne bo przeciez z tego co pamietam to ty masz pelna 832 a o ile sie orientuje to ten topik jest dle ludzi od 812@832 czyli zadaje sobie pytanie po co to robisz? pewnie dla zabicia czasu i piwa (mama pewnie pozwolila)uklony :spoko:

po pierwsze to mojej matki w to nie mieszaj - bo sie moge w****ic ja jeszcze napiszesz slowo o niej.
po drugie to mialem 812@832 i gdyby nie moje testy i innych ludzi co juz sa od jakiegos czasu na forum i zamieszczaja swoje spostrzezenia to nie mialbys co czytac.
a po trzecie to 812 i 832 to jest ten sam naped - wiec poczytaj troche bo roznia sie tylko biosem a cala mechanika i elektronika to to samo.

Turboni 23.08.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Zrobcie jeszcze test plyty nagranej VS0A odczytanej na VS0B i VS0B oraz nagranej na VS0B i odczytanej na VS0A i VS0B. To powinno byc ciekawe.

Jak 3500 w zachodnich testach wyjdzie w miare dobrze to w polowie wrzesnia zrobie LTN 832 vs NEC 3500. Albo pioneer a08 jezeli bedzie ciekawy ...

to bedziemy czekac na taki tescik
:D

legion 23.08.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez micronik

po 1)no cos gosciu malo wiesz o litkach 832 to 812 a 812 to 832 one sa na tym samym silniku
po 2)naucz sie czytac niki poprawnie

:bicz:

slawekj 23.08.2004 22:53

Cytat:

Napisany przez Turboni
po pierwsze to mojej matki w to nie mieszaj - bo sie moge w****ic ja jeszcze napiszesz slowo o niej.
po drugie to mialem 812@832 i gdyby nie moje testy i innych ludzi co juz sa od jakiegos czasu na forum i zamieszczaja swoje spostrzezenia to nie mialbys co czytac.
a po trzecie to 812 i 832 to jest ten sam naped - wiec poczytaj troche bo roznia sie tylko biosem a cala mechanika i elektronika to to samo.

I dodam że jest bardzo dobra okazja porównać mody z oryginałem. :spoko:

legion 23.08.2004 22:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu

no mozemy:)

B@rtek 23.08.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez Turboni

Brawo Turboni :taktak: Krótko trzymać z takimi :spoko:

B@rtek 23.08.2004 23:31

Legion za co masz czerwona krope?

legion 23.08.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez barte_k
Legion za co masz czerwona krope?

a za to ze wpadlem w konflik z moderatorami adminem oraz pawlemblu i za to dostalem czerwone swiatlo
^_^

.:SiN:. 24.08.2004 01:07

Jollo...nie ma tam chyba juz tego firmwaru...albo przeoczylem:)

zuc dokladnego linka do archiwum :)

.:SiN:. 24.08.2004 01:17

chlopcy bede wdzieczny jak ktos zuci mi dokladnego linka do biosu 812s@832s

icemac 24.08.2004 09:11

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html tu masz linka do firmware codeguys

Wicio666 24.08.2004 12:45

Po przeczytaniu wszystkich postów już sam nie wiem czy warto jest wgrać eeproma od Zebry czy pozostać przy starym 812@832.
A jakbym chciał zmienic to wystarczy w programie ltnflash w zakładce eeprom kliknąć na load file a później na write??

cobreti 24.08.2004 14:28

Cytat:

Napisany przez Wicio666
Po przeczytaniu wszystkich postów już sam nie wiem czy warto jest wgrać eeproma od Zebry czy pozostać przy starym 812@832.
A jakbym chciał zmienic to wystarczy w programie ltnflash w zakładce eeprom kliknąć na load file a później na write??

Wystarczy ze sciagniesz ze strony http://codeguys.rpc1.org/ bios do 832. Nacisniesz dwa razy na niego bo to bedzie plik .exe(chyba ze jest spakowany to wtedy rozpakowac) i sam Ci uaktualni w Windowsie. :spoko:

pawelblu 24.08.2004 15:09

Cytat:

Napisany przez cobreti
Wystarczy ze sciagniesz ze strony http://codeguys.rpc1.org/ bios do 832. Nacisniesz dwa razy na niego bo to bedzie plik .exe(chyba ze jest spakowany to wtedy rozpakowac) i sam Ci uaktualni w Windowsie. :spoko:

On mowi o czym innym ...

Tak - wystarczy zrobic load i write. Choc ja bym sobie poprzedni zachowal.

