Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Elektronika kiedyś a dzisiaj.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/elektronika-kiedys-dzisiaj-74865/)

prometeusz 15.12.2009 12:39

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1066588)
Mam w swej kolekcji płytę zespołu Simply Red (jeden z ulubionych zresztą) i na bodaj 20 zamieszczonych na niej utworów, nie bardzo podobają mi się zaledwie trzy. Reszta jest świetna :taktak:

Czyli za ta plyte gotow bylbys zaplacic jakies 1020PLN:hmm:
Tego bym juz nie nazwal zboczeniem :P

romanesco 15.12.2009 12:36

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1066581)
To nie jest akurat przejawem jakiejś zbokowości ;) Płyty większości wykonawców mają zazwyczaj tylko 1-2 niezłe utwory, reszta to 'wypełniacze', zapchaj dziury.

Mam w swej kolekcji płytę zespołu Simply Red (jeden z ulubionych zresztą) i na bodaj 20 zamieszczonych na niej utworów, nie bardzo podobają mi się zaledwie trzy. Reszta jest świetna :taktak:

andrzejj9 15.12.2009 12:30

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1066577)
Ja jestem taki porąbany ;) że potrafię kupić płytę nawet za 60 zł. tylko dla jednej piosenki, która mi się cholernie podoba... Taki ze mnie zbok... :)

W dzisiejszych czasach to raczej zaleta, bo sporo osób w takiej sytuacji po prostu ściągnie tę płytę (czy nawet piosenkę) z internetu.

Dla jednej do może nie, ale kilka płyt, które kupiłem dla 3-4 piosenek to też mam. Chociaż mam też kilka, w których podoba mi się prawie wszystko. Ale prawie..

Reetou 15.12.2009 12:26

To nie jest akurat przejawem jakiejś zbokowości ;) Płyty większości wykonawców mają zazwyczaj tylko 1-2 niezłe utwory, reszta to 'wypełniacze', zapchaj dziury.

romanesco 15.12.2009 12:23

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1066573)
[...](kupuję płyty od kilkunastu lat i nie zdarzyło mi się jeszcze trafić na taką, w której podobałyby mi się wszystkie piosenki - [...]

Ja jestem taki porąbany ;) że potrafię kupić płytę nawet za 60 zł. tylko dla jednej piosenki, która mi się cholernie podoba... Taki ze mnie zbok... :)

andrzejj9 15.12.2009 12:11

4 tys. w 2 tygodnie.. No rzeczywiście, ilość, która z pewnością zainteresuje największe wytwórnie...

Sam mam jeszcze kilkadziesiąt kaset odłożonych ze starych czasów i zdarza mi się do nich wracać, ale kaseta już umarła i to się nie zmieni. Tak, jak z przymrużeniem oka patrzę na różne nowinki, tak przejście z kasety na płytę to był rzeczywiście skok jakościowy pod każdym względem - dla mnie przede wszystkim pod względem wygody obsługi (kupuję płyty od kilkunastu lat i nie zdarzyło mi się jeszcze trafić na taką, w której podobałyby mi się wszystkie piosenki - kaseta magnetofonowa zmuszała do słuchania całości, albo bardzo żmudnego przewijania. To przeszłość..)

Ormianin 15.12.2009 11:55

W Kauflandzie leżą stosem na półkach, Sony i TDK, VHSy też leżą, widziałem że nieliczni kupują...

czary2mary 15.12.2009 11:39

Są w większych sklepach -ostatnio w Tesco TDK widziałem ,w MM zawsze były a w necie jakie chcesz i ile chcesz.

romanesco 15.12.2009 11:11

Come back kaset magnetofonowych
W naszych sklepach nie widziałem kaset, o nagranych nie wspominając... A może nie zauważyłem :hmm:

grzeniu 07.11.2009 11:48

Z żarówkami jest tak, jak ze wszystkim. Im starsze, tym lepsze były.
Dziś najgorsze są, tzn najkrócej wytrzymują, żarówki Philipsa robione pod szyldem Piły. Kiedyś Piła byłka całkiem dobra - jak jeszcze była nasza. Sam Philips, to pewnie dokładnie to samo, tylko opakowanie i cena inna.
Trochę lepszy, ale dużo droższy, jest Osram, a gdzieś zapodział się na rynku Tungsram, który był dobry. Widzę go w żarówkach samochodowych, a w zwykłych nie... :hmm:

andrzejj9 07.11.2009 11:38

Ok, czyli "mały" zapasik trzeba będzie sobie zrobić. Dobrze, że żarówki dużo miejsca nie zajmują :>

ed hunter 07.11.2009 09:15

Na balkonie mam żarówki z końca lat osiemdziesiątych, jak do tej pory przepaliła się jedna, fakt, że bardzo mało używane.

andrzejj9 06.11.2009 10:24

Sam nie wiem, ale gdzieś tak czytałem. Z moich obserwacji to też bzdura, chyba, że mówimy o żarówkach przechowywanych (nieużywanych). Ale i wtedy może to najwyżej skraca ich późniejszą eksploatację.

Ormianin 06.11.2009 09:31

To te z PRLu co masz to nie wyrzucaj, to kawał historii jest :) Żarówka nie przepala się jak dobrze odprowadza ciepło, np. mój żyrandol w przedpokoju, mi się nigdy nie przepaliła... przepalają się najczęściej te żarówki w oprawach zamkniętych lub polzamknietych i te które maja częsty kontakt z włączeniem/wyłączeniem czyli te np. w kiblu :)

ro29 06.11.2009 00:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1056691)
Zakaz jest robienia zapasów, a nie wyprzedawania starych. A to, ile wcześniej sklep kupił, to jego sprawa. Swoją drogą chwała mu za to, bo przynajmniej jest gdzie kupić ;)

Ale za rok, to chyba i ja sam zrobię zapasy. Co prawda mówią, że żarówki mają roczny termin ważności, ale u mnie w pokoju niektóre pracują już po 3-4 lata i działają nadal. Zapas 75 pewnie się przyda.

Roczny termin ważności ??
Pierwsze słyszę ... u mnie w mieszkaniu są w niektórych lampach - tych najmniej używanych żarówki od może 5-10 lat ... a może i gdzieś by się od 15 znalazła :)
No chyba, że teraz produkowane żarówki w ostatnich latach tak szybko się "starzeją" ?
Ja mam jeszcze zapas kilku 100 W i 75 W chyba sprzed 20 lat - po moim śp. Wuju który zawsze lubił chomikować (nawyk z PRL'u) - jakiś czas temu jedną z nich wkręciłem i jak na razie świeci - choć akurat ta lampa bardzo mało używana jest.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:33.