Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   Nowy bios 812S@832S ... jednak :) (https://forum.cdrinfo.pl/f29/nowy-bios-812s-832s-jednak-35045/)

legion 14.10.2004 18:37

Cytat:

Napisany przez kovalek
Dobra chłopaki poważna sprawa jest :-)

Kto mi podeśle jakiś dobry bioski do mojego 812@832S :-) Po wgraniu VS0A Platinumy +R 8x wypalają się średnio (PI dochodzi do 40-50)

Za dobry biosik który mnie zadowoli, stawiam piwko :P

do wyboru do koloru :D
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3508

kovalek 14.10.2004 19:08

Hehe, a który polecasz ? :-)
Lepiej z wszystkim zaznaczonym, czy jednak to nie ma sensu? :-)

legion 14.10.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez kovalek
Hehe, a który polecasz ? :-)
Lepiej z wszystkim zaznaczonym, czy jednak to nie ma sensu? :-)

legion2 i legion :) tylko ze sa w binie a wrzucasz je tym http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=11265

kovalek 14.10.2004 20:05

Dobra, a ten legion to jest z booktype?
Gdzie znaleść program którym to wrzuce do napędu? No i jeszcze strategie zapisu bym chciał zmienić omnipatcherem :)

legion 14.10.2004 20:13

Cytat:

Napisany przez kovalek
Dobra, a ten legion to jest z booktype?
Gdzie znaleść program którym to wrzuce do napędu? No i jeszcze strategie zapisu bym chciał zmienić omnipatcherem :)

http://cdrlab.pl/Downloads-index-req...oad-cid-5.html
o strategii:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...0&page=7&pp=15

kovalek 14.10.2004 20:16

No ale te Twoje biosy, to nie są BIN. Plik nie ma rozszerzenia. Ani LtnFlash, ani Omnipatcher nie chce ich łyknąć :(

legion 14.10.2004 20:21

no wypakowales te biosy:)
napewno dzialaja i sa tam biny cos zle robisz

kovalek 14.10.2004 20:24

No kurde, wypakowalem archiwum i mam plik. W Total Commanderze pokazuje mi, że plik nie ma rozszerzenia. Omni go nie chce przyjąć. Sam nie wiem co psuje.

Jak coś to moje GG to 187930 - możesz się odezwać jak Ci się chce :-)

Maru22 15.10.2004 00:26

Cytat:

Napisany przez kovalek
No kurde, wypakowalem archiwum i mam plik. W Total Commanderze pokazuje mi, że plik nie ma rozszerzenia. Omni go nie chce przyjąć. Sam nie wiem co psuje.

Już to ktoś poruszał na tym forum iż ten FlashBios jest spakowany w taki sposób, że należy go otwierać do rozpakowania podwójnie. Po pierwszym otwarciu (kliknięciu) widać plik bez rozszerzenia, po kolejnym ukazuje sie już plik binarny z rozszerzeniem "*.bin" (tak jest przynajmniej w WinRAR) i taki należy użyć do flashowania. Ja tak go przynajmniej rozpakowałem.

hafla 15.10.2004 01:22

Cytat:

Napisany przez kovalek

dopisz do tego pliku bez rozszerzenia, rozszerzenie *.zip i jeszcze raz rozpakuj

Daniel290 15.10.2004 08:22

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Spróbuj po prostu wgrać normalny VS0B.exe ze strony Liteona

A jak nie, to wgraj VS08 - mi się sprawował lepiej niż VS0A :taktak:

Teraz mam VS0B oryginalny bez ulepszaczy i jest niezgorzej :mruga:

Wgranie oryginalnego biosu powoduje zwiecha napędu - migająca dioda. :nie:

VIZZARD 15.10.2004 09:30

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Wgranie oryginalnego biosu powoduje zwiecha napędu - migająca dioda. :nie:

No to jeszcze raz

Masz 812@832 czy oryginalny 832? :idea:

Daniel290 15.10.2004 18:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to jeszcze raz

Masz 812@832 czy oryginalny 832? :idea:

Mam 812@832 z biosem legiona.Jak wgram oryginała od litka 832 to mam migającą diode.

B@rtek 15.10.2004 18:57

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Mam 812@832 z biosem legiona.Jak wgram oryginała od litka 832 to mam migającą diode.

To się nie dziwię, ze masz migającą diodę.

Aby wchodziły biosy oryginalne litka musisz mieć zmodyfikowany eeprom przez ZEBRE :taktak:

Daniel290 15.10.2004 22:56

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Bartek15
To się nie dziwię, ze masz migającą diodę.

Aby wchodziły biosy oryginalne litka musisz mieć zmodyfikowany eeprom przez ZEBRE :taktak:

Heh.Mów do mnie jeszcze . To jakbyś tłumaczył wielbłądowi jak wygląda śnieg :D
Ale żeby było jasne to diode migającą zlikwidowałem przez powtórne wgranie biosu @legion2.Nadal jednak nie podoba mi sie nagrywanie.Ponieważ Kprobe robi u mnie na xp ekran śmierci to wykresiki ma z nero :(
Tak to wygląda na biosie @legion2,płyta verbatim dvd-r x4 palona x2

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11777&stc=1
A tak verbatim dvd-r x4 palone x2 na biosie @legion
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11776&stc=1

Turboni 15.10.2004 23:04

zmien predkosc na x4 i zrob jeszcze raz testy

legion 15.10.2004 23:07

ta nagrywarka woli plusy :taktak: albo tak jak mowi turboni:) bo ustawiles na max a powinno byc 4x

Maru22 15.10.2004 23:34

Ilość załączników: 1
Nagrałem dzisiaj kolejne płyty z filmami DVD-video (archiwizowane filmy z VCR-VHS) w Nero (tylko kopiowanie). Testy wg. mnie wyszły na dobrym poziomie, niemniej na tym forum widziałem już lepsze. Może Bios VS0B Codeguys'a na tyle pozwala w mojej 812S@832S.
Oto płyta Verbatim DVD+R x4.

Maru22 15.10.2004 23:40

To samo zarchiwizowałem na płycie TDK DVD+R x4 i poniżej przedstawiam wynik testu. Obie płyty czytają się bez problemu na stacjonarnym DVD.

Daniel290 16.10.2004 09:39

Po zmianie prędkości odczytu jest jeszcze gorzej.Tak jakby "czym szybciej tym lepiej " :O
Z ciekawości zrobiłem jeszcze coś takiego:Verbatim x 4 palony x 4:Ciekawostką jest to że liteon na którym jest to palone ma potężne kłopoty z odczytem tej płyty.Pikseloze przy szybkich scenach na końcu filmu robi.Natomiast dvd LG w tymsamym kompie odtwarza to bezbłędnie.Stacjonarki też.

Nie wygląda to dobrze wcale.A płytek w minusie mam jeszcze z 50 szt także musze je spalić i dopiero na plusy moge przejść.Spróbuje powrócić chyba do 812 :(
I jeszcze jedno.Może mi ktoś powiedzieć czemu Kprobe robi u mnie ekran śmierci ?? Wersja 4.2.4 ??

Dziadek 16.10.2004 10:03

Witam.