.:SiN:. 24.08.2004 15:54

no spoko ale ktory mam pobrac?? :/ tyle tam tego jest :/ a opisow jako takich nie ma :(

LiteOn LDW-411S
***8226; FS0F/FS0H/FS0J/FS51 - patched - faster DVD R/RW reading
-------Ten odpada---------
LiteOn LDW-811S
***8226; HS0K/HS0P/HS0Q - patched - faster DVD R/RW reading
LiteOn LDW-451S
***8226; GSB6/GSB7/GSB9 - patched - faster DVD R/RW reading
LiteOn LDW-851S
***8226; GS0C/GS0F/GS0H/GS0K - patched - faster DVD R/RW reading
***8226; UYS1 - special 851S-named version for LDW-451S/851S drives (formerly "GSU1")
***8226; US0N - special 851S-named version for LDW-451S/851S drives (formerly "GSC2")
***8226; US0Q - special 851S-named version for LDW-451S/851S drives
***8226; GS0K - stock - unscrambled
LiteOn SOHW-812S
***8226; US05/US0A/US0F/US0G - patched - enabled bitsetting support
***8226; US0J - stock - unscrambled (dhc014)
***8226; US0N - stock - unscrambled
***8226; US0Q - stock - unscrambled
--------moze ktorys z tych wyzej?---------
Sony DW-U18A (rebadged LiteOn SOHW-812S)
***8226; UYS1 - patched - enabled bitsetting support
LiteOn SOHW-832S
***8226; VS04 - stock - unscrambled
***8226; VS05 - stock - unscrambled (dhc014)
***8226; VS08 - stock - unscrambled
***8226; VS0A - stock - unscrambled
***8226; VS0B - stock - unscrambled
***8226; VS04 - patched - 451S@832S, 851S@832S
***8226; VS08 - patched - 451S@832S, 851S@832S
***8226; VS0A - patched - 451S@832S, 851S@832S
***8226; VS0B - patched - 451S@832S, 851S@832S
Sony DRU-700A (rebadged LiteOn SOHW-832S)
***8226; VY05 - patched - enabled bitsetting support
-----------ten pewnie tez podejdzie bo robione przez sony ---------- :)
LiteOn SOHW-1213S
***8226; TS05/TS08 - stock - unscrambled (dhc014)
***8226; TS09 - stock - unscrambled
***8226; TS0C - stock - unscrambled
***8226; TS09 - patched - 12x DVD R/RW reading
***8226; TS0C - patched - 12x DVD R/RW reading
---------a ten wyzej to juz chyba nie ten model----------

gutek18 24.08.2004 16:36

[QUOTE=.:SiN:.]no spoko ale ktory mam pobrac?? :/ tyle tam tego jest :/ a opisow jako takich nie ma :(
[QUOTE]

Ściągnij ten:
***8226; VS0A - stock - unscrambled

Samez 24.08.2004 18:19

Dostępny jest równierz bios VS0B - ktoś go już testował?

slawekj 24.08.2004 19:26

c.d. Sonda: Nowy bios 812S@832S

Postanowiłem nagrać takie same płytki z różnymi prędkościami.
Pierwszy test: TDK +R x4 palona x2,4

slawekj 24.08.2004 19:41

Drugi test: ta sama płytka TDK +R x4 palona x4. Wyniki mnie zaskoczyły! Mniejsza ilość błędów przy większej prędkości.

legion 24.08.2004 20:12

Cytat:

Napisany przez Samez
Dostępny jest równierz bios VS0B - ktoś go już testował?

jakbys wyzej przeczytal to ja i vs0b to jest jakis koszmarny sen codekinga
Vs0A jest lepszy:)

Wicio666 24.08.2004 20:41

dzięki za info jak załadować eeproma ale czy faktycznie warto to zrobić, czy może zostać przy starej 821@832 i wgrywać "przerobione" biosy. Czy po wgraniu eeproma od Zebry jakoś zapisu czy odczytu jest lepsza ??

_Vip_ 24.08.2004 20:58

Cytat:

Napisany przez legion
jakbys wyzej przeczytal to ja i vs0b to jest jakis koszmarny sen codekinga
Vs0A jest lepszy:)

no czy ja wiem :]

Platinum +R x8 palony x8 ,VS0B Stock (zero zabawy z omni,poprostu czysciutki biosik) + 812@832 Z-Mod (EEPROM od Zebry)

http://ocek.republika.pl/36_4.jpg

Turboni 24.08.2004 21:47

verbatim kolejny dvd+r x4 palony x4 bios vsoa

legion 24.08.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez _Vip_
no czy ja wiem :]

Platinum +R x8 palony x8 ,VS0B Stock (zero zabawy z omni,poprostu czysciutki biosik) + 812@832 Z-Mod (EEPROM od Zebry)

no moim zdaniem troche chlopcy sie nie przylozyli ale to jak zawsze tylko moje przemyslania ja nie polecam a vs0A lepiej sie pali moim skromnym zdaniem :)

_Vip_ 24.08.2004 22:46

Cytat:

Napisany przez legion
no moim zdaniem troche chlopcy sie nie przylozyli ale to jak zawsze tylko moje przemyslania ja nie polecam a vs0A lepiej sie pali moim skromnym zdaniem :)

przylozyli sie czy nie,ale jeszcze nigdy przy paleniu x8 na platinumach nie mialem PIF=4,Average=0,00,Total=267 :]

ta pojedyncza nitka do 4 to raczej podarek od mojego win2003server,a dokladniej braku DMA (stery do nF2 maja problem z tym OS'em) :/ (przy paleniu zolta diodka zamrugala dwukrotnie) ,jeszcze dzis wracam do Xp

namor 24.08.2004 22:55

Cytat:

