![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Coś sie jej pomyliło
![]() Być może była niesformatowana. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Jukebox Hero
To nie wiem. Moze juz wczesniej były jakieś wahania prądu i ładowarka zgłupiała.
Większość czeka na załamanie napięcia gdy akku jest pełny (napięcie nieznacznie spada i to jest znak ze juz koniec). Tak działają ładowarki badające "delta V". |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
No i popisali się.
Ciekawe czemu w tabelce do czasu ładowania dali prąd ładowania 750mAh (i co to za jednostka - prąd ładowania podaje się w mA). Do tego poniżej stoi, że możliwe prądy to 200, 500 i 700 (nie ma 750) mA. Nie uwzględnili w punktacji pomiaru pojemności, mierzenia temperatury, odświeżaniu ani o tym, że każdy kanał może robić co innego i innym prądem (to nie tylko możliwość ładowania różnych pojemności jednocześnie). A przyznali punkty za mechaniczne zabezpieczenie przed odwrotnym włożeniem aku. Jak chcą testować, to mogą się trochę pouczyć, jak to się robi.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 29.07.2009 o godz. 14:23 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Też to zauważyłem
Dla mnie nie ma to znaczenia, bo tę ładowarkę mam i znam pełne jej możliwości Ale dla tych, co chcieliby kupić, to informacja niepełna i myląca. Co nie zmienia faktu, że nawet kupując ją "w ciemno" każdy dokona bardzo dobrego wyboru ![]() EDIT: @Wawelski Wyedytuj post i popraw zapis linka
Ostatnio zmieniany przez romanesco : 29.07.2009 o godz. 13:20 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#7 | |
|
Guru
Cytat:
Też Techno Line. Niestety, nie ma dokładnego opisu funkcji jakie ta ładowarka realizuje. Poza tym zastanawia mnie też brak jakichkolwiek przycisków wyboru funkcji...
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Panowie specjaliści od ładowarek, różnice techniczne pomiędzy modelami BC-700 a BC-900 mozna znaleźć w specyfikacjach, jednak prosze o kilka uwag praktycznej wyzszości wersji 900....
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Mam obydwie. Osobiście używam BC-700 a BC-900 używają rodzice w domu. Ta druga ma większe prądy ładowania. Takie przynajmniej różnice zauważyłem. No i kolor
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
No i chlebaczek ma do noszenia jej i jeszcze jakies adapterki.
I to by bylo na tyle. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Racja, zapomniałem o tym. Adapterki na R14 i R20.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
wyzszy prad ladowania do ustawienia (jak mnie pamiec nie myli), czyli dla malych aku wada, dla duzych zaleta
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
Praktycznie dla wszystkich akku to wada.
Przyjmując ze powinno się ładować prądem C/10 (przy takich warunkach akku powinien osiągnąć swoją zaplanowaną żywotność) - to najniższe ustawienie jest optymalne dla akku 2000 mAh. Ustawienie 500 jeszcze ujdzie ale wyższych nie polecam. W instrukcji BC700 napisane jest wyraźnie ze jeżeli nie ma powodu do pośpiechu - powinno się używać 200mA (który dla AAA i tak jest zawsze za duży). Dodatkowo akku ładowany wyższym prądem szybciej pokaże stan naładowania, małym prądem można upchać w niego nieco więcej energii. Choć różnice nie są olbrzymie. Przed wielkim boomem na akku i ładowarki "2H" typowy prąd ładowania w ładowarkach był w okolicach 50-150mAh i akku ładowało się 14 godzin. Wtedy akku kosztowały dużo, ale służyły latami (mam w domu jeszcze kilka akku NiCD z 1987 roku, ale większość zajeździłem ładując w nowych szybszych, "lepszych" ładowarkach - bo stara miała prąd 50mA). Dziś akku są tanie więc problemu takiego nie ma, wystarczy że wytrzyma 100-200 ładowań i będzie OK. Tyle że ładowarka Energizera (niby "tylko" 550mA) potrafi zajeździć nowe akku w 10 ładowań (pomaga dopiero refresh w BC700 bo akku mimo naładowania nie chcą działać). Kosztowała 1.5x więcej niż BC700.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.10.2009 o godz. 10:25 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Guru
Zanim kupiłem BC 700, używałem takiej:
Forever.jpg I muszę szczerze powiedzieć, że byłem z niej zadowolony. Nie "zajeździła" mi akku. Pomimo, że prąd ładowania ma 1000 mA a rozładowania 500 mA. Te same akku, które były w niej ładowane, ładuję w BC 700 i nadal używam. Ostatnio zmieniany przez romanesco : 14.10.2009 o godz. 11:58 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Nie zawsze objaw zajeżdżenia widać, ale moze ta była lepsza. Ma rozładowanie a to juz coś (energizer kosztował 180zł i tylko ładował, w dodatku parami
).Zajeżdżone akku grzeją sie jak chlera przy ładowaniu i mają problem z urządzeniami pobierającymi dużo prądu (aparat cyfrowy np). Jak coś chce mało prądu problemu nie ma. Dodatkowo, czasem akku te mają problem z zasygnalizowaniem naładowania (spadek napięcia). Przeładowują sie w ładowarce procesorowej i napięcie rośnie im do dziwnych wartości (1.6V na przykład). Pare takich ładowań i akku trup. |
|
|
|
![]() |
|
|