Zanim, drogi użytkowniku LiteOna, zupełnie się załamiesz, zwymyślasz tych tandeciaży z Tajwanu i ciśniesz znienawidzony kawał złomu przez okno- "bo źle wypala" - pomyśl - "a może to ja coś robie nie tak?".

Samo posiadanie urządzenia tej marki skłania do zabawy biosami (thanks vizzard, _vip_, legion, sławek i inni) :), ale co zrobić gdy "wszystko robię tak jak napisali, a płyty kaszani".

Do rzeczy - jeśli flashujesz z bina zawsze po wgraniu biosu, sprawdź poprawność operacji funkcją "compare" obecną w prograniku, którym uaktualniasz bios !!! (jeśli z exe, to wyciągnij bin :P)

Trzy przypadki:

a) uszkodzona taśma, na której jest przypięty napęd.
b) taśma źle realizuje - napęd ustawiony na "master", na środkowej wtyczce.
c) to samo co b), tylko litek tego nie lubi.

Dopiero, jesli "compare" jest "identical", a dalej są problemu zacznij się martwić.

Objawy:
a) co któreś uruchomienie sysa, widzisz napęd "blebleble" z biosem "blebleble"- po restarcie może już być OK.
b) to samo, tylko wogóle nie napęd zaginął.
c) po wypaleniu niektórych typów płyt, jest "unknow manufactured", a przed wypaleniem producent był.
d) błędy w probe- duże zgrupowania niewielkich szpilek (taki szeroki słupek).
e) zrypane płyty :D.

Recepta:
a) wymiana kabla.
b) litek na koniec taśmy.

Przećwiczone na własnej skórze.

Pozdrawiam.

PS. Nie wiem, czy ta pisanina się komuś przyda, ale to najdłuższy post jaki w życiu naskrobałem (i choćby dlatego było warto ;)).

Daniel290 16.10.2004 11:10

Cytat:

Napisany przez Dziadek
Zanim, drogi użytkowniku LiteOna, zupełnie się załamiesz, zwymyślasz tych tandeciaży z Tajwanu i ciśniesz znienawidzony kawał złomu przez okno- "bo źle wypala" - pomyśl - "a może to ja coś robie nie tak?".

Litka w kosz ?? :O NIGDY !! To mój wymarzony napęd :)
Cytat:

Napisany przez Dziadek
Dopiero, jesli "compare" jest "identical", a dalej są problemu zacznij się martwić.

Jest identical.Tej funkcji urzyłem z ciekawości.Tak se ponaciskałem poprostu nawet nie wiedząc dokładnie do czego jest :>
Cytat:

Napisany przez Dziadek
Recepta:
a) wymiana kabla.
b) litek na koniec taśmy.

Jest na końcu,kable wymieniałem 3 razy na nówki.Właściwie to od tego zacząłem :/

Dziadek 16.10.2004 11:48

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Litka w kosz ?? :O NIGDY !! To mój wymarzony napęd :)

Fakt. Posiadacze innych palników, albo klna na czym świat stoi, albo się nudzą. Litkowcy klną i się nie nudzą. :)

B@rtek 16.10.2004 12:05

Legion i komu dobrze pali :> :piwo:

Verbatim DVD+R 4x palony 8x w Alcoholu 120% :D

B@rtek 16.10.2004 12:11

Teraz ta sama płytka w Nero CD-DVD Speed :D

slawekj 16.10.2004 13:21

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Teraz ta sama płytka w Nero CD-DVD Speed :D

Wolę zdecydowanie testy w Nero. :taktak:

mensir67pl 16.10.2004 13:34

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wolę zdecydowanie testy w Nero. :taktak:

-------------------------------------------------------------------------

Tez przylaczam sie do opini i jestem za i nadmieniam ze pojawiala sie wersja

3.41

slawekj 16.10.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
-------------------------------------------------------------------------

Tez przylaczam sie do opini i jestem za i nadmieniam ze pojawiala sie wersja

3.41

Jest nowsza. 3.42
http://www.cdspeed2000.com/

benek99 16.10.2004 14:43

W ogóle to chyba nie piszecie to co myslicie - w jednym progranie np (kprobe ) wychodza wam testy lepiej, a w drugin np nero - gorzej i jestecie za***icie podnieceni.
Jest to zalosne.
Mialem was naprawde za fachowców , ale chyba zmienie zdanie bo z tego co czytam to zajmujecie sie o *******ami, nie konkretami (wykresy wam tylko w glowie , ktore ze swojego doswiadczenia daja wam wyniki jakie same chca.)

benek99 16.10.2004 14:53

Wydaje mi sie, ze piszecie to co inni chca , ale zastanowcie sie, nad problemem i dajcie subiektywna odpowiedz , a nie serkastyczne docinki.
Potraficie tylko komus ublizyc , a nie doradzic.
Sam troche eksperymentuje i wiem co dla mnie najlepsze - mam litka 851.
Jestescie cienkie Bolki jak tylko chwalicie sie wykresami k-probe , powiedzcie takim uzytkownikom litkow jak ja co najlepiej wgrac i w jaki sposob, aby ich nagrywarka spelniala swoje zadanie .
Rozgniewany obserwator tego forum.

B@rtek 16.10.2004 15:00

Cytat:

Napisany przez benek99
W ogóle to chyba nie piszecie to co myslicie - w jednym progranie np (kprobe ) wychodza wam testy lepiej, a w drugin np nero - gorzej i jestecie za***icie podnieceni.
Jest to zalosne.

Ja tylko robię testy płytek raz na x czasu.
Aby sprawdzić jak pali nagrywara np. na nowych płytkach.

Cytat:

Napisany przez benek99
Mialem was naprawde za fachowców , ale chyba zmienie zdanie bo z tego co czytam to zajmujecie sie o *******ami, nie konkretami (wykresy wam tylko w glowie , ktore ze swojego doswiadczenia daja wam wyniki jakie same chca.)

A co mamy robić w takim razie?

Ile można gadać na tamet np. chcę kupić nagrywarę do 500zł jaką polecicie?

I jest nieprawdą że zajmujemy się tylko wykresami. Poczytaj forum a dowiesz się czym się zajmujemy :taktak:

Cytat:

Napisany przez benek99
Jestescie cienkie Bolki jak tylko chwalicie sie wykresami k-probe , powiedzcie takim uzytkownikom litkow jak ja co najlepiej wgrac i w jaki sposob, aby ich nagrywarka spelniala swoje zadanie .

Już wiem dlaczego jesteś rozgniewany :taktak:

Bo nie masz takich wykresów jak my mamy (Legion, Turboni, VIZZARD, slawekj i ja) :jezyk: :>

slawekj 16.10.2004 15:00

Cytat:

Napisany przez benek99
Jest to zalosne.

