![]() |
A ja wczoraj zrobiłem przegląd w avenie. Wszystko po bożemu :spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
Moja Hania w tym roku nawet sworznia do wymiany nie miała :wow: kolejny rok większych kosztów , szkoda zmieniać na coś innego Opel dał trochę popalić na początku ,wąż z chłodnicy zdechł,hamulce działaja bo działają ,aku zdycha , ale ogólnie jest spokój - nie licząc palącej się od 7 lat kontrolki check engine :rotfl: opel i tak za miesiąc idzie dalej więc nawet kijem nie tykam .. ja xx rok tym samym dupowozem a moja druga połowa 4te w ciągu 5 lat... ach te baby... |
Silnik nic nie pije, przez 15kkm trzyma stan jak po wymianie. Rdzy na razie nigdzie nie widać, nawet pytałem diagnostę co tam widział od spodu (sam z nim nie właziłem, bo kazał co rusz kręcić kierownicą itp.). Auto od spodu jest całe fabrycznie zakonserwowane czymś a'la guma i wszystko robi wrażenie oki, na blachach też nic nie ma.
Też mi się włącza check i to wskazuje na katalizator. Analiza spalin wyszła ok, choć chyba tylko CO2 mierzył. Chyba założę emulatory i oleję go, albo będę kasował przed przeglądem :D |
Kup se tester i odczytaj błędy, bo inaczej to wróżenie z fusów. Jeśli nie masz znajomka z testerem który odczyta za darmo/piwo, to kupno testera jest tańsze niż jedna wizyta w warsztacie na odczytanie błędów.
|
Mam i odczytałem P0420 i P0430 więc sprawa teoretycznie jasna. Muszę jeszcze porządnie obejrzeć cały wydech, ale czy mi się będzie chcieć jak auto jeździ i jeść nie woła? :D
|
Nic nie rób. Kasuj i ciesz się jazdą.
Oba te kody wcale nie wskazują jednoznacznie na katalizator (a w Twoim przypadku któryś z dwóch), może to być któraś z sond lambda odpowiedzialnych za kontrolę jakości spalin, co nie ma żadnego zresztą wpływu na np. spalanie, zużycie silnika itp. Żebyśmy tylko takie problemy z autami mieli. :mruga: Tak przy okazji - ile km tygodniowo robisz? :pytanie: |
Sondy są nowe, na starych walił błędy sond, ale były rzeczywiście niesprawne. I no właśnie nic nie robię od dawna, nawet kasować nie muszę bo nie ma to żadnego wpływu na jazdę/silnik. Skasuję przed przeglądem, żeby się gupio nie pytał i tyle. Kat niby nie majątek, bo raptem 9 stówek z uszczelkami...
Dużo nie jeżdżę, więcej busem. |
Może właśnie dlatego że dużo nie jeździsz to wywala checka. Ale i tak nie ma się czym przejmować. Lać i jeździć. :]
|
650 kilometrów na premium dieslu, w tym trasa do Żyrardowa i abarot, 160 kilometrów, reszta po mieście w korkach, spalanie 6,9. Warto lać droższe. :taktak: :spoko:
|
Ilość załączników: 1
|
No proszę, będzie kolejny toyocik :spoko:
Co do tego hybryda, to na razie podchodzę z dystansem :> |
Całego elektryka cza było nabyć :spoko:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja niedawno odebrałem samochód po naprawie sterownika... blisko 1500 poszło się paść k***a |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:56. |