Napisany przez _Vip_
....przy paleniu zolta diodka zamrugala dwukrotnie...

wszystko sie zgadza tak ma być
podzczas wypalania x8 przy zmianie prędkości x4 na x6 mruga na żółto i przy przejściu x6 na x8 jest to samo

_Vip_ 24.08.2004 23:00

hmmm...to dziwne bo jakos wczesniej tego nie zauwazylem :] ,albo sie nie wpatrywalem albo nie bylo :D

legion 24.08.2004 23:02

Cytat:

Napisany przez _Vip_
przylozyli sie czy nie,ale jeszcze nigdy przy paleniu x8 na platinumach nie mialem PIF=4,Average=0,00,Total=267 :]

ta pojedyncza nitka do 4 to raczej podarek od mojego win2003server,a dokladniej braku DMA (stery do nF2 maja problem z tym OS'em) :/ (przy paleniu zolta diodka zamrugala dwukrotnie) ,jeszcze dzis wracam do Xp

to trzeba bylo jeszcze na Vs0A sprobowac:)

_Vip_ 24.08.2004 23:05

narazie nie mam co nagrywac :]

ale wczesniej palilem na VS0A i bylo gorzej.Na moim palniku VS0B chodzi wysmienicie

namor 24.08.2004 23:07

na pewno tak jest na 100%
wypal coś x8 np.w Alcoholu (tam pokazuje prędkość podczas palenia ) i przyjżyj się
pierwsze przejście jest w granicach 5% do 10% a następne około 30% wypalonej płyty

legion 24.08.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez _Vip_
narazie nie mam co nagrywac :]

ale wczesniej palilem na VS0A i bylo gorzej.Na moim palniku VS0B chodzi wysmienicie

na vs0B koncowki mi piepszy a na vs0A nie ale moze faktycznie wbic bios bez przerobek:)

_Vip_ 24.08.2004 23:10

Cytat:

Napisany przez namor
na pewno tak jest na 100%
wypal coś x8 np.w Alcoholu (tam pokazuje prędkość podczas palenia ) i przyjżyj się
pierwsze przejście jest w granicach 5% do 10% a następne około 30% wypalonej płyty

ok,zwroce na to uwage :]

cele zycie sie czlowiek czegos uczy :spoko:

Legion,sprawdz Z-Mod'a + VS0B Stock

Turboni 24.08.2004 23:16

u mnie lipnie wypala na vs0b ciekawe dlaczego

VIZZARD 24.08.2004 23:24

A u mnie najlepiej VS08 :D

slawekj 24.08.2004 23:27

Do nagrywania x8 stosuje się technologię Z-CLV (Zone Constant Linear Velocity) - strefowo stała prędkość liniowa. Polega ona na podzieleniu obszaru płyty na kilka stref i zapisywaniu ich z coraz większą stałą prędkością liniową. Pomiędzy strefami następuje wyłączenie lasera (żółta dioda).Technologia zapobiegania błędom opróżnienia bufora zapewnia spójność danych. :taktak:

slawekj 24.08.2004 23:28

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A u mnie najlepiej VS08 :D

Czy jest pozytywna reklamacja?

VIZZARD 24.08.2004 23:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
A dzisiaj czytam "Pokusiłem się o otwarcie 832S. Okazało się, że nie jest to napęd produkowany bezpośrednio przez firmę LiteOn. Urządzenie jest bliźniaczo podobne do modelu Sony DRU-700A. Po oględzinach stwierdziłem, że na płytach głównych obu napędów znajdują się te same układy, a na obu laminatach widnieje firmowy napis Sony. Nagrywarki z zewnątrz odróżnić można po tym, że DRU-700A pozbawiony jest gniazda słuchawkowego".
Może dlatego tak wiele problemów z modowaniem i nagrywaniem z większą ilością błędów przy nowych biosach.

Moja nowa czarna 832ka jest z czerwca i nie ma gniazda słuchawkowego :D

legion 24.08.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez slawekj
Do nagrywania x8 stosuje się technologię Z-CLV (Zone Constant Linear Velocity) - strefowo stała prędkość liniowa. Polega ona na podzieleniu obszaru płyty na kilka stref i zapisywaniu ich z coraz większą stałą prędkością liniową. Pomiędzy strefami następuje wyłączenie lasera (żółta dioda).Technologia zapobiegania błędom opróżnienia bufora zapewnia spójność danych. :taktak:

nie pracujesz przypadkiem slawek w enterze:)

slawekj 24.08.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Gratulacje :spoko: Jak nagrywa, prośba choć jeden teścik :taktak:
Cytat:

Napisany przez legion
nie pracujesz przypadkiem slawek w enterze:)

Już pisałem. To i owo czytam.

legion 24.08.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

no to teraz gustownie wyglada
:D

Turboni 24.08.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

tez chcialbym miec taka a mam z gniazdem sluchawkowym z maja

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:49.