Nie jest tak jak piszesz. Testy są potrzebne bo odwzorowują Nasze doświadczenia. Nie dowiesz się nigdy jak naprawdę wypala Twój napęd.
Co do powtarzalności wyników Kprobe i Nero to jest bardzo duże i można przyjąć, że różnice są w granicach błędu.
I jest nieprawdą że zajmujemy się tylko wykresami. Poczytaj Forum a zmienisz zdanie. :taktak:
:)

mensir67pl 16.10.2004 15:09

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nie jest tak jak piszesz. Testy są potrzebne bo odwzorowują Nasze doświadczenia. Nie dowiesz się nigdy jak naprawdę wypala Twój napęd.
Co do powtarzalności wyników Kprobe i Nero to jest bardzo duże i można przyjąć, że różnice są w granicach błędu.
I jest nieprawdą że zajmujemy się tylko wykresami. Poczytaj Forum a zmienisz zdanie. :taktak:

-------------------------------------------------------------

popieram CALKOWICIE jesli ktos wypalil 100 szt DVD i tyle samo prawie wyrzucil do kosza moze miec jakies doswiadczenia w tym temacie

a przynajmnie ja ma temat modelu 812 i 832

benek99 16.10.2004 15:10

Forum to czytam regularnie od kilku miesiecy, i nie zmienie zdania.
maM LITKA 815@832 Z BIOSEM VSOB i jestem zadowolony.
Nie robcie tych wykresow, bo wiekszosc ludzi jest zszokowana, bo przeciez nie maja tych nagrywarek co Wy. (np 812). Dajcie sobie spokoj , a ewentualnie doradzajcie w sytuacjach jak jestescie w 100% pewni swojej racji.
Pozdrowienia - bierny obserwator

B@rtek 16.10.2004 15:17

Cytat:

-------------------------------------------------------------

popieram CALKOWICIE jesli ktos wypalil 100 szt DVD i tyle samo prawie wyrzucil do kosza moze miec jakies doswiadczenia w tym temacie

a przynajmnie ja ma temat modelu 812 i 832

Ja już wypaliłem ponad 100 i żadna nie poszła do kosza :D :piwo:

benek99 16.10.2004 15:17

Ps. zawsze wypalam na lepszych plytach np. Verebatim - i wszystko chodzi mo OK

B@rtek 16.10.2004 15:21

Ilość załączników: 5
Biosy VS0B do 812S/832S w różnych wersjach :D

Wszystkie tworzone OmniPatcherem 1.3.14 :taktak:

mensir67pl 16.10.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez benek99

------------------------------------------------------------------

nie sztuka jest palic na litku markowe nosniki i na podkladach markowych

po to jest miedzy innymi to forum zeby uchronic przed wyrzucaniem plyt do kosza

slawekj 16.10.2004 15:40

Cytat:

Napisany przez benek99
Nie robcie tych wykresow, bo wiekszosc ludzi jest zszokowana, bo przeciez nie maja tych nagrywarek co Wy. (np 812). Dajcie sobie spokoj , a ewentualnie doradzajcie w sytuacjach jak jestescie w 100% pewni swojej racji.

Postępu nie zatrzymasz.
Dla przykładu wykresik SONY DPR120N2 x4. Takie wyniki nie osiąga się przypadkiem. To dobrze dobrana strategia zapisu dla nośnika na określonym napędzie. A można tego doświadczyć tylko poprzez nagrywania tym samym plikiem różnymi strategiami zapisu. Zachęcam. :taktak:

Daniel290 16.10.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez benek99

Gdybyś nie zauważył to to jest temat właśnie o takich nagrywarkach a nie innych.Jeśli ktoś ma inną to tu poprostu nie zagląda.A wykresy i cała dyskusja jest po to żeby taka lama w tym temacie jak ja coś sie nauczyła.Zresztą nikt z obecnie przewodzących tu orłem odrazu nie był i właśnie takie dyskusje prowadzą do zrozumienia tematu.
A mówiąc krótko- jak mnie nie interesuje jakis temat to tam poprostu nie zaglądam :D

pawelblu 16.10.2004 16:36

Benek99 wlozyl kij w mrowisko. Jego opinia jest w dzisiejszych czasach bardzo niewygodna. Od okolo pol roku na forum jest duze lobby wykresowe. Tak jak kiedys robienie wykresow mialo sens bo wyniki wydawaly sie byc w miare obiektywne tak teraz conajmniej od modelu 832 przesalo sie oplacac robic testy w kprobie - dlaczego - bo nie odzwierciedlaja one w zaden sposob stanu faktycznego plyty (zreszta od poczatku technologi DVD nie bylo takiego stopnia dokladnosci i przekladalnosci wynikow na stan faktyczny jak w CDRach). To ze jedna plyta bedzie w normie a druga powyzej nic nie znaczy tak naprawde. Czesto zdarza sie tak, ze lepsza wykresowo plyta zachowuje sie duzo gorzej w odczycie, a ta ktora jest wykresowo gorsza zachowuje sie duzo lepiej. To wiekszosc osob wie, ale jakos lubi o tym zapominac i lubi uznawac ze tego problemu nie ma.

Nie chce mi sie po raz setny pisac tego samego bo temat Kprobe to shit (test w Nero opiera sie na tych samych procedurach), wraca cyklicznie i tylko czasem wybucha z wieksza lub mniejsza sila.

Jak powiedzial Sobal kiedy rozmawialem z nim ostatnio na gadu, kilka dni temu:

'Ja mam zasade - Nie robic zadnych testow na liteonach'

I coprawda do konca sie z ta mysla nie zgadzam, poniewaz testowanie na liteonie nie daje kompetentnej oceny, to jednak te testy sa fajna ciekawostka i w ramach wlasnych testow i doswiadczen fajnie miec taka zabawke. ZABAWKE - nic wiecej.

slawekj 16.10.2004 16:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu
I coprawda do konca sie z ta mysla nie zgadzam, poniewaz testowanie na liteonie nie daje kompetentnej oceny, to jednak te testy sa fajna ciekawostka i w ramach wlasnych testow i doswiadczen fajnie miec taka zabawke. ZABAWKE - nic wiecej.

A ja dalej upieram się i nie mogę się zgodzić.
Już pisałem, że na CDinfo.com zrezygnowano z Kprobe i stosuje się obecnie Plextools. Ale musi być Plextor.
Pozostaje do testów jedynie KProbe i Nero. Nie ma żadnych dowodów, że Litki od modelu 812S zawyżają wyniki. To tylko przypuszczenia.
Wykresy określają jednoznacznie co jest dobre a co złe. To że są różnice w przypadku starszych napędów to normalne i zrozumiałe.
Są lepsze rozwiązania konstrukcyjne, elektronika i oprogramowanie. To dotyczy wszystkich napędów każdej marki.
Wystarczy porównać wyniki np. Plextora 712A po zmianie biosu z 1.03 na 1.05 i jakie duże różnice. I nikt na forum nie mówi, że wyniki są niemarodajne czy zawyżone. Tak faktycznie jest i dotyczy również napędów LiteOn'a.
A to, że różnice jakości wypalania Litka są coraz mniejsze lub w wielu przypadkach lepsze nawet od Plextora to fakt potwierdzony testami i wynikami.
Dlatego dalej będę namawiał do testów i wykresów. Na dzień dzisiejszy to jedyna metoda. :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak powiedzial Sobal kiedy rozmawialem z nim ostatnio na gadu, kilka dni temu:

'Ja mam zasade - Nie robic zadnych testow na liteonach'

Zachęcam również do testów i porównań. Dobra lektura.
W ocenie końcowej Litka napisane:
Cytat: "Can be used for DVD media error measurements".

