Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym będziesz jeździł? Wypowiedz się. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-bedziesz-jezdzil-wypowiedz-sie-45882/)

Zetoxa 29.12.2016 17:59

autopilot Tesli "przewidział" wypadek na autostradzie i zahamował
zanim to zrobił kierowca. :spoko:

http://businessinsider.com.pl/techno...landii/pejytd9

DejaVu 08.01.2017 19:20

Przyznać się gieje może ktoś ma/miał fiata pandę? Obecnie mój klekot od wczoraj zimuje w mieście pod chmurką :ysz: oczywiście z mojej winy bo nie zmieniłem filtra :sciana: jutro do roboty jadę pks , kupię też filtr , nie wiem kiedy go zmienię i czy warto robić to na parkingu? niby 5 min. roboty ale nie wiadomo co tam się dzieje w baku? już tak miałem , że po wymianie filtra znowu się zapchał , musiałem oczyścić bak i wymienić kolejny filtr k***a zastanawiam się nad zainwestowaniem w kompletny filtr z opla , bo tam jest podgrzewany elektrycznie :spoko: na mojego diesla raczej nie narzekam , gdybym bardziej dbał to bym tak nie miał :> ale wqurwiają mnie też ostatnie podwyżki OC ja jeszcze w lipcu płaciłem 3 albo 4 stówy( nie pamiętam) mam 70% zniżki, więc tak sobie kalkuluję - zaraz wymiana rozrządu , czasem już brzęczy sprzęgło(321054tys.przebiegu) stuka puka , luz gdzieś na drążkach kierowniczych itd. i tak myślę czy nie zamienić na jakąś małą benzynę +gaz? :taktak:

Jarson 08.01.2017 19:33

A nikt nie zabroni Ci się rozglądać ;) Jakaś corsa czy inne tego typu autko, z silnikiem 1.2 - do takich w zasadzie nawet gaz nie jest za bardzo potrzebny, ale jak już się zaszaleje i założy, to zapomina się o kosztach tankowania :)

DejaVu 08.01.2017 19:38

Ilość załączników: 1
Panda chyba ma większy prześwit 15cm . ja w golfie pozmieniałem amorki i sprężyny i pod Macphersony dałem tulejki 2cm od skody aby w lesie nie ryć osłoną :ysz: na razie muszę ściągnąć klekota , a na holu w taką pogodę mi się nie uśmiecha , laweciarze chcą 250zł k***a

Jarson 08.01.2017 19:44

Hmm, co do tych zmian - ja rozumiem, że trzeba jakiś porządek na drogach mieć, ale może po prostu umówmy się od razu, że wszystko kosztuje 500, to będzie mniej do zapamiętywania, a jeszcze milej dla budżetu...

grzeniu 08.01.2017 19:57

Pewnie winny nie jest filtr paliwa, tylko paliwo do dupy. Przy dzisiejszych temperaturach, u ciebie pewnie ok -25, potrzebne jest paliwo tzw arktyczne (do -31). Nie rzuca się takie w oczy na cpn...
Zapewne lepszy jest ON od ruskich, oni wiedzą że zimą takie musi być.

A z benzynką na pewno bedziesz się zimą śmiał z biedaków, którzy uważają że tylko głupi i bogaci jeżdżą na benzynie :D
Przy małym silniku nie ma nawet sensu pakować kasy w gaz, chyba że kupisz już z tym. Nawet zapomnisz, że są jakieś filtry paliwa w aucie.

misiozol 08.01.2017 20:31

Parafina sie wytraca w paliwie i dupa caly uklad sie zapcha , albo dolewac ulepszacza do paliwa i tankowac zbiornikami , albo szukac paliwa zimowego ;)

grzeniu 08.01.2017 20:35

Depresatora może wlać dopiero po ogrzaniu auta i ponownym rozpuszczeniu parafiny. Pytanie, czy one rzeczywiście coś dają, bo kiedyś dawno temu robiłem próby i nie stwierdziłem różnic.
Tak czy siak cała tajemnica jest w dobrym zimowym paliwie.

misiozol 08.01.2017 20:46

Heh gdzie te czasy kiedy denaturat byl uniwersalnym ulepszaczem paliwa w zime :szczerb: teraz to ulepsza tylko obszczymurkow zima lol2

grzeniu 08.01.2017 20:58

Dzisiaj dodatkowo ON zapaskudzony jest biododatkami (chyba 5 albo 7%), które zimą potęgują problemy. Ja rozumiem ideę temu towarzyszącą, ale ...
Dlatego pisałem o ruskiej ropie, tam chyba tego nie dają bo wiedzą o co chodzi. DejaVu chyba ma u siebie dojście do ruskiej.

Jarson 08.01.2017 21:17

A ja nie rozumiem.

Mamy w Polsce coraz więcej biogazowni. Chcą przerabiać biomasę? Niech ją przerabiają na biogaz, ten jest spalany w Jenbacherach, MWM-ach itp, te silniki są nie do zajechania. Po co pchać biomasę do naszych baków, gdzie silniki są coraz bardziej wrażliwe?

- Deckard - 08.01.2017 21:45

@DejaVu ty sie wkurzasz na 20 letniego glofa,wczoraj sąsiad 2letniego służbowego monedeo nie odpalił .. to dopiero lipa

paliwko tak jak @Grzeniu pisze ,wszyscy teraz psiacza ale jak komuś przyjdzie o 20gr droższego diesla zatankować to już granica nie do przeskoczenia

na CircleK [dawny statoli jest arktyczny diesel do -32 bez biokomponentów itd

ed hunter 08.01.2017 22:09

Ja zaczynam droższego diesla lać pod koniec listopada i z paliwem nie ma kłopotu, ale co z tego, jak akumulator kaszana, a końcówki wtryskiwaczy powinny być zmienione 15000 kilometrów temu. :szczerb:

Zetoxa 08.01.2017 23:00

miałem pandę równe 10 lat, z salonu,
sprzedałem w doskonałym stanie, Staśka dbała o nią,
jeździła super
żadnych napraw , żadnych problemów :spoko:
lałem benzynę i jeździłem,
aż żal było sprzedawać :(
jedyna wymiana to był akumulator i opony.

DejaVu 09.01.2017 04:52

Owszem mam dojście do ruskiego paliwa po 3,50 :taktak: ale biorę od kumpla z którym parę lat pracowałem , teraz on jeździ tirem przeważnie do Konina i dla mnie bierze zawsze z dystrybutora w Shell( nie spuszcza) pod korek do bańki to wchodzi 22-23litry za 70zł z dostawą prawie pod dom :spoko: mam jeszcze 60litry w bańkach co stoją na klepisku w blaszaku i nic z tym się nie dzieje :nie: to ta moja głupota że postanowiłem w tym roku nie zmieniać tylko go w listopadzie odwodniłem :ysz: chciałem zaoszczędzić 50zł a tu dupa . Zaraz do plecaka wezmę litr ropy i strzykawkę , po robocie kupię 2 filtry i go zmienię - dziś za oknem tylko -6 więc może zagada ,w domu zajrzę do baku i wyciągnę odstojnik . Te gówno do ropy mam ale nie mam do tego przekonania ,nie wiem czy nie lepiej wlać ze 2 litry benzyny?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:56.