![]() |
Poprzedni właściciele stosowali się do tego co kazała Toyota. Przez to silnik poszedł do remontu.
|
Jest wiele sposobów zajechania silnika, gdzie nie będzie winy toyoty. Są ludzie, którzy nie powinni mieć samochodu, ani w ogóle nic mechanicznego. Kto wie, co ten silnik przeszedł.
|
Co nie zmienia faktu, że dziś niestety nie można do końca wierzyć instrukcjom obsługi. Często przy wymianie oleju jest podany interwał właśnie 15 kkm - a moim zdaniem to jednak za rzadko. Szczególnie, jeśli nie potrafi się jeździć, ale nawet potrafiąc to nie jest zbyt korzystne. 8 kkm to bardzo często, ale jeśli się jeździ dynamicznie, to trzeba na to wziąć poprawkę i skrócić moim zdaniem optymalny przedział 10-11 kkm.
Słyszałem o człowieku, który z jakichś - bliżej mi nieznanych - przyczyn w swoim nowiutkim oplu w benzynie stosował zmianę biegów przy nieco ponad 1000 RPM. Silnik nadawał się do remontu już przy pierwszej wizycie na przeglądzie okresowym :P Z kolei mama mojego znajomego zaczęła jeździć skodą superb w dieslu stosując pi razy drzwi ten sam trick (bo takiego fajnego auta nie można żyłować) i po kilku miesiącach widziałem, że ten samochód jak nie dymił, tak zaczął dymić. Ponoć już odbyła się wzmożona rodzinna debata mająca na celu interwencję i ratowanie auta ;) |
Generalna zasada to jest taka 8tys wymiana na mineralnym czyli ~15w40 , a 15tys na syntetyku czyli 5w30 , a ludziska sa tepi leja olej z lidla za 50zl do nowego kukuryznika i licza ze im starczy na 30tys nie patrzac nawet na specyfikacje , ciekawi mnie ile z tych samozmnieniczy zwraca chociaz by na specyfikacje oleju zalecana i nie chodzi mi tu o lepkosc :P
|
Bys sie zdziwil co leja cyganie i inni biznesmeni do 151/161;)
|
Jeśli kogoś stać , robi dużo km i ogólnie jest pasjonatem czyli nie traktuje samochodu jak rzecz do przemieszczania się z punktu A do Punktu B to niech zmienia olej i co 5k km
wolał bym po takiej osobie kupic samochód niż po człowieczku który wychodzi z założenia '' to jest tylko auto to ma jeździć'' zaraz wspominają mi sie moi dawni znajomi którzy sprzataja w mieszkaniu raz na bóg wie ile , mieli taki burdel że wstyd , no ale jak usłyszałem że to mieszkanie do mieszkania a nie do sprzątania .. to co ja sie będę wypowiadał |
No dobra pany, mamy zimę. Nie narażajmy się niepotrzebnie na pomoc 'pomocy drogowej' lol2
http://www.poboczem.pl/video,vId,2232895 |
Cytat:
Tym bardziej że 99% tzw. syntetyków to tak naprawdę hydrocrackowane minerały. Podsumowując - jeśli już HC minerał, to owszem, 5w30, ale A5/B5 i koniecznie też C2, wymieniany co 7.5-8 tys. km. EDIT: żeby nie było - w ASO toyoty są 2 oleje 5w30, produkowane przez ELFa (albo Totala - chwilowo zapomniałem) - Fuel Economy (A3/B4) oraz Premium Fuel Economy (A5/B5/C2). Ale w inecie i taniej, i lepiej. :] |
Cytat:
W temacie zużycia oleju silnikowego moje(ex) Ducato ostatnio paliło nawet 5 l oleju na ok. 7-8 tyś. km. |
Cytat:
|
Ty dziadu....
na wytłumaczenie stanowczo podkreślam, że nie mam obrotomierza :P |
Cytat:
|
to po co ześ se dziadu BMWe sprawił ?
|
A co ten ducato? Is dead?
Mój nie potrzebuje w ogóle oleju, wystarczy mu świadomość że jest. |
Po 119 tyś pękł zawór i silnik poszedł do kapitalnego remontu koszt 13 tyś PLN brutto na pół z Fiatem się dogadaliśmy, silnik pochodził następne 120 tyś, i 2 tygodnie temu się zatarł... idzie do wymiany
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:30. |