Pytam czy to wada czy zaleta ? W ocenie testujących zaleta. :taktak:
Robić testy jak najwięcej. Bo czytając płytki tylko w napędach możemy lub nie dowiedzieć się jakie dane są zapisane. I nic więcej. :taktak:

pawelblu 16.10.2004 17:30

Cytat:

Napisany przez slawekj
...

Argumentow ktore mowia o tym ze nowe litki zanizaja bledy jest multum !! Tylko ze dla Ciebie sie one nie licza, bo uznajesz tylko wyniki przeprowadzone osobiscie. Podobnie bylo z ocena skutecznosci oceniania Kproba i Nero - kilka osob zmiescilo wyniki wrecz osmieszajace te programy, ktorym nie dales wiary bo to czyjes testy i nie wiadomo jak byly przeprowadzane. Wszystkie formalne wymogi testowania zostaly wtedy zapewnione, no ale coz - nie wystarczylo.

Cytat:

Napisany przez slawekj
A to, że różnice jakości wypalania Litka są coraz mniejsze lub w wielu przypadkach lepsze nawet od Plextora to fakt potwierdzony testami i wynikami.

Sorry - to sa puste slowa. Na jakiej podstawie to piszesz ??
Coprawda fakt, faktem 708 i 712 to nie byly rewelacyjne modele (byly sredniackie - szczegolnie jak na ta cene).

Cytat:

Napisany przez slawekj
Dlatego dalej będę namawiał do testów i wykresów. Na dzień dzisiejszy to jedyna metoda.

A testy - jak juz pisalem - nie bawi mnie to, poniewaz i tak teoretycznie dostaje ladne wyniki na esperanzach z NECa, a czasem raz na okolo 100 plyt, zdarza sie read error mimo ze wykres jest piekny. Po co wiec testy - dla zabawy ?? Nie dziekuje, sa lepsze zajecia.

slawekj 16.10.2004 17:48

[/IMG]
Cytat:

Napisany przez pawelblu
Argumentow ktore mowia o tym ze nowe litki zanizaja bledy jest multum !! Tylko ze dla Ciebie sie one nie licza, bo uznajesz tylko wyniki przeprowadzone osobiscie. Podobnie bylo z ocena skutecznosci oceniania Kproba i Nero - kilka osob zmiescilo wyniki wrecz osmieszajace te programy, ktorym nie dales wiary bo to czyjes testy i nie wiadomo jak byly przeprowadzane. Wszystkie formalne wymogi testowania zostaly wtedy zapewnione, no ale coz - nie wystarczylo.
.

Na początku zaczynając przygodę z wypalaniem opierałem się wyłącznie na doświadczeniach innych. Lecz czym dalej to często inaczej a pytań na Forum tych samych przybywa. Więc postanowiłem sprawdzić.
W wielu przypadkach wykresy i porównania są "oderwane". Inny sprzęt, oprogramowanie, płytki, rodzaj pliku i programu nagrywającego. Tak nie można porównywać, bo wyniki będą zawsze inne. I tak właśnie jest.
Robię porównania w tych samych warunkach, na tym samym sprzęcie i tym samym plikiem ISO. Zmienają się tylko płytki i programy nagrywające i kolejne napędy Litka.
I widać od razu różnice, o tym pisze.
Dobrym przykładem jest opisywana zmiana taśmy z 40-to na 80-cio żyłową, gdzie różnica w ilości błędów zmniejszyła się o 17%. Bez zachowania jednakowych warunków byłoby to niemożliwe. Itd... :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Sorry - to sa puste slowa. Na jakiej podstawie to piszesz ??
Coprawda fakt, faktem 708 i 712 to nie byly rewelacyjne modele (byly sredniackie - szczegolnie jak na ta cene).

To nie puste słowa ale fakty. W tej chwili jest za mało czasu, żeby ze wszystkich forum to pozbierać. Ale to zrobię i w osobnym temacie zamieszczę.
Będzie dobra lektura i podsumowanie. A wyniki są zaskakujące. Dotyczy to wielu napędów. :taktak:

Przykład: Plextor 712A bios 1.03 FUJIFILM03

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11794&stc=1

Plextor 712A bios 1.04 FUJIFILM03

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11795&stc=1

Plextor 712A bios 1.03 RitekG05

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11796&stc=1

Plextor 712A bios 1.04 RitekG05

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=11797&stc=1

Skala taka sama jak w Kprobe i Nero Disc Quality.
I te same pytania, dlaczego tak... a to tylko Plextor, napęd jeden z wielu. :taktak:
Po co wykresy ? Bez wykresów każda płytka jest taka sama. Różni się tylko nazwą i nośnikiem.

pykson 16.10.2004 17:59

ja mam 451, i jak wykres jest brzydki to plytka tez jest brzydka, generalnie slabe wykresy oznaczaja jednak slaba jakosc plyty (widac na aiwie, philips radzi sobie duzo lepiej)

INHO nie mozna ewidentnie lekcewazyc wynikow nazywajac je zabawka - jakies rozeznanie daja, bo verbatim zawsze pali sie lepiej niz inne, zbyt szybko wypalone plytki maja wykresy gorsze niz wypalone z predkoscia certyfikowana, wiec kProbe daje jednak pewne rozeznanie, dokladnosc pewno pozwala nawet na parudziesiecia procentowa skale bledu, ale nie mozna lekcewazyc kProbe

nie ma co dyskutowac, ci co sie interesuja wykresami beda robic to nadal, i tyle z mojej strony

B@rtek 16.10.2004 18:33

Cytat:

Napisany przez pykson
ja mam 451, i jak wykres jest brzydki to plytka tez jest brzydka, generalnie slabe wykresy oznaczaja jednak slaba jakosc plyty (widac na aiwie, philips radzi sobie duzo lepiej)

INHO nie mozna ewidentnie lekcewazyc wynikow nazywajac je zabawka - jakies rozeznanie daja, bo verbatim zawsze pali sie lepiej niz inne, zbyt szybko wypalone plytki maja wykresy gorsze niz wypalone z predkoscia certyfikowana, wiec kProbe daje jednak pewne rozeznanie, dokladnosc pewno pozwala nawet na parudziesiecia procentowa skale bledu, ale nie mozna lekcewazyc kProbe

nie ma co dyskutowac, ci co sie interesuja wykresami beda robic to nadal, i tyle z mojej strony

Brawo za te słowa :piwo:

pawelblu 16.10.2004 20:14

A co powiecie na ta sama plytke testowana na 832 i wynik ponizej 30 PI a potem zmiana BIOSu na sony i test tego samego nosnika z wynikiem 1500 PI. To ma byc program diagnozujacy !! Co on diagnozuje - najpierw ze plytka jest bardzo dobra a potem ze to smiec. Rozumiem zeby wynik roznil sie nawet 2x czy 3x ale to jest roznica 2 rzedow wielkosci !!

No ale slawek juz wkrotce potestujesz na Plextoolsach plytki nagrane na litku to zobaczysz o co mi chodzi i czy wyniki beda takie rozowe jak poprzednio (choc te plytki ktorych uzywasz to wysoka polka i drastycznych roznic [chyba] nie bedzie) :)

VIZZARD 17.10.2004 00:34

Cytat:

Napisany przez benek99
Wydaje mi sie, ze piszecie to co inni chca , ale zastanowcie sie, nad problemem i dajcie subiektywna odpowiedz , a nie serkastyczne docinki.
Potraficie tylko komus ublizyc , a nie doradzic.

