![]() |
Cytat:
Tego bym juz nie nazwal zboczeniem :P |
Cytat:
|
Cytat:
Dla jednej do może nie, ale kilka płyt, które kupiłem dla 3-4 piosenek to też mam. Chociaż mam też kilka, w których podoba mi się prawie wszystko. Ale prawie.. |
To nie jest akurat przejawem jakiejś zbokowości ;) Płyty większości wykonawców mają zazwyczaj tylko 1-2 niezłe utwory, reszta to 'wypełniacze', zapchaj dziury.
|
Cytat:
|
4 tys. w 2 tygodnie.. No rzeczywiście, ilość, która z pewnością zainteresuje największe wytwórnie...
Sam mam jeszcze kilkadziesiąt kaset odłożonych ze starych czasów i zdarza mi się do nich wracać, ale kaseta już umarła i to się nie zmieni. Tak, jak z przymrużeniem oka patrzę na różne nowinki, tak przejście z kasety na płytę to był rzeczywiście skok jakościowy pod każdym względem - dla mnie przede wszystkim pod względem wygody obsługi (kupuję płyty od kilkunastu lat i nie zdarzyło mi się jeszcze trafić na taką, w której podobałyby mi się wszystkie piosenki - kaseta magnetofonowa zmuszała do słuchania całości, albo bardzo żmudnego przewijania. To przeszłość..) |
W Kauflandzie leżą stosem na półkach, Sony i TDK, VHSy też leżą, widziałem że nieliczni kupują...
|
Są w większych sklepach -ostatnio w Tesco TDK widziałem ,w MM zawsze były a w necie jakie chcesz i ile chcesz.
|
Come back kaset magnetofonowych
W naszych sklepach nie widziałem kaset, o nagranych nie wspominając... A może nie zauważyłem :hmm: |
Z żarówkami jest tak, jak ze wszystkim. Im starsze, tym lepsze były.
Dziś najgorsze są, tzn najkrócej wytrzymują, żarówki Philipsa robione pod szyldem Piły. Kiedyś Piła byłka całkiem dobra - jak jeszcze była nasza. Sam Philips, to pewnie dokładnie to samo, tylko opakowanie i cena inna. Trochę lepszy, ale dużo droższy, jest Osram, a gdzieś zapodział się na rynku Tungsram, który był dobry. Widzę go w żarówkach samochodowych, a w zwykłych nie... :hmm: |
Ok, czyli "mały" zapasik trzeba będzie sobie zrobić. Dobrze, że żarówki dużo miejsca nie zajmują :>
|
Na balkonie mam żarówki z końca lat osiemdziesiątych, jak do tej pory przepaliła się jedna, fakt, że bardzo mało używane.
|
Sam nie wiem, ale gdzieś tak czytałem. Z moich obserwacji to też bzdura, chyba, że mówimy o żarówkach przechowywanych (nieużywanych). Ale i wtedy może to najwyżej skraca ich późniejszą eksploatację.
|
To te z PRLu co masz to nie wyrzucaj, to kawał historii jest :) Żarówka nie przepala się jak dobrze odprowadza ciepło, np. mój żyrandol w przedpokoju, mi się nigdy nie przepaliła... przepalają się najczęściej te żarówki w oprawach zamkniętych lub polzamknietych i te które maja częsty kontakt z włączeniem/wyłączeniem czyli te np. w kiblu :)
|
Cytat:
Pierwsze słyszę ... u mnie w mieszkaniu są w niektórych lampach - tych najmniej używanych żarówki od może 5-10 lat ... a może i gdzieś by się od 15 znalazła :) No chyba, że teraz produkowane żarówki w ostatnich latach tak szybko się "starzeją" ? Ja mam jeszcze zapas kilku 100 W i 75 W chyba sprzed 20 lat - po moim śp. Wuju który zawsze lubił chomikować (nawyk z PRL'u) - jakiś czas temu jedną z nich wkręciłem i jak na razie świeci - choć akurat ta lampa bardzo mało używana jest. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:33. |