Oooo !
Dajcie mu MODa! :klnie:

Zróbcie to, zróbcie tamto!

Jesteście tacy, śmacy, owacy!

I bardzo dobrze!

Chyba nie wyobrażasz sobie jaki świat byłby nudny

Gdyby wszyscy na świecie byli tacy jak ty! :D

Cytat:

Napisany przez benek99
Sam troche eksperymentuje i wiem co dla mnie najlepsze - mam litka 851

Taaaak?

A czym eksperymentujesz?

Siusiakiem?

Bo chyba nie Liteonem :nie:

Eksperymenty to można robić, jak się ma jaieś porównanie, jakieś wyniki

A mój drogi bez przetestowania bzdurnym Nero Speedem

I jeszcze bardziej *****wym kProbe

To sobie można płytki pod słońce oglądać

A nie eksperymentować

Zaraz ktoś powie, że w stacjonarce mu chodzi

A i owszem - chodzi

Ale z pewnością nie jest to żaden definitywny wyznacznik jakości - ani płytki ani sprzętu nagrywającego

Dlaczego?

Ano dlatego, że poza bardzo wieloma innymi czynnikami

Dochodzi bardzo ważny - odtwarzacz stacjonarny

Na którym przykładowo wszystkie płytki takie jak Vakoss, Mediastore, Vobis i inne wynalazki nawet nie jękną

Ana innym tylko: "NO DISC"

Cytat:

Napisany przez benek99
powiedzcie takim uzytkownikom litkow jak ja co najlepiej wgrac i w jaki sposob, aby ich nagrywarka spelniala swoje zadanie

Jak jesteś taki cwaniak i obserwator - to sam powiedz :taktak:

Większość problemów związanych z Liteonami

Jeżeli nie wszystkie - już zostało rozwiązanych

I miast się gniewać - wytrawny obserwator - także parę linków mógłby podrzucić

Cytat:

Napisany przez benek99
Rozgniewany obserwator tego forum.

Normalnie "The Watcher" z Keanu Reeves'em :wow:

Cytat:

Napisany przez benek99
w jednym progranie np (kprobe ) wychodza wam testy lepiej, a w drugin np nero - gorzej i jestecie za***icie podnieceni.

Jak na razie to podniecenie wyczuwam w twoich tekstach

Właśnie takich jak powyżej :czytaj:

Cytat:

Napisany przez benek99

No proszę!
A tu krzyczą, że wykresy to chujnia! :klnie:

A tak się akurat przypadkowo składa

Że zazwyczaj na Verbatimach wychodzą jedne z najlepszych wykresów :wow:

Więc nie mówimy tutaj o kilku punktach, ale o kilkuset

Wiadomo, że dokładnie nic nie odzwierciedli procesów jakości wypalania

Oraz wpływu na niego czynników wewnętrznych i zewnętrznych

Bo wiele razy już było, że kProbe i Nero Speed to nie wyrocznia :nie:

Jednak robiąc to wszystko mamy chociaż ogólne pojęcie na ten temat

Cytat:

Napisany przez benek99

A teraz puenta:

Ostatno na forum pojawia się coraz węcej domorosłych guru

Którzy uważają, że pozjadali wszystkie rozumy świata

*******ą wszystko i wszystkich, bo im się wydaję, że są pępkami świata

Nie uznając żadnych argumentów - bo sami ich nie mają

Wielokrotne gadki w stylu:

"Jesteście żałośni"

"Jesteście głupi"

"Nie znacie się"

"A ja i moja spawarka - my to dopiero debeściaki"

"Po co wam to"

and much more fantastic

To już chleb powszedni

Zapominają oni jednak w swym egocentryźmie

Że my tu wiedzę czerpiemy nie z kosmosu

Ale wzajemnie ucząc się od siebie

I nawet jeżeli ktoś klepie głupoty, to zaraz go drugi ktoś naprostuje

Jeżeli ktoś jakiś fake popełnia - nie przejdzie to niezauważone

Bo mówcie co chcecie, ale fachowców tu nie brakuje

I na podstawie przeczytanych postów można stwierdzić

Że powstali oni właśnie tu - na forum

Na początku wiedzą nie grzesząc

By teraz uważanymi być za expertów w tej dziedzinie

Dodatkowo nie wypada tu nie wspomnieć o grupie entuzjastów na rozdrożu:

"Co kupić tak do 500zł" i "Jestem zielony"

Jak jesteś zielony - to dorastaj, wchłaniając cenne i pożyteczne pierwiastki wiedzy

Których dostarcza żyzna gleba jaką jest forum

Przynajmniej rośliny tak robią i zobaczcie jak kwitną

A co do tych co mają gotówkę

I nie chce im się cennego czasu poświęcać na czytanie

To niech sobie kupią Komputer Świat

Tam jest wszystko fachowo, rzeczowo, na temat

I bez wykresów!

:czar:

pykson 17.10.2004 00:37

pawelblu, a nie jest moze tak, ze to wina biosu sony'ego, ze taki slaby wynik?
tzn. chodzi mi o to, ze ta plytka moze wlasnie jest b. dobrze nagrana, ale kProbe to test odczytu i jak bios do d*py to i wykres musi byc do d*py
bo sorry, ale okreslenie 'plytka jest bardzo dobra' nie jest zbyt konkretne - ja bym powiedzial, ze plytka zostala odczytana b. dobrze (bios 832) co rokuje duze nadzieje, ze rowniez b. dobrze zostala nagrana czyli powiedzmy 'jest b. dobra'. A to, ze bios sony'ego daje slaby wykres, oznacza ze plytka sie zle odczytuje, ale niekoniecznie jest zle nagrana.

pewno potrafilbys to jakos matematycznie ujac, jakies implikacje czy cos w tym stylu, ja juz tego nie pamietam, bo dawno sie tego uczylem, a szkoda, bo sie musialem naklepac deczko :)

DonAlberto 17.10.2004 11:01

ta nagrywarka zaczyna mnie powoli denerwować

Chodzi oczywiście o liteona 832 S bios VSOB (najnowszy oficjalny), jak jąkupiłem to działy się różne cuda ale dzięki temu forum wydawało mi się że wiem już jak palić aby było dobrze. Palęna verbatimach pastel, TDK tych od Ricocha i jest ok. Ale teraz zachciało mi się przegrywaćfilmy DVD, zazwyczaj filmy trzeba troche przerobić aby sięzmieściał na płytę 4,7 GB, ale zarówno Clone DVD, DVDShirk, DVD Decrypter na końcu płyty po wypaleniu robią dużąilość błędów, PI okło 300 co w porównaniu z początkowym stanem (poniżej 10) jest niedoprzyjęcai, zdarzyłó się raz nawet że płytka pastel nie chciał być czytana w odtwarzaczu komputerowym LG. Do postu załączam wykres.
Proszę abyście mi doradzili co zrobić, dość mam już kombinowania, zastanawiam sięczy jakbym wgrał bios od sony ( nie wiem który ale napewno od 700A) to czy to coś zmieni, czy nagrywarka będzie inaczej się zachowywać, a może to nic nie da i trzeba zrobić jeszcze coś innego?

slawekj 17.10.2004 11:26

Cytat:

Napisany przez DonAlberto
Proszę abyście mi doradzili co zrobić, dość mam już kombinowania, zastanawiam sięczy jakbym wgrał bios od sony ( nie wiem który ale napewno od 700A) to czy to coś zmieni, czy nagrywarka będzie inaczej się zachowywać, a może to nic nie da i trzeba zrobić jeszcze coś innego?

Tak nie powinno być. Czy to dotyczy wyłącznie Verbatim-Pastel czy też płytek na innym nośniku ?.

DonAlberto 17.10.2004 12:30

przetestowałe inną płytę - tym raze DVDRW ale pod koniec wyskoczyło coś innego
prze teście Kprobe na końci płyty wyskoczył Servoerror 030900 after LBA 22EF ....
a teścik przysyłam wam- nie wiem co jużmam myśleć

mensir67pl 17.10.2004 15:08

Cytat:

prze teście Kprobe na końci płyty wyskoczył Servoerror 030900 after LBA 22EF ....

----------------------------------------------------------------

przy podobnej sytacji pomoglo full format - i ponowne nagranie

Daniel290 17.10.2004 15:39

BookType nie widzi mojej nagrywarki 812@832s . !!. :O Czemu ?? :O

pykson 17.10.2004 15:40

DonAlberto, moze sprobuj wgrac VS0A, niektorym lepiej sluzy, chociaz rzeczywiscie na zadnym biosku sie tak dziac nie powinno. RW od ricoha pali mi podobnie, moze mnie nieco mniej PIFu wychodzi.
a to servo error tez ciekawe, moze Twoj litek jest akurat felerny?
czy na pewno palisz zgodnie z specyfikacja (tzn. nie wiekszy speed niz certyfikowany)?

DonAlberto 17.10.2004 17:41

Cytat:

Napisany przez pykson
DonAlberto, moze sprobuj wgrac VS0A, niektorym lepiej sluzy, chociaz rzeczywiscie na zadnym biosku sie tak dziac nie powinno. RW od ricoha pali mi podobnie, moze mnie nieco mniej PIFu wychodzi.
a to servo error tez ciekawe, moze Twoj litek jest akurat felerny?
czy na pewno palisz zgodnie z specyfikacja (tzn. nie wiekszy speed niz certyfikowany)?

Spróbowałem wgrałem nawet S08 - totalna klapa płyta poza wszelkimii normami, wgrałem też S0A, nic to nie zmienia, około 90 % płyty pojawiająsię błędy dochodzące do 400 PI i 40 PIF,
co robić, reklamować?? ale jak jeśłi dane pali całkim poprawnie , oczywiście nigdy nie dogrywam do 100 % płyty, a film tak pierdzieli? Jeśłi reklamować to na jakiej podstwie? A może się pobawić omnipatcherem i coś ustawić coby pomogło?

JohnDoe 17.10.2004 17:52

DonAlberto ja bym na Twoim miejscu oddał na gwarancję nagrywarę i Ci pewnie wymienią napęd... kiedyś miałem podobny problem ale na napędzie combo (oczywiście marki LiteOn). Co prawda były to zwykłe cdr ale też nie umiał nagrać do końca bez błędów. Oddałem i dostałem nówkę. Spróbuj po co się masz męczyć :D

pawelblu 17.10.2004 18:11

Cytat:

Napisany przez pykson
pawelblu, a nie jest moze tak, ze to wina biosu sony'ego, ze taki slaby wynik?
tzn. chodzi mi o to, ze ta plytka moze wlasnie jest b. dobrze nagrana, ale kProbe to test odczytu i jak bios do d*py to i wykres musi byc do d*py
bo sorry, ale okreslenie 'plytka jest bardzo dobra' nie jest zbyt konkretne - ja bym powiedzial, ze plytka zostala odczytana b. dobrze (bios 832) co rokuje duze nadzieje, ze rowniez b. dobrze zostala nagrana czyli powiedzmy 'jest b. dobra'. A to, ze bios sony'ego daje slaby wykres, oznacza ze plytka sie zle odczytuje, ale niekoniecznie jest zle nagrana.

pewno potrafilbys to jakos matematycznie ujac, jakies implikacje czy cos w tym stylu, ja juz tego nie pamietam, bo dawno sie tego uczylem, a szkoda, bo sie musialem naklepac deczko :)

Ale to wlasnie powoduje ze robienie wykresow zaczyna tracic sens skoro slaby wynik mozna tlumaczyc slabym odczytem danego nosnika, a dobry wynik nie znaczy ze nie pojawia sie read errory (tak sie zdarzalo nawet u mnie, ze przy niskim PI < 30 i PIF < 4 wystepowaly read errory). Ja osobiscie nie mam nic przeciwko wykresom ale nie traktujcie tych testow tak powaznie. Je nalezy traktowac co najmniej z duzym dystansem.

Turboni 17.10.2004 18:55

Ilość załączników: 2
zrobilem teraz bo mialem chwilke 2 wykresy tej samej plytki Esperanza DVD+R palona x4 jakis juz czas temu na litku 832 na biosie VS0A

DonAlberto 17.10.2004 19:41

A ja dlaej męcze się z moim litkiem, teraz uwaga, dla próby nagrałem na TDK od Ricoha i tu zamieszczam wykres. Czyżby moje verbatim Pastele TY01 był do dupy, czy może pobawićsiętroche strategią zapisu, pozmieniaćto i owo w omnipatche-rze nie wiem, raczej zanim wyśłe jąde serwisu to siewstrzymam kilka dni, tym bardizej że będę mógł to zrobić dopiero w najbliższy weekend.

Acha co pozmieniać o omni aby było lepiej?

maniek997 17.10.2004 19:54

Cytat:

Też mam taka płytę i fixuje, ale w inny sposób. Podejrzewam, że ten model nagrywarki po prostu nie lubi tej płyty.
maniek

DonAlberto 17.10.2004 20:35

Ale męczę to co powiecie nato??
Bios przerobiony, dodana opcja zapisu 8 włączona opcja force fallback i faster burn no i wykresik zupełnieinny, musze jesxcze spróbować jak chodiz w stacjonarnym odtwarzaczu bo te poprzednie sie przycinały na końcu płyty
Acha mam pytanko aby nie czytać całego forum po nagielsku co vidziałem link vizzarda czy faster burn powinno być włączone czy raczej nie i jakie opcja powinny być zaznaczone skoro już sie bawie omnipatcherem?

mensir67pl 17.10.2004 22:25

Jak juz wczesniej zwracale na to uwage tylko teraz sie utwierdza
verbatim verbatimowi nie rowny plytki zakupione w paku 10 luz.

na roznych wersjach biosu koncowki lekkie gorki - spostrzezenie sa to z tym opisem kodem .

inny zakup bez tegoz opisu kodu i jakby nie te plyty wszystko w normie

i naprawde przelecialem 4 wersje biosu i to sam

Andrexxl 17.10.2004 22:26

Wreszcie zakupiłem Pastele , a oto wynik :wow: :piwo:

mensir67pl 17.10.2004 22:29

A oto i wynik i jednej znich - nic naprawde nie daje zaglowanie biosem

adax 17.10.2004 22:38

Też kupuje te Verbatimy w paku 10 szt. wykresy podobne.Też próby na różnych biosach efekt podobny.

mensir67pl 17.10.2004 22:50

Cytat:

Napisany przez adax
Też kupuje te Verbatimy w paku 10 szt. wykresy podobne.Też próby na różnych biosach efekt podobny.

-----------------------------------------------------------
tak jak pisalem bez tego opisu na srodku pierscienia sa oki

ale jak wiadomo verbatim ma pare tloczni i to sa z tej gorszej

i wszyscy jada na tym samym Code: MCC002

Turboni 17.10.2004 23:09

najlepsze sa made in singapore potem taiwan tez jest dobry ale lipne sa z indi.
teraz patrze na plytki z jakiej fabryki sa :D

legion 18.10.2004 11:51

Cytat:

tak jak pisalem bez tego opisu na srodku pierscienia sa oki

ale jak wiadomo verbatim ma pare tloczni i to sa z tej gorszej

i wszyscy jada na tym samym Code: MCC002

mam takie same i sa bardzo dobre :)

legion 18.10.2004 12:44

a tu platyna8x nagran 8x :D

legion 18.10.2004 14:39

Cytat:

Napisany przez Daniel290
BookType nie widzi mojej nagrywarki 812@832s . !!. :O Czemu ?? :O

jezeli masz bios z autobitsettingiem to bt ci nie potrzebne:)

mensir67pl 18.10.2004 15:30

Cytat:

Napisany przez legion
a tu platyna8x nagran 8x :D

Ladne te wykresy powiedz jeszce jakie masz wersje ASPI

legion 18.10.2004 17:05

Cytat:

Ladne te wykresy powiedz jeszce jakie masz wersje ASPI

ASPI Information
----------------
System ASPI : ASPI is installed and working properly

WNASPI32.DLL : 4.71 (0002) 45056 bytes July 17, 2002
ASPI32.SYS : 4.71 (0002) 16877 bytes July 17, 2002
WINASPI.DLL : 4.60 (1021) 5600 bytes July 17, 2002
WOWPOST.EXE : 4.60 (1021) 4672 bytes July 17, 2002

Nero ASPI : ASPI is installed and working properly

WNASPI32.DLL : 2.0.1.59 160016 bytes December 16, 2003

BaGRoS 18.10.2004 22:54

Jak to ASPI sprawdzić?

B@rtek 18.10.2004 22:59

Włączasz Nero Info Tool i masz wszystko na ten temat :taktak:

BaGRoS 18.10.2004 23:24

System ASPI
wnaspi32.dll 4.60 (1021) 45056 bytes September 10, 19...
aspi32.sys 4.60 (1021) 25244 bytes September 10, 19...
winaspi.dll 4.60 (1021) 5600 bytes September 10, 19...
wowpost.exe 4.60 (1021) 4672 bytes September 10, 19...

Nero
WNASPI32.DLL 2.0.1.68 160016 bytes July 28, 2004

to źle czy dobrze ;)

legion 18.10.2004 23:48

Cytat:

Napisany przez BaGRoS
System ASPI
wnaspi32.dll 4.60 (1021) 45056 bytes September 10, 19...
aspi32.sys 4.60 (1021) 25244 bytes September 10, 19...
winaspi.dll 4.60 (1021) 5600 bytes September 10, 19...
wowpost.exe 4.60 (1021) 4672 bytes September 10, 19...

Nero
WNASPI32.DLL 2.0.1.68 160016 bytes July 28, 2004

to źle czy dobrze ;)

dobrze :)

Daniel290 19.10.2004 12:14

Cytat:

Napisany przez legion
jezeli masz bios z autobitsettingiem to bt ci nie potrzebne:)

Wszystko oki tylko jak to sprawdzić ?? Ostatnio wgrywałem biosa od Bartka15.Bartek jaki bios mi przysłałes :> ??
Edit - Jeśli omnipatcher podaje to co jest w biosie ustawione to nie było autobitsettingu ustawionego w tym biosie.
Mam jeszcze jedno pytanie.Nie moge niestety dokopać sie nawet do jakiegos ogólnego opisu strategii zapisu nagrywarki.W omni jest tego mnóstwo.Jak mniej więcej to dobrać.Po oznaczeniu nośnika ?? Czy zostają mi tylko testyu,wykresiki i palenie płyty za płytą ?? Może jakiś inny sposób ??

DonAlberto 19.10.2004 12:37

strategie zapisu i omnipatcher

Mam pytanko dodyczące strategi zapisu i force-fallback - czy ta opcja działa tylko tak jak jest napisane w 8X czy pomaga coś w 4, a pytam dlatego że mam już dość prób, wypaliłem 5 verbatimów pastel końcówki są do dupy, przy tej opcji troche lepiej ale palę w 8x czego wolałbym uniknąć, jednak mam większe zaufanie do wolniejszczego zapisu tak jak płyt CDR któe paliłme w max 16.
Drugie dotyczące straegii zapisu, czy mogęsobie bezkarnie kombinować, i nie chodzi mi tu o mcc i cmd tylko w związku z faktem że ricoha pali mi rewelacyjnie nawet końcówki chciałbym jego strategię zapisu wrzuciś to Verbów TY. CZy ktoś już to robił może ktoś mi najnowsze gotowe strategie. Jakie są konsekfencje przecholowania.
shift (faster burn) for 8x +R - czy tą opcję włączacie w swoich biosach?
A jeśli tak to samączy z tę która jest włączana automatycznie - force-shifting

Acha jeszcze jedno czy wykrzyknik przy nośniku oznacza że zmieniono strategię dla tego nośnika.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

legion 19.10.2004 13:03

Cytat:

Napisany przez Daniel290
Wszystko oki tylko jak to sprawdzić ?? Ostatnio wgrywałem biosa od Bartka15.Bartek jaki bios mi przysłałes :> ??
Edit - Jeśli omnipatcher podaje to co jest w biosie ustawione to nie było autobitsettingu ustawionego w tym biosie.
Mam jeszcze jedno pytanie.Nie moge niestety dokopać sie nawet do jakiegos ogólnego opisu strategii zapisu nagrywarki.W omni jest tego mnóstwo.Jak mniej więcej to dobrać.Po oznaczeniu nośnika ?? Czy zostają mi tylko testyu,wykresiki i palenie płyty za płytą ?? Może jakiś inny sposób ??

przeslalem ci autobitem:D
no to musisz ustawi a strategie zapisu mozesz zobaczyc tu http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=67
mozna to sprawdzic np. cdspeed czy sie wypalaj na dvd-rom

legion 19.10.2004 13:06

Cytat:

Mam pytanko dodyczące strategi zapisu i force-fallback - czy ta opcja działa tylko tak jak jest napisane w 8X czy pomaga coś w 4, a pytam dlatego że mam już dość prób, wypaliłem 5 verbatimów pastel końcówki są do dupy, przy tej opcji troche lepiej ale palę w 8x czego wolałbym uniknąć, jednak mam większe zaufanie do wolniejszczego zapisu tak jak płyt CDR któe paliłme w max 16.
Drugie dotyczące straegii zapisu, czy mogęsobie bezkarnie kombinować, i nie chodzi mi tu o mcc i cmd tylko w związku z faktem że ricoha pali mi rewelacyjnie nawet końcówki chciałbym jego strategię zapisu wrzuciś to Verbów TY. CZy ktoś już to robił może ktoś mi najnowsze gotowe strategie. Jakie są konsekfencje przecholowania.
shift (faster burn) for 8x +R - czy tą opcję włączacie w swoich biosach?
A jeśli tak to samączy z tę która jest włączana automatycznie - force-shifting

Acha jeszcze jedno czy wykrzyknik przy nośniku oznacza że zmieniono strategię dla tego nośnika.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=67

mensir67pl 19.10.2004 13:12

Cytat:

tak przezemnie znieslawiona Verbatim

troche poznienialem pogrzebalem tasme zmniemilem i vs0b ten

i wynik

J@sió 19.10.2004 13:14

"Chwilę" mnie tu nie było i chyba mi coś umknęło. Podczas mojej ostatniej wizyty na forum wszyscy zgodnie twierdziliście, że bios VS0B jest gorszy niż VS0A. Teraz natomiast widzę dużo postów zachęcających. Czy codeguys lub litek cos zmienili w VS0B???

VIZZARD 19.10.2004 13:21

Cytat:

Napisany przez J@sió
"Chwilę" mnie tu nie było i chyba mi coś umknęło. Podczas mojej ostatniej wizyty na forum wszyscy zgodnie twierdziliście, że bios VS0B jest gorszy niż VS0A. Teraz natomiast widzę dużo postów zachęcających. Czy codeguys lub litek cos zmienili w VS0B???

Jest nowy lepszy oficjalny bios VS0B od Liteona :czytaj:

:D

legion 19.10.2004 13:23

Cytat:

i wynik

no i mowiles ze plytki sa z napisem czarnym do bani a tu taki wykres
a nie mowilem ze sa dobre :D
Cytat:

Napisany przez J@sió

swiat sie zmienia w mgnieniu oka:D

mensir67pl 19.10.2004 13:36

Cytat:

Napisany przez legion
no i mowiles ze plytki sa z napisem czarnym do bani a tu taki wykres
a nie mowilem ze sa dobre :D

swiat sie zmienia w mgnieniu oka:D

------------------------------------------------------
wymienilem tasme ATA na inna i jeszce ten biosik lub ta wersje

ale za chwile inna tylko sie wyprodukuje VERBA

tu juz nie tak pieknie

tam na tamtym wykresie jest tylko 3.45 gb

Daniel290 19.10.2004 14:23

Cytat:

Napisany przez legion
przeslalem ci autobitem:D
no to musisz ustawi a strategie zapisu mozesz zobaczyc tu http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=67
mozna to sprawdzic np. cdspeed czy sie wypalaj na dvd-rom

Nie ty mi przesłałes tylko Bartek15.Zresztą wszystkie twoje tez już przetestowałem.:D
A jak zmienić strategie zapisu to ja mniej więcej wiem,jest dość intuicyjne.Bardziej zależało mi na info co to daje ewentualnie co można popsuć zmieniając to.

legion 19.10.2004 17:33

Cytat:

------------------------------------------------------
wymienilem tasme ATA na inna i jeszce ten biosik lub ta wersje

ale za chwile inna tylko sie wyprodukuje VERBA

tu juz nie tak pieknie

tam na tamtym wykresie jest tylko 3.45 gb

uuu nie ciekawie :D
Cytat:

Napisany przez Daniel290
Nie ty mi przesłałes tylko Bartek15.Zresztą wszystkie twoje tez już przetestowałem.:D
A jak zmienić strategie zapisu to ja mniej więcej wiem,jest dość intuicyjne.Bardziej zależało mi na info co to daje ewentualnie co można popsuć zmieniając to.

ja ci bartka15 biosu nie przeslalem :nie: napewno
strategia polega na tym ze mozsz dla danego nosnika zrobic taki myk by sie palil dokladniej i lepij niz teraz np. verb4x mozesz wypalac nie 4x tylko 8x itp lub wolniej to zalezy jaki nosnik uzyjesz :D

B@rtek 19.10.2004 17:35

Legion wpdanij na mała imprezkę z non2.0 w temacie "Nie kupujcie nagrywarek litka" :taktak:

legion 19.10.2004 17:44

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Legion wpdanij na mała imprezkę w temacie "Nie kupujcie nagrywarek litka" :taktak:

ok juz wpadam:)

no13 19.10.2004 18:54

witam, przepraszam za pytanie, ale siedze teraz na modemie z tpsa i wiecie... koszt, zanim przeczytam wszystkie posty to strace majatek, moje pytanie brzmi:

Czy ktos juz 812s@832s wypalil jakas plytke D-L - dziala czy nie?

Mam 812s z kwietnia, bios: 832S.VS04.patched-812S@832S.auto-bitsetting.exe

dzieki i jeszcze raz sorry ;- )

legion 19.10.2004 18:58

dziala bez problemu wypalnie dl:D

no13 19.10.2004 19:03

o super, czy warto wgrywac jakiegos nowszego biosa? dodam ze biosa od 832s wgralem dopiero jakis miesiac temu, od tamtego czasu wypalilem ok 30 plytek dvd-r marnej jakosci :P oraz kilka cd-r i cdrw i wszystko lata bez problemu nawet na stacjarnych dvd, przed @832s tez bylo wszystko ok (kupilem ja pod koniec maja) jescze raz thx :)

legion 19.10.2004 19:29

wgraj sobie VS0B oficjal w moim podpisie jest do pobrania:D

B@rtek 19.10.2004 19:32

Cytat:

Napisany przez legion
uuu nie ciekawie :D

ja ci bartka15 biosu nie przeslalem :nie: napewno
strategia polega na tym ze mozsz dla danego nosnika zrobic taki myk by sie palil dokladniej i lepij niz teraz np. verb4x mozesz wypalac nie 4x tylko 8x itp lub wolniej to zalezy jaki nosnik uzyjesz :D

Ja Danielowi podsyłałem ten bios :taktak:

U mnie BookType działa bezproblemu na tym samym biosie :taktak:

Turboni 19.10.2004 19:34

Cytat:

Napisany przez no13
witam, przepraszam za pytanie, ale siedze teraz na modemie z tpsa i wiecie... koszt, zanim przeczytam wszystkie posty to strace majatek, moje pytanie brzmi:

Czy ktos juz 812s@832s wypalil jakas plytke D-L - dziala czy nie?

Mam 812s z kwietnia, bios: 832S.VS04.patched-812S@832S.auto-bitsetting.exe

dzieki i jeszcze raz sorry ;- )

dziala tu masz http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&page=30&pp=15
wygrzebalem z archiwum :D

B@rtek 19.10.2004 19:39

@Daniel290 wbij mój jeden z pięciu biosów, powinno działać :taktak:

no13 19.10.2004 19:43

eh chlopaki ja sie pogubilem juz, macie moze swoje stronki czy cos z opisami ktory bios czym sie rozni, bartka widze 2 wersje a legiona z 5 albo i lepiej :P

B@rtek 19.10.2004 19:44

Już mam 5 wersji :)

no13 19.10.2004 19:47

fakt ;